stdClass Object ( [id] => 1330752 [title] => Ljeto za party, jesen za dušu: tradicionalne đite postaju sve manje ugodne, evo koji su razlozi [alias] => ljeto-za-party-jesen-za-dusu-tradicionalne-dite-postaju-sve-manje-ugodne-evo-koji-su-razlozi [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Znate što, lipanj će biti nekadašnji srpanj, rujan će postati kolovoz, a listopad svojevrsni vremeplov za one koji žele doživjeti đite kakve su bile dok im menadžeri nisu nadjenuli ime nautički turizam i pretvorili ih u robu za masovnu prodaju i zaradu. Srpanj i kolovoz postat će nepoželjni, osim za mlade partijanere kojima je sve dobro dok imaju dovoljno pića i bučne glazbe – kazao mi je ovoga ljeta jedan slovenski nautičar, koji sa svojom jedrilicom na Jadran dolazi više od trideset godina i dobro zna sve faze kroz koje je prolazio. Nije jedini koji tako misli, a posljednja dva-tri ljeta više nego ikad prije guraju stvari upravo u tom pravcu. Razloga je više i postaju sve očigledniji.

Vrijeme ekstrema

Prvi je nautičarska opsada u srcu ljeta, koja je poprimila doista ekstremne razmjere. Tisuće plovila tijekom srpnja i kolovoza doslovno opsjeda naše modre pute, primorska mjesta, otoke, sidrišta, divlje vale i marine. Razmile se kao termiti u doslovno svaki dio našega slogana zemlja s tisuću otoka, poništavajući njegovo značenje koje upućuje na pronalazak mirnog kutka za svakoga. Nema ga. Toga kutka. Svi iole iskoristivi zaposjednuti su danju i noću, jer samo plovila u čarteru je oko 4600, plus domaće i strane vlasničke brodice, jahte, gliseri, vodeni skuteri...

Nešto kao nautičarski desant na Normandiju, koji se svake godine ponavlja pogonjen marketinškim alatima, golemim globalnim turističkim tržištem, proširenim đirom koji Hrvatsku gura na tron kao destinaciju.

Ukupan skor - neviđena gužva. Ne baš ugodna i udobna kada se udruži s ekstremnim temperaturama kojima svjedočimo u dva mjeseca srca sezone. A bome i ekstremnim vremenskim neprilikama koje nakon toplinskih valova neviđenom žestinom udaraju, dovodeći poremećenu prirodu u balans. Na neki način sve je u tom razdoblju postalo bipolarni poremećaj prirodnih sila.

---

image

Ljetni blues se pretvorio u techno party

Božidar Vukičević/Cropix
---

No, takva gužva istovremeno remeti i osnovne gušte zbog kojih se na đite ide. Umjesto kupanja u čistom moru lijepih skrovitih uvala, kako se to prikazuje na promotivnim plakatima, suvremeni moreplovci i njihove obitelji kupaju se u nečistom moru tih lijepih uvala nakrcanih plovilima i ljudima. Jer svi ti ljudi imaju fiziološke potrebe. A kad se one obave u moru, ili s brodova ispuste u more, a ono još ima temperaturu od gotovo 30 stupnjeva, cijela priča postaje tragikomična. Analize čistoće mora u djevičanskim uvalama koje nautičari najviše posjećuju pokazale su da tijekom ljetne gužve redom gube nevinost zbog velikog broja fekalnih i drugih bakterija. Zimi su, pak, doista djevičanski čiste. Svi koji su tijekom sezone imali prigodu uploviti u kultnu valu Vinogradišće na Paklenim otocima, koju mnogi zovu južna Palmižana, znaju kako to u praksi izgleda. Nekad doista djevičanski čista s kristalnim morem kroz koje se vidi svaki kamenčić na dnu, zimi i ljeti, sada je tijekom srca sezone ružna žućkasta bara u kojoj ne želite plivati niti vidite dno.

Partijaneri i luzeri

Drugi dio ne baš privlačne nautičarske slike u srcu sezone nije ništa manje neugodan. Zadnjih nekoliko godina ubrzano raste broj nautičkih partijanera, u pravilu vrlo mladih i nakrcanih u velikom broju na katamarane. Oni plove od vale do vale kako bi u svakoj odradili bučnu party pijanku do jutra u kojoj, htjeli to ili ne, nespavanjem sudjeluju svi koji se u vali zateknu. Oni nisu došli partijati nego uživati u prirodi, moru, pjesmi cvrčaka i sličnim stvarima koje uopće nisu in. Koga briga, njihov problem. Koji luzeri!

---

image

Rasplesani turisti

Ivo Ravlić/Cropix
---

Zadnji dio ove srcesezonske nautičke slagalice su izletnički brodovi. Osim onih ionako brojnih u čarteru i većih vlasničkih koji u valama noće, tijekom dana sve su te uvale izložene brzim desantima brojnih izletničkih glisera i gumenjaka s desetak turista ili preuređenih većih plovila s njih pedesetak do sto. Ostaju dva-tri sata radi kupanja, cičanja i skakanja veselih družina na alkoholni pogon, uz zvučnike odvrnute do kraja. Pa kad se glazbeni ukusi s gasom do daske ukrste na malom prostoru, zvučna kulisa je čisto ludilo. Ili put u ludilo. Tako nešto.

Uz sve spomenute nevolje, plovidba Jadranom u srpnju i kolovozu znači svakodnevnu borbu za slobodan vez, bovu na sidrištu, mjesto za sidrenje u prekrcanim divljim uvalama u koje se brodice natiskuju jedna uz drugu, gotovo kao u marinama. Ako i kada se uspiju ugurati, mogu zaboraviti na svaku intimu, što uopće nije zanimljivo ni cool, a u slučaju nevere postaje itekako opasno.

Čak i izlasci na kopno prilikom uplovljavanja u otočna i priobalna mjesta, koja su im u prospektima opisana kao puna šarma, u tom razdoblju gube svaku draž. Pasja vrućina, svugdje goleme gužve, pretrpani kafići i restorani u kojima često nema mjesta, nasrtljivi prodavači svega i svačega....

To je, dakle, približan scenarij opjevanih i toliko željenih ljetnih đita na Jadranu danas. Ali to je ujedno i scenarij koji, baš kao što je slovenski nautičar kazao, sve one koji žele iskusiti istinski užitak plovidbe, snažno motivira na pomicanje termina đite. Onaj užitak što ga prikazuju promotivni plakati. Onaj zbog kojeg je plovidba malobrojnih od vale do vale, kao način provođenja godišnjeg odmora toliko drukčijeg od statičnog prženja na plaži, postala poželjna mnogima i prerasla u biznis zvani nautički turizam.

Taj istinski i doista veliki gušt što ga đita može pružiti, danas možete iskusiti jedino u prvom dijelu lipnja i, osobito, u kasno ljeto i ranu jesen. Pritom je rujan u toj priči doista već postao đitaški mjesec broj jedan. Osobito ako se stvari dobro pripreme i poslože. Zbog čega?

Slagalica uspjeha

Krenimo redom. S krajem kolovoza gužve na Jadranu i na njegovim modrim putima značajno se smanjuju. Turista još ima, ali u puno manjem broju nakon što u rujnu djeca krenu u školu, a roditelji na posao. Još uvijek rade svi ugostiteljski objekti, turizam još nije ugasio motore, ali sve je manje stresno i puno ljepše. Od gradića i gradova diljem obale i otoka, do dalekih i bliskih uvala. More je još toplo, a ako se zalomi cijeli niz sunčanih dana kao ovoga rujna, đita ima sve šanse da postane ona iz sna. Koja će se pamtiti i zbog koje će se rujan zaokruživati u planovima za iduće godine.

---

image

Gumenjaci s izletnicima napune sve uvale

Vojko Bašić/Cropix
---

Već smo rekli da za potpuni uspjeh neke stvari treba posložiti. No, dobra je stvar što puno toga ide na ruku onima koji se odluče za đitu u posezoni. Najvažniji je odabir pravog termina, sedam kalendarskih dana s dobrim vremenom koje je najveći jamac uživanja u moru i plovidbi. Dok se termini za srpanj i kolovoz moraju rezervirati znatno ranije ako se želi osigurati brod, uz rizik da će vrijeme biti kakvo bude, rujan i listopad su znatno fleksibilniji. Flote nisu potpuno zakupljene, pa se praćenjem prognoze može gotovo istodobno izabrati najbolji termin i rezervirati brod. I cijene aranžmana su niže nego u srcu ljeta, da o drugim uštedama i ne govorimo. Jer kako rujan teče, sve češće se mogu naći slobodne bove za privez i bez naplate, pa čak i pristati uz rive malih mjesta koje više nisu zagušene izletničkim i turističkim brodovima. I u divljim uvalama moguće je konačno pronaći svoj kutak i mir. To više što je partijanera i izletnika puno manje ili ih više nema, pa cijeli ugođaj postaje daleko ljepši nego u srpnju i kolovozu.

Ekstremne vrućine drugi su značajan faktor koji rujan gura u prvi plan kao najbolji mjesec kad su đite u pitanju. Dani su još uvijek topli, često i do 30 stupnjeva, more je vrlo ugodno za kupanje, a noći napokon postaju vrijeme odmora umjesto vrijeme besanog znojenja kao u srcu sezone. Mnogi su se nautičari i vlasnici plovila ovoga ljeta žalili da su im noći u kabinama bile neizdrživo vruće nakon što bi nekoliko dana zaredale temperature veće od 33 stupnja. Budući da se i toplina mora tada bližila brojci 30, niti noć nije donosila rashladno olakšanje. Jedino oni čiji su brodovi imali klime mogli su donekle normalno spavati. No, pobjeći brodom iz grada na more radi uživanja u iskonskoj prirodi, pa onda biti prisiljen paliti klimu kako bi mogao spavati, ne zvuči baš kao privlačan scenarij.

Lancun i dekica

S druge strane, u rujnu su noćne temperature na moru posve druga priča. Čim sunce zađe treba vam košulja dugih rukava ili lagana trenirka, a u krevetu kada legnete barem lancun. Kasnije i tanja deka, jer temperature iza ponoći padnu i ispod 20 stupnjeva. U prijevodu, spava se normalno.

---

image

Neki novi nautičari


 

Ivo Ravlić/Cropix
---

Vjetrovi tijekom rujna također pomalo gube na snazi, pa maestral po danu zna tek ugodno pušikati, a bonace osvajati uvale i kanale već u rano popodne. U takvim uvjetima užitak su i plovidba i boravak u uvalama.

Kako i more postaje bistrije, morske radosti poput kupanja i ronjenja pružaju veći gušt. Kao i veslanje na SUP daskama i fojlanje po uvalama, jer su gužve daleko manje, a sunce ne prži tako neugodno kao u srpnju i kolovozu. Uglavnom, sve je daleko ljepše i ugodnije. Točnije, sve je baš onako kako bi i trebalo biti.

Listopad je također privlačan kao izbor, s tim da treba još više paziti na termin đite, budući da se ponekad znaju zaredati kišni dani i lošije vrijeme. No, kada se pogodi pravi tjedan, tada je taj mjesec doista vremeplov u dobra stara vremena, kako kaže slovenski nautičar. Gužve nema više nigdje, možete se vezati bez plaćanja gotovo svugdje, cijelo more i sve uvale su vaše...

Dnevne temperature su uglavnom iznad 25 stupnjeva, a kupanje je dalje ugodno na oko 22 stupnja. Za sve koji žele istražiti razvikane lokacije i skrovita mjesta, ovo je najbolje razdoblje da ih upoznaju bez vike, dreke i gužve uživo. Onakve kakve doista jesu. Koliki je to dar, znaju oni koji su imali prigodu to iskusiti.

---

image

S ovakvom gužvom nema privatnosti

Božidar Vukičević/Cropix
---

Najvećim dijelom ova priča o čarima rujanskih đita vrijedi i za kraj svibnja i lipanj. Pritom je u tim predsezonskim mjesecima dodatna pogodnost što dan traje znatno dulje nego u rujnu i, osobito, listopadu. Gotovo do 21 sat, pa duge i tople večeri u kokpitu imaju posebnu draž. Dan se polako gasi, obzor je dugo crven, sve polako usporava, mir se razlijeva svuda naokolo. Spavanje također nije problem, a dekica je obavezan rekvizit.

Snovi i stvarnost

Sve u svemu, kad se podvuče crta, predsezona i posezona definitivno su postale puno bolji izbor za đitu o kojoj se cijelu godinu sanja. U tom će slučaju šanse da se san doista i ostvari biti puno veće nego u srcu sezone, koje se pretvorilo u srce ekstrema. Problem bi jedino mogao biti nekakav veliki trend koji bi ljetnu masu nautičara i drugih turista preselio u spomenute nove in mjesece, pa njih učinio špicom. Ipak, s obzirom na dugogodišnje navike koje ljudi teško i sporo mijenjaju, ali i utabane cikluse škola-posao, to se neće tako brzo dogoditi. Dakle, treba uživati dok traje.

---

image

Domagoj Milišić

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

DOMAGOJ MILIŠIĆ, CROATIA YACHTING: MIJENJA SE KLIMA, ALI I NAUTIČARI

Domagoj Milišić, vlasnik i direktor charter tvrtke Croatia Yachting iz Splita, jedne od najvećih u Hrvatskoj sa 170 plovila za najam, također smatra da će se postupno mijenjati udarni sezonski mjeseci u čarter biznisu.

- Nama je već sada rujan potpuno popunjen, i to najboljim gostima, odnosno pravim nautičarima koji uživaju u plovidbi i ljepoti prirode. Taj trend već neko vrijeme traje, pa smo ovoga ljeta u punjenju kolovoza imali puno više problema nego u punjenju rujna. Bilježimo i polagani rast interesa za lipanj, za koji mislim da također ima svoje prednosti i da će biti sve zanimljiviji nautičarima. Pritom su i cijene za ta dva mjeseca 15-30 posto niže nego u srcu sezone. Kao putokaz gdje će stvari dalje ići, spomenuo bih nedavnu procjenu jednog iznimno uglednog turskog meteorologa koji je kazao da će se do 2040. godine zbog klimatskih promjena na Mediteranu srce turističke sezone, pa tako i nautičarske, pomaknuti na rujan. Tempo ćemo vidjeti i pomalo se prilagođavati.

Što se trendova u najmu plovila tiče, Milišić posebno ističe brzi rast broja katamarana na tržištu:

- Oni se posljednjih godina sve više traže, proizvode i najbrže prodaju. Treba znati da je, primjerice, tvrtka Bali Catamarans 2014. proizvela 40 katamarana, a 2022. već njih 500. Takav rast bilježe i drugi graditelji, što jasno pokazuje u kom pravcu ide potražnja.

Na upit o razlozima takvoga trenda, Milišić navodi da se ubrzano mijenja struktura gostiju, a ona onda utječe na vrstu plovila koja se unajmljuju:

- Do prije desetak godina u potražnji su dominirali nautičari, koji preferiraju plovidbu i prirodu, a sada najveći dio potražnje čine obični turisti, koji se ponajprije žele zabavljati na moru. To su nove generacije s drukčijim preferencijama. Njima je primaran komfor, a brod je plaftorma za ljetovanje, pa zato i traže katamarane koji takav komfor mogu ponuditi. Budući da je riječ o velikom broju takvih turista, taj trend će ići dalje, pa će katamarani biti sve prisutniji i brojniji.

Komentirajući razloge ekstremnih gužvi u uvalama i marinama tijekom srca sezone, od 15. srpnja do 15. kolovoza, Milišić pak upozorava da je krivica u velikoj mjeri u lošem planiranju.

- Vi na području od Splita do Trogira imate cijeli niz marina s brojnim charter flotama iz kojih prilikom smjene u jednom danu isplovi gotovo 2000 plovila. I kad se sva ona sjate na Šoltu, Brač, Hvar i Vis, logično je da u ovdašnjem akvatoriju imate svugdje ekstremne gužve. Dalje od Omiša prema Dubrovniku pravih marina je istodobno vrlo malo, pa je cijeli taj akvatorij daleko manje opterećen. Sjeverne uvale Brača i Hvara i cijeli Pelješac imaju jako mali pritisak. Često su i bez plovila. To znači da bi u planiranju gradnje novih marina država morala prioritet dati takvim područjima, a ne onima koja su već zagušena. Mi kroz našu udrugu stalno predlažemo nadležnima da se u planiranju za svako šire priobalno područje utvrde vršna opterećenja brojem plovila i, sukladno tome, dalje rade županijski i lokalni planovi. Samo na taj način moći ćemo imati održiv razvoj i održivo poslovanje. To je doista u interesu svih, pa se nadam da će se na tom planu stvari pokrenuti.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ZNATE ŠTO, LIPANJ ĆE BITI NEKADAŠNJI SRPANJ, RUJAN ĆE POSTATI KOLOVOZ, A LISTOPAD SVOJEVRSNI VREMEPLOV ZA ONE KOJI ŽELE DOŽIVJETI ĐITE KAKVE SU BILE DOK IM MENADŽERI NISU NADJENULI IME NAUTIČKI TURIZAM I PRETVORILI IH U ROBU ZA MASOVNU PRODAJU. SRPANJ I KOLOVOZ POSTAT ĆE NEPOŽELJNI, OSIM ZA MLADE PARTIJANERE KOJIMA JE SVE DOBRO DOK IMAJU DOVOLJNO PIĆA I BUČNE GLAZBE – PROGNOZIRAO JE OVOGA LJETA ISKUSNI SLOVENSKI NAUTIČAR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => red plovidbe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ZNATE ŠTO, LIPANJ ĆE BITI NEKADAŠNJI SRPANJ, RUJAN ĆE POSTATI KOLOVOZ, A LISTOPAD SVOJEVRSNI VREMEPLOV ZA ONE KOJI ŽELE DOŽIVJETI ĐITE KAKVE SU BILE DOK IM MENADŽERI NISU NADJENULI IME NAUTIČKI TURIZAM I PRETVORILI IH U ROBU ZA MASOVNU PRODAJU. SRPANJ I KOLOVOZ POSTAT ĆE NEPOŽELJNI, OSIM ZA MLADE PARTIJANERE KOJIMA JE SVE DOBRO DOK IMAJU DOVOLJNO PIĆA I BUČNE GLAZBE – PROGNOZIRAO JE OVOGA LJETA ISKUSNI SLOVENSKI NAUTIČAR red plovidbe 2 0 10741 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-14 19:13:40 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => MIOMIR ŠTRBAC [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-16 06:55:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-16 06:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => ZNATE ŠTO, LIPANJ ĆE BITI NEKADAŠNJI SRPANJ, RUJAN ĆE POSTATI KOLOVOZ, A LISTOPAD SVOJEVRSNI VREMEPLOV ZA ONE KOJI ŽELE DOŽIVJETI ĐITE KAKVE SU BILE DOK IM MENADŽERI NISU NADJENULI IME NAUTIČKI TURIZAM I PRETVORILI IH U ROBU ZA MASOVNU PRODAJU. SRPANJ I KOLOVOZ POSTAT ĆE NEPOŽELJNI, OSIM ZA MLADE PARTIJANERE KOJIMA JE SVE DOBRO DOK IMAJU DOVOLJNO PIĆA I BUČNE GLAZBE – PROGNOZIRAO JE OVOGA LJETA ISKUSNI SLOVENSKI NAUTIČAR [metadata] => robots= author= title=Ljeto za party, jesen za dušu: tradicionalne đite postaju sve manje ugodne, evo koji su razlozi [metakey] => đite, đite na jesen, Domagoj Milišić, nautika, nautički turizam, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25861150.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25665447.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25665448.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25665450.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25665451.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25665453.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25665454.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/15616814.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/22705128.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/18985672.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Milan \u0160abi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nekima je brod samo platforma za ispijanje alkohola...<\/p>","

Ljeto je za mlade, jesen za obitelj<\/p>","

S ovakvom gu\u017evom nema privatnosti<\/p>","

Rasplesani turisti<\/p>","

Neki novi nauti\u010dari<\/p>\n\n


\n\u00a0<\/p>","

Desant taxi brodica u Hvaru<\/p>","

Ljetni blues<\/em> <\/em>se pretvorio u techno party<\/em><\/p>","

Domagoj Mili\u0161i\u0107<\/p>","

Gumenjaci s izletnicima napune sve uvale<\/p>","

Katamarani ubrzano potiskuju klasi\u010dne krsta\u0161e za \u0111itu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x890","hd_25861150_1920.jpg":"1920x1080","k_25861150_1280.jpg":"1280x1280","k_25861150_1024.jpg":"1024x1024","k_25861150_640.jpg":"640x640","k_25861150_480.jpg":"480x480","k_25861150_340.jpg":"340x340","k_25861150_220.jpg":"220x220","o_25861150_1280.jpg":"1280x712","o_25861150_1024.jpg":"1024x569","o_25861150_640.jpg":"640x356","o_25861150_480.jpg":"480x267","o_25861150_340.jpg":"340x189","o_25861150_220.jpg":"220x122","h_25861150_1280.jpg":"1280x854","h_25861150_1024.jpg":"1024x683","h_25861150_640.jpg":"640x427","h_25861150_480.jpg":"480x320","h_25861150_340.jpg":"340x227","h_25861150_220.jpg":"220x147","pp_25861150_1280.jpg":"1280x1628","pp_25861150_1024.jpg":"1024x1303","pp_25861150_640.jpg":"640x814","pp_25861150_480.jpg":"480x611","pp_25861150_340.jpg":"340x432","pp_25861150_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25665447_1920.jpg":"1920x1080","k_25665447_1280.jpg":"1280x1280","k_25665447_1024.jpg":"1024x1024","k_25665447_640.jpg":"640x640","k_25665447_480.jpg":"480x480","k_25665447_340.jpg":"340x340","k_25665447_220.jpg":"220x220","o_25665447_1280.jpg":"1280x1920","o_25665447_1024.jpg":"1024x1536","o_25665447_640.jpg":"640x960","o_25665447_480.jpg":"480x720","o_25665447_340.jpg":"340x510","o_25665447_220.jpg":"220x330","h_25665447_1280.jpg":"1280x854","h_25665447_1024.jpg":"1024x683","h_25665447_640.jpg":"640x427","h_25665447_480.jpg":"480x320","h_25665447_340.jpg":"340x227","h_25665447_220.jpg":"220x147","pp_25665447_1280.jpg":"1280x1628","pp_25665447_1024.jpg":"1024x1303","pp_25665447_640.jpg":"640x814","pp_25665447_480.jpg":"480x611","pp_25665447_340.jpg":"340x432","pp_25665447_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1266","hd_25665448_1920.jpg":"1920x1080","k_25665448_1280.jpg":"1280x1280","k_25665448_1024.jpg":"1024x1024","k_25665448_640.jpg":"640x640","k_25665448_480.jpg":"480x480","k_25665448_340.jpg":"340x340","k_25665448_220.jpg":"220x220","o_25665448_1280.jpg":"1280x844","o_25665448_1024.jpg":"1024x675","o_25665448_640.jpg":"640x422","o_25665448_480.jpg":"480x316","o_25665448_340.jpg":"340x224","o_25665448_220.jpg":"220x145","h_25665448_1280.jpg":"1280x854","h_25665448_1024.jpg":"1024x683","h_25665448_640.jpg":"640x427","h_25665448_480.jpg":"480x320","h_25665448_340.jpg":"340x227","h_25665448_220.jpg":"220x147","pp_25665448_1280.jpg":"1280x1628","pp_25665448_1024.jpg":"1024x1303","pp_25665448_640.jpg":"640x814","pp_25665448_480.jpg":"480x611","pp_25665448_340.jpg":"340x432","pp_25665448_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25665450_1920.jpg":"1920x1080","k_25665450_1280.jpg":"1280x1280","k_25665450_1024.jpg":"1024x1024","k_25665450_640.jpg":"640x640","k_25665450_480.jpg":"480x480","k_25665450_340.jpg":"340x340","k_25665450_220.jpg":"220x220","o_25665450_1280.jpg":"1280x853","o_25665450_1024.jpg":"1024x682","o_25665450_640.jpg":"640x426","o_25665450_480.jpg":"480x320","o_25665450_340.jpg":"340x226","o_25665450_220.jpg":"220x146","h_25665450_1280.jpg":"1280x854","h_25665450_1024.jpg":"1024x683","h_25665450_640.jpg":"640x427","h_25665450_480.jpg":"480x320","h_25665450_340.jpg":"340x227","h_25665450_220.jpg":"220x147","pp_25665450_1280.jpg":"1280x1628","pp_25665450_1024.jpg":"1024x1303","pp_25665450_640.jpg":"640x814","pp_25665450_480.jpg":"480x611","pp_25665450_340.jpg":"340x432","pp_25665450_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25665451_1920.jpg":"1920x1080","k_25665451_1280.jpg":"1280x1280","k_25665451_1024.jpg":"1024x1024","k_25665451_640.jpg":"640x640","k_25665451_480.jpg":"480x480","k_25665451_340.jpg":"340x340","k_25665451_220.jpg":"220x220","o_25665451_1280.jpg":"1280x853","o_25665451_1024.jpg":"1024x682","o_25665451_640.jpg":"640x426","o_25665451_480.jpg":"480x320","o_25665451_340.jpg":"340x226","o_25665451_220.jpg":"220x146","h_25665451_1280.jpg":"1280x854","h_25665451_1024.jpg":"1024x683","h_25665451_640.jpg":"640x427","h_25665451_480.jpg":"480x320","h_25665451_340.jpg":"340x227","h_25665451_220.jpg":"220x147","pp_25665451_1280.jpg":"1280x1628","pp_25665451_1024.jpg":"1024x1303","pp_25665451_640.jpg":"640x814","pp_25665451_480.jpg":"480x611","pp_25665451_340.jpg":"340x432","pp_25665451_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x894","hd_25665453_1920.jpg":"1920x1080","k_25665453_1280.jpg":"1280x1280","k_25665453_1024.jpg":"1024x1024","k_25665453_640.jpg":"640x640","k_25665453_480.jpg":"480x480","k_25665453_340.jpg":"340x340","k_25665453_220.jpg":"220x220","o_25665453_1280.jpg":"1280x596","o_25665453_1024.jpg":"1024x476","o_25665453_640.jpg":"640x298","o_25665453_480.jpg":"480x223","o_25665453_340.jpg":"340x158","o_25665453_220.jpg":"220x102","h_25665453_1280.jpg":"1280x854","h_25665453_1024.jpg":"1024x683","h_25665453_640.jpg":"640x427","h_25665453_480.jpg":"480x320","h_25665453_340.jpg":"340x227","h_25665453_220.jpg":"220x147","pp_25665453_1280.jpg":"1280x1628","pp_25665453_1024.jpg":"1024x1303","pp_25665453_640.jpg":"640x814","pp_25665453_480.jpg":"480x611","pp_25665453_340.jpg":"340x432","pp_25665453_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1174","hd_25665454_1920.jpg":"1920x1080","k_25665454_1280.jpg":"1280x1280","k_25665454_1024.jpg":"1024x1024","k_25665454_640.jpg":"640x640","k_25665454_480.jpg":"480x480","k_25665454_340.jpg":"340x340","k_25665454_220.jpg":"220x220","o_25665454_1280.jpg":"1280x782","o_25665454_1024.jpg":"1024x626","o_25665454_640.jpg":"640x391","o_25665454_480.jpg":"480x293","o_25665454_340.jpg":"340x207","o_25665454_220.jpg":"220x134","h_25665454_1280.jpg":"1280x854","h_25665454_1024.jpg":"1024x683","h_25665454_640.jpg":"640x427","h_25665454_480.jpg":"480x320","h_25665454_340.jpg":"340x227","h_25665454_220.jpg":"220x147","pp_25665454_1280.jpg":"1280x1628","pp_25665454_1024.jpg":"1024x1303","pp_25665454_640.jpg":"640x814","pp_25665454_480.jpg":"480x611","pp_25665454_340.jpg":"340x432","pp_25665454_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1213","hd_15616814_1920.jpg":"1920x1080","k_15616814_1280.jpg":"1280x1280","k_15616814_1024.jpg":"1024x1024","k_15616814_640.jpg":"640x640","k_15616814_480.jpg":"480x480","k_15616814_340.jpg":"340x340","k_15616814_220.jpg":"220x220","o_15616814_1280.jpg":"1280x808","o_15616814_1024.jpg":"1024x646","o_15616814_640.jpg":"640x404","o_15616814_480.jpg":"480x303","o_15616814_340.jpg":"340x214","o_15616814_220.jpg":"220x138","h_15616814_1280.jpg":"1280x854","h_15616814_1024.jpg":"1024x683","h_15616814_640.jpg":"640x427","h_15616814_480.jpg":"480x320","h_15616814_340.jpg":"340x227","h_15616814_220.jpg":"220x147","pp_15616814_1280.jpg":"1280x1628","pp_15616814_1024.jpg":"1024x1303","pp_15616814_640.jpg":"640x814","pp_15616814_480.jpg":"480x611","pp_15616814_340.jpg":"340x432","pp_15616814_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x958","hd_22705128_1920.jpg":"1920x1080","k_22705128_1280.jpg":"1280x1280","k_22705128_1024.jpg":"1024x1024","k_22705128_640.jpg":"640x640","k_22705128_480.jpg":"480x480","k_22705128_340.jpg":"340x340","k_22705128_220.jpg":"220x220","o_22705128_1280.jpg":"1280x638","o_22705128_1024.jpg":"1024x510","o_22705128_640.jpg":"640x319","o_22705128_480.jpg":"480x239","o_22705128_340.jpg":"340x169","o_22705128_220.jpg":"220x109","h_22705128_1280.jpg":"1280x854","h_22705128_1024.jpg":"1024x683","h_22705128_640.jpg":"640x427","h_22705128_480.jpg":"480x320","h_22705128_340.jpg":"340x227","h_22705128_220.jpg":"220x147","pp_22705128_1280.jpg":"1280x1628","pp_22705128_1024.jpg":"1024x1303","pp_22705128_640.jpg":"640x814","pp_22705128_480.jpg":"480x611","pp_22705128_340.jpg":"340x432","pp_22705128_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x932","hd_18985672_1920.jpg":"1920x1080","k_18985672_1280.jpg":"1280x1280","k_18985672_1024.jpg":"1024x1024","k_18985672_640.jpg":"640x640","k_18985672_480.jpg":"480x480","k_18985672_340.jpg":"340x340","k_18985672_220.jpg":"220x220","o_18985672_1280.jpg":"1280x621","o_18985672_1024.jpg":"1024x497","o_18985672_640.jpg":"640x310","o_18985672_480.jpg":"480x233","o_18985672_340.jpg":"340x165","o_18985672_220.jpg":"220x106","h_18985672_1280.jpg":"1280x854","h_18985672_1024.jpg":"1024x683","h_18985672_640.jpg":"640x427","h_18985672_480.jpg":"480x320","h_18985672_340.jpg":"340x227","h_18985672_220.jpg":"220x147","pp_18985672_1280.jpg":"1280x1628","pp_18985672_1024.jpg":"1024x1303","pp_18985672_640.jpg":"640x814","pp_18985672_480.jpg":"480x611","pp_18985672_340.jpg":"340x432","pp_18985672_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7595936 Threads: 4 Questions: 1615099036 Slow queries: 4794420 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110888178 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/ljeto-za-party-jesen-za-dusu-tradicionalne-dite-postaju-sve-manje-ugodne-evo-koji-su-razlozi-1330752 [printLink] => /om/nautika/ljeto-za-party-jesen-za-dusu-tradicionalne-dite-postaju-sve-manje-ugodne-evo-koji-su-razlozi-1330752?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 724490 [name] => đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-26 07:02:41 [main_article_id] => 0 [alias] => dite [link] => /tag/dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 733342 [name] => đite na jesen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-16 08:55:27 [main_article_id] => 0 [alias] => dite-na-jesen [link] => /tag/dite-na-jesen ) [2] => stdClass Object ( [id] => 717777 [name] => Domagoj Milišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-27 10:11:07 [main_article_id] => 0 [alias] => domagoj-milisic [link] => /tag/domagoj-milisic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) [4] => stdClass Object ( [id] => 327671 [name] => nautički turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticki-turizam [link] => /tag/nauticki-turizam ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ZNATE ŠTO, LIPANJ ĆE BITI NEKADAŠNJI SRPANJ, RUJAN ĆE POSTATI KOLOVOZ, A LISTOPAD SVOJEVRSNI VREMEPLOV ZA ONE KOJI ŽELE DOŽIVJETI ĐITE KAKVE SU BILE DOK IM MENADŽERI NISU NADJENULI IME NAUTIČKI TURIZAM I PRETVORILI IH U ROBU ZA MASOVNU PRODAJU. SRPANJ I KOLOVOZ POSTAT ĆE NEPOŽELJNI, OSIM ZA MLADE PARTIJANERE KOJIMA JE SVE DOBRO DOK IMAJU DOVOLJNO PIĆA I BUČNE GLAZBE – PROGNOZIRAO JE OVOGA LJETA ISKUSNI SLOVENSKI NAUTIČAR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => red plovidbe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ljeto za party, jesen za dušu: tradicionalne đite postaju sve manje ugodne, evo koji su razlozi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25861150.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Nekima je brod samo platforma za ispijanje alkohola...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25861150.jpg [title] => Cropix

Nekima je brod samo platforma za ispijanje alkohola...

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25665447.jpg [title] => Milan Šabić/Cropix

Ljeto je za mlade, jesen za obitelj

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25665448.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

S ovakvom gužvom nema privatnosti

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25665450.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix

Rasplesani turisti

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25665451.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix

Neki novi nautičari


 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25665453.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Desant taxi brodica u Hvaru

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25665454.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Ljetni blues se pretvorio u techno party

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/15616814.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Domagoj Milišić

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/22705128.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Gumenjaci s izletnicima napune sve uvale

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/18985672.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Katamarani ubrzano potiskuju klasične krstaše za đitu

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

- Znate što, lipanj će biti nekadašnji srpanj, rujan će postati kolovoz, a listopad svojevrsni vremeplov za one koji žele doživjeti đite kakve su bile dok im menadžeri nisu nadjenuli ime nautički turizam i pretvorili ih u robu za masovnu prodaju i zaradu. Srpanj i kolovoz postat će nepoželjni, osim za mlade partijanere kojima je sve dobro dok imaju dovoljno pića i bučne glazbe – kazao mi je ovoga ljeta jedan slovenski nautičar, koji sa svojom jedrilicom na Jadran dolazi više od trideset godina i dobro zna sve faze kroz koje je prolazio. Nije jedini koji tako misli, a posljednja dva-tri ljeta više nego ikad prije guraju stvari upravo u tom pravcu. Razloga je više i postaju sve očigledniji.

Vrijeme ekstrema

Prvi je nautičarska opsada u srcu ljeta, koja je poprimila doista ekstremne razmjere. Tisuće plovila tijekom srpnja i kolovoza doslovno opsjeda naše modre pute, primorska mjesta, otoke, sidrišta, divlje vale i marine. Razmile se kao termiti u doslovno svaki dio našega slogana zemlja s tisuću otoka, poništavajući njegovo značenje koje upućuje na pronalazak mirnog kutka za svakoga. Nema ga. Toga kutka. Svi iole iskoristivi zaposjednuti su danju i noću, jer samo plovila u čarteru je oko 4600, plus domaće i strane vlasničke brodice, jahte, gliseri, vodeni skuteri...

Nešto kao nautičarski desant na Normandiju, koji se svake godine ponavlja pogonjen marketinškim alatima, golemim globalnim turističkim tržištem, proširenim đirom koji Hrvatsku gura na tron kao destinaciju.

Ukupan skor - neviđena gužva. Ne baš ugodna i udobna kada se udruži s ekstremnim temperaturama kojima svjedočimo u dva mjeseca srca sezone. A bome i ekstremnim vremenskim neprilikama koje nakon toplinskih valova neviđenom žestinom udaraju, dovodeći poremećenu prirodu u balans. Na neki način sve je u tom razdoblju postalo bipolarni poremećaj prirodnih sila.

---

image

Ljetni blues se pretvorio u techno party

Božidar Vukičević/Cropix
---

No, takva gužva istovremeno remeti i osnovne gušte zbog kojih se na đite ide. Umjesto kupanja u čistom moru lijepih skrovitih uvala, kako se to prikazuje na promotivnim plakatima, suvremeni moreplovci i njihove obitelji kupaju se u nečistom moru tih lijepih uvala nakrcanih plovilima i ljudima. Jer svi ti ljudi imaju fiziološke potrebe. A kad se one obave u moru, ili s brodova ispuste u more, a ono još ima temperaturu od gotovo 30 stupnjeva, cijela priča postaje tragikomična. Analize čistoće mora u djevičanskim uvalama koje nautičari najviše posjećuju pokazale su da tijekom ljetne gužve redom gube nevinost zbog velikog broja fekalnih i drugih bakterija. Zimi su, pak, doista djevičanski čiste. Svi koji su tijekom sezone imali prigodu uploviti u kultnu valu Vinogradišće na Paklenim otocima, koju mnogi zovu južna Palmižana, znaju kako to u praksi izgleda. Nekad doista djevičanski čista s kristalnim morem kroz koje se vidi svaki kamenčić na dnu, zimi i ljeti, sada je tijekom srca sezone ružna žućkasta bara u kojoj ne želite plivati niti vidite dno.

Partijaneri i luzeri

Drugi dio ne baš privlačne nautičarske slike u srcu sezone nije ništa manje neugodan. Zadnjih nekoliko godina ubrzano raste broj nautičkih partijanera, u pravilu vrlo mladih i nakrcanih u velikom broju na katamarane. Oni plove od vale do vale kako bi u svakoj odradili bučnu party pijanku do jutra u kojoj, htjeli to ili ne, nespavanjem sudjeluju svi koji se u vali zateknu. Oni nisu došli partijati nego uživati u prirodi, moru, pjesmi cvrčaka i sličnim stvarima koje uopće nisu in. Koga briga, njihov problem. Koji luzeri!

---

image

Rasplesani turisti

Ivo Ravlić/Cropix
---

Zadnji dio ove srcesezonske nautičke slagalice su izletnički brodovi. Osim onih ionako brojnih u čarteru i većih vlasničkih koji u valama noće, tijekom dana sve su te uvale izložene brzim desantima brojnih izletničkih glisera i gumenjaka s desetak turista ili preuređenih većih plovila s njih pedesetak do sto. Ostaju dva-tri sata radi kupanja, cičanja i skakanja veselih družina na alkoholni pogon, uz zvučnike odvrnute do kraja. Pa kad se glazbeni ukusi s gasom do daske ukrste na malom prostoru, zvučna kulisa je čisto ludilo. Ili put u ludilo. Tako nešto.

Uz sve spomenute nevolje, plovidba Jadranom u srpnju i kolovozu znači svakodnevnu borbu za slobodan vez, bovu na sidrištu, mjesto za sidrenje u prekrcanim divljim uvalama u koje se brodice natiskuju jedna uz drugu, gotovo kao u marinama. Ako i kada se uspiju ugurati, mogu zaboraviti na svaku intimu, što uopće nije zanimljivo ni cool, a u slučaju nevere postaje itekako opasno.

Čak i izlasci na kopno prilikom uplovljavanja u otočna i priobalna mjesta, koja su im u prospektima opisana kao puna šarma, u tom razdoblju gube svaku draž. Pasja vrućina, svugdje goleme gužve, pretrpani kafići i restorani u kojima često nema mjesta, nasrtljivi prodavači svega i svačega....

To je, dakle, približan scenarij opjevanih i toliko željenih ljetnih đita na Jadranu danas. Ali to je ujedno i scenarij koji, baš kao što je slovenski nautičar kazao, sve one koji žele iskusiti istinski užitak plovidbe, snažno motivira na pomicanje termina đite. Onaj užitak što ga prikazuju promotivni plakati. Onaj zbog kojeg je plovidba malobrojnih od vale do vale, kao način provođenja godišnjeg odmora toliko drukčijeg od statičnog prženja na plaži, postala poželjna mnogima i prerasla u biznis zvani nautički turizam.

Taj istinski i doista veliki gušt što ga đita može pružiti, danas možete iskusiti jedino u prvom dijelu lipnja i, osobito, u kasno ljeto i ranu jesen. Pritom je rujan u toj priči doista već postao đitaški mjesec broj jedan. Osobito ako se stvari dobro pripreme i poslože. Zbog čega?

Slagalica uspjeha

Krenimo redom. S krajem kolovoza gužve na Jadranu i na njegovim modrim putima značajno se smanjuju. Turista još ima, ali u puno manjem broju nakon što u rujnu djeca krenu u školu, a roditelji na posao. Još uvijek rade svi ugostiteljski objekti, turizam još nije ugasio motore, ali sve je manje stresno i puno ljepše. Od gradića i gradova diljem obale i otoka, do dalekih i bliskih uvala. More je još toplo, a ako se zalomi cijeli niz sunčanih dana kao ovoga rujna, đita ima sve šanse da postane ona iz sna. Koja će se pamtiti i zbog koje će se rujan zaokruživati u planovima za iduće godine.

---

image

Gumenjaci s izletnicima napune sve uvale

Vojko Bašić/Cropix
---

Već smo rekli da za potpuni uspjeh neke stvari treba posložiti. No, dobra je stvar što puno toga ide na ruku onima koji se odluče za đitu u posezoni. Najvažniji je odabir pravog termina, sedam kalendarskih dana s dobrim vremenom koje je najveći jamac uživanja u moru i plovidbi. Dok se termini za srpanj i kolovoz moraju rezervirati znatno ranije ako se želi osigurati brod, uz rizik da će vrijeme biti kakvo bude, rujan i listopad su znatno fleksibilniji. Flote nisu potpuno zakupljene, pa se praćenjem prognoze može gotovo istodobno izabrati najbolji termin i rezervirati brod. I cijene aranžmana su niže nego u srcu ljeta, da o drugim uštedama i ne govorimo. Jer kako rujan teče, sve češće se mogu naći slobodne bove za privez i bez naplate, pa čak i pristati uz rive malih mjesta koje više nisu zagušene izletničkim i turističkim brodovima. I u divljim uvalama moguće je konačno pronaći svoj kutak i mir. To više što je partijanera i izletnika puno manje ili ih više nema, pa cijeli ugođaj postaje daleko ljepši nego u srpnju i kolovozu.

Ekstremne vrućine drugi su značajan faktor koji rujan gura u prvi plan kao najbolji mjesec kad su đite u pitanju. Dani su još uvijek topli, često i do 30 stupnjeva, more je vrlo ugodno za kupanje, a noći napokon postaju vrijeme odmora umjesto vrijeme besanog znojenja kao u srcu sezone. Mnogi su se nautičari i vlasnici plovila ovoga ljeta žalili da su im noći u kabinama bile neizdrživo vruće nakon što bi nekoliko dana zaredale temperature veće od 33 stupnja. Budući da se i toplina mora tada bližila brojci 30, niti noć nije donosila rashladno olakšanje. Jedino oni čiji su brodovi imali klime mogli su donekle normalno spavati. No, pobjeći brodom iz grada na more radi uživanja u iskonskoj prirodi, pa onda biti prisiljen paliti klimu kako bi mogao spavati, ne zvuči baš kao privlačan scenarij.

Lancun i dekica

S druge strane, u rujnu su noćne temperature na moru posve druga priča. Čim sunce zađe treba vam košulja dugih rukava ili lagana trenirka, a u krevetu kada legnete barem lancun. Kasnije i tanja deka, jer temperature iza ponoći padnu i ispod 20 stupnjeva. U prijevodu, spava se normalno.

---

image

Neki novi nautičari


 

Ivo Ravlić/Cropix
---

Vjetrovi tijekom rujna također pomalo gube na snazi, pa maestral po danu zna tek ugodno pušikati, a bonace osvajati uvale i kanale već u rano popodne. U takvim uvjetima užitak su i plovidba i boravak u uvalama.

Kako i more postaje bistrije, morske radosti poput kupanja i ronjenja pružaju veći gušt. Kao i veslanje na SUP daskama i fojlanje po uvalama, jer su gužve daleko manje, a sunce ne prži tako neugodno kao u srpnju i kolovozu. Uglavnom, sve je daleko ljepše i ugodnije. Točnije, sve je baš onako kako bi i trebalo biti.

Listopad je također privlačan kao izbor, s tim da treba još više paziti na termin đite, budući da se ponekad znaju zaredati kišni dani i lošije vrijeme. No, kada se pogodi pravi tjedan, tada je taj mjesec doista vremeplov u dobra stara vremena, kako kaže slovenski nautičar. Gužve nema više nigdje, možete se vezati bez plaćanja gotovo svugdje, cijelo more i sve uvale su vaše...

Dnevne temperature su uglavnom iznad 25 stupnjeva, a kupanje je dalje ugodno na oko 22 stupnja. Za sve koji žele istražiti razvikane lokacije i skrovita mjesta, ovo je najbolje razdoblje da ih upoznaju bez vike, dreke i gužve uživo. Onakve kakve doista jesu. Koliki je to dar, znaju oni koji su imali prigodu to iskusiti.

---

image

S ovakvom gužvom nema privatnosti

Božidar Vukičević/Cropix
---

Najvećim dijelom ova priča o čarima rujanskih đita vrijedi i za kraj svibnja i lipanj. Pritom je u tim predsezonskim mjesecima dodatna pogodnost što dan traje znatno dulje nego u rujnu i, osobito, listopadu. Gotovo do 21 sat, pa duge i tople večeri u kokpitu imaju posebnu draž. Dan se polako gasi, obzor je dugo crven, sve polako usporava, mir se razlijeva svuda naokolo. Spavanje također nije problem, a dekica je obavezan rekvizit.

Snovi i stvarnost

Sve u svemu, kad se podvuče crta, predsezona i posezona definitivno su postale puno bolji izbor za đitu o kojoj se cijelu godinu sanja. U tom će slučaju šanse da se san doista i ostvari biti puno veće nego u srcu sezone, koje se pretvorilo u srce ekstrema. Problem bi jedino mogao biti nekakav veliki trend koji bi ljetnu masu nautičara i drugih turista preselio u spomenute nove in mjesece, pa njih učinio špicom. Ipak, s obzirom na dugogodišnje navike koje ljudi teško i sporo mijenjaju, ali i utabane cikluse škola-posao, to se neće tako brzo dogoditi. Dakle, treba uživati dok traje.

---

image

Domagoj Milišić

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

DOMAGOJ MILIŠIĆ, CROATIA YACHTING: MIJENJA SE KLIMA, ALI I NAUTIČARI

Domagoj Milišić, vlasnik i direktor charter tvrtke Croatia Yachting iz Splita, jedne od najvećih u Hrvatskoj sa 170 plovila za najam, također smatra da će se postupno mijenjati udarni sezonski mjeseci u čarter biznisu.

- Nama je već sada rujan potpuno popunjen, i to najboljim gostima, odnosno pravim nautičarima koji uživaju u plovidbi i ljepoti prirode. Taj trend već neko vrijeme traje, pa smo ovoga ljeta u punjenju kolovoza imali puno više problema nego u punjenju rujna. Bilježimo i polagani rast interesa za lipanj, za koji mislim da također ima svoje prednosti i da će biti sve zanimljiviji nautičarima. Pritom su i cijene za ta dva mjeseca 15-30 posto niže nego u srcu sezone. Kao putokaz gdje će stvari dalje ići, spomenuo bih nedavnu procjenu jednog iznimno uglednog turskog meteorologa koji je kazao da će se do 2040. godine zbog klimatskih promjena na Mediteranu srce turističke sezone, pa tako i nautičarske, pomaknuti na rujan. Tempo ćemo vidjeti i pomalo se prilagođavati.

Što se trendova u najmu plovila tiče, Milišić posebno ističe brzi rast broja katamarana na tržištu:

- Oni se posljednjih godina sve više traže, proizvode i najbrže prodaju. Treba znati da je, primjerice, tvrtka Bali Catamarans 2014. proizvela 40 katamarana, a 2022. već njih 500. Takav rast bilježe i drugi graditelji, što jasno pokazuje u kom pravcu ide potražnja.

Na upit o razlozima takvoga trenda, Milišić navodi da se ubrzano mijenja struktura gostiju, a ona onda utječe na vrstu plovila koja se unajmljuju:

- Do prije desetak godina u potražnji su dominirali nautičari, koji preferiraju plovidbu i prirodu, a sada najveći dio potražnje čine obični turisti, koji se ponajprije žele zabavljati na moru. To su nove generacije s drukčijim preferencijama. Njima je primaran komfor, a brod je plaftorma za ljetovanje, pa zato i traže katamarane koji takav komfor mogu ponuditi. Budući da je riječ o velikom broju takvih turista, taj trend će ići dalje, pa će katamarani biti sve prisutniji i brojniji.

Komentirajući razloge ekstremnih gužvi u uvalama i marinama tijekom srca sezone, od 15. srpnja do 15. kolovoza, Milišić pak upozorava da je krivica u velikoj mjeri u lošem planiranju.

- Vi na području od Splita do Trogira imate cijeli niz marina s brojnim charter flotama iz kojih prilikom smjene u jednom danu isplovi gotovo 2000 plovila. I kad se sva ona sjate na Šoltu, Brač, Hvar i Vis, logično je da u ovdašnjem akvatoriju imate svugdje ekstremne gužve. Dalje od Omiša prema Dubrovniku pravih marina je istodobno vrlo malo, pa je cijeli taj akvatorij daleko manje opterećen. Sjeverne uvale Brača i Hvara i cijeli Pelješac imaju jako mali pritisak. Često su i bez plovila. To znači da bi u planiranju gradnje novih marina država morala prioritet dati takvim područjima, a ne onima koja su već zagušena. Mi kroz našu udrugu stalno predlažemo nadležnima da se u planiranju za svako šire priobalno područje utvrde vršna opterećenja brojem plovila i, sukladno tome, dalje rade županijski i lokalni planovi. Samo na taj način moći ćemo imati održiv razvoj i održivo poslovanje. To je doista u interesu svih, pa se nadam da će se na tom planu stvari pokrenuti.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Milan Šabić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Cropix

Nekima je brod samo platforma za ispijanje alkohola...

Milan Šabić/Cropix

Ljeto je za mlade, jesen za obitelj

Božidar Vukičević/Cropix

S ovakvom gužvom nema privatnosti

Ivo Ravlić/Cropix

Rasplesani turisti

Ivo Ravlić/Cropix

Neki novi nautičari


 

Božidar Vukičević/Cropix

Desant taxi brodica u Hvaru

Božidar Vukičević/Cropix

Ljetni blues se pretvorio u techno party

Božidar Vukičević/Cropix

Domagoj Milišić

Vojko Bašić/Cropix

Gumenjaci s izletnicima napune sve uvale

Vojko Bašić/Cropix

Katamarani ubrzano potiskuju klasične krstaše za đitu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/ljeto-za-party-jesen-za-dusu-tradicionalne-dite-postaju-sve-manje-ugodne-evo-koji-su-razlozi-1330752 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6e2a628031eddf9e4f7ea5db3b912f82954f609c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ljeto+za+party%2C+jesen+za+du%C5%A1u%3A+tradicionalne+%C4%91ite+postaju+sve+manje+ugodne%2C+evo+koji+su+razlozi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fljeto-za-party-jesen-za-dusu-tradicionalne-dite-postaju-sve-manje-ugodne-evo-koji-su-razlozi-1330752 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fljeto-za-party-jesen-za-dusu-tradicionalne-dite-postaju-sve-manje-ugodne-evo-koji-su-razlozi-1330752 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ZNATE ŠTO, LIPANJ ĆE BITI NEKADAŠNJI SRPANJ, RUJAN ĆE POSTATI KOLOVOZ, A LISTOPAD SVOJEVRSNI VREMEPLOV ZA ONE KOJI ŽELE DOŽIVJETI ĐITE KAKVE SU BILE DOK IM MENADŽERI NISU NADJENULI IME NAUTIČKI TURIZAM I PRETVORILI IH U ROBU ZA MASOVNU PRODAJU. SRPANJ I KOLOVOZ POSTAT ĆE NEPOŽELJNI, OSIM ZA MLADE PARTIJANERE KOJIMA JE SVE DOBRO DOK IMAJU DOVOLJNO PIĆA I BUČNE GLAZBE – PROGNOZIRAO JE OVOGA LJETA ISKUSNI SLOVENSKI NAUTIČAR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => red plovidbe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

red plovidbeLjeto za party, jesen za dušu: tradicionalne đite postaju sve manje ugodne, evo koji su razlozi

Piše MIOMIR ŠTRBAC
16. listopada 2023. - 08:55

- Znate što, lipanj će biti nekadašnji srpanj, rujan će postati kolovoz, a listopad svojevrsni vremeplov za one koji žele doživjeti đite kakve su bile dok im menadžeri nisu nadjenuli ime nautički turizam i pretvorili ih u robu za masovnu prodaju i zaradu. Srpanj i kolovoz postat će nepoželjni, osim za mlade partijanere kojima je sve dobro dok imaju dovoljno pića i bučne glazbe – kazao mi je ovoga ljeta jedan slovenski nautičar, koji sa svojom jedrilicom na Jadran dolazi više od trideset godina i dobro zna sve faze kroz koje je prolazio. Nije jedini koji tako misli, a posljednja dva-tri ljeta više nego ikad prije guraju stvari upravo u tom pravcu. Razloga je više i postaju sve očigledniji.

Vrijeme ekstrema

Prvi je nautičarska opsada u srcu ljeta, koja je poprimila...

13. svibanj 2024 07:49