StoryEditorOCM

MONAKORiječki studenti osvojili 2. mjesto na natjecanju inovativnih plovila na obnovljive izvore

Piše M. I.
2. rujna 2024. - 08:51

Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci objavio je s ponosom kako su članovi/ice projekta Adria Energy Boat osvojili 2. mjesto u konkurenciji 17 timova iz cijelog svijeta na prestižnom natjecanju inovativnih plovila na obnovljive izvore pogona za utrke - Monaco Energy Boat Challenge 2024.

Ovaj izvanredan rezultat napokon je donio zasluženo postolje nakon više godina predanog rada i sudjelovanja od 2020. godine, gdje su postigli dosad najbolji rezultat 4. mjesto u Energy kategoriji.

image
Sveučilište u Rijeci

Adria Energy Boat tim čine studenti, inženjeri te volonteri okupljeni u Udruzi primijenjenih tehničkih znanosti.

Plovilo nazvano "Vilson", katamaransko kompozitno plovilo, potpuno su projektirali i izradili članovi tima. Ime je dobilo po posljednjem konoparskom obrtu u Hrvatskoj, u znak očuvanja kulturne baštine našeg kraja. Tehničke karakteristike plovila uključuju dužinu od 4.95 m, širinu od 2.5 m, deplasman od 295 kg, pogonski sustav s 11 kW motorom i baterijom kapaciteta 10 kWh, te solarnim mono-kristalnim ćelijama snage 350 W.

U projektu je ove godine sudjelovalo 10 studenata Pomorskog fakulteta i 4 studenta Tehničkog fakulteta u Rijeci, uz podršku mentora i vanjskih suradnika iz različitih područja. Na projektu su sudjelovati studenti Računalstva: Karlo Džafić, Marko Kozlov, Ivana Tus i student brodogradnje Petar Palić.

Njihova vizija za budućnost uključuje širenje inovacija i održivih tehnologija, kao i inspiriranje mladih generacija da se uključe u STEM područja i razvoj brodograđevne tehnologije. Ove godine počinju s razvojem novog projekt plovila za kategoriju Sea Lab za Monaco Energy Boat Challenge do 2026. godine kada planiraju pogoniti svoje plovila na gorive ćelije i vodik.

image
Sveučilište u Rijeci
19. rujan 2024 06:26