stdClass Object ( [id] => 1222982 [title] => S ‘Adrianom‘ je ispisano zadnje slovo povijesti jadranskih krstaša: naš kroničar donosi priču o ljepotici koja je obišla pola svijeta i skončala nasukana na pijesak [alias] => s-adrianom-je-ispisano-zadnje-slovo-povijesti-jadranskih-krstasa [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

SPLIT, 11. XII. - Pomorci riječke Jadrolinije preuzeli su danas u Pireju naš najsuvremeniji putnički brod koji je dobio ime Adriana. Radi se o brodu starom 15 godina koji je dosad plovio pod imenom Aquarius u floti grčke brodarske tvrtke Hellenic Mediterranean Lines...

Početak je to vijesti koju sam 1987. godine ispisao u Slobodnoj Dalmaciji. Prošla su od tada više od tri desetljeća i Adriana je na Jadranu gotovo posve zaboravljena.

Očekivanja da će njezina kupnja biti prvi korak u obnovi i jačanju flote jadranskih krstaša, koju su tada činili Dalmacija, Istra i Ambasador, nisu se ostvarila. Štoviše, s dolaskom Adriane završila je priča o velikim bijelim brodovima. Ona je bila posljednja od njih!

Slavna trojka

Na konačnu točku povijesti hrvatskih brodova za kružna putovanja valjalo je, ipak, pričekati 32 godine! Točnije do 31. srpnja 2019. kada je na Adriana nasukana na pijesak turskoga rezališta u Aliagi.

U kronikama jadranskih plavih putova valjalo bi obilježiti taj dan. Na stranicama Otvorenog mora ispratili smo njezine prethodnike, slavnu trojku 3J (Jugoslavija, Jadran, Jedinstvo) i bijele ljepotice Dalmaciju i Istru. Sada se opraštamo i od Adriane.

Taj neveliki krstaš po krmi je ostavio bogatu povijest, najvećim dijelom u nas već zaboravljenu ili posve nepoznatu. A početak mu je bio – slavan! Od kako je kružnih putovanja po Sredozemlju, pa tako i po Jadranu, Grci su bili njihovi gospodari. Tko bi sad pobrojio njihove krstaše koji su pristajali u hrvatskim lukama.

No, ljudi od mora i brodova mnoge i sada pamte. S pravom! Bez iznimke bili su to veterani, tko zna koliko stari, nabavljeni sa svih strana svijeta, pa preuređeni pod parolom sam svoj majstor negdje u Eleusisu ili Perami. Ali zato prepoznatljivi brodovi s dušom.

---

image

Adriana u Grčkoj na prvom krstarenju 1988.

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Dobro se znalo da Grci nikad nisu izgradili nijedan novi krstaša. A onda se i to čudo dogodilo. Tvrtka Hellenic Mediterranean Lines, poznata po prastarim brodovima, naručila je u brodogradilištu United Shipping Yard Co. u Perami novi brod, projektiran po mjeri američkoga tržišta i tada u samome svjetskome vrhu.

Bio je dug 103,7 i širok 14,1 metar, a u kabinama je mogao primiti 324 putnika. Pokretala su ga dva dizelska stroja Pielstick, po licenci izgrađena u francuskome Saint Nazaireu, od ukupno 8000 konjskih snaga, pa je na pokusnim plovidbama postizao brzinu od 19.5 čvorova.

---

image

Dojmljiva slika – punom snagom naprijed

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Kraj idile

Nazvan Aquarius, porinut je u rujnu 1971., a zaplovio je u lipnju 1972. godine. Slijedile su dobre plovidbe, ljeti na Sredozemlju, zimi na Karibima.

No idila je prestala u jesen 1985., nakon što su Palestinci, pred obalom Egipta, oteli veliki talijanski krstaš Achille Lauro. Aquarius je preko noći ostao bez posla. Cijelu 1986. proveo je na mrtvim vezovima, da bi ga bankari uzeli pod svoje jer Hellenic Mediterranean nije vraćao kredite. Kad brod nije zaplovio ni cijelu 1987., kreditori su ga stavili na prodaju.

U Jadroliniji su procijenili da im treba upravo takav brod za kružna putovanja. No, trebalo je pronaći više od šest milijuna dolara, a zapadne su banke tada nerado kreditirale jugoslavenska poduzeća.

Tako su Riječani u Liberiji osnovali tvrtku Adriatic General Shipping Corp., koja je uspjela dobiti kredit i kupiti brod, a onda su ga je od nje Jadrolinija uzela u najam. I svi zadovoljni! Ali tako se samo činilo...

U riječkim pomorskim krugovima se govorilo kako Adriana ima ozbiljnih problema sa stabilitetom i da oni nisu otklonjeni tijekom uređivanja broda u Viktoru Lencu.

Za brodara taj problem nije postojao. S njemačkom tvrtkom Seeadler iz Stuttgarta ugovorena su krstarenja iz Trsta do grčkih i turskih luka, a onda i putovanja po Sredozemlju.

I onda je početkom travnja 1988. stigla vijest da je ugovor raskinut, te da je Adriana vraćena u Mali Lošinj. Navodno Seeadler nije poštivao ugovor, no vrag je bio u valjanju.

Konačno stabilna

Adriana je ponovno poslana u Viktora Lenca, temeljito je uređena, ali je riješen i problem stabiliteta, čije je postojanje Jadrolinija tek tada priznala. Ali je potrošeno previše vremena, propali su već gotovi poslovi, pa je Adriana do kraja 1988. ostala na mrtvome vezu.

Tek u ožujku 1989. godine vratila se na plave putove. A oni su bili nadasve zanimljivi. Obišla je u sljedećim godina pola svijeta, tko bi nabrojio sve te luke i zemlje gdje je pristala.

Ipak, u upravi Jadrolinije su se sve češće pitali kolika je korist od kružnih putovanja, da bi početkom 1997. donijeli očekivanu odluku: posljednji bijeli krstaši Dalmacija i Adriana će se prodati.

Adriana je kupca našla u Francuskoj. Bila je to tvrtka TVL Voyages, čiji su vlasnici Jean Paul i Christine Macocco brod upisali u karipskoj državici Sveti Vincent i Grenadini, ali su zadržali prepoznatljivo ime.

I sljedeće 22 godine krstaš će se zvati Adriana, a samo od 2008. do 2010. nosio je ime Adriana III. I za nove gospodare nastavila je Adriana obilaziti svijet, od hladnoga sjevera Europe, preko Baltika i Sjevernoga mora, preko godina plovidbe na Crnome moru, pa do Kube i Meksika i egzotičnih karipskih otoka.

---

image

Svjetski putnik – Adriana na ledenome sjeveru

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Zadnji vijađ

Ipak, svemu dođe kraj. Još od ljeta 2017. bila je na sidru pred lukom Castries na otoku Sveta Lucija, pa je odlazak u rezalište bio više nego izgledan. I doista, krstaš je 2. srpnja digao sidro i zaputio se na dugi put do groblja brodova u Aliagi.

Pred sam kraj ultime partence nekoliko je dana zbog havarije proveo usidren pred tuniskom obalom, da bi njegov brodski dnevnik bio zauvijek zatvoren na turskome pijesku 31. srpnja ljeta Gospodnjeg 2019.

I dok je starica Adriana zauvijek izbrisana s popisa našijenaca, nekadašnjih hrvatskih brodova na svjetskim morima, tamo je upisano ime Kastava, još mladoga i vrijednoga tankera Uljanik Plovidbe.

O njegovu odlasku iz sve manje flote pulskoga brodara u Hrvatskoj su mogli saznati samo oni koji pasionirano prate vijesti sa Zagrebačke burze, jer nitko drugi nije objavio da Kastava više nema pod hrvatskim stijegom.

U šturoj obavijesti direktora Uljanik Plovidbe navodi se da je brod prodan kao prva faza financijskog restrukturiranja. Prema pisanju specijaliziranih pomorskih portala, Kastav je Puljanima donio 15 milijuna dolara.

Kupili su ga Turci, grupacija Densay Denizcilik, ali preko svoje podružnice u Dubaiju, te ga upisali na Marshallovim otocima pod nimalo turskim imenom T Jungfrau.

---

image

Podcrtano plavim – Adriana kreće put rezališta

 

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Rekordna isporuka

A Kastav, taj neznani junak hrvatskoga pomorstva, je brod za kojim treba žaliti. U dopisu Zagrebačkoj burzi direktor Uljanik Plovidbe ističe da je to najstariji brod u njihovoj floti. A tek je proslavio deseti rođendan.

Kastav je bio prvi od četiri medium range product carriera, kako se sada nazivaju tankeri za naftne prerađevine nosivosti između 45 i 55 tisuća tona, naručena u riječkome 3. maju. Kobilica za brod dug 195 i širok 32,2 metra, nosivosti 52.610 tona, položena je 6. rujna 2008. i tanker se tada zvao Lovran. No 14. veljače 2009. porinut je kao Kastav, jer ime Lovrana nosi jedna ribarica.

Ako je išta bilo neobično za domaće navoze bile su to pozivnice za svečanu isporuku Kastava u utorak 5. svibnja. Od porinuća do isporuke samo 80 dana?! Nevjerica, čuđenje i divljenje istodobno.

Bio je to apsolutni rekord ne samo za 3. maj, nego i za cijelu hrvatsku brodogradnju! I za tehnološki daleko naprednija brodogradilišta bila bi to brza brzina. Za pomorske znalce nije tu bilo ni čuđenja ni nevjerice. Neviđena riječka brzina bila je rezultat dviju okolnosti.

---

image

Slavnom Kastavu sad su Turci gospodari

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Usporavanje u nizu

Od veljače 2006. do studenoga 2008. 3. maj je za latvijsku brodarsku kompaniju izgradio deset jednakih tankera, te je stekao veliko iskustvo, a Kastav je bio samo nastavak tog uspješnoga niza. Istodobno je riječko brodogradilište bilo posve bez posla, pa su sve snage bacili na gradnju za Uljanik Plovidbu. Zahvaljujući tome Kastav je u trenutku porinuća bio dovršen gotovo 80 posto, pa je na prve pokusne plovidbe krenuo već polovicom travnja!

Tih rekordnih 80 dana nikad se nije ponovilo. Drugi tanker, Verige, isporučen je u ožujku 2010., nakon još uvijek zavidnih 140 dana od porinuća. Onda je 2011. zaplovio treći brod Pomer, a za to je trebalo 188 dana. Posljednji od kvarteta, tanker Istra, isporučen je u kolovozu 2012. godine. Za njega je već trebalo 210 dana. Za kraj bi narodni pjesnik uzviknuo: Kastavu slavni, slavom ovjenčani!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BRODOVI I SUDBINE 2 0 8326 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-08-16 10:20:42 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-09 12:20:46 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-09-09 12:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 74 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/08\/16\/11474038.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/16\/11474032.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/16\/11474034.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/16\/11474036.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/16\/11474040.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/16\/11474042.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prve plovidbe \u2013 pod crvenom zvijezdom<\/p>","

Podcrtano plavim \u2013 Adriana <\/em>kre\u0107e put rezali\u0161ta<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Adriana <\/em>u Gr\u010dkoj na prvom krstarenju 1988.<\/p>","

Slavnom Kastavu <\/em>sad su Turci gospodari<\/p>","

Svjetski putnik \u2013 Adriana <\/em>na ledenome sjeveru<\/p>","

Dojmljiva slika \u2013 punom snagom naprijed<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1063","hd_11474038_1920.jpg":"1920x1080","k_11474038_1280.jpg":"1280x1280","k_11474038_1024.jpg":"1024x1024","k_11474038_640.jpg":"640x640","k_11474038_480.jpg":"480x480","k_11474038_340.jpg":"340x340","k_11474038_220.jpg":"220x220","o_11474038_1280.jpg":"1280x708","o_11474038_1024.jpg":"1024x566","o_11474038_640.jpg":"640x354","o_11474038_480.jpg":"480x265","o_11474038_340.jpg":"340x188","o_11474038_220.jpg":"220x121","h_11474038_1280.jpg":"1280x854","h_11474038_1024.jpg":"1024x683","h_11474038_640.jpg":"640x427","h_11474038_480.jpg":"480x320","h_11474038_340.jpg":"340x227","h_11474038_220.jpg":"220x147","pp_11474038_1280.jpg":"1280x1628","pp_11474038_1024.jpg":"1024x1303","pp_11474038_640.jpg":"640x814","pp_11474038_480.jpg":"480x611","pp_11474038_340.jpg":"340x432","pp_11474038_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1169","hd_11474032_1920.jpg":"1920x1080","k_11474032_1280.jpg":"1280x1280","k_11474032_1024.jpg":"1024x1024","k_11474032_640.jpg":"640x640","k_11474032_480.jpg":"480x480","k_11474032_340.jpg":"340x340","k_11474032_220.jpg":"220x220","o_11474032_1280.jpg":"1280x779","o_11474032_1024.jpg":"1024x623","o_11474032_640.jpg":"640x389","o_11474032_480.jpg":"480x292","o_11474032_340.jpg":"340x207","o_11474032_220.jpg":"220x133","h_11474032_1280.jpg":"1280x854","h_11474032_1024.jpg":"1024x683","h_11474032_640.jpg":"640x427","h_11474032_480.jpg":"480x320","h_11474032_340.jpg":"340x227","h_11474032_220.jpg":"220x147","pp_11474032_1280.jpg":"1280x1628","pp_11474032_1024.jpg":"1024x1303","pp_11474032_640.jpg":"640x814","pp_11474032_480.jpg":"480x611","pp_11474032_340.jpg":"340x432","pp_11474032_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1719x2002","hd_11474034_1920.jpg":"1920x1080","k_11474034_1280.jpg":"1280x1280","k_11474034_1024.jpg":"1024x1024","k_11474034_640.jpg":"640x640","k_11474034_480.jpg":"480x480","k_11474034_340.jpg":"340x340","k_11474034_220.jpg":"220x220","o_11474034_1280.jpg":"1280x1490","o_11474034_1024.jpg":"1024x1192","o_11474034_640.jpg":"640x745","o_11474034_480.jpg":"480x559","o_11474034_340.jpg":"340x395","o_11474034_220.jpg":"220x256","h_11474034_1280.jpg":"1280x854","h_11474034_1024.jpg":"1024x683","h_11474034_640.jpg":"640x427","h_11474034_480.jpg":"480x320","h_11474034_340.jpg":"340x227","h_11474034_220.jpg":"220x147","pp_11474034_1280.jpg":"1280x1628","pp_11474034_1024.jpg":"1024x1303","pp_11474034_640.jpg":"640x814","pp_11474034_480.jpg":"480x611","pp_11474034_340.jpg":"340x432","pp_11474034_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2994","hd_11474036_1920.jpg":"1920x1080","k_11474036_1280.jpg":"1280x1280","k_11474036_1024.jpg":"1024x1024","k_11474036_640.jpg":"640x640","k_11474036_480.jpg":"480x480","k_11474036_340.jpg":"340x340","k_11474036_220.jpg":"220x220","o_11474036_1280.jpg":"1280x1996","o_11474036_1024.jpg":"1024x1596","o_11474036_640.jpg":"640x998","o_11474036_480.jpg":"480x748","o_11474036_340.jpg":"340x530","o_11474036_220.jpg":"220x343","h_11474036_1280.jpg":"1280x854","h_11474036_1024.jpg":"1024x683","h_11474036_640.jpg":"640x427","h_11474036_480.jpg":"480x320","h_11474036_340.jpg":"340x227","h_11474036_220.jpg":"220x147","pp_11474036_1280.jpg":"1280x1628","pp_11474036_1024.jpg":"1024x1303","pp_11474036_640.jpg":"640x814","pp_11474036_480.jpg":"480x611","pp_11474036_340.jpg":"340x432","pp_11474036_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1200","hd_11474040_1920.jpg":"1920x1080","k_11474040_1280.jpg":"1280x1280","k_11474040_1024.jpg":"1024x1024","k_11474040_640.jpg":"640x640","k_11474040_480.jpg":"480x480","k_11474040_340.jpg":"340x340","k_11474040_220.jpg":"220x220","o_11474040_1280.jpg":"1280x800","o_11474040_1024.jpg":"1024x640","o_11474040_640.jpg":"640x400","o_11474040_480.jpg":"480x300","o_11474040_340.jpg":"340x212","o_11474040_220.jpg":"220x137","h_11474040_1280.jpg":"1280x854","h_11474040_1024.jpg":"1024x683","h_11474040_640.jpg":"640x427","h_11474040_480.jpg":"480x320","h_11474040_340.jpg":"340x227","h_11474040_220.jpg":"220x147","pp_11474040_1280.jpg":"1280x1628","pp_11474040_1024.jpg":"1024x1303","pp_11474040_640.jpg":"640x814","pp_11474040_480.jpg":"480x611","pp_11474040_340.jpg":"340x432","pp_11474040_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1750x4159","hd_11474042_1920.jpg":"1920x1080","k_11474042_1280.jpg":"1280x1280","k_11474042_1024.jpg":"1024x1024","k_11474042_640.jpg":"640x640","k_11474042_480.jpg":"480x480","k_11474042_340.jpg":"340x340","k_11474042_220.jpg":"220x220","o_11474042_1280.jpg":"1280x3042","o_11474042_1024.jpg":"1024x2433","o_11474042_640.jpg":"640x1521","o_11474042_480.jpg":"480x1140","o_11474042_340.jpg":"340x808","o_11474042_220.jpg":"220x522","h_11474042_1280.jpg":"1280x854","h_11474042_1024.jpg":"1024x683","h_11474042_640.jpg":"640x427","h_11474042_480.jpg":"480x320","h_11474042_340.jpg":"340x227","h_11474042_220.jpg":"220x147","pp_11474042_1280.jpg":"1280x1628","pp_11474042_1024.jpg":"1024x1303","pp_11474042_640.jpg":"640x814","pp_11474042_480.jpg":"480x611","pp_11474042_340.jpg":"340x432","pp_11474042_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7797454 Threads: 14 Questions: 1570511736 Slow queries: 4791142 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111754846 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/s-adrianom-je-ispisano-zadnje-slovo-povijesti-jadranskih-krstasa-1222982 [printLink] => /om/nautika/s-adrianom-je-ispisano-zadnje-slovo-povijesti-jadranskih-krstasa-1222982?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 690252 [name] => brod adriana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-09 14:16:43 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-adriana [link] => /tag/brod-adriana ) [1] => stdClass Object ( [id] => 690253 [name] => krstaš adriana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-09 14:16:43 [main_article_id] => 0 [alias] => krstas-adriana [link] => /tag/krstas-adriana ) [2] => stdClass Object ( [id] => 690254 [name] => brod kastav [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-09 14:16:44 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-kastav [link] => /tag/brod-kastav ) [3] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => S ‘Adrianom‘ je ispisano zadnje slovo povijesti jadranskih krstaša: naš kroničar donosi priču o ljepotici koja je obišla pola svijeta i skončala nasukana na pijesak [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/16/11474038.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] =>

Prve plovidbe – pod crvenom zvijezdom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/16/11474038.jpg [title] =>

Prve plovidbe – pod crvenom zvijezdom

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/16/11474032.jpg [title] =>

Podcrtano plavim – Adriana kreće put rezališta

 

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/16/11474034.jpg [title] =>

Adriana u Grčkoj na prvom krstarenju 1988.

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/16/11474036.jpg [title] =>

Slavnom Kastavu sad su Turci gospodari

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/16/11474040.jpg [title] =>

Svjetski putnik – Adriana na ledenome sjeveru

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/16/11474042.jpg [title] =>

Dojmljiva slika – punom snagom naprijed

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

SPLIT, 11. XII. - Pomorci riječke Jadrolinije preuzeli su danas u Pireju naš najsuvremeniji putnički brod koji je dobio ime Adriana. Radi se o brodu starom 15 godina koji je dosad plovio pod imenom Aquarius u floti grčke brodarske tvrtke Hellenic Mediterranean Lines...

Početak je to vijesti koju sam 1987. godine ispisao u Slobodnoj Dalmaciji. Prošla su od tada više od tri desetljeća i Adriana je na Jadranu gotovo posve zaboravljena.

Očekivanja da će njezina kupnja biti prvi korak u obnovi i jačanju flote jadranskih krstaša, koju su tada činili Dalmacija, Istra i Ambasador, nisu se ostvarila. Štoviše, s dolaskom Adriane završila je priča o velikim bijelim brodovima. Ona je bila posljednja od njih!

Slavna trojka

Na konačnu točku povijesti hrvatskih brodova za kružna putovanja valjalo je, ipak, pričekati 32 godine! Točnije do 31. srpnja 2019. kada je na Adriana nasukana na pijesak turskoga rezališta u Aliagi.

U kronikama jadranskih plavih putova valjalo bi obilježiti taj dan. Na stranicama Otvorenog mora ispratili smo njezine prethodnike, slavnu trojku 3J (Jugoslavija, Jadran, Jedinstvo) i bijele ljepotice Dalmaciju i Istru. Sada se opraštamo i od Adriane.

Taj neveliki krstaš po krmi je ostavio bogatu povijest, najvećim dijelom u nas već zaboravljenu ili posve nepoznatu. A početak mu je bio – slavan! Od kako je kružnih putovanja po Sredozemlju, pa tako i po Jadranu, Grci su bili njihovi gospodari. Tko bi sad pobrojio njihove krstaše koji su pristajali u hrvatskim lukama.

No, ljudi od mora i brodova mnoge i sada pamte. S pravom! Bez iznimke bili su to veterani, tko zna koliko stari, nabavljeni sa svih strana svijeta, pa preuređeni pod parolom sam svoj majstor negdje u Eleusisu ili Perami. Ali zato prepoznatljivi brodovi s dušom.

---

image

Adriana u Grčkoj na prvom krstarenju 1988.

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Dobro se znalo da Grci nikad nisu izgradili nijedan novi krstaša. A onda se i to čudo dogodilo. Tvrtka Hellenic Mediterranean Lines, poznata po prastarim brodovima, naručila je u brodogradilištu United Shipping Yard Co. u Perami novi brod, projektiran po mjeri američkoga tržišta i tada u samome svjetskome vrhu.

Bio je dug 103,7 i širok 14,1 metar, a u kabinama je mogao primiti 324 putnika. Pokretala su ga dva dizelska stroja Pielstick, po licenci izgrađena u francuskome Saint Nazaireu, od ukupno 8000 konjskih snaga, pa je na pokusnim plovidbama postizao brzinu od 19.5 čvorova.

---

image

Dojmljiva slika – punom snagom naprijed

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Kraj idile

Nazvan Aquarius, porinut je u rujnu 1971., a zaplovio je u lipnju 1972. godine. Slijedile su dobre plovidbe, ljeti na Sredozemlju, zimi na Karibima.

No idila je prestala u jesen 1985., nakon što su Palestinci, pred obalom Egipta, oteli veliki talijanski krstaš Achille Lauro. Aquarius je preko noći ostao bez posla. Cijelu 1986. proveo je na mrtvim vezovima, da bi ga bankari uzeli pod svoje jer Hellenic Mediterranean nije vraćao kredite. Kad brod nije zaplovio ni cijelu 1987., kreditori su ga stavili na prodaju.

U Jadroliniji su procijenili da im treba upravo takav brod za kružna putovanja. No, trebalo je pronaći više od šest milijuna dolara, a zapadne su banke tada nerado kreditirale jugoslavenska poduzeća.

Tako su Riječani u Liberiji osnovali tvrtku Adriatic General Shipping Corp., koja je uspjela dobiti kredit i kupiti brod, a onda su ga je od nje Jadrolinija uzela u najam. I svi zadovoljni! Ali tako se samo činilo...

U riječkim pomorskim krugovima se govorilo kako Adriana ima ozbiljnih problema sa stabilitetom i da oni nisu otklonjeni tijekom uređivanja broda u Viktoru Lencu.

Za brodara taj problem nije postojao. S njemačkom tvrtkom Seeadler iz Stuttgarta ugovorena su krstarenja iz Trsta do grčkih i turskih luka, a onda i putovanja po Sredozemlju.

I onda je početkom travnja 1988. stigla vijest da je ugovor raskinut, te da je Adriana vraćena u Mali Lošinj. Navodno Seeadler nije poštivao ugovor, no vrag je bio u valjanju.

Konačno stabilna

Adriana je ponovno poslana u Viktora Lenca, temeljito je uređena, ali je riješen i problem stabiliteta, čije je postojanje Jadrolinija tek tada priznala. Ali je potrošeno previše vremena, propali su već gotovi poslovi, pa je Adriana do kraja 1988. ostala na mrtvome vezu.

Tek u ožujku 1989. godine vratila se na plave putove. A oni su bili nadasve zanimljivi. Obišla je u sljedećim godina pola svijeta, tko bi nabrojio sve te luke i zemlje gdje je pristala.

Ipak, u upravi Jadrolinije su se sve češće pitali kolika je korist od kružnih putovanja, da bi početkom 1997. donijeli očekivanu odluku: posljednji bijeli krstaši Dalmacija i Adriana će se prodati.

Adriana je kupca našla u Francuskoj. Bila je to tvrtka TVL Voyages, čiji su vlasnici Jean Paul i Christine Macocco brod upisali u karipskoj državici Sveti Vincent i Grenadini, ali su zadržali prepoznatljivo ime.

I sljedeće 22 godine krstaš će se zvati Adriana, a samo od 2008. do 2010. nosio je ime Adriana III. I za nove gospodare nastavila je Adriana obilaziti svijet, od hladnoga sjevera Europe, preko Baltika i Sjevernoga mora, preko godina plovidbe na Crnome moru, pa do Kube i Meksika i egzotičnih karipskih otoka.

---

image

Svjetski putnik – Adriana na ledenome sjeveru

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Zadnji vijađ

Ipak, svemu dođe kraj. Još od ljeta 2017. bila je na sidru pred lukom Castries na otoku Sveta Lucija, pa je odlazak u rezalište bio više nego izgledan. I doista, krstaš je 2. srpnja digao sidro i zaputio se na dugi put do groblja brodova u Aliagi.

Pred sam kraj ultime partence nekoliko je dana zbog havarije proveo usidren pred tuniskom obalom, da bi njegov brodski dnevnik bio zauvijek zatvoren na turskome pijesku 31. srpnja ljeta Gospodnjeg 2019.

I dok je starica Adriana zauvijek izbrisana s popisa našijenaca, nekadašnjih hrvatskih brodova na svjetskim morima, tamo je upisano ime Kastava, još mladoga i vrijednoga tankera Uljanik Plovidbe.

O njegovu odlasku iz sve manje flote pulskoga brodara u Hrvatskoj su mogli saznati samo oni koji pasionirano prate vijesti sa Zagrebačke burze, jer nitko drugi nije objavio da Kastava više nema pod hrvatskim stijegom.

U šturoj obavijesti direktora Uljanik Plovidbe navodi se da je brod prodan kao prva faza financijskog restrukturiranja. Prema pisanju specijaliziranih pomorskih portala, Kastav je Puljanima donio 15 milijuna dolara.

Kupili su ga Turci, grupacija Densay Denizcilik, ali preko svoje podružnice u Dubaiju, te ga upisali na Marshallovim otocima pod nimalo turskim imenom T Jungfrau.

---

image

Podcrtano plavim – Adriana kreće put rezališta

 

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Rekordna isporuka

A Kastav, taj neznani junak hrvatskoga pomorstva, je brod za kojim treba žaliti. U dopisu Zagrebačkoj burzi direktor Uljanik Plovidbe ističe da je to najstariji brod u njihovoj floti. A tek je proslavio deseti rođendan.

Kastav je bio prvi od četiri medium range product carriera, kako se sada nazivaju tankeri za naftne prerađevine nosivosti između 45 i 55 tisuća tona, naručena u riječkome 3. maju. Kobilica za brod dug 195 i širok 32,2 metra, nosivosti 52.610 tona, položena je 6. rujna 2008. i tanker se tada zvao Lovran. No 14. veljače 2009. porinut je kao Kastav, jer ime Lovrana nosi jedna ribarica.

Ako je išta bilo neobično za domaće navoze bile su to pozivnice za svečanu isporuku Kastava u utorak 5. svibnja. Od porinuća do isporuke samo 80 dana?! Nevjerica, čuđenje i divljenje istodobno.

Bio je to apsolutni rekord ne samo za 3. maj, nego i za cijelu hrvatsku brodogradnju! I za tehnološki daleko naprednija brodogradilišta bila bi to brza brzina. Za pomorske znalce nije tu bilo ni čuđenja ni nevjerice. Neviđena riječka brzina bila je rezultat dviju okolnosti.

---

image

Slavnom Kastavu sad su Turci gospodari

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Usporavanje u nizu

Od veljače 2006. do studenoga 2008. 3. maj je za latvijsku brodarsku kompaniju izgradio deset jednakih tankera, te je stekao veliko iskustvo, a Kastav je bio samo nastavak tog uspješnoga niza. Istodobno je riječko brodogradilište bilo posve bez posla, pa su sve snage bacili na gradnju za Uljanik Plovidbu. Zahvaljujući tome Kastav je u trenutku porinuća bio dovršen gotovo 80 posto, pa je na prve pokusne plovidbe krenuo već polovicom travnja!

Tih rekordnih 80 dana nikad se nije ponovilo. Drugi tanker, Verige, isporučen je u ožujku 2010., nakon još uvijek zavidnih 140 dana od porinuća. Onda je 2011. zaplovio treći brod Pomer, a za to je trebalo 188 dana. Posljednji od kvarteta, tanker Istra, isporučen je u kolovozu 2012. godine. Za njega je već trebalo 210 dana. Za kraj bi narodni pjesnik uzviknuo: Kastavu slavni, slavom ovjenčani!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića
Privatna arhiva Marijana Žuvića

Prve plovidbe – pod crvenom zvijezdom

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Podcrtano plavim – Adriana kreće put rezališta

 

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Adriana u Grčkoj na prvom krstarenju 1988.

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Slavnom Kastavu sad su Turci gospodari

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Svjetski putnik – Adriana na ledenome sjeveru

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Dojmljiva slika – punom snagom naprijed

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/s-adrianom-je-ispisano-zadnje-slovo-povijesti-jadranskih-krstasa-1222982 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=96dec7f35bf9195fa58b25f31e8e803541dee783 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=S+%E2%80%98Adrianom%E2%80%98+je+ispisano+zadnje+slovo+povijesti+jadranskih+krsta%C5%A1a%3A+na%C5%A1+kroni%C4%8Dar+donosi+pri%C4%8Du+o+ljepotici+koja+je+obi%C5%A1la+pola+svijeta+i+skon%C4%8Dala+nasukana+na+pijesak&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fs-adrianom-je-ispisano-zadnje-slovo-povijesti-jadranskih-krstasa-1222982 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fs-adrianom-je-ispisano-zadnje-slovo-povijesti-jadranskih-krstasa-1222982 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

BRODOVI I SUDBINES ‘Adrianom‘ je ispisano zadnje slovo povijesti jadranskih krstaša: naš kroničar donosi priču o ljepotici koja je obišla pola svijeta i skončala nasukana na pijesak

Piše Marijan Žuvić
9. rujna 2022. - 14:02

SPLIT, 11. XII. - Pomorci riječke Jadrolinije preuzeli su danas u Pireju naš najsuvremeniji putnički brod koji je dobio ime Adriana. Radi se o brodu starom 15 godina koji je dosad plovio pod imenom Aquarius u floti grčke brodarske tvrtke Hellenic Mediterranean Lines...

Početak je to vijesti koju sam 1987. godine ispisao u Slobodnoj Dalmaciji. Prošla su od tada više od tri desetljeća i Adriana je na Jadranu gotovo posve zaboravljena.

Očekivanja da će njezina kupnja biti prvi korak u obnovi i jačanju flote jadranskih krstaša, koju su tada činili Dalmacija, Istra i Ambasador, nisu se ostvarila. Štoviše, s dolaskom Adriane završila je priča o velikim bijelim brodovima. Ona je bila posljednja od njih!

Slavna trojka

Na konačnu točku povijesti hrvatskih brodova za kružna putovanja...

16. svibanj 2024 15:13