stdClass Object ( [id] => 1127520 [title] => Na što treba paziti u brodskom jelovniku i kako se hraniti na điti: obroke ne podgrijavajte kratko i jedite zajedno, oprez s plavom ribom i piletinom! [alias] => na-sto-treba-paziti-u-brodskom-jelovniku-i-kako-se-hraniti-na-diti-oprezno-s-plavom-ribom-i-piletinom-obroke-se-ne-smije-kratko-podgrijavati [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​Jučer san bija sa zakonitom na Braču. S nama mali Jure i Anita, cura mu. Znaš onu valu kod Supetra di smo bili lanjskega lita svi skupa? E, napravija san brujet, skoro da je bija dobar ka oni od tega puta. Izmiša san svašta: ribe sitne i krupne, plave i bile, pome moje, babine ustvari, kapula moja, uje moje, kruh iz butige. Stavija san i malo feferona, ka ča si me svitova. A i ti si vrag, znaš, kogo si pravi, nema što. Natukli smo se. Nego, zoven te jer mali od danas ima proljev. Ma more li to bit od brujeta? Ča ti misliš? Pitaj malo i onega likara ča isto piše u Otvoreno...

E, dragi moj Pere, mislim da proljev nije od brujeta. A sad, čitaj ovo! I dobar ti tek!

Ljeti, zimi, na vašoj omiljenoj barčici jelo bolje prija. Svježi morski zrak, kažu, otvara apetit. Djeca jedu kao vukovi, ne treba ih moliti. A navečer, poslije večere, uz ljuljanje barčice i uz mirise mora, svi brže i slađe zaspimo. I ljubav je slađa, opet kao u one dane mladosti, zar ne?

Ključna je priprema

Kad je riječ o prehrani na barčici, pitanje svih pitanja nije što pripremiti, jer i zakonita i kapetan jako dobro znaju što obitelj voli. Pitanje je kako pripremiti obrok u skučenom prostoru, često i u ne baš najprikladnijim uvjetima, u kuhinjici koja se možda cijela sastoji od samo jednog plinskog kuhala. Kako podvoriti obrok, kako oprati suđe, kako pribor, kako narezati kruh, kako pripremiti salatu, kako jaja, kako manistru, kako...

Vrsta i količina namirnica koje ćete ponijeti sa sobom na đitu od, recimo, nekoliko dana, definirani su ponajprije veličinom vašeg hladnjaka, brojem mjesta ili uvala na obali i otocima u koje ćete uploviti, brojem putnika, brojem dana koje namjeravate provesti u robinzonskim uvjetima i veličinom spremnika vode.

Najvažniji od svega su ipak vještina, domišljatost i iskustvo glavne kuharice. Nemojte se zavaravati, nekoliko dana na moru nije moguće provesti ugodno bez prave spize. Ni vi ni vaši nećete izdržati samo na konzervama, pokojem jajetu na oko, pašteti i pomama.

---

image
S konzervom i tjesteninom se ne može pogriješiti
Ilustracija/Shutterstock
---

Ako imate i možete, redovni posjeti restoranima rasteretit će vas svih briga oko spremanja obroka, ali ni to ne znači da ćete, pogotovo usred ljeta, baš uvijek biti sigurni od nekakvog ljetnog ubrzanja stolice ili, nedajbože, neke druge ozbiljnije nezgode povezane s prehranom. Da ne spominjem koliko će vas to koštati.

Dagnje prokuhajte

Kao jedan od obroka tijekom vaše male avanture svakako predlažem dagnje na buzaru. Zdrava i jeftina hrana, pogotovo ako ste se potrudili pa hrabro zaronili i počupali par laganih kila za društvo.

Nemojte zaboraviti da više nigdje nema apsolutno čistog mora te da dagnje treba pripremati dovoljno dugo, jer u trenutku kad se otvore na pari još nisu pripremljene za jelo.

Buzara se jede slasno, lako i brzo. Traži vino, pa je stoga preporučujem za večeru, nakon koje ćete valjda odspavati. Ne bih želio da plovite s maliganima u krvi. Baš kao i u cestovnom prometu, alkohol i sigurnost na moru ne idu zajedno, što god o tome mislili neki manje upućeni. Radili ste naporno cijelu godinu i sasvim sigurno ste zaslužili opuštanje uz čašicu vina, u društvu, raspjevani, veseli, zagrljeni... Ali nemojte zbog toga postati – nepristojan pomorac.

---

image
Svaki ulov treba odmah očistiti
Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix
---

Samo pomorski neuki furešti i žabari uplovljavaju u vašu valu kao da uplovljava Šesta flota. A ni Šesta flota ne bi uplovila s toliko dreke, buke, vike i galame. Uploviti i isploviti treba tiho, a po jodlanju ili urlikanju znat ćete tko je od furešta iz koje zemlje, i koliko je duboko pogledao u bocu.

Ostatke buzare svakako dajte ribama. Buzara od sinoć ne treba vam za sutra. Ljušture školjki odbacite na otvorenom moru, a ne u vašoj vali. Najlonsku vrećicu spremite u smeće. Previše furešta šporkaje nam naše more, a smeće uvijek završava na dnu, u podmorju. Neki naši zaboravljaju da je i tamo, pod morem, Lijepa naša.

Plava riba

Do sada ste već sigurno sve naučili o pripremi ribe na gradele. Naravno, ako na lokaciji gdje se nalazite postoji uređeno i osigurano ložište ili imate zatvorene brodske gradele na drveni ugljen, koje su posljednjih godina postale popularne. Tamo gdje je svaka vrsta vatre zabranjena preskočite gradele i nemojte dopustiti drugima da ih koriste.

E, sad kad je žar već spreman, ostaje vam samo nadzirati pripremu ribe. Jeste li je prethodno dobro očistili? Jeste li provjerili je li zaista svježa? Nemojte kupovati ni pripremati plavu ribu za koju niste sigurni da je svježa. Ljeti, pri povišenoj temperaturi, plava riba propada vrlo brzo, pri čemu se u njezinu tijelu stvara otrov histamin, koji vam može ozbiljno naštetiti. Otrovanje plavom ribom, tzv. skombrotoksizam, može imati vrlo tešku sliku, pa čak i tragično završiti.

---

image
Plava riba je zdravija, ali po pitanju parazita opasnija
Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix
---

Ljeti svi jedemo više povrća, što je dobro. Sezona je u jeku, a povrće se lako i brzo priprema na sto načina. Nažalost, mi ga nepotrebno, prečesto i previše kuhamo. Znate li da, primjerice, Amerikanci jedu sirovu cvjetaču? Bože sačuvaj! Ali kad smo kod njih u gostima, mi hrabro navalimo na tu sirotu sirovu cvjetaču kao da je to najnormalnija stvar na svijetu! Pa umak ovakav, umak onakav, a prija!

Na barčici ćete lakše skuhati povrće negoli ga peći, puniti ili ga drugačije pripremiti. Ukusno začinjeno povrće, hladno ili toplo, bit će izvrstan dodatak vašem glavnom jelu. Najvažnije ga je prije pripreme dobro oprati, pri čemu ne treba štedjeti vodu.

Pranje povrća u posudi s vodom nije dobro, jer ga tako nećete oprati. Povrće se pere u tekućoj vodi. Isto se odnosi na voće i salate, ali i na bilo koju drugu namirnicu. Pome, balancane, kukumari i paprike mogu se maštovito pripremiti kao glavno jelo ili kao prilog, ali uvijek će biti svojevrsno osvježenje u jelovniku.

Nezgodna piletina

Izniman oprez posvetite pripremi i serviranju piletine. To je lagana i ukusna hrana, s vrlo malo masnoća, ali je potencijalno dinamit u kuhinji. Treba je dobro ispeći ili skuhati. Gotovu piletinu nemojte sjeći na komade na istoj dasci na kojoj ste je solili, a da prije toga dasku niste vrlo temeljito oprali. S dinamitom se ne treba igrati, pa s piletinom postupajte kao da ste najstroži sanitarni inspektor. Piletina je ponekad leglo salmonela, bakterija koje izazivaju teške crijevne zaraze.

---

image
Piletinu je bolje izbjegavati
Ilustracija/Shutterstock
---

Tjestenina je iznimno lako probavljiva i zdrava hrana. Može se pripremiti na sto načina, a pola od tih načina ionako ste već isprobali. Na barčici ćete je moći pripremiti i kao lagani glavni obrok, dodati praktički sve iz vaše mašte, ukrasiti je ili pojačati baš kako želite. Odlično će prijati uz neku svježu salatu.

Priprema obroka od tjestenine u uvjetima plovidbe je jednostavna, što je prednost koju ćete željeti iskoristiti. Tjestenina ne deblja. Kalorije koje daje tjestenina lake su i brzo se potroše. Jasno je da ni u čemu ne treba pretjerivati, pa tako ni s tjesteninom.

Pri kuhanju na barčici, zbog jednostavnosti pripreme, preporučujem dodatke tjestenini, pojedinačne ili u kombinaciji, koje sam i sâm isprobao: ribani sir, vrhnje, rezance od šunke, popržene rezance slanine, sjeckane feferone, sjeckane kisele krastavce, rajčicu, tvrdo kuhano jaje, masline bez koštice u ulju, maslinovo ulje s peršinom i češnjakom, inćune, sardine, tunjevinu, gljive, kapare, kapulicu u kvasini...

Ne solite morem

Ako ste nekada čuli kako se u nedostatku slatke vode mogu u određenim omjerima miješati slatka i morska voda, znajte da ste tada čuli brdo gluposti. Nažalost, spadam u generaciju koja je učila iz takvih udžbenika. U oskudici soli možete kao začin eventualno koristiti onoliko morske vode u kojoj je baš onoliko soli koliko vam treba. No, ne vjerujem da će vam ikada nedostajati soli. Dakle, najbolje bi bilo da morsku vodu zaboravite, osim kao okoliš u kojem plivate.

---

image
Salatu treba dobro oprati pod mlazom vode
Ilustracija/Shutterstock
---

Obično kuhinjsko ulje koje vam je ostalo na barčici od prošle godine jednostavno bacite. Najvjerojatnije je već užeglo, a užeglo je ulje štetno za zdravlje. Isto bez milosti napravite i s maslinovim uljem. Na barčicu ponesite svježa jaja kojima ste pri kupnji provjerili datum isteka roka trajanja. Čuvajte ih isključivo u hladnjaku. Isključivo ih pecite ili kuhajte!

Posuđe perite savjesno, što ne znači sa što više deterdženta. Više deterdženta znači i više vode za ispiranje, dakle i kraće trajanje vaših zaliha vode, ali i više deterdženta u maloj ekološkoj zajednici vaše voljene vale. Predmnijevam da se sutradan po dobroj večeri želite okupati u moru, a ne u deterdžentu? More pamti sve i čuva na određen način sve što u njega odbacimo. I zato budite odgovorni.

Za brisanje posuđa koristite uvijek čiste kuhinjske krpe. Kuhinjska krpa ne može biti namijenjena svemu i svačemu, pa vodite računa kako je i za što koristite. Ponesite sa sobom dovoljno kuhinjskih krpa jer će vam možda nedostajati pokoja čista. Nadam se da na more ne vučete i perilicu rublja? Posuđe možete ostaviti i da se jednostavno osuši na zraku.

Opasna dehidracija

Nikada nemojte zaboraviti da je uzimanje dovoljnih količina tekućine dio cjelodnevnog režima – ne rituala, nego režima! – uredne prehrane. Ako vam riječ režim zvuči prestrogo, znajte da ljeti dehidracija (stanje pri kojem postoji nedostatak vode u organizmu) nastupa mnogo brže negoli zimi i da već blaga dehidracija može ugroziti brzinu vašeg reagiranja. Brzina refleksa kapetana glisera može značiti razliku između gušta i tragedije.

---

image
Nametnik anisakis je vidljiv i prostim okom
Ilustracija/Shutterstock
---

Dakle, vode uvijek nadohvat ruke. I pijte, ljeti najmanje dvije litre dnevno. Zalihe vode držite uvijek ispravnim. Nije loše prije sezone, a i tijekom nje, u cijelosti isprazniti spremnik vode i temeljito ga očistiti. Dok ste na putovanju, obnavljajte zalihe vode kad god možete, jer je stalna opskrba higijenski ispravnom vodom već odavno standard u svim našim marinama.

Ako pak pristajete u nekoj od uvala, ljubazno domaće stanovništvo će vam, najvjerojatnije bez ikakve naknade, dopustiti da koristite njihove slavine. No, na svim našim otocima nema vodovoda. Ako uzimate kišnicu, nemojte se šaliti. Morate znati da ona može biti sumnjive kvalitete, pa će je trebati klorirati. Pri kloriranju postupite točno prema naputku proizvođača sredstva za kloriranje vode. Djeca mogu biti osobito osjetljiva na bakterije u vodi.

Kruh i kolači

Kruh gotovo nikada neće biti problem. Njegovo epidemiološko značenje skoro je nikakvo, ali ipak postupajte i s kruhom s punom pažnjom. Čuvajte ga od muha, jer muhe na kruhu barem ružno izgledaju, a i apetit će vam nekako splasnuti nakon takve slike, zar ne?

Slastice je na barčici malo teže pripremiti. Od svega će vam biti možda najlakše napraviti palačinke, koje svi vole. Ako želite pripremiti jednostavan kolač ili čak tortu, koja će i za poneki rođendan lijepo izgledati, uzmite gotove oblatne i premažite ih nekakvim pudingom ili kremom koju ćete pripremiti od smjese praha i mlijeka. Tortu pojedite odmah, nemojte je čuvati za sutra. Na barčici, pogotovo ljeti, zaboravite svježe kreme od jaja.

Tijekom nekoliko dana plovidbe, skakutanja od vale do vale, možete si dopustiti jedan obrok i od gotovog jela. U našim ih trgovinama ima po svačijem ukusu i džepu. Treba ih samo podgrijati. Ja ih ne volim jer su redovito previše začinjena, a znam i da su puna konzervansa, ali jednom se na điti zaista i to može jesti.

---

image
Skuša zbog nametnika spada u opasnije vrste
Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix
---

No, gotovo jelo može se dodatno ukrasiti, osvježiti nekim povrtnim detaljem, dodatno zauljiti maslinovim uljem, začiniti, a uz neki svježe pripremljen prilog iznenadit ćete i iznenadne goste sa susjednog veza s kojima se vaš kapetan naglo sprijateljio.

Strancima možete uvijek prodati priču kako je to vaš specijalitet, a po razvaljenim vilicama i užarenim očima vidjet ćete koliko im vaš specijalitet prija. I tko bolje jede, mi ili ostatak svijeta.

Temeljne začine uvijek ćete imati sa sobom, jer kakva je to, molim vas, kuhinja bez soli, papra, češnjaka i petrusimula (peršina). A lovora, ružmarina, divljeg luka, vlasca, koromača i drugih začina koji ne žive u samoposluzi, nego u prirodi, ima kao u priči na svakom otoku i otočiću, samo ih treba potražiti.

Izbjegavajte podgrijavanje

Lako kvarljivu hranu uvijek držite u hladnjacima ili popularnim jacerama. Ono što je skuhano za ručak neka se za ručak i pojede. Izbjegavajte podgrijavanje skuhanih obroka i njihovo čuvanje u hladnjacima. Ako ipak podgrijavate obroke, znajte da ih je bolje uopće ne podgrijavati nego ih podgrijavati kratko i površno.

Podgrijavanje treba trajati dovoljno dugo da bi uništilo sve bakterije. Jasno, podgrijavanjem hrana dodatno gubi dio hranjivih svojstava, a pri kratkom podgrijavanju broj bakterija raste, pogotovo ako postoji vremenski razmak od podgrijavanja do konzumacije obroka.

Ljeto sve prepoznatljivije postaje sezona crijevnih viroza. Nekad je teško povezati probavne poteškoće baš s prehranom na brodu, bolje rečeno s propustima u organizaciji prehrane. Nitko i nikada najvjerojatnije neće poći u potragu za pravim krivcem, pravim uzročnikom, jer su takve pretrage neopravdane i skupe.

Jeste li čuli za Norwalk viruse ili noro viruse, tzv. viruse koji dolaze? Čini se da je većina proljeva koji nastupe naizgled bez ikakvog razloga baš posljedica zaraze tim virusima, kojih ima svugdje. Na sreću, kako dođu – tako prođu, a teže su komplikacije vrlo rijetke. Proljevi mogu trajati nekoliko dana, često uz povišenu tjelesnu temperaturu. Lijeka nema, pa su mjere održavanja stanja hidriranosti vrlo važne, pogotovo kad su u pitanju djeca. Znajte da dijete mlađe od tri ili četiri godine često ne zna reći što mu smeta i gdje ga boli. Promislite dobro je li vaše dijete zaista spremno za plovidbu koju planirate.

---

image
Školjke trebaju dobru termičku obradu
Nikša Stipaničev/Ilustracija/Cropix
---

Osobnu higijenu, osobito ruku, uvijek i redovito održavajte u skladu s mogućnostima. Pazite na čistoću ruku, krpa za suđe, dasaka za meso, pribora za jelo i svega što dolazi u kontakt s hranom, osobito ljeti, kad pri visokim temperaturama bakterije bujaju. Ruke uvijek temeljito perite vodom i sapunom.

Jedite svi zajedno

No, prije nego što vam poželim dobar tek i ugodno more, evo još nešto što nema veze s prehranom. Ili možda ima? Uvijek jedite svi zajedno! Nikada nemojte jesti ni prije ni poslije djece, nego uvijek zajedno. Tako će vam djeca uvijek biti pod nadzorom!

Zamislite ovo: odmarate se poslije ručka, a da pri tome ni ne pomišljate da zlo nikada ne spava, a dijete vam bude bez nadzora makar par sekundi! Nikada, nikada, ni nakon dobrog ručka i čašice koju ste zaslužili, ni uz kavu ili muziku, nemojte djecu ispustiti iz vida.

Mnoga djeca znaju plivati, ali su još uvijek nesigurna, odnosno samo su tzv. horizontalni plivači. Plivat će sigurno samo dok znaju da im je dno u dosegu stajaće visine. Dječja je igra čak i u plićaku ponekad krajnje opasna, premda djeca nisu svjesna tih opasnosti. Nije dobro ni njima ni vama ići u more punih trbuha. Tijekom plovidbe uvijek, uvijek i bez iznimke stavite djeci prsluk za spašavanje. Ima ih u svim trgovinama brodske opreme i nisu skupi. Znam roditelje koji bi dali sve na svijetu da su me poslušali!

A sada, kad smo se dobro ispričali i štogod naučili, želim vam dobar tek i mirno more!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gušti i nevolje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => gušti i nevolje 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-13 16:48:02 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Prof. dr. Nadan Petri, predsjednik Hrvatskog društva za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-24 18:58:10 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-09-16 05:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 39 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18656232.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18082498.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/17453614.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18656230.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18656234.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/12423190.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18657078.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18657082.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18657072.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18695342.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Ilustracija\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Ilustracija\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Ilustracija\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Ilustracija\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Ilustracija\/Cropix","Ilustracija\/Shutterstock","Ilustracija\/Shutterstock","Ilustracija\/Shutterstock","Ilustracija\/Shutterstock","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Ilustracija\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Brodske gozbe su najsla\u0111e","\u0160koljke trebaju dobru termi\u010dku obradu","Sku\u0161a zbog nametnika spada u opasnije vrste","Svaki ulov treba odmah o\u010distiti","Za popularni carpaccio igra samo ekstra svje\u017ei ulov","Piletinu je bolje izbjegavati","Nametnik anisakis je vidljiv i prostim okom","Salatu treba dobro oprati pod mlazom vode","S konzervom i tjesteninom se ne mo\u017ee pogrije\u0161iti","Plava riba je zdravija, ali po pitanju parazita opasnija"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1208","hd_18656232_1920.jpg":"1920x1080","k_18656232_1280.jpg":"1280x1280","k_18656232_1024.jpg":"1024x1024","k_18656232_640.jpg":"640x640","k_18656232_480.jpg":"480x480","k_18656232_340.jpg":"340x340","k_18656232_220.jpg":"220x220","o_18656232_1280.jpg":"1280x805","o_18656232_1024.jpg":"1024x644","o_18656232_640.jpg":"640x402","o_18656232_480.jpg":"480x302","o_18656232_340.jpg":"340x213","o_18656232_220.jpg":"220x138","h_18656232_1280.jpg":"1280x854","h_18656232_1024.jpg":"1024x683","h_18656232_640.jpg":"640x427","h_18656232_480.jpg":"480x320","h_18656232_340.jpg":"340x227","h_18656232_220.jpg":"220x147","pp_18656232_1280.jpg":"1006x1280","pp_18656232_1024.jpg":"805x1024","pp_18656232_640.jpg":"503x640","pp_18656232_480.jpg":"377x480","pp_18656232_340.jpg":"267x340","pp_18656232_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1127","hd_18082498_1920.jpg":"1920x1080","k_18082498_1280.jpg":"1280x1280","k_18082498_1024.jpg":"1024x1024","k_18082498_640.jpg":"640x640","k_18082498_480.jpg":"480x480","k_18082498_340.jpg":"340x340","k_18082498_220.jpg":"220x220","o_18082498_1280.jpg":"1280x751","o_18082498_1024.jpg":"1024x601","o_18082498_640.jpg":"640x375","o_18082498_480.jpg":"480x281","o_18082498_340.jpg":"340x199","o_18082498_220.jpg":"220x129","h_18082498_1280.jpg":"1280x854","h_18082498_1024.jpg":"1024x683","h_18082498_640.jpg":"640x427","h_18082498_480.jpg":"480x320","h_18082498_340.jpg":"340x227","h_18082498_220.jpg":"220x147","pp_18082498_1280.jpg":"1006x1280","pp_18082498_1024.jpg":"805x1024","pp_18082498_640.jpg":"503x640","pp_18082498_480.jpg":"377x480","pp_18082498_340.jpg":"267x340","pp_18082498_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17453614_1920.jpg":"1920x1080","k_17453614_1280.jpg":"1280x1280","k_17453614_1024.jpg":"1024x1024","k_17453614_640.jpg":"640x640","k_17453614_480.jpg":"480x480","k_17453614_340.jpg":"340x340","k_17453614_220.jpg":"220x220","o_17453614_1280.jpg":"1280x853","o_17453614_1024.jpg":"1024x682","o_17453614_640.jpg":"640x426","o_17453614_480.jpg":"480x320","o_17453614_340.jpg":"340x226","o_17453614_220.jpg":"220x146","h_17453614_1280.jpg":"1280x854","h_17453614_1024.jpg":"1024x683","h_17453614_640.jpg":"640x427","h_17453614_480.jpg":"480x320","h_17453614_340.jpg":"340x227","h_17453614_220.jpg":"220x147","pp_17453614_1280.jpg":"1006x1280","pp_17453614_1024.jpg":"805x1024","pp_17453614_640.jpg":"503x640","pp_17453614_480.jpg":"377x480","pp_17453614_340.jpg":"267x340","pp_17453614_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1216","hd_18656230_1920.jpg":"1920x1080","k_18656230_1280.jpg":"1280x1280","k_18656230_1024.jpg":"1024x1024","k_18656230_640.jpg":"640x640","k_18656230_480.jpg":"480x480","k_18656230_340.jpg":"340x340","k_18656230_220.jpg":"220x220","o_18656230_1280.jpg":"1280x810","o_18656230_1024.jpg":"1024x648","o_18656230_640.jpg":"640x405","o_18656230_480.jpg":"480x304","o_18656230_340.jpg":"340x215","o_18656230_220.jpg":"220x139","h_18656230_1280.jpg":"1280x854","h_18656230_1024.jpg":"1024x683","h_18656230_640.jpg":"640x427","h_18656230_480.jpg":"480x320","h_18656230_340.jpg":"340x227","h_18656230_220.jpg":"220x147","pp_18656230_1280.jpg":"1006x1280","pp_18656230_1024.jpg":"805x1024","pp_18656230_640.jpg":"503x640","pp_18656230_480.jpg":"377x480","pp_18656230_340.jpg":"267x340","pp_18656230_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2994","hd_18656234_1920.jpg":"1920x1080","k_18656234_1280.jpg":"1280x1280","k_18656234_1024.jpg":"1024x1024","k_18656234_640.jpg":"640x640","k_18656234_480.jpg":"480x480","k_18656234_340.jpg":"340x340","k_18656234_220.jpg":"220x220","o_18656234_1280.jpg":"1280x1996","o_18656234_1024.jpg":"1024x1596","o_18656234_640.jpg":"640x998","o_18656234_480.jpg":"480x748","o_18656234_340.jpg":"340x530","o_18656234_220.jpg":"220x343","h_18656234_1280.jpg":"1280x854","h_18656234_1024.jpg":"1024x683","h_18656234_640.jpg":"640x427","h_18656234_480.jpg":"480x320","h_18656234_340.jpg":"340x227","h_18656234_220.jpg":"220x147","pp_18656234_1280.jpg":"1006x1280","pp_18656234_1024.jpg":"805x1024","pp_18656234_640.jpg":"503x640","pp_18656234_480.jpg":"377x480","pp_18656234_340.jpg":"267x340","pp_18656234_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1306","hd_12423190_1920.jpg":"1920x1080","k_12423190_1280.jpg":"1280x1280","k_12423190_1024.jpg":"1024x1024","k_12423190_640.jpg":"640x640","k_12423190_480.jpg":"480x480","k_12423190_340.jpg":"340x340","k_12423190_220.jpg":"220x220","o_12423190_1280.jpg":"1280x870","o_12423190_1024.jpg":"1024x696","o_12423190_640.jpg":"640x435","o_12423190_480.jpg":"480x326","o_12423190_340.jpg":"340x231","o_12423190_220.jpg":"220x149","h_12423190_1280.jpg":"1280x854","h_12423190_1024.jpg":"1024x683","h_12423190_640.jpg":"640x427","h_12423190_480.jpg":"480x320","h_12423190_340.jpg":"340x227","h_12423190_220.jpg":"220x147","pp_12423190_1280.jpg":"1006x1280","pp_12423190_1024.jpg":"805x1024","pp_12423190_640.jpg":"503x640","pp_12423190_480.jpg":"377x480","pp_12423190_340.jpg":"267x340","pp_12423190_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_18657078_1920.jpg":"1920x1080","k_18657078_1280.jpg":"1280x1280","k_18657078_1024.jpg":"1024x1024","k_18657078_640.jpg":"640x640","k_18657078_480.jpg":"480x480","k_18657078_340.jpg":"340x340","k_18657078_220.jpg":"220x220","o_18657078_1280.jpg":"1280x854","o_18657078_1024.jpg":"1024x683","o_18657078_640.jpg":"640x427","o_18657078_480.jpg":"480x320","o_18657078_340.jpg":"340x226","o_18657078_220.jpg":"220x146","h_18657078_1280.jpg":"1280x854","h_18657078_1024.jpg":"1024x683","h_18657078_640.jpg":"640x427","h_18657078_480.jpg":"480x320","h_18657078_340.jpg":"340x227","h_18657078_220.jpg":"220x147","pp_18657078_1280.jpg":"1006x1280","pp_18657078_1024.jpg":"805x1024","pp_18657078_640.jpg":"503x640","pp_18657078_480.jpg":"377x480","pp_18657078_340.jpg":"267x340","pp_18657078_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1829","hd_18657082_1920.jpg":"1920x1080","k_18657082_1280.jpg":"1280x1280","k_18657082_1024.jpg":"1024x1024","k_18657082_640.jpg":"640x640","k_18657082_480.jpg":"480x480","k_18657082_340.jpg":"340x340","k_18657082_220.jpg":"220x220","o_18657082_1280.jpg":"1280x1219","o_18657082_1024.jpg":"1024x975","o_18657082_640.jpg":"640x609","o_18657082_480.jpg":"480x457","o_18657082_340.jpg":"340x323","o_18657082_220.jpg":"220x209","h_18657082_1280.jpg":"1280x854","h_18657082_1024.jpg":"1024x683","h_18657082_640.jpg":"640x427","h_18657082_480.jpg":"480x320","h_18657082_340.jpg":"340x227","h_18657082_220.jpg":"220x147","pp_18657082_1280.jpg":"1006x1280","pp_18657082_1024.jpg":"805x1024","pp_18657082_640.jpg":"503x640","pp_18657082_480.jpg":"377x480","pp_18657082_340.jpg":"267x340","pp_18657082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18657072_1920.jpg":"1920x1080","k_18657072_1280.jpg":"1280x1280","k_18657072_1024.jpg":"1024x1024","k_18657072_640.jpg":"640x640","k_18657072_480.jpg":"480x480","k_18657072_340.jpg":"340x340","k_18657072_220.jpg":"220x220","o_18657072_1280.jpg":"1280x853","o_18657072_1024.jpg":"1024x682","o_18657072_640.jpg":"640x426","o_18657072_480.jpg":"480x320","o_18657072_340.jpg":"340x226","o_18657072_220.jpg":"220x146","h_18657072_1280.jpg":"1280x854","h_18657072_1024.jpg":"1024x683","h_18657072_640.jpg":"640x427","h_18657072_480.jpg":"480x320","h_18657072_340.jpg":"340x227","h_18657072_220.jpg":"220x147","pp_18657072_1280.jpg":"1006x1280","pp_18657072_1024.jpg":"805x1024","pp_18657072_640.jpg":"503x640","pp_18657072_480.jpg":"377x480","pp_18657072_340.jpg":"267x340","pp_18657072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1181","hd_18695342_1920.jpg":"1920x1080","k_18695342_1280.jpg":"1280x1280","k_18695342_1024.jpg":"1024x1024","k_18695342_640.jpg":"640x640","k_18695342_480.jpg":"480x480","k_18695342_340.jpg":"340x340","k_18695342_220.jpg":"220x220","o_18695342_1280.jpg":"1280x787","o_18695342_1024.jpg":"1024x629","o_18695342_640.jpg":"640x393","o_18695342_480.jpg":"480x295","o_18695342_340.jpg":"340x209","o_18695342_220.jpg":"220x135","h_18695342_1280.jpg":"1280x854","h_18695342_1024.jpg":"1024x683","h_18695342_640.jpg":"640x427","h_18695342_480.jpg":"480x320","h_18695342_340.jpg":"340x227","h_18695342_220.jpg":"220x147","pp_18695342_1280.jpg":"1006x1280","pp_18695342_1024.jpg":"805x1024","pp_18695342_640.jpg":"503x640","pp_18695342_480.jpg":"377x480","pp_18695342_340.jpg":"267x340","pp_18695342_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7940473 Threads: 4 Questions: 1653037675 Slow queries: 4914414 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111839336 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/na-sto-treba-paziti-u-brodskom-jelovniku-i-kako-se-hraniti-na-diti-oprezno-s-plavom-ribom-i-piletinom-obroke-se-ne-smije-kratko-podgrijavati-1127520 [printLink] => /om/nautika/na-sto-treba-paziti-u-brodskom-jelovniku-i-kako-se-hraniti-na-diti-oprezno-s-plavom-ribom-i-piletinom-obroke-se-ne-smije-kratko-podgrijavati-1127520?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650486 [name] => brodski jelovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 20:58:40 [main_article_id] => 0 [alias] => brodski-jelovnik [link] => /tag/brodski-jelovnik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650487 [name] => hrana na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 20:58:40 [main_article_id] => 0 [alias] => hrana-na-brodu [link] => /tag/hrana-na-brodu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650488 [name] => kako se hraniti na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 20:58:40 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-se-hraniti-na-brodu [link] => /tag/kako-se-hraniti-na-brodu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650489 [name] => prehrana na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 20:58:40 [main_article_id] => 0 [alias] => prehrana-na-brodu [link] => /tag/prehrana-na-brodu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 624575 [name] => nautički savjetnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-03 12:19:47 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticki-savjetnik [link] => /tag/nauticki-savjetnik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gušti i nevolje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na što treba paziti u brodskom jelovniku i kako se hraniti na điti: obroke ne podgrijavajte kratko i jedite zajedno, oprez s plavom ribom i piletinom! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18656232.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix [mainImageDesc] => Brodske gozbe su najslađe [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18656232.jpg [title] => Božidar Vukičević/Ilustracija/CropixBrodske gozbe su najslađe ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18082498.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Ilustracija/CropixŠkoljke trebaju dobru termičku obradu ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/17453614.jpg [title] => Božidar Vukičević/Ilustracija/CropixSkuša zbog nametnika spada u opasnije vrste ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18656230.jpg [title] => Božidar Vukičević/Ilustracija/CropixSvaki ulov treba odmah očistiti ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18656234.jpg [title] => Božidar Vukičević/Ilustracija/CropixZa popularni carpaccio igra samo ekstra svježi ulov ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/12423190.jpg [title] => Ilustracija/ShutterstockPiletinu je bolje izbjegavati ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18657078.jpg [title] => Ilustracija/ShutterstockNametnik anisakis je vidljiv i prostim okom ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18657082.jpg [title] => Ilustracija/ShutterstockSalatu treba dobro oprati pod mlazom vode ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18657072.jpg [title] => Ilustracija/ShutterstockS konzervom i tjesteninom se ne može pogriješiti ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18695342.jpg [title] => Božidar Vukičević/Ilustracija/CropixPlava riba je zdravija, ali po pitanju parazita opasnija ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

​Jučer san bija sa zakonitom na Braču. S nama mali Jure i Anita, cura mu. Znaš onu valu kod Supetra di smo bili lanjskega lita svi skupa? E, napravija san brujet, skoro da je bija dobar ka oni od tega puta. Izmiša san svašta: ribe sitne i krupne, plave i bile, pome moje, babine ustvari, kapula moja, uje moje, kruh iz butige. Stavija san i malo feferona, ka ča si me svitova. A i ti si vrag, znaš, kogo si pravi, nema što. Natukli smo se. Nego, zoven te jer mali od danas ima proljev. Ma more li to bit od brujeta? Ča ti misliš? Pitaj malo i onega likara ča isto piše u Otvoreno...

E, dragi moj Pere, mislim da proljev nije od brujeta. A sad, čitaj ovo! I dobar ti tek!

Ljeti, zimi, na vašoj omiljenoj barčici jelo bolje prija. Svježi morski zrak, kažu, otvara apetit. Djeca jedu kao vukovi, ne treba ih moliti. A navečer, poslije večere, uz ljuljanje barčice i uz mirise mora, svi brže i slađe zaspimo. I ljubav je slađa, opet kao u one dane mladosti, zar ne?

Ključna je priprema

Kad je riječ o prehrani na barčici, pitanje svih pitanja nije što pripremiti, jer i zakonita i kapetan jako dobro znaju što obitelj voli. Pitanje je kako pripremiti obrok u skučenom prostoru, često i u ne baš najprikladnijim uvjetima, u kuhinjici koja se možda cijela sastoji od samo jednog plinskog kuhala. Kako podvoriti obrok, kako oprati suđe, kako pribor, kako narezati kruh, kako pripremiti salatu, kako jaja, kako manistru, kako...

Vrsta i količina namirnica koje ćete ponijeti sa sobom na đitu od, recimo, nekoliko dana, definirani su ponajprije veličinom vašeg hladnjaka, brojem mjesta ili uvala na obali i otocima u koje ćete uploviti, brojem putnika, brojem dana koje namjeravate provesti u robinzonskim uvjetima i veličinom spremnika vode.

Najvažniji od svega su ipak vještina, domišljatost i iskustvo glavne kuharice. Nemojte se zavaravati, nekoliko dana na moru nije moguće provesti ugodno bez prave spize. Ni vi ni vaši nećete izdržati samo na konzervama, pokojem jajetu na oko, pašteti i pomama.

---

image
S konzervom i tjesteninom se ne može pogriješiti
Ilustracija/Shutterstock
---

Ako imate i možete, redovni posjeti restoranima rasteretit će vas svih briga oko spremanja obroka, ali ni to ne znači da ćete, pogotovo usred ljeta, baš uvijek biti sigurni od nekakvog ljetnog ubrzanja stolice ili, nedajbože, neke druge ozbiljnije nezgode povezane s prehranom. Da ne spominjem koliko će vas to koštati.

Dagnje prokuhajte

Kao jedan od obroka tijekom vaše male avanture svakako predlažem dagnje na buzaru. Zdrava i jeftina hrana, pogotovo ako ste se potrudili pa hrabro zaronili i počupali par laganih kila za društvo.

Nemojte zaboraviti da više nigdje nema apsolutno čistog mora te da dagnje treba pripremati dovoljno dugo, jer u trenutku kad se otvore na pari još nisu pripremljene za jelo.

Buzara se jede slasno, lako i brzo. Traži vino, pa je stoga preporučujem za večeru, nakon koje ćete valjda odspavati. Ne bih želio da plovite s maliganima u krvi. Baš kao i u cestovnom prometu, alkohol i sigurnost na moru ne idu zajedno, što god o tome mislili neki manje upućeni. Radili ste naporno cijelu godinu i sasvim sigurno ste zaslužili opuštanje uz čašicu vina, u društvu, raspjevani, veseli, zagrljeni... Ali nemojte zbog toga postati – nepristojan pomorac.

---

image
Svaki ulov treba odmah očistiti
Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix
---

Samo pomorski neuki furešti i žabari uplovljavaju u vašu valu kao da uplovljava Šesta flota. A ni Šesta flota ne bi uplovila s toliko dreke, buke, vike i galame. Uploviti i isploviti treba tiho, a po jodlanju ili urlikanju znat ćete tko je od furešta iz koje zemlje, i koliko je duboko pogledao u bocu.

Ostatke buzare svakako dajte ribama. Buzara od sinoć ne treba vam za sutra. Ljušture školjki odbacite na otvorenom moru, a ne u vašoj vali. Najlonsku vrećicu spremite u smeće. Previše furešta šporkaje nam naše more, a smeće uvijek završava na dnu, u podmorju. Neki naši zaboravljaju da je i tamo, pod morem, Lijepa naša.

Plava riba

Do sada ste već sigurno sve naučili o pripremi ribe na gradele. Naravno, ako na lokaciji gdje se nalazite postoji uređeno i osigurano ložište ili imate zatvorene brodske gradele na drveni ugljen, koje su posljednjih godina postale popularne. Tamo gdje je svaka vrsta vatre zabranjena preskočite gradele i nemojte dopustiti drugima da ih koriste.

E, sad kad je žar već spreman, ostaje vam samo nadzirati pripremu ribe. Jeste li je prethodno dobro očistili? Jeste li provjerili je li zaista svježa? Nemojte kupovati ni pripremati plavu ribu za koju niste sigurni da je svježa. Ljeti, pri povišenoj temperaturi, plava riba propada vrlo brzo, pri čemu se u njezinu tijelu stvara otrov histamin, koji vam može ozbiljno naštetiti. Otrovanje plavom ribom, tzv. skombrotoksizam, može imati vrlo tešku sliku, pa čak i tragično završiti.

---

image
Plava riba je zdravija, ali po pitanju parazita opasnija
Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix
---

Ljeti svi jedemo više povrća, što je dobro. Sezona je u jeku, a povrće se lako i brzo priprema na sto načina. Nažalost, mi ga nepotrebno, prečesto i previše kuhamo. Znate li da, primjerice, Amerikanci jedu sirovu cvjetaču? Bože sačuvaj! Ali kad smo kod njih u gostima, mi hrabro navalimo na tu sirotu sirovu cvjetaču kao da je to najnormalnija stvar na svijetu! Pa umak ovakav, umak onakav, a prija!

Na barčici ćete lakše skuhati povrće negoli ga peći, puniti ili ga drugačije pripremiti. Ukusno začinjeno povrće, hladno ili toplo, bit će izvrstan dodatak vašem glavnom jelu. Najvažnije ga je prije pripreme dobro oprati, pri čemu ne treba štedjeti vodu.

Pranje povrća u posudi s vodom nije dobro, jer ga tako nećete oprati. Povrće se pere u tekućoj vodi. Isto se odnosi na voće i salate, ali i na bilo koju drugu namirnicu. Pome, balancane, kukumari i paprike mogu se maštovito pripremiti kao glavno jelo ili kao prilog, ali uvijek će biti svojevrsno osvježenje u jelovniku.

Nezgodna piletina

Izniman oprez posvetite pripremi i serviranju piletine. To je lagana i ukusna hrana, s vrlo malo masnoća, ali je potencijalno dinamit u kuhinji. Treba je dobro ispeći ili skuhati. Gotovu piletinu nemojte sjeći na komade na istoj dasci na kojoj ste je solili, a da prije toga dasku niste vrlo temeljito oprali. S dinamitom se ne treba igrati, pa s piletinom postupajte kao da ste najstroži sanitarni inspektor. Piletina je ponekad leglo salmonela, bakterija koje izazivaju teške crijevne zaraze.

---

image
Piletinu je bolje izbjegavati
Ilustracija/Shutterstock
---

Tjestenina je iznimno lako probavljiva i zdrava hrana. Može se pripremiti na sto načina, a pola od tih načina ionako ste već isprobali. Na barčici ćete je moći pripremiti i kao lagani glavni obrok, dodati praktički sve iz vaše mašte, ukrasiti je ili pojačati baš kako želite. Odlično će prijati uz neku svježu salatu.

Priprema obroka od tjestenine u uvjetima plovidbe je jednostavna, što je prednost koju ćete željeti iskoristiti. Tjestenina ne deblja. Kalorije koje daje tjestenina lake su i brzo se potroše. Jasno je da ni u čemu ne treba pretjerivati, pa tako ni s tjesteninom.

Pri kuhanju na barčici, zbog jednostavnosti pripreme, preporučujem dodatke tjestenini, pojedinačne ili u kombinaciji, koje sam i sâm isprobao: ribani sir, vrhnje, rezance od šunke, popržene rezance slanine, sjeckane feferone, sjeckane kisele krastavce, rajčicu, tvrdo kuhano jaje, masline bez koštice u ulju, maslinovo ulje s peršinom i češnjakom, inćune, sardine, tunjevinu, gljive, kapare, kapulicu u kvasini...

Ne solite morem

Ako ste nekada čuli kako se u nedostatku slatke vode mogu u određenim omjerima miješati slatka i morska voda, znajte da ste tada čuli brdo gluposti. Nažalost, spadam u generaciju koja je učila iz takvih udžbenika. U oskudici soli možete kao začin eventualno koristiti onoliko morske vode u kojoj je baš onoliko soli koliko vam treba. No, ne vjerujem da će vam ikada nedostajati soli. Dakle, najbolje bi bilo da morsku vodu zaboravite, osim kao okoliš u kojem plivate.

---

image
Salatu treba dobro oprati pod mlazom vode
Ilustracija/Shutterstock
---

Obično kuhinjsko ulje koje vam je ostalo na barčici od prošle godine jednostavno bacite. Najvjerojatnije je već užeglo, a užeglo je ulje štetno za zdravlje. Isto bez milosti napravite i s maslinovim uljem. Na barčicu ponesite svježa jaja kojima ste pri kupnji provjerili datum isteka roka trajanja. Čuvajte ih isključivo u hladnjaku. Isključivo ih pecite ili kuhajte!

Posuđe perite savjesno, što ne znači sa što više deterdženta. Više deterdženta znači i više vode za ispiranje, dakle i kraće trajanje vaših zaliha vode, ali i više deterdženta u maloj ekološkoj zajednici vaše voljene vale. Predmnijevam da se sutradan po dobroj večeri želite okupati u moru, a ne u deterdžentu? More pamti sve i čuva na određen način sve što u njega odbacimo. I zato budite odgovorni.

Za brisanje posuđa koristite uvijek čiste kuhinjske krpe. Kuhinjska krpa ne može biti namijenjena svemu i svačemu, pa vodite računa kako je i za što koristite. Ponesite sa sobom dovoljno kuhinjskih krpa jer će vam možda nedostajati pokoja čista. Nadam se da na more ne vučete i perilicu rublja? Posuđe možete ostaviti i da se jednostavno osuši na zraku.

Opasna dehidracija

Nikada nemojte zaboraviti da je uzimanje dovoljnih količina tekućine dio cjelodnevnog režima – ne rituala, nego režima! – uredne prehrane. Ako vam riječ režim zvuči prestrogo, znajte da ljeti dehidracija (stanje pri kojem postoji nedostatak vode u organizmu) nastupa mnogo brže negoli zimi i da već blaga dehidracija može ugroziti brzinu vašeg reagiranja. Brzina refleksa kapetana glisera može značiti razliku između gušta i tragedije.

---

image
Nametnik anisakis je vidljiv i prostim okom
Ilustracija/Shutterstock
---

Dakle, vode uvijek nadohvat ruke. I pijte, ljeti najmanje dvije litre dnevno. Zalihe vode držite uvijek ispravnim. Nije loše prije sezone, a i tijekom nje, u cijelosti isprazniti spremnik vode i temeljito ga očistiti. Dok ste na putovanju, obnavljajte zalihe vode kad god možete, jer je stalna opskrba higijenski ispravnom vodom već odavno standard u svim našim marinama.

Ako pak pristajete u nekoj od uvala, ljubazno domaće stanovništvo će vam, najvjerojatnije bez ikakve naknade, dopustiti da koristite njihove slavine. No, na svim našim otocima nema vodovoda. Ako uzimate kišnicu, nemojte se šaliti. Morate znati da ona može biti sumnjive kvalitete, pa će je trebati klorirati. Pri kloriranju postupite točno prema naputku proizvođača sredstva za kloriranje vode. Djeca mogu biti osobito osjetljiva na bakterije u vodi.

Kruh i kolači

Kruh gotovo nikada neće biti problem. Njegovo epidemiološko značenje skoro je nikakvo, ali ipak postupajte i s kruhom s punom pažnjom. Čuvajte ga od muha, jer muhe na kruhu barem ružno izgledaju, a i apetit će vam nekako splasnuti nakon takve slike, zar ne?

Slastice je na barčici malo teže pripremiti. Od svega će vam biti možda najlakše napraviti palačinke, koje svi vole. Ako želite pripremiti jednostavan kolač ili čak tortu, koja će i za poneki rođendan lijepo izgledati, uzmite gotove oblatne i premažite ih nekakvim pudingom ili kremom koju ćete pripremiti od smjese praha i mlijeka. Tortu pojedite odmah, nemojte je čuvati za sutra. Na barčici, pogotovo ljeti, zaboravite svježe kreme od jaja.

Tijekom nekoliko dana plovidbe, skakutanja od vale do vale, možete si dopustiti jedan obrok i od gotovog jela. U našim ih trgovinama ima po svačijem ukusu i džepu. Treba ih samo podgrijati. Ja ih ne volim jer su redovito previše začinjena, a znam i da su puna konzervansa, ali jednom se na điti zaista i to može jesti.

---

image
Skuša zbog nametnika spada u opasnije vrste
Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix
---

No, gotovo jelo može se dodatno ukrasiti, osvježiti nekim povrtnim detaljem, dodatno zauljiti maslinovim uljem, začiniti, a uz neki svježe pripremljen prilog iznenadit ćete i iznenadne goste sa susjednog veza s kojima se vaš kapetan naglo sprijateljio.

Strancima možete uvijek prodati priču kako je to vaš specijalitet, a po razvaljenim vilicama i užarenim očima vidjet ćete koliko im vaš specijalitet prija. I tko bolje jede, mi ili ostatak svijeta.

Temeljne začine uvijek ćete imati sa sobom, jer kakva je to, molim vas, kuhinja bez soli, papra, češnjaka i petrusimula (peršina). A lovora, ružmarina, divljeg luka, vlasca, koromača i drugih začina koji ne žive u samoposluzi, nego u prirodi, ima kao u priči na svakom otoku i otočiću, samo ih treba potražiti.

Izbjegavajte podgrijavanje

Lako kvarljivu hranu uvijek držite u hladnjacima ili popularnim jacerama. Ono što je skuhano za ručak neka se za ručak i pojede. Izbjegavajte podgrijavanje skuhanih obroka i njihovo čuvanje u hladnjacima. Ako ipak podgrijavate obroke, znajte da ih je bolje uopće ne podgrijavati nego ih podgrijavati kratko i površno.

Podgrijavanje treba trajati dovoljno dugo da bi uništilo sve bakterije. Jasno, podgrijavanjem hrana dodatno gubi dio hranjivih svojstava, a pri kratkom podgrijavanju broj bakterija raste, pogotovo ako postoji vremenski razmak od podgrijavanja do konzumacije obroka.

Ljeto sve prepoznatljivije postaje sezona crijevnih viroza. Nekad je teško povezati probavne poteškoće baš s prehranom na brodu, bolje rečeno s propustima u organizaciji prehrane. Nitko i nikada najvjerojatnije neće poći u potragu za pravim krivcem, pravim uzročnikom, jer su takve pretrage neopravdane i skupe.

Jeste li čuli za Norwalk viruse ili noro viruse, tzv. viruse koji dolaze? Čini se da je većina proljeva koji nastupe naizgled bez ikakvog razloga baš posljedica zaraze tim virusima, kojih ima svugdje. Na sreću, kako dođu – tako prođu, a teže su komplikacije vrlo rijetke. Proljevi mogu trajati nekoliko dana, često uz povišenu tjelesnu temperaturu. Lijeka nema, pa su mjere održavanja stanja hidriranosti vrlo važne, pogotovo kad su u pitanju djeca. Znajte da dijete mlađe od tri ili četiri godine često ne zna reći što mu smeta i gdje ga boli. Promislite dobro je li vaše dijete zaista spremno za plovidbu koju planirate.

---

image
Školjke trebaju dobru termičku obradu
Nikša Stipaničev/Ilustracija/Cropix
---

Osobnu higijenu, osobito ruku, uvijek i redovito održavajte u skladu s mogućnostima. Pazite na čistoću ruku, krpa za suđe, dasaka za meso, pribora za jelo i svega što dolazi u kontakt s hranom, osobito ljeti, kad pri visokim temperaturama bakterije bujaju. Ruke uvijek temeljito perite vodom i sapunom.

Jedite svi zajedno

No, prije nego što vam poželim dobar tek i ugodno more, evo još nešto što nema veze s prehranom. Ili možda ima? Uvijek jedite svi zajedno! Nikada nemojte jesti ni prije ni poslije djece, nego uvijek zajedno. Tako će vam djeca uvijek biti pod nadzorom!

Zamislite ovo: odmarate se poslije ručka, a da pri tome ni ne pomišljate da zlo nikada ne spava, a dijete vam bude bez nadzora makar par sekundi! Nikada, nikada, ni nakon dobrog ručka i čašice koju ste zaslužili, ni uz kavu ili muziku, nemojte djecu ispustiti iz vida.

Mnoga djeca znaju plivati, ali su još uvijek nesigurna, odnosno samo su tzv. horizontalni plivači. Plivat će sigurno samo dok znaju da im je dno u dosegu stajaće visine. Dječja je igra čak i u plićaku ponekad krajnje opasna, premda djeca nisu svjesna tih opasnosti. Nije dobro ni njima ni vama ići u more punih trbuha. Tijekom plovidbe uvijek, uvijek i bez iznimke stavite djeci prsluk za spašavanje. Ima ih u svim trgovinama brodske opreme i nisu skupi. Znam roditelje koji bi dali sve na svijetu da su me poslušali!

A sada, kad smo se dobro ispričali i štogod naučili, želim vam dobar tek i mirno more!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix Nikša Stipaničev/Ilustracija/Cropix Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix Ilustracija/Shutterstock Ilustracija/Shutterstock Ilustracija/Shutterstock Ilustracija/Shutterstock Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix
Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix
Brodske gozbe su najslađe
Nikša Stipaničev/Ilustracija/Cropix
Školjke trebaju dobru termičku obradu
Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix
Skuša zbog nametnika spada u opasnije vrste
Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix
Svaki ulov treba odmah očistiti
Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix
Za popularni carpaccio igra samo ekstra svježi ulov
Ilustracija/Shutterstock
Piletinu je bolje izbjegavati
Ilustracija/Shutterstock
Nametnik anisakis je vidljiv i prostim okom
Ilustracija/Shutterstock
Salatu treba dobro oprati pod mlazom vode
Ilustracija/Shutterstock
S konzervom i tjesteninom se ne može pogriješiti
Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix
Plava riba je zdravija, ali po pitanju parazita opasnija
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/na-sto-treba-paziti-u-brodskom-jelovniku-i-kako-se-hraniti-na-diti-oprezno-s-plavom-ribom-i-piletinom-obroke-se-ne-smije-kratko-podgrijavati-1127520 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c640bf7e90eb93bc9f99063bb96b518aa2e7de52 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+%C5%A1to+treba+paziti+u+brodskom+jelovniku+i+kako+se+hraniti+na+%C4%91iti%3A+obroke+ne+podgrijavajte+kratko+i+jedite+zajedno%2C+oprez+s+plavom+ribom+i+piletinom%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fna-sto-treba-paziti-u-brodskom-jelovniku-i-kako-se-hraniti-na-diti-oprezno-s-plavom-ribom-i-piletinom-obroke-se-ne-smije-kratko-podgrijavati-1127520 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fna-sto-treba-paziti-u-brodskom-jelovniku-i-kako-se-hraniti-na-diti-oprezno-s-plavom-ribom-i-piletinom-obroke-se-ne-smije-kratko-podgrijavati-1127520 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gušti i nevolje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

gušti i nevoljeNa što treba paziti u brodskom jelovniku i kako se hraniti na điti: obroke ne podgrijavajte kratko i jedite zajedno, oprez s plavom ribom i piletinom!

Piše Prof. dr. Nadan Petri, predsjednik Hrvatskog društva za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu
16. rujna 2021. - 07:56

​Jučer san bija sa zakonitom na Braču. S nama mali Jure i Anita, cura mu. Znaš onu valu kod Supetra di smo bili lanjskega lita svi skupa? E, napravija san brujet, skoro da je bija dobar ka oni od tega puta. Izmiša san svašta: ribe sitne i krupne, plave i bile, pome moje, babine ustvari, kapula moja, uje moje, kruh iz butige. Stavija san i malo feferona, ka ča si me svitova. A i ti si vrag, znaš, kogo si pravi, nema što. Natukli smo se. Nego, zoven te jer mali od danas ima proljev. Ma more li to bit od brujeta? Ča ti misliš? Pitaj malo i onega likara ča isto piše u Otvoreno...

E, dragi moj Pere, mislim da proljev nije od brujeta. A sad, čitaj ovo! I dobar ti tek!

Ljeti, zimi, na vašoj omiljenoj barčici jelo bolje prija. Svježi morski zrak, kažu, otvara apetit. Djeca...

17. svibanj 2024 07:31