stdClass Object ( [id] => 1345420 [title] => Neodoljivi zov grčkih otoka: zaplovili smo dalje od Otranta rutom za ambicioznije nautičare [alias] => neodoljivi-zov-grckih-otoka-zaplovili-smo-dalje-od-otranta-rutom-za-ambicioznije-nauticare [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prvo što treba naglasiti jest: tu ne bi smjelo biti nimalo neodgovornog avanturizma! Najgori bi scenarij bio kada bi odluka o plovidbi do Grčke bila donesena namah, onako iz inspiracije, a bez promišljanja o tome što sve takav pothvat zahtijeva i do čega može dovesti nepripremljenost.

Ali, ideja je tako zamamna! Zacijelo su mnogi iskusniji jadranski nautičari, nakon mnogo milja preplovljenih između hrvatskih otoka, pomislili na Grčku. Takvi najčešće i imaju predispozicije za nju; početnicima ipak savjetujemo da postupno stječu iskustvo u manje zahtjevnim đitama između otoka, pa potom u jednostavnijim traversadama preko Jadrana.

Jadran nije blago more. Jedan iskusni skiper priznao je da je, nakon prejedrenoga kruga oko svijeta, nakon Magellanova prolaza i mnogih svjetskih mora, jedini put bio u stvarnoj životnoj opasnosti – milju od Senja. Upravo zato smo često, netko će reći i prečesto, ukazivali na nužnost opreza pred jadranskom burom ili neverom.

No, veliko more, prostranstva južnog Jadrana i Sredozemlja, s valovima od više metara i s desecima milja do prvog zakloništa (ili, ne spominjalo se, do spasilaca), s ponekad vrlo dugim, danonoćnim etapama, s okrutnim egejskim vjetrom meltemijem (ako vas srce i brod dovedu čak do Egejskog mora!) – sve će to biti zadaća koja sigurnosne zahtjeve, kvalitetu broda i sposobnost posade ipak podiže na višu razinu. O tim, recimo: tehničkim pretpostavkama bit će riječi malo kasnije. Pogledajmo najprije kako stoje stvari s naizgled jednostavnijom temom – potrebnim vremenom.

Sedam, četrnaest, dvadeset jedan...

Jasno je da se plovidba do Grčke ne bi mogla utrpati u samo sedam dana; ipak, ne počiva li logika cijele ove knjige na sedmodnevnim rutama? Zato smo već u podnaslovu poglavlja naglasili: ovo je posvema drugačija priča. Između ostaloga to se odnosi i na njezino trajanje. Zamišljena krajnja točka rute, od koje počinje povratak, može biti (relativno) blizu ili jako daleko. O tome će, naravno, ovisiti i broj potrebnih dana. Dva tjedna su lijepa mjera, tri još ljepša. Četiri – to je cijelo ljetovanje. Ipak, bi li sve moglo stati u samo jedan tjedan plovidbe?

Možda, ali pod posebnim okolnostima. Prije svega, ako plovite brzim motornim brodom. Potom, ako krenete s krajnjega juga Jadrana, recimo iz Dubrovnika. Naposljetku, ako se zadovoljite tek s daškom Jonskoga mora, recimo Krfom i kojim obližnjim otokom ili lučicom (Gaios, Levkas...).

---

image

Otok Paxos

Shutterstock
---

O kakvim se to velikim udaljenostima zapravo radi? Pogledajte priloženu skicu Jadranskog, Jonskog i dijela Egejskog mora, zatim tome nadodajte još i zrno mašte. Uzmimo kao neku vrstu repera, kontrolne točke, rt Pelegrin na Hvaru (A). To je, sjećate se, zapadni rt otoka, ujedno i točka u kojoj se sastaju najčešće nautičke rute sa sjevera (iz Zadra, Pule ili Trsta, svejedno) s onima iz splitskih voda, a iz nje se otvaraju pravci prema jugu: Visu, Lastovu, Dubrovniku. Sada zamislite da se upravo nalazite kod rta Pelegrin i da obavijestite svoju posadu: okrećemo timun, nastavljamo ka Veneciji... Eh, popriličan bi vas komad mora čekao, zar ne? Reći ćemo vam točno: 220 milja (na gornjoj skici: A-B). Pa uzmimo ovu udaljenost kao neki privremeni etalon, temeljnu ili kontrolnu mjeru u našoj računici.

Daleka plovidba

Najprije obrnite tu udaljenost po površini karte prema cilju nasuprotnom od Venecije. S tih istih 220 milja za krmom stići ćete točno nasred Otrantskih vrata, do južne granice Jadrana (A-C). Sada vas još 50 milja dijeli od Krfa, najsjeverozapadnijeg grčkog otoka. (Netočno, malo bliže su još tri sitna otočića, ali to je za ovu računicu nebitno.) Ipak, ovih 270 milja od Hvara do Krfa zapravo su fikcija; zacijelo ne biste plovili ravnom crtom, a bilo koja povoljnija ruta, bliža jednoj od jadranskih obala (a o tim će varijantama također biti riječi malo kasnije), produljila bi tu fiktivnu udaljenost na 300 ili 350 milja. Pa ako se tome, nakon Krfa, pridoda barem malo istraživanja bližih destinacija u Jonskom moru, začas će se nakupiti još 100 ili 200 milja.

Što ako se odvažite na još dulju plovidbu, sve do Egejskog mora? Od točke C istih će onih etalonskih 220 milja (pa i malo više) biti dostatno tek da se dohvatite Korintskoga kanala (D), iza kojega počinje Egejsko more; ili, ako biste zaplovili rutom za odlikaše, naime oko poluotoka Peloponeza, tada bi od Krfa do ulaska u Egejsko more (E) trebalo preploviti više od 300 milja. A tek od te točke započinju prave ljepote prostranoga Egeja. Uostalom, ako ste stigli čak do ovamo, nije li samo još 220 milja do turske obale (F) – sitnica?! Ah, da, u toj računici ne zaboravite sve pomnožiti s dva, jer treba se i vratiti...

Zaključak: od Hvara su najbliži jonski otoci gotovo dvaput udaljeniji nego Venecija, egejski trostruko. A Turska još dobar komad mora dalje...

Jednosmjerne opcije

Množenje s dva, naime s povratkom iz grčkih voda u Jadran, zvuči malo zastrašujuće, reći ćete. Bi li se moglo samo u jednom smjeru? Bi, naravno. Na više načina, barem tri.

Prvi: ako plovite brodom iz čartera možete potražiti neku veliku, međunarodnu čartersku tvrtku s bazama u Jadranu i u Grčkoj. Kod njih se može dogovoriti najam broda u jednom smjeru, uostalom njima često odgovara da im se brod prebaci iz jednoga mora u drugo. Oni vam, primjerice, mogu predložiti i flotno jedrenje, a u skupini je sigurnije i nekako lakše. Jedna od takvih je velika tvrtka Kiriacoulis koja ima baze po cijelom Mediteranu (u Jadranu su njihove baze u Puli, Zadru, Biogradu, Trogiru i Splitu).

Drugi način: ako imate vlastiti brod, možete složiti dvije posade. Jedna će ploviti prema dolje, druga prema gore. Ljeti postoje povoljni čarter letovi iz Europe prema grčkim otocima, što je odlično rješenje za izmjenu posade.

Treći način: neki rješenje nalaze u taktici da otplove do Grčke (ili Turske), ostave brod tamo na godišnjem vezu (mogle bi vas iznenaditi tamošnje povoljnije cijene marina nego u Jadranu, osobitu u Turskoj) i potom sljedećega ljeta s novim elanom (i nekom novom rutom) plove natrag.

Naravno, radikalna solucija je da jednostavno otputujete u Grčku (Krf, Igoumenitsu, Atenu-Pirej...) i tamo unajmite brod. Čini to nemali broj europskih nautičara. Ali to izlazi iz okvira ove knjige, pa tako i ovoga poglavlja.

---

image

Što donosi noć na velikom moru?

---

Dobar i siguran brod

No vratimo se malo na pravi početak priče: dva ključna uvjeta bez čijih ispunjenja ne vrijedi ni spominjati Grčku. Prvi je, naravno, brod. Tu stvari nisu tako samorazumljive, kako vam se možda u prvi mah čini.

Svejedno kanili put juga svojim ili čarterskim plovilom, prvo pogledajte u brodske dokumente. U hrvatskoj Dozvoli za plovidbu (Vessel‘s Navigational Licence) navedeno je dopušteno područje plovidbe (Navigational Area). Ako tamo piše: III (ili 3), nemate sreće; radi se o teritorijalnom moru i unutrašnjim vodama RH. Ranije je u knjizi spominjano da hrvatske, slovenske, crnogorske i talijanske pomorske vlasti plovilima s ovakvim ograničenjem ipak (uz prethodnu prijavu matičnim ispostavama lučkih kapetanija) dopuštaju privremenu plovidbu između zemalja unutar Jadrana – ali Jonsko i još udaljenija mora tu se nikako ne računaju! Drugim riječima, za Grčku vaš brod mora imati upisano područje plovidbe I (jedan), što je oznaka za međunarodnu plovidbu svim morima i vodama koje su pristupačne s mora!

To ujedno znači da sigurnosna oprema broda mora u potpunosti ispunjavati uvjete prve kategorije; morate imati, na primjer, samonapuhavajuću splav za spašavanje, radar reflektor, VHF DSC primopredajnik itd. Spominjući nužnost radar reflektora (a taj je doista potreban za plovidbu vrlo prometnim koridorima!), nije na odmet spomenuti i radar. Koliko je god posjedovanje radara lijepa stvar, unutar hrvatskih otoka on možda nije neophodan; tu se sve lijepo vidi prostim okom i sve je nadohvat ruke. Ali u Sjevernom krfskom kanalu, na primjer, ili u Saronskom zaljevu (ispred Pireja), noću, okruženi bezbrojnim trajektima, tankerima, ribaricama i drugim plovilima što jure svim smjerovima – sretnici su svi oni koji se u pravovremenim procjenama situacije mogu pripomoći radarom.

Još važnije od puke tehničke opremljenosti bit će opće stanje broda. Ono mora biti besprijekorno. Sve što se može treba provjeriti i po potrebi servisirati prije polaska. Pametno je ponijeti nešto osnovnih rezervnih dijelova motora i opreme, te unaprijed pribilježiti podatke o eventualno potrebnim servisnim radionicama u lukama koje ćete posjetiti.

Važno je reći da ćete, ako brod unajmljujete, s tvrtkom od koje ga uzimate morati sklopiti poseban (vjerojatno skuplji) ugovor o najmu, uz plaćanje dodatnih premija osiguranja u razdoblju do povratka u matičnu luku. Ako pak krećete ka Grčkoj svojim plovilom, također obavijestite o tome svojeg osiguravatelja i sklopite dopunski ugovor.

Uvježbana posada

Dobra posada bit će od iznimne važnosti. Podrazumijeva se da glavni skiper (bili to vi ili netko drugi) ima veliko iskustvo. U ovoj će plovidbi vjerojatnost za neugodna, pa i ekstremna iznenađenja biti neusporedivo veća nego u malim, međuotočnim đitama po Jadranu. Kako treba očekivati nekoliko iznimno dugih etapa, koje će se morati savladati neprekidnim plovljenjem kroz dan i noć, nužno je da, uz glavnoga, na brodu bude i barem jedan pomoćni skiper; on je samo nazivno drugi, no posjeduje sva znanja i sposobnosti (i formalne kvalifikacije, dakle skipersku dozvolu!) kao i prvi. Ostali članovi posade poželjno je da budu također iskusni mornari, a najmanje dva člana moraju biti pouzdani kormilari, spretni u svim poslovima po brodu i oko broda. Tek onaj peti ili šesti član posade smio bi biti pomalo turist.

---

image

Žuta (Q) iznad zastave domaćina: ulazak u grčke vode

---

Nikako nemojte zaboraviti na činjenicu da je za dugotrajan boravak na malom prostoru broda nužna vedra narav i spremnost na prilagodbu zajedničkim ciljevima. Onaj tko kreće na dugotrajnu plovidbu morao bi usto biti dobra zdravlja i općeg fizičkog stanja. Naravno, dobro opremljena brodska ljekarna je važan uvjet sigurnosti.

Predviđajući povremene noćne plovidbe, dobro je unaprijed odrediti skupine od po dva člana posade koji će se smjenjivati na noćnim gvardijama, stražama. Jedan od njih neka bude iskusniji, drugi će mu u svemu biti pri ruci. Straže neka traju po dva sata, od 23:00 do 07:00 ili od 22:00 do 06:00. Najiskusniji neka preuzmu kritične smjene, one pred jutro, kada se najteže othrvati snu. I ne zaboravite: uvijek se treba znati tko je barba, tko je u određenom trenutku prvi u odlukama; na brodu nema demokracije!

Luke, marine, nabava...

Zbog reda na brodu najbolje će biti da se na dnevnoj osnovi također izmjenjuju po dva člana posade u preuzimanju odgovornosti za nabavu (kada ste u luci) i pripremanje hrane; druga dvojica za čišćenje, pranje posuđa itd. U nekoliko dana tako će na svakoga doći red, a zajednički će život biti jednostavniji. Naravno, svatko je sam odgovoran za urednost svoga ležaja i osobnih stvari. Nemojte dopustiti da brodom zavlada nered, da se u hitnji traži neki važan dio opreme i slično. To ubrzo može dovesti do pojave nezadovoljstva, pa i loših odnosa među posadom. Ne zagovaramo, naravno, pretjeranu strogost; razumna doza ležernosti doprinijet će dobrom raspoloženju, osobito kad naiđu teži trenuci...

Nešto o lučkim vlastima i taksama rečeno je u okviru Grčka: neke važne činjenice. Može se dodati da su grčke lučice, osobito one na otocima, dobro zaštićene od prevladavajućih lokalnih vjetrova. Struju i naročito vodu na rivama ne trebate prečesto očekivati; njih nedostaje na mnogim udaljenijim otocima i za domaće stanovništvo. Jonsko je more u tom pogledu u povoljnijem položaju od Egeja.

U cjelini, Grčka ima začuđujuće malo marina. Nešto više ih je opet u Jonskom moru (Krf, Levkas, Preveza, Argostoli), a u Egejskom su najgušće oko Atene i Pireja. U tome se vidi jasna namjera: ostaviti otoke u izvornom obliku, onakvima kakvi najbolje odgovaraju lokalnom stanovništvu, a gosti-jahtaši neka se prilagode zatečenom stanju. To je svakako bolje od onoga što prečesto viđamo u jadranskim lučicama, gdje se sve veći dijelovi obale komercijaliziraju (na štetu domaćih ribara).

---

image

Rt Sounion pored Attice

Shutterstock
---

Zato ćete u Grčkoj često morati vez podijeliti s nekom mjesnom ribaricom, ali neka vas to ne smeta. Bit ćete srdačno prihvaćeni i svatko će vam pomoći pri vezivanju. Opskrba osnovnim namirnicama moguća je posvuda, pa i u manjim naseljima. Bit ćete oduševljeni izborom voća, izvrsnih maslinovih ulja i dobrih lokalnih vina. Veća naselja imaju odlične ribarnice, a uz njih se često nalaze restorančići s odličnim jelima od svih vrsta riba i školjaka.

Što se goriva tiče, prije svega dizelskoga, ono se može dobiti u većini većih luka ili marina. Gotovo na svakom većem otoku ono može stići do vas izravno na vez – u Grčkoj se naširoko rabi dostava autocisternama. Vrlo vjerojatno negdje u samoj lučici postoji jasno istaknut telefonski broj koji treba nazvati, a ako ga ne nađete dovoljno je upitati u prvom kafiću.

Pomorske karte do Krfa

Za plovidbu iz Jadrana prema Krfu i Jonskom moru preporučujemo sljedeće karte Hrvatskog hidrografskog instituta (HHI): obalu od Dubrovnika do albanskog Durrësa sijede karte 100-28, 100-29 i 100-30; od Visa i Lastova preko Palagruže do talijanske luke Vieste: 100-22, 100-23 i 100-24. Širi pregled pružaju takozvane kursne karte (General Charts) u mjerilu 1:250 000. To su: INT 3412 (Split-Gargano), INT 3414 (Dubrovnik-Durrës), 300-34 (Barletta-Dubrovnik), 300-35 (Bari-Ulcinj), 300-36 (Golfo di Taranto-Otrantska vrata) i 300-37 (Otranto-Preveza).

Dobre karte grčkih mora su one Britanskog admiraliteta; karta BA 205 pokriva tako otok Krf, jednako kao i Imray karta G-11. Sve ove karte mogu se unaprijed nabaviti preko interneta, a također i u usputnim talijanskim i grčkim lukama.,

---

image
---

---

VAŽNE ČINJENICE O GRČKOJ

Jahte koje ulaze u grčko teritorijalno more, a nisu registrirane u Grčkoj, moraju nositi grčku zastavu pod desnim križem (ili na sličnom mjestu), što je uostalom propis koji vrijedi na svim morima svijeta. Plovila koja pristižu iz voda izvan EU moraju do obavljanja carinskih formalnosti iznad grčke nositi još i zastavu Q signalnog kodeksa, žute boje (takozvanu zastavu karantene, vidi sliku lijevo). U praksi se Q zastava uvijek diže, i unutar EU, time dajete do znanja lokalnim vlastima da ste upravo doplovili; ionako vam slijedi posjet graničnoj pomorskoj postaji kako biste ispunili još jednu dužnost: kupili tzv. Cruising Permit, te Transit Log. Zajedno s još nekim taksama, za brod od 12 metara ukupno će trebati platiti oko 150-180 eura. Pri ovoj proceduri bit će također provjerena i polica osiguranja (uključujući i tzv. osiguranje prema trećim osobama) te dokumenti radijskog primopredajnika.

Jahte koje dolaze iz zemlje članice EU, a građene su nakon 1. siječnja 1985., moraju predočiti dokaz o plaćenom porezu na dodatnu vrijednost (VAT) prilikom kupovine. Jahte registrirane izvan EU mogu u Grčkoj ostati najviše 18 mjeseci unutar razdoblja od 24 mjeseca.

Luke otvorene za međunarodni promet u Jonskom moru su:
• Kérkira (Corfu, Krf)
• Igoumenitsa
• Préveza
• Gaios (Paxos)
• Levkas
• Vathi (Ithaca)
• Argostoli
• Sami
• Zákinthos

Područje zabrane plovidbe uz otok Krf:
Zabrana se odnosi na morski prostor širok 1 milju uz NE obalu otoka Krfa (Kérkire), te 1 milju uz nasuprotnu albansku obalu (do Nisis Prasoúdhi, Limini Vathi, neposredno N od Préveze). Ipak ova se zabrana posljednjih godina strogo ne nadzire i mogla bi biti ukinuta, tim više što je u novije vrijeme Albanija sklopila sporazum s Italijom da u njezino ime nadzire i regulira promet albanskom stranom Sjevernog krfskog kanala.

Lučke kapetanije i ostale lučke vlasti: Lučke vlasti (Lučka policija) obično su u svakoj luci negdje blizu rive. Prepoznaju se po znaku s dva ukrižena sidra i tekstom Limenario, a često im je na zgradi izrazito velika grčka zastava. Lučka policija obavlja i sve poslove u ime carine i Obalne straže.
Zanimljivo je da Lučka policija u Grčkoj ima ovlasti zabraniti isplovljenje ako je razvoj vremenske situacije opasan za plovidbu. Onaj skiper koji se ne složi s njihovom procjenom morat će svojim potpisom potvrditi da je bio upoznat sa zabranom i da će sve daljnje posljedice biti na njegovu odgovornost.

Lučke takse i drugi troškovi: Naknada za privez plaća se u mnogim lukama. U Jonskom moru gotovo u svima, u Egeju se često na manjim otocima može proći i bez plaćanja. Taksu naplaćuje Lučka policija (Limenario) ili netko drugi ovlašten od njih, a u ime Lučke financijske uprave (Limeniko Tameio). Ove su takse najčešće vrlo razumnih iznosa (uglavnom manjih nego u hrvatskim lukama!).
Cijene u marinama (kojih u Grčkoj ima malo u usporedbi s Jadranom, pogotovo u Egejskom moru) također znaju biti iznenađujuće povoljne.

---

---

image
---

---

KAKO IZ JADRANA DOPLOVITI DO KRFA?

Ovaj plan južnog Jadrana i Otrantskih vrata prikazuje moguće rute prema otoku Krfu. Svaka od tih ruta (s varijantama) opisana je u daljnjem tekstu. Tri su osnovna smjera koje nautičari najčešće koriste:

1. Od Visa ili Lastova ukoso preko Jadrana do talijanske obale (Vieste,
      Manfredonia ili Bari) zatim do Otrantskih vrata i poprijeko do Krfa;

2. Ravnom crtom od Dubrovnika ili Korčule do najzapadnijeg albanskog
      rta Sqepi i Gjuhes i dalje do Krfa (ovo je najkraća, ali i najteža ruta);

3. Uz obalu Crne Gore i Albanije.

Mnogo je razloga za i protiv svake od tih ruta. Duljina rute bit će pri izboru možda manje važna od zanimljivosti obale, ali i sigurnosnih čimbenika...

Svaki od ova tri smjera ima prednosti i mane. Tradicionalno, jadranski nautičari najčešće biraju rutu koja prati talijansku obalu; ona je nešto dulja, ali u pravilnim razmacima od 50-80 milja dotiče veće luke. Putanja uz albansku obalu nekad je nosila moguće probleme s tamošnjim vlastima, pa se nije često birala, ali prva albanska marina u zaljevu Vlorë (Marina Orikum) otvara nove mogućnosti.

Najkraćom rutom, bez doticanja talijanske i albanske obale, zaplovit će najhrabriji, oni kojima se najviše žuri ili su spremni na iznimne izazove ove duge etape (Dubrovnik-Krf: 210 milja, Korčula-Krf čak 240 milja!).

---

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U OVOM SE POGLAVLJU RAZMATRAJU MOGUĆNOSTI ISKORAKA IZ JADRANA PREMA JONSKOM MORU I DALJE, ŠTO JE IZNIMNA ZADAĆA I ZA NAJBOLJE POSADE. ZATO SU SAVJETI ŠTO SLIJEDE TEMELJ ZA RAZMIŠLJANJE ONIMA KOJE PRIVLAČI IDEJA DALEKIH JUŽNIH ISKUŠENJA. ČEKAT ĆE IH NEPOZNATE OBALE, JAKI VJETROVI I VALOVI, NEOČEKIVANI SUSRETI S VELIKIM BRODOVIMA..., ALI I VELIKI UŽITAK KAO NAGRADA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => U OVOM SE POGLAVLJU RAZMATRAJU MOGUĆNOSTI ISKORAKA IZ JADRANA PREMA JONSKOM MORU I DALJE, ŠTO JE IZNIMNA ZADAĆA I ZA NAJBOLJE POSADE. ZATO SU SAVJETI ŠTO SLIJEDE TEMELJ ZA RAZMIŠLJANJE ONIMA KOJE PRIVLAČI IDEJA DALEKIH JUŽNIH ISKUŠENJA. ČEKAT ĆE IH NEPOZNATE OBALE, JAKI VJETROVI I VALOVI, NEOČEKIVANI SUSRETI S VELIKIM BRODOVIMA..., ALI I VELIKI UŽITAK KAO NAGRADA jadranske đite 2 0 13868 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-13 13:01:06 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-07 08:18:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-07 08:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => U OVOM SE POGLAVLJU RAZMATRAJU MOGUĆNOSTI ISKORAKA IZ JADRANA PREMA JONSKOM MORU I DALJE, ŠTO JE IZNIMNA ZADAĆA I ZA NAJBOLJE POSADE. ZATO SU SAVJETI ŠTO SLIJEDE TEMELJ ZA RAZMIŠLJANJE ONIMA KOJE PRIVLAČI IDEJA DALEKIH JUŽNIH ISKUŠENJA. ČEKAT ĆE IH NEPOZNATE OBALE, JAKI VJETROVI I VALOVI, NEOČEKIVANI SUSRETI S VELIKIM BRODOVIMA..., ALI I VELIKI UŽITAK KAO NAGRADA [metadata] => robots= author= title=Neodoljivi zov grčkih otoka: zaplovili smo dalje od Otranta rutom za ambicioznije nautičare page_title=Neodoljivi zov grčkih otoka: zaplovili smo dalje od Otranta rutom za ambicioznije nautičare [metakey] => jadranske đite, grčki otoci, Darko Tralić, najljepše jadranske plovidbe, nautika, Grčka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26056787.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26047491.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26047492.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26047493.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26047494.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26047495.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26047500.png","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26047501.png","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26056782.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26056788.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26056789.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","","","","","","","","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Assos, Kefalonia<\/p>","

\u0160to donosi no\u0107 na velikom moru?<\/p>","

Dostava goriva: primjer iz lu\u010dice Vlikadha <\/em>(Santorini)<\/p>","","

\u017duta (Q) iznad zastave doma\u0107ina: ulazak u gr\u010dke vode<\/p>","","","","

Porto Katsiki na Lefkadi<\/p>","

Rt Sounion pored Attice<\/p>","

Otok Paxos<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1246","hd_26056787_1920.jpg":"1920x1080","k_26056787_1280.jpg":"1280x1280","k_26056787_1024.jpg":"1024x1024","k_26056787_640.jpg":"640x640","k_26056787_480.jpg":"480x480","k_26056787_340.jpg":"340x340","k_26056787_220.jpg":"220x220","o_26056787_1280.jpg":"1280x830","o_26056787_1024.jpg":"1024x664","o_26056787_640.jpg":"640x415","o_26056787_480.jpg":"480x311","o_26056787_340.jpg":"340x220","o_26056787_220.jpg":"220x142","h_26056787_1280.jpg":"1280x854","h_26056787_1024.jpg":"1024x683","h_26056787_640.jpg":"640x427","h_26056787_480.jpg":"480x320","h_26056787_340.jpg":"340x227","h_26056787_220.jpg":"220x147","pp_26056787_1280.jpg":"1280x1628","pp_26056787_1024.jpg":"1024x1303","pp_26056787_640.jpg":"640x814","pp_26056787_480.jpg":"480x611","pp_26056787_340.jpg":"340x432","pp_26056787_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26047491_1920.jpg":"1920x1080","k_26047491_1280.jpg":"1280x1280","k_26047491_1024.jpg":"1024x1024","k_26047491_640.jpg":"640x640","k_26047491_480.jpg":"480x480","k_26047491_340.jpg":"340x340","k_26047491_220.jpg":"220x220","o_26047491_1280.jpg":"1280x853","o_26047491_1024.jpg":"1024x682","o_26047491_640.jpg":"640x426","o_26047491_480.jpg":"480x320","o_26047491_340.jpg":"340x226","o_26047491_220.jpg":"220x146","h_26047491_1280.jpg":"1280x854","h_26047491_1024.jpg":"1024x683","h_26047491_640.jpg":"640x427","h_26047491_480.jpg":"480x320","h_26047491_340.jpg":"340x227","h_26047491_220.jpg":"220x147","pp_26047491_1280.jpg":"1280x1628","pp_26047491_1024.jpg":"1024x1303","pp_26047491_640.jpg":"640x814","pp_26047491_480.jpg":"480x611","pp_26047491_340.jpg":"340x432","pp_26047491_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x682","hd_26047492_1920.jpg":"1920x1080","k_26047492_1280.jpg":"1280x1280","k_26047492_1024.jpg":"1024x1024","k_26047492_640.jpg":"640x640","k_26047492_480.jpg":"480x480","k_26047492_340.jpg":"340x340","k_26047492_220.jpg":"220x220","o_26047492_1280.jpg":"1280x890","o_26047492_1024.jpg":"1024x712","o_26047492_640.jpg":"640x445","o_26047492_480.jpg":"480x334","o_26047492_340.jpg":"340x236","o_26047492_220.jpg":"220x153","h_26047492_1280.jpg":"1280x854","h_26047492_1024.jpg":"1024x683","h_26047492_640.jpg":"640x427","h_26047492_480.jpg":"480x320","h_26047492_340.jpg":"340x227","h_26047492_220.jpg":"220x147","pp_26047492_1280.jpg":"1280x1628","pp_26047492_1024.jpg":"1024x1303","pp_26047492_640.jpg":"640x814","pp_26047492_480.jpg":"480x611","pp_26047492_340.jpg":"340x432","pp_26047492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x635","hd_26047493_1920.jpg":"1920x1080","k_26047493_1280.jpg":"1280x1280","k_26047493_1024.jpg":"1024x1024","k_26047493_640.jpg":"640x640","k_26047493_480.jpg":"480x480","k_26047493_340.jpg":"340x340","k_26047493_220.jpg":"220x220","o_26047493_1280.jpg":"1280x423","o_26047493_1024.jpg":"1024x338","o_26047493_640.jpg":"640x211","o_26047493_480.jpg":"480x158","o_26047493_340.jpg":"340x112","o_26047493_220.jpg":"220x72","h_26047493_1280.jpg":"1280x854","h_26047493_1024.jpg":"1024x683","h_26047493_640.jpg":"640x427","h_26047493_480.jpg":"480x320","h_26047493_340.jpg":"340x227","h_26047493_220.jpg":"220x147","pp_26047493_1280.jpg":"1280x1628","pp_26047493_1024.jpg":"1024x1303","pp_26047493_640.jpg":"640x814","pp_26047493_480.jpg":"480x611","pp_26047493_340.jpg":"340x432","pp_26047493_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x654","hd_26047494_1920.jpg":"1920x1080","k_26047494_1280.jpg":"1280x1280","k_26047494_1024.jpg":"1024x1024","k_26047494_640.jpg":"640x640","k_26047494_480.jpg":"480x480","k_26047494_340.jpg":"340x340","k_26047494_220.jpg":"220x220","o_26047494_1280.jpg":"1280x854","o_26047494_1024.jpg":"1024x683","o_26047494_640.jpg":"640x427","o_26047494_480.jpg":"480x320","o_26047494_340.jpg":"340x226","o_26047494_220.jpg":"220x146","h_26047494_1280.jpg":"1280x854","h_26047494_1024.jpg":"1024x683","h_26047494_640.jpg":"640x427","h_26047494_480.jpg":"480x320","h_26047494_340.jpg":"340x227","h_26047494_220.jpg":"220x147","pp_26047494_1280.jpg":"1280x1628","pp_26047494_1024.jpg":"1024x1303","pp_26047494_640.jpg":"640x814","pp_26047494_480.jpg":"480x611","pp_26047494_340.jpg":"340x432","pp_26047494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2397","hd_26047495_1920.jpg":"1920x1080","k_26047495_1280.jpg":"1280x1280","k_26047495_1024.jpg":"1024x1024","k_26047495_640.jpg":"640x640","k_26047495_480.jpg":"480x480","k_26047495_340.jpg":"340x340","k_26047495_220.jpg":"220x220","o_26047495_1280.jpg":"1280x1598","o_26047495_1024.jpg":"1024x1278","o_26047495_640.jpg":"640x799","o_26047495_480.jpg":"480x599","o_26047495_340.jpg":"340x424","o_26047495_220.jpg":"220x274","h_26047495_1280.jpg":"1280x854","h_26047495_1024.jpg":"1024x683","h_26047495_640.jpg":"640x427","h_26047495_480.jpg":"480x320","h_26047495_340.jpg":"340x227","h_26047495_220.jpg":"220x147","pp_26047495_1280.jpg":"1280x1628","pp_26047495_1024.jpg":"1024x1303","pp_26047495_640.jpg":"640x814","pp_26047495_480.jpg":"480x611","pp_26047495_340.jpg":"340x432","pp_26047495_220.jpg":"220x280"},{"size0":"595x771","hd_26047500_1920.png":"1920x1080","k_26047500_1280.png":"1280x1280","k_26047500_1024.png":"1024x1024","k_26047500_640.png":"640x640","k_26047500_480.png":"480x480","k_26047500_340.png":"340x340","k_26047500_220.png":"220x220","o_26047500_1280.png":"1280x1658","o_26047500_1024.png":"1024x1326","o_26047500_640.png":"640x829","o_26047500_480.png":"480x621","o_26047500_340.png":"340x440","o_26047500_220.png":"220x285","h_26047500_1280.png":"1280x854","h_26047500_1024.png":"1024x683","h_26047500_640.png":"640x427","h_26047500_480.png":"480x320","h_26047500_340.png":"340x227","h_26047500_220.png":"220x147","pp_26047500_1280.png":"1280x1628","pp_26047500_1024.png":"1024x1303","pp_26047500_640.png":"640x814","pp_26047500_480.png":"480x611","pp_26047500_340.png":"340x432","pp_26047500_220.png":"220x280"},{"size0":"1332x460","hd_26047501_1920.png":"1920x1080","k_26047501_1280.png":"1280x1280","k_26047501_1024.png":"1024x1024","k_26047501_640.png":"640x640","k_26047501_480.png":"480x480","k_26047501_340.png":"340x340","k_26047501_220.png":"220x220","o_26047501_1280.png":"1280x442","o_26047501_1024.png":"1024x353","o_26047501_640.png":"640x221","o_26047501_480.png":"480x165","o_26047501_340.png":"340x117","o_26047501_220.png":"220x75","h_26047501_1280.png":"1280x854","h_26047501_1024.png":"1024x683","h_26047501_640.png":"640x427","h_26047501_480.png":"480x320","h_26047501_340.png":"340x227","h_26047501_220.png":"220x147","pp_26047501_1280.png":"1280x1628","pp_26047501_1024.png":"1024x1303","pp_26047501_640.png":"640x814","pp_26047501_480.png":"480x611","pp_26047501_340.png":"340x432","pp_26047501_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_26056782_1920.jpg":"1920x1080","k_26056782_1280.jpg":"1280x1280","k_26056782_1024.jpg":"1024x1024","k_26056782_640.jpg":"640x640","k_26056782_480.jpg":"480x480","k_26056782_340.jpg":"340x340","k_26056782_220.jpg":"220x220","o_26056782_1280.jpg":"1280x848","o_26056782_1024.jpg":"1024x678","o_26056782_640.jpg":"640x424","o_26056782_480.jpg":"480x318","o_26056782_340.jpg":"340x225","o_26056782_220.jpg":"220x145","h_26056782_1280.jpg":"1280x854","h_26056782_1024.jpg":"1024x683","h_26056782_640.jpg":"640x427","h_26056782_480.jpg":"480x320","h_26056782_340.jpg":"340x227","h_26056782_220.jpg":"220x147","pp_26056782_1280.jpg":"1280x1628","pp_26056782_1024.jpg":"1024x1303","pp_26056782_640.jpg":"640x814","pp_26056782_480.jpg":"480x611","pp_26056782_340.jpg":"340x432","pp_26056782_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1052","hd_26056788_1920.jpg":"1920x1080","k_26056788_1280.jpg":"1280x1280","k_26056788_1024.jpg":"1024x1024","k_26056788_640.jpg":"640x640","k_26056788_480.jpg":"480x480","k_26056788_340.jpg":"340x340","k_26056788_220.jpg":"220x220","o_26056788_1280.jpg":"1280x701","o_26056788_1024.jpg":"1024x561","o_26056788_640.jpg":"640x350","o_26056788_480.jpg":"480x263","o_26056788_340.jpg":"340x186","o_26056788_220.jpg":"220x120","h_26056788_1280.jpg":"1280x854","h_26056788_1024.jpg":"1024x683","h_26056788_640.jpg":"640x427","h_26056788_480.jpg":"480x320","h_26056788_340.jpg":"340x227","h_26056788_220.jpg":"220x147","pp_26056788_1280.jpg":"1280x1628","pp_26056788_1024.jpg":"1024x1303","pp_26056788_640.jpg":"640x814","pp_26056788_480.jpg":"480x611","pp_26056788_340.jpg":"340x432","pp_26056788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26056789_1920.jpg":"1920x1080","k_26056789_1280.jpg":"1280x1280","k_26056789_1024.jpg":"1024x1024","k_26056789_640.jpg":"640x640","k_26056789_480.jpg":"480x480","k_26056789_340.jpg":"340x340","k_26056789_220.jpg":"220x220","o_26056789_1280.jpg":"1280x854","o_26056789_1024.jpg":"1024x683","o_26056789_640.jpg":"640x427","o_26056789_480.jpg":"480x320","o_26056789_340.jpg":"340x226","o_26056789_220.jpg":"220x146","h_26056789_1280.jpg":"1280x854","h_26056789_1024.jpg":"1024x683","h_26056789_640.jpg":"640x427","h_26056789_480.jpg":"480x320","h_26056789_340.jpg":"340x227","h_26056789_220.jpg":"220x147","pp_26056789_1280.jpg":"1280x1628","pp_26056789_1024.jpg":"1024x1303","pp_26056789_640.jpg":"640x814","pp_26056789_480.jpg":"480x611","pp_26056789_340.jpg":"340x432","pp_26056789_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7638459 Threads: 4 Questions: 1620038088 Slow queries: 4811453 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111005266 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/neodoljivi-zov-grckih-otoka-zaplovili-smo-dalje-od-otranta-rutom-za-ambicioznije-nauticare-1345420 [printLink] => /om/nautika/neodoljivi-zov-grckih-otoka-zaplovili-smo-dalje-od-otranta-rutom-za-ambicioznije-nauticare-1345420?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 739595 [name] => grčki otoci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-07 09:20:15 [main_article_id] => 0 [alias] => grcki-otoci [link] => /tag/grcki-otoci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 638746 [name] => Darko Tralić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-14 20:59:21 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic [link] => /tag/darko-tralic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 699529 [name] => najljepše jadranske plovidbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-09 08:02:33 [main_article_id] => 0 [alias] => najljepse-jadranske-plovidbe [link] => /tag/najljepse-jadranske-plovidbe ) [4] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) [5] => stdClass Object ( [id] => 402951 [name] => Grčka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grcka [link] => /tag/grcka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U OVOM SE POGLAVLJU RAZMATRAJU MOGUĆNOSTI ISKORAKA IZ JADRANA PREMA JONSKOM MORU I DALJE, ŠTO JE IZNIMNA ZADAĆA I ZA NAJBOLJE POSADE. ZATO SU SAVJETI ŠTO SLIJEDE TEMELJ ZA RAZMIŠLJANJE ONIMA KOJE PRIVLAČI IDEJA DALEKIH JUŽNIH ISKUŠENJA. ČEKAT ĆE IH NEPOZNATE OBALE, JAKI VJETROVI I VALOVI, NEOČEKIVANI SUSRETI S VELIKIM BRODOVIMA..., ALI I VELIKI UŽITAK KAO NAGRADA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Neodoljivi zov grčkih otoka: zaplovili smo dalje od Otranta rutom za ambicioznije nautičare [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26056787.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Assos, Kefalonia

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26056787.jpg [title] => Shutterstock

Assos, Kefalonia

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26047491.jpg [title] =>

Što donosi noć na velikom moru?

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26047492.jpg [title] =>

Dostava goriva: primjer iz lučice Vlikadha (Santorini)

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26047493.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26047494.jpg [title] =>

Žuta (Q) iznad zastave domaćina: ulazak u grčke vode

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26047495.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26047500.png [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26047501.png [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26056782.jpg [title] => Shutterstock

Porto Katsiki na Lefkadi

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26056788.jpg [title] => Shutterstock

Rt Sounion pored Attice

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26056789.jpg [title] => Shutterstock

Otok Paxos

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Prvo što treba naglasiti jest: tu ne bi smjelo biti nimalo neodgovornog avanturizma! Najgori bi scenarij bio kada bi odluka o plovidbi do Grčke bila donesena namah, onako iz inspiracije, a bez promišljanja o tome što sve takav pothvat zahtijeva i do čega može dovesti nepripremljenost.

Ali, ideja je tako zamamna! Zacijelo su mnogi iskusniji jadranski nautičari, nakon mnogo milja preplovljenih između hrvatskih otoka, pomislili na Grčku. Takvi najčešće i imaju predispozicije za nju; početnicima ipak savjetujemo da postupno stječu iskustvo u manje zahtjevnim đitama između otoka, pa potom u jednostavnijim traversadama preko Jadrana.

Jadran nije blago more. Jedan iskusni skiper priznao je da je, nakon prejedrenoga kruga oko svijeta, nakon Magellanova prolaza i mnogih svjetskih mora, jedini put bio u stvarnoj životnoj opasnosti – milju od Senja. Upravo zato smo često, netko će reći i prečesto, ukazivali na nužnost opreza pred jadranskom burom ili neverom.

No, veliko more, prostranstva južnog Jadrana i Sredozemlja, s valovima od više metara i s desecima milja do prvog zakloništa (ili, ne spominjalo se, do spasilaca), s ponekad vrlo dugim, danonoćnim etapama, s okrutnim egejskim vjetrom meltemijem (ako vas srce i brod dovedu čak do Egejskog mora!) – sve će to biti zadaća koja sigurnosne zahtjeve, kvalitetu broda i sposobnost posade ipak podiže na višu razinu. O tim, recimo: tehničkim pretpostavkama bit će riječi malo kasnije. Pogledajmo najprije kako stoje stvari s naizgled jednostavnijom temom – potrebnim vremenom.

Sedam, četrnaest, dvadeset jedan...

Jasno je da se plovidba do Grčke ne bi mogla utrpati u samo sedam dana; ipak, ne počiva li logika cijele ove knjige na sedmodnevnim rutama? Zato smo već u podnaslovu poglavlja naglasili: ovo je posvema drugačija priča. Između ostaloga to se odnosi i na njezino trajanje. Zamišljena krajnja točka rute, od koje počinje povratak, može biti (relativno) blizu ili jako daleko. O tome će, naravno, ovisiti i broj potrebnih dana. Dva tjedna su lijepa mjera, tri još ljepša. Četiri – to je cijelo ljetovanje. Ipak, bi li sve moglo stati u samo jedan tjedan plovidbe?

Možda, ali pod posebnim okolnostima. Prije svega, ako plovite brzim motornim brodom. Potom, ako krenete s krajnjega juga Jadrana, recimo iz Dubrovnika. Naposljetku, ako se zadovoljite tek s daškom Jonskoga mora, recimo Krfom i kojim obližnjim otokom ili lučicom (Gaios, Levkas...).

---

image

Otok Paxos

Shutterstock
---

O kakvim se to velikim udaljenostima zapravo radi? Pogledajte priloženu skicu Jadranskog, Jonskog i dijela Egejskog mora, zatim tome nadodajte još i zrno mašte. Uzmimo kao neku vrstu repera, kontrolne točke, rt Pelegrin na Hvaru (A). To je, sjećate se, zapadni rt otoka, ujedno i točka u kojoj se sastaju najčešće nautičke rute sa sjevera (iz Zadra, Pule ili Trsta, svejedno) s onima iz splitskih voda, a iz nje se otvaraju pravci prema jugu: Visu, Lastovu, Dubrovniku. Sada zamislite da se upravo nalazite kod rta Pelegrin i da obavijestite svoju posadu: okrećemo timun, nastavljamo ka Veneciji... Eh, popriličan bi vas komad mora čekao, zar ne? Reći ćemo vam točno: 220 milja (na gornjoj skici: A-B). Pa uzmimo ovu udaljenost kao neki privremeni etalon, temeljnu ili kontrolnu mjeru u našoj računici.

Daleka plovidba

Najprije obrnite tu udaljenost po površini karte prema cilju nasuprotnom od Venecije. S tih istih 220 milja za krmom stići ćete točno nasred Otrantskih vrata, do južne granice Jadrana (A-C). Sada vas još 50 milja dijeli od Krfa, najsjeverozapadnijeg grčkog otoka. (Netočno, malo bliže su još tri sitna otočića, ali to je za ovu računicu nebitno.) Ipak, ovih 270 milja od Hvara do Krfa zapravo su fikcija; zacijelo ne biste plovili ravnom crtom, a bilo koja povoljnija ruta, bliža jednoj od jadranskih obala (a o tim će varijantama također biti riječi malo kasnije), produljila bi tu fiktivnu udaljenost na 300 ili 350 milja. Pa ako se tome, nakon Krfa, pridoda barem malo istraživanja bližih destinacija u Jonskom moru, začas će se nakupiti još 100 ili 200 milja.

Što ako se odvažite na još dulju plovidbu, sve do Egejskog mora? Od točke C istih će onih etalonskih 220 milja (pa i malo više) biti dostatno tek da se dohvatite Korintskoga kanala (D), iza kojega počinje Egejsko more; ili, ako biste zaplovili rutom za odlikaše, naime oko poluotoka Peloponeza, tada bi od Krfa do ulaska u Egejsko more (E) trebalo preploviti više od 300 milja. A tek od te točke započinju prave ljepote prostranoga Egeja. Uostalom, ako ste stigli čak do ovamo, nije li samo još 220 milja do turske obale (F) – sitnica?! Ah, da, u toj računici ne zaboravite sve pomnožiti s dva, jer treba se i vratiti...

Zaključak: od Hvara su najbliži jonski otoci gotovo dvaput udaljeniji nego Venecija, egejski trostruko. A Turska još dobar komad mora dalje...

Jednosmjerne opcije

Množenje s dva, naime s povratkom iz grčkih voda u Jadran, zvuči malo zastrašujuće, reći ćete. Bi li se moglo samo u jednom smjeru? Bi, naravno. Na više načina, barem tri.

Prvi: ako plovite brodom iz čartera možete potražiti neku veliku, međunarodnu čartersku tvrtku s bazama u Jadranu i u Grčkoj. Kod njih se može dogovoriti najam broda u jednom smjeru, uostalom njima često odgovara da im se brod prebaci iz jednoga mora u drugo. Oni vam, primjerice, mogu predložiti i flotno jedrenje, a u skupini je sigurnije i nekako lakše. Jedna od takvih je velika tvrtka Kiriacoulis koja ima baze po cijelom Mediteranu (u Jadranu su njihove baze u Puli, Zadru, Biogradu, Trogiru i Splitu).

Drugi način: ako imate vlastiti brod, možete složiti dvije posade. Jedna će ploviti prema dolje, druga prema gore. Ljeti postoje povoljni čarter letovi iz Europe prema grčkim otocima, što je odlično rješenje za izmjenu posade.

Treći način: neki rješenje nalaze u taktici da otplove do Grčke (ili Turske), ostave brod tamo na godišnjem vezu (mogle bi vas iznenaditi tamošnje povoljnije cijene marina nego u Jadranu, osobitu u Turskoj) i potom sljedećega ljeta s novim elanom (i nekom novom rutom) plove natrag.

Naravno, radikalna solucija je da jednostavno otputujete u Grčku (Krf, Igoumenitsu, Atenu-Pirej...) i tamo unajmite brod. Čini to nemali broj europskih nautičara. Ali to izlazi iz okvira ove knjige, pa tako i ovoga poglavlja.

---

image

Što donosi noć na velikom moru?

---

Dobar i siguran brod

No vratimo se malo na pravi početak priče: dva ključna uvjeta bez čijih ispunjenja ne vrijedi ni spominjati Grčku. Prvi je, naravno, brod. Tu stvari nisu tako samorazumljive, kako vam se možda u prvi mah čini.

Svejedno kanili put juga svojim ili čarterskim plovilom, prvo pogledajte u brodske dokumente. U hrvatskoj Dozvoli za plovidbu (Vessel‘s Navigational Licence) navedeno je dopušteno područje plovidbe (Navigational Area). Ako tamo piše: III (ili 3), nemate sreće; radi se o teritorijalnom moru i unutrašnjim vodama RH. Ranije je u knjizi spominjano da hrvatske, slovenske, crnogorske i talijanske pomorske vlasti plovilima s ovakvim ograničenjem ipak (uz prethodnu prijavu matičnim ispostavama lučkih kapetanija) dopuštaju privremenu plovidbu između zemalja unutar Jadrana – ali Jonsko i još udaljenija mora tu se nikako ne računaju! Drugim riječima, za Grčku vaš brod mora imati upisano područje plovidbe I (jedan), što je oznaka za međunarodnu plovidbu svim morima i vodama koje su pristupačne s mora!

To ujedno znači da sigurnosna oprema broda mora u potpunosti ispunjavati uvjete prve kategorije; morate imati, na primjer, samonapuhavajuću splav za spašavanje, radar reflektor, VHF DSC primopredajnik itd. Spominjući nužnost radar reflektora (a taj je doista potreban za plovidbu vrlo prometnim koridorima!), nije na odmet spomenuti i radar. Koliko je god posjedovanje radara lijepa stvar, unutar hrvatskih otoka on možda nije neophodan; tu se sve lijepo vidi prostim okom i sve je nadohvat ruke. Ali u Sjevernom krfskom kanalu, na primjer, ili u Saronskom zaljevu (ispred Pireja), noću, okruženi bezbrojnim trajektima, tankerima, ribaricama i drugim plovilima što jure svim smjerovima – sretnici su svi oni koji se u pravovremenim procjenama situacije mogu pripomoći radarom.

Još važnije od puke tehničke opremljenosti bit će opće stanje broda. Ono mora biti besprijekorno. Sve što se može treba provjeriti i po potrebi servisirati prije polaska. Pametno je ponijeti nešto osnovnih rezervnih dijelova motora i opreme, te unaprijed pribilježiti podatke o eventualno potrebnim servisnim radionicama u lukama koje ćete posjetiti.

Važno je reći da ćete, ako brod unajmljujete, s tvrtkom od koje ga uzimate morati sklopiti poseban (vjerojatno skuplji) ugovor o najmu, uz plaćanje dodatnih premija osiguranja u razdoblju do povratka u matičnu luku. Ako pak krećete ka Grčkoj svojim plovilom, također obavijestite o tome svojeg osiguravatelja i sklopite dopunski ugovor.

Uvježbana posada

Dobra posada bit će od iznimne važnosti. Podrazumijeva se da glavni skiper (bili to vi ili netko drugi) ima veliko iskustvo. U ovoj će plovidbi vjerojatnost za neugodna, pa i ekstremna iznenađenja biti neusporedivo veća nego u malim, međuotočnim đitama po Jadranu. Kako treba očekivati nekoliko iznimno dugih etapa, koje će se morati savladati neprekidnim plovljenjem kroz dan i noć, nužno je da, uz glavnoga, na brodu bude i barem jedan pomoćni skiper; on je samo nazivno drugi, no posjeduje sva znanja i sposobnosti (i formalne kvalifikacije, dakle skipersku dozvolu!) kao i prvi. Ostali članovi posade poželjno je da budu također iskusni mornari, a najmanje dva člana moraju biti pouzdani kormilari, spretni u svim poslovima po brodu i oko broda. Tek onaj peti ili šesti član posade smio bi biti pomalo turist.

---

image

Žuta (Q) iznad zastave domaćina: ulazak u grčke vode

---

Nikako nemojte zaboraviti na činjenicu da je za dugotrajan boravak na malom prostoru broda nužna vedra narav i spremnost na prilagodbu zajedničkim ciljevima. Onaj tko kreće na dugotrajnu plovidbu morao bi usto biti dobra zdravlja i općeg fizičkog stanja. Naravno, dobro opremljena brodska ljekarna je važan uvjet sigurnosti.

Predviđajući povremene noćne plovidbe, dobro je unaprijed odrediti skupine od po dva člana posade koji će se smjenjivati na noćnim gvardijama, stražama. Jedan od njih neka bude iskusniji, drugi će mu u svemu biti pri ruci. Straže neka traju po dva sata, od 23:00 do 07:00 ili od 22:00 do 06:00. Najiskusniji neka preuzmu kritične smjene, one pred jutro, kada se najteže othrvati snu. I ne zaboravite: uvijek se treba znati tko je barba, tko je u određenom trenutku prvi u odlukama; na brodu nema demokracije!

Luke, marine, nabava...

Zbog reda na brodu najbolje će biti da se na dnevnoj osnovi također izmjenjuju po dva člana posade u preuzimanju odgovornosti za nabavu (kada ste u luci) i pripremanje hrane; druga dvojica za čišćenje, pranje posuđa itd. U nekoliko dana tako će na svakoga doći red, a zajednički će život biti jednostavniji. Naravno, svatko je sam odgovoran za urednost svoga ležaja i osobnih stvari. Nemojte dopustiti da brodom zavlada nered, da se u hitnji traži neki važan dio opreme i slično. To ubrzo može dovesti do pojave nezadovoljstva, pa i loših odnosa među posadom. Ne zagovaramo, naravno, pretjeranu strogost; razumna doza ležernosti doprinijet će dobrom raspoloženju, osobito kad naiđu teži trenuci...

Nešto o lučkim vlastima i taksama rečeno je u okviru Grčka: neke važne činjenice. Može se dodati da su grčke lučice, osobito one na otocima, dobro zaštićene od prevladavajućih lokalnih vjetrova. Struju i naročito vodu na rivama ne trebate prečesto očekivati; njih nedostaje na mnogim udaljenijim otocima i za domaće stanovništvo. Jonsko je more u tom pogledu u povoljnijem položaju od Egeja.

U cjelini, Grčka ima začuđujuće malo marina. Nešto više ih je opet u Jonskom moru (Krf, Levkas, Preveza, Argostoli), a u Egejskom su najgušće oko Atene i Pireja. U tome se vidi jasna namjera: ostaviti otoke u izvornom obliku, onakvima kakvi najbolje odgovaraju lokalnom stanovništvu, a gosti-jahtaši neka se prilagode zatečenom stanju. To je svakako bolje od onoga što prečesto viđamo u jadranskim lučicama, gdje se sve veći dijelovi obale komercijaliziraju (na štetu domaćih ribara).

---

image

Rt Sounion pored Attice

Shutterstock
---

Zato ćete u Grčkoj često morati vez podijeliti s nekom mjesnom ribaricom, ali neka vas to ne smeta. Bit ćete srdačno prihvaćeni i svatko će vam pomoći pri vezivanju. Opskrba osnovnim namirnicama moguća je posvuda, pa i u manjim naseljima. Bit ćete oduševljeni izborom voća, izvrsnih maslinovih ulja i dobrih lokalnih vina. Veća naselja imaju odlične ribarnice, a uz njih se često nalaze restorančići s odličnim jelima od svih vrsta riba i školjaka.

Što se goriva tiče, prije svega dizelskoga, ono se može dobiti u većini većih luka ili marina. Gotovo na svakom većem otoku ono može stići do vas izravno na vez – u Grčkoj se naširoko rabi dostava autocisternama. Vrlo vjerojatno negdje u samoj lučici postoji jasno istaknut telefonski broj koji treba nazvati, a ako ga ne nađete dovoljno je upitati u prvom kafiću.

Pomorske karte do Krfa

Za plovidbu iz Jadrana prema Krfu i Jonskom moru preporučujemo sljedeće karte Hrvatskog hidrografskog instituta (HHI): obalu od Dubrovnika do albanskog Durrësa sijede karte 100-28, 100-29 i 100-30; od Visa i Lastova preko Palagruže do talijanske luke Vieste: 100-22, 100-23 i 100-24. Širi pregled pružaju takozvane kursne karte (General Charts) u mjerilu 1:250 000. To su: INT 3412 (Split-Gargano), INT 3414 (Dubrovnik-Durrës), 300-34 (Barletta-Dubrovnik), 300-35 (Bari-Ulcinj), 300-36 (Golfo di Taranto-Otrantska vrata) i 300-37 (Otranto-Preveza).

Dobre karte grčkih mora su one Britanskog admiraliteta; karta BA 205 pokriva tako otok Krf, jednako kao i Imray karta G-11. Sve ove karte mogu se unaprijed nabaviti preko interneta, a također i u usputnim talijanskim i grčkim lukama.,

---

---

---

VAŽNE ČINJENICE O GRČKOJ

Jahte koje ulaze u grčko teritorijalno more, a nisu registrirane u Grčkoj, moraju nositi grčku zastavu pod desnim križem (ili na sličnom mjestu), što je uostalom propis koji vrijedi na svim morima svijeta. Plovila koja pristižu iz voda izvan EU moraju do obavljanja carinskih formalnosti iznad grčke nositi još i zastavu Q signalnog kodeksa, žute boje (takozvanu zastavu karantene, vidi sliku lijevo). U praksi se Q zastava uvijek diže, i unutar EU, time dajete do znanja lokalnim vlastima da ste upravo doplovili; ionako vam slijedi posjet graničnoj pomorskoj postaji kako biste ispunili još jednu dužnost: kupili tzv. Cruising Permit, te Transit Log. Zajedno s još nekim taksama, za brod od 12 metara ukupno će trebati platiti oko 150-180 eura. Pri ovoj proceduri bit će također provjerena i polica osiguranja (uključujući i tzv. osiguranje prema trećim osobama) te dokumenti radijskog primopredajnika.

Jahte koje dolaze iz zemlje članice EU, a građene su nakon 1. siječnja 1985., moraju predočiti dokaz o plaćenom porezu na dodatnu vrijednost (VAT) prilikom kupovine. Jahte registrirane izvan EU mogu u Grčkoj ostati najviše 18 mjeseci unutar razdoblja od 24 mjeseca.

Luke otvorene za međunarodni promet u Jonskom moru su:
• Kérkira (Corfu, Krf)
• Igoumenitsa
• Préveza
• Gaios (Paxos)
• Levkas
• Vathi (Ithaca)
• Argostoli
• Sami
• Zákinthos

Područje zabrane plovidbe uz otok Krf:
Zabrana se odnosi na morski prostor širok 1 milju uz NE obalu otoka Krfa (Kérkire), te 1 milju uz nasuprotnu albansku obalu (do Nisis Prasoúdhi, Limini Vathi, neposredno N od Préveze). Ipak ova se zabrana posljednjih godina strogo ne nadzire i mogla bi biti ukinuta, tim više što je u novije vrijeme Albanija sklopila sporazum s Italijom da u njezino ime nadzire i regulira promet albanskom stranom Sjevernog krfskog kanala.

Lučke kapetanije i ostale lučke vlasti: Lučke vlasti (Lučka policija) obično su u svakoj luci negdje blizu rive. Prepoznaju se po znaku s dva ukrižena sidra i tekstom Limenario, a često im je na zgradi izrazito velika grčka zastava. Lučka policija obavlja i sve poslove u ime carine i Obalne straže.
Zanimljivo je da Lučka policija u Grčkoj ima ovlasti zabraniti isplovljenje ako je razvoj vremenske situacije opasan za plovidbu. Onaj skiper koji se ne složi s njihovom procjenom morat će svojim potpisom potvrditi da je bio upoznat sa zabranom i da će sve daljnje posljedice biti na njegovu odgovornost.

Lučke takse i drugi troškovi: Naknada za privez plaća se u mnogim lukama. U Jonskom moru gotovo u svima, u Egeju se često na manjim otocima može proći i bez plaćanja. Taksu naplaćuje Lučka policija (Limenario) ili netko drugi ovlašten od njih, a u ime Lučke financijske uprave (Limeniko Tameio). Ove su takse najčešće vrlo razumnih iznosa (uglavnom manjih nego u hrvatskim lukama!).
Cijene u marinama (kojih u Grčkoj ima malo u usporedbi s Jadranom, pogotovo u Egejskom moru) također znaju biti iznenađujuće povoljne.

---

---

---

---

KAKO IZ JADRANA DOPLOVITI DO KRFA?

Ovaj plan južnog Jadrana i Otrantskih vrata prikazuje moguće rute prema otoku Krfu. Svaka od tih ruta (s varijantama) opisana je u daljnjem tekstu. Tri su osnovna smjera koje nautičari najčešće koriste:

1. Od Visa ili Lastova ukoso preko Jadrana do talijanske obale (Vieste,
      Manfredonia ili Bari) zatim do Otrantskih vrata i poprijeko do Krfa;

2. Ravnom crtom od Dubrovnika ili Korčule do najzapadnijeg albanskog
      rta Sqepi i Gjuhes i dalje do Krfa (ovo je najkraća, ali i najteža ruta);

3. Uz obalu Crne Gore i Albanije.

Mnogo je razloga za i protiv svake od tih ruta. Duljina rute bit će pri izboru možda manje važna od zanimljivosti obale, ali i sigurnosnih čimbenika...

Svaki od ova tri smjera ima prednosti i mane. Tradicionalno, jadranski nautičari najčešće biraju rutu koja prati talijansku obalu; ona je nešto dulja, ali u pravilnim razmacima od 50-80 milja dotiče veće luke. Putanja uz albansku obalu nekad je nosila moguće probleme s tamošnjim vlastima, pa se nije često birala, ali prva albanska marina u zaljevu Vlorë (Marina Orikum) otvara nove mogućnosti.

Najkraćom rutom, bez doticanja talijanske i albanske obale, zaplovit će najhrabriji, oni kojima se najviše žuri ili su spremni na iznimne izazove ove duge etape (Dubrovnik-Krf: 210 milja, Korčula-Krf čak 240 milja!).

---

---

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock
Shutterstock

Assos, Kefalonia


Što donosi noć na velikom moru?


Dostava goriva: primjer iz lučice Vlikadha (Santorini)



Žuta (Q) iznad zastave domaćina: ulazak u grčke vode




Shutterstock

Porto Katsiki na Lefkadi

Shutterstock

Rt Sounion pored Attice

Shutterstock

Otok Paxos

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/neodoljivi-zov-grckih-otoka-zaplovili-smo-dalje-od-otranta-rutom-za-ambicioznije-nauticare-1345420 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=283ee6f00d45d3a0335a4e0cc0e45384ddeedb6b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Neodoljivi+zov+gr%C4%8Dkih+otoka%3A+zaplovili+smo+dalje+od+Otranta+rutom+za+ambicioznije+nauti%C4%8Dare&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fneodoljivi-zov-grckih-otoka-zaplovili-smo-dalje-od-otranta-rutom-za-ambicioznije-nauticare-1345420 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fneodoljivi-zov-grckih-otoka-zaplovili-smo-dalje-od-otranta-rutom-za-ambicioznije-nauticare-1345420 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U OVOM SE POGLAVLJU RAZMATRAJU MOGUĆNOSTI ISKORAKA IZ JADRANA PREMA JONSKOM MORU I DALJE, ŠTO JE IZNIMNA ZADAĆA I ZA NAJBOLJE POSADE. ZATO SU SAVJETI ŠTO SLIJEDE TEMELJ ZA RAZMIŠLJANJE ONIMA KOJE PRIVLAČI IDEJA DALEKIH JUŽNIH ISKUŠENJA. ČEKAT ĆE IH NEPOZNATE OBALE, JAKI VJETROVI I VALOVI, NEOČEKIVANI SUSRETI S VELIKIM BRODOVIMA..., ALI I VELIKI UŽITAK KAO NAGRADA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

jadranske điteNeodoljivi zov grčkih otoka: zaplovili smo dalje od Otranta rutom za ambicioznije nautičare

Piše IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE
7. prosinca 2023. - 09:18

Prvo što treba naglasiti jest: tu ne bi smjelo biti nimalo neodgovornog avanturizma! Najgori bi scenarij bio kada bi odluka o plovidbi do Grčke bila donesena namah, onako iz inspiracije, a bez promišljanja o tome što sve takav pothvat zahtijeva i do čega može dovesti nepripremljenost.

Ali, ideja je tako zamamna! Zacijelo su mnogi iskusniji jadranski nautičari, nakon mnogo milja preplovljenih između hrvatskih otoka, pomislili na Grčku. Takvi najčešće i imaju predispozicije za nju; početnicima ipak savjetujemo da postupno stječu iskustvo u manje zahtjevnim đitama između otoka, pa potom u jednostavnijim traversadama preko Jadrana.

Jadran nije blago more. Jedan iskusni skiper priznao je da je, nakon prejedrenoga kruga oko svijeta, nakon Magellanova prolaza i mnogih svjetskih...

13. svibanj 2024 19:38