StoryEditorOCM

SCAMPMali div od šperploče: kako je projektirana jedrilica od svega 3,63 metra za četiri osobe

Piše V. V.
28. rujna 2024. - 11:26

Craig Wagner i Josh Colvin, urednici američkog časopisa Small Craft Advisor su, s naglaskom na minimalizam, efikasnost i lakoću rukovanja, početkom ovog vijeka testirali više od 70 malih jedrilica, da bi se u siječnju 2010. obratili Johnu Welsfordu iz Novog Zelanda s molbom da im projektira mali brod koji bi ispunjavao tri navedena uvjeta i bio bolji od svega što se do tada moglo naći na tržištu.

Devet mjeseci kasnije je zaplovio prvi SCAMP. Small Craft Advisory Magazine Project, ili brod(ić) kojeg je njegov projektant opisao kao mini micro cruiser i proglasio za svoj najbolji projekt.

image

Scamp

Dug je samo 3,63 metra i 1,63 metra širok, ali na njemu ipak ima dovoljno prostora za jednodnevnu plovidbu četiri osobe ili višednevnu plovidbu dviju osoba. Teži 190 kg, a površina jedra mu iznosi 10 metara kvadratnih.

Proizvodi se od šperploče ili stakloplastike, a organiziraju se i SCAMP radionice gdje budući vlasnici, uz pomoć CNC uređaja i tvorničkog kita, mogu sami izraditi ovog malog diva za kojeg je Welsford rekao da predstavlja potpuno novi žanr u proizvodnji jedrilica.

28. rujan 2024 11:33