stdClass Object ( [id] => 1155585 [title] => Osigurajte dovoljno struje bez posjeta marini: pojašnjavamo kako napraviti izračun potrošnje i postići energetsku neovisnost [alias] => kako-osigurati-dovoljno-struje-bez-posjeta-marini-proracunom-i-alternativom-do-energetske-neovisnosti [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Danas, u uvjetima pandemije i povećane želje za izolacijom i izbjegavanjem kontakta, nautičari teže što većoj autonomiji plovidbe uz zadržavanja komfora na moru, što neizbježno dovodi do većeg opterećenja akumulatora i cjelokupnoga električnog sustava na brodu zbog potrošnje struje koju gutaju razni električni uređaji, od kuhala i klimatizacije do zabavne elektronike.

Zbog toga ćemo, kako vam se ne bi dogodilo da tijekom plovidbene sezone zbog ispražnjenih akumulatora ne možete ujutro pokrenuti motor ili vinč za izvlačenje sidra, odnosno morate baciti hranu koja se pokvarila jer je hladnjak ostao bez odgovarajućeg napajanja, napraviti kratki podsjetnik na važne činjenice vezane za potrošnju električne struje na plovilu i očuvanje zdravlja brodskih akumulatora.

Ljudski faktor

Oni nisu proizvođač struje nego, kako im već i ime kaže, akumuliraju električnu energiju koja se može koristiti dok traje njezin kemijski potencijal. Zato je važno pratiti stanje akumulatora, kontrolirati procese punjenja i pražnjenja i pravovremeno djelovati. Pa iako je to danas sve više prepušteno elektronici, ljudski (kontrolni) faktor je i dalje važan.

Pojednostavljeno, akumulator je sastavljen od više ćelija napona 2 volta, koje spojene serijski daju akumulator potrebnog napona (spajaju se različiti polovi, što rezultira zbrajanjem napona uz istu jakost struje), a najčešće nailazimo na one od 12 V. Ćelije su sastavljene od ploče od olovnog oksida, koja se nabija pozitivno, i ploče od olovne pjene, koja se nabija negativno.

Uključivanjem potrošača uspostavlja se strujni krug, a u akumulatoru se počinje odvijati kemijski proces kojim se stvara olovni sulfat (akumulator se prazni), troši kiselina iz elektrolita, te stvara voda i pada gustoća elektrolita. Puštanjem struje kroz akumulator započinje reverzibilni proces koji nazivamo punjenje akumulatora.

---

image
Solarni paneli najčešći su alternativni strujni izvor
Cropix
---

Stanjivanjem debljine ploča, a povećanjem njihova broja po ćeliji, dobivamo veću površinu koja omogućuje brže odvijanje reverzibilnog kemijskog procesa, čime se dobiva veća jakost pri pražnjenju, ali i brže obnavljanje akumulatora. Upravo to je osnovna konstrukcijska razlika na osnovi koje akumulatore dijelimo na startne i servisne, a kada se ide u krajnju specijalizaciju akumulatora ponekad im se dodaje i oznaka heavy duty.

Uz spomenute prednosti, tanje ploče imaju i neke mane. Glavna je brže trošenje, ta time i nakupljanje njihovih ostataka na dnu kutije akumulatora i kraći radni vijek, pa startni akumulatori ne podnose dobro pražnjenje veće od 30 posto njihova kapaciteta.

Oni ponajprije služe za pokretanju motora i od njih se traži da izbace veliku količinu struje u kratkom razdoblju. Osim napona i kapaciteta, kod startnih akumulatora važna je i struja hladnoga starta izražena u amperima (kao jedinica jakosti akumulatora).

Provjera kapaciteta

Servisni akumulatori, osim što imaju deblje ploče, sadrže uz olovnu pjenu i čisto olovo, pa mogu podnijeti dublja pražnjenja nego startni. Karakteristike servisnih baterija omogućuju nam da serijskim i paralelnim spajanjem više njih dobijemo sklop akumulatora velikoga kapaciteta i željenog napona, što u konačnici znači dužu autonomiju plovila.

Osim po konstrukciji, akumulatore dijelimo ovisno o agregatnom stanju elektrolita na klasične, s tekućim elektrolitom, one s elektrolitom u gelu i akumulatore s upijenim elektrolitom u staklenu vunu između ćelija (AGM, Absorbent Glass Mat).

Najčešća greška koju naprave neiskusni skiperi prije dulje navigacije jest da osim napunjenosti akumulatora ne kontroliraju postojeći kapacitet baterije.

Naime, ponavljanjem procesa pražnjenja i punjenja stvara se kora olovnog sulfata, koja djeluje kao izolator,koji s vremenom smanjuje kapacitet akumulatora i prekida strujni krug, što je ujedno i kraj akumulatora. Kristaliziranju sulfata i stvaranju kore pogoduje i duže držanje akumulatora u ispražnjenom stanju.

Kapacitet akumulatora mjerimo u ampersatima (Ah), a odražava mogućnost akumulatora da naznačeni broj sati daje trošilu struju jakosti 1 A u kontroliranim uvjetima. Gubitak kapaciteta najlakše se uoči kada napon baterije padne u mnogo kraćem vremenu nego što ste navikli – naravno, uz uvjet iste uobičajene potrošnje.

Da bi se utvrdio stvarni kapacitet akumulatora, potrebno je imati odgovarajuće instrumente i znanje, jer se nepravilnim postupkom akumulatori mogu čak i oštetiti. Zbog toga je bolje taj posao prepustiti stručnim osobama.

Bez obzira na vrstu akumulatora, napunjenost orijentacijski možemo provjeriti i voltmetrom – mjerenjem napona u mirovanju uz uvjet da su potrošači bili odspojeni minimalno 3 sata. Izmjereni napon od 12,7 V ukazuje da je akumulator napunjen 100 posto, ako padne na 12,2 V znači da smo došli na 50 posto kapaciteta i trebamo hitno pristupiti njegovu punjenju.

---

image
Na brodovima je sve više električnih potrošača - kuhalo za vodu, usisivač, ventilator
Cropix
---

Ako, pak, voltmetar pokazuje 11,0 V – akumulator je potpuno prazan. Kod akumulatora s tekućim elektrolitom stanje napunjenosti možemo provjeriti i mjerenjem gustoće elektrolita (1,28 kg/l – akumulator je potpuno pun (100 posto), 1,20 kg/l – akumulator je na 50 posto, 1,12 kg/l –akumulator je potpuno prazan.

Još jednom napominjemo da ćemo ovako saznati napunjenost akumulatora pri njegovu sadašnjem kapacitetu, koji se mogao smanjiti zbog proteka godina ili oštećenja ćelija.

Najslabija karika

Drugi faktor u našoj strujnoj analizi jest odrediti kolika nam dnevna količina struje treba za preživljavanje u izolaciji, za što je potrebno malo znanja i volje. Radi podsjećanja –​ Omovim zakonom definirani su odnosi između četiri osnovne električne veličine: napona, struje, otpora i snage. Volt (V) je osnovna jedinica za mjerenje napona, a amper (A) osnovna jedinica za mjerenje struje.

Iz njihova međusobnog odnosa izvedena je jedinica za mjerenje snage struje – vat (W). Om (Ω) je osnovna jedinica za mjerenje otpora, a sve su jedinice u međuovisnoj vezi. Mnogi razmišljaju o strujnom krugu kao o nečemu bogomdanom, ali treba znati da je elektroenergetski brodski sustav poput lanca koji puca tamo gdje mu je najslabija karika.

---

image
Stvarni kapacitet baterija može se provjeriti kvalitetnim testerom
Cropix
---

Naime, osnovne komponente – izvori struje, baterije, razna trošila, pretvarači izmjenične u istosmjernu struju i slično – svoju zadaću mogu optimalno obaviti isključivo ako su besprijekorno održavani, kao i ako su međusobno usklađeni.

Ono što nas u ovom trenutku najviše zanima, jest koliko će ampera pojedino trošilo vući i koliko će se dnevno koristiti. Kako je potrošnja potrošača uglavnom nominirana njihovom snagom i izražena u vatima (W), kao izvedenica omjera napona izraženog u voltima i jakosti struje izražena u amperima, korištenjem formule iz tablice 1 (na dnu teksta) lako možemo doći do vrijednosti koje su nam potrebne za izradu energetske tabele.

Naravno, bilo bi poželjno da je plovilo opremljeno instrumentima koji nam pomažu da sa sigurnošću pratimo potrošnju struje (ampermetar) i stanje akumulatora (voltmetar), tako da na vrijeme djelujemo.

Također je važno u proračun ubaciti i potrošače koji rade na izmjeničnu struju (220 V), jer kad ne radi generator ili brodska mreža nije priključena na kopneni priključak oni struju dobivaju iz pretvarača, te osjetljive uređaje poput računala, DVD čitača, kućnoga kina... koji struju dobivaju samo iz pretvarača, kako ne bi dolazilo do prekida u njihovu radu.

Iako se na internetu mogu naći mnogi kalkulatori potrošnje, preporučili bi da ipak napravite svoju energetsku tablicu kako bi bolje spoznali problematiku te svojim ponašanjem pridonosili ostajanju u njezinim okvirima (tablica 2, na dnu teksta).

Također, ta će vam tablica biti vrlo koristan putokaz prilikom zamjene ili ugradnje novih komponenti u strujni sustav, jer ćete imati točan uvid u aktualnu potrošnju struje na svome plovilu.

Dodajte 10 posto

Naravno, ova tablica je samo primjer, a svoju morate napraviti na osnovi instaliranih uređaja i načina njihova korištenja. I ne zaboravite – kada se radi o istosmjernoj struji, u vodičima (kabelima) se stvara veliki otpor, a samim time i gubitak, pa uvijek potrošnju treba uvećati za deset posto.

Proračun je rađen za malo bolje opremljenu jedrilicu za koju je predviđena potrošnja i tijekom dnevnog ili noćnog jedrenja, dok motorni brodovi tijekom navigacije proizvode struju, tako da neke stavke iz tablice treba zanemariti.

---

image
Na điti u vrijeme korone izbjegavaju se marine, a time i kopneno nadopunjavanje
Cropix
---

Isto tako, veliki potrošači, kao sidrena vitla, bočni potisnici i slično, trebaju se koristiti isključivo kada brodski motor radi i strujom nadopunjava električni sustav. Uz to bi bilo poželjno i da takvi potrošači imaju svoju grupu akumulatora.

Još je jedna stvar iznimno važna kada je o potrošnji struje na brodu riječ. Nikada nemojte dopustiti da vam se zbog neispravnih komponenti, poput brtve na vratima hladnjaka koja više ne dihta dobro ili curenja u fresh water sistemu, češće nego je potrebno uključuje kompresor ili pumpa vode, jer to znatno utječe na dnevnu potrošnju struje. Isto tako, zamjena nekih postojećih komponenti s energetski učinkovitijima, kao što je LED rasvjeta, znatno poboljšava vašu energetsku bilancu.

Sada kad smo spoznali koliki nam je kapacitet potreban za autonomiju na moru, bez priključivanja na kopnenu strujnu mrežu ili korištenje generatora, mnogi će poželjeti svoju autonomiju produljiti upotrebom alternativnih izvora električne energije.

Postoje mnoge mogućnosti nadopunjavanja akumulatora korištenjem vjetra ili sunca, a danas su kod jedriličara koji vole lutanje morskim prostranstvima sve češći i aquageneratori koji za pokretanje turbine koriste kretanje plovila.

Kod iskonskih lutalica popularni su i vjetrogeneratori, a na tržištu se mogu naći i jedinstveni aqua/wind generatori. Ipak, praktički kod svih nautičara najpopularniji su strujni alternativci solarne ploče, koje se zahvaljujući svome tehnološkom napretku danas mogu montirati praktički svugdje. Uz to, njihova je učinkovitost proteklih godina znatno napredovala uz značajno smanjenje prodajnih cijena.

Gorive ćelije

Među alternativnim izvorima jedan je nešto novijeg datuma, a sljedećih će godina postajati sve popularniji strujni izvor na plovilima. Riječ je o gorivim ćelijama koje su lagane i lako prenosive, uz tihi rad koriste i ekološko gorivo, pa se praktički mogu koristiti i u spavaćoj sobi.

Naravno, kao i sve nove tehnologije njihova cijena po proizvedenom kW struje trenutačno je visoka, pa ih mnogi za sada ne mogu priuštiti. No, s njihovim daljnjim razvojem sigurno će i cijena postati prihvatljivija širem krugu nautičara.

Na kraju se treba osvrnuti i na proces nadopunjavanja akumulatora čije je dobro stanje ključno za stabilnost električnog sustava na brodu. Startni akumulatori za pokretanje motora u kratkom roku daju veliku startnu struju, nakon čega se pune preko alternatora.

Nakon 15 do 30 minuta, ovisno o snazi alternatora i veličini i karakteristikama akumulatora, te njegovu stanju i ispravnosti – spremni su za ponovni start. Kod baterija koje koristimo za servis uređaja, moramo biti malo oprezniji, jer to ovisi o tipu baterije, stupnju ispražnjenosti i načinu punjenja, odnosno karakteristikama samoga punjača.

---

image
Baterijski monitor vrlo je koristan pomoćnik
Cropix
---

Punjenje akumulatora odvija se u tri faze. Punjenje duboko ispražnjenog akumulatora bulk charge je prva faza, u kojoj punjač šalje struju najveće dopuštene jakosti, a napon se kreće od 10,5 do 15 V; nadopunjavanje odnosno absorption charge je druga faza – jakost postupno opada, dok otpor u akumulatoru raste uz znatno zagrijavanje, a napon se stabilizira na 14,2 do 15,5 V; u trećoj fazi, u kojoj je akumulator napunjen, slijedi održavanje napona ili float charge, a napon punjenja se smanjuje na 12,8 do 13,2 V.

Vrijeme nadopune

Kako se danas instaliraju akumulatori različitih karakteristika, ovisno o njihovoj namjeni i sami opis faza punjenja ovisi od slučaja do slučaja, pa je poželjno da nadzor povjerite pouzdanim elektroničkim instrumentima adekvatnima vrsti akumulatora na brodu.

Tako će se najbolje održavati deklarirani kapacitet akumulatora i produljiti njegov životni vijek. Današnji punjači imaju mogućnost nadopunjavanja više grupa akumulatora, s tim da se svaki izlaz može prilagoditi pojedinoj grupi ovisno o namjeni i karakteristikama. Iako se nazivaju pametnima, njihov IQ ovisi o znanju onoga tko ih instalira i namješta parametre, pa je takve poslove najbolje prepustiti specijaliziranim osobama.

Uobičajena formula za izračun koliko vremena treba da se akumulator napuni, jest da se kapacitet akumulatora (Ah) podijeli s najvišom strujom punjenja i doda 4-6 sati. Kada vaš punjač puni više grupa akumulatora, računajte da u formulu trebate uvrstiti ukupan kapacitet svih akumulatora.

Primjerice, ako imamo ukupan kapacitet instaliranih akumulatora koje treba nadopuniti od 200 Ah i priključak nominalne jakosti od 40 A, trebat će nam devet sati za 100-postotnu napunjenost baterija (200 Ah/40 A = 5 h + 4 h = 9 h).

Ovaj izračun trebamo uzeti kao okvirni, jer za manje ispražnjene akumulatore treba kraće vrijeme nadopunjavanja, a tu je još puno faktora koji utječu na ispražnjenost, odnosno vrijeme punjenja, kao što su zdravlje akumulatora, temperatura okoline i sl. Najbolje je imati barem displej koji nam govori koliku struju još vuče punjač – u amperima.

Razvoj tehnologije omogućio je nastanak pouzdanih i sigurnih akumulatora, kao i kvalitetan nadzor njihova stanja, ali ipak ne smijemo sve prepustiti umjetnoj inteligenciji. Ona u stvarnosti daje samo informacije i kalkulacije na bazi parametara koje su postavili ljudi, pa je ljudski faktor ipak presudan. O njegovu znanju u konačnici najviše ovisi koliko će akumulatori trajati i hoće li kad ustreba dati dovoljno struje.

---

Osnovna formula (izraženo u jedinicama)


Snaga (P) = Napon (V) x Struja (A)      
W=V x A

---

---

Potrošač / kom / snaga (W) / jakost (A) / Predviđeno dnevno korištenje (sat) / Dnevna potrošnja (Ah)


NAVIGACIJSKI INSTRUMENTI
Svjetla       Paluba       1       25       2,08       0,1       0,21
Svjetla       Strojarnica       1       20       1,67       0,1       0,17
Svjetla       Navigacijska svjetla       3       10       0,83       2       1,67
Svjetla       Sidreno svjetlo       1       5       0,42       8       3,33
Instrumenti       Tridata       1       0,5       0,04       6       0,25
Instrumenti       GPS       1       5       0,42       6       2,50
Instrumenti       Ploter       1       10       0,83       6       5,00
Instrumenti       Autopilot       1       150       12,50       2       25,00

POTPALUBLJE
Kuhinja       Stropna svjetla       2       10       0,83       2       1,67
Kuhinja       Hladnjak 1       1       80       6,67       6       40,00
Kuhinja       Ledenica       1       100       8,33       6       50,00
Salon       Stropna svjetla       4       10       0,83       4       3,33
Salon       Manje svjetiljke       4       5       0,42       4       1,67
WC       Stropna svjetla       2       10       0,83       0,5       0,42
WC       Električni WC       2       250       20,83       0,1       2,08

SISTEM VODA
Pumpa       Glavna pumpa       1       100       8,33       0,5       4,17
Pumpa       Pumpa sive vode       1       75       6,25       0,3       1,88

DNEVNA POTROŠNJA TROŠILA (AC) PREKO INVERTERA
Utičnice       1       200       16,67       0,2       3,33
Mikrovalna pećnica       1       2000       166,67       0,2       3       3,33
Oprema za zabavu       Audio sustav, TV, DVD       1       75       6,25       6       62,50

UKUPNA DNEVNA POTROŠNJA (Ah)       242,50

---

---

Primjer


Imamo žaruljicu na kojoj piše 10 W, a napon struje na plovilu je 12 V. Zanima nas koliko ampera troši žaruljica. Prema našoj formuli jakost (A) = slijedi da žaruljica troši 0,83 A. Ako pretpostavimo da će gorjeti 10 sati dnevno, ona će toga dana počućati oko 8,5 Ah.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nepoželjna civilizacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => nepoželjna civilizacija 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-07-24 09:23:49 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Sergije Dvornik [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-31 07:55:52 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-12-31 07:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 41 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/07\/24\/14254492.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/24\/13836214.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/24\/11082624.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/24\/7100810.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/24\/12447132.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/24\/12447130.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Cropix","Cropix","Cropix","Cropix","Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Na brodovima je sve vi\u0161e elektri\u010dnih potro\u0161a\u010da - kuhalo za vodu, usisiva\u010d, ventilator","Solarni paneli naj\u010de\u0161\u0107i su alternativni strujni izvor","Na \u0111iti u vrijeme korone izbjegavaju se marine, a time i kopneno nadopunjavanje","Stvarni kapacitet baterija mo\u017ee se provjeriti kvalitetnim testerom","Baterijski monitor vrlo je koristan pomo\u0107nik"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1187","hd_14254492_1920.jpg":"1920x1080","k_14254492_1280.jpg":"1280x1280","k_14254492_1024.jpg":"1024x1024","k_14254492_640.jpg":"640x640","k_14254492_480.jpg":"480x480","k_14254492_340.jpg":"340x340","k_14254492_220.jpg":"220x220","o_14254492_1280.jpg":"1280x791","o_14254492_1024.jpg":"1024x633","o_14254492_640.jpg":"640x395","o_14254492_480.jpg":"480x296","o_14254492_340.jpg":"340x210","o_14254492_220.jpg":"220x136","h_14254492_1280.jpg":"1280x854","h_14254492_1024.jpg":"1024x683","h_14254492_640.jpg":"640x427","h_14254492_480.jpg":"480x320","h_14254492_340.jpg":"340x227","h_14254492_220.jpg":"220x147","pp_14254492_1280.jpg":"1006x1280","pp_14254492_1024.jpg":"805x1024","pp_14254492_640.jpg":"503x640","pp_14254492_480.jpg":"377x480","pp_14254492_340.jpg":"267x340","pp_14254492_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2802","hd_13836214_1920.jpg":"1920x1080","k_13836214_1280.jpg":"1280x1280","k_13836214_1024.jpg":"1024x1024","k_13836214_640.jpg":"640x640","k_13836214_480.jpg":"480x480","k_13836214_340.jpg":"340x340","k_13836214_220.jpg":"220x220","o_13836214_1280.jpg":"1280x1868","o_13836214_1024.jpg":"1024x1494","o_13836214_640.jpg":"640x934","o_13836214_480.jpg":"480x700","o_13836214_340.jpg":"340x496","o_13836214_220.jpg":"220x321","h_13836214_1280.jpg":"1280x854","h_13836214_1024.jpg":"1024x683","h_13836214_640.jpg":"640x427","h_13836214_480.jpg":"480x320","h_13836214_340.jpg":"340x227","h_13836214_220.jpg":"220x147","pp_13836214_1280.jpg":"1006x1280","pp_13836214_1024.jpg":"805x1024","pp_13836214_640.jpg":"503x640","pp_13836214_480.jpg":"377x480","pp_13836214_340.jpg":"267x340","pp_13836214_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1063","hd_11082624_1920.jpg":"1920x1080","k_11082624_1280.jpg":"1280x1280","k_11082624_1024.jpg":"1024x1024","k_11082624_640.jpg":"640x640","k_11082624_480.jpg":"480x480","k_11082624_340.jpg":"340x340","k_11082624_220.jpg":"220x220","o_11082624_1280.jpg":"1280x708","o_11082624_1024.jpg":"1024x566","o_11082624_640.jpg":"640x354","o_11082624_480.jpg":"480x265","o_11082624_340.jpg":"340x188","o_11082624_220.jpg":"220x121","h_11082624_1280.jpg":"1280x854","h_11082624_1024.jpg":"1024x683","h_11082624_640.jpg":"640x427","h_11082624_480.jpg":"480x320","h_11082624_340.jpg":"340x227","h_11082624_220.jpg":"220x147","pp_11082624_1280.jpg":"1006x1280","pp_11082624_1024.jpg":"805x1024","pp_11082624_640.jpg":"503x640","pp_11082624_480.jpg":"377x480","pp_11082624_340.jpg":"267x340","pp_11082624_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1239","hd_7100810_1920.jpg":"1920x1080","k_7100810_1280.jpg":"1280x1280","k_7100810_1024.jpg":"1024x1024","k_7100810_640.jpg":"640x640","k_7100810_480.jpg":"480x480","k_7100810_340.jpg":"340x340","k_7100810_220.jpg":"220x220","o_7100810_1280.jpg":"1280x826","o_7100810_1024.jpg":"1024x660","o_7100810_640.jpg":"640x413","o_7100810_480.jpg":"480x309","o_7100810_340.jpg":"340x219","o_7100810_220.jpg":"220x141","h_7100810_1280.jpg":"1280x854","h_7100810_1024.jpg":"1024x683","h_7100810_640.jpg":"640x427","h_7100810_480.jpg":"480x320","h_7100810_340.jpg":"340x227","h_7100810_220.jpg":"220x147","pp_7100810_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100810_1024.jpg":"805x1024","pp_7100810_640.jpg":"503x640","pp_7100810_480.jpg":"377x480","pp_7100810_340.jpg":"267x340","pp_7100810_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1249","hd_12447132_1920.jpg":"1920x1080","k_12447132_1280.jpg":"1280x1280","k_12447132_1024.jpg":"1024x1024","k_12447132_640.jpg":"640x640","k_12447132_480.jpg":"480x480","k_12447132_340.jpg":"340x340","k_12447132_220.jpg":"220x220","o_12447132_1280.jpg":"1280x832","o_12447132_1024.jpg":"1024x666","o_12447132_640.jpg":"640x416","o_12447132_480.jpg":"480x312","o_12447132_340.jpg":"340x221","o_12447132_220.jpg":"220x143","h_12447132_1280.jpg":"1280x854","h_12447132_1024.jpg":"1024x683","h_12447132_640.jpg":"640x427","h_12447132_480.jpg":"480x320","h_12447132_340.jpg":"340x227","h_12447132_220.jpg":"220x147","pp_12447132_1280.jpg":"1006x1280","pp_12447132_1024.jpg":"805x1024","pp_12447132_640.jpg":"503x640","pp_12447132_480.jpg":"377x480","pp_12447132_340.jpg":"267x340","pp_12447132_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1886","hd_12447130_1920.jpg":"1920x1080","k_12447130_1280.jpg":"1280x1280","k_12447130_1024.jpg":"1024x1024","k_12447130_640.jpg":"640x640","k_12447130_480.jpg":"480x480","k_12447130_340.jpg":"340x340","k_12447130_220.jpg":"220x220","o_12447130_1280.jpg":"1280x1257","o_12447130_1024.jpg":"1024x1005","o_12447130_640.jpg":"640x628","o_12447130_480.jpg":"480x471","o_12447130_340.jpg":"340x333","o_12447130_220.jpg":"220x216","h_12447130_1280.jpg":"1280x854","h_12447130_1024.jpg":"1024x683","h_12447130_640.jpg":"640x427","h_12447130_480.jpg":"480x320","h_12447130_340.jpg":"340x227","h_12447130_220.jpg":"220x147","pp_12447130_1280.jpg":"1006x1280","pp_12447130_1024.jpg":"805x1024","pp_12447130_640.jpg":"503x640","pp_12447130_480.jpg":"377x480","pp_12447130_340.jpg":"267x340","pp_12447130_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7521972 Threads: 2 Questions: 1607687545 Slow queries: 4770994 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110699334 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/kako-osigurati-dovoljno-struje-bez-posjeta-marini-proracunom-i-alternativom-do-energetske-neovisnosti-1155585 [printLink] => /om/nautika/kako-osigurati-dovoljno-struje-bez-posjeta-marini-proracunom-i-alternativom-do-energetske-neovisnosti-1155585?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 661644 [name] => potrošnja struje na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-30 20:14:39 [main_article_id] => 0 [alias] => potrosnja-struje-na-brodu [link] => /tag/potrosnja-struje-na-brodu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 661645 [name] => kako štediti struju na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-30 20:14:39 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-stediti-struju-na-brodu [link] => /tag/kako-stediti-struju-na-brodu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 661646 [name] => brod količina struje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-30 20:14:39 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-kolicina-struje [link] => /tag/brod-kolicina-struje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nepoželjna civilizacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Osigurajte dovoljno struje bez posjeta marini: pojašnjavamo kako napraviti izračun potrošnje i postići energetsku neovisnost [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/14254492.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/14254492.jpg [title] => Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/13836214.jpg [title] => CropixNa brodovima je sve više električnih potrošača - kuhalo za vodu, usisivač, ventilator ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/11082624.jpg [title] => CropixSolarni paneli najčešći su alternativni strujni izvor ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/7100810.jpg [title] => CropixNa điti u vrijeme korone izbjegavaju se marine, a time i kopneno nadopunjavanje ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/12447132.jpg [title] => CropixStvarni kapacitet baterija može se provjeriti kvalitetnim testerom ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/24/12447130.jpg [title] => CropixBaterijski monitor vrlo je koristan pomoćnik ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Danas, u uvjetima pandemije i povećane želje za izolacijom i izbjegavanjem kontakta, nautičari teže što većoj autonomiji plovidbe uz zadržavanja komfora na moru, što neizbježno dovodi do većeg opterećenja akumulatora i cjelokupnoga električnog sustava na brodu zbog potrošnje struje koju gutaju razni električni uređaji, od kuhala i klimatizacije do zabavne elektronike.

Zbog toga ćemo, kako vam se ne bi dogodilo da tijekom plovidbene sezone zbog ispražnjenih akumulatora ne možete ujutro pokrenuti motor ili vinč za izvlačenje sidra, odnosno morate baciti hranu koja se pokvarila jer je hladnjak ostao bez odgovarajućeg napajanja, napraviti kratki podsjetnik na važne činjenice vezane za potrošnju električne struje na plovilu i očuvanje zdravlja brodskih akumulatora.

Ljudski faktor

Oni nisu proizvođač struje nego, kako im već i ime kaže, akumuliraju električnu energiju koja se može koristiti dok traje njezin kemijski potencijal. Zato je važno pratiti stanje akumulatora, kontrolirati procese punjenja i pražnjenja i pravovremeno djelovati. Pa iako je to danas sve više prepušteno elektronici, ljudski (kontrolni) faktor je i dalje važan.

Pojednostavljeno, akumulator je sastavljen od više ćelija napona 2 volta, koje spojene serijski daju akumulator potrebnog napona (spajaju se različiti polovi, što rezultira zbrajanjem napona uz istu jakost struje), a najčešće nailazimo na one od 12 V. Ćelije su sastavljene od ploče od olovnog oksida, koja se nabija pozitivno, i ploče od olovne pjene, koja se nabija negativno.

Uključivanjem potrošača uspostavlja se strujni krug, a u akumulatoru se počinje odvijati kemijski proces kojim se stvara olovni sulfat (akumulator se prazni), troši kiselina iz elektrolita, te stvara voda i pada gustoća elektrolita. Puštanjem struje kroz akumulator započinje reverzibilni proces koji nazivamo punjenje akumulatora.

---

image
Solarni paneli najčešći su alternativni strujni izvor
Cropix
---

Stanjivanjem debljine ploča, a povećanjem njihova broja po ćeliji, dobivamo veću površinu koja omogućuje brže odvijanje reverzibilnog kemijskog procesa, čime se dobiva veća jakost pri pražnjenju, ali i brže obnavljanje akumulatora. Upravo to je osnovna konstrukcijska razlika na osnovi koje akumulatore dijelimo na startne i servisne, a kada se ide u krajnju specijalizaciju akumulatora ponekad im se dodaje i oznaka heavy duty.

Uz spomenute prednosti, tanje ploče imaju i neke mane. Glavna je brže trošenje, ta time i nakupljanje njihovih ostataka na dnu kutije akumulatora i kraći radni vijek, pa startni akumulatori ne podnose dobro pražnjenje veće od 30 posto njihova kapaciteta.

Oni ponajprije služe za pokretanju motora i od njih se traži da izbace veliku količinu struje u kratkom razdoblju. Osim napona i kapaciteta, kod startnih akumulatora važna je i struja hladnoga starta izražena u amperima (kao jedinica jakosti akumulatora).

Provjera kapaciteta

Servisni akumulatori, osim što imaju deblje ploče, sadrže uz olovnu pjenu i čisto olovo, pa mogu podnijeti dublja pražnjenja nego startni. Karakteristike servisnih baterija omogućuju nam da serijskim i paralelnim spajanjem više njih dobijemo sklop akumulatora velikoga kapaciteta i željenog napona, što u konačnici znači dužu autonomiju plovila.

Osim po konstrukciji, akumulatore dijelimo ovisno o agregatnom stanju elektrolita na klasične, s tekućim elektrolitom, one s elektrolitom u gelu i akumulatore s upijenim elektrolitom u staklenu vunu između ćelija (AGM, Absorbent Glass Mat).

Najčešća greška koju naprave neiskusni skiperi prije dulje navigacije jest da osim napunjenosti akumulatora ne kontroliraju postojeći kapacitet baterije.

Naime, ponavljanjem procesa pražnjenja i punjenja stvara se kora olovnog sulfata, koja djeluje kao izolator,koji s vremenom smanjuje kapacitet akumulatora i prekida strujni krug, što je ujedno i kraj akumulatora. Kristaliziranju sulfata i stvaranju kore pogoduje i duže držanje akumulatora u ispražnjenom stanju.

Kapacitet akumulatora mjerimo u ampersatima (Ah), a odražava mogućnost akumulatora da naznačeni broj sati daje trošilu struju jakosti 1 A u kontroliranim uvjetima. Gubitak kapaciteta najlakše se uoči kada napon baterije padne u mnogo kraćem vremenu nego što ste navikli – naravno, uz uvjet iste uobičajene potrošnje.

Da bi se utvrdio stvarni kapacitet akumulatora, potrebno je imati odgovarajuće instrumente i znanje, jer se nepravilnim postupkom akumulatori mogu čak i oštetiti. Zbog toga je bolje taj posao prepustiti stručnim osobama.

Bez obzira na vrstu akumulatora, napunjenost orijentacijski možemo provjeriti i voltmetrom – mjerenjem napona u mirovanju uz uvjet da su potrošači bili odspojeni minimalno 3 sata. Izmjereni napon od 12,7 V ukazuje da je akumulator napunjen 100 posto, ako padne na 12,2 V znači da smo došli na 50 posto kapaciteta i trebamo hitno pristupiti njegovu punjenju.

---

image
Na brodovima je sve više električnih potrošača - kuhalo za vodu, usisivač, ventilator
Cropix
---

Ako, pak, voltmetar pokazuje 11,0 V – akumulator je potpuno prazan. Kod akumulatora s tekućim elektrolitom stanje napunjenosti možemo provjeriti i mjerenjem gustoće elektrolita (1,28 kg/l – akumulator je potpuno pun (100 posto), 1,20 kg/l – akumulator je na 50 posto, 1,12 kg/l –akumulator je potpuno prazan.

Još jednom napominjemo da ćemo ovako saznati napunjenost akumulatora pri njegovu sadašnjem kapacitetu, koji se mogao smanjiti zbog proteka godina ili oštećenja ćelija.

Najslabija karika

Drugi faktor u našoj strujnoj analizi jest odrediti kolika nam dnevna količina struje treba za preživljavanje u izolaciji, za što je potrebno malo znanja i volje. Radi podsjećanja –​ Omovim zakonom definirani su odnosi između četiri osnovne električne veličine: napona, struje, otpora i snage. Volt (V) je osnovna jedinica za mjerenje napona, a amper (A) osnovna jedinica za mjerenje struje.

Iz njihova međusobnog odnosa izvedena je jedinica za mjerenje snage struje – vat (W). Om (Ω) je osnovna jedinica za mjerenje otpora, a sve su jedinice u međuovisnoj vezi. Mnogi razmišljaju o strujnom krugu kao o nečemu bogomdanom, ali treba znati da je elektroenergetski brodski sustav poput lanca koji puca tamo gdje mu je najslabija karika.

---

image
Stvarni kapacitet baterija može se provjeriti kvalitetnim testerom
Cropix
---

Naime, osnovne komponente – izvori struje, baterije, razna trošila, pretvarači izmjenične u istosmjernu struju i slično – svoju zadaću mogu optimalno obaviti isključivo ako su besprijekorno održavani, kao i ako su međusobno usklađeni.

Ono što nas u ovom trenutku najviše zanima, jest koliko će ampera pojedino trošilo vući i koliko će se dnevno koristiti. Kako je potrošnja potrošača uglavnom nominirana njihovom snagom i izražena u vatima (W), kao izvedenica omjera napona izraženog u voltima i jakosti struje izražena u amperima, korištenjem formule iz tablice 1 (na dnu teksta) lako možemo doći do vrijednosti koje su nam potrebne za izradu energetske tabele.

Naravno, bilo bi poželjno da je plovilo opremljeno instrumentima koji nam pomažu da sa sigurnošću pratimo potrošnju struje (ampermetar) i stanje akumulatora (voltmetar), tako da na vrijeme djelujemo.

Također je važno u proračun ubaciti i potrošače koji rade na izmjeničnu struju (220 V), jer kad ne radi generator ili brodska mreža nije priključena na kopneni priključak oni struju dobivaju iz pretvarača, te osjetljive uređaje poput računala, DVD čitača, kućnoga kina... koji struju dobivaju samo iz pretvarača, kako ne bi dolazilo do prekida u njihovu radu.

Iako se na internetu mogu naći mnogi kalkulatori potrošnje, preporučili bi da ipak napravite svoju energetsku tablicu kako bi bolje spoznali problematiku te svojim ponašanjem pridonosili ostajanju u njezinim okvirima (tablica 2, na dnu teksta).

Također, ta će vam tablica biti vrlo koristan putokaz prilikom zamjene ili ugradnje novih komponenti u strujni sustav, jer ćete imati točan uvid u aktualnu potrošnju struje na svome plovilu.

Dodajte 10 posto

Naravno, ova tablica je samo primjer, a svoju morate napraviti na osnovi instaliranih uređaja i načina njihova korištenja. I ne zaboravite – kada se radi o istosmjernoj struji, u vodičima (kabelima) se stvara veliki otpor, a samim time i gubitak, pa uvijek potrošnju treba uvećati za deset posto.

Proračun je rađen za malo bolje opremljenu jedrilicu za koju je predviđena potrošnja i tijekom dnevnog ili noćnog jedrenja, dok motorni brodovi tijekom navigacije proizvode struju, tako da neke stavke iz tablice treba zanemariti.

---

image
Na điti u vrijeme korone izbjegavaju se marine, a time i kopneno nadopunjavanje
Cropix
---

Isto tako, veliki potrošači, kao sidrena vitla, bočni potisnici i slično, trebaju se koristiti isključivo kada brodski motor radi i strujom nadopunjava električni sustav. Uz to bi bilo poželjno i da takvi potrošači imaju svoju grupu akumulatora.

Još je jedna stvar iznimno važna kada je o potrošnji struje na brodu riječ. Nikada nemojte dopustiti da vam se zbog neispravnih komponenti, poput brtve na vratima hladnjaka koja više ne dihta dobro ili curenja u fresh water sistemu, češće nego je potrebno uključuje kompresor ili pumpa vode, jer to znatno utječe na dnevnu potrošnju struje. Isto tako, zamjena nekih postojećih komponenti s energetski učinkovitijima, kao što je LED rasvjeta, znatno poboljšava vašu energetsku bilancu.

Sada kad smo spoznali koliki nam je kapacitet potreban za autonomiju na moru, bez priključivanja na kopnenu strujnu mrežu ili korištenje generatora, mnogi će poželjeti svoju autonomiju produljiti upotrebom alternativnih izvora električne energije.

Postoje mnoge mogućnosti nadopunjavanja akumulatora korištenjem vjetra ili sunca, a danas su kod jedriličara koji vole lutanje morskim prostranstvima sve češći i aquageneratori koji za pokretanje turbine koriste kretanje plovila.

Kod iskonskih lutalica popularni su i vjetrogeneratori, a na tržištu se mogu naći i jedinstveni aqua/wind generatori. Ipak, praktički kod svih nautičara najpopularniji su strujni alternativci solarne ploče, koje se zahvaljujući svome tehnološkom napretku danas mogu montirati praktički svugdje. Uz to, njihova je učinkovitost proteklih godina znatno napredovala uz značajno smanjenje prodajnih cijena.

Gorive ćelije

Među alternativnim izvorima jedan je nešto novijeg datuma, a sljedećih će godina postajati sve popularniji strujni izvor na plovilima. Riječ je o gorivim ćelijama koje su lagane i lako prenosive, uz tihi rad koriste i ekološko gorivo, pa se praktički mogu koristiti i u spavaćoj sobi.

Naravno, kao i sve nove tehnologije njihova cijena po proizvedenom kW struje trenutačno je visoka, pa ih mnogi za sada ne mogu priuštiti. No, s njihovim daljnjim razvojem sigurno će i cijena postati prihvatljivija širem krugu nautičara.

Na kraju se treba osvrnuti i na proces nadopunjavanja akumulatora čije je dobro stanje ključno za stabilnost električnog sustava na brodu. Startni akumulatori za pokretanje motora u kratkom roku daju veliku startnu struju, nakon čega se pune preko alternatora.

Nakon 15 do 30 minuta, ovisno o snazi alternatora i veličini i karakteristikama akumulatora, te njegovu stanju i ispravnosti – spremni su za ponovni start. Kod baterija koje koristimo za servis uređaja, moramo biti malo oprezniji, jer to ovisi o tipu baterije, stupnju ispražnjenosti i načinu punjenja, odnosno karakteristikama samoga punjača.

---

image
Baterijski monitor vrlo je koristan pomoćnik
Cropix
---

Punjenje akumulatora odvija se u tri faze. Punjenje duboko ispražnjenog akumulatora bulk charge je prva faza, u kojoj punjač šalje struju najveće dopuštene jakosti, a napon se kreće od 10,5 do 15 V; nadopunjavanje odnosno absorption charge je druga faza – jakost postupno opada, dok otpor u akumulatoru raste uz znatno zagrijavanje, a napon se stabilizira na 14,2 do 15,5 V; u trećoj fazi, u kojoj je akumulator napunjen, slijedi održavanje napona ili float charge, a napon punjenja se smanjuje na 12,8 do 13,2 V.

Vrijeme nadopune

Kako se danas instaliraju akumulatori različitih karakteristika, ovisno o njihovoj namjeni i sami opis faza punjenja ovisi od slučaja do slučaja, pa je poželjno da nadzor povjerite pouzdanim elektroničkim instrumentima adekvatnima vrsti akumulatora na brodu.

Tako će se najbolje održavati deklarirani kapacitet akumulatora i produljiti njegov životni vijek. Današnji punjači imaju mogućnost nadopunjavanja više grupa akumulatora, s tim da se svaki izlaz može prilagoditi pojedinoj grupi ovisno o namjeni i karakteristikama. Iako se nazivaju pametnima, njihov IQ ovisi o znanju onoga tko ih instalira i namješta parametre, pa je takve poslove najbolje prepustiti specijaliziranim osobama.

Uobičajena formula za izračun koliko vremena treba da se akumulator napuni, jest da se kapacitet akumulatora (Ah) podijeli s najvišom strujom punjenja i doda 4-6 sati. Kada vaš punjač puni više grupa akumulatora, računajte da u formulu trebate uvrstiti ukupan kapacitet svih akumulatora.

Primjerice, ako imamo ukupan kapacitet instaliranih akumulatora koje treba nadopuniti od 200 Ah i priključak nominalne jakosti od 40 A, trebat će nam devet sati za 100-postotnu napunjenost baterija (200 Ah/40 A = 5 h + 4 h = 9 h).

Ovaj izračun trebamo uzeti kao okvirni, jer za manje ispražnjene akumulatore treba kraće vrijeme nadopunjavanja, a tu je još puno faktora koji utječu na ispražnjenost, odnosno vrijeme punjenja, kao što su zdravlje akumulatora, temperatura okoline i sl. Najbolje je imati barem displej koji nam govori koliku struju još vuče punjač – u amperima.

Razvoj tehnologije omogućio je nastanak pouzdanih i sigurnih akumulatora, kao i kvalitetan nadzor njihova stanja, ali ipak ne smijemo sve prepustiti umjetnoj inteligenciji. Ona u stvarnosti daje samo informacije i kalkulacije na bazi parametara koje su postavili ljudi, pa je ljudski faktor ipak presudan. O njegovu znanju u konačnici najviše ovisi koliko će akumulatori trajati i hoće li kad ustreba dati dovoljno struje.

---

Osnovna formula (izraženo u jedinicama)


Snaga (P) = Napon (V) x Struja (A)      
W=V x A

---

---

Potrošač / kom / snaga (W) / jakost (A) / Predviđeno dnevno korištenje (sat) / Dnevna potrošnja (Ah)


NAVIGACIJSKI INSTRUMENTI
Svjetla       Paluba       1       25       2,08       0,1       0,21
Svjetla       Strojarnica       1       20       1,67       0,1       0,17
Svjetla       Navigacijska svjetla       3       10       0,83       2       1,67
Svjetla       Sidreno svjetlo       1       5       0,42       8       3,33
Instrumenti       Tridata       1       0,5       0,04       6       0,25
Instrumenti       GPS       1       5       0,42       6       2,50
Instrumenti       Ploter       1       10       0,83       6       5,00
Instrumenti       Autopilot       1       150       12,50       2       25,00

POTPALUBLJE
Kuhinja       Stropna svjetla       2       10       0,83       2       1,67
Kuhinja       Hladnjak 1       1       80       6,67       6       40,00
Kuhinja       Ledenica       1       100       8,33       6       50,00
Salon       Stropna svjetla       4       10       0,83       4       3,33
Salon       Manje svjetiljke       4       5       0,42       4       1,67
WC       Stropna svjetla       2       10       0,83       0,5       0,42
WC       Električni WC       2       250       20,83       0,1       2,08

SISTEM VODA
Pumpa       Glavna pumpa       1       100       8,33       0,5       4,17
Pumpa       Pumpa sive vode       1       75       6,25       0,3       1,88

DNEVNA POTROŠNJA TROŠILA (AC) PREKO INVERTERA
Utičnice       1       200       16,67       0,2       3,33
Mikrovalna pećnica       1       2000       166,67       0,2       3       3,33
Oprema za zabavu       Audio sustav, TV, DVD       1       75       6,25       6       62,50

UKUPNA DNEVNA POTROŠNJA (Ah)       242,50

---

---

Primjer


Imamo žaruljicu na kojoj piše 10 W, a napon struje na plovilu je 12 V. Zanima nas koliko ampera troši žaruljica. Prema našoj formuli jakost (A) = slijedi da žaruljica troši 0,83 A. Ako pretpostavimo da će gorjeti 10 sati dnevno, ona će toga dana počućati oko 8,5 Ah.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Cropix Cropix Cropix Cropix Cropix
Cropix
Na brodovima je sve više električnih potrošača - kuhalo za vodu, usisivač, ventilator
Cropix
Solarni paneli najčešći su alternativni strujni izvor
Cropix
Na điti u vrijeme korone izbjegavaju se marine, a time i kopneno nadopunjavanje
Cropix
Stvarni kapacitet baterija može se provjeriti kvalitetnim testerom
Cropix
Baterijski monitor vrlo je koristan pomoćnik
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/kako-osigurati-dovoljno-struje-bez-posjeta-marini-proracunom-i-alternativom-do-energetske-neovisnosti-1155585 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5d9e429e03da9d476040de2134335303032cfd59 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Osigurajte+dovoljno+struje+bez+posjeta+marini%3A+poja%C5%A1njavamo+kako+napraviti+izra%C4%8Dun+potro%C5%A1nje+i+posti%C4%87i+energetsku+neovisnost&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkako-osigurati-dovoljno-struje-bez-posjeta-marini-proracunom-i-alternativom-do-energetske-neovisnosti-1155585 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkako-osigurati-dovoljno-struje-bez-posjeta-marini-proracunom-i-alternativom-do-energetske-neovisnosti-1155585 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nepoželjna civilizacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

nepoželjna civilizacijaOsigurajte dovoljno struje bez posjeta marini: pojašnjavamo kako napraviti izračun potrošnje i postići energetsku neovisnost

Piše Sergije Dvornik
31. prosinca 2021. - 08:03

Danas, u uvjetima pandemije i povećane želje za izolacijom i izbjegavanjem kontakta, nautičari teže što većoj autonomiji plovidbe uz zadržavanja komfora na moru, što neizbježno dovodi do većeg opterećenja akumulatora i cjelokupnoga električnog sustava na brodu zbog potrošnje struje koju gutaju razni električni uređaji, od kuhala i klimatizacije do zabavne elektronike.

Zbog toga ćemo, kako vam se ne bi dogodilo da tijekom plovidbene sezone zbog ispražnjenih akumulatora ne možete ujutro pokrenuti motor ili vinč za izvlačenje sidra, odnosno morate baciti hranu koja se pokvarila jer je hladnjak ostao bez odgovarajućeg napajanja, napraviti kratki podsjetnik na važne činjenice vezane za potrošnju električne struje na plovilu i očuvanje zdravlja brodskih...

12. svibanj 2024 11:16