stdClass Object ( [id] => 1149907 [title] => Jedan od najvećih promicatelja hrvatskog pomorstva posve je zaboravljen, i to ponajviše u njegovu Splitu. Donosimo priču o kapetanu Oliveru Fiju [alias] => oliver-i-njegovi-vjecni-brodovi-donosimo-pricu-o-zaboravljenom-splitskom-kapetanu [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tko je bio Oliver Fio? Na to jednostavno pitanje danas i u pomorskim krugovima mnogi ne znaju odgovoriti, a u široj javnosti gotovo – nitko. Cijeli naraštaji naših pomoraca nisu nikad čuli za jednoga od najvećih promicatelja pomorstva i hrvatske pomorske misli i baštine, čovjeka koji je cijeli život živio more i brodove kao što, jamačno, nitko drugi neće.

Takvih velikana obično se prigodničarski sjetimo uz neke važne godišnjice. Oliver Fio nije ni to dočekao!

Tu ćemo veliku nepravdu pokušati ispratiti na stranicama Otvorenog mora i to iz jednoga posve novoga kuta. Malo je poznato da je kapetan Fio bio strastveni fotoamater, da je kamerom obilazio vezove splitske luke i neumorno snimao brodove. Velike i male, bracere i trabakule, zadimljene parobrode i posve nove teretnjake. Ali i svoje kolege i vršnjake kapetane.

Mnoge od tih fotografija uistinu su antologijske. Tko zna koliko ih je snimio, no davnih godina neke je darovao piscu ovih redaka. I prije nego se posvetimo brodovima, njihovim slikama i sudbinama, odgovorimo, samo u najkraćim crtama, na pitanje s početka: tko je bio Oliver Fio?

Tradicija predaka

Rođen u Puli 1915. godine, od najmlađih dana vezan uz more, nastavljajući pomoračke tradicije svojih hvarskih predaka. Godine 1933. u Kotoru diplomira na Pomorsko-trgovačkoj akademiji, te počinje ploviti na brodovima duge plovidbe. Na svjetskim morima ostaje do 1938. godine kad se vraća u Split i zapovijeda brodovima Pomorske financijske kontrole.

Ispit za kapetana duge plovidbe položio je u Dubrovniku u prosincu 1945., a 1953. diplomira na Višoj pomorskoj školi u Rijeci. Deset godina kasnije u Napulju je doktorirao na temu Parobrodarstvo Dalmacije 1878-1918.

Pamti ga se kao dugogodišnjega predstojnika Zavoda za pomorsko-društvene znanosti JAZU u Splitu, kao predsjednika Društva za unapređenje i proučavanje pomorstva, kao čovjeka koji je obnovio Pomorski muzej u Splitu, napisao više od 350 znanstvenih i stručnih radova...

Dalje nećemo nabrajati! Kažimo samo da je na svoje nebeske plovidbe krenuo 21. siječnja 1987. godine.

Kojom fotografijom započeti priču o brodovima i sudbinama nije lako odlučiti, no prednost ide slici trabakula Krilo. Snimljen je u svibnju 1955. godine u kantunu Gradske luke i tada je imao samo 99 godina.

---

image
Trabakul u punome sjaju – Krilo staro 99 ljeta
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Vidi se da je taj prekrasni starac do detalja sačuvan u izvornome obliku. No, bio je to mali brod, dug tek 14,8 i širok 5,2 metra, sa štivom u koju je moglo stati 45 tona tereta. Imao je motor od čak 24 konjske snage, a bez jedara najveća mu je brzina bila četiri čvora!

Prvi pisani trag

Izgrađen je u Rovinju 1856. godine, no za koga i kako se zvao nitko ne zna. Prvi pisani trag javlja se tek 1925. kada brod kupuje Stipe Vuković iz Krila Jesenica i daje mu ime Bogu Hvala. Sretno je prebrodio i ratne godine i plovidbu u sastavu transportnoga brodovlja Mornarice NOVJ, no ne i zloglasnu komunističku nacionalizaciju iz travnja 1948. godine. Oduzet je Stipinim sinovima i dodijeljen Brodarskom poduzeću Dupin iz Šibenika, koje mu je ime odmah promijenilo u Galera.

Ipak, vrlo brzo vraćen je obitelji Vuković, što je bilo krajnju neobično za nacionalizirane brodove. Dobio je ime Krilo, koje je zadržao kad je 1963. prodan Tadiji Jakiru iz Brela. Posljednji poznati vlasnik bio mu je Bogdan Bačić iz Mrljana na Ugljanu. Bilo je to prije više od 40 godina! Tko zna kamo je Krilo zauvijek sletilo...

U jesen 1957. godine kapetan Fio je u splitskoj luci u punome sjaju snimio nadasve skladni jedrenjak Otac Ivan. Vidi se da mu je kućica na krmi nedavno postavljena, pa je izgubio nešto od svoje izvorne ljepote. No svaki detalj pokazuje da je to brod o kojem su gospodari itekako brinuli. Jednako kao i priča o Krilu, štoriji o Ocu Ivanu nedostaju početak i kraj!

---

image
Otac Ivan – jedrenjak za oko i dušu
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Bijaše to brački brod, upisan u luci Bobovišća, a vlasnici su te 1957. bili Nina udova Juras i družina iz Ložišća. Znano je da izgrađen 1891. u Piranu, a bio je još i manji od Krila. Dug 12,3 i širok 4,2 metra, mogao je ukrcati 20 tona tereta, no uz naknadno ugrađeni pomoćni motor od 25 konja, bio je brži. Plovio je svih pet milja na sat.

Nestanak iz registara

Tko ga je izgradio i tko su mu bili prvi vlasnici ostaje tajna. U pomorskim godišnjacima pojavljuje se početkom pedesetih godina 20. stoljeća pod imenom Pećica s matičnom lukom u Karlobagu, a vlasnik mu je bio Nikola Barić iz Lukova Šugarja. Navodi se da je to nekadašnji brod Sloboda III. No, o brodu toga imena ne postoji nikakav pisani trag. Ime Sloboda s rimskim rednim brojem nosili su transportni brodovi Mornarice NOVJ, ali u njihovim popisima nedostaje upravo Sloboda III.

Nikola Barić je nakon nekoliko godina brod prodao Bračanima. Obitelji Juras je služio gotovo 20 godina, a onda nestaje iz registara. Kako je to bio vrlo mali brod, dug nešto više od 12 metara i od samo 11 brutoregistarskih tona, sigurno je bio preupisan u čamce, kao i mnogi drugi mići brodići.

Nikakvih dvojbi o početku i kraju nema oko prastaroga parobroda Bar pred čijom se fotografijom mora zastati. Kad je snimljen u ljeto 1956. već je po krmi imao 58 godina plovidbe. Izgrađen je u Trstu, u brodogradilištu Lloyd Austriaco, pod imenom Sava za Ugarsko-hrvatsko dioničko pomorsko parobrodarsko društvo iz Rijeke, koje su svi znali pod talijanski nazivom Ungaro-Croata.

---

image
Starac Bar zaplovio je 1898. godine
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Bio je dug 42,4 i širok 5,6 metara, a mogao je ukrcati 250 putnika i stotinu tona tereta. Stapni parni stroj od 380 konjskih snaga, izrađen u britanskoj tvornici Plenty & Sons Ltd. u Newburyju, prije 120 godina ga je pokretao brzinom od 11 čvorova.

Nakon Prvoga svjetskoga rata i sporazuma Trumbić-Bertolini pripao je Jugoslaviji, a 1922. je bio dio brodovlja od kojega je nastala Jadranska plovidba d.d. No, očito se nije uklapao u potrebe i planove novoga brodara, pa je iste godine prodan Brodarskom akcijskom društvu Boka iz Kotora.

Šest brzih linijaša

Pod novim imenom Morava počeo je održavati pruge u Boki kotorskoj. Nastavio je tako i nakon 1934., kad je dobio oznake Zetske plovidbe a.d. Ništa se nije promijenilo ni kad su ga u travnju 1941. preuzeli Talijani, ni kad je nakon njihove kapitulacije u rujnu 1943. postao jedan od najvećih transportnih brodova Mornarice NOVJ.

Tek 1947., kad je ušao u sastav novoutemeljene Jadrolinije, dobit će ime Bar. Nosit će ga do 1962. kad je postao Beli, no već je iduće godine poslan na groblje brodova u Svetome Kaji...

Nesvakidašnja je fotografija nastala 6. svibnja 1961. godine u splitskome brodogradilištu: radnici kreću prema navozu na kojemu je brod okićen zastavama. Subota je, dan za porinuća. Doskora će Ivan Ligatić, predsjednik Narodnog odbora općine Novi Vinodolski, o pramac razbiti bocu pjenušca i poželjeti dobro more Novom Vinodolskom. Bio je to drugi od šest brzih linijskih brodova ugovorenih za riječku Jugoliniju.

Prvijenac Baška isporučen je 26. ožujka 1961., a Novi Vinodolski na prvu će plovidbu krenuti samo tri mjeseca nakon porinuća. Bili su to prepoznatljivi Jugolinijini brodovi, dugi 136,5 i široki 18,3 metra, nosivosti 6950 tona, izvrsne brzine od 17 čvorova.

Malo je poznato da su imali ojačanu palubu kako bi mogli krcati lokomotive teške stotinu tona! Tek u ljeto 1963. Brodosplit je isporučio drugi par linijaša, Drežnicu i Grobnik, a još dva ista broda nikad nisu izgrađena.

Zanimljivo je da noviji par prvi otišao u rezalište, a Novi Vinodolski je plovio do proljeća 1989. godine. Za ultimu partencu ime mu je skraćeno u Novi, podigao je zastavu karipske državice Sveti Vincent i Grenadini, a na pijesak indijskoga Alanga nasukan je 17. svibnja.

---

image
Novi Vinodolski čeka prvi dodir s morem
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Vrhunski tramper

Iz Brodosplita još jedna zanimljiva slika, nastala 1. travnja 1956. godine. Na njoj je parobrod Bihać, kojeg je kapetan Fio posljednji snimio s oznakama Jugolinije! Izvorno je to bio Princ Andrej, brod Dubrovačke plovidbe, izgrađen 1930. u Port Glasgowu. Dug 131,6 i širok 16,7 metara, nosivosti 9420 tona, bio je to vrhunski tramper svoga doba.

Potkraj 1946. ime mu je promijenjeno u Bihać, a nakon nacionalizacije dodijeljen je Jugoslavenskoj slobodnoj plovidbi, pa vrlo brzo Jugoliniji. Kad je 1955. provedena decentralizacija trgovačke mornarice pripao je novome brodaru, slovenskoj Splošnoj plovbi.

---

image
Bihać – posljednja slika u bojama Jugolinije
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Kako ga Jugolinija prije toga nije održavala, morao je na veliki i dugi remont. Vrijeme parobroda bilo je na izmaku, pa je pod oznakama Splošne ostao samo do 1967. godine.

Kupio ga tada Francesco Rivieccio iz Torre del Greca, dao mu ime Consilia i upisao ga u Panami. No, već 15. rujna 1968. doplovio je u rezalište. I to gdje? U Sveti Kajo!

(Nastavlja se)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => brodovi i sudbine 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-09 20:41:36 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-10 06:45:43 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-12-10 06:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 49 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/09\/19610384.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/09\/19610378.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/09\/19610380.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/09\/19610382.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/09\/19610386.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/09\/19610388.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Kapetan i znanstvenik \u2013 Oliver Fio","Starac Bar <\/em>zaplovio je 1898. godine","Biha\u0107 <\/em>\u2013 posljednja slika u bojama Jugolinije<\/em>","Novi Vinodolski<\/em> \u010deka prvi dodir s morem","Otac Ivan<\/em> \u2013 jedrenjak za oko i du\u0161u","Trabakul u punome sjaju \u2013 Krilo <\/em>staro 99 ljeta"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["44:37","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1550x2267","hd_19610384_1920.jpg":"1920x1080","k_19610384_1280.jpg":"1280x1280","k_19610384_1024.jpg":"1024x1024","k_19610384_640.jpg":"640x640","k_19610384_480.jpg":"480x480","k_19610384_340.jpg":"340x340","k_19610384_220.jpg":"220x220","o_19610384_1280.jpg":"1280x1872","o_19610384_1024.jpg":"1024x1497","o_19610384_640.jpg":"640x936","o_19610384_480.jpg":"480x702","o_19610384_340.jpg":"340x497","o_19610384_220.jpg":"220x321","h_19610384_1280.jpg":"1280x854","h_19610384_1024.jpg":"1024x683","h_19610384_640.jpg":"640x427","h_19610384_480.jpg":"480x320","h_19610384_340.jpg":"340x227","h_19610384_220.jpg":"220x147","pp_19610384_1280.jpg":"1006x1280","pp_19610384_1024.jpg":"805x1024","pp_19610384_640.jpg":"503x640","pp_19610384_480.jpg":"377x480","pp_19610384_340.jpg":"267x340","pp_19610384_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1750x1214","hd_19610378_1920.jpg":"1920x1080","k_19610378_1280.jpg":"1280x1280","k_19610378_1024.jpg":"1024x1024","k_19610378_640.jpg":"640x640","k_19610378_480.jpg":"480x480","k_19610378_340.jpg":"340x340","k_19610378_220.jpg":"220x220","o_19610378_1280.jpg":"1280x887","o_19610378_1024.jpg":"1024x710","o_19610378_640.jpg":"640x443","o_19610378_480.jpg":"480x332","o_19610378_340.jpg":"340x235","o_19610378_220.jpg":"220x152","h_19610378_1280.jpg":"1280x854","h_19610378_1024.jpg":"1024x683","h_19610378_640.jpg":"640x427","h_19610378_480.jpg":"480x320","h_19610378_340.jpg":"340x227","h_19610378_220.jpg":"220x147","pp_19610378_1280.jpg":"1006x1280","pp_19610378_1024.jpg":"805x1024","pp_19610378_640.jpg":"503x640","pp_19610378_480.jpg":"377x480","pp_19610378_340.jpg":"267x340","pp_19610378_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1182","hd_19610380_1920.jpg":"1920x1080","k_19610380_1280.jpg":"1280x1280","k_19610380_1024.jpg":"1024x1024","k_19610380_640.jpg":"640x640","k_19610380_480.jpg":"480x480","k_19610380_340.jpg":"340x340","k_19610380_220.jpg":"220x220","o_19610380_1280.jpg":"1280x788","o_19610380_1024.jpg":"1024x630","o_19610380_640.jpg":"640x394","o_19610380_480.jpg":"480x295","o_19610380_340.jpg":"340x209","o_19610380_220.jpg":"220x135","h_19610380_1280.jpg":"1280x854","h_19610380_1024.jpg":"1024x683","h_19610380_640.jpg":"640x427","h_19610380_480.jpg":"480x320","h_19610380_340.jpg":"340x227","h_19610380_220.jpg":"220x147","pp_19610380_1280.jpg":"1006x1280","pp_19610380_1024.jpg":"805x1024","pp_19610380_640.jpg":"503x640","pp_19610380_480.jpg":"377x480","pp_19610380_340.jpg":"267x340","pp_19610380_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1233","hd_19610382_1920.jpg":"1920x1080","k_19610382_1280.jpg":"1280x1280","k_19610382_1024.jpg":"1024x1024","k_19610382_640.jpg":"640x640","k_19610382_480.jpg":"480x480","k_19610382_340.jpg":"340x340","k_19610382_220.jpg":"220x220","o_19610382_1280.jpg":"1280x822","o_19610382_1024.jpg":"1024x657","o_19610382_640.jpg":"640x411","o_19610382_480.jpg":"480x308","o_19610382_340.jpg":"340x218","o_19610382_220.jpg":"220x141","h_19610382_1280.jpg":"1280x854","h_19610382_1024.jpg":"1024x683","h_19610382_640.jpg":"640x427","h_19610382_480.jpg":"480x320","h_19610382_340.jpg":"340x227","h_19610382_220.jpg":"220x147","pp_19610382_1280.jpg":"1006x1280","pp_19610382_1024.jpg":"805x1024","pp_19610382_640.jpg":"503x640","pp_19610382_480.jpg":"377x480","pp_19610382_340.jpg":"267x340","pp_19610382_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1544x1079","hd_19610386_1920.jpg":"1920x1080","k_19610386_1280.jpg":"1280x1280","k_19610386_1024.jpg":"1024x1024","k_19610386_640.jpg":"640x640","k_19610386_480.jpg":"480x480","k_19610386_340.jpg":"340x340","k_19610386_220.jpg":"220x220","o_19610386_1280.jpg":"1280x894","o_19610386_1024.jpg":"1024x715","o_19610386_640.jpg":"640x447","o_19610386_480.jpg":"480x335","o_19610386_340.jpg":"340x237","o_19610386_220.jpg":"220x153","h_19610386_1280.jpg":"1280x854","h_19610386_1024.jpg":"1024x683","h_19610386_640.jpg":"640x427","h_19610386_480.jpg":"480x320","h_19610386_340.jpg":"340x227","h_19610386_220.jpg":"220x147","pp_19610386_1280.jpg":"1006x1280","pp_19610386_1024.jpg":"805x1024","pp_19610386_640.jpg":"503x640","pp_19610386_480.jpg":"377x480","pp_19610386_340.jpg":"267x340","pp_19610386_220.jpg":"173x220"},{"size0":"888x1391","hd_19610388_1920.jpg":"1920x1080","k_19610388_1280.jpg":"1280x1280","k_19610388_1024.jpg":"1024x1024","k_19610388_640.jpg":"640x640","k_19610388_480.jpg":"480x480","k_19610388_340.jpg":"340x340","k_19610388_220.jpg":"220x220","o_19610388_1280.jpg":"1280x2005","o_19610388_1024.jpg":"1024x1604","o_19610388_640.jpg":"640x1002","o_19610388_480.jpg":"480x751","o_19610388_340.jpg":"340x532","o_19610388_220.jpg":"220x344","h_19610388_1280.jpg":"1280x854","h_19610388_1024.jpg":"1024x683","h_19610388_640.jpg":"640x427","h_19610388_480.jpg":"480x320","h_19610388_340.jpg":"340x227","h_19610388_220.jpg":"220x147","pp_19610388_1280.jpg":"1006x1280","pp_19610388_1024.jpg":"805x1024","pp_19610388_640.jpg":"503x640","pp_19610388_480.jpg":"377x480","pp_19610388_340.jpg":"267x340","pp_19610388_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8153262 Threads: 5 Questions: 1685059823 Slow queries: 5022201 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112562891 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/oliver-i-njegovi-vjecni-brodovi-donosimo-pricu-o-zaboravljenom-splitskom-kapetanu-1149907 [printLink] => /om/nautika/oliver-i-njegovi-vjecni-brodovi-donosimo-pricu-o-zaboravljenom-splitskom-kapetanu-1149907?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659306 [name] => Oliver Fio [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-09 14:38:11 [main_article_id] => 0 [alias] => oliver-fio [link] => /tag/oliver-fio ) [3] => stdClass Object ( [id] => 659307 [name] => kapetan oliver fio [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-09 14:38:11 [main_article_id] => 0 [alias] => kapetan-oliver-fio [link] => /tag/kapetan-oliver-fio ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jedan od najvećih promicatelja hrvatskog pomorstva posve je zaboravljen, i to ponajviše u njegovu Splitu. Donosimo priču o kapetanu Oliveru Fiju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/09/19610384.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] => Kapetan i znanstvenik – Oliver Fio [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/09/19610384.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana ŽuvićaKapetan i znanstvenik – Oliver Fio ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/09/19610378.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana ŽuvićaStarac Bar zaplovio je 1898. godine ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/09/19610380.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana ŽuvićaBihać – posljednja slika u bojama Jugolinije ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/09/19610382.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana ŽuvićaNovi Vinodolski čeka prvi dodir s morem ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/09/19610386.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana ŽuvićaOtac Ivan – jedrenjak za oko i dušu ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/09/19610388.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana ŽuvićaTrabakul u punome sjaju – Krilo staro 99 ljeta ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Tko je bio Oliver Fio? Na to jednostavno pitanje danas i u pomorskim krugovima mnogi ne znaju odgovoriti, a u široj javnosti gotovo – nitko. Cijeli naraštaji naših pomoraca nisu nikad čuli za jednoga od najvećih promicatelja pomorstva i hrvatske pomorske misli i baštine, čovjeka koji je cijeli život živio more i brodove kao što, jamačno, nitko drugi neće.

Takvih velikana obično se prigodničarski sjetimo uz neke važne godišnjice. Oliver Fio nije ni to dočekao!

Tu ćemo veliku nepravdu pokušati ispratiti na stranicama Otvorenog mora i to iz jednoga posve novoga kuta. Malo je poznato da je kapetan Fio bio strastveni fotoamater, da je kamerom obilazio vezove splitske luke i neumorno snimao brodove. Velike i male, bracere i trabakule, zadimljene parobrode i posve nove teretnjake. Ali i svoje kolege i vršnjake kapetane.

Mnoge od tih fotografija uistinu su antologijske. Tko zna koliko ih je snimio, no davnih godina neke je darovao piscu ovih redaka. I prije nego se posvetimo brodovima, njihovim slikama i sudbinama, odgovorimo, samo u najkraćim crtama, na pitanje s početka: tko je bio Oliver Fio?

Tradicija predaka

Rođen u Puli 1915. godine, od najmlađih dana vezan uz more, nastavljajući pomoračke tradicije svojih hvarskih predaka. Godine 1933. u Kotoru diplomira na Pomorsko-trgovačkoj akademiji, te počinje ploviti na brodovima duge plovidbe. Na svjetskim morima ostaje do 1938. godine kad se vraća u Split i zapovijeda brodovima Pomorske financijske kontrole.

Ispit za kapetana duge plovidbe položio je u Dubrovniku u prosincu 1945., a 1953. diplomira na Višoj pomorskoj školi u Rijeci. Deset godina kasnije u Napulju je doktorirao na temu Parobrodarstvo Dalmacije 1878-1918.

Pamti ga se kao dugogodišnjega predstojnika Zavoda za pomorsko-društvene znanosti JAZU u Splitu, kao predsjednika Društva za unapređenje i proučavanje pomorstva, kao čovjeka koji je obnovio Pomorski muzej u Splitu, napisao više od 350 znanstvenih i stručnih radova...

Dalje nećemo nabrajati! Kažimo samo da je na svoje nebeske plovidbe krenuo 21. siječnja 1987. godine.

Kojom fotografijom započeti priču o brodovima i sudbinama nije lako odlučiti, no prednost ide slici trabakula Krilo. Snimljen je u svibnju 1955. godine u kantunu Gradske luke i tada je imao samo 99 godina.

---

image
Trabakul u punome sjaju – Krilo staro 99 ljeta
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Vidi se da je taj prekrasni starac do detalja sačuvan u izvornome obliku. No, bio je to mali brod, dug tek 14,8 i širok 5,2 metra, sa štivom u koju je moglo stati 45 tona tereta. Imao je motor od čak 24 konjske snage, a bez jedara najveća mu je brzina bila četiri čvora!

Prvi pisani trag

Izgrađen je u Rovinju 1856. godine, no za koga i kako se zvao nitko ne zna. Prvi pisani trag javlja se tek 1925. kada brod kupuje Stipe Vuković iz Krila Jesenica i daje mu ime Bogu Hvala. Sretno je prebrodio i ratne godine i plovidbu u sastavu transportnoga brodovlja Mornarice NOVJ, no ne i zloglasnu komunističku nacionalizaciju iz travnja 1948. godine. Oduzet je Stipinim sinovima i dodijeljen Brodarskom poduzeću Dupin iz Šibenika, koje mu je ime odmah promijenilo u Galera.

Ipak, vrlo brzo vraćen je obitelji Vuković, što je bilo krajnju neobično za nacionalizirane brodove. Dobio je ime Krilo, koje je zadržao kad je 1963. prodan Tadiji Jakiru iz Brela. Posljednji poznati vlasnik bio mu je Bogdan Bačić iz Mrljana na Ugljanu. Bilo je to prije više od 40 godina! Tko zna kamo je Krilo zauvijek sletilo...

U jesen 1957. godine kapetan Fio je u splitskoj luci u punome sjaju snimio nadasve skladni jedrenjak Otac Ivan. Vidi se da mu je kućica na krmi nedavno postavljena, pa je izgubio nešto od svoje izvorne ljepote. No svaki detalj pokazuje da je to brod o kojem su gospodari itekako brinuli. Jednako kao i priča o Krilu, štoriji o Ocu Ivanu nedostaju početak i kraj!

---

image
Otac Ivan – jedrenjak za oko i dušu
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Bijaše to brački brod, upisan u luci Bobovišća, a vlasnici su te 1957. bili Nina udova Juras i družina iz Ložišća. Znano je da izgrađen 1891. u Piranu, a bio je još i manji od Krila. Dug 12,3 i širok 4,2 metra, mogao je ukrcati 20 tona tereta, no uz naknadno ugrađeni pomoćni motor od 25 konja, bio je brži. Plovio je svih pet milja na sat.

Nestanak iz registara

Tko ga je izgradio i tko su mu bili prvi vlasnici ostaje tajna. U pomorskim godišnjacima pojavljuje se početkom pedesetih godina 20. stoljeća pod imenom Pećica s matičnom lukom u Karlobagu, a vlasnik mu je bio Nikola Barić iz Lukova Šugarja. Navodi se da je to nekadašnji brod Sloboda III. No, o brodu toga imena ne postoji nikakav pisani trag. Ime Sloboda s rimskim rednim brojem nosili su transportni brodovi Mornarice NOVJ, ali u njihovim popisima nedostaje upravo Sloboda III.

Nikola Barić je nakon nekoliko godina brod prodao Bračanima. Obitelji Juras je služio gotovo 20 godina, a onda nestaje iz registara. Kako je to bio vrlo mali brod, dug nešto više od 12 metara i od samo 11 brutoregistarskih tona, sigurno je bio preupisan u čamce, kao i mnogi drugi mići brodići.

Nikakvih dvojbi o početku i kraju nema oko prastaroga parobroda Bar pred čijom se fotografijom mora zastati. Kad je snimljen u ljeto 1956. već je po krmi imao 58 godina plovidbe. Izgrađen je u Trstu, u brodogradilištu Lloyd Austriaco, pod imenom Sava za Ugarsko-hrvatsko dioničko pomorsko parobrodarsko društvo iz Rijeke, koje su svi znali pod talijanski nazivom Ungaro-Croata.

---

image
Starac Bar zaplovio je 1898. godine
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Bio je dug 42,4 i širok 5,6 metara, a mogao je ukrcati 250 putnika i stotinu tona tereta. Stapni parni stroj od 380 konjskih snaga, izrađen u britanskoj tvornici Plenty & Sons Ltd. u Newburyju, prije 120 godina ga je pokretao brzinom od 11 čvorova.

Nakon Prvoga svjetskoga rata i sporazuma Trumbić-Bertolini pripao je Jugoslaviji, a 1922. je bio dio brodovlja od kojega je nastala Jadranska plovidba d.d. No, očito se nije uklapao u potrebe i planove novoga brodara, pa je iste godine prodan Brodarskom akcijskom društvu Boka iz Kotora.

Šest brzih linijaša

Pod novim imenom Morava počeo je održavati pruge u Boki kotorskoj. Nastavio je tako i nakon 1934., kad je dobio oznake Zetske plovidbe a.d. Ništa se nije promijenilo ni kad su ga u travnju 1941. preuzeli Talijani, ni kad je nakon njihove kapitulacije u rujnu 1943. postao jedan od najvećih transportnih brodova Mornarice NOVJ.

Tek 1947., kad je ušao u sastav novoutemeljene Jadrolinije, dobit će ime Bar. Nosit će ga do 1962. kad je postao Beli, no već je iduće godine poslan na groblje brodova u Svetome Kaji...

Nesvakidašnja je fotografija nastala 6. svibnja 1961. godine u splitskome brodogradilištu: radnici kreću prema navozu na kojemu je brod okićen zastavama. Subota je, dan za porinuća. Doskora će Ivan Ligatić, predsjednik Narodnog odbora općine Novi Vinodolski, o pramac razbiti bocu pjenušca i poželjeti dobro more Novom Vinodolskom. Bio je to drugi od šest brzih linijskih brodova ugovorenih za riječku Jugoliniju.

Prvijenac Baška isporučen je 26. ožujka 1961., a Novi Vinodolski na prvu će plovidbu krenuti samo tri mjeseca nakon porinuća. Bili su to prepoznatljivi Jugolinijini brodovi, dugi 136,5 i široki 18,3 metra, nosivosti 6950 tona, izvrsne brzine od 17 čvorova.

Malo je poznato da su imali ojačanu palubu kako bi mogli krcati lokomotive teške stotinu tona! Tek u ljeto 1963. Brodosplit je isporučio drugi par linijaša, Drežnicu i Grobnik, a još dva ista broda nikad nisu izgrađena.

Zanimljivo je da noviji par prvi otišao u rezalište, a Novi Vinodolski je plovio do proljeća 1989. godine. Za ultimu partencu ime mu je skraćeno u Novi, podigao je zastavu karipske državice Sveti Vincent i Grenadini, a na pijesak indijskoga Alanga nasukan je 17. svibnja.

---

image
Novi Vinodolski čeka prvi dodir s morem
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Vrhunski tramper

Iz Brodosplita još jedna zanimljiva slika, nastala 1. travnja 1956. godine. Na njoj je parobrod Bihać, kojeg je kapetan Fio posljednji snimio s oznakama Jugolinije! Izvorno je to bio Princ Andrej, brod Dubrovačke plovidbe, izgrađen 1930. u Port Glasgowu. Dug 131,6 i širok 16,7 metara, nosivosti 9420 tona, bio je to vrhunski tramper svoga doba.

Potkraj 1946. ime mu je promijenjeno u Bihać, a nakon nacionalizacije dodijeljen je Jugoslavenskoj slobodnoj plovidbi, pa vrlo brzo Jugoliniji. Kad je 1955. provedena decentralizacija trgovačke mornarice pripao je novome brodaru, slovenskoj Splošnoj plovbi.

---

image
Bihać – posljednja slika u bojama Jugolinije
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Kako ga Jugolinija prije toga nije održavala, morao je na veliki i dugi remont. Vrijeme parobroda bilo je na izmaku, pa je pod oznakama Splošne ostao samo do 1967. godine.

Kupio ga tada Francesco Rivieccio iz Torre del Greca, dao mu ime Consilia i upisao ga u Panami. No, već 15. rujna 1968. doplovio je u rezalište. I to gdje? U Sveti Kajo!

(Nastavlja se)

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića
Privatna arhiva Marijana Žuvića
Kapetan i znanstvenik – Oliver Fio
Privatna arhiva Marijana Žuvića
Starac Bar zaplovio je 1898. godine
Privatna arhiva Marijana Žuvića
Bihać – posljednja slika u bojama Jugolinije
Privatna arhiva Marijana Žuvića
Novi Vinodolski čeka prvi dodir s morem
Privatna arhiva Marijana Žuvića
Otac Ivan – jedrenjak za oko i dušu
Privatna arhiva Marijana Žuvića
Trabakul u punome sjaju – Krilo staro 99 ljeta
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/oliver-i-njegovi-vjecni-brodovi-donosimo-pricu-o-zaboravljenom-splitskom-kapetanu-1149907 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c382453ff404a5cee7b4a96fbcc34003b9b185b0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jedan+od+najve%C4%87ih+promicatelja+hrvatskog+pomorstva+posve+je+zaboravljen%2C+i+to+ponajvi%C5%A1e+u+njegovu+Splitu.+Donosimo+pri%C4%8Du+o+kapetanu+Oliveru+Fiju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Foliver-i-njegovi-vjecni-brodovi-donosimo-pricu-o-zaboravljenom-splitskom-kapetanu-1149907 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Foliver-i-njegovi-vjecni-brodovi-donosimo-pricu-o-zaboravljenom-splitskom-kapetanu-1149907 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

brodovi i sudbineJedan od najvećih promicatelja hrvatskog pomorstva posve je zaboravljen, i to ponajviše u njegovu Splitu. Donosimo priču o kapetanu Oliveru Fiju

Piše Marijan Žuvić
10. prosinca 2021. - 07:37

Tko je bio Oliver Fio? Na to jednostavno pitanje danas i u pomorskim krugovima mnogi ne znaju odgovoriti, a u široj javnosti gotovo – nitko. Cijeli naraštaji naših pomoraca nisu nikad čuli za jednoga od najvećih promicatelja pomorstva i hrvatske pomorske misli i baštine, čovjeka koji je cijeli život živio more i brodove kao što, jamačno, nitko drugi neće.

Takvih velikana obično se prigodničarski sjetimo uz neke važne godišnjice. Oliver Fio nije ni to dočekao!

Tu ćemo veliku nepravdu pokušati ispratiti na stranicama Otvorenog mora i to iz jednoga posve novoga kuta. Malo je poznato da je kapetan Fio bio strastveni fotoamater, da je kamerom obilazio vezove splitske luke i neumorno snimao brodove. Velike i male, bracere i trabakule, zadimljene parobrode i posve nove...

19. svibanj 2024 18:38