stdClass Object ( [id] => 1161848 [title] => Testirali smo hrvatski ekološki brod atraktivnog retro dizajna: Solar Ferry vidimo kao idealno turističko plovilo za kratke relacije [alias] => pilot-cutter-na-solarni-pogon [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​Prije petnaestak godina mnogi su prolaznici u čudu promatrali neobično plovilo privezano na biogradskoj rivi. To je bio prototip polupodmornice Mladena Peharde koja je za nekoliko godina preplavila hrvatsku obalu. Danas, pak, na takvim plovilima, u pogledu na morske pličine, turisti uživaju i na atraktivnim svjetskim destinacijama kao što su Maldivi, Karibi, Sejšeli.

Osim polupodmornice za 12 osoba, u pogonima Pehardine tvrtke Agena Marin proizvodi se i veći model polupodmornice za 55 osoba, te svestrani mali katamaran Taxi Cat. Kako njezin vlasnik želi naglasiti, Agena Marin je research & development tvrtka koja, osim vlastite proizvodnje alata, kalupa i finalnih proizvoda, kontinuirano radi i na razvoju novih koncepata.

Skladan spoj

Za novi projekt pogonjen električnim pogonom iskoristili su sinergiju elegantne linije pilot cuttera s početka prošlog stoljeća i moderne tehnologije. Pilot cutteri su zbog male snage motora koristili jedra i parni pogon, a karakterizirali su ih uski trupovi, projektirani na način da budu efikasni bez obzira jesu li pogonjeni snagom vjetra ili pare.

Linije malog otpora su u tvrtki Agena Marine prepoznali kao idealne za trup plovila na električni pogon. To je bilo ishodište novoga projekta za čije su financiranje dobili sredstva iz EU fondova.

Prvi Solar Ferry, kako su nazvali svoj novi brod, probnu plovidbu odradio je u svibnju u Vranskom jezeru, a na prošlogodišnjem Biograd Boat Showu i šira nautička javnost dobila je prigodu upoznati se s ovim atraktivnim plovilom retro dizajna.

---

---

Dugo je osam i pol metara, a maksimalnih 12 putnika može povesti na kraću plovidbu uz morsku ili jezersku obalu. Karakterizira ga uzak trup i visoka kormilarnica, što mu dodatno naglašava retro stil, dok mu veliki hard-top iznad kokpita definira ukupan izgled. Osim što štiti putnike od sunca ili kiše, taj dugi krov služi i kao nosač za solarne panele.

​Elektrana na krovu

Solar Ferry koji smo tijekom sajma imali priliku testirati bio je opremljen brodskim elektromotorom E-propulsion Navy 6.0 EVO, koji nam je omogućio nadasve tihu plovidbu.

Prilikom manevriranja naprijed-natrag nije se iskazao najbolje zbog kavitacije propelera prilikom šijavanja i promjene smjera kretanja, ali poznavajući Mladenovu posvećenost detaljima, siguran sam da će taj problem biti brzo riješen. Sama navigacija odvijala se u akvatoriju ispred biogradske marine i obližnjih otočića, u uvjetima valovitog mora nadolazećeg juga.

---

image
Dugi i uski trup stvara mali otpor
Božidar Vukičević/Cropix
---

U plovidbi s bočnim valom uski i lagan trup se dosta valjao, iako je sama plovidba bila sigurna, no još koji rukohvat tu bi sigurnost putnika u kokpitu još dodatno naglasio. Pogotovo onih koji nisu vični plovidbi po uzburkanom moru.

Testirani Solar Ferry opremljen je s osam akumulatora Exide AGM od 240 Ah svaki. Korištenjem AGM baterija umjesto znatno skupljih litijevskih postignuta je ušteda u cijeni, pri čemu 16 provjerenih i efikasnih solarnih panela Sunbeamsystem Tough na tvrdome krovu ukupne snage 1800 W omogućavaju lako i brzo nadopunjavanje baterija, i za vrijeme plovidbe i u pauzama između dviju tura.

---

image
Tvrdi krov pretvoren je u malu solarnu elektranu
Božidar Vukičević/Cropix
---

​​Kapacitet baterija glavni je čimbenik koji utječe na brzinu, trajanje plovidbe i autonomiju kod ovakvih pogona. Prema tvorničkoj specifikaciji, maksimalna snaga električne pente Navy 6.0 koja pogoni Solar Ferry je 6 kW, što znači da bi sa spomenutom kombinacijom baterija ona mogla punom snagom raditi nešto manje od četiri sata. Naravno, govorimo o idealnim uvjetima, jer je u stvarnosti sve to malo složenije i drukčije.

​Mi smo prilikom testiranja imali tri odrasle osobe na brodu, a osim valovitog mora treba napomenuti da je nebo bilo prekriveno oblacima, što je značajno umanjilo efikasnost solarnih panela u nadopunjavanju baterija tijekom plovidbe. Inače, treba reći i da bi motoru E-propulsion Navy 6.0 EVO snage 6 kW ekvivalent bio benzinski motor od nekih 10 konjskih snaga.

---

image
Električna penta je ispod poklopca, pa nimalo ne smeta
Božidar Vukičević/Cropix
---

Brzina i autonomija

Ploveći s minimalnom snagom od 500 vati, Solar Ferry tiho je klizio morem brzinom od 3,5 čvorova prikazujući autonomiju veću od 24 sata, no kad smo zaplovili s maksimalnom snagom motora od 5000 vati i dosegnuli brzinu od 6,5 čvorova, autonomija je pala na samo 2,5 sati navigacije.

Plovilo je projektirano za kratku obalnu plovidbu s najviše 12 osoba i putnu brzinu od 5 do 5,5 čvorova. Mi smo prilikom testiranja planiranu brzinu održavali pri opterećenju motora od 2000 do 3000 vati uz autonomiju od osam, odnosno pet sati, što je i više nogo dovoljno za planirane panoramske plovidbe.

---

image
Displej na komandi motora prikazuje sve potrebne parametre
Božidar Vukičević/Cropix
---

Upravljanje motorom obavlja se elektronički sistemom E-propulsion Evo Control, opremljenim displejom na kojem se u svakom trenutku mogu očitati podaci o stanju baterija, trenutačnom opterećenju i potrošnji struje, te preostaloj autonomiji. Sigurno će se kroz iduće preinake i optimizacije ti rezultati poboljšati. Naravno, uvijek postoji i mogućnost unapređenja propulzije prema zahtjevima i predviđenim budžetima klijenata.

Osim što uski trup smanjuje otpor i omogućava veću efikasnog plovidbe Solar Ferryja, tome pridonosi i činjenica da je taj trup i iznimno lagan budući da je građen korištenjem vakuumske infuzije. U svemu je jako naglašen i ekološki moment, jer se prigodom gradnje koristila reciklirana PET ambalaža.

---

image
Uzak je, simpatičan i praktičan
Božidar Vukičević/Cropix
---

Odličan pregled

​Osjećaj pri plovidbi je iznimno dobar, a skiper je smješten u kormilarnici te je dobro zaštićen. Unatoč tome, ima odličan pogled na plovni put i svaki kutak broda. Ispod kormila nalazi se otvor kojim se ulazi u spremište, gdje su smještene električne komponente, a ima još prostora da i skiper može odložiti osobne stvari.

​Iako je pramac uzak, povišen je tako da se preko njega jednostavno ulazi na prostranu pramčanu palubu, s koje se stubama oko kormilarnice silazi u kokpit. I ovdje bismo naglasili kako bi bilo korisno ugraditi prikladne rukohvate da se moru manje vični putnici osjećaju sigurnije, jer je ipak riječ o uskom i pomalo vergulastom plovilu.

---

image
Nije imao problema ni na valovitom moru
Božidar Vukičević/Cropix
---

U samome pramcu je sidreno spremište, a istaknuta drvena pramčana statva dodatno naglašava retro stil plovila. Kokpit je prostran i dobro zaštićen krutim krovom, a putnici sjede na bočnim klupama opremljenim jastucima. Ispod klupa su spremišta s malo nespretno riješenim pristupom do njih. Najavljeno je da će klupe na sljedećim plovilima dobiti bolje ergonomske karakteristike, pa će vjerojatno i ulaz biti bolje riješen.

---

image
Pramčani gavun za sidro i lanac
Božidar Vukičević/Cropix
---

Opcijski, paluba testiranog plovila bila je opremljena umjetnom tikovinom, koju je lakše održavati nego pravu, a njome se dodatno naglasio topli ugođaj na brodu. Krmena paluba je izdignuta od kokpita i služi prvenstveno kao radna. Ispod nje je smješten elektromotor kojem se može pristupiti kroz prostrano okno s poklopcem.

Svakako treba naglasiti veliku posvećenost detaljima i završnoj obradi, tako da sve odiše jednostavnošću i čistoćom.

---

image
Spremišta za opremu i stvari putnika
Božidar Vukičević/Cropix
---

Slagalica uspjeha

​Cijena testiranog Solar Ferryja, osnovno opremljenog i nadograđenog električnim paketom za pentu E-propulsion Navy 6.0 EVO, te oplemenjenog umjetnom tikovinom – iznosi 554.275 kuna fco tvornica.

Riječ je o komercijalnom plovilu s malim troškovima održavanja, napravljenom prema standardima budućnosti, potpuno ekološki i ekonomski prihvatljivom, budući da ga pokreću samo sunčeva i električna energija.

Jednostavne linije cuttera s početka prošlog stoljeća sigurno će privući pažnju, pa Solar Ferry vidimo kao idealno turističko plovilo za prijevoz putnika ili kratka panoramska krstarenja uz obale na kratkim relacijama. S obzirom na desetogodišnje iskustvo Agena Marin i dosadašnje linije plovila koje su imale uspješne komercijalne rezultate, nema sumnje da će i Solar Ferry uspješno broditi na tome putu.

---

OSOBNA KARTA


Dužina preko svega.....2,49 m
Gaz.....0,55 m
Snaga motora......6 kW
Baterije........8x Exide AGM 240Ah
Solar panel.......Sunbeamsystem Tough 1800W
Kategorija......C/12
Proizvođač.....Agena marin, Biograd
Cijena......554.275 kn

---

---

Snaga (W) Brzina (čv) Autonomija (h) Domet (Nm)


500................ 3,50................ 24,00................. 84
1000................ 4,00................18,00................. 72
2000................ 5,00..................8,50..................42,5
3000................ 5,50................ 5,00................... 27,5
4000................. 6,20................3,40................... 21,08
5000................ 6,50................. 2,50..................16,25

---

---

KONAČNA OCJENA


PLUS
- ekološki pristup
- dizajn
- posvećenost detaljima
- vrhunska završna obrada

MINUS
- kavitacija propelera
- nedostatak rukohvata
- nezgodan pristup prostoru ispod klupa

---

---

image
Skiperu je sve što treba na dohvat ruke
Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image
Kormilarnica je mala, ali dobro zaštićena i s dobrim pregledom
Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image
Korisni prostor za stvari skipera
Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Testirali smo hrvatski ekološki brod atraktivnog retro dizajna: Solar Ferry vidimo kao idealno turističko plovilo za kratke relacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => plovilo na struju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Testirali smo hrvatski ekološki brod atraktivnog retro dizajna: Solar Ferry vidimo kao idealno turističko plovilo za kratke relacije plovilo na struju 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-11 17:11:16 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Sergije Dvornik [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-24 10:58:22 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-01-24 10:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 63 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/11\/20333512.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/11\/20333518.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/11\/20333488.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/11\/20333490.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/11\/20333492.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/11\/20333494.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/11\/20333496.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/11\/20333498.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/11\/20333500.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/11\/20333502.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/11\/20333504.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/11\/20333506.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/11\/20333508.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/11\/20333510.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/11\/20333514.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/11\/20333522.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Solar Ferry<\/em> plovi \u010disto <\/em>i tiho","Nije imao problema ni na valovitom moru","Dugi i uski trup stvara mali otpor","Putnici sjede na dugim bo\u010dnim klupama","Kormilarnica je mala, ali dobro za\u0161ti\u0107ena i s dobrim pregledom","Skiperu je sve \u0161to treba na dohvat ruke","Elektri\u010dna penta je ispod poklopca, pa nimalo ne smeta","Displej na komandi motora prikazuje sve potrebne parametre","Noga pente ide u more kroz otvor na trupu","Tvrdi krov pretvoren je u malu solarnu elektranu","Pram\u010dani gavun za sidro i lanac","Spremi\u0161ta za opremu i stvari putnika","Vodila se briga i o dobrom ozvu\u010denju","Korisni prostor za stvari skipera","S minimalnom snagom od 500 W plovi brzinom od 3,5 \u010dvorova, dok je na maksimalnoj snazi postigao 6,5 \u010dvorova","Uzak je, simpati\u010dan i prakti\u010dan"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1180","hd_20333512_1920.jpg":"1920x1080","k_20333512_1280.jpg":"1280x1280","k_20333512_1024.jpg":"1024x1024","k_20333512_640.jpg":"640x640","k_20333512_480.jpg":"480x480","k_20333512_340.jpg":"340x340","k_20333512_220.jpg":"220x220","o_20333512_1280.jpg":"1280x786","o_20333512_1024.jpg":"1024x629","o_20333512_640.jpg":"640x393","o_20333512_480.jpg":"480x295","o_20333512_340.jpg":"340x208","o_20333512_220.jpg":"220x135","h_20333512_1280.jpg":"1280x854","h_20333512_1024.jpg":"1024x683","h_20333512_640.jpg":"640x427","h_20333512_480.jpg":"480x320","h_20333512_340.jpg":"340x227","h_20333512_220.jpg":"220x147","pp_20333512_1280.jpg":"1006x1280","pp_20333512_1024.jpg":"805x1024","pp_20333512_640.jpg":"503x640","pp_20333512_480.jpg":"377x480","pp_20333512_340.jpg":"267x340","pp_20333512_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1144","hd_20333518_1920.jpg":"1920x1080","k_20333518_1280.jpg":"1280x1280","k_20333518_1024.jpg":"1024x1024","k_20333518_640.jpg":"640x640","k_20333518_480.jpg":"480x480","k_20333518_340.jpg":"340x340","k_20333518_220.jpg":"220x220","o_20333518_1280.jpg":"1280x762","o_20333518_1024.jpg":"1024x610","o_20333518_640.jpg":"640x381","o_20333518_480.jpg":"480x286","o_20333518_340.jpg":"340x202","o_20333518_220.jpg":"220x131","h_20333518_1280.jpg":"1280x854","h_20333518_1024.jpg":"1024x683","h_20333518_640.jpg":"640x427","h_20333518_480.jpg":"480x320","h_20333518_340.jpg":"340x227","h_20333518_220.jpg":"220x147","pp_20333518_1280.jpg":"1006x1280","pp_20333518_1024.jpg":"805x1024","pp_20333518_640.jpg":"503x640","pp_20333518_480.jpg":"377x480","pp_20333518_340.jpg":"267x340","pp_20333518_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20333488_1920.jpg":"1920x1080","k_20333488_1280.jpg":"1280x1280","k_20333488_1024.jpg":"1024x1024","k_20333488_640.jpg":"640x640","k_20333488_480.jpg":"480x480","k_20333488_340.jpg":"340x340","k_20333488_220.jpg":"220x220","o_20333488_1280.jpg":"1280x1920","o_20333488_1024.jpg":"1024x1536","o_20333488_640.jpg":"640x960","o_20333488_480.jpg":"480x720","o_20333488_340.jpg":"340x510","o_20333488_220.jpg":"220x330","h_20333488_1280.jpg":"1280x854","h_20333488_1024.jpg":"1024x683","h_20333488_640.jpg":"640x427","h_20333488_480.jpg":"480x320","h_20333488_340.jpg":"340x227","h_20333488_220.jpg":"220x147","pp_20333488_1280.jpg":"1006x1280","pp_20333488_1024.jpg":"805x1024","pp_20333488_640.jpg":"503x640","pp_20333488_480.jpg":"377x480","pp_20333488_340.jpg":"267x340","pp_20333488_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1273","hd_20333490_1920.jpg":"1920x1080","k_20333490_1280.jpg":"1280x1280","k_20333490_1024.jpg":"1024x1024","k_20333490_640.jpg":"640x640","k_20333490_480.jpg":"480x480","k_20333490_340.jpg":"340x340","k_20333490_220.jpg":"220x220","o_20333490_1280.jpg":"1280x848","o_20333490_1024.jpg":"1024x678","o_20333490_640.jpg":"640x424","o_20333490_480.jpg":"480x318","o_20333490_340.jpg":"340x225","o_20333490_220.jpg":"220x145","h_20333490_1280.jpg":"1280x854","h_20333490_1024.jpg":"1024x683","h_20333490_640.jpg":"640x427","h_20333490_480.jpg":"480x320","h_20333490_340.jpg":"340x227","h_20333490_220.jpg":"220x147","pp_20333490_1280.jpg":"1006x1280","pp_20333490_1024.jpg":"805x1024","pp_20333490_640.jpg":"503x640","pp_20333490_480.jpg":"377x480","pp_20333490_340.jpg":"267x340","pp_20333490_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2884","hd_20333492_1920.jpg":"1920x1080","k_20333492_1280.jpg":"1280x1280","k_20333492_1024.jpg":"1024x1024","k_20333492_640.jpg":"640x640","k_20333492_480.jpg":"480x480","k_20333492_340.jpg":"340x340","k_20333492_220.jpg":"220x220","o_20333492_1280.jpg":"1280x1922","o_20333492_1024.jpg":"1024x1538","o_20333492_640.jpg":"640x961","o_20333492_480.jpg":"480x721","o_20333492_340.jpg":"340x510","o_20333492_220.jpg":"220x330","h_20333492_1280.jpg":"1280x854","h_20333492_1024.jpg":"1024x683","h_20333492_640.jpg":"640x427","h_20333492_480.jpg":"480x320","h_20333492_340.jpg":"340x227","h_20333492_220.jpg":"220x147","pp_20333492_1280.jpg":"1006x1280","pp_20333492_1024.jpg":"805x1024","pp_20333492_640.jpg":"503x640","pp_20333492_480.jpg":"377x480","pp_20333492_340.jpg":"267x340","pp_20333492_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20333494_1920.jpg":"1920x1080","k_20333494_1280.jpg":"1280x1280","k_20333494_1024.jpg":"1024x1024","k_20333494_640.jpg":"640x640","k_20333494_480.jpg":"480x480","k_20333494_340.jpg":"340x340","k_20333494_220.jpg":"220x220","o_20333494_1280.jpg":"1280x853","o_20333494_1024.jpg":"1024x682","o_20333494_640.jpg":"640x426","o_20333494_480.jpg":"480x320","o_20333494_340.jpg":"340x226","o_20333494_220.jpg":"220x146","h_20333494_1280.jpg":"1280x854","h_20333494_1024.jpg":"1024x683","h_20333494_640.jpg":"640x427","h_20333494_480.jpg":"480x320","h_20333494_340.jpg":"340x227","h_20333494_220.jpg":"220x147","pp_20333494_1280.jpg":"1006x1280","pp_20333494_1024.jpg":"805x1024","pp_20333494_640.jpg":"503x640","pp_20333494_480.jpg":"377x480","pp_20333494_340.jpg":"267x340","pp_20333494_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20333496_1920.jpg":"1920x1080","k_20333496_1280.jpg":"1280x1280","k_20333496_1024.jpg":"1024x1024","k_20333496_640.jpg":"640x640","k_20333496_480.jpg":"480x480","k_20333496_340.jpg":"340x340","k_20333496_220.jpg":"220x220","o_20333496_1280.jpg":"1280x853","o_20333496_1024.jpg":"1024x682","o_20333496_640.jpg":"640x426","o_20333496_480.jpg":"480x320","o_20333496_340.jpg":"340x226","o_20333496_220.jpg":"220x146","h_20333496_1280.jpg":"1280x854","h_20333496_1024.jpg":"1024x683","h_20333496_640.jpg":"640x427","h_20333496_480.jpg":"480x320","h_20333496_340.jpg":"340x227","h_20333496_220.jpg":"220x147","pp_20333496_1280.jpg":"1006x1280","pp_20333496_1024.jpg":"805x1024","pp_20333496_640.jpg":"503x640","pp_20333496_480.jpg":"377x480","pp_20333496_340.jpg":"267x340","pp_20333496_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2777","hd_20333498_1920.jpg":"1920x1080","k_20333498_1280.jpg":"1280x1280","k_20333498_1024.jpg":"1024x1024","k_20333498_640.jpg":"640x640","k_20333498_480.jpg":"480x480","k_20333498_340.jpg":"340x340","k_20333498_220.jpg":"220x220","o_20333498_1280.jpg":"1280x1851","o_20333498_1024.jpg":"1024x1481","o_20333498_640.jpg":"640x925","o_20333498_480.jpg":"480x694","o_20333498_340.jpg":"340x491","o_20333498_220.jpg":"220x318","h_20333498_1280.jpg":"1280x854","h_20333498_1024.jpg":"1024x683","h_20333498_640.jpg":"640x427","h_20333498_480.jpg":"480x320","h_20333498_340.jpg":"340x227","h_20333498_220.jpg":"220x147","pp_20333498_1280.jpg":"1006x1280","pp_20333498_1024.jpg":"805x1024","pp_20333498_640.jpg":"503x640","pp_20333498_480.jpg":"377x480","pp_20333498_340.jpg":"267x340","pp_20333498_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20333500_1920.jpg":"1920x1080","k_20333500_1280.jpg":"1280x1280","k_20333500_1024.jpg":"1024x1024","k_20333500_640.jpg":"640x640","k_20333500_480.jpg":"480x480","k_20333500_340.jpg":"340x340","k_20333500_220.jpg":"220x220","o_20333500_1280.jpg":"1280x853","o_20333500_1024.jpg":"1024x682","o_20333500_640.jpg":"640x426","o_20333500_480.jpg":"480x320","o_20333500_340.jpg":"340x226","o_20333500_220.jpg":"220x146","h_20333500_1280.jpg":"1280x854","h_20333500_1024.jpg":"1024x683","h_20333500_640.jpg":"640x427","h_20333500_480.jpg":"480x320","h_20333500_340.jpg":"340x227","h_20333500_220.jpg":"220x147","pp_20333500_1280.jpg":"1006x1280","pp_20333500_1024.jpg":"805x1024","pp_20333500_640.jpg":"503x640","pp_20333500_480.jpg":"377x480","pp_20333500_340.jpg":"267x340","pp_20333500_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1109","hd_20333502_1920.jpg":"1920x1080","k_20333502_1280.jpg":"1280x1280","k_20333502_1024.jpg":"1024x1024","k_20333502_640.jpg":"640x640","k_20333502_480.jpg":"480x480","k_20333502_340.jpg":"340x340","k_20333502_220.jpg":"220x220","o_20333502_1280.jpg":"1280x739","o_20333502_1024.jpg":"1024x591","o_20333502_640.jpg":"640x369","o_20333502_480.jpg":"480x277","o_20333502_340.jpg":"340x196","o_20333502_220.jpg":"220x127","h_20333502_1280.jpg":"1280x854","h_20333502_1024.jpg":"1024x683","h_20333502_640.jpg":"640x427","h_20333502_480.jpg":"480x320","h_20333502_340.jpg":"340x227","h_20333502_220.jpg":"220x147","pp_20333502_1280.jpg":"1006x1280","pp_20333502_1024.jpg":"805x1024","pp_20333502_640.jpg":"503x640","pp_20333502_480.jpg":"377x480","pp_20333502_340.jpg":"267x340","pp_20333502_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20333504_1920.jpg":"1920x1080","k_20333504_1280.jpg":"1280x1280","k_20333504_1024.jpg":"1024x1024","k_20333504_640.jpg":"640x640","k_20333504_480.jpg":"480x480","k_20333504_340.jpg":"340x340","k_20333504_220.jpg":"220x220","o_20333504_1280.jpg":"1280x1920","o_20333504_1024.jpg":"1024x1536","o_20333504_640.jpg":"640x960","o_20333504_480.jpg":"480x720","o_20333504_340.jpg":"340x510","o_20333504_220.jpg":"220x330","h_20333504_1280.jpg":"1280x854","h_20333504_1024.jpg":"1024x683","h_20333504_640.jpg":"640x427","h_20333504_480.jpg":"480x320","h_20333504_340.jpg":"340x227","h_20333504_220.jpg":"220x147","pp_20333504_1280.jpg":"1006x1280","pp_20333504_1024.jpg":"805x1024","pp_20333504_640.jpg":"503x640","pp_20333504_480.jpg":"377x480","pp_20333504_340.jpg":"267x340","pp_20333504_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20333506_1920.jpg":"1920x1080","k_20333506_1280.jpg":"1280x1280","k_20333506_1024.jpg":"1024x1024","k_20333506_640.jpg":"640x640","k_20333506_480.jpg":"480x480","k_20333506_340.jpg":"340x340","k_20333506_220.jpg":"220x220","o_20333506_1280.jpg":"1280x853","o_20333506_1024.jpg":"1024x682","o_20333506_640.jpg":"640x426","o_20333506_480.jpg":"480x320","o_20333506_340.jpg":"340x226","o_20333506_220.jpg":"220x146","h_20333506_1280.jpg":"1280x854","h_20333506_1024.jpg":"1024x683","h_20333506_640.jpg":"640x427","h_20333506_480.jpg":"480x320","h_20333506_340.jpg":"340x227","h_20333506_220.jpg":"220x147","pp_20333506_1280.jpg":"1006x1280","pp_20333506_1024.jpg":"805x1024","pp_20333506_640.jpg":"503x640","pp_20333506_480.jpg":"377x480","pp_20333506_340.jpg":"267x340","pp_20333506_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20333508_1920.jpg":"1920x1080","k_20333508_1280.jpg":"1280x1280","k_20333508_1024.jpg":"1024x1024","k_20333508_640.jpg":"640x640","k_20333508_480.jpg":"480x480","k_20333508_340.jpg":"340x340","k_20333508_220.jpg":"220x220","o_20333508_1280.jpg":"1280x853","o_20333508_1024.jpg":"1024x682","o_20333508_640.jpg":"640x426","o_20333508_480.jpg":"480x320","o_20333508_340.jpg":"340x226","o_20333508_220.jpg":"220x146","h_20333508_1280.jpg":"1280x854","h_20333508_1024.jpg":"1024x683","h_20333508_640.jpg":"640x427","h_20333508_480.jpg":"480x320","h_20333508_340.jpg":"340x227","h_20333508_220.jpg":"220x147","pp_20333508_1280.jpg":"1006x1280","pp_20333508_1024.jpg":"805x1024","pp_20333508_640.jpg":"503x640","pp_20333508_480.jpg":"377x480","pp_20333508_340.jpg":"267x340","pp_20333508_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2874","hd_20333510_1920.jpg":"1920x1080","k_20333510_1280.jpg":"1280x1280","k_20333510_1024.jpg":"1024x1024","k_20333510_640.jpg":"640x640","k_20333510_480.jpg":"480x480","k_20333510_340.jpg":"340x340","k_20333510_220.jpg":"220x220","o_20333510_1280.jpg":"1280x1916","o_20333510_1024.jpg":"1024x1532","o_20333510_640.jpg":"640x958","o_20333510_480.jpg":"480x718","o_20333510_340.jpg":"340x508","o_20333510_220.jpg":"220x329","h_20333510_1280.jpg":"1280x854","h_20333510_1024.jpg":"1024x683","h_20333510_640.jpg":"640x427","h_20333510_480.jpg":"480x320","h_20333510_340.jpg":"340x227","h_20333510_220.jpg":"220x147","pp_20333510_1280.jpg":"1006x1280","pp_20333510_1024.jpg":"805x1024","pp_20333510_640.jpg":"503x640","pp_20333510_480.jpg":"377x480","pp_20333510_340.jpg":"267x340","pp_20333510_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20333514_1920.jpg":"1920x1080","k_20333514_1280.jpg":"1280x1280","k_20333514_1024.jpg":"1024x1024","k_20333514_640.jpg":"640x640","k_20333514_480.jpg":"480x480","k_20333514_340.jpg":"340x340","k_20333514_220.jpg":"220x220","o_20333514_1280.jpg":"1280x853","o_20333514_1024.jpg":"1024x682","o_20333514_640.jpg":"640x426","o_20333514_480.jpg":"480x320","o_20333514_340.jpg":"340x226","o_20333514_220.jpg":"220x146","h_20333514_1280.jpg":"1280x854","h_20333514_1024.jpg":"1024x683","h_20333514_640.jpg":"640x427","h_20333514_480.jpg":"480x320","h_20333514_340.jpg":"340x227","h_20333514_220.jpg":"220x147","pp_20333514_1280.jpg":"1006x1280","pp_20333514_1024.jpg":"805x1024","pp_20333514_640.jpg":"503x640","pp_20333514_480.jpg":"377x480","pp_20333514_340.jpg":"267x340","pp_20333514_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2861","hd_20333522_1920.jpg":"1920x1080","k_20333522_1280.jpg":"1280x1280","k_20333522_1024.jpg":"1024x1024","k_20333522_640.jpg":"640x640","k_20333522_480.jpg":"480x480","k_20333522_340.jpg":"340x340","k_20333522_220.jpg":"220x220","o_20333522_1280.jpg":"1280x1907","o_20333522_1024.jpg":"1024x1525","o_20333522_640.jpg":"640x953","o_20333522_480.jpg":"480x715","o_20333522_340.jpg":"340x506","o_20333522_220.jpg":"220x327","h_20333522_1280.jpg":"1280x854","h_20333522_1024.jpg":"1024x683","h_20333522_640.jpg":"640x427","h_20333522_480.jpg":"480x320","h_20333522_340.jpg":"340x227","h_20333522_220.jpg":"220x147","pp_20333522_1280.jpg":"1006x1280","pp_20333522_1024.jpg":"805x1024","pp_20333522_640.jpg":"503x640","pp_20333522_480.jpg":"377x480","pp_20333522_340.jpg":"267x340","pp_20333522_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7470705 Threads: 3 Questions: 1602297529 Slow queries: 4756549 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110575492 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/pilot-cutter-na-solarni-pogon-1161848 [printLink] => /om/nautika/pilot-cutter-na-solarni-pogon-1161848?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 664295 [name] => Solar Ferry [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-24 11:48:56 [main_article_id] => 0 [alias] => solar-ferry [link] => /tag/solar-ferry ) [1] => stdClass Object ( [id] => 664296 [name] => test Solar Ferry [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-24 11:48:56 [main_article_id] => 0 [alias] => test-solar-ferry [link] => /tag/test-solar-ferry ) [2] => stdClass Object ( [id] => 664297 [name] => solarni brod biograd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-24 11:48:56 [main_article_id] => 0 [alias] => solarni-brod-biograd [link] => /tag/solarni-brod-biograd ) [3] => stdClass Object ( [id] => 664298 [name] => brod na struju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-24 11:48:56 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-na-struju [link] => /tag/brod-na-struju ) [4] => stdClass Object ( [id] => 664299 [name] => hrvatski brod na struju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-24 11:48:56 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-brod-na-struju [link] => /tag/hrvatski-brod-na-struju ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Testirali smo hrvatski ekološki brod atraktivnog retro dizajna: Solar Ferry vidimo kao idealno turističko plovilo za kratke relacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => plovilo na struju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Testirali smo hrvatski ekološki brod atraktivnog retro dizajna: Solar Ferry vidimo kao idealno turističko plovilo za kratke relacije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/11/20333512.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Solar Ferry plovi čisto i tiho [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/11/20333512.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixSolar Ferry plovi čisto i tiho ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/11/20333518.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixNije imao problema ni na valovitom moru ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/11/20333488.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixDugi i uski trup stvara mali otpor ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/11/20333490.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixPutnici sjede na dugim bočnim klupama ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/11/20333492.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixKormilarnica je mala, ali dobro zaštićena i s dobrim pregledom ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/11/20333494.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixSkiperu je sve što treba na dohvat ruke ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/11/20333496.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixElektrična penta je ispod poklopca, pa nimalo ne smeta ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/11/20333498.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixDisplej na komandi motora prikazuje sve potrebne parametre ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/11/20333500.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixNoga pente ide u more kroz otvor na trupu ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/11/20333502.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixTvrdi krov pretvoren je u malu solarnu elektranu ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/11/20333504.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixPramčani gavun za sidro i lanac ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/11/20333506.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixSpremišta za opremu i stvari putnika ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/11/20333508.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixVodila se briga i o dobrom ozvučenju ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/11/20333510.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixKorisni prostor za stvari skipera ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/11/20333514.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixS minimalnom snagom od 500 W plovi brzinom od 3,5 čvorova, dok je na maksimalnoj snazi postigao 6,5 čvorova ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/11/20333522.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixUzak je, simpatičan i praktičan ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

​Prije petnaestak godina mnogi su prolaznici u čudu promatrali neobično plovilo privezano na biogradskoj rivi. To je bio prototip polupodmornice Mladena Peharde koja je za nekoliko godina preplavila hrvatsku obalu. Danas, pak, na takvim plovilima, u pogledu na morske pličine, turisti uživaju i na atraktivnim svjetskim destinacijama kao što su Maldivi, Karibi, Sejšeli.

Osim polupodmornice za 12 osoba, u pogonima Pehardine tvrtke Agena Marin proizvodi se i veći model polupodmornice za 55 osoba, te svestrani mali katamaran Taxi Cat. Kako njezin vlasnik želi naglasiti, Agena Marin je research & development tvrtka koja, osim vlastite proizvodnje alata, kalupa i finalnih proizvoda, kontinuirano radi i na razvoju novih koncepata.

Skladan spoj

Za novi projekt pogonjen električnim pogonom iskoristili su sinergiju elegantne linije pilot cuttera s početka prošlog stoljeća i moderne tehnologije. Pilot cutteri su zbog male snage motora koristili jedra i parni pogon, a karakterizirali su ih uski trupovi, projektirani na način da budu efikasni bez obzira jesu li pogonjeni snagom vjetra ili pare.

Linije malog otpora su u tvrtki Agena Marine prepoznali kao idealne za trup plovila na električni pogon. To je bilo ishodište novoga projekta za čije su financiranje dobili sredstva iz EU fondova.

Prvi Solar Ferry, kako su nazvali svoj novi brod, probnu plovidbu odradio je u svibnju u Vranskom jezeru, a na prošlogodišnjem Biograd Boat Showu i šira nautička javnost dobila je prigodu upoznati se s ovim atraktivnim plovilom retro dizajna.

---

---

Dugo je osam i pol metara, a maksimalnih 12 putnika može povesti na kraću plovidbu uz morsku ili jezersku obalu. Karakterizira ga uzak trup i visoka kormilarnica, što mu dodatno naglašava retro stil, dok mu veliki hard-top iznad kokpita definira ukupan izgled. Osim što štiti putnike od sunca ili kiše, taj dugi krov služi i kao nosač za solarne panele.

​Elektrana na krovu

Solar Ferry koji smo tijekom sajma imali priliku testirati bio je opremljen brodskim elektromotorom E-propulsion Navy 6.0 EVO, koji nam je omogućio nadasve tihu plovidbu.

Prilikom manevriranja naprijed-natrag nije se iskazao najbolje zbog kavitacije propelera prilikom šijavanja i promjene smjera kretanja, ali poznavajući Mladenovu posvećenost detaljima, siguran sam da će taj problem biti brzo riješen. Sama navigacija odvijala se u akvatoriju ispred biogradske marine i obližnjih otočića, u uvjetima valovitog mora nadolazećeg juga.

---

image
Dugi i uski trup stvara mali otpor
Božidar Vukičević/Cropix
---

U plovidbi s bočnim valom uski i lagan trup se dosta valjao, iako je sama plovidba bila sigurna, no još koji rukohvat tu bi sigurnost putnika u kokpitu još dodatno naglasio. Pogotovo onih koji nisu vični plovidbi po uzburkanom moru.

Testirani Solar Ferry opremljen je s osam akumulatora Exide AGM od 240 Ah svaki. Korištenjem AGM baterija umjesto znatno skupljih litijevskih postignuta je ušteda u cijeni, pri čemu 16 provjerenih i efikasnih solarnih panela Sunbeamsystem Tough na tvrdome krovu ukupne snage 1800 W omogućavaju lako i brzo nadopunjavanje baterija, i za vrijeme plovidbe i u pauzama između dviju tura.

---

image
Tvrdi krov pretvoren je u malu solarnu elektranu
Božidar Vukičević/Cropix
---

​​Kapacitet baterija glavni je čimbenik koji utječe na brzinu, trajanje plovidbe i autonomiju kod ovakvih pogona. Prema tvorničkoj specifikaciji, maksimalna snaga električne pente Navy 6.0 koja pogoni Solar Ferry je 6 kW, što znači da bi sa spomenutom kombinacijom baterija ona mogla punom snagom raditi nešto manje od četiri sata. Naravno, govorimo o idealnim uvjetima, jer je u stvarnosti sve to malo složenije i drukčije.

​Mi smo prilikom testiranja imali tri odrasle osobe na brodu, a osim valovitog mora treba napomenuti da je nebo bilo prekriveno oblacima, što je značajno umanjilo efikasnost solarnih panela u nadopunjavanju baterija tijekom plovidbe. Inače, treba reći i da bi motoru E-propulsion Navy 6.0 EVO snage 6 kW ekvivalent bio benzinski motor od nekih 10 konjskih snaga.

---

image
Električna penta je ispod poklopca, pa nimalo ne smeta
Božidar Vukičević/Cropix
---

Brzina i autonomija

Ploveći s minimalnom snagom od 500 vati, Solar Ferry tiho je klizio morem brzinom od 3,5 čvorova prikazujući autonomiju veću od 24 sata, no kad smo zaplovili s maksimalnom snagom motora od 5000 vati i dosegnuli brzinu od 6,5 čvorova, autonomija je pala na samo 2,5 sati navigacije.

Plovilo je projektirano za kratku obalnu plovidbu s najviše 12 osoba i putnu brzinu od 5 do 5,5 čvorova. Mi smo prilikom testiranja planiranu brzinu održavali pri opterećenju motora od 2000 do 3000 vati uz autonomiju od osam, odnosno pet sati, što je i više nogo dovoljno za planirane panoramske plovidbe.

---

image
Displej na komandi motora prikazuje sve potrebne parametre
Božidar Vukičević/Cropix
---

Upravljanje motorom obavlja se elektronički sistemom E-propulsion Evo Control, opremljenim displejom na kojem se u svakom trenutku mogu očitati podaci o stanju baterija, trenutačnom opterećenju i potrošnji struje, te preostaloj autonomiji. Sigurno će se kroz iduće preinake i optimizacije ti rezultati poboljšati. Naravno, uvijek postoji i mogućnost unapređenja propulzije prema zahtjevima i predviđenim budžetima klijenata.

Osim što uski trup smanjuje otpor i omogućava veću efikasnog plovidbe Solar Ferryja, tome pridonosi i činjenica da je taj trup i iznimno lagan budući da je građen korištenjem vakuumske infuzije. U svemu je jako naglašen i ekološki moment, jer se prigodom gradnje koristila reciklirana PET ambalaža.

---

image
Uzak je, simpatičan i praktičan
Božidar Vukičević/Cropix
---

Odličan pregled

​Osjećaj pri plovidbi je iznimno dobar, a skiper je smješten u kormilarnici te je dobro zaštićen. Unatoč tome, ima odličan pogled na plovni put i svaki kutak broda. Ispod kormila nalazi se otvor kojim se ulazi u spremište, gdje su smještene električne komponente, a ima još prostora da i skiper može odložiti osobne stvari.

​Iako je pramac uzak, povišen je tako da se preko njega jednostavno ulazi na prostranu pramčanu palubu, s koje se stubama oko kormilarnice silazi u kokpit. I ovdje bismo naglasili kako bi bilo korisno ugraditi prikladne rukohvate da se moru manje vični putnici osjećaju sigurnije, jer je ipak riječ o uskom i pomalo vergulastom plovilu.

---

image
Nije imao problema ni na valovitom moru
Božidar Vukičević/Cropix
---

U samome pramcu je sidreno spremište, a istaknuta drvena pramčana statva dodatno naglašava retro stil plovila. Kokpit je prostran i dobro zaštićen krutim krovom, a putnici sjede na bočnim klupama opremljenim jastucima. Ispod klupa su spremišta s malo nespretno riješenim pristupom do njih. Najavljeno je da će klupe na sljedećim plovilima dobiti bolje ergonomske karakteristike, pa će vjerojatno i ulaz biti bolje riješen.

---

image
Pramčani gavun za sidro i lanac
Božidar Vukičević/Cropix
---

Opcijski, paluba testiranog plovila bila je opremljena umjetnom tikovinom, koju je lakše održavati nego pravu, a njome se dodatno naglasio topli ugođaj na brodu. Krmena paluba je izdignuta od kokpita i služi prvenstveno kao radna. Ispod nje je smješten elektromotor kojem se može pristupiti kroz prostrano okno s poklopcem.

Svakako treba naglasiti veliku posvećenost detaljima i završnoj obradi, tako da sve odiše jednostavnošću i čistoćom.

---

image
Spremišta za opremu i stvari putnika
Božidar Vukičević/Cropix
---

Slagalica uspjeha

​Cijena testiranog Solar Ferryja, osnovno opremljenog i nadograđenog električnim paketom za pentu E-propulsion Navy 6.0 EVO, te oplemenjenog umjetnom tikovinom – iznosi 554.275 kuna fco tvornica.

Riječ je o komercijalnom plovilu s malim troškovima održavanja, napravljenom prema standardima budućnosti, potpuno ekološki i ekonomski prihvatljivom, budući da ga pokreću samo sunčeva i električna energija.

Jednostavne linije cuttera s početka prošlog stoljeća sigurno će privući pažnju, pa Solar Ferry vidimo kao idealno turističko plovilo za prijevoz putnika ili kratka panoramska krstarenja uz obale na kratkim relacijama. S obzirom na desetogodišnje iskustvo Agena Marin i dosadašnje linije plovila koje su imale uspješne komercijalne rezultate, nema sumnje da će i Solar Ferry uspješno broditi na tome putu.

---

OSOBNA KARTA


Dužina preko svega.....2,49 m
Gaz.....0,55 m
Snaga motora......6 kW
Baterije........8x Exide AGM 240Ah
Solar panel.......Sunbeamsystem Tough 1800W
Kategorija......C/12
Proizvođač.....Agena marin, Biograd
Cijena......554.275 kn

---

---

Snaga (W) Brzina (čv) Autonomija (h) Domet (Nm)


500................ 3,50................ 24,00................. 84
1000................ 4,00................18,00................. 72
2000................ 5,00..................8,50..................42,5
3000................ 5,50................ 5,00................... 27,5
4000................. 6,20................3,40................... 21,08
5000................ 6,50................. 2,50..................16,25

---

---

KONAČNA OCJENA


PLUS
- ekološki pristup
- dizajn
- posvećenost detaljima
- vrhunska završna obrada

MINUS
- kavitacija propelera
- nedostatak rukohvata
- nezgodan pristup prostoru ispod klupa

---

---

image
Skiperu je sve što treba na dohvat ruke
Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image
Kormilarnica je mala, ali dobro zaštićena i s dobrim pregledom
Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image
Korisni prostor za stvari skipera
Božidar Vukičević/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Solar Ferry plovi čisto i tiho
Božidar Vukičević/Cropix
Nije imao problema ni na valovitom moru
Božidar Vukičević/Cropix
Dugi i uski trup stvara mali otpor
Božidar Vukičević/Cropix
Putnici sjede na dugim bočnim klupama
Božidar Vukičević/Cropix
Kormilarnica je mala, ali dobro zaštićena i s dobrim pregledom
Božidar Vukičević/Cropix
Skiperu je sve što treba na dohvat ruke
Božidar Vukičević/Cropix
Električna penta je ispod poklopca, pa nimalo ne smeta
Božidar Vukičević/Cropix
Displej na komandi motora prikazuje sve potrebne parametre
Božidar Vukičević/Cropix
Noga pente ide u more kroz otvor na trupu
Božidar Vukičević/Cropix
Tvrdi krov pretvoren je u malu solarnu elektranu
Božidar Vukičević/Cropix
Pramčani gavun za sidro i lanac
Božidar Vukičević/Cropix
Spremišta za opremu i stvari putnika
Božidar Vukičević/Cropix
Vodila se briga i o dobrom ozvučenju
Božidar Vukičević/Cropix
Korisni prostor za stvari skipera
Božidar Vukičević/Cropix
S minimalnom snagom od 500 W plovi brzinom od 3,5 čvorova, dok je na maksimalnoj snazi postigao 6,5 čvorova
Božidar Vukičević/Cropix
Uzak je, simpatičan i praktičan
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/pilot-cutter-na-solarni-pogon-1161848 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=543ba2083fd1e0f7144a1f8ab3eec04a44a2b4c4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Testirali+smo+hrvatski+ekolo%C5%A1ki+brod+atraktivnog+retro+dizajna%3A+Solar+Ferry+vidimo+kao+idealno+turisti%C4%8Dko+plovilo+za+kratke+relacije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fpilot-cutter-na-solarni-pogon-1161848 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fpilot-cutter-na-solarni-pogon-1161848 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Testirali smo hrvatski ekološki brod atraktivnog retro dizajna: Solar Ferry vidimo kao idealno turističko plovilo za kratke relacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => plovilo na struju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

plovilo na strujuTestirali smo hrvatski ekološki brod atraktivnog retro dizajna: Solar Ferry vidimo kao idealno turističko plovilo za kratke relacije

Piše Sergije Dvornik
24. siječnja 2022. - 11:47

​Prije petnaestak godina mnogi su prolaznici u čudu promatrali neobično plovilo privezano na biogradskoj rivi. To je bio prototip polupodmornice Mladena Peharde koja je za nekoliko godina preplavila hrvatsku obalu. Danas, pak, na takvim plovilima, u pogledu na morske pličine, turisti uživaju i na atraktivnim svjetskim destinacijama kao što su Maldivi, Karibi, Sejšeli.

Osim polupodmornice za 12 osoba, u pogonima Pehardine tvrtke Agena Marin proizvodi se i veći model polupodmornice za 55 osoba, te svestrani mali katamaran Taxi Cat. Kako njezin vlasnik želi naglasiti, Agena Marin je research & development tvrtka koja, osim vlastite proizvodnje alata, kalupa i finalnih proizvoda, kontinuirano radi i na razvoju novih koncepata.

Skladan spoj

Za novi projekt pogonjen električnim...

11. svibanj 2024 21:02