Vrlo zanimljiv novitet na nedavno održanom nautičkom sajmu u Biogradu predstavila je tvrtka iz Hrvaca, koja se već 30 godina, što upravo obilježavaju, bavi servisiranjem i proizvodnjom rashladnih sustava za vozila i plovila.
Oni su predstavili takozvani kompakt uređaj, odnosno potpuno zaokruženu rashladnu jedinicu koja se može vrlo jednostavno ugraditi u bilo koji hladnjak.
On se može prema dimenzijama broda i mjestu ugradnje oblikovati i izraditi u Sustavima Janković, ali ga može oblikovati, izolirati i pripremiti sam vlasnik plovila, a onda u njega jednostavno ugraditi kompakt uređaj i - hladnjak je dovršen.
I to ne bilo kakav hladnjak, jer kompakt u malim dimenzijama ima vrlo veliku snagu hlađenja uz malu potrošnju struje zahvaljujući dinamičkom isparivaču i vrhunskom Danfoss kompresoru.
- Ovo je veliki iskorak u našem programu koji smo dugo razvijali i u njega ugradili sve stečeno znanje i iskustvo. Sve su komponente od najboljih materijala, a kućište i rashladni dio jedinice koji je vidljiv u hladnjaku su od inoksa 316. Postoji i okvir od inoksa koji je ujedno šagum za rezanje pravokutnika dimenzija 32,2 x 22,2 cm unutar kojeg se ugrađuje kompakt uređaj. Tako ga u slučaju potrebe učas možete demontirati i izvući cijeli mehanizam vani kroz vrata hladnjaka nakon odvijanja šest vijaka kojim se odvaja od okvira – priča nam vlasnik tvrtke Ante Janković, dodajući da mu je u tehnološkom iskoraku velika pomoć bio sin Josip, magistar elektronike i računalne tehnike koji je odlučio razvijati karijeru u očevoj tvrtki i tako nastaviti obiteljsku tradiciju.
- Izolacija je najvažnija za efikasnost hlađenja. Ako imate hladnjak s izolacijom debljine 3 cm, ovaj kompakt sustav može hladiti 300 litara, ako je izolacija debela 5 cm, tada rashladni kapacitet raste na 500 litara, dok bi s 10 cm izolacije mogao hladiti i 800 litara – objašnjava nam Josip.
Usput dodaje kako ljudi mogu uzeti bilo koje pogodno kućište klasičnog hladnjaka za kućanstvo, skinuti sav mehanizam s njega i sa stražnje strane po šagumu izrezati otvor za ugradnju kompakt jedinice. Nakon što je ugrade, imat će odličan brodski hladnjak.
On je pridonio i digitalizaciji predstavljenog uređaja, jer postoji njegova standardna i premium varijanta. Potonja ima digitalni displej s upravljanjem, pa je moguće podesiti temperaturu unutrašnje komore u deseti dio stupnja, što se jasno očitava i lako mijenja naviše ili naniže.
Kao dodatnu prednost njihovog kompaktnog sustava, Ante Janković ističe postojanje posebne kontrolne jedinice koja automatski prepoznaje izvor napajanja.
- Sustav može raditi na 12 ili 24 volta, a vi ga u jednom trenutku uključite na izmjeničnu struju između 100 i 260 volti. On će se automatski u par sekundi sam prebaciti na to napajanje. Čim tu struju prekinete, opet će se sam vratiti na istosmjerno baterijsko napajanje prepoznajući napon. Tako ste osigurani od mogućih ljudskih grešaka – zadovoljan je učinjenim Ante.
Kako je prednja strana uređaja zapravo isparivač, a stražnja kompresor i mehanizam koji za rad, kao i svaki hladnjak, trebaju zraka, i taj je mogući problem riješen.
- Svaki hladnjak da bi hladio otpušta određenu toplinu. Iako je mehanizam našeg kompakt uređaja doista složen u minimalan prostor, ako na mjestu ugradnje nema uvjeta da iza hladnjaka bude 30-ak centimetara slobodno, napravili smo dva rješenja. Jedno je da se ta jedinica može odvojiti i postaviti na zgodno mjesto udaljeno metar-dva od isparivača, a drugo je još jednostavnije. Stražnji dio završava okruglim otvorom na koji se montira fleksibilna cijev promjera 110 mm i topli zrak izvede na zgodno mjesto u brodu ili izvan njega. Uglavnom, sve je napravljeno tako da se lako može prilagoditi situaciji u svakom modalitetu ugradnje.
Cijena ovog kompakt uređaja još nije do kraja definirana, ali će iznositi negdje oko 6000 kuna.
Ante nam je na kraju kazao da je predstavljeni model namijenjen za standardno hlađenje u rasponu temperature od +1 do +8, pa je pogodan za čuvanje voća, povrća, mliječnih proizvoda, jaja, pića i slično. Iduće godine planiraju, pak, dovršiti i sličan kompaktni uređaj za duboko zamrzavanje hrane.