stdClass Object ( [id] => 1213935 [title] => ‘Jugoslavija‘ nije vidjela Jadran, a zaplovila je u - rezalište. Luksuzna jahta ‘Tiha‘ i brodar ‘Vesna‘ obavijeni su velom tajne [alias] => jugoslavija-nije-vidjela-jadran-a-zaplovila-je-u-rezaliste-luksuzna-tiha-i-brodar-vesna-obavijeni-su-velom-tajne [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Potonuće parobroda Petka u Velikom Zatonu kod Dubrovnika u ratnim danima 1943. godine, ostaje jedna od velikih tajni novije povijesti Jadrana.

Tekst objavljen u travanjskom broju Otvorenog mora izazvao je veliko zanimanje, ali nitko se nije javio s podatkom koji bi, makar i najmanje, pomogao u rasvjetljavanju toga događaja. No, pokazalo se ono što smo oduvijek znali: priče o parobrodima nadasve su privlačne mnogim našim čitateljima.

A vražji su ti zaljubljenici u parobrode, pa pamte što su svi drugi zaboravili. Najbolji je primjer upit o parobrodu Jugoslavija koji je u floti Jadrolinije trebao zaploviti 1954. godine. Jugoslavija, pa još parobrod, pa Jadrolinija?! Ma dajte ljudi, o čemu pričate?

Pa već u srpnju 1955. porinut je u Splitu prestižni motorni brod Jugoslavija, a kumovala mu je Jovanka Broz. Godinu dana poslije već je plovio, a slijedili su ga Jadran i Jedinstvo.

Nepostojeći brod

Ali, istina je! Veliki je dio starih brojeva Slobodne Dalmacije digitaliziran i dostupan na Internetu, pa u prosincu 1953. godine nalazimo vijest pod naslovom Jugoslavija – novi putnički brod za Jadran. Jadrolinija i turistička privreda uspjeli su osigurati devize za kupnju luksuznoga putničkoga broda, a od nekoliko ponuda najpovoljnija je, piše neki davni kolega novinar Mandekić, ona za parobrod Ajland star, kako se tada pisalo po Vuku.

Izgrađen 1947. godine taj luksuzni britanski Island Star od 8000 tona, koji može primiti tisuću putnika, od kojih 250 u kabinama, a plovi brzinom od 17 čvorova, bio je čudo od broda, nema što. No, nevolja je bila što za njega nitko nije znao! Dugo vremena pokušavao sam doznati bilo što, ali uzalud.

Od Lloyd'sovih registra iz ranih pedesetih godina 20. stoljeća pa dalje, nije bilo ni traga brodu koji bi odgovarao tome opisu. Pomorski kroničari i povjesničari s kojima surađujem prvi put su čuli za tu davnu priču. Iz Londona sam dobio objašnjenje da Britanci 1947. sigurno nisu gradili luksuzne putničke brodove. Nakon strašnih ratnih gubitaka, manjak tonaže je bio takav da su svi drugi brodovi imali prednost.

S druge strane, Slobodna Dalmacija sigurno nije izmislila priču o parobrodu Jugoslavija koji je trebao biti ponosom putničke flote na Jadranu. I doista, tek nešto više od mjesec dana nakon vijesti o Jugoslaviji, početkom veljače 1954., na naslovnici Slobodne, koja je tada izlazila na samo četiri stranice, objavljeno je da Jadrolinija kupuje brod.

Ime Jugoslavija nije spomenuto, no priča je bila potpuno ista. Ali, sada to više nije Ajland star, nego Gold Isles, građen 1928. godine. Bio je to izvrstan putokaz, premda se brod zvao Golden Isles i bio je građen 1927. godine.

---

image

Golden Isles – nesuđeni ponos Jadrolinije

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Novi pokušaj

Kako je u davnome članku napisano, 'direktor Jadrolinije Božo Smodlaka lično je sa stručnjacima pregledao brod koji je bio na generalnom popravku u Đenovi' i svakog časa se očekivala vijest da je brod kupljen. No, to se nije dogodilo. Netko pametan je prosudio da bi bila ludost kupiti taj stari parobrod u trenutku kad su već bili gotovi nacrti za slavni trojac 3J (Jugoslavija, Jadran, Jedinstvo). To je najbolje potvrdio podatak da je Golden Isles izrezan već 1956. godine.

Taj je starac imao zanimljiv život, dobio je posebno mjesto u povijesti Izraela, pa ga vrijedi predstaviti. Pod imenom Kedah izgrađen je u poznatome brodogradilištu Vickers u mjestu Barrow-in-Furness i u listopadu 1927. godine predan je tvrtki Straits Steamship Co. iz Singapura.

Otplovio je preko pola svijeta da bi preuzeo liniju između Singapura i Penanga u tadašnjoj Malaji. Bio je dug točno stotinu i širok 15 metara, mogao je ukrcati 80 putnika u kabinama prve klase i još 960 na palubi. Dvije parne turbine pokretale su ga brzinom od čak 19 čvorova.

Cijeli rat proveo je u Kraljevskoj mornarici u azijskim vodama, a po povratku u Europu temeljito je obnovljen da bi postao Kedmah, prvi brod izraelskoga nacionalnog brodara ZIM Israel Navigation Co. Uz neviđeno slavlje dočekan je u Tel Avivu u srpnju 1947., a sve do 1952. prevozio je Židove iz Europe preko luka u Genovi i Marseilleu.

---

image

Kedmah – brod za izraelsku povijest

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Tada je prodan londonskoj tvrtki Harris & Dixon, dobio je ime Golden Isles i zaplovio je između Marseillea, Malte, Cipra i Libanona. Doskora je raspremljen u Genovi, pa su ga pokušali prodati Jadroliniji. Od posla nije bilo ništa, pa je Jugoslavija ostala samo u starim novinama.

Tvrtka bez broda

Prošlih godina bilo je upita, čak i iz inozemstva, o tvrtki Vesna d.d. za plovidbu iz Sušaka, a osnovno pitanje je bilo: je li ona uopće imala velike putničke brodove?

Neobično pitanje, neobičan i odgovor: imala je jedan brod, ali on za nju nikad nije zaplovio. Kao i u slučaju Jugoslavije, sve je krenulo od novinske vijesti od prije gotovo stotinu godina. Što je bilo dalje sada prvi pišemo u Otvorenom moru.

U veljači 1927. godine, u tada vrlo čitanome pomorskome časopisu Jadranska straža, objavljeno je da je brodarska tvrtka Vesna d.d. za plovidbu kupila od znamenite njemačke kompanije Hamburg – Amerika Linie veliki putnički parobrod Holsatia. Pod imenom Beograd trebao je odmah uspostaviti redovitu prugu između Sušaka i Buenos Airesa, s pristajanjima u Splitu, Las Palmasu, Santosu, Sao Paulu i Montevideu.

Nije to bilo iznenađenje, nego dugo očekivana vijest, jer se ta pruga spominjala godinama, a posebno je bila važna našim iseljenicima koji su masovno odlazili u Južnu Ameriku. Društvo Vesna d.d. za plovidbu je 1925., izdavanjem novih dionica, osiguralo kapital za kupnju Beograda, ali i drugoga broda koji se trebao zvati Zagreb.

Sve je izgledalo sjajno, bio je odabran i prvi zapovjednik kap. Ivan Poppel, ali Holsatia nikad nije doplovila u Jadran! Njemačke kronike kažu da je samo godinu dana kasnije, 23. ožujka 1928., predana rezalištu u Hamburgu.

---

image

Impresivna Holsatia skončala je u rezalištu

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Što se dogodilo ostalo je potpuno nepoznato. Inače parobrod Holsatia, dug 128 i širok 16 metara, izgrađen je 1909. u Vlissingenu pod imenom Frisia za nizozemskoga brodara, a Nijemcima je prodan u siječnju 1922. godine.

Tajnovita četiri mjeseca

Za tvrtku Vesna d.d. za plovidbu znamo da je utemeljena u Dubrovniku 1921. godine sredstvima Banke za pomorstvo, da je poslovala iz Sušaka i da je imala jedan jedini brod. Bio je to trojarbolni bark Mornar, izgrađen 1918. u Nizozemskoj, a prodan Talijanima 1925. godine. Nakon što je tajnovito propao posao s Holsatijom, tvrtku Vesna više se i nije spominjalo. I tu se u tišini pojavljuje drugi Beograd!

U travnju 1931. u Francuskoj je kupljen parobrod Plata, gotovo jednak Holsatiji. U Lučkoj kapetaniji u Sušaku upisan je kao Beograd, ali je izbrisan već u kolovozu, jer je prodan u Italiju kao staro željezo. Nema podataka o tome što je parobrod radio ta četiri mjeseca, je li uopće plovio i gdje se zapravo nalazio.

---

image

Plata - četiri mjeseca tajne o Beogradu

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Izgrađen je 1907. godine u Govanu u Škotskoj, za francusku tvrtku Societe Generale de Transport Maritimes a Vapeur iz Marseillea. Bio je dug 132,5 i širok 15,3 metra, a mogao je ukrcati 52 putnika prvoga razreda, 76 putnika drugoga razreda, te čak 1500 iseljenika u bijednim prostorima bez ikakve klase. Sve vrijeme plovio je na linijama za Južnu Ameriku. Odlaskom Beograda u rezalište nestala je i tvrtka Vesna.

Kad je o parobrodima i tajnama riječ posebno mjesto ima luksuzna jahta Tiha. Nevolja je što se o njezinom životu prije dolaska na Jadran zna sve, a o posljednjim danima – ništa!

Kao Sheelah ona je Britancima uspomena na slavnoga mornaričkoga zapovjednika admirala Davida Beattyja. Jahta duga 61,6 metara izgrađena je 1902. u škotskome brodogradilištu John Brown & Co. Ltd. u Clydebanku. Admiral Beatty kupio je 1913. godine, no čim je iduće godine počeo rat stavio je na raspolaganje Admiralitetu. Njegova supruga Ethel financirala je preuređenje luksuzne jahte u bolnički brod.

---

image

Tiha – jadranski simbol bogatstva i moći

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Tihi nestanak Tihe

Poslije rata Sheelah je vratila stari sjaj. Tek 1934. slavni se Beatty odlučio prodati brod, a posredstvom tajnovite Amerikanke F.A. Sterling, kupio ga je Božo Banac, tada najveći brodovlasnik na Jadranu. Dodatno je uređen i pod imenom Tiha uvršten u flotu Jugoslavenskog Lloyda. Tiha postaje simbol bogatstva i moći u tadašnjoj Jugoslaviji. A onda dolazi 1941. i Travanjski rat. Talijani odmah plijene jahtu i...

Ništa dalje nije poznato. Čak ni u talijanskim arhivama povjesničari joj nisu uspjeli ući u trag. Na popisu brodova koji su stradali u Drugom svjetskom ratu, kojega je objavilo Ministarstvo pomorstva FNR Jugoslavije, navodi se da je Tiha potopljena u Livornu 1942. godine. Nikad se nisu pojavili izvori temeljem kojih je to objavljeno, pa se u svjetskim pomorskim kronikama sudbina Tihe vodi kao nepoznata.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => brodovi i sudbine 2 0 8621 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-12 18:57:50 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-05 11:47:39 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-08-05 11:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 71 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/12\/21977402.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/12\/21977398.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/12\/21977400.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/12\/21977404.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/12\/21977406.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/12\/21977410.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kedah <\/em>na pokusnoj plovidbi brzinom od 19 \u010dvorova<\/p>","

Golden Isles<\/em> \u2013 nesu\u0111eni ponos Jadrolinije<\/em><\/p>","

Impresivna Holsatia <\/em>skon\u010dala je u rezali\u0161tu<\/p>","

Kedmah <\/em>\u2013 brod za izraelsku povijest<\/p>","

Plata <\/em>- \u010detiri mjeseca tajne o Beogradu<\/em><\/p>","

Tiha <\/em>\u2013 jadranski simbol bogatstva i mo\u0107i<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1084","hd_21977402_1920.jpg":"1920x1080","k_21977402_1280.jpg":"1280x1280","k_21977402_1024.jpg":"1024x1024","k_21977402_640.jpg":"640x640","k_21977402_480.jpg":"480x480","k_21977402_340.jpg":"340x340","k_21977402_220.jpg":"220x220","o_21977402_1280.jpg":"1280x722","o_21977402_1024.jpg":"1024x578","o_21977402_640.jpg":"640x361","o_21977402_480.jpg":"480x271","o_21977402_340.jpg":"340x191","o_21977402_220.jpg":"220x124","h_21977402_1280.jpg":"1280x854","h_21977402_1024.jpg":"1024x683","h_21977402_640.jpg":"640x427","h_21977402_480.jpg":"480x320","h_21977402_340.jpg":"340x227","h_21977402_220.jpg":"220x147","pp_21977402_1280.jpg":"1280x1628","pp_21977402_1024.jpg":"1024x1303","pp_21977402_640.jpg":"640x814","pp_21977402_480.jpg":"480x611","pp_21977402_340.jpg":"340x432","pp_21977402_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1044","hd_21977398_1920.jpg":"1920x1080","k_21977398_1280.jpg":"1280x1280","k_21977398_1024.jpg":"1024x1024","k_21977398_640.jpg":"640x640","k_21977398_480.jpg":"480x480","k_21977398_340.jpg":"340x340","k_21977398_220.jpg":"220x220","o_21977398_1280.jpg":"1280x696","o_21977398_1024.jpg":"1024x556","o_21977398_640.jpg":"640x348","o_21977398_480.jpg":"480x261","o_21977398_340.jpg":"340x184","o_21977398_220.jpg":"220x119","h_21977398_1280.jpg":"1280x854","h_21977398_1024.jpg":"1024x683","h_21977398_640.jpg":"640x427","h_21977398_480.jpg":"480x320","h_21977398_340.jpg":"340x227","h_21977398_220.jpg":"220x147","pp_21977398_1280.jpg":"1280x1628","pp_21977398_1024.jpg":"1024x1303","pp_21977398_640.jpg":"640x814","pp_21977398_480.jpg":"480x611","pp_21977398_340.jpg":"340x432","pp_21977398_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1907","hd_21977400_1920.jpg":"1920x1080","k_21977400_1280.jpg":"1280x1280","k_21977400_1024.jpg":"1024x1024","k_21977400_640.jpg":"640x640","k_21977400_480.jpg":"480x480","k_21977400_340.jpg":"340x340","k_21977400_220.jpg":"220x220","o_21977400_1280.jpg":"1280x1271","o_21977400_1024.jpg":"1024x1017","o_21977400_640.jpg":"640x635","o_21977400_480.jpg":"480x476","o_21977400_340.jpg":"340x337","o_21977400_220.jpg":"220x218","h_21977400_1280.jpg":"1280x854","h_21977400_1024.jpg":"1024x683","h_21977400_640.jpg":"640x427","h_21977400_480.jpg":"480x320","h_21977400_340.jpg":"340x227","h_21977400_220.jpg":"220x147","pp_21977400_1280.jpg":"1280x1628","pp_21977400_1024.jpg":"1024x1303","pp_21977400_640.jpg":"640x814","pp_21977400_480.jpg":"480x611","pp_21977400_340.jpg":"340x432","pp_21977400_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2010","hd_21977404_1920.jpg":"1920x1080","k_21977404_1280.jpg":"1280x1280","k_21977404_1024.jpg":"1024x1024","k_21977404_640.jpg":"640x640","k_21977404_480.jpg":"480x480","k_21977404_340.jpg":"340x340","k_21977404_220.jpg":"220x220","o_21977404_1280.jpg":"1280x1340","o_21977404_1024.jpg":"1024x1072","o_21977404_640.jpg":"640x670","o_21977404_480.jpg":"480x502","o_21977404_340.jpg":"340x355","o_21977404_220.jpg":"220x230","h_21977404_1280.jpg":"1280x854","h_21977404_1024.jpg":"1024x683","h_21977404_640.jpg":"640x427","h_21977404_480.jpg":"480x320","h_21977404_340.jpg":"340x227","h_21977404_220.jpg":"220x147","pp_21977404_1280.jpg":"1280x1628","pp_21977404_1024.jpg":"1024x1303","pp_21977404_640.jpg":"640x814","pp_21977404_480.jpg":"480x611","pp_21977404_340.jpg":"340x432","pp_21977404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1322","hd_21977406_1920.jpg":"1920x1080","k_21977406_1280.jpg":"1280x1280","k_21977406_1024.jpg":"1024x1024","k_21977406_640.jpg":"640x640","k_21977406_480.jpg":"480x480","k_21977406_340.jpg":"340x340","k_21977406_220.jpg":"220x220","o_21977406_1280.jpg":"1280x881","o_21977406_1024.jpg":"1024x705","o_21977406_640.jpg":"640x440","o_21977406_480.jpg":"480x330","o_21977406_340.jpg":"340x234","o_21977406_220.jpg":"220x151","h_21977406_1280.jpg":"1280x854","h_21977406_1024.jpg":"1024x683","h_21977406_640.jpg":"640x427","h_21977406_480.jpg":"480x320","h_21977406_340.jpg":"340x227","h_21977406_220.jpg":"220x147","pp_21977406_1280.jpg":"1280x1628","pp_21977406_1024.jpg":"1024x1303","pp_21977406_640.jpg":"640x814","pp_21977406_480.jpg":"480x611","pp_21977406_340.jpg":"340x432","pp_21977406_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1184","hd_21977410_1920.jpg":"1920x1080","k_21977410_1280.jpg":"1280x1280","k_21977410_1024.jpg":"1024x1024","k_21977410_640.jpg":"640x640","k_21977410_480.jpg":"480x480","k_21977410_340.jpg":"340x340","k_21977410_220.jpg":"220x220","o_21977410_1280.jpg":"1280x789","o_21977410_1024.jpg":"1024x631","o_21977410_640.jpg":"640x394","o_21977410_480.jpg":"480x296","o_21977410_340.jpg":"340x209","o_21977410_220.jpg":"220x135","h_21977410_1280.jpg":"1280x854","h_21977410_1024.jpg":"1024x683","h_21977410_640.jpg":"640x427","h_21977410_480.jpg":"480x320","h_21977410_340.jpg":"340x227","h_21977410_220.jpg":"220x147","pp_21977410_1280.jpg":"1280x1628","pp_21977410_1024.jpg":"1024x1303","pp_21977410_640.jpg":"640x814","pp_21977410_480.jpg":"480x611","pp_21977410_340.jpg":"340x432","pp_21977410_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7848814 Threads: 1 Questions: 1642919599 Slow queries: 4884835 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111569868 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/jugoslavija-nije-vidjela-jadran-a-zaplovila-je-u-rezaliste-luksuzna-tiha-i-brodar-vesna-obavijeni-su-velom-tajne-1213935 [printLink] => /om/nautika/jugoslavija-nije-vidjela-jadran-a-zaplovila-je-u-rezaliste-luksuzna-tiha-i-brodar-vesna-obavijeni-su-velom-tajne-1213935?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 686835 [name] => parobrod jugoslavija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-05 13:42:43 [main_article_id] => 0 [alias] => parobrod-jugoslavija [link] => /tag/parobrod-jugoslavija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) [3] => stdClass Object ( [id] => 686836 [name] => brodar vesna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-05 13:42:43 [main_article_id] => 0 [alias] => brodar-vesna [link] => /tag/brodar-vesna ) [4] => stdClass Object ( [id] => 686837 [name] => parobrod tiha [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-05 13:42:43 [main_article_id] => 0 [alias] => parobrod-tiha [link] => /tag/parobrod-tiha ) [5] => stdClass Object ( [id] => 686838 [name] => jahta tiha [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-05 13:42:43 [main_article_id] => 0 [alias] => jahta-tiha [link] => /tag/jahta-tiha ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Jugoslavija‘ nije vidjela Jadran, a zaplovila je u - rezalište. Luksuzna jahta ‘Tiha‘ i brodar ‘Vesna‘ obavijeni su velom tajne [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/12/21977402.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] =>

Kedah na pokusnoj plovidbi brzinom od 19 čvorova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/12/21977402.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

Kedah na pokusnoj plovidbi brzinom od 19 čvorova

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/12/21977398.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

Golden Isles – nesuđeni ponos Jadrolinije

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/12/21977400.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

Impresivna Holsatia skončala je u rezalištu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/12/21977404.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

Kedmah – brod za izraelsku povijest

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/12/21977406.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

Plata - četiri mjeseca tajne o Beogradu

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/12/21977410.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

Tiha – jadranski simbol bogatstva i moći

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Potonuće parobroda Petka u Velikom Zatonu kod Dubrovnika u ratnim danima 1943. godine, ostaje jedna od velikih tajni novije povijesti Jadrana.

Tekst objavljen u travanjskom broju Otvorenog mora izazvao je veliko zanimanje, ali nitko se nije javio s podatkom koji bi, makar i najmanje, pomogao u rasvjetljavanju toga događaja. No, pokazalo se ono što smo oduvijek znali: priče o parobrodima nadasve su privlačne mnogim našim čitateljima.

A vražji su ti zaljubljenici u parobrode, pa pamte što su svi drugi zaboravili. Najbolji je primjer upit o parobrodu Jugoslavija koji je u floti Jadrolinije trebao zaploviti 1954. godine. Jugoslavija, pa još parobrod, pa Jadrolinija?! Ma dajte ljudi, o čemu pričate?

Pa već u srpnju 1955. porinut je u Splitu prestižni motorni brod Jugoslavija, a kumovala mu je Jovanka Broz. Godinu dana poslije već je plovio, a slijedili su ga Jadran i Jedinstvo.

Nepostojeći brod

Ali, istina je! Veliki je dio starih brojeva Slobodne Dalmacije digitaliziran i dostupan na Internetu, pa u prosincu 1953. godine nalazimo vijest pod naslovom Jugoslavija – novi putnički brod za Jadran. Jadrolinija i turistička privreda uspjeli su osigurati devize za kupnju luksuznoga putničkoga broda, a od nekoliko ponuda najpovoljnija je, piše neki davni kolega novinar Mandekić, ona za parobrod Ajland star, kako se tada pisalo po Vuku.

Izgrađen 1947. godine taj luksuzni britanski Island Star od 8000 tona, koji može primiti tisuću putnika, od kojih 250 u kabinama, a plovi brzinom od 17 čvorova, bio je čudo od broda, nema što. No, nevolja je bila što za njega nitko nije znao! Dugo vremena pokušavao sam doznati bilo što, ali uzalud.

Od Lloyd'sovih registra iz ranih pedesetih godina 20. stoljeća pa dalje, nije bilo ni traga brodu koji bi odgovarao tome opisu. Pomorski kroničari i povjesničari s kojima surađujem prvi put su čuli za tu davnu priču. Iz Londona sam dobio objašnjenje da Britanci 1947. sigurno nisu gradili luksuzne putničke brodove. Nakon strašnih ratnih gubitaka, manjak tonaže je bio takav da su svi drugi brodovi imali prednost.

S druge strane, Slobodna Dalmacija sigurno nije izmislila priču o parobrodu Jugoslavija koji je trebao biti ponosom putničke flote na Jadranu. I doista, tek nešto više od mjesec dana nakon vijesti o Jugoslaviji, početkom veljače 1954., na naslovnici Slobodne, koja je tada izlazila na samo četiri stranice, objavljeno je da Jadrolinija kupuje brod.

Ime Jugoslavija nije spomenuto, no priča je bila potpuno ista. Ali, sada to više nije Ajland star, nego Gold Isles, građen 1928. godine. Bio je to izvrstan putokaz, premda se brod zvao Golden Isles i bio je građen 1927. godine.

---

image

Golden Isles – nesuđeni ponos Jadrolinije

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Novi pokušaj

Kako je u davnome članku napisano, 'direktor Jadrolinije Božo Smodlaka lično je sa stručnjacima pregledao brod koji je bio na generalnom popravku u Đenovi' i svakog časa se očekivala vijest da je brod kupljen. No, to se nije dogodilo. Netko pametan je prosudio da bi bila ludost kupiti taj stari parobrod u trenutku kad su već bili gotovi nacrti za slavni trojac 3J (Jugoslavija, Jadran, Jedinstvo). To je najbolje potvrdio podatak da je Golden Isles izrezan već 1956. godine.

Taj je starac imao zanimljiv život, dobio je posebno mjesto u povijesti Izraela, pa ga vrijedi predstaviti. Pod imenom Kedah izgrađen je u poznatome brodogradilištu Vickers u mjestu Barrow-in-Furness i u listopadu 1927. godine predan je tvrtki Straits Steamship Co. iz Singapura.

Otplovio je preko pola svijeta da bi preuzeo liniju između Singapura i Penanga u tadašnjoj Malaji. Bio je dug točno stotinu i širok 15 metara, mogao je ukrcati 80 putnika u kabinama prve klase i još 960 na palubi. Dvije parne turbine pokretale su ga brzinom od čak 19 čvorova.

Cijeli rat proveo je u Kraljevskoj mornarici u azijskim vodama, a po povratku u Europu temeljito je obnovljen da bi postao Kedmah, prvi brod izraelskoga nacionalnog brodara ZIM Israel Navigation Co. Uz neviđeno slavlje dočekan je u Tel Avivu u srpnju 1947., a sve do 1952. prevozio je Židove iz Europe preko luka u Genovi i Marseilleu.

---

image

Kedmah – brod za izraelsku povijest

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Tada je prodan londonskoj tvrtki Harris & Dixon, dobio je ime Golden Isles i zaplovio je između Marseillea, Malte, Cipra i Libanona. Doskora je raspremljen u Genovi, pa su ga pokušali prodati Jadroliniji. Od posla nije bilo ništa, pa je Jugoslavija ostala samo u starim novinama.

Tvrtka bez broda

Prošlih godina bilo je upita, čak i iz inozemstva, o tvrtki Vesna d.d. za plovidbu iz Sušaka, a osnovno pitanje je bilo: je li ona uopće imala velike putničke brodove?

Neobično pitanje, neobičan i odgovor: imala je jedan brod, ali on za nju nikad nije zaplovio. Kao i u slučaju Jugoslavije, sve je krenulo od novinske vijesti od prije gotovo stotinu godina. Što je bilo dalje sada prvi pišemo u Otvorenom moru.

U veljači 1927. godine, u tada vrlo čitanome pomorskome časopisu Jadranska straža, objavljeno je da je brodarska tvrtka Vesna d.d. za plovidbu kupila od znamenite njemačke kompanije Hamburg – Amerika Linie veliki putnički parobrod Holsatia. Pod imenom Beograd trebao je odmah uspostaviti redovitu prugu između Sušaka i Buenos Airesa, s pristajanjima u Splitu, Las Palmasu, Santosu, Sao Paulu i Montevideu.

Nije to bilo iznenađenje, nego dugo očekivana vijest, jer se ta pruga spominjala godinama, a posebno je bila važna našim iseljenicima koji su masovno odlazili u Južnu Ameriku. Društvo Vesna d.d. za plovidbu je 1925., izdavanjem novih dionica, osiguralo kapital za kupnju Beograda, ali i drugoga broda koji se trebao zvati Zagreb.

Sve je izgledalo sjajno, bio je odabran i prvi zapovjednik kap. Ivan Poppel, ali Holsatia nikad nije doplovila u Jadran! Njemačke kronike kažu da je samo godinu dana kasnije, 23. ožujka 1928., predana rezalištu u Hamburgu.

---

image

Impresivna Holsatia skončala je u rezalištu

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Što se dogodilo ostalo je potpuno nepoznato. Inače parobrod Holsatia, dug 128 i širok 16 metara, izgrađen je 1909. u Vlissingenu pod imenom Frisia za nizozemskoga brodara, a Nijemcima je prodan u siječnju 1922. godine.

Tajnovita četiri mjeseca

Za tvrtku Vesna d.d. za plovidbu znamo da je utemeljena u Dubrovniku 1921. godine sredstvima Banke za pomorstvo, da je poslovala iz Sušaka i da je imala jedan jedini brod. Bio je to trojarbolni bark Mornar, izgrađen 1918. u Nizozemskoj, a prodan Talijanima 1925. godine. Nakon što je tajnovito propao posao s Holsatijom, tvrtku Vesna više se i nije spominjalo. I tu se u tišini pojavljuje drugi Beograd!

U travnju 1931. u Francuskoj je kupljen parobrod Plata, gotovo jednak Holsatiji. U Lučkoj kapetaniji u Sušaku upisan je kao Beograd, ali je izbrisan već u kolovozu, jer je prodan u Italiju kao staro željezo. Nema podataka o tome što je parobrod radio ta četiri mjeseca, je li uopće plovio i gdje se zapravo nalazio.

---

image

Plata - četiri mjeseca tajne o Beogradu

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Izgrađen je 1907. godine u Govanu u Škotskoj, za francusku tvrtku Societe Generale de Transport Maritimes a Vapeur iz Marseillea. Bio je dug 132,5 i širok 15,3 metra, a mogao je ukrcati 52 putnika prvoga razreda, 76 putnika drugoga razreda, te čak 1500 iseljenika u bijednim prostorima bez ikakve klase. Sve vrijeme plovio je na linijama za Južnu Ameriku. Odlaskom Beograda u rezalište nestala je i tvrtka Vesna.

Kad je o parobrodima i tajnama riječ posebno mjesto ima luksuzna jahta Tiha. Nevolja je što se o njezinom životu prije dolaska na Jadran zna sve, a o posljednjim danima – ništa!

Kao Sheelah ona je Britancima uspomena na slavnoga mornaričkoga zapovjednika admirala Davida Beattyja. Jahta duga 61,6 metara izgrađena je 1902. u škotskome brodogradilištu John Brown & Co. Ltd. u Clydebanku. Admiral Beatty kupio je 1913. godine, no čim je iduće godine počeo rat stavio je na raspolaganje Admiralitetu. Njegova supruga Ethel financirala je preuređenje luksuzne jahte u bolnički brod.

---

image

Tiha – jadranski simbol bogatstva i moći

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Tihi nestanak Tihe

Poslije rata Sheelah je vratila stari sjaj. Tek 1934. slavni se Beatty odlučio prodati brod, a posredstvom tajnovite Amerikanke F.A. Sterling, kupio ga je Božo Banac, tada najveći brodovlasnik na Jadranu. Dodatno je uređen i pod imenom Tiha uvršten u flotu Jugoslavenskog Lloyda. Tiha postaje simbol bogatstva i moći u tadašnjoj Jugoslaviji. A onda dolazi 1941. i Travanjski rat. Talijani odmah plijene jahtu i...

Ništa dalje nije poznato. Čak ni u talijanskim arhivama povjesničari joj nisu uspjeli ući u trag. Na popisu brodova koji su stradali u Drugom svjetskom ratu, kojega je objavilo Ministarstvo pomorstva FNR Jugoslavije, navodi se da je Tiha potopljena u Livornu 1942. godine. Nikad se nisu pojavili izvori temeljem kojih je to objavljeno, pa se u svjetskim pomorskim kronikama sudbina Tihe vodi kao nepoznata.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića
Privatna arhiva Marijana Žuvića

Kedah na pokusnoj plovidbi brzinom od 19 čvorova

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Golden Isles – nesuđeni ponos Jadrolinije

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Impresivna Holsatia skončala je u rezalištu

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Kedmah – brod za izraelsku povijest

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Plata - četiri mjeseca tajne o Beogradu

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Tiha – jadranski simbol bogatstva i moći

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/jugoslavija-nije-vidjela-jadran-a-zaplovila-je-u-rezaliste-luksuzna-tiha-i-brodar-vesna-obavijeni-su-velom-tajne-1213935 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5a7968b55611a8a1e365e43408e811d40fedd88a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Jugoslavija%E2%80%98+nije+vidjela+Jadran%2C+a+zaplovila+je+u+-+rezali%C5%A1te.+Luksuzna+jahta+%E2%80%98Tiha%E2%80%98+i+brodar+%E2%80%98Vesna%E2%80%98+obavijeni+su+velom+tajne&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fjugoslavija-nije-vidjela-jadran-a-zaplovila-je-u-rezaliste-luksuzna-tiha-i-brodar-vesna-obavijeni-su-velom-tajne-1213935 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fjugoslavija-nije-vidjela-jadran-a-zaplovila-je-u-rezaliste-luksuzna-tiha-i-brodar-vesna-obavijeni-su-velom-tajne-1213935 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

brodovi i sudbine‘Jugoslavija‘ nije vidjela Jadran, a zaplovila je u - rezalište. Luksuzna jahta ‘Tiha‘ i brodar ‘Vesna‘ obavijeni su velom tajne

Piše Marijan Žuvić
5. kolovoza 2022. - 13:42

Potonuće parobroda Petka u Velikom Zatonu kod Dubrovnika u ratnim danima 1943. godine, ostaje jedna od velikih tajni novije povijesti Jadrana.

Tekst objavljen u travanjskom broju Otvorenog mora izazvao je veliko zanimanje, ali nitko se nije javio s podatkom koji bi, makar i najmanje, pomogao u rasvjetljavanju toga događaja. No, pokazalo se ono što smo oduvijek znali: priče o parobrodima nadasve su privlačne mnogim našim čitateljima.

A vražji su ti zaljubljenici u parobrode, pa pamte što su svi drugi zaboravili. Najbolji je primjer upit o parobrodu Jugoslavija koji je u floti Jadrolinije trebao zaploviti 1954. godine. Jugoslavija, pa još parobrod, pa Jadrolinija?! Ma dajte ljudi, o čemu pričate?

Pa već u srpnju 1955. porinut je u Splitu prestižni motorni brod Jugoslavija, a...

16. svibanj 2024 06:04