stdClass Object ( [id] => 1217919 [title] => Donosimo priču o našem teretnjaku koji stvarno nema sreće: kao da je uklet, puni crne kronike, a mnogi se sjećaju njegove tužne splitske epizode [alias] => prica-o-ukletom-hrvatskom-brodu-koji-puni-crne-kronike-mnogi-se-sjecaju-njegove-tuzne-splitske-epizode [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ima li kraja patnjama broda Srakane?! Prije samo godinu dana činilo se da je odgovor potvrdan, da lošinjskoga starca do mirovine čeka još koje ljeto mirnih plovidbi. A sada je tsunami loših vijesti iz Brazila pomeo ta očekivanja, ime Srakane spominje se samo u crnim kronikama. Budućnosti, za sada već ukleti brod, više nema!

Brazilske nevolje Srakana u nas su potpuno nepoznate, no mnogi se na Jadranu, a u Splitu osobito, živo sjećaju njegovih jada dok je plovio pod imenom Ane. Potrudili smo se posložiti tu turobnu kroniku za čitatelje Otvorenog mora.

A počelo je da nije moglo bolje! Sredinom osamdesetih godina 20. stoljeća Lošinjska plovidba odlučila je pomladiti flotu, pa je u riječkome 3. maju naručila najprije dva, a doskora još tri jednaka višenamjenska broda, tada u samome svjetskome vrhu.

Nisu bili osobito veliki, dugi 99,5 i široki 19,5 metara, nosivosti 5164 tone. Mogli su ukrcati 338 spremnika od 20 stopa, imali su dvije bočne dizalice od po 25 tona, solidnu brzinu, uz to čvrsti i pouzdani, pa su bili po mjeri sredozemnih ruta. Prvi brod Orjula isporučen je u travnju 1985. godine, a već u svibnju zaplovio je i Orlec. Srakane i Susak ušli su u flotu na kraju 1986. godine.

Državne subvencije

Posljednji brod, Ilovik, isporučen je Lošinjanima u siječnju 1988. godine. No, doskora je uslijedila agresija na Hrvatsku, blokade luka, nestanak tereta...

Tako su već 1993. godine Ilovik, Orjula i Orlec prodani Kinezima iz Hong Konga. Susak i Srakane su plovili, ali samo dok je bilo državnih subvencija za linijski prijevoz. I tako su na kraju 2008. ostale samo Srakane. No ne u plovidbi, nego na mrtvome vezu u Malome Lošinju.

Nakon točno godinu dana pojavio se Nikša Giovanelli, dobro znani direktor splitskoga Jadroplova, koji je brod kupio za svoju tvrtku Fractal Shipping Co. Ltd. i registrirao ga u karipskoj državici Sveti Vincent i Grenadini. S malo boje Srakane su postale Ane. Bila su to teška vremena svjetske krize, pa je bilo pitanje kad će se i Ane naći u fortunalu.

---

image

Ane u Splitu – slučaj u kojem su svi bili gubitnici

Mario Todorić/Cropix
---

Crni dani započeli su u veljači 2014. godine kada je Lučka kapetanija, po nalogu splitskoga Trgovačkoga suda, zaustavila brod koji se nalazio na vezu u Sjevernoj luci. Upravo se spremao isploviti prema alžirskoj luci Bejaia, nakrcan s građevinskim željezom iz čeličane Adriačelik u Kaštel Sućurcu.

Razlog je bio nepodmireni račun od 200 tisuća eura za popravak broda u brodogradilištu Viktor Lenac u Martinšćici, obavljen tri godine prije. Brodar dio potraživanja nije želio platiti dok je o njihovoj osnovanosti još trebala odlučivati arbitraža Hrvatske gospodarske komore.

Uslijedile su dvije crne godine za brod i posadu. Toliko jada i nevolje da su mnogi već tada govorili o ukletome brodu. Vrlo brzo se pokazalo da brodar pomorcima s Ane duguje 150 tisuća dolara za plaće, javili su se i drugi vjerovnici.

Nije trebalo dugo da krene, nažalost, toliko puta viđeni scenarij: posada ostaje bez hrane i vode, nema ni goriva, a o plaćama da i ne govorimo. Jedan po jedan pomorci napuštaju tužnu Ane, da bi na kraju na njoj bio samo kuhar Savo Škoro.

U ljeto 2015. petorica pomoraca, uz veliku potporu Sindikata pomoraca Hrvatske, pokreću ovrhu, a Trgovački sud u Splitu prvo dražbeno ročište zakazuje za 25. kolovoza.

Vrijednost broda sudski je vještak procijenio na 6,4 milijuna kuna, ali se već tada Ane mogla prodati za polovicu toga iznosa. No, nitko nije bio spreman platiti nepunih pola milijuna dolara za brod pun tuđega tereta. Druga je dražba održana 14. listopada i brod je prodan za 2,2 milijuna kuna ili jadnih 317 tisuća dolara.

Novi početak

Svima je bilo jasno: katastrofa! Nitko nije žalio što je bez ijedne kune ostao Viktor Lenac, koji je zaustavio brod, no teško se bilo pomiriti sa spoznajom da su najveći gubitnici bili pomorci.

Tek koncem siječnja 2016. Trgovački je sud donio rješenje o raspodjeli novca. Ukupna su potraživanja pomoraca iznosila 2,5 milijuna kuna bez kamata, no dodijeljeno im je samo 51 posto toga iznosa. Da nevolja bude veća i taj su novac čekali punih deset mjeseci, do prvih dana prosinca!

A do tada je brod već plovio pod novim/starim imenom Srakane. Odabrao ga je vlasnik Slovenac Jure Stanovnik, koji je u Slovačkoj, u Bratislavi, osnovao tvrtku Vintage Trading s.r.o., brodom upisanim u Panami upravljali su pak Talijani, tvrtka Compagnia di Antivari Srl iz gradića Cormonsa na granici sa Slovenijom.

U svibnju 2016. potpuno zapušteni brod dotegljen je iz Splita na dugotrajni remont u Mali Lošinj. Dobio je posadu od pomoraca iz Hrvatske i Boke kotorske.

---

image

Ni s kolutom za spašavanje za Ane nije bilo spasa

Mario Todorić/Cropix
---

No, nakon obnove slovensko/slovačko/panamsko/talijanske Srakane nisu se osobito naplovile. Brod je obavio tek nekoliko putovanja da bi od ljeta 2017. bio na mrtvome vezu u Malome Lošinju.

Tek nakon godinu i pol konačno diže sidro. Njime više ne upravljaju Talijani, nego tvrtka Ocean Wide Ltd. iz gradića San Gwanna na Malti. Početkom siječnja 2019. Srakane dobivaju novu posadu – 12 Ukrajinaca, tri Crnogorca, jednog Slovaka te zapovjednika Hrvata. I tu počinje prvi čin brazilske drame.

U Sao Sebastiao brod stiže iz Casablance 2. lipnja 2020. godine. Ukrajinski prvi časnik nekako uspijeva alarmirati svjetski pomorski sindikat ITF zbog očajnoga stanja na brodu. Nema ni hrane ni vode, mjesecima nisu primili plaće pa je dug narastao na 180 tisuća dolara.

Za svoje nevolje posada krivi i zapovjednika Hrvata, čije ime nikad nije objavljeno. Diže se bura u Brazilu gdje vlasti krajnje ozbiljno pristupaju problemu, mediji su puni nesretnoga broda i njegove posade.

I u Ukrajini su pomorski portali puni gnjeva. Donosimo naslovnicu portala Seafarers Journal od 26. srpnja 2020.: Kapetan Hrvat zabranio našim pomorcima da se žale i prijetio im. Brazilska ratna mornarica opskrbljuje brod, a vlasti naređuju vlasniku da do 16. lipnja isplati zaostale plaće.

Kad to nije učinjeno, Brazilci plijene Srakane kao jamstvo da će dugovi pomorcima biti podmireni. I onda se u priči kao dobra vila pojavljuje poduzetnik Joao Carlos Camisa Nova Junior, vlasnik tvrtke za izvoz hrane CBA Trading Exportacao de Produtos Agricolas.

On uzima brod u najam s nakanom da njime prevozi soju do europskih luka. Unaprijed plaća 300 tisuća dolara, što je dostatno za sve zaostale plaće, pokriva troškove repatrijacije i svakom pomorcu daje džeparac od 400 dolara.

Od 18. do 30. srpnja svi su odletjeli kućama. Kakav happy end! Srakane odlaze u luku Guaruja na otoku Santo Amaro ispred Santosa na temeljiti remont u brodogradilištu Estaleiros da Wilson Sons.

Soja s kokainom

Na brod stiže nova posada koju čini osam Gruzijaca, pet Ukrajinaca i dva Crnogorca, a zapovjednik je Gruzijac Eduard Goguadze. I tu počinje drugi čin brazilske drame.

Kad se činilo da je slučaj Srakane riješen, nova posada ima stare probleme: ostaju bez hrane, vode i plaća. Slučaj se diže na novu razinu, jer se u priču uključuje Međunarodna organizacija rada (ILO). I brazilske crne kronike ponovno su pune Srakana. I još jedan happy end. Pomorci se vraćaju kućama s 260 tisuća dolara zaostalih plaća, a brod ostaje napušten u Santosu.

No, slijedi treći, najgori čin brazilske drame. Joao Carlos Camisa Nova Junior ne samo da nije dobra vila nego je unajmio, a poslije i kupio, Srakane kako bi u vrećama sa sojom u Europu krijumčario velike količine kokaina! I eno ga sada u kaznionici Pinheiros gdje čeka suđenje! Što se dogodilo?

Kobna je bila uloga dobre vile! Joao Carlos je već imao policijski dosje, a njegova je briga za Srakane pobudila velike sumnje i pomogla brazilskoj saveznoj policiji da posloži kockice. Rezultat je bilo izvješće na 666 stranica!

Još u ožujku 2021. europske kolege javile su im da krijumčari imaju brod kojim će dopremati kokain. Kako će se pokazati, to su bile Srakane. Uz brod, Joao Carlos je kupio hangar na aerodromu Roraima za zrakoplove svoje nove tvrtke JRCN Aviation koji su, dakako, bili puni kokaina.

Uzbuđenja su tek slijedila! Na brodu Unispirit u luci Sao Sebastiao federalci su u listopadu 2021. pronašli tonu i pol kokaina u vrećama s kukuruzom. Kad je taj brod doplovio u Las Palmas na Kanarskim otocima španjolska je policija pronašla još 1,2 tone droge. Vlasnik kukuruza bio je Joao Carlos. Sve je bilo jasno i uhićenje dobre vile bilo je samo točka na i. Suđenje tek slijedi, no brazilski mediji time se više ne bave.

Zato su svi danima javljali o velikome otkriću policije. I uvijek veliki naslovi i velike slike. I uvijek Srakane. Brod koji nema sreće...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => brodovi i sudbine 2 0 8398 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-19 07:01:17 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-21 12:12:27 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-08-21 12:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 47 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/19\/22807078.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/19\/22807076.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/19\/22807088.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Mario Todori\u0107\/Cropix","Mario Todori\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Srakane <\/em>na sidru u Brazilu \u2013 prazni brod pun tuge<\/p>","

Ni s kolutom za spa\u0161avanje za Ane <\/em>nije bilo spasa<\/p>","

Ane <\/em>u Splitu \u2013 slu\u010daj u kojem su svi bili gubitnici<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x795","hd_22807078_1920.jpg":"1920x1080","k_22807078_1280.jpg":"1280x1280","k_22807078_1024.jpg":"1024x1024","k_22807078_640.jpg":"640x640","k_22807078_480.jpg":"480x480","k_22807078_340.jpg":"340x340","k_22807078_220.jpg":"220x220","o_22807078_1280.jpg":"1280x530","o_22807078_1024.jpg":"1024x424","o_22807078_640.jpg":"640x265","o_22807078_480.jpg":"480x198","o_22807078_340.jpg":"340x140","o_22807078_220.jpg":"220x91","h_22807078_1280.jpg":"1280x854","h_22807078_1024.jpg":"1024x683","h_22807078_640.jpg":"640x427","h_22807078_480.jpg":"480x320","h_22807078_340.jpg":"340x227","h_22807078_220.jpg":"220x147","pp_22807078_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807078_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807078_640.jpg":"640x814","pp_22807078_480.jpg":"480x611","pp_22807078_340.jpg":"340x432","pp_22807078_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_22807076_1920.jpg":"1920x1080","k_22807076_1280.jpg":"1280x1280","k_22807076_1024.jpg":"1024x1024","k_22807076_640.jpg":"640x640","k_22807076_480.jpg":"480x480","k_22807076_340.jpg":"340x340","k_22807076_220.jpg":"220x220","o_22807076_1280.jpg":"1280x850","o_22807076_1024.jpg":"1024x680","o_22807076_640.jpg":"640x425","o_22807076_480.jpg":"480x319","o_22807076_340.jpg":"340x225","o_22807076_220.jpg":"220x146","h_22807076_1280.jpg":"1280x854","h_22807076_1024.jpg":"1024x683","h_22807076_640.jpg":"640x427","h_22807076_480.jpg":"480x320","h_22807076_340.jpg":"340x227","h_22807076_220.jpg":"220x147","pp_22807076_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807076_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807076_640.jpg":"640x814","pp_22807076_480.jpg":"480x611","pp_22807076_340.jpg":"340x432","pp_22807076_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2909","hd_22807088_1920.jpg":"1920x1080","k_22807088_1280.jpg":"1280x1280","k_22807088_1024.jpg":"1024x1024","k_22807088_640.jpg":"640x640","k_22807088_480.jpg":"480x480","k_22807088_340.jpg":"340x340","k_22807088_220.jpg":"220x220","o_22807088_1280.jpg":"1280x1939","o_22807088_1024.jpg":"1024x1551","o_22807088_640.jpg":"640x969","o_22807088_480.jpg":"480x727","o_22807088_340.jpg":"340x515","o_22807088_220.jpg":"220x333","h_22807088_1280.jpg":"1280x854","h_22807088_1024.jpg":"1024x683","h_22807088_640.jpg":"640x427","h_22807088_480.jpg":"480x320","h_22807088_340.jpg":"340x227","h_22807088_220.jpg":"220x147","pp_22807088_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807088_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807088_640.jpg":"640x814","pp_22807088_480.jpg":"480x611","pp_22807088_340.jpg":"340x432","pp_22807088_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7874583 Threads: 1 Questions: 1646043559 Slow queries: 4893121 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111652183 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/prica-o-ukletom-hrvatskom-brodu-koji-puni-crne-kronike-mnogi-se-sjecaju-njegove-tuzne-splitske-epizode-1217919 [printLink] => /om/nautika/prica-o-ukletom-hrvatskom-brodu-koji-puni-crne-kronike-mnogi-se-sjecaju-njegove-tuzne-splitske-epizode-1217919?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 688419 [name] => brod srakane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-21 14:08:40 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-srakane [link] => /tag/brod-srakane ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) [3] => stdClass Object ( [id] => 688420 [name] => brod ane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-21 14:08:40 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-ane [link] => /tag/brod-ane ) [4] => stdClass Object ( [id] => 624655 [name] => lošinjska plovidba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-04 08:27:12 [main_article_id] => 0 [alias] => losinjska-plovidba [link] => /tag/losinjska-plovidba ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Donosimo priču o našem teretnjaku koji stvarno nema sreće: kao da je uklet, puni crne kronike, a mnogi se sjećaju njegove tužne splitske epizode [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/19/22807078.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] =>

Srakane na sidru u Brazilu – prazni brod pun tuge

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/19/22807078.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

Srakane na sidru u Brazilu – prazni brod pun tuge

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/19/22807076.jpg [title] => Mario Todorić/Cropix

Ni s kolutom za spašavanje za Ane nije bilo spasa

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/19/22807088.jpg [title] => Mario Todorić/Cropix

Ane u Splitu – slučaj u kojem su svi bili gubitnici

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ima li kraja patnjama broda Srakane?! Prije samo godinu dana činilo se da je odgovor potvrdan, da lošinjskoga starca do mirovine čeka još koje ljeto mirnih plovidbi. A sada je tsunami loših vijesti iz Brazila pomeo ta očekivanja, ime Srakane spominje se samo u crnim kronikama. Budućnosti, za sada već ukleti brod, više nema!

Brazilske nevolje Srakana u nas su potpuno nepoznate, no mnogi se na Jadranu, a u Splitu osobito, živo sjećaju njegovih jada dok je plovio pod imenom Ane. Potrudili smo se posložiti tu turobnu kroniku za čitatelje Otvorenog mora.

A počelo je da nije moglo bolje! Sredinom osamdesetih godina 20. stoljeća Lošinjska plovidba odlučila je pomladiti flotu, pa je u riječkome 3. maju naručila najprije dva, a doskora još tri jednaka višenamjenska broda, tada u samome svjetskome vrhu.

Nisu bili osobito veliki, dugi 99,5 i široki 19,5 metara, nosivosti 5164 tone. Mogli su ukrcati 338 spremnika od 20 stopa, imali su dvije bočne dizalice od po 25 tona, solidnu brzinu, uz to čvrsti i pouzdani, pa su bili po mjeri sredozemnih ruta. Prvi brod Orjula isporučen je u travnju 1985. godine, a već u svibnju zaplovio je i Orlec. Srakane i Susak ušli su u flotu na kraju 1986. godine.

Državne subvencije

Posljednji brod, Ilovik, isporučen je Lošinjanima u siječnju 1988. godine. No, doskora je uslijedila agresija na Hrvatsku, blokade luka, nestanak tereta...

Tako su već 1993. godine Ilovik, Orjula i Orlec prodani Kinezima iz Hong Konga. Susak i Srakane su plovili, ali samo dok je bilo državnih subvencija za linijski prijevoz. I tako su na kraju 2008. ostale samo Srakane. No ne u plovidbi, nego na mrtvome vezu u Malome Lošinju.

Nakon točno godinu dana pojavio se Nikša Giovanelli, dobro znani direktor splitskoga Jadroplova, koji je brod kupio za svoju tvrtku Fractal Shipping Co. Ltd. i registrirao ga u karipskoj državici Sveti Vincent i Grenadini. S malo boje Srakane su postale Ane. Bila su to teška vremena svjetske krize, pa je bilo pitanje kad će se i Ane naći u fortunalu.

---

image

Ane u Splitu – slučaj u kojem su svi bili gubitnici

Mario Todorić/Cropix
---

Crni dani započeli su u veljači 2014. godine kada je Lučka kapetanija, po nalogu splitskoga Trgovačkoga suda, zaustavila brod koji se nalazio na vezu u Sjevernoj luci. Upravo se spremao isploviti prema alžirskoj luci Bejaia, nakrcan s građevinskim željezom iz čeličane Adriačelik u Kaštel Sućurcu.

Razlog je bio nepodmireni račun od 200 tisuća eura za popravak broda u brodogradilištu Viktor Lenac u Martinšćici, obavljen tri godine prije. Brodar dio potraživanja nije želio platiti dok je o njihovoj osnovanosti još trebala odlučivati arbitraža Hrvatske gospodarske komore.

Uslijedile su dvije crne godine za brod i posadu. Toliko jada i nevolje da su mnogi već tada govorili o ukletome brodu. Vrlo brzo se pokazalo da brodar pomorcima s Ane duguje 150 tisuća dolara za plaće, javili su se i drugi vjerovnici.

Nije trebalo dugo da krene, nažalost, toliko puta viđeni scenarij: posada ostaje bez hrane i vode, nema ni goriva, a o plaćama da i ne govorimo. Jedan po jedan pomorci napuštaju tužnu Ane, da bi na kraju na njoj bio samo kuhar Savo Škoro.

U ljeto 2015. petorica pomoraca, uz veliku potporu Sindikata pomoraca Hrvatske, pokreću ovrhu, a Trgovački sud u Splitu prvo dražbeno ročište zakazuje za 25. kolovoza.

Vrijednost broda sudski je vještak procijenio na 6,4 milijuna kuna, ali se već tada Ane mogla prodati za polovicu toga iznosa. No, nitko nije bio spreman platiti nepunih pola milijuna dolara za brod pun tuđega tereta. Druga je dražba održana 14. listopada i brod je prodan za 2,2 milijuna kuna ili jadnih 317 tisuća dolara.

Novi početak

Svima je bilo jasno: katastrofa! Nitko nije žalio što je bez ijedne kune ostao Viktor Lenac, koji je zaustavio brod, no teško se bilo pomiriti sa spoznajom da su najveći gubitnici bili pomorci.

Tek koncem siječnja 2016. Trgovački je sud donio rješenje o raspodjeli novca. Ukupna su potraživanja pomoraca iznosila 2,5 milijuna kuna bez kamata, no dodijeljeno im je samo 51 posto toga iznosa. Da nevolja bude veća i taj su novac čekali punih deset mjeseci, do prvih dana prosinca!

A do tada je brod već plovio pod novim/starim imenom Srakane. Odabrao ga je vlasnik Slovenac Jure Stanovnik, koji je u Slovačkoj, u Bratislavi, osnovao tvrtku Vintage Trading s.r.o., brodom upisanim u Panami upravljali su pak Talijani, tvrtka Compagnia di Antivari Srl iz gradića Cormonsa na granici sa Slovenijom.

U svibnju 2016. potpuno zapušteni brod dotegljen je iz Splita na dugotrajni remont u Mali Lošinj. Dobio je posadu od pomoraca iz Hrvatske i Boke kotorske.

---

image

Ni s kolutom za spašavanje za Ane nije bilo spasa

Mario Todorić/Cropix
---

No, nakon obnove slovensko/slovačko/panamsko/talijanske Srakane nisu se osobito naplovile. Brod je obavio tek nekoliko putovanja da bi od ljeta 2017. bio na mrtvome vezu u Malome Lošinju.

Tek nakon godinu i pol konačno diže sidro. Njime više ne upravljaju Talijani, nego tvrtka Ocean Wide Ltd. iz gradića San Gwanna na Malti. Početkom siječnja 2019. Srakane dobivaju novu posadu – 12 Ukrajinaca, tri Crnogorca, jednog Slovaka te zapovjednika Hrvata. I tu počinje prvi čin brazilske drame.

U Sao Sebastiao brod stiže iz Casablance 2. lipnja 2020. godine. Ukrajinski prvi časnik nekako uspijeva alarmirati svjetski pomorski sindikat ITF zbog očajnoga stanja na brodu. Nema ni hrane ni vode, mjesecima nisu primili plaće pa je dug narastao na 180 tisuća dolara.

Za svoje nevolje posada krivi i zapovjednika Hrvata, čije ime nikad nije objavljeno. Diže se bura u Brazilu gdje vlasti krajnje ozbiljno pristupaju problemu, mediji su puni nesretnoga broda i njegove posade.

I u Ukrajini su pomorski portali puni gnjeva. Donosimo naslovnicu portala Seafarers Journal od 26. srpnja 2020.: Kapetan Hrvat zabranio našim pomorcima da se žale i prijetio im. Brazilska ratna mornarica opskrbljuje brod, a vlasti naređuju vlasniku da do 16. lipnja isplati zaostale plaće.

Kad to nije učinjeno, Brazilci plijene Srakane kao jamstvo da će dugovi pomorcima biti podmireni. I onda se u priči kao dobra vila pojavljuje poduzetnik Joao Carlos Camisa Nova Junior, vlasnik tvrtke za izvoz hrane CBA Trading Exportacao de Produtos Agricolas.

On uzima brod u najam s nakanom da njime prevozi soju do europskih luka. Unaprijed plaća 300 tisuća dolara, što je dostatno za sve zaostale plaće, pokriva troškove repatrijacije i svakom pomorcu daje džeparac od 400 dolara.

Od 18. do 30. srpnja svi su odletjeli kućama. Kakav happy end! Srakane odlaze u luku Guaruja na otoku Santo Amaro ispred Santosa na temeljiti remont u brodogradilištu Estaleiros da Wilson Sons.

Soja s kokainom

Na brod stiže nova posada koju čini osam Gruzijaca, pet Ukrajinaca i dva Crnogorca, a zapovjednik je Gruzijac Eduard Goguadze. I tu počinje drugi čin brazilske drame.

Kad se činilo da je slučaj Srakane riješen, nova posada ima stare probleme: ostaju bez hrane, vode i plaća. Slučaj se diže na novu razinu, jer se u priču uključuje Međunarodna organizacija rada (ILO). I brazilske crne kronike ponovno su pune Srakana. I još jedan happy end. Pomorci se vraćaju kućama s 260 tisuća dolara zaostalih plaća, a brod ostaje napušten u Santosu.

No, slijedi treći, najgori čin brazilske drame. Joao Carlos Camisa Nova Junior ne samo da nije dobra vila nego je unajmio, a poslije i kupio, Srakane kako bi u vrećama sa sojom u Europu krijumčario velike količine kokaina! I eno ga sada u kaznionici Pinheiros gdje čeka suđenje! Što se dogodilo?

Kobna je bila uloga dobre vile! Joao Carlos je već imao policijski dosje, a njegova je briga za Srakane pobudila velike sumnje i pomogla brazilskoj saveznoj policiji da posloži kockice. Rezultat je bilo izvješće na 666 stranica!

Još u ožujku 2021. europske kolege javile su im da krijumčari imaju brod kojim će dopremati kokain. Kako će se pokazati, to su bile Srakane. Uz brod, Joao Carlos je kupio hangar na aerodromu Roraima za zrakoplove svoje nove tvrtke JRCN Aviation koji su, dakako, bili puni kokaina.

Uzbuđenja su tek slijedila! Na brodu Unispirit u luci Sao Sebastiao federalci su u listopadu 2021. pronašli tonu i pol kokaina u vrećama s kukuruzom. Kad je taj brod doplovio u Las Palmas na Kanarskim otocima španjolska je policija pronašla još 1,2 tone droge. Vlasnik kukuruza bio je Joao Carlos. Sve je bilo jasno i uhićenje dobre vile bilo je samo točka na i. Suđenje tek slijedi, no brazilski mediji time se više ne bave.

Zato su svi danima javljali o velikome otkriću policije. I uvijek veliki naslovi i velike slike. I uvijek Srakane. Brod koji nema sreće...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Marijana Žuvića Mario Todorić/Cropix Mario Todorić/Cropix
Privatna arhiva Marijana Žuvića

Srakane na sidru u Brazilu – prazni brod pun tuge

Mario Todorić/Cropix

Ni s kolutom za spašavanje za Ane nije bilo spasa

Mario Todorić/Cropix

Ane u Splitu – slučaj u kojem su svi bili gubitnici

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/prica-o-ukletom-hrvatskom-brodu-koji-puni-crne-kronike-mnogi-se-sjecaju-njegove-tuzne-splitske-epizode-1217919 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8413338caa53f2fa42a01b41760d015518c72bd2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Donosimo+pri%C4%8Du+o+na%C5%A1em+teretnjaku+koji+stvarno+nema+sre%C4%87e%3A+kao+da+je+uklet%2C+puni+crne+kronike%2C+a+mnogi+se+sje%C4%87aju+njegove+tu%C5%BEne+splitske+epizode&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fprica-o-ukletom-hrvatskom-brodu-koji-puni-crne-kronike-mnogi-se-sjecaju-njegove-tuzne-splitske-epizode-1217919 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fprica-o-ukletom-hrvatskom-brodu-koji-puni-crne-kronike-mnogi-se-sjecaju-njegove-tuzne-splitske-epizode-1217919 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

brodovi i sudbineDonosimo priču o našem teretnjaku koji stvarno nema sreće: kao da je uklet, puni crne kronike, a mnogi se sjećaju njegove tužne splitske epizode

Piše Marijan Žuvić
21. kolovoza 2022. - 14:08

Ima li kraja patnjama broda Srakane?! Prije samo godinu dana činilo se da je odgovor potvrdan, da lošinjskoga starca do mirovine čeka još koje ljeto mirnih plovidbi. A sada je tsunami loših vijesti iz Brazila pomeo ta očekivanja, ime Srakane spominje se samo u crnim kronikama. Budućnosti, za sada već ukleti brod, više nema!

Brazilske nevolje Srakana u nas su potpuno nepoznate, no mnogi se na Jadranu, a u Splitu osobito, živo sjećaju njegovih jada dok je plovio pod imenom Ane. Potrudili smo se posložiti tu turobnu kroniku za čitatelje Otvorenog mora.

A počelo je da nije moglo bolje! Sredinom osamdesetih godina 20. stoljeća Lošinjska plovidba odlučila je pomladiti flotu, pa je u riječkome 3. maju naručila najprije dva, a doskora još tri jednaka višenamjenska broda,...

16. svibanj 2024 13:13