stdClass Object ( [id] => 1299552 [title] => Donosimo veliki vodič za kupnju sidra: nemojte štedjeti, jeftine no name kopije nisu dobar izbor [alias] => donosimo-veliki-vodic-za-kupnju-novog-sidra-nemojte-stedjeti-jeftine-no-name-kopije-nisu-dobar-izbor [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sezona đitavanja praktički je već počela, pa mnogi vlasnici brodova ubrzano provjeravaju, popravljaju ili mijenjaju dotrajale dijelove i elemente brodske opreme. Neki, pak, prvi put opremaju za predstojeću đitu i vikend-aranžmane svoje nedavno kupljeno plovilo.

Izbor glavnog brodskog sidra u tome je procesu jedan od najvažnijih koraka, jer je u pitanju dio opreme o kojem će tijekom vremena puno puta ovisiti sigurnost broda i posade, te njihov miran san u divljim valama. Ponuda raznih modela, klasičnih i suvremenih, danas je na tržištu doista velika, pa se prilikom izbora nije lako snaći. Stoga je dobro imati na umu neke osnovne tehničke činjenice o pojedinim vrstama sidara, uključujući njihove vrline i mane, kao vodilje. No, još je važnije znati u koju su kategoriju sidro koje planirate kupiti smjestile ugledne klasifikacijske kuće Lloyd‘s i RINA, zbog toga što je taj njihov pravorijek na temelju ozbiljnih testiranja puno značajniji od mišljenja stručnjaka za sve u lučicama. Ljudi su, naime, često skloni sidro koje sami imaju proglašavati najboljim, čak i kada rezultati brojnih testova ni blizu ne potvrđuju takav njihov status.

Mlade snage

Druga vrlo bitna stvar je ne kupovati jeftine kopije bilo koje vrste sidra, kakvih je danas jako puno i vrlo se često izabiru zbog niske cijene. Izreka da brod vrijedi koliko i sidro koje ga drži, ovdje mora biti glavni kriterij. Niska cijena znači lošu imitaciju od lošeg materijala, a zbroj ta dva faktora siguran je put u probleme i nevolje kad u teškoj situaciji brod i posada budu o tom sidru ovisili. Dakle, kada je sidro u pitanju, štednja ne smije biti opcija, a još manje vodilja. Stoga, koju god vrstu sidra izabrali, birajte originale ili pouzdane i certificirane proizvođače. Sidro će biti dosta skuplje od no name kopija, ali vrijedno svakog uloženog eura. Vjerujte, ništa nije gore nego pod udarima vjetra i valova tijekom nevere u nekoj divljoj uvali, osobito noću, strepiti hoće li jeftino sidro koje ste kupili izdržati.

---

image

U nautičkim trgovinama se često nude jeftina no name sidra

Božidar Vukičević/Cropix
---

Nakon što smo apsolvirali ove ključne polazne odrednice, dolazi na red još jedna koja je iznimno važna, ali ne toliko jednoznačna i decidirana kao dvije spomenute. Riječ je o izboru vrste sidra kojem ćete brod povjeriti na brigu u dobru i zlu. Na tržištu se, naime, ravnopravno nude sidra stare generacije, koja postoje već desetljećima i koja se i danas mahom nalaze na pramcima većine domaćih plovila. Kod nas je najčešće riječ o modelima Danforth, Bruce, CQR (plug) i Delta. Kad ih kupite od certificiranih proizvođača, sva ona su nedvojbeno dobra opcija, ili barem posve solidna, no nikako ne i najbolja. Jer, iako se ravnopravno nude, po svojoj sidrenoj moći jednostavno nisu ravnopravna s takozvanim sidrima nove generacije, osobito nekima od njih, koja su dizajnirana u posljednjih tridesetak godina. Najpoznatija i najprisutnija na tržištu takva sidra su Rocna, Spade, Manson Supreme, Mantus i Ultra. U grupaciju mladih snaga spadaju još i sidra Bugel, SARCA i Bulwagga, ali se puno rjeđe mogu naći u našim trgovinama.

---

image

Sidro Manson Supreme SHHP

Arhiva
---

Njihove su glavne odlike samostalno pozicioniranje u ispravan položaj za brzo kačenje, neovisno o tome u kakvom je položaju sidro palo na dno, dobro hvatanje za različite vrste morskoga dna, sposobnost da nimalo popuštajući izdrže bočne sile, te iznimno jaka sila držanja. Daleko jača u usporedbi sa sidrima stare generacije, što je potvrđeno mnogim testovima koji su u međuvremenu provedeni.

Brojke protiv tradicije

No, kako novim tehnologijama uvijek treba vremena za duboki i široki zahvat tržišta, brojni pobornici sidara stare generacije još uvijek ignoriraju pridošlice i drže se provjerenih opcija –​ jer zašto mijenjati ono što se u praksi dokazalo kroz desetljeća. Pritom se rado pozivaju na argument kako su njihova stara sidra, primjerice Bruce, CQR, Danforth i Delta, od strane Lloyds‘a i RINE klasificirana kao High Holding Power (HHP), odnosno sidra visoke snage držanja.

To je doista točno, i to doista znači da su u pitanju kvalitetna i snažna sidra kada se dobro pozicioniraju i ukopaju. No, kada su u pitanju njihov dizajn, specifična svojstva i sposobnost pravilnog pozicioniranja na dnu, nerijetko bude i problema prilikom sidrenja. Danforth se zna prevrtati i teško zapinjati, osobito na dnu zaraslom u posidoniju. Delta i CQR su po obliku plugovi, a plugovi rade brazde u mekoj podlozi kad ih se prejako optereti. Bruce pak zna klizati po dnu dok se ne ukopa ako je pretvrdo ili zaraslo. Uz to, sva spomenuta sidra nisu baš otporna ni na jake bočne sile koje se pojave kada vjetar promijeni smjer, pa znaju izgubiti zagriz u dno i teško uhvatiti novi.

---

image

Brzo ukopavanje je ključna karakteristika suvremenih sidara

Božidar Vukičević/Cropix
---

No, čak i ako zanemarimo sve spomenuto pod egidom ipak vrijedno i pouzdano rade svoj posao dugi niz desetljeća, nastavak priče o oznaci HHP uvjerljivo zagovara prihvaćanje sidara nove generacije, osobito onih najuglednijih, kao daleko bolje opcije. Barem ako vam se čini da je 200 posto bolje dovoljno dalek iskorak za takvu odluku.

Naime, suočen s tvrdoglavim sidrenim mladcima što su počeli nadirati na tržište, Lloyd‘s je 2008. godine odlučio dodati novu kategoriju certifikata za sidra –​ Super High Holding Power (SHHP). Pogađate, taj viši standard zahtijeva da sidro bude otpornije na povlačenje najmanje 200 posto u odnosu na HHP sidro, na tri različita morska dna.

---

image

Lanac pomaže bržem ukopavanju

Arhiva
---

Važni lanac

Budući da je riječ o doista iznimnoj moći držanja i egzaktnim mjerenjima, zasad su tu prestižnu oznaku u svijetu nautičkih sidara dobila samo sidra Rocna i Manson Supreme. Dakle, ona su dokazano i potvrđeno barem dvjesto posto jača od HHP sidara. No, u brojnim testiranjima diljem svijeta Spade, Mantus i Ultra također su potvrdili značajno bolja svojstva od klasičara kada je riječ o sili držanja i brzini zapinjanja.

---

Spade, Mantus i Ultra

Sidro Spade, koje je razvio Francuz Alain Poiraud, prvo je dobilo lopaticu udubljenu s unutarnje strane, što će ubrzo postati standard u većini konstrukcija. Razlog je što takav oblik osigurava puno jače držanje sidra u odnosu na sidro s ravnom lopaticom. Također, Poiraud je umjesto roll-bara za brzo i lako pozicioniranje sidra, u vrh lopatice s donje strane ugradio balastnu komoru ispunjenu olovom, pa je čak 50 posto težine sidra u njegovu vrhu. Stoga se ono nakon spuštanja uvijek postavi u pravi položaj za kačenje.

Mana sidra Spade je visoka cijena zbog složene konstrukcije, te činjenica da zbog balastne komore s olovom ima manju površinu lopatice, što donekle smanjuje njegovu moć držanja pod velikim opterećenjem.

Mantus je sidro konstruirano u SAD-u početkom prošloga desetljeća. Pripada skupini sidara s roll-barom za brzo pozicioniranje i hvatanje, a lopatica mu je blago konkavna. Nakon svjetske prezentacije na sajmu METS, Mantus je brzo stekao brojne poklonike. Razlog su njegov dobar dizajn i čvrsto držanje, ali i činjenica što se isporučuje rasklopljen, te se sastavlja uz pomoć jakih vijaka. Stoga je praktičan za odlaganje i isporuku (u plosnatoj kutiji). Istodobno, neki tu rasklopivost smatraju manom, jer vijci mogu postati slaba točka, ako ih s vremenom nagrize korozija.

Sidro Ultra proizvodi turska tvrtka Boyut Marine. Po izgledu je vrlo slično Spadeu, s tim da mu je vrh izraženo spušten prema dolje, poput kljuna papige, zbog čega brzo penetrira u podlogu. Lopatica mu je konkavna, a izrađuje se isključivo od nehrđajućeg čelika 316, čime mu je proizvođač namjerno dao elitni štih koji prati i elitna cijena. Nema roll-bar, već se pozicionira uz pomoć dizajna koji to potiče, te vrha sidra ispunjenog olovom. Na najširem dijelu lopatice ima velike uši svinute prema dolje, koje kao vodilice također olakšavaju brže pozicioniranje i ukopavanje. Prodaje se s doživotnim jamstvom.

---

Imajući sve rečeno u vidu, svakako bi bilo dobro prilikom konačnog izbora glavnog sidra prednost dati mladim snagama. No, ako konačan izbor iz raznih razloga, od nostalgije do previsoke cijene, bude neko od certificiranih sidara stare garde, to ipak neće biti loša opcija. Samo manje dobra od najbolje. Osim toga, sila držanja izabranog sidra značajno će biti povećana ako se u sidrenom sustavu koristi lanac, što je danas gotovo već postalo standard. Razlog tomu je što svojom težinom lanac osigurava zadržavanje optimalnog napadnog kuta sidra u odnosu na dno, osobito kada vjetar i valovi pojačaju. Težina lanca također ostvaruje učinak prigušivanja, tako da sidro neće lako biti izvučeno iz dna za koje se zakačilo ni prilikom većih trzaja i opterećenja.

---

image

Sidro Spade

---

Mnoge zanima u čemu je tajna toliko jače sile držanja novih sidara, jer u stvarnosti na prvi pogled ne izgledaju ništa moćnije od kvalitetnih starijih sidara. A opet, odmah se vidi da su prilično slična jedno drugom, jer u konstrukciji sva slijede neke značajke iste dizajnerske škole. Većina autora smatra da je Delta posljednje sidro stare generacije (nastalo je osamdesetih godina prošloga stoljeća), iako je riječ o modernom sidru koje tako i izgleda. No, ono je po svome radnom dizajnu ipak tek poboljšano plug sidro (CQR), dok nova škola drukčije oblikuje lopaticu koja se hvata za dno i stvara silu otpora.

---

Pravilno sidrenje

Ispravan način sidrenja jest da sidro spustite na dno na odabranome mjestu vodeći računa o dubini, a potom brod vrlo sporo uputite unatrag prema obali ispuštajući polako lanac ili konop radi postizanja optimalnog kuta hvatanja i dovoljne dužine. Kad osjetite da je sidro počelo hvatati, a brod je dovoljno udaljen od sidra, kratko treba pojačati gas da sidro dobro zapne.

---

Prvo takvo drukčije sidro nazvano Bugel konstruirao je 1986. u Njemačkoj Rolf Kaczirek, zbog čega nosi titulu prvog sidra nove generacije. Njegova konfiguracija s polukružnom roll-bar šipkom iznad najšireg dijela jedne trokutaste ravne sidrene lopatice, osigurava da se sidro nakon kratkog povlačenja pozicionira u pravi položaj za hvatanje, a oštri vrh pale potom omogućava brzo prodiranje u dno s tendencijom sve dubljeg zakopavanja što ga više vučete. Bugel je prvi napravio odmak u dotadašnjem dizajnu, koji su potom mnogi slijedili i dalje razvijali, osobito u segmentu poboljšanja oblika lopatice, koja uglavnom dobiva blago konkavni oblik koji značajno povećava moć držanja.

Značaj malih karika

Naravno, posljednji čin kupnje je izbor optimalne težine sidra, što nije previše teško jer proizvođači, barem oni certificirani, u svojim tablicama jasno navode za koliko duga i teška plovila je konkretno sidro namijenjeno. Možete izabrati ono koje točno odgovara za vaš brod, ali sigurno nećete pogriješiti ako uzmete malo teže. Mirnije ćete spavati kad se nebo i more naljute.

---

image

Sidra Mantus mogu se sastaviti i rastaviti

Božidar Vukičević/Cropix
---

I na kraju, s jednakom pažnjom kao kod izbora samoga sidra treba pristupiti i kupnji pojedinih dijelova sidrenog sustava. Samo sidro, čak i ako je najbolje, neće moći pouzdano obaviti svoju funkciju ako gambeti i okretne spojke za hvatanje sidra nisu dovoljno kvalitetni, jer tada ta najslabija karika dirigira vršno opterećenje. Zato i tu treba zaboraviti no name jeftine proizvode i platiti koliko treba za certificirane i kvalitetne spojne elemente.

Kada pak počnete ploviti, pa vaše sidro i sidreni sustav uspješno svoju prvu godinu, u svoj popis radova i kontrola prije svake nove sezone upišite i obvezni pažljivi pregled tih spojnih elemenata kako bi na vrijeme uočili eventualnu pojavu galvanske korozije ili trošenje materijala zbog stalnih gibanja. To se vjerojatno neće dogoditi prvih nekoliko godina, ali kad jednom promjene uočite, one su znak upozorenja da je stiglo vrijeme za zamjenu.

---

Raspon cijena

Orginalna sidra i ona koje izrađuju certificirani proizvođači su vrlo kvalitetna i pouzdana, najčešće s doživotnom garancijom, pa im je i cijena veća. Tako se primjerice Rocna teška 10 kg od pocinčanog čelika u njemačkoj nautičkoj web-trgovini svb24.com može kupiti za 315 eura, a slična je cijena i sidra Manson Supreme (kod nas su cijene tih sidara od 330 do 500 eura). Kopija Danfortha ili sidra Bruce iste težine u našim trgovinama, bez certifikata i jamstva, stoji pak 70 do 95 eura, pa je jasno zbog čega su i dalje čest izbor.

---

---

image

Kad je more mirno, svako sidro dobro drži, ali kad podivlja...

Zvonimir Barišin/Cropix
---

---

Dva odlikaša: Rocna i Manson Supreme

Među sidrima nove generacije dva su se sidra posebno izdvojila svojim vrhunskim odlikama, što im je svojom novom klasifikacijom Super High Holding Power (SHHP) potvrdio i ugledni Lloyd’s.

Sidro Rocna razvio je 2000. godine Novozelanđanin Peter Smith, a u komercijalnu prodaju krenulo je tek 2004. nakon dužih testiranja svojstava u praksi od strane konstruktora i njegovih prijatelja. Rocna koristi roll-bar za pozicioniranje sidra na dnu, dok su njegov struk i konkavna lopatica veće površine konstrukcijski fokusirani na maksimiziranje snage držanja. Na najširem dijelu lopatice su uši svinute prema dolje koje pomažu dobrom vođenju i bržem hvatanju, a tome pridonosi i oblik struka sidra. Vrh je vrlo oštar i brzo penetrira u dno. Rocna je pobjednik brojnih provedenih usporednih testova.

Manson Supreme je sidro dosta slično Rocni, a proizvela ga je poznata novozelandska tvrtka Manson Anchors. Lopatica mu je zaobljena prema unutra radi veće sile držanja, dok mu roll-bar pomaže u pravilnom postavljanju za kačenje, baš kao i uši na najširem dijelu lopatice svinute prema dolje koje ga drže i vode u pravilnom položaju dok zapinje. Struk ima poprečno rezani otvor po cijeloj dužini, za lakše oslobađanje sidra, ako čvrsto zapne. Tada gambet po struku klizne prema naprijed i zaglavljeno sidro se mahom oslobodi, no na vrhu struka postoji i drugi klasični otvor, ako se želi fiksno spajanje, bez klizanja.

---

---

image

Split, 230514.
Sidro Rocna 33.
Foto: Duje Klaric/CROPIX

Duje Klarić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SIDRO JE PREVAŽAN DIO BRODSKE OPREME DA BI SE NA NJEMU ŠTEDJELO KUPNJOM JEFTINIH NO NAME KOPIJA, JER SE TAKVI IZBORI NA KRAJU VRLO SKUPO PLAĆAJU - UVIJEK TREBA BIRATI SIDRA POUZDANIH I CERTIFICIRANIH PROIZVOĐAČA, PRI ČEMU JE MUDRO DATI PREDNOST NEKOM OD SIDARA NOVE GENERACIJE - POBORNICI KLASIKE POZIVAJU SE NA DESETLJEĆA USPJEŠNOG RADA, NO ZBOG DALEKO VEĆE MOĆI NEKIH NOVIH SIDARA ČAK JE I LLOYD’S 2008. MORAO DODATI NOVU KATEGORIJU SUPER HIGH HOLDING POWER ANCHORS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čuvar mirnog sna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SIDRO JE PREVAŽAN DIO BRODSKE OPREME DA BI SE NA NJEMU ŠTEDJELO KUPNJOM JEFTINIH NO NAME KOPIJA, JER SE TAKVI IZBORI NA KRAJU VRLO SKUPO PLAĆAJU - UVIJEK TREBA BIRATI SIDRA POUZDANIH I CERTIFICIRANIH PROIZVOĐAČA, PRI ČEMU JE MUDRO DATI PREDNOST NEKOM OD SIDARA NOVE GENERACIJE - POBORNICI KLASIKE POZIVAJU SE NA DESETLJEĆA USPJEŠNOG RADA, NO ZBOG DALEKO VEĆE MOĆI NEKIH NOVIH SIDARA ČAK JE I LLOYD’S 2008. MORAO DODATI NOVU KATEGORIJU SUPER HIGH HOLDING POWER ANCHORS čuvar mirnog sna 2 0 9477 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-22 11:48:15 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => MIOMIR ŠTRBAC [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-19 06:44:28 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-06-19 06:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 82 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => SIDRO JE PREVAŽAN DIO BRODSKE OPREME DA BI SE NA NJEMU ŠTEDJELO KUPNJOM JEFTINIH NO NAME KOPIJA, JER SE TAKVI IZBORI NA KRAJU VRLO SKUPO PLAĆAJU - UVIJEK TREBA BIRATI SIDRA POUZDANIH I CERTIFICIRANIH PROIZVOĐAČA, PRI ČEMU JE MUDRO DATI PREDNOST NEKOM [metadata] => robots= author= title=Donosimo veliki vodič za kupnju novog sidra: nemojte štedjeti, jeftine no name kopije nisu dobar izbor [metakey] => izbor sidra, SIDRO, nautička oprema, vodič za kupnju sidra, kako odabrati sidro [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24960621.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/9606456.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24950292.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24950294.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24950295.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24950296.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24950298.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24956823.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/4108968.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24959973.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/9077272.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24960617.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24960620.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/3766172.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/22\/24990461.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiva","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Arhiva","Arhiva","Goran \u0160ebeli\u0107\/Cropix","Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhiva","Duje Klari\u0107\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u010cartera\u0161i nemaju mogu\u0107nost izbora, \u0161to dobiju dobiju<\/p>","

Sidra Mantus<\/em> <\/em>mogu se sastaviti i rastaviti<\/p>","

Sidra Ultra<\/em> <\/em>izra\u0111uju su se samo od inoksa 316<\/p>","

Brzo ukopavanje je klju\u010dna karakteristika suvremenih sidara<\/p>","

U nauti\u010dkim trgovinama se \u010desto nude jeftina no name<\/em> <\/em>sidra<\/p>","

Kad je more mirno, svako sidro dobro dr\u017ei, ali kad podivlja...<\/p>","

Sidro Rocna<\/em> <\/em>SHHP<\/p>","

Sidro Manson Supreme<\/em> SHHP<\/p>","

Spade <\/em>spada u vi\u0161u kategoriju <\/em><\/p>","

Sidro Bruce<\/em> <\/em>kod nas je dosta popularno<\/p>","

Lanac poma\u017ee br\u017eem ukopavanju<\/p>","

Lanac nosi veliki dio tereta<\/p>","

Po bonaci je sve jednostavnije<\/p>","

Split, 230514.
\nSidro Rocna 33.
","

Sidro Spade<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1081","hd_24960621_1920.jpg":"1920x1080","k_24960621_1280.jpg":"1280x1280","k_24960621_1024.jpg":"1024x1024","k_24960621_640.jpg":"640x640","k_24960621_480.jpg":"480x480","k_24960621_340.jpg":"340x340","k_24960621_220.jpg":"220x220","o_24960621_1280.jpg":"1280x720","o_24960621_1024.jpg":"1024x576","o_24960621_640.jpg":"640x360","o_24960621_480.jpg":"480x270","o_24960621_340.jpg":"340x191","o_24960621_220.jpg":"220x123","h_24960621_1280.jpg":"1280x854","h_24960621_1024.jpg":"1024x683","h_24960621_640.jpg":"640x427","h_24960621_480.jpg":"480x320","h_24960621_340.jpg":"340x227","h_24960621_220.jpg":"220x147","pp_24960621_1280.jpg":"1280x1628","pp_24960621_1024.jpg":"1024x1303","pp_24960621_640.jpg":"640x814","pp_24960621_480.jpg":"480x611","pp_24960621_340.jpg":"340x432","pp_24960621_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1086","hd_9606456_1920.jpg":"1920x1080","k_9606456_1280.jpg":"1280x1280","k_9606456_1024.jpg":"1024x1024","k_9606456_640.jpg":"640x640","k_9606456_480.jpg":"480x480","k_9606456_340.jpg":"340x340","k_9606456_220.jpg":"220x220","o_9606456_1280.jpg":"1280x724","o_9606456_1024.jpg":"1024x579","o_9606456_640.jpg":"640x362","o_9606456_480.jpg":"480x271","o_9606456_340.jpg":"340x192","o_9606456_220.jpg":"220x124","h_9606456_1280.jpg":"1280x854","h_9606456_1024.jpg":"1024x683","h_9606456_640.jpg":"640x427","h_9606456_480.jpg":"480x320","h_9606456_340.jpg":"340x227","h_9606456_220.jpg":"220x147","pp_9606456_1280.jpg":"1280x1628","pp_9606456_1024.jpg":"1024x1303","pp_9606456_640.jpg":"640x814","pp_9606456_480.jpg":"480x611","pp_9606456_340.jpg":"340x432","pp_9606456_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2755","hd_24950292_1920.jpg":"1920x1080","k_24950292_1280.jpg":"1280x1280","k_24950292_1024.jpg":"1024x1024","k_24950292_640.jpg":"640x640","k_24950292_480.jpg":"480x480","k_24950292_340.jpg":"340x340","k_24950292_220.jpg":"220x220","o_24950292_1280.jpg":"1280x1836","o_24950292_1024.jpg":"1024x1469","o_24950292_640.jpg":"640x918","o_24950292_480.jpg":"480x688","o_24950292_340.jpg":"340x487","o_24950292_220.jpg":"220x315","h_24950292_1280.jpg":"1280x854","h_24950292_1024.jpg":"1024x683","h_24950292_640.jpg":"640x427","h_24950292_480.jpg":"480x320","h_24950292_340.jpg":"340x227","h_24950292_220.jpg":"220x147","pp_24950292_1280.jpg":"1280x1628","pp_24950292_1024.jpg":"1024x1303","pp_24950292_640.jpg":"640x814","pp_24950292_480.jpg":"480x611","pp_24950292_340.jpg":"340x432","pp_24950292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24950294_1920.jpg":"1920x1080","k_24950294_1280.jpg":"1280x1280","k_24950294_1024.jpg":"1024x1024","k_24950294_640.jpg":"640x640","k_24950294_480.jpg":"480x480","k_24950294_340.jpg":"340x340","k_24950294_220.jpg":"220x220","o_24950294_1280.jpg":"1280x853","o_24950294_1024.jpg":"1024x682","o_24950294_640.jpg":"640x426","o_24950294_480.jpg":"480x320","o_24950294_340.jpg":"340x226","o_24950294_220.jpg":"220x146","h_24950294_1280.jpg":"1280x854","h_24950294_1024.jpg":"1024x683","h_24950294_640.jpg":"640x427","h_24950294_480.jpg":"480x320","h_24950294_340.jpg":"340x227","h_24950294_220.jpg":"220x147","pp_24950294_1280.jpg":"1280x1628","pp_24950294_1024.jpg":"1024x1303","pp_24950294_640.jpg":"640x814","pp_24950294_480.jpg":"480x611","pp_24950294_340.jpg":"340x432","pp_24950294_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1865x3000","hd_24950295_1920.jpg":"1920x1080","k_24950295_1280.jpg":"1280x1280","k_24950295_1024.jpg":"1024x1024","k_24950295_640.jpg":"640x640","k_24950295_480.jpg":"480x480","k_24950295_340.jpg":"340x340","k_24950295_220.jpg":"220x220","o_24950295_1280.jpg":"1280x2058","o_24950295_1024.jpg":"1024x1647","o_24950295_640.jpg":"640x1029","o_24950295_480.jpg":"480x772","o_24950295_340.jpg":"340x546","o_24950295_220.jpg":"220x353","h_24950295_1280.jpg":"1280x854","h_24950295_1024.jpg":"1024x683","h_24950295_640.jpg":"640x427","h_24950295_480.jpg":"480x320","h_24950295_340.jpg":"340x227","h_24950295_220.jpg":"220x147","pp_24950295_1280.jpg":"1280x1628","pp_24950295_1024.jpg":"1024x1303","pp_24950295_640.jpg":"640x814","pp_24950295_480.jpg":"480x611","pp_24950295_340.jpg":"340x432","pp_24950295_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1439","hd_24950296_1920.jpg":"1920x1080","k_24950296_1280.jpg":"1280x1280","k_24950296_1024.jpg":"1024x1024","k_24950296_640.jpg":"640x640","k_24950296_480.jpg":"480x480","k_24950296_340.jpg":"340x340","k_24950296_220.jpg":"220x220","o_24950296_1280.jpg":"1280x959","o_24950296_1024.jpg":"1024x767","o_24950296_640.jpg":"640x479","o_24950296_480.jpg":"480x359","o_24950296_340.jpg":"340x254","o_24950296_220.jpg":"220x164","h_24950296_1280.jpg":"1280x854","h_24950296_1024.jpg":"1024x683","h_24950296_640.jpg":"640x427","h_24950296_480.jpg":"480x320","h_24950296_340.jpg":"340x227","h_24950296_220.jpg":"220x147","pp_24950296_1280.jpg":"1280x1628","pp_24950296_1024.jpg":"1024x1303","pp_24950296_640.jpg":"640x814","pp_24950296_480.jpg":"480x611","pp_24950296_340.jpg":"340x432","pp_24950296_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1365x1365","hd_24950298_1920.jpg":"1920x1080","k_24950298_1280.jpg":"1280x1280","k_24950298_1024.jpg":"1024x1024","k_24950298_640.jpg":"640x640","k_24950298_480.jpg":"480x480","k_24950298_340.jpg":"340x340","k_24950298_220.jpg":"220x220","o_24950298_1280.jpg":"1280x1280","o_24950298_1024.jpg":"1024x1024","o_24950298_640.jpg":"640x640","o_24950298_480.jpg":"480x480","o_24950298_340.jpg":"340x340","o_24950298_220.jpg":"220x220","h_24950298_1280.jpg":"1280x854","h_24950298_1024.jpg":"1024x683","h_24950298_640.jpg":"640x427","h_24950298_480.jpg":"480x320","h_24950298_340.jpg":"340x227","h_24950298_220.jpg":"220x147","pp_24950298_1280.jpg":"1280x1628","pp_24950298_1024.jpg":"1024x1303","pp_24950298_640.jpg":"640x814","pp_24950298_480.jpg":"480x611","pp_24950298_340.jpg":"340x432","pp_24950298_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1065","hd_24956823_1920.jpg":"1920x1080","k_24956823_1280.jpg":"1280x1280","k_24956823_1024.jpg":"1024x1024","k_24956823_640.jpg":"640x640","k_24956823_480.jpg":"480x480","k_24956823_340.jpg":"340x340","k_24956823_220.jpg":"220x220","o_24956823_1280.jpg":"1280x710","o_24956823_1024.jpg":"1024x568","o_24956823_640.jpg":"640x355","o_24956823_480.jpg":"480x266","o_24956823_340.jpg":"340x188","o_24956823_220.jpg":"220x122","h_24956823_1280.jpg":"1280x854","h_24956823_1024.jpg":"1024x683","h_24956823_640.jpg":"640x427","h_24956823_480.jpg":"480x320","h_24956823_340.jpg":"340x227","h_24956823_220.jpg":"220x147","pp_24956823_1280.jpg":"1280x1628","pp_24956823_1024.jpg":"1024x1303","pp_24956823_640.jpg":"640x814","pp_24956823_480.jpg":"480x611","pp_24956823_340.jpg":"340x432","pp_24956823_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1356","hd_4108968_1920.jpg":"1920x1080","k_4108968_1280.jpg":"1280x1280","k_4108968_1024.jpg":"1024x1024","k_4108968_640.jpg":"640x640","k_4108968_480.jpg":"480x480","k_4108968_340.jpg":"340x340","k_4108968_220.jpg":"220x220","o_4108968_1280.jpg":"1280x904","o_4108968_1024.jpg":"1024x723","o_4108968_640.jpg":"640x452","o_4108968_480.jpg":"480x339","o_4108968_340.jpg":"340x240","o_4108968_220.jpg":"220x155","h_4108968_1280.jpg":"1280x854","h_4108968_1024.jpg":"1024x683","h_4108968_640.jpg":"640x427","h_4108968_480.jpg":"480x320","h_4108968_340.jpg":"340x227","h_4108968_220.jpg":"220x147","pp_4108968_1280.jpg":"1280x1628","pp_4108968_1024.jpg":"1024x1303","pp_4108968_640.jpg":"640x814","pp_4108968_480.jpg":"480x611","pp_4108968_340.jpg":"340x432","pp_4108968_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2322","hd_24959973_1920.jpg":"1920x1080","k_24959973_1280.jpg":"1280x1280","k_24959973_1024.jpg":"1024x1024","k_24959973_640.jpg":"640x640","k_24959973_480.jpg":"480x480","k_24959973_340.jpg":"340x340","k_24959973_220.jpg":"220x220","o_24959973_1280.jpg":"1280x1548","o_24959973_1024.jpg":"1024x1238","o_24959973_640.jpg":"640x774","o_24959973_480.jpg":"480x580","o_24959973_340.jpg":"340x411","o_24959973_220.jpg":"220x266","h_24959973_1280.jpg":"1280x854","h_24959973_1024.jpg":"1024x683","h_24959973_640.jpg":"640x427","h_24959973_480.jpg":"480x320","h_24959973_340.jpg":"340x227","h_24959973_220.jpg":"220x147","pp_24959973_1280.jpg":"1280x1628","pp_24959973_1024.jpg":"1024x1303","pp_24959973_640.jpg":"640x814","pp_24959973_480.jpg":"480x611","pp_24959973_340.jpg":"340x432","pp_24959973_220.jpg":"220x280"},{"size0":"780x1040","hd_9077272_1920.jpg":"1920x1080","k_9077272_1280.jpg":"1280x1280","k_9077272_1024.jpg":"1024x1024","k_9077272_640.jpg":"640x640","k_9077272_480.jpg":"480x480","k_9077272_340.jpg":"340x340","k_9077272_220.jpg":"220x220","o_9077272_1280.jpg":"1280x1706","o_9077272_1024.jpg":"1024x1365","o_9077272_640.jpg":"640x853","o_9077272_480.jpg":"480x640","o_9077272_340.jpg":"340x453","o_9077272_220.jpg":"220x293","h_9077272_1280.jpg":"1280x854","h_9077272_1024.jpg":"1024x683","h_9077272_640.jpg":"640x427","h_9077272_480.jpg":"480x320","h_9077272_340.jpg":"340x227","h_9077272_220.jpg":"220x147","pp_9077272_1280.jpg":"1280x1628","pp_9077272_1024.jpg":"1024x1303","pp_9077272_640.jpg":"640x814","pp_9077272_480.jpg":"480x611","pp_9077272_340.jpg":"340x432","pp_9077272_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24960617_1920.jpg":"1920x1080","k_24960617_1280.jpg":"1280x1280","k_24960617_1024.jpg":"1024x1024","k_24960617_640.jpg":"640x640","k_24960617_480.jpg":"480x480","k_24960617_340.jpg":"340x340","k_24960617_220.jpg":"220x220","o_24960617_1280.jpg":"1280x1706","o_24960617_1024.jpg":"1024x1365","o_24960617_640.jpg":"640x853","o_24960617_480.jpg":"480x640","o_24960617_340.jpg":"340x453","o_24960617_220.jpg":"220x293","h_24960617_1280.jpg":"1280x854","h_24960617_1024.jpg":"1024x683","h_24960617_640.jpg":"640x427","h_24960617_480.jpg":"480x320","h_24960617_340.jpg":"340x227","h_24960617_220.jpg":"220x147","pp_24960617_1280.jpg":"1280x1628","pp_24960617_1024.jpg":"1024x1303","pp_24960617_640.jpg":"640x814","pp_24960617_480.jpg":"480x611","pp_24960617_340.jpg":"340x432","pp_24960617_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3411","hd_24960620_1920.jpg":"1920x1080","k_24960620_1280.jpg":"1280x1280","k_24960620_1024.jpg":"1024x1024","k_24960620_640.jpg":"640x640","k_24960620_480.jpg":"480x480","k_24960620_340.jpg":"340x340","k_24960620_220.jpg":"220x220","o_24960620_1280.jpg":"1280x2274","o_24960620_1024.jpg":"1024x1819","o_24960620_640.jpg":"640x1137","o_24960620_480.jpg":"480x852","o_24960620_340.jpg":"340x604","o_24960620_220.jpg":"220x390","h_24960620_1280.jpg":"1280x854","h_24960620_1024.jpg":"1024x683","h_24960620_640.jpg":"640x427","h_24960620_480.jpg":"480x320","h_24960620_340.jpg":"340x227","h_24960620_220.jpg":"220x147","pp_24960620_1280.jpg":"1280x1628","pp_24960620_1024.jpg":"1024x1303","pp_24960620_640.jpg":"640x814","pp_24960620_480.jpg":"480x611","pp_24960620_340.jpg":"340x432","pp_24960620_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1089","hd_3766172_1920.jpg":"1920x1080","k_3766172_1280.jpg":"1280x1280","k_3766172_1024.jpg":"1024x1024","k_3766172_640.jpg":"640x640","k_3766172_480.jpg":"480x480","k_3766172_340.jpg":"340x340","k_3766172_220.jpg":"220x220","o_3766172_1280.jpg":"1280x726","o_3766172_1024.jpg":"1024x580","o_3766172_640.jpg":"640x363","o_3766172_480.jpg":"480x272","o_3766172_340.jpg":"340x192","o_3766172_220.jpg":"220x124","h_3766172_1280.jpg":"1280x854","h_3766172_1024.jpg":"1024x683","h_3766172_640.jpg":"640x427","h_3766172_480.jpg":"480x320","h_3766172_340.jpg":"340x227","h_3766172_220.jpg":"220x147","pp_3766172_1280.jpg":"1280x1628","pp_3766172_1024.jpg":"1024x1303","pp_3766172_640.jpg":"640x814","pp_3766172_480.jpg":"480x611","pp_3766172_340.jpg":"340x432","pp_3766172_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x803","hd_24990461_1920.jpg":"1920x1080","k_24990461_1280.jpg":"1280x1280","k_24990461_1024.jpg":"1024x1024","k_24990461_640.jpg":"640x640","k_24990461_480.jpg":"480x480","k_24990461_340.jpg":"340x340","k_24990461_220.jpg":"220x220","o_24990461_1280.jpg":"1280x856","o_24990461_1024.jpg":"1024x685","o_24990461_640.jpg":"640x428","o_24990461_480.jpg":"480x321","o_24990461_340.jpg":"340x227","o_24990461_220.jpg":"220x147","h_24990461_1280.jpg":"1280x854","h_24990461_1024.jpg":"1024x683","h_24990461_640.jpg":"640x427","h_24990461_480.jpg":"480x320","h_24990461_340.jpg":"340x227","h_24990461_220.jpg":"220x147","pp_24990461_1280.jpg":"1280x1628","pp_24990461_1024.jpg":"1024x1303","pp_24990461_640.jpg":"640x814","pp_24990461_480.jpg":"480x611","pp_24990461_340.jpg":"340x432","pp_24990461_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7735323 Threads: 3 Questions: 1630737230 Slow queries: 4845732 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111261248 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/donosimo-veliki-vodic-za-kupnju-novog-sidra-nemojte-stedjeti-jeftine-no-name-kopije-nisu-dobar-izbor-1299552 [printLink] => /om/nautika/donosimo-veliki-vodic-za-kupnju-novog-sidra-nemojte-stedjeti-jeftine-no-name-kopije-nisu-dobar-izbor-1299552?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 720251 [name] => izbor sidra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-19 08:44:01 [main_article_id] => 0 [alias] => izbor-sidra [link] => /tag/izbor-sidra ) [1] => stdClass Object ( [id] => 344614 [name] => sidro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sidro [link] => /tag/sidro ) [2] => stdClass Object ( [id] => 641206 [name] => nautička oprema [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-15 08:54:22 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticka-oprema [link] => /tag/nauticka-oprema ) [3] => stdClass Object ( [id] => 720252 [name] => vodič za kupnju sidra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-19 08:44:02 [main_article_id] => 0 [alias] => vodic-za-kupnju-sidra [link] => /tag/vodic-za-kupnju-sidra ) [4] => stdClass Object ( [id] => 658569 [name] => kako odabrati sidro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-02 15:43:08 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-odabrati-sidro [link] => /tag/kako-odabrati-sidro ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SIDRO JE PREVAŽAN DIO BRODSKE OPREME DA BI SE NA NJEMU ŠTEDJELO KUPNJOM JEFTINIH NO NAME KOPIJA, JER SE TAKVI IZBORI NA KRAJU VRLO SKUPO PLAĆAJU - UVIJEK TREBA BIRATI SIDRA POUZDANIH I CERTIFICIRANIH PROIZVOĐAČA, PRI ČEMU JE MUDRO DATI PREDNOST NEKOM OD SIDARA NOVE GENERACIJE - POBORNICI KLASIKE POZIVAJU SE NA DESETLJEĆA USPJEŠNOG RADA, NO ZBOG DALEKO VEĆE MOĆI NEKIH NOVIH SIDARA ČAK JE I LLOYD’S 2008. MORAO DODATI NOVU KATEGORIJU SUPER HIGH HOLDING POWER ANCHORS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čuvar mirnog sna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Donosimo veliki vodič za kupnju sidra: nemojte štedjeti, jeftine no name kopije nisu dobar izbor [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24960621.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiva [mainImageDesc] =>

Čarteraši nemaju mogućnost izbora, što dobiju dobiju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24960621.jpg [title] => Arhiva

Čarteraši nemaju mogućnost izbora, što dobiju dobiju

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/9606456.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Sidra Mantus mogu se sastaviti i rastaviti

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24950292.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Sidra Ultra izrađuju su se samo od inoksa 316

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24950294.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Brzo ukopavanje je ključna karakteristika suvremenih sidara

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24950295.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

U nautičkim trgovinama se često nude jeftina no name sidra

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24950296.jpg [title] => Zvonimir Barišin/Cropix

Kad je more mirno, svako sidro dobro drži, ali kad podivlja...

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24950298.jpg [title] => Arhiva

Sidro Rocna SHHP

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24956823.jpg [title] => Arhiva

Sidro Manson Supreme SHHP

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/4108968.jpg [title] => Goran Šebelić/Cropix

Spade spada u višu kategoriju

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24959973.jpg [title] => Arhiva

Sidro Bruce kod nas je dosta popularno

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/9077272.jpg [title] => Arhiva

Lanac pomaže bržem ukopavanju

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24960617.jpg [title] => Arhiva

Lanac nosi veliki dio tereta

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24960620.jpg [title] => Arhiva

Po bonaci je sve jednostavnije

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/3766172.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Split, 230514.
Sidro Rocna 33.
) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/22/24990461.jpg [title] =>

Sidro Spade

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Sezona đitavanja praktički je već počela, pa mnogi vlasnici brodova ubrzano provjeravaju, popravljaju ili mijenjaju dotrajale dijelove i elemente brodske opreme. Neki, pak, prvi put opremaju za predstojeću đitu i vikend-aranžmane svoje nedavno kupljeno plovilo.

Izbor glavnog brodskog sidra u tome je procesu jedan od najvažnijih koraka, jer je u pitanju dio opreme o kojem će tijekom vremena puno puta ovisiti sigurnost broda i posade, te njihov miran san u divljim valama. Ponuda raznih modela, klasičnih i suvremenih, danas je na tržištu doista velika, pa se prilikom izbora nije lako snaći. Stoga je dobro imati na umu neke osnovne tehničke činjenice o pojedinim vrstama sidara, uključujući njihove vrline i mane, kao vodilje. No, još je važnije znati u koju su kategoriju sidro koje planirate kupiti smjestile ugledne klasifikacijske kuće Lloyd‘s i RINA, zbog toga što je taj njihov pravorijek na temelju ozbiljnih testiranja puno značajniji od mišljenja stručnjaka za sve u lučicama. Ljudi su, naime, često skloni sidro koje sami imaju proglašavati najboljim, čak i kada rezultati brojnih testova ni blizu ne potvrđuju takav njihov status.

Mlade snage

Druga vrlo bitna stvar je ne kupovati jeftine kopije bilo koje vrste sidra, kakvih je danas jako puno i vrlo se često izabiru zbog niske cijene. Izreka da brod vrijedi koliko i sidro koje ga drži, ovdje mora biti glavni kriterij. Niska cijena znači lošu imitaciju od lošeg materijala, a zbroj ta dva faktora siguran je put u probleme i nevolje kad u teškoj situaciji brod i posada budu o tom sidru ovisili. Dakle, kada je sidro u pitanju, štednja ne smije biti opcija, a još manje vodilja. Stoga, koju god vrstu sidra izabrali, birajte originale ili pouzdane i certificirane proizvođače. Sidro će biti dosta skuplje od no name kopija, ali vrijedno svakog uloženog eura. Vjerujte, ništa nije gore nego pod udarima vjetra i valova tijekom nevere u nekoj divljoj uvali, osobito noću, strepiti hoće li jeftino sidro koje ste kupili izdržati.

---

image

U nautičkim trgovinama se često nude jeftina no name sidra

Božidar Vukičević/Cropix
---

Nakon što smo apsolvirali ove ključne polazne odrednice, dolazi na red još jedna koja je iznimno važna, ali ne toliko jednoznačna i decidirana kao dvije spomenute. Riječ je o izboru vrste sidra kojem ćete brod povjeriti na brigu u dobru i zlu. Na tržištu se, naime, ravnopravno nude sidra stare generacije, koja postoje već desetljećima i koja se i danas mahom nalaze na pramcima većine domaćih plovila. Kod nas je najčešće riječ o modelima Danforth, Bruce, CQR (plug) i Delta. Kad ih kupite od certificiranih proizvođača, sva ona su nedvojbeno dobra opcija, ili barem posve solidna, no nikako ne i najbolja. Jer, iako se ravnopravno nude, po svojoj sidrenoj moći jednostavno nisu ravnopravna s takozvanim sidrima nove generacije, osobito nekima od njih, koja su dizajnirana u posljednjih tridesetak godina. Najpoznatija i najprisutnija na tržištu takva sidra su Rocna, Spade, Manson Supreme, Mantus i Ultra. U grupaciju mladih snaga spadaju još i sidra Bugel, SARCA i Bulwagga, ali se puno rjeđe mogu naći u našim trgovinama.

---

image

Sidro Manson Supreme SHHP

Arhiva
---

Njihove su glavne odlike samostalno pozicioniranje u ispravan položaj za brzo kačenje, neovisno o tome u kakvom je položaju sidro palo na dno, dobro hvatanje za različite vrste morskoga dna, sposobnost da nimalo popuštajući izdrže bočne sile, te iznimno jaka sila držanja. Daleko jača u usporedbi sa sidrima stare generacije, što je potvrđeno mnogim testovima koji su u međuvremenu provedeni.

Brojke protiv tradicije

No, kako novim tehnologijama uvijek treba vremena za duboki i široki zahvat tržišta, brojni pobornici sidara stare generacije još uvijek ignoriraju pridošlice i drže se provjerenih opcija –​ jer zašto mijenjati ono što se u praksi dokazalo kroz desetljeća. Pritom se rado pozivaju na argument kako su njihova stara sidra, primjerice Bruce, CQR, Danforth i Delta, od strane Lloyds‘a i RINE klasificirana kao High Holding Power (HHP), odnosno sidra visoke snage držanja.

To je doista točno, i to doista znači da su u pitanju kvalitetna i snažna sidra kada se dobro pozicioniraju i ukopaju. No, kada su u pitanju njihov dizajn, specifična svojstva i sposobnost pravilnog pozicioniranja na dnu, nerijetko bude i problema prilikom sidrenja. Danforth se zna prevrtati i teško zapinjati, osobito na dnu zaraslom u posidoniju. Delta i CQR su po obliku plugovi, a plugovi rade brazde u mekoj podlozi kad ih se prejako optereti. Bruce pak zna klizati po dnu dok se ne ukopa ako je pretvrdo ili zaraslo. Uz to, sva spomenuta sidra nisu baš otporna ni na jake bočne sile koje se pojave kada vjetar promijeni smjer, pa znaju izgubiti zagriz u dno i teško uhvatiti novi.

---

image

Brzo ukopavanje je ključna karakteristika suvremenih sidara

Božidar Vukičević/Cropix
---

No, čak i ako zanemarimo sve spomenuto pod egidom ipak vrijedno i pouzdano rade svoj posao dugi niz desetljeća, nastavak priče o oznaci HHP uvjerljivo zagovara prihvaćanje sidara nove generacije, osobito onih najuglednijih, kao daleko bolje opcije. Barem ako vam se čini da je 200 posto bolje dovoljno dalek iskorak za takvu odluku.

Naime, suočen s tvrdoglavim sidrenim mladcima što su počeli nadirati na tržište, Lloyd‘s je 2008. godine odlučio dodati novu kategoriju certifikata za sidra –​ Super High Holding Power (SHHP). Pogađate, taj viši standard zahtijeva da sidro bude otpornije na povlačenje najmanje 200 posto u odnosu na HHP sidro, na tri različita morska dna.

---

image

Lanac pomaže bržem ukopavanju

Arhiva
---

Važni lanac

Budući da je riječ o doista iznimnoj moći držanja i egzaktnim mjerenjima, zasad su tu prestižnu oznaku u svijetu nautičkih sidara dobila samo sidra Rocna i Manson Supreme. Dakle, ona su dokazano i potvrđeno barem dvjesto posto jača od HHP sidara. No, u brojnim testiranjima diljem svijeta Spade, Mantus i Ultra također su potvrdili značajno bolja svojstva od klasičara kada je riječ o sili držanja i brzini zapinjanja.

---

Spade, Mantus i Ultra

Sidro Spade, koje je razvio Francuz Alain Poiraud, prvo je dobilo lopaticu udubljenu s unutarnje strane, što će ubrzo postati standard u većini konstrukcija. Razlog je što takav oblik osigurava puno jače držanje sidra u odnosu na sidro s ravnom lopaticom. Također, Poiraud je umjesto roll-bara za brzo i lako pozicioniranje sidra, u vrh lopatice s donje strane ugradio balastnu komoru ispunjenu olovom, pa je čak 50 posto težine sidra u njegovu vrhu. Stoga se ono nakon spuštanja uvijek postavi u pravi položaj za kačenje.

Mana sidra Spade je visoka cijena zbog složene konstrukcije, te činjenica da zbog balastne komore s olovom ima manju površinu lopatice, što donekle smanjuje njegovu moć držanja pod velikim opterećenjem.

Mantus je sidro konstruirano u SAD-u početkom prošloga desetljeća. Pripada skupini sidara s roll-barom za brzo pozicioniranje i hvatanje, a lopatica mu je blago konkavna. Nakon svjetske prezentacije na sajmu METS, Mantus je brzo stekao brojne poklonike. Razlog su njegov dobar dizajn i čvrsto držanje, ali i činjenica što se isporučuje rasklopljen, te se sastavlja uz pomoć jakih vijaka. Stoga je praktičan za odlaganje i isporuku (u plosnatoj kutiji). Istodobno, neki tu rasklopivost smatraju manom, jer vijci mogu postati slaba točka, ako ih s vremenom nagrize korozija.

Sidro Ultra proizvodi turska tvrtka Boyut Marine. Po izgledu je vrlo slično Spadeu, s tim da mu je vrh izraženo spušten prema dolje, poput kljuna papige, zbog čega brzo penetrira u podlogu. Lopatica mu je konkavna, a izrađuje se isključivo od nehrđajućeg čelika 316, čime mu je proizvođač namjerno dao elitni štih koji prati i elitna cijena. Nema roll-bar, već se pozicionira uz pomoć dizajna koji to potiče, te vrha sidra ispunjenog olovom. Na najširem dijelu lopatice ima velike uši svinute prema dolje, koje kao vodilice također olakšavaju brže pozicioniranje i ukopavanje. Prodaje se s doživotnim jamstvom.

---

Imajući sve rečeno u vidu, svakako bi bilo dobro prilikom konačnog izbora glavnog sidra prednost dati mladim snagama. No, ako konačan izbor iz raznih razloga, od nostalgije do previsoke cijene, bude neko od certificiranih sidara stare garde, to ipak neće biti loša opcija. Samo manje dobra od najbolje. Osim toga, sila držanja izabranog sidra značajno će biti povećana ako se u sidrenom sustavu koristi lanac, što je danas gotovo već postalo standard. Razlog tomu je što svojom težinom lanac osigurava zadržavanje optimalnog napadnog kuta sidra u odnosu na dno, osobito kada vjetar i valovi pojačaju. Težina lanca također ostvaruje učinak prigušivanja, tako da sidro neće lako biti izvučeno iz dna za koje se zakačilo ni prilikom većih trzaja i opterećenja.

---

image

Sidro Spade

---

Mnoge zanima u čemu je tajna toliko jače sile držanja novih sidara, jer u stvarnosti na prvi pogled ne izgledaju ništa moćnije od kvalitetnih starijih sidara. A opet, odmah se vidi da su prilično slična jedno drugom, jer u konstrukciji sva slijede neke značajke iste dizajnerske škole. Većina autora smatra da je Delta posljednje sidro stare generacije (nastalo je osamdesetih godina prošloga stoljeća), iako je riječ o modernom sidru koje tako i izgleda. No, ono je po svome radnom dizajnu ipak tek poboljšano plug sidro (CQR), dok nova škola drukčije oblikuje lopaticu koja se hvata za dno i stvara silu otpora.

---

Pravilno sidrenje

Ispravan način sidrenja jest da sidro spustite na dno na odabranome mjestu vodeći računa o dubini, a potom brod vrlo sporo uputite unatrag prema obali ispuštajući polako lanac ili konop radi postizanja optimalnog kuta hvatanja i dovoljne dužine. Kad osjetite da je sidro počelo hvatati, a brod je dovoljno udaljen od sidra, kratko treba pojačati gas da sidro dobro zapne.

---

Prvo takvo drukčije sidro nazvano Bugel konstruirao je 1986. u Njemačkoj Rolf Kaczirek, zbog čega nosi titulu prvog sidra nove generacije. Njegova konfiguracija s polukružnom roll-bar šipkom iznad najšireg dijela jedne trokutaste ravne sidrene lopatice, osigurava da se sidro nakon kratkog povlačenja pozicionira u pravi položaj za hvatanje, a oštri vrh pale potom omogućava brzo prodiranje u dno s tendencijom sve dubljeg zakopavanja što ga više vučete. Bugel je prvi napravio odmak u dotadašnjem dizajnu, koji su potom mnogi slijedili i dalje razvijali, osobito u segmentu poboljšanja oblika lopatice, koja uglavnom dobiva blago konkavni oblik koji značajno povećava moć držanja.

Značaj malih karika

Naravno, posljednji čin kupnje je izbor optimalne težine sidra, što nije previše teško jer proizvođači, barem oni certificirani, u svojim tablicama jasno navode za koliko duga i teška plovila je konkretno sidro namijenjeno. Možete izabrati ono koje točno odgovara za vaš brod, ali sigurno nećete pogriješiti ako uzmete malo teže. Mirnije ćete spavati kad se nebo i more naljute.

---

image

Sidra Mantus mogu se sastaviti i rastaviti

Božidar Vukičević/Cropix
---

I na kraju, s jednakom pažnjom kao kod izbora samoga sidra treba pristupiti i kupnji pojedinih dijelova sidrenog sustava. Samo sidro, čak i ako je najbolje, neće moći pouzdano obaviti svoju funkciju ako gambeti i okretne spojke za hvatanje sidra nisu dovoljno kvalitetni, jer tada ta najslabija karika dirigira vršno opterećenje. Zato i tu treba zaboraviti no name jeftine proizvode i platiti koliko treba za certificirane i kvalitetne spojne elemente.

Kada pak počnete ploviti, pa vaše sidro i sidreni sustav uspješno svoju prvu godinu, u svoj popis radova i kontrola prije svake nove sezone upišite i obvezni pažljivi pregled tih spojnih elemenata kako bi na vrijeme uočili eventualnu pojavu galvanske korozije ili trošenje materijala zbog stalnih gibanja. To se vjerojatno neće dogoditi prvih nekoliko godina, ali kad jednom promjene uočite, one su znak upozorenja da je stiglo vrijeme za zamjenu.

---

Raspon cijena

Orginalna sidra i ona koje izrađuju certificirani proizvođači su vrlo kvalitetna i pouzdana, najčešće s doživotnom garancijom, pa im je i cijena veća. Tako se primjerice Rocna teška 10 kg od pocinčanog čelika u njemačkoj nautičkoj web-trgovini svb24.com može kupiti za 315 eura, a slična je cijena i sidra Manson Supreme (kod nas su cijene tih sidara od 330 do 500 eura). Kopija Danfortha ili sidra Bruce iste težine u našim trgovinama, bez certifikata i jamstva, stoji pak 70 do 95 eura, pa je jasno zbog čega su i dalje čest izbor.

---

---

image

Kad je more mirno, svako sidro dobro drži, ali kad podivlja...

Zvonimir Barišin/Cropix
---

---

Dva odlikaša: Rocna i Manson Supreme

Među sidrima nove generacije dva su se sidra posebno izdvojila svojim vrhunskim odlikama, što im je svojom novom klasifikacijom Super High Holding Power (SHHP) potvrdio i ugledni Lloyd’s.

Sidro Rocna razvio je 2000. godine Novozelanđanin Peter Smith, a u komercijalnu prodaju krenulo je tek 2004. nakon dužih testiranja svojstava u praksi od strane konstruktora i njegovih prijatelja. Rocna koristi roll-bar za pozicioniranje sidra na dnu, dok su njegov struk i konkavna lopatica veće površine konstrukcijski fokusirani na maksimiziranje snage držanja. Na najširem dijelu lopatice su uši svinute prema dolje koje pomažu dobrom vođenju i bržem hvatanju, a tome pridonosi i oblik struka sidra. Vrh je vrlo oštar i brzo penetrira u dno. Rocna je pobjednik brojnih provedenih usporednih testova.

Manson Supreme je sidro dosta slično Rocni, a proizvela ga je poznata novozelandska tvrtka Manson Anchors. Lopatica mu je zaobljena prema unutra radi veće sile držanja, dok mu roll-bar pomaže u pravilnom postavljanju za kačenje, baš kao i uši na najširem dijelu lopatice svinute prema dolje koje ga drže i vode u pravilnom položaju dok zapinje. Struk ima poprečno rezani otvor po cijeloj dužini, za lakše oslobađanje sidra, ako čvrsto zapne. Tada gambet po struku klizne prema naprijed i zaglavljeno sidro se mahom oslobodi, no na vrhu struka postoji i drugi klasični otvor, ako se želi fiksno spajanje, bez klizanja.

---

---

image

Split, 230514.
Sidro Rocna 33.
Foto: Duje Klaric/CROPIX

Duje Klarić/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiva Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Zvonimir Barišin/Cropix Arhiva Arhiva Goran Šebelić/Cropix Arhiva Arhiva Arhiva Arhiva Duje Klarić/Cropix
Arhiva

Čarteraši nemaju mogućnost izbora, što dobiju dobiju

Božidar Vukičević/Cropix

Sidra Mantus mogu se sastaviti i rastaviti

Božidar Vukičević/Cropix

Sidra Ultra izrađuju su se samo od inoksa 316

Božidar Vukičević/Cropix

Brzo ukopavanje je ključna karakteristika suvremenih sidara

Božidar Vukičević/Cropix

U nautičkim trgovinama se često nude jeftina no name sidra

Zvonimir Barišin/Cropix

Kad je more mirno, svako sidro dobro drži, ali kad podivlja...

Arhiva

Sidro Rocna SHHP

Arhiva

Sidro Manson Supreme SHHP

Goran Šebelić/Cropix

Spade spada u višu kategoriju

Arhiva

Sidro Bruce kod nas je dosta popularno

Arhiva

Lanac pomaže bržem ukopavanju

Arhiva

Lanac nosi veliki dio tereta

Arhiva

Po bonaci je sve jednostavnije

Duje Klarić/Cropix

Split, 230514.
Sidro Rocna 33.


Sidro Spade

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/donosimo-veliki-vodic-za-kupnju-novog-sidra-nemojte-stedjeti-jeftine-no-name-kopije-nisu-dobar-izbor-1299552 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=36a3190511b5b5f4d0de61bbd95377b67a7d7255 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Donosimo+veliki+vodi%C4%8D+za+kupnju+sidra%3A+nemojte+%C5%A1tedjeti%2C+jeftine+no+name+kopije+nisu+dobar+izbor&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdonosimo-veliki-vodic-za-kupnju-novog-sidra-nemojte-stedjeti-jeftine-no-name-kopije-nisu-dobar-izbor-1299552 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdonosimo-veliki-vodic-za-kupnju-novog-sidra-nemojte-stedjeti-jeftine-no-name-kopije-nisu-dobar-izbor-1299552 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SIDRO JE PREVAŽAN DIO BRODSKE OPREME DA BI SE NA NJEMU ŠTEDJELO KUPNJOM JEFTINIH NO NAME KOPIJA, JER SE TAKVI IZBORI NA KRAJU VRLO SKUPO PLAĆAJU - UVIJEK TREBA BIRATI SIDRA POUZDANIH I CERTIFICIRANIH PROIZVOĐAČA, PRI ČEMU JE MUDRO DATI PREDNOST NEKOM OD SIDARA NOVE GENERACIJE - POBORNICI KLASIKE POZIVAJU SE NA DESETLJEĆA USPJEŠNOG RADA, NO ZBOG DALEKO VEĆE MOĆI NEKIH NOVIH SIDARA ČAK JE I LLOYD’S 2008. MORAO DODATI NOVU KATEGORIJU SUPER HIGH HOLDING POWER ANCHORS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čuvar mirnog sna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

čuvar mirnog snaDonosimo veliki vodič za kupnju sidra: nemojte štedjeti, jeftine no name kopije nisu dobar izbor

Piše MIOMIR ŠTRBAC
19. lipnja 2023. - 08:43

Sezona đitavanja praktički je već počela, pa mnogi vlasnici brodova ubrzano provjeravaju, popravljaju ili mijenjaju dotrajale dijelove i elemente brodske opreme. Neki, pak, prvi put opremaju za predstojeću đitu i vikend-aranžmane svoje nedavno kupljeno plovilo.

Izbor glavnog brodskog sidra u tome je procesu jedan od najvažnijih koraka, jer je u pitanju dio opreme o kojem će tijekom vremena puno puta ovisiti sigurnost broda i posade, te njihov miran san u divljim valama. Ponuda raznih modela, klasičnih i suvremenih, danas je na tržištu doista velika, pa se prilikom izbora nije lako snaći. Stoga je dobro imati na umu neke osnovne tehničke činjenice o pojedinim vrstama sidara, uključujući njihove vrline i mane, kao vodilje. No, još je važnije znati u koju su kategoriju...

14. svibanj 2024 22:32