stdClass Object ( [id] => 1178171 [title] => Robusni momak mekane duše: Gala Viking V580 F lakoćom tuče more, a pogodan je za više zadaća [alias] => galin-viking-v580-f-lakocom-tuce-more-a-pogodan-je-za-vise-zadaca [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​Grand Marine International, proizvođač s već ustaljenim i tada od strane nautičke javnosti prepoznatim brendom gumenjaka Grand, 2015. godine utemeljuje novi projekt ODM (Original Design Manufacturer) s ukrajinskim brodograditeljem Colibri – razvoj i proizvodnju nove generacije gumenjaka s tvrdim koritom od aluminija pod imenom Gala.

Uspješna suradnja rezultirala je stvaranjem modernog malog škvera u kojem se danas proizvodi više brendova plovila. Od samog početka Grand Marine International, na osnovi stečenih iskustava, pri projektiranju i proizvodnji gumenjaka Gala postavlja visoke kriterije u pogledu inovativnosti i dizajna, kvalitete proizvodnje te visokog stupnja završne obrade. Istodobno, uz konkurentne cijene i dobro uspostavljenu prodajnu mrežu i postprodajnu podršku.

​Danas se gumenjaci Gala nude u širokoj paleti od 2,4 do 6,5 m dužine, praktički za sve segmente tržišta, od profesionalnih do onih namijenjenih za uživanje i opuštanje.

Sigurnost i udobnost RIB (Rigid Inflatable Boat) čini ih prvim izborom mnogih zaljubljenika u gumene brodice, iako je konkurencija u tom segmentu među proizvođačima vrlo oštra. Mogućnost testiranja Galinog modela V580 F iz cruising linije Viking iskoristili smo na prošlogodišnjem Biograd Boat Showu.

Robusni momak

Viking linija gumenjaka prvenstveno je namijenjena za uživanje i opuštanje, a veliko F uz oznaku modela označava je maksimalno prilagođen ribolovu (F = Fishing). Svojim izgledom Viking V580 F ne izgleda suviše elegantno, ali ta brodica dužine 5,80 m i širine 2,50 metara svojom linijom odaje dojam robusnog plovila koje je spremno za izazove otvorenog mora i dobro podnošenje većih valova.

Iako se može koristiti u različite svrhe, od ribolova do pružanja potpore roniocima, način i mogućnosti opremanja, u kombinaciji s palubnim detaljima, ipak ga svrstavaju u kategoriju plovila namijenjenih ponajprije uživanju na moru.

---

---

Gledano s krme, Vikinga V580 F karakterizira promišljeno riješeno krmeno zrcalo u kojem je zdenac za motor okružen s dva prostrana podesta za ovu dužinu plovila, a preko njih je olakšan i pristup motoru. Samo zrcalo projektirano je na način da olakšava silazak u more preko sklopivih stepenica, a skladno se nastavlja kao stabilizator integriran s trupom, čime se znatno poboljšavaju plovne karakteristike.

Prostran pristup kokpitu omogućen je s obje strane trupa, a odmah iznad zrcala su opcijski smještene dvije udobne i tapecirane stolice koje se mogu zaokrenuti prema potrebi i/ili maknuti.

Iznad njih je veliki otvor s poklopcem koji omogućava neometani pristup prema spremištu lociranom u krmenom zrcalu. U ovom dijelu kokpita smještena je i jacera na koju se skladno nadovezuju nosači štapova integrirani u konstrukciju skiperske klupe.

---

image
---

Laka manipulacija

U svakom segmentu primjetna je posvećenost brodograditelja detaljima i završnoj obradi. Rukohvati su brojni, čime je dodatno naglašena sigurnost putnika u krmenom dijelu, a tu su i bitve primjerene veličine zavarene za aluminijski trup. Za trup su zavarena i hvatišta za izvlačenje, uz ona dva na pramčanom dijelu kokpita u težišnim točkama.

Kako su dimenzije broda prilagođene svakom načinu cestovnog prijevoza, jasno je da se transportna manipulacija odvija brzo i jednostavno.

​Dva prostrana podesta smještena na tubuse sa svake strane, osim što olakšavaju prolaz put pramca, također olakšavaju i dodatno osiguravaju komunikaciju preko boka plovila. Fisherman verzija V580 opremljena je klupom za skipera ispod koje se nalazi malo spremište.

---

image
---

Bez naslona je, a na njoj se mogu udobno smjestiti dvije osobe, s tim da ostavlja dovoljno mjesta i za upravljanje u stajaćem položaju. Klupa je udobna, a u kombinaciji s rukohvatima i podestom na upravljačkoj konzoli osigurava skiperu i suputniku dobar oslonac i pri brzim adrenalinskim vožnjama po uzburkanom moru.

​Upravljačka konzola nije velika, no dovoljna je da na nju stanu svi potrebni instrumenti za upravljanje i nadzor. Nije široka, pa omogućava neometanu i sigurnu komunikaciji prema pramcu s obje strane.

Ispod upravljača je otvor s poklopcem, a veliki vjetrobran daje dobru zaštitu od vjetra i prskanja. Sve je opasano robusnim rukohvatom od inoksa čime je zaokružen jednostavan, ali skladan i prihvatljiv dizajn konzole.

---

image
---

Dašak luksuza

U samome pramcu nailazimo na bowrider sjedište opremljeno jastukom ispod kojeg se nalazi još skladišnih prostora. Promišljeno je oblikovano da s podestom na samom vrhu pramca osigura jednostavnu i sigurnu komunikaciju. I u ovom dijelu su u trup integrirani okovi za podizanje gumenjaka, dok je sklopiva pramčana bitva montirana na pramčani podest.

Ovdje bi prigovorili brodograditeljima da nisu razmišljali o ugradnji sidrenoga vinča, a prilikom testiranja nismo vidjeli jednostavno rješenje za to.

Iako se radi o fishermenu, na testiranom plovilu nismo zamijetili nešto što bi se trebalo doraditi ili poboljšati u smislu estetike. Sve je nekako na svome mjestu, a završna obrada na visokom nivou.

---

image
---

Uz posvećenost detaljima, testirano plovilo opcijski oplemenjeno umjetnom tikovinom odiše i luksuzom što ga odmiče od klasične ribarice. Konstrukcija vrlo je čvrsta, a za odličan raspored cjelina na plovilu treba pohvaliti dizajnere koji su optimalno iskoristili svaki djelić broda.

Korito tog uvjetnog gumenjaka izrađeno je od posebne aluminijske slitine, tako da je oblikovana laka i čvrsta konstrukcija trupa. Pritom se posebnim zaštitnim slojem aluminij dodatno štiti od korozije. Primijenjena tehnologija je skuplja, ali se tako dobije aluminijsko plovilo apsolutno primjereno za dugotrajnu uporabu u agresivnom morskom okruženju.

Osim naglašenog V profila od aluminija, trup dodatno karakterizira krmeno zrcalo projektirano tako da istodobno poboljšava plovne karakteristike i olakšava silazak u more. Gumeni dio plovila, odnosno tubusi, podijeljen je u pet komora, tako da je brod praktično nepotopiv.

---

image
---

Svojim oblikom i promjerom od 60 cm tubusi u stanju mirovanja ne dotiču morsku površinu, ali prilikom navigacije i/ili mirovanja na valovitom moru amortiziraju energiju valova i stabiliziraju gumenjak.

Izbor materijala

​Kuriozitet je da prema želji kupaca tubusi mogu biti od Valmex PVC-a ili Hypalona, a oba su materijala prilagođena ekstremnim uvjetima morskog okruženja. Skuplji i moćniji Hypalon podiže osnovnu cijenu plovila za 50 posto, odnosno za 30 posto kod dužih modela.

U obje varijante, cijelo dužinom tubusi opremljeni su brizgobranom, tako da dodatno štite kokpit od prskanja i posolice. Uz to imaju nadtlačni ventil, te brojne ručke raspoređene po tubusima čime je dodatno naglašena sigurnost putnika tijekom navigacije.

Iako izgleda vrlo robusno, upravljanje Vikingom V580F je lagano. Testirani model bio je opremljen motora marke Suzuki od 140 KS, a njegova simbioza s brodicom više je nego uspješna.

---

image
---

Zahvaljujući Suzukijevom velikom prijenosnom omjeru u kopči, jednom od najvećih u klasi, odziv na dodavanje gasa je trenutačan, pa smo vrijeme do glisiranje od nepunih 5 sekundi jedva izmjerili, a nakon 16 sekundi dostigli smo maksimalnih 6000 o/min i brzinu od 36 čvorova.

Suzuki 140 može bez štete otrpjeti i nekih 200 okretaja u minuti više, ali i ovaj postignuti rezultat dokazuje da je motor pažljivo ugođen s trupom ovog Vikinga. Ovo tim više što V580F pri svakoj brzini dobro drži smjer, zahvaljujući odlično projektiranom koritu izrazitog V-profila.

Pri naglim promjenama smjera i najvećoj brzini zahtijeva malo jaču ruku zbog takvoga dna, ali je preciznost odgovora plovila još uvijek dobra, tako da svaki dodir ručice gasa i kola upravljača rezultira trenutačnom promjenom smjera i brzine plovidbe. U svim režimima plovidbe Suzuki je imao dovoljno snage za izvlačenje Vikinga.

---

image
---

Lagan i čvrst

​Za brzinu krstarenja najbolji omjer potrošnje i brzine utvrdili smo između 3500 – 4000 okretaja, uz brzinu oko 20 čvorova, te očekivanu potrošnju od 14 litara/sat. Zahvaljujući Suzukijevoj Lean Burn tehnologiji, potrošnja je zaista ispodprosječna, ali kao i sa svim motorima koji imaju Lean Burn tehnologiju treba biti oprezan s ručicom gasa, te pažljivo ugađati trim i režim rada motora.

Danas su RIB gumenjaci za ronjenje i ribolov od 6 metara sve traženiji, jer nude dovoljno prostora za sjedenje i odlaganje opreme, uz brojne mogućnosti za nadogradnju. Pogodni su za uživanje i opuštanje uz more, a ujedno dovoljno lagani, tako da im ne treba puno konjskih snaga za sigurno ponašanje na moru i brzi transport do skrivenih uvala.

Sve su to odlike i testiranog Vikinga, uz napomenu da mu prostor u kokpitu, završna obrada i izvrsne karakteristike daju laganu prednost u odnosu na konkurenciju.

---

BROJ OKR. - BRZINA (čv)

700       3

1000       3,5

1500       4,5

2000       5,2

2500       7,9

3000       12,5

3500       18

4000       21

4500       25

5000       28

5500       32

6000       36

---

---

​OSOBNA KARTA

Dužina       5,80 m

Širina       2,50 m

Širina unutar tubusa       1,30 m

Promjer tubusa       60 cm

Broj komora       5

Težina trupa bez opreme       370 kg

Nosivost       1500 kg

Broj putnika       12

Motor maks       150 KS

Tank vode       50 l

Tank goriva       100 l

Proizvođač       ODM, Ukrajina

Zastupnik       Rib store, Primošten

Cijena bez motora       23,000 eura

---

---

​KONAČNA OCJENA

PLUS

- prostrani krmeni kokpit

- razina završne obrade

- karakteristika trupa

MINUS

- malo mjesta za sjedenje

- malo prostora za pohranu

- nedostatak mogućnosti ugradnje stola

---

---

image
---

---

image
---

---

image
---

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test gumenjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => test gumenjaka 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-19 18:16:02 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Sergije Dvornik [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-23 17:10:37 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-03-23 13:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 72 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/19\/21032226.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/21032190.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/21032186.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/21032188.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/21032192.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/21032194.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/21032198.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/21032200.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/21032202.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/21032204.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/21032206.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/21032208.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/21032210.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/21032212.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/21032214.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/21032228.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1287","hd_21032226_1920.jpg":"1920x1080","k_21032226_1280.jpg":"1280x1280","k_21032226_1024.jpg":"1024x1024","k_21032226_640.jpg":"640x640","k_21032226_480.jpg":"480x480","k_21032226_340.jpg":"340x340","k_21032226_220.jpg":"220x220","o_21032226_1280.jpg":"1280x858","o_21032226_1024.jpg":"1024x686","o_21032226_640.jpg":"640x429","o_21032226_480.jpg":"480x321","o_21032226_340.jpg":"340x227","o_21032226_220.jpg":"220x147","h_21032226_1280.jpg":"1280x854","h_21032226_1024.jpg":"1024x683","h_21032226_640.jpg":"640x427","h_21032226_480.jpg":"480x320","h_21032226_340.jpg":"340x227","h_21032226_220.jpg":"220x147","pp_21032226_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032226_1024.jpg":"805x1024","pp_21032226_640.jpg":"503x640","pp_21032226_480.jpg":"377x480","pp_21032226_340.jpg":"267x340","pp_21032226_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1060","hd_21032190_1920.jpg":"1920x1080","k_21032190_1280.jpg":"1280x1280","k_21032190_1024.jpg":"1024x1024","k_21032190_640.jpg":"640x640","k_21032190_480.jpg":"480x480","k_21032190_340.jpg":"340x340","k_21032190_220.jpg":"220x220","o_21032190_1280.jpg":"1280x706","o_21032190_1024.jpg":"1024x565","o_21032190_640.jpg":"640x353","o_21032190_480.jpg":"480x265","o_21032190_340.jpg":"340x187","o_21032190_220.jpg":"220x121","h_21032190_1280.jpg":"1280x854","h_21032190_1024.jpg":"1024x683","h_21032190_640.jpg":"640x427","h_21032190_480.jpg":"480x320","h_21032190_340.jpg":"340x227","h_21032190_220.jpg":"220x147","pp_21032190_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032190_1024.jpg":"805x1024","pp_21032190_640.jpg":"503x640","pp_21032190_480.jpg":"377x480","pp_21032190_340.jpg":"267x340","pp_21032190_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_21032186_1920.jpg":"1920x1080","k_21032186_1280.jpg":"1280x1280","k_21032186_1024.jpg":"1024x1024","k_21032186_640.jpg":"640x640","k_21032186_480.jpg":"480x480","k_21032186_340.jpg":"340x340","k_21032186_220.jpg":"220x220","o_21032186_1280.jpg":"1280x852","o_21032186_1024.jpg":"1024x681","o_21032186_640.jpg":"640x426","o_21032186_480.jpg":"480x319","o_21032186_340.jpg":"340x226","o_21032186_220.jpg":"220x146","h_21032186_1280.jpg":"1280x854","h_21032186_1024.jpg":"1024x683","h_21032186_640.jpg":"640x427","h_21032186_480.jpg":"480x320","h_21032186_340.jpg":"340x227","h_21032186_220.jpg":"220x147","pp_21032186_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032186_1024.jpg":"805x1024","pp_21032186_640.jpg":"503x640","pp_21032186_480.jpg":"377x480","pp_21032186_340.jpg":"267x340","pp_21032186_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1276","hd_21032188_1920.jpg":"1920x1080","k_21032188_1280.jpg":"1280x1280","k_21032188_1024.jpg":"1024x1024","k_21032188_640.jpg":"640x640","k_21032188_480.jpg":"480x480","k_21032188_340.jpg":"340x340","k_21032188_220.jpg":"220x220","o_21032188_1280.jpg":"1280x850","o_21032188_1024.jpg":"1024x680","o_21032188_640.jpg":"640x425","o_21032188_480.jpg":"480x319","o_21032188_340.jpg":"340x225","o_21032188_220.jpg":"220x146","h_21032188_1280.jpg":"1280x854","h_21032188_1024.jpg":"1024x683","h_21032188_640.jpg":"640x427","h_21032188_480.jpg":"480x320","h_21032188_340.jpg":"340x227","h_21032188_220.jpg":"220x147","pp_21032188_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032188_1024.jpg":"805x1024","pp_21032188_640.jpg":"503x640","pp_21032188_480.jpg":"377x480","pp_21032188_340.jpg":"267x340","pp_21032188_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21032192_1920.jpg":"1920x1080","k_21032192_1280.jpg":"1280x1280","k_21032192_1024.jpg":"1024x1024","k_21032192_640.jpg":"640x640","k_21032192_480.jpg":"480x480","k_21032192_340.jpg":"340x340","k_21032192_220.jpg":"220x220","o_21032192_1280.jpg":"1280x852","o_21032192_1024.jpg":"1024x682","o_21032192_640.jpg":"640x426","o_21032192_480.jpg":"480x319","o_21032192_340.jpg":"340x226","o_21032192_220.jpg":"220x146","h_21032192_1280.jpg":"1280x854","h_21032192_1024.jpg":"1024x683","h_21032192_640.jpg":"640x427","h_21032192_480.jpg":"480x320","h_21032192_340.jpg":"340x227","h_21032192_220.jpg":"220x147","pp_21032192_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032192_1024.jpg":"805x1024","pp_21032192_640.jpg":"503x640","pp_21032192_480.jpg":"377x480","pp_21032192_340.jpg":"267x340","pp_21032192_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21032194_1920.jpg":"1920x1080","k_21032194_1280.jpg":"1280x1280","k_21032194_1024.jpg":"1024x1024","k_21032194_640.jpg":"640x640","k_21032194_480.jpg":"480x480","k_21032194_340.jpg":"340x340","k_21032194_220.jpg":"220x220","o_21032194_1280.jpg":"1280x852","o_21032194_1024.jpg":"1024x682","o_21032194_640.jpg":"640x426","o_21032194_480.jpg":"480x319","o_21032194_340.jpg":"340x226","o_21032194_220.jpg":"220x146","h_21032194_1280.jpg":"1280x854","h_21032194_1024.jpg":"1024x683","h_21032194_640.jpg":"640x427","h_21032194_480.jpg":"480x320","h_21032194_340.jpg":"340x227","h_21032194_220.jpg":"220x147","pp_21032194_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032194_1024.jpg":"805x1024","pp_21032194_640.jpg":"503x640","pp_21032194_480.jpg":"377x480","pp_21032194_340.jpg":"267x340","pp_21032194_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21032198_1920.jpg":"1920x1080","k_21032198_1280.jpg":"1280x1280","k_21032198_1024.jpg":"1024x1024","k_21032198_640.jpg":"640x640","k_21032198_480.jpg":"480x480","k_21032198_340.jpg":"340x340","k_21032198_220.jpg":"220x220","o_21032198_1280.jpg":"1280x852","o_21032198_1024.jpg":"1024x682","o_21032198_640.jpg":"640x426","o_21032198_480.jpg":"480x319","o_21032198_340.jpg":"340x226","o_21032198_220.jpg":"220x146","h_21032198_1280.jpg":"1280x854","h_21032198_1024.jpg":"1024x683","h_21032198_640.jpg":"640x427","h_21032198_480.jpg":"480x320","h_21032198_340.jpg":"340x227","h_21032198_220.jpg":"220x147","pp_21032198_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032198_1024.jpg":"805x1024","pp_21032198_640.jpg":"503x640","pp_21032198_480.jpg":"377x480","pp_21032198_340.jpg":"267x340","pp_21032198_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21032200_1920.jpg":"1920x1080","k_21032200_1280.jpg":"1280x1280","k_21032200_1024.jpg":"1024x1024","k_21032200_640.jpg":"640x640","k_21032200_480.jpg":"480x480","k_21032200_340.jpg":"340x340","k_21032200_220.jpg":"220x220","o_21032200_1280.jpg":"1280x852","o_21032200_1024.jpg":"1024x682","o_21032200_640.jpg":"640x426","o_21032200_480.jpg":"480x319","o_21032200_340.jpg":"340x226","o_21032200_220.jpg":"220x146","h_21032200_1280.jpg":"1280x854","h_21032200_1024.jpg":"1024x683","h_21032200_640.jpg":"640x427","h_21032200_480.jpg":"480x320","h_21032200_340.jpg":"340x227","h_21032200_220.jpg":"220x147","pp_21032200_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032200_1024.jpg":"805x1024","pp_21032200_640.jpg":"503x640","pp_21032200_480.jpg":"377x480","pp_21032200_340.jpg":"267x340","pp_21032200_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21032202_1920.jpg":"1920x1080","k_21032202_1280.jpg":"1280x1280","k_21032202_1024.jpg":"1024x1024","k_21032202_640.jpg":"640x640","k_21032202_480.jpg":"480x480","k_21032202_340.jpg":"340x340","k_21032202_220.jpg":"220x220","o_21032202_1280.jpg":"1280x852","o_21032202_1024.jpg":"1024x682","o_21032202_640.jpg":"640x426","o_21032202_480.jpg":"480x319","o_21032202_340.jpg":"340x226","o_21032202_220.jpg":"220x146","h_21032202_1280.jpg":"1280x854","h_21032202_1024.jpg":"1024x683","h_21032202_640.jpg":"640x427","h_21032202_480.jpg":"480x320","h_21032202_340.jpg":"340x227","h_21032202_220.jpg":"220x147","pp_21032202_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032202_1024.jpg":"805x1024","pp_21032202_640.jpg":"503x640","pp_21032202_480.jpg":"377x480","pp_21032202_340.jpg":"267x340","pp_21032202_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21032204_1920.jpg":"1920x1080","k_21032204_1280.jpg":"1280x1280","k_21032204_1024.jpg":"1024x1024","k_21032204_640.jpg":"640x640","k_21032204_480.jpg":"480x480","k_21032204_340.jpg":"340x340","k_21032204_220.jpg":"220x220","o_21032204_1280.jpg":"1280x852","o_21032204_1024.jpg":"1024x682","o_21032204_640.jpg":"640x426","o_21032204_480.jpg":"480x319","o_21032204_340.jpg":"340x226","o_21032204_220.jpg":"220x146","h_21032204_1280.jpg":"1280x854","h_21032204_1024.jpg":"1024x683","h_21032204_640.jpg":"640x427","h_21032204_480.jpg":"480x320","h_21032204_340.jpg":"340x227","h_21032204_220.jpg":"220x147","pp_21032204_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032204_1024.jpg":"805x1024","pp_21032204_640.jpg":"503x640","pp_21032204_480.jpg":"377x480","pp_21032204_340.jpg":"267x340","pp_21032204_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21032206_1920.jpg":"1920x1080","k_21032206_1280.jpg":"1280x1280","k_21032206_1024.jpg":"1024x1024","k_21032206_640.jpg":"640x640","k_21032206_480.jpg":"480x480","k_21032206_340.jpg":"340x340","k_21032206_220.jpg":"220x220","o_21032206_1280.jpg":"1280x852","o_21032206_1024.jpg":"1024x682","o_21032206_640.jpg":"640x426","o_21032206_480.jpg":"480x319","o_21032206_340.jpg":"340x226","o_21032206_220.jpg":"220x146","h_21032206_1280.jpg":"1280x854","h_21032206_1024.jpg":"1024x683","h_21032206_640.jpg":"640x427","h_21032206_480.jpg":"480x320","h_21032206_340.jpg":"340x227","h_21032206_220.jpg":"220x147","pp_21032206_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032206_1024.jpg":"805x1024","pp_21032206_640.jpg":"503x640","pp_21032206_480.jpg":"377x480","pp_21032206_340.jpg":"267x340","pp_21032206_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21032208_1920.jpg":"1920x1080","k_21032208_1280.jpg":"1280x1280","k_21032208_1024.jpg":"1024x1024","k_21032208_640.jpg":"640x640","k_21032208_480.jpg":"480x480","k_21032208_340.jpg":"340x340","k_21032208_220.jpg":"220x220","o_21032208_1280.jpg":"1280x852","o_21032208_1024.jpg":"1024x682","o_21032208_640.jpg":"640x426","o_21032208_480.jpg":"480x319","o_21032208_340.jpg":"340x226","o_21032208_220.jpg":"220x146","h_21032208_1280.jpg":"1280x854","h_21032208_1024.jpg":"1024x683","h_21032208_640.jpg":"640x427","h_21032208_480.jpg":"480x320","h_21032208_340.jpg":"340x227","h_21032208_220.jpg":"220x147","pp_21032208_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032208_1024.jpg":"805x1024","pp_21032208_640.jpg":"503x640","pp_21032208_480.jpg":"377x480","pp_21032208_340.jpg":"267x340","pp_21032208_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2881","hd_21032210_1920.jpg":"1920x1080","k_21032210_1280.jpg":"1280x1280","k_21032210_1024.jpg":"1024x1024","k_21032210_640.jpg":"640x640","k_21032210_480.jpg":"480x480","k_21032210_340.jpg":"340x340","k_21032210_220.jpg":"220x220","o_21032210_1280.jpg":"1280x1920","o_21032210_1024.jpg":"1024x1536","o_21032210_640.jpg":"640x960","o_21032210_480.jpg":"480x720","o_21032210_340.jpg":"340x510","o_21032210_220.jpg":"220x330","h_21032210_1280.jpg":"1280x854","h_21032210_1024.jpg":"1024x683","h_21032210_640.jpg":"640x427","h_21032210_480.jpg":"480x320","h_21032210_340.jpg":"340x227","h_21032210_220.jpg":"220x147","pp_21032210_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032210_1024.jpg":"805x1024","pp_21032210_640.jpg":"503x640","pp_21032210_480.jpg":"377x480","pp_21032210_340.jpg":"267x340","pp_21032210_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21032212_1920.jpg":"1920x1080","k_21032212_1280.jpg":"1280x1280","k_21032212_1024.jpg":"1024x1024","k_21032212_640.jpg":"640x640","k_21032212_480.jpg":"480x480","k_21032212_340.jpg":"340x340","k_21032212_220.jpg":"220x220","o_21032212_1280.jpg":"1280x852","o_21032212_1024.jpg":"1024x682","o_21032212_640.jpg":"640x426","o_21032212_480.jpg":"480x319","o_21032212_340.jpg":"340x226","o_21032212_220.jpg":"220x146","h_21032212_1280.jpg":"1280x854","h_21032212_1024.jpg":"1024x683","h_21032212_640.jpg":"640x427","h_21032212_480.jpg":"480x320","h_21032212_340.jpg":"340x227","h_21032212_220.jpg":"220x147","pp_21032212_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032212_1024.jpg":"805x1024","pp_21032212_640.jpg":"503x640","pp_21032212_480.jpg":"377x480","pp_21032212_340.jpg":"267x340","pp_21032212_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1310","hd_21032214_1920.jpg":"1920x1080","k_21032214_1280.jpg":"1280x1280","k_21032214_1024.jpg":"1024x1024","k_21032214_640.jpg":"640x640","k_21032214_480.jpg":"480x480","k_21032214_340.jpg":"340x340","k_21032214_220.jpg":"220x220","o_21032214_1280.jpg":"1280x873","o_21032214_1024.jpg":"1024x698","o_21032214_640.jpg":"640x436","o_21032214_480.jpg":"480x327","o_21032214_340.jpg":"340x231","o_21032214_220.jpg":"220x150","h_21032214_1280.jpg":"1280x854","h_21032214_1024.jpg":"1024x683","h_21032214_640.jpg":"640x427","h_21032214_480.jpg":"480x320","h_21032214_340.jpg":"340x227","h_21032214_220.jpg":"220x147","pp_21032214_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032214_1024.jpg":"805x1024","pp_21032214_640.jpg":"503x640","pp_21032214_480.jpg":"377x480","pp_21032214_340.jpg":"267x340","pp_21032214_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1121","hd_21032228_1920.jpg":"1920x1080","k_21032228_1280.jpg":"1280x1280","k_21032228_1024.jpg":"1024x1024","k_21032228_640.jpg":"640x640","k_21032228_480.jpg":"480x480","k_21032228_340.jpg":"340x340","k_21032228_220.jpg":"220x220","o_21032228_1280.jpg":"1280x747","o_21032228_1024.jpg":"1024x597","o_21032228_640.jpg":"640x373","o_21032228_480.jpg":"480x280","o_21032228_340.jpg":"340x198","o_21032228_220.jpg":"220x128","h_21032228_1280.jpg":"1280x854","h_21032228_1024.jpg":"1024x683","h_21032228_640.jpg":"640x427","h_21032228_480.jpg":"480x320","h_21032228_340.jpg":"340x227","h_21032228_220.jpg":"220x147","pp_21032228_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032228_1024.jpg":"805x1024","pp_21032228_640.jpg":"503x640","pp_21032228_480.jpg":"377x480","pp_21032228_340.jpg":"267x340","pp_21032228_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15101843 Threads: 4 Questions: 3160415938 Slow queries: 7068268 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235155927 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/galin-viking-v580-f-lakocom-tuce-more-a-pogodan-je-za-vise-zadaca-1178171 [printLink] => /om/nautika/galin-viking-v580-f-lakocom-tuce-more-a-pogodan-je-za-vise-zadaca-1178171?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 671516 [name] => Gala Viking V580 F [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-23 14:25:34 [main_article_id] => 0 [alias] => gala-viking-v580-f [link] => /tag/gala-viking-v580-f ) [1] => stdClass Object ( [id] => 671517 [name] => Gala gumenjaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-23 14:25:34 [main_article_id] => 0 [alias] => gala-gumenjaci [link] => /tag/gala-gumenjaci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 671518 [name] => gala gumenjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-23 14:25:34 [main_article_id] => 0 [alias] => gala-gumenjak [link] => /tag/gala-gumenjak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 671519 [name] => gumenjak viking [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-23 14:25:35 [main_article_id] => 0 [alias] => gumenjak-viking [link] => /tag/gumenjak-viking ) [4] => stdClass Object ( [id] => 671520 [name] => ​Grand Marine International [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-23 14:25:35 [main_article_id] => 0 [alias] => grand-marine-international [link] => /tag/grand-marine-international ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test gumenjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Robusni momak mekane duše: Gala Viking V580 F lakoćom tuče more, a pogodan je za više zadaća [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/21032226.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/21032226.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/21032190.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/21032186.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/21032188.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/21032192.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/21032194.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/21032198.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/21032200.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/21032202.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/21032204.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/21032206.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/21032208.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/21032210.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/21032212.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/21032214.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/21032228.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

​Grand Marine International, proizvođač s već ustaljenim i tada od strane nautičke javnosti prepoznatim brendom gumenjaka Grand, 2015. godine utemeljuje novi projekt ODM (Original Design Manufacturer) s ukrajinskim brodograditeljem Colibri – razvoj i proizvodnju nove generacije gumenjaka s tvrdim koritom od aluminija pod imenom Gala.

Uspješna suradnja rezultirala je stvaranjem modernog malog škvera u kojem se danas proizvodi više brendova plovila. Od samog početka Grand Marine International, na osnovi stečenih iskustava, pri projektiranju i proizvodnji gumenjaka Gala postavlja visoke kriterije u pogledu inovativnosti i dizajna, kvalitete proizvodnje te visokog stupnja završne obrade. Istodobno, uz konkurentne cijene i dobro uspostavljenu prodajnu mrežu i postprodajnu podršku.

​Danas se gumenjaci Gala nude u širokoj paleti od 2,4 do 6,5 m dužine, praktički za sve segmente tržišta, od profesionalnih do onih namijenjenih za uživanje i opuštanje.

Sigurnost i udobnost RIB (Rigid Inflatable Boat) čini ih prvim izborom mnogih zaljubljenika u gumene brodice, iako je konkurencija u tom segmentu među proizvođačima vrlo oštra. Mogućnost testiranja Galinog modela V580 F iz cruising linije Viking iskoristili smo na prošlogodišnjem Biograd Boat Showu.

Robusni momak

Viking linija gumenjaka prvenstveno je namijenjena za uživanje i opuštanje, a veliko F uz oznaku modela označava je maksimalno prilagođen ribolovu (F = Fishing). Svojim izgledom Viking V580 F ne izgleda suviše elegantno, ali ta brodica dužine 5,80 m i širine 2,50 metara svojom linijom odaje dojam robusnog plovila koje je spremno za izazove otvorenog mora i dobro podnošenje većih valova.

Iako se može koristiti u različite svrhe, od ribolova do pružanja potpore roniocima, način i mogućnosti opremanja, u kombinaciji s palubnim detaljima, ipak ga svrstavaju u kategoriju plovila namijenjenih ponajprije uživanju na moru.

---

---

Gledano s krme, Vikinga V580 F karakterizira promišljeno riješeno krmeno zrcalo u kojem je zdenac za motor okružen s dva prostrana podesta za ovu dužinu plovila, a preko njih je olakšan i pristup motoru. Samo zrcalo projektirano je na način da olakšava silazak u more preko sklopivih stepenica, a skladno se nastavlja kao stabilizator integriran s trupom, čime se znatno poboljšavaju plovne karakteristike.

Prostran pristup kokpitu omogućen je s obje strane trupa, a odmah iznad zrcala su opcijski smještene dvije udobne i tapecirane stolice koje se mogu zaokrenuti prema potrebi i/ili maknuti.

Iznad njih je veliki otvor s poklopcem koji omogućava neometani pristup prema spremištu lociranom u krmenom zrcalu. U ovom dijelu kokpita smještena je i jacera na koju se skladno nadovezuju nosači štapova integrirani u konstrukciju skiperske klupe.

---

image
---

Laka manipulacija

U svakom segmentu primjetna je posvećenost brodograditelja detaljima i završnoj obradi. Rukohvati su brojni, čime je dodatno naglašena sigurnost putnika u krmenom dijelu, a tu su i bitve primjerene veličine zavarene za aluminijski trup. Za trup su zavarena i hvatišta za izvlačenje, uz ona dva na pramčanom dijelu kokpita u težišnim točkama.

Kako su dimenzije broda prilagođene svakom načinu cestovnog prijevoza, jasno je da se transportna manipulacija odvija brzo i jednostavno.

​Dva prostrana podesta smještena na tubuse sa svake strane, osim što olakšavaju prolaz put pramca, također olakšavaju i dodatno osiguravaju komunikaciju preko boka plovila. Fisherman verzija V580 opremljena je klupom za skipera ispod koje se nalazi malo spremište.

---

image
---

Bez naslona je, a na njoj se mogu udobno smjestiti dvije osobe, s tim da ostavlja dovoljno mjesta i za upravljanje u stajaćem položaju. Klupa je udobna, a u kombinaciji s rukohvatima i podestom na upravljačkoj konzoli osigurava skiperu i suputniku dobar oslonac i pri brzim adrenalinskim vožnjama po uzburkanom moru.

​Upravljačka konzola nije velika, no dovoljna je da na nju stanu svi potrebni instrumenti za upravljanje i nadzor. Nije široka, pa omogućava neometanu i sigurnu komunikaciji prema pramcu s obje strane.

Ispod upravljača je otvor s poklopcem, a veliki vjetrobran daje dobru zaštitu od vjetra i prskanja. Sve je opasano robusnim rukohvatom od inoksa čime je zaokružen jednostavan, ali skladan i prihvatljiv dizajn konzole.

---

image
---

Dašak luksuza

U samome pramcu nailazimo na bowrider sjedište opremljeno jastukom ispod kojeg se nalazi još skladišnih prostora. Promišljeno je oblikovano da s podestom na samom vrhu pramca osigura jednostavnu i sigurnu komunikaciju. I u ovom dijelu su u trup integrirani okovi za podizanje gumenjaka, dok je sklopiva pramčana bitva montirana na pramčani podest.

Ovdje bi prigovorili brodograditeljima da nisu razmišljali o ugradnji sidrenoga vinča, a prilikom testiranja nismo vidjeli jednostavno rješenje za to.

Iako se radi o fishermenu, na testiranom plovilu nismo zamijetili nešto što bi se trebalo doraditi ili poboljšati u smislu estetike. Sve je nekako na svome mjestu, a završna obrada na visokom nivou.

---

image
---

Uz posvećenost detaljima, testirano plovilo opcijski oplemenjeno umjetnom tikovinom odiše i luksuzom što ga odmiče od klasične ribarice. Konstrukcija vrlo je čvrsta, a za odličan raspored cjelina na plovilu treba pohvaliti dizajnere koji su optimalno iskoristili svaki djelić broda.

Korito tog uvjetnog gumenjaka izrađeno je od posebne aluminijske slitine, tako da je oblikovana laka i čvrsta konstrukcija trupa. Pritom se posebnim zaštitnim slojem aluminij dodatno štiti od korozije. Primijenjena tehnologija je skuplja, ali se tako dobije aluminijsko plovilo apsolutno primjereno za dugotrajnu uporabu u agresivnom morskom okruženju.

Osim naglašenog V profila od aluminija, trup dodatno karakterizira krmeno zrcalo projektirano tako da istodobno poboljšava plovne karakteristike i olakšava silazak u more. Gumeni dio plovila, odnosno tubusi, podijeljen je u pet komora, tako da je brod praktično nepotopiv.

---

image
---

Svojim oblikom i promjerom od 60 cm tubusi u stanju mirovanja ne dotiču morsku površinu, ali prilikom navigacije i/ili mirovanja na valovitom moru amortiziraju energiju valova i stabiliziraju gumenjak.

Izbor materijala

​Kuriozitet je da prema želji kupaca tubusi mogu biti od Valmex PVC-a ili Hypalona, a oba su materijala prilagođena ekstremnim uvjetima morskog okruženja. Skuplji i moćniji Hypalon podiže osnovnu cijenu plovila za 50 posto, odnosno za 30 posto kod dužih modela.

U obje varijante, cijelo dužinom tubusi opremljeni su brizgobranom, tako da dodatno štite kokpit od prskanja i posolice. Uz to imaju nadtlačni ventil, te brojne ručke raspoređene po tubusima čime je dodatno naglašena sigurnost putnika tijekom navigacije.

Iako izgleda vrlo robusno, upravljanje Vikingom V580F je lagano. Testirani model bio je opremljen motora marke Suzuki od 140 KS, a njegova simbioza s brodicom više je nego uspješna.

---

image
---

Zahvaljujući Suzukijevom velikom prijenosnom omjeru u kopči, jednom od najvećih u klasi, odziv na dodavanje gasa je trenutačan, pa smo vrijeme do glisiranje od nepunih 5 sekundi jedva izmjerili, a nakon 16 sekundi dostigli smo maksimalnih 6000 o/min i brzinu od 36 čvorova.

Suzuki 140 može bez štete otrpjeti i nekih 200 okretaja u minuti više, ali i ovaj postignuti rezultat dokazuje da je motor pažljivo ugođen s trupom ovog Vikinga. Ovo tim više što V580F pri svakoj brzini dobro drži smjer, zahvaljujući odlično projektiranom koritu izrazitog V-profila.

Pri naglim promjenama smjera i najvećoj brzini zahtijeva malo jaču ruku zbog takvoga dna, ali je preciznost odgovora plovila još uvijek dobra, tako da svaki dodir ručice gasa i kola upravljača rezultira trenutačnom promjenom smjera i brzine plovidbe. U svim režimima plovidbe Suzuki je imao dovoljno snage za izvlačenje Vikinga.

---

image
---

Lagan i čvrst

​Za brzinu krstarenja najbolji omjer potrošnje i brzine utvrdili smo između 3500 – 4000 okretaja, uz brzinu oko 20 čvorova, te očekivanu potrošnju od 14 litara/sat. Zahvaljujući Suzukijevoj Lean Burn tehnologiji, potrošnja je zaista ispodprosječna, ali kao i sa svim motorima koji imaju Lean Burn tehnologiju treba biti oprezan s ručicom gasa, te pažljivo ugađati trim i režim rada motora.

Danas su RIB gumenjaci za ronjenje i ribolov od 6 metara sve traženiji, jer nude dovoljno prostora za sjedenje i odlaganje opreme, uz brojne mogućnosti za nadogradnju. Pogodni su za uživanje i opuštanje uz more, a ujedno dovoljno lagani, tako da im ne treba puno konjskih snaga za sigurno ponašanje na moru i brzi transport do skrivenih uvala.

Sve su to odlike i testiranog Vikinga, uz napomenu da mu prostor u kokpitu, završna obrada i izvrsne karakteristike daju laganu prednost u odnosu na konkurenciju.

---

BROJ OKR. - BRZINA (čv)

700       3

1000       3,5

1500       4,5

2000       5,2

2500       7,9

3000       12,5

3500       18

4000       21

4500       25

5000       28

5500       32

6000       36

---

---

​OSOBNA KARTA

Dužina       5,80 m

Širina       2,50 m

Širina unutar tubusa       1,30 m

Promjer tubusa       60 cm

Broj komora       5

Težina trupa bez opreme       370 kg

Nosivost       1500 kg

Broj putnika       12

Motor maks       150 KS

Tank vode       50 l

Tank goriva       100 l

Proizvođač       ODM, Ukrajina

Zastupnik       Rib store, Primošten

Cijena bez motora       23,000 eura

---

---

​KONAČNA OCJENA

PLUS

- prostrani krmeni kokpit

- razina završne obrade

- karakteristika trupa

MINUS

- malo mjesta za sjedenje

- malo prostora za pohranu

- nedostatak mogućnosti ugradnje stola

---

---

image
---

---

image
---

---

image
---

---

image
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/galin-viking-v580-f-lakocom-tuce-more-a-pogodan-je-za-vise-zadaca-1178171 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=87dcccd7624287ceedb38adc9ea4438c6b89a6c5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Robusni+momak+mekane+du%C5%A1e%3A+Gala+Viking+V580+F+lako%C4%87om+tu%C4%8De+more%2C+a+pogodan+je+za+vi%C5%A1e+zada%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fgalin-viking-v580-f-lakocom-tuce-more-a-pogodan-je-za-vise-zadaca-1178171 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fgalin-viking-v580-f-lakocom-tuce-more-a-pogodan-je-za-vise-zadaca-1178171 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test gumenjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

test gumenjakaRobusni momak mekane duše: Gala Viking V580 F lakoćom tuče more, a pogodan je za više zadaća

Piše Sergije Dvornik
23. ožujka 2022. - 14:24

​Grand Marine International, proizvođač s već ustaljenim i tada od strane nautičke javnosti prepoznatim brendom gumenjaka Grand, 2015. godine utemeljuje novi projekt ODM (Original Design Manufacturer) s ukrajinskim brodograditeljem Colibri – razvoj i proizvodnju nove generacije gumenjaka s tvrdim koritom od aluminija pod imenom Gala.

Uspješna suradnja rezultirala je stvaranjem modernog malog škvera u kojem se danas proizvodi više brendova plovila. Od samog početka Grand Marine International, na osnovi stečenih iskustava, pri projektiranju i proizvodnji gumenjaka Gala postavlja visoke kriterije u pogledu inovativnosti i dizajna, kvalitete proizvodnje te visokog stupnja završne obrade. Istodobno, uz konkurentne cijene i dobro uspostavljenu prodajnu mrežu i postprodajnu podršk...

14. svibanj 2024 06:08