stdClass Object ( [id] => 1248384 [title] => Donosimo sjajne novitete s najvećeg sajma brodske opreme u Amsterdamu (2) [alias] => donosimo-sjajne-novitete-s-najveceg-sajma-brodske-opreme-u-amsterdamu-2 [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Treći tjedan u studenome tjedan je koji godinama redovito provodim u Amsterdamu. Jer to je tjedan u kojem se od utorka do četvrtka, još od 1988. godine, održava METS, odnosno Marine Equipment Trade Show, najveći sajam brodske opreme na svijetu. Sajam koji u Amsterdam dovuče sve važne igrače s područja rekreativne plovidbe, bilo da su izlagači, posjetitelji ili novinari.

Odbijanje gromova

Njemačka tvrtka ELNA GmbH predstavila je svoj DDCE gromobran. Klasična ideja zaštite od udarca munje je sprovođenje elektriciteta kontroliranim putem od mjesta udara do mora, ali čak i takvo kontrolirano pražnjenje može uzrokovati štete na brodu. Elektronički instrumenti mogu pregorjeti, a nije rijetkost da se i jarbol toliko ošteti da ga treba promijeniti.

DDCE radi na potpuno drugom principu: umjesto da privlači gromove i sprovodi ih u more, uređaj koji svojim oblikom i dimenzijama podsjeća na stolnu lampu oko broda stvara elektromagnetsko polje koje ima zadatak odbijati pražnjenje atmosferskog elektriciteta.

---

image

DDCE gromobran stvara oko broda elektromagnetski šiti

Vanja Valtrović
---

A da se u paviljonu superjahti može naći i nešto što bi moglo biti zanimljivo vlasnicima manjih brodova, pobrinuo se talijanski B Light sa svojom DOT IN LINE rasvjetom. Lagane ali, zahvaljujući ugrađenoj leći, moćne LED lampe promjera 13 mm mogu se diskretno ugraditi u svaku podlogu. Rezultat je praktično neuočljiva svjetlosna armatura koja odlično osvjetljava prostor, a pritom ne zasljepljuje kada se u njega ulazi i pogleda prema izvoru svjetla.

---

image

Ledice DOT IN LINE su minijaturne, a maksi svijetle

Vanja Valtrović
---

METS je mjesto na koje dolaze i ljudi iz brodogradilišta i marina. One iz brodogradilišta privukla je Massivit 5000, kabina s 3D printerom u kojoj su se za vrijeme sajma izrađivala postolja za radare, produžeci za kormila i slične stvari što ne idu u serijsku, lijevanu, proizvodnju. Versadock Z je proizvod koji će zasigurno naći mjesto u brojnim marinama. Sastoji se od tri elementa koji se, kao puzzle, spoje u jednu cjelinu na koju se može izvući i na suhom ostaviti brod. Ono što ovaj proizvod razlikuje od drugih je mogućnost uklanjanja središnjega dijela, te ostavljanja samo dva bočna elementa, u slučaju da oblik trupa ili kobilice broda to zahtijeva.

---

image

3D printer Massivit 5000, printa velike dijelove...

Vanja Valtrović
---

---

image

...poput postolja za radar

Vanja Valtrović
---

Svoje izvještaje s METS-a redovito završavam prikazom za mene najoriginalnijeg proizvoda, kao i jednostavnim proizvodima koji se mogu svrstati pod nazivnik kako se nikad nitko prije nije toga sjetio. Najoriginalniji proizvod i meni najzanimljivija inovacija je na ovogodišnji sajam stigla iz Pariza. Fin5 je izvanbrodski električni motor bez osovina, zupčanika, rotirajućih dijelova... I bez propelera. Potisak ostvaruje zahvaljujući membrani koju privlače i otpuštaju elektromagneti. Inspiraciju za takav sistem potiska našli su u meduzama i načinu na koji se one kreću kroz more. Po riječima proizvođača, Fin5 je i po cijeni (tri tisuće eura) i po performansama vrlo blizu motorima s unutarnjim sagorijavanjem iste snage.

---

image

Francuska električna penta na membranu Fin5

Vanja Valtrović
---

Na METS-u je bio izložen i prototip motora Fin150 koji je ideju za svoj potisak preuzeo od repa dupina, koji se kreću pomičući svoju repnu peraju velikom amplitudom i malom frekvencijom. Ako sve bude kako očekuju, Fin150 će biti službeni izvanbrodski motor za potrebe organizatora Olimpijskih igara 2024. u Parizu.

Opruga za tegalj

Ljepota METS-a je što u Amsterdam dovodi ne samo ogromne i bogate kompanije s high-tech rješenjima, nego što se na njemu mogu naći i mali izlagači, entuzijasti i inovatori koji s ponosom i optimizmom predstavljaju svoje jednostavne i efikasne, a često u toj jednostavnosti i genijalne proizvode. Na ovom sam ih METS-u vidio više nego na prijašnjim izdanjima tog sajma.

---

image

Kablovi Voltares Marine...

Vanja Valtrović
---

---

image

...priključuju se magnetskim hvatanjem

Vanja Valtrović
---

Recimo, kabeli za spajanje broda na naponsku mrežu koji ne koriste klasične utikače što se moraju ugurati u utičnicu, nego se spoj ostvari zahvaljujući magnetu. Voltares Marine kabeli se svojim utikačima jednostavno prilijepe za utičnicu, a elektronički sklop koji se nalazi u utikaču osigurava da struja kroz kabel teče samo ako je na oba svoja kraja spojen s utičnicom, tako da nema straha da bi neki slobodni kraj kabela mogao biti pod naponom.

Britanska tvrtka Revolve na METS je donijela zarolani mezomariner, smotuljak od kompozita promjera 10 cm koji stane u veću šalicu. No, kada se počne razmotavati, odmah se pretvara u tvrdu i čvrstu dršku na koju se mogu pričvrstiti kuka mezomarinera ili četka za pranje broda. Idealno za mala plovila.

---

image

Zarolani mezomariner...

Vanja Valtrović
---

---

image

....odmatanjem postaje čvrsta drška...

Vanja Valtrović
---

---

image

....na koju stavite kuku

Vanja Valtrović
---

Švedski Windex Development AB predstavio je, pak, Yollinu, jednostavno i više nego praktično i korisno pomagalo za vučenje bajbota. Dvanaest metara dugačka traka od najlona namotana je na kolo u čijem se središtu nalazi opruga. Podesi se težina bajbota, najlonska traka veže za bajbot i tegalj može početi. Sila otpora pri teglju će se uravnotežiti sa silom u opruzi i bajbot će se sam postaviti na, za tu brzinu, idealnu udaljenost od broda koji ga vuče. Drugim riječima, što je brzina veća, bajbot će biti dalje od broda koji ga vuče. Kada se brzina smanji, sila u opruzi će privući bajbot brodu koji ga vuče. Idealno za usporavanje prilikom uplovljavanja u luku.

Čistač algi s konopa

Nakon što im je jednom ručica za okretanje vinča pala u more, u talijanskom Easyseau su odlučili napraviti ručicu koja bi uvijek stala na vinču i pritom ne bi smetala. Rezultat je Flipper, ručica koja ima svoja četiri položaja: potpuno skupljena, kada se ne koristi, poluotvorena, otvorena i produžena u ovisnosti o sili koja je potrebna za njezino okretanje.

---

image

Ropecleaner, praktični strugač algi i školji s konopa

Vanja Valtrović
---

Jednostavna inovacija, koja može spriječiti veliku štetu, pa čak i spasiti ljudske živote, dolazi iz Španjolske, gdje su osmislili i napravili sistem za gašenje požara na izvanbrodskim motorima. Kako je požar koji se pojavi u motoru najčešće ispod poklopca motora, tako ni njegovo gašenje nije jednostavno i bezopasno. Poklopac sprječava da plin iz protupožarnog aparata dođe na mjesto plamena, a kada se poklopac podigne, plamen se uglavnom još više razbukta. Talleres Luis Pińeiro je zato uz motor sproveo cijevi i nekoliko mlaznica te sve to spojio s protupožarnim aparatom. U slučaju pojave vatre, potrebno je samo aktivirati protupožarni aparat i njegov će plin u trenutku ugasiti vatru pod poklopcem motora.

---

image

Teleskopski pajeti Pop Fender

Vanja Valtrović
---

Naši stari znanci iz Slovenije, tvrtka Boatasy, koja iz godine u godinu, zahvaljujući svojim originalnim proizvodima, biva spomenuta u ovom dijelu mojih izvještaja s METS-a, i ove je godine ponudila jednostavan i praktičan proizvod, koji je čak bio nominiran i za DAME nagradu. To je Ropecleaner, spiralno omotan komad željeza s drškom koji služi za čišćenje konopa na kojem su se nahvatale alge i školjke. Bez problema i za kratko vrijeme čisti sve što se zakačilo na konopima debljine do 32 milimetra.

Teleskopski bokobrani

I za kraj, moj apsolutni favorit ovogodišnjeg METS-a, proizvod koji redefinira i na potpuno novi način prilazi jednom segmentu za koji se činilo da se tu više nema što novo za izmisliti. Za razliku od praktično svih drugih bokobrana ispunjenih zrakom ili nekim drugim plinom pod pritiskom, austrijski Pop Fender je u Amsterdam donio svoje teleskopske bokobrane. Napravljeni su od plastičnih segmenata koji se lako uvlače jedan u drugi kad bokobran nije u upotrebi, te izvlače kad nam bokobran zatreba. Prednost nad uobičajenim bokobranima je ne samo u tome što zauzimaju manje prostora kad se ne koriste, već i zato što to nisu lopte ili cilindri napuhani zrakom, pa se mogu koristiti i kao bokobrani ispod morske površine. Do sada proizvedeni bokobrani dovoljno su veliki i jaki za brodove do 10 metara dužine, ali iz Pop Fendera najavljuju da bi uskoro mogli imati i modele za veće brodove.

---

image

Elementi teleskopskog pajeta

Vanja Valtrović
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mets 2022. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Mets 2022. 2 0 7899 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-09 10:35:20 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Vanja Valtrović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-13 07:27:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-13 07:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 175 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Donosimo sjajne novitete s najvećeg sajma brodske opreme u Amsterdamu (2) [metakey] => mets 2022, sajam mets, vanja valtrović, brodska oprema [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23984536.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851049.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23850946.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23850984.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23850985.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23850986.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23850987.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851045.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851047.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851048.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851046.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851050.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851162.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851165.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851175.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851176.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851239.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851242.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851244.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851247.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851296.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851297.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851321.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851323.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851334.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851534.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23851537.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Penta Fin150<\/em> gurat \u0107e brod dupinovom perajom<\/p>","

Pasarela Arya<\/em> <\/em>u\u010das se pretvori u stepenice<\/p>","

DDCE gromobran stvara oko broda elektromagnetski \u0161iti<\/p>","

Ledice DOT IN LINE<\/em> su minijaturne, a maksi svijetle<\/p>","

3D printer Massivit 5000<\/em>, printa velike dijelove...<\/p>","

...poput postolja za radar<\/p>","

...priklju\u010duju se magnetskim hvatanjem<\/p>","

Kablovi Voltares Marine...<\/em><\/p>","

Membrana umjesto propelera<\/p>","

Francuska elektri\u010dna penta na membranu Fin5<\/em><\/p>","

Versadock Z<\/em> <\/em>su prilagodljivi i prakti\u010dni puzzle<\/em> <\/em>cokovi<\/p>","

Zarolani mezomariner...<\/p>","

....odmatanjem postaje \u010dvrsta dr\u0161ka...<\/p>","

....na koju stavite kuku<\/p>","

Traka za tegalj bajbota s oprugom koja optimizira otpor<\/p>","

Ru\u010dica za vin\u010d Fliper<\/em>...<\/p>","

...mo\u017ee se sklopiti<\/p>","

Inovativni sustav za ga\u0161enje penti Tallares L. Pineiro<\/em><\/p>","

Ropecleaner<\/em>, prakti\u010dni struga\u010d algi i \u0161kolji s konopa<\/p>","

Teleskopski pajeti Pop Fender<\/em><\/p>","

Elementi teleskopskog pajeta<\/p>","

Prototip zjeva\u010de Osculati..<\/em>..<\/em><\/p>","

...ujedno je i \u0161toper<\/p>","

Podi\u017eu\u0107e palubno svjetlo tvrtke Faro<\/em> <\/em>ujedno je i zvu\u010dnik<\/p>","

Svuda su se dogovorale i ugovarale narud\u017ebe<\/p>","

Slovenska tvrtka Edyn<\/em>, koja je za svoje elektri\u010dne pente dobila ve\u0107 vi\u0161e nagrada, predstavila je novi model snage 25 kW<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1362x900","hd_23984536_1920.jpg":"1920x1080","k_23984536_1280.jpg":"1280x1280","k_23984536_1024.jpg":"1024x1024","k_23984536_640.jpg":"640x640","k_23984536_480.jpg":"480x480","k_23984536_340.jpg":"340x340","k_23984536_220.jpg":"220x220","o_23984536_1280.jpg":"1280x845","o_23984536_1024.jpg":"1024x676","o_23984536_640.jpg":"640x422","o_23984536_480.jpg":"480x317","o_23984536_340.jpg":"340x224","o_23984536_220.jpg":"220x145","h_23984536_1280.jpg":"1280x854","h_23984536_1024.jpg":"1024x683","h_23984536_640.jpg":"640x427","h_23984536_480.jpg":"480x320","h_23984536_340.jpg":"340x227","h_23984536_220.jpg":"220x147","pp_23984536_1280.jpg":"1280x1628","pp_23984536_1024.jpg":"1024x1303","pp_23984536_640.jpg":"640x814","pp_23984536_480.jpg":"480x611","pp_23984536_340.jpg":"340x432","pp_23984536_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23851049_1920.jpg":"1920x1080","k_23851049_1280.jpg":"1280x1280","k_23851049_1024.jpg":"1024x1024","k_23851049_640.jpg":"640x640","k_23851049_480.jpg":"480x480","k_23851049_340.jpg":"340x340","k_23851049_220.jpg":"220x220","o_23851049_1280.jpg":"1280x1920","o_23851049_1024.jpg":"1024x1536","o_23851049_640.jpg":"640x960","o_23851049_480.jpg":"480x720","o_23851049_340.jpg":"340x510","o_23851049_220.jpg":"220x330","h_23851049_1280.jpg":"1280x854","h_23851049_1024.jpg":"1024x683","h_23851049_640.jpg":"640x427","h_23851049_480.jpg":"480x320","h_23851049_340.jpg":"340x227","h_23851049_220.jpg":"220x147","pp_23851049_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851049_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851049_640.jpg":"640x814","pp_23851049_480.jpg":"480x611","pp_23851049_340.jpg":"340x432","pp_23851049_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23850946_1920.jpg":"1920x1080","k_23850946_1280.jpg":"1280x1280","k_23850946_1024.jpg":"1024x1024","k_23850946_640.jpg":"640x640","k_23850946_480.jpg":"480x480","k_23850946_340.jpg":"340x340","k_23850946_220.jpg":"220x220","o_23850946_1280.jpg":"1280x853","o_23850946_1024.jpg":"1024x682","o_23850946_640.jpg":"640x426","o_23850946_480.jpg":"480x320","o_23850946_340.jpg":"340x226","o_23850946_220.jpg":"220x146","h_23850946_1280.jpg":"1280x854","h_23850946_1024.jpg":"1024x683","h_23850946_640.jpg":"640x427","h_23850946_480.jpg":"480x320","h_23850946_340.jpg":"340x227","h_23850946_220.jpg":"220x147","pp_23850946_1280.jpg":"1280x1628","pp_23850946_1024.jpg":"1024x1303","pp_23850946_640.jpg":"640x814","pp_23850946_480.jpg":"480x611","pp_23850946_340.jpg":"340x432","pp_23850946_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23850984_1920.jpg":"1920x1080","k_23850984_1280.jpg":"1280x1280","k_23850984_1024.jpg":"1024x1024","k_23850984_640.jpg":"640x640","k_23850984_480.jpg":"480x480","k_23850984_340.jpg":"340x340","k_23850984_220.jpg":"220x220","o_23850984_1280.jpg":"1280x1920","o_23850984_1024.jpg":"1024x1536","o_23850984_640.jpg":"640x960","o_23850984_480.jpg":"480x720","o_23850984_340.jpg":"340x510","o_23850984_220.jpg":"220x330","h_23850984_1280.jpg":"1280x854","h_23850984_1024.jpg":"1024x683","h_23850984_640.jpg":"640x427","h_23850984_480.jpg":"480x320","h_23850984_340.jpg":"340x227","h_23850984_220.jpg":"220x147","pp_23850984_1280.jpg":"1280x1628","pp_23850984_1024.jpg":"1024x1303","pp_23850984_640.jpg":"640x814","pp_23850984_480.jpg":"480x611","pp_23850984_340.jpg":"340x432","pp_23850984_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23850985_1920.jpg":"1920x1080","k_23850985_1280.jpg":"1280x1280","k_23850985_1024.jpg":"1024x1024","k_23850985_640.jpg":"640x640","k_23850985_480.jpg":"480x480","k_23850985_340.jpg":"340x340","k_23850985_220.jpg":"220x220","o_23850985_1280.jpg":"1280x853","o_23850985_1024.jpg":"1024x682","o_23850985_640.jpg":"640x426","o_23850985_480.jpg":"480x320","o_23850985_340.jpg":"340x226","o_23850985_220.jpg":"220x146","h_23850985_1280.jpg":"1280x854","h_23850985_1024.jpg":"1024x683","h_23850985_640.jpg":"640x427","h_23850985_480.jpg":"480x320","h_23850985_340.jpg":"340x227","h_23850985_220.jpg":"220x147","pp_23850985_1280.jpg":"1280x1628","pp_23850985_1024.jpg":"1024x1303","pp_23850985_640.jpg":"640x814","pp_23850985_480.jpg":"480x611","pp_23850985_340.jpg":"340x432","pp_23850985_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23850986_1920.jpg":"1920x1080","k_23850986_1280.jpg":"1280x1280","k_23850986_1024.jpg":"1024x1024","k_23850986_640.jpg":"640x640","k_23850986_480.jpg":"480x480","k_23850986_340.jpg":"340x340","k_23850986_220.jpg":"220x220","o_23850986_1280.jpg":"1280x853","o_23850986_1024.jpg":"1024x682","o_23850986_640.jpg":"640x426","o_23850986_480.jpg":"480x320","o_23850986_340.jpg":"340x226","o_23850986_220.jpg":"220x146","h_23850986_1280.jpg":"1280x854","h_23850986_1024.jpg":"1024x683","h_23850986_640.jpg":"640x427","h_23850986_480.jpg":"480x320","h_23850986_340.jpg":"340x227","h_23850986_220.jpg":"220x147","pp_23850986_1280.jpg":"1280x1628","pp_23850986_1024.jpg":"1024x1303","pp_23850986_640.jpg":"640x814","pp_23850986_480.jpg":"480x611","pp_23850986_340.jpg":"340x432","pp_23850986_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23850987_1920.jpg":"1920x1080","k_23850987_1280.jpg":"1280x1280","k_23850987_1024.jpg":"1024x1024","k_23850987_640.jpg":"640x640","k_23850987_480.jpg":"480x480","k_23850987_340.jpg":"340x340","k_23850987_220.jpg":"220x220","o_23850987_1280.jpg":"1280x1920","o_23850987_1024.jpg":"1024x1536","o_23850987_640.jpg":"640x960","o_23850987_480.jpg":"480x720","o_23850987_340.jpg":"340x510","o_23850987_220.jpg":"220x330","h_23850987_1280.jpg":"1280x854","h_23850987_1024.jpg":"1024x683","h_23850987_640.jpg":"640x427","h_23850987_480.jpg":"480x320","h_23850987_340.jpg":"340x227","h_23850987_220.jpg":"220x147","pp_23850987_1280.jpg":"1280x1628","pp_23850987_1024.jpg":"1024x1303","pp_23850987_640.jpg":"640x814","pp_23850987_480.jpg":"480x611","pp_23850987_340.jpg":"340x432","pp_23850987_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23851045_1920.jpg":"1920x1080","k_23851045_1280.jpg":"1280x1280","k_23851045_1024.jpg":"1024x1024","k_23851045_640.jpg":"640x640","k_23851045_480.jpg":"480x480","k_23851045_340.jpg":"340x340","k_23851045_220.jpg":"220x220","o_23851045_1280.jpg":"1280x1920","o_23851045_1024.jpg":"1024x1536","o_23851045_640.jpg":"640x960","o_23851045_480.jpg":"480x720","o_23851045_340.jpg":"340x510","o_23851045_220.jpg":"220x330","h_23851045_1280.jpg":"1280x854","h_23851045_1024.jpg":"1024x683","h_23851045_640.jpg":"640x427","h_23851045_480.jpg":"480x320","h_23851045_340.jpg":"340x227","h_23851045_220.jpg":"220x147","pp_23851045_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851045_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851045_640.jpg":"640x814","pp_23851045_480.jpg":"480x611","pp_23851045_340.jpg":"340x432","pp_23851045_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23851047_1920.jpg":"1920x1080","k_23851047_1280.jpg":"1280x1280","k_23851047_1024.jpg":"1024x1024","k_23851047_640.jpg":"640x640","k_23851047_480.jpg":"480x480","k_23851047_340.jpg":"340x340","k_23851047_220.jpg":"220x220","o_23851047_1280.jpg":"1280x853","o_23851047_1024.jpg":"1024x682","o_23851047_640.jpg":"640x426","o_23851047_480.jpg":"480x320","o_23851047_340.jpg":"340x226","o_23851047_220.jpg":"220x146","h_23851047_1280.jpg":"1280x854","h_23851047_1024.jpg":"1024x683","h_23851047_640.jpg":"640x427","h_23851047_480.jpg":"480x320","h_23851047_340.jpg":"340x227","h_23851047_220.jpg":"220x147","pp_23851047_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851047_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851047_640.jpg":"640x814","pp_23851047_480.jpg":"480x611","pp_23851047_340.jpg":"340x432","pp_23851047_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23851048_1920.jpg":"1920x1080","k_23851048_1280.jpg":"1280x1280","k_23851048_1024.jpg":"1024x1024","k_23851048_640.jpg":"640x640","k_23851048_480.jpg":"480x480","k_23851048_340.jpg":"340x340","k_23851048_220.jpg":"220x220","o_23851048_1280.jpg":"1280x1920","o_23851048_1024.jpg":"1024x1536","o_23851048_640.jpg":"640x960","o_23851048_480.jpg":"480x720","o_23851048_340.jpg":"340x510","o_23851048_220.jpg":"220x330","h_23851048_1280.jpg":"1280x854","h_23851048_1024.jpg":"1024x683","h_23851048_640.jpg":"640x427","h_23851048_480.jpg":"480x320","h_23851048_340.jpg":"340x227","h_23851048_220.jpg":"220x147","pp_23851048_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851048_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851048_640.jpg":"640x814","pp_23851048_480.jpg":"480x611","pp_23851048_340.jpg":"340x432","pp_23851048_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23851046_1920.jpg":"1920x1080","k_23851046_1280.jpg":"1280x1280","k_23851046_1024.jpg":"1024x1024","k_23851046_640.jpg":"640x640","k_23851046_480.jpg":"480x480","k_23851046_340.jpg":"340x340","k_23851046_220.jpg":"220x220","o_23851046_1280.jpg":"1280x1920","o_23851046_1024.jpg":"1024x1536","o_23851046_640.jpg":"640x960","o_23851046_480.jpg":"480x720","o_23851046_340.jpg":"340x510","o_23851046_220.jpg":"220x330","h_23851046_1280.jpg":"1280x854","h_23851046_1024.jpg":"1024x683","h_23851046_640.jpg":"640x427","h_23851046_480.jpg":"480x320","h_23851046_340.jpg":"340x227","h_23851046_220.jpg":"220x147","pp_23851046_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851046_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851046_640.jpg":"640x814","pp_23851046_480.jpg":"480x611","pp_23851046_340.jpg":"340x432","pp_23851046_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23851050_1920.jpg":"1920x1080","k_23851050_1280.jpg":"1280x1280","k_23851050_1024.jpg":"1024x1024","k_23851050_640.jpg":"640x640","k_23851050_480.jpg":"480x480","k_23851050_340.jpg":"340x340","k_23851050_220.jpg":"220x220","o_23851050_1280.jpg":"1280x853","o_23851050_1024.jpg":"1024x682","o_23851050_640.jpg":"640x426","o_23851050_480.jpg":"480x320","o_23851050_340.jpg":"340x226","o_23851050_220.jpg":"220x146","h_23851050_1280.jpg":"1280x854","h_23851050_1024.jpg":"1024x683","h_23851050_640.jpg":"640x427","h_23851050_480.jpg":"480x320","h_23851050_340.jpg":"340x227","h_23851050_220.jpg":"220x147","pp_23851050_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851050_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851050_640.jpg":"640x814","pp_23851050_480.jpg":"480x611","pp_23851050_340.jpg":"340x432","pp_23851050_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23851162_1920.jpg":"1920x1080","k_23851162_1280.jpg":"1280x1280","k_23851162_1024.jpg":"1024x1024","k_23851162_640.jpg":"640x640","k_23851162_480.jpg":"480x480","k_23851162_340.jpg":"340x340","k_23851162_220.jpg":"220x220","o_23851162_1280.jpg":"1280x1920","o_23851162_1024.jpg":"1024x1536","o_23851162_640.jpg":"640x960","o_23851162_480.jpg":"480x720","o_23851162_340.jpg":"340x510","o_23851162_220.jpg":"220x330","h_23851162_1280.jpg":"1280x854","h_23851162_1024.jpg":"1024x683","h_23851162_640.jpg":"640x427","h_23851162_480.jpg":"480x320","h_23851162_340.jpg":"340x227","h_23851162_220.jpg":"220x147","pp_23851162_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851162_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851162_640.jpg":"640x814","pp_23851162_480.jpg":"480x611","pp_23851162_340.jpg":"340x432","pp_23851162_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23851165_1920.jpg":"1920x1080","k_23851165_1280.jpg":"1280x1280","k_23851165_1024.jpg":"1024x1024","k_23851165_640.jpg":"640x640","k_23851165_480.jpg":"480x480","k_23851165_340.jpg":"340x340","k_23851165_220.jpg":"220x220","o_23851165_1280.jpg":"1280x1920","o_23851165_1024.jpg":"1024x1536","o_23851165_640.jpg":"640x960","o_23851165_480.jpg":"480x720","o_23851165_340.jpg":"340x510","o_23851165_220.jpg":"220x330","h_23851165_1280.jpg":"1280x854","h_23851165_1024.jpg":"1024x683","h_23851165_640.jpg":"640x427","h_23851165_480.jpg":"480x320","h_23851165_340.jpg":"340x227","h_23851165_220.jpg":"220x147","pp_23851165_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851165_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851165_640.jpg":"640x814","pp_23851165_480.jpg":"480x611","pp_23851165_340.jpg":"340x432","pp_23851165_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23851175_1920.jpg":"1920x1080","k_23851175_1280.jpg":"1280x1280","k_23851175_1024.jpg":"1024x1024","k_23851175_640.jpg":"640x640","k_23851175_480.jpg":"480x480","k_23851175_340.jpg":"340x340","k_23851175_220.jpg":"220x220","o_23851175_1280.jpg":"1280x1920","o_23851175_1024.jpg":"1024x1536","o_23851175_640.jpg":"640x960","o_23851175_480.jpg":"480x720","o_23851175_340.jpg":"340x510","o_23851175_220.jpg":"220x330","h_23851175_1280.jpg":"1280x854","h_23851175_1024.jpg":"1024x683","h_23851175_640.jpg":"640x427","h_23851175_480.jpg":"480x320","h_23851175_340.jpg":"340x227","h_23851175_220.jpg":"220x147","pp_23851175_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851175_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851175_640.jpg":"640x814","pp_23851175_480.jpg":"480x611","pp_23851175_340.jpg":"340x432","pp_23851175_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23851176_1920.jpg":"1920x1080","k_23851176_1280.jpg":"1280x1280","k_23851176_1024.jpg":"1024x1024","k_23851176_640.jpg":"640x640","k_23851176_480.jpg":"480x480","k_23851176_340.jpg":"340x340","k_23851176_220.jpg":"220x220","o_23851176_1280.jpg":"1280x853","o_23851176_1024.jpg":"1024x682","o_23851176_640.jpg":"640x426","o_23851176_480.jpg":"480x320","o_23851176_340.jpg":"340x226","o_23851176_220.jpg":"220x146","h_23851176_1280.jpg":"1280x854","h_23851176_1024.jpg":"1024x683","h_23851176_640.jpg":"640x427","h_23851176_480.jpg":"480x320","h_23851176_340.jpg":"340x227","h_23851176_220.jpg":"220x147","pp_23851176_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851176_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851176_640.jpg":"640x814","pp_23851176_480.jpg":"480x611","pp_23851176_340.jpg":"340x432","pp_23851176_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23851239_1920.jpg":"1920x1080","k_23851239_1280.jpg":"1280x1280","k_23851239_1024.jpg":"1024x1024","k_23851239_640.jpg":"640x640","k_23851239_480.jpg":"480x480","k_23851239_340.jpg":"340x340","k_23851239_220.jpg":"220x220","o_23851239_1280.jpg":"1280x853","o_23851239_1024.jpg":"1024x682","o_23851239_640.jpg":"640x426","o_23851239_480.jpg":"480x320","o_23851239_340.jpg":"340x226","o_23851239_220.jpg":"220x146","h_23851239_1280.jpg":"1280x854","h_23851239_1024.jpg":"1024x683","h_23851239_640.jpg":"640x427","h_23851239_480.jpg":"480x320","h_23851239_340.jpg":"340x227","h_23851239_220.jpg":"220x147","pp_23851239_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851239_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851239_640.jpg":"640x814","pp_23851239_480.jpg":"480x611","pp_23851239_340.jpg":"340x432","pp_23851239_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23851242_1920.jpg":"1920x1080","k_23851242_1280.jpg":"1280x1280","k_23851242_1024.jpg":"1024x1024","k_23851242_640.jpg":"640x640","k_23851242_480.jpg":"480x480","k_23851242_340.jpg":"340x340","k_23851242_220.jpg":"220x220","o_23851242_1280.jpg":"1280x1920","o_23851242_1024.jpg":"1024x1536","o_23851242_640.jpg":"640x960","o_23851242_480.jpg":"480x720","o_23851242_340.jpg":"340x510","o_23851242_220.jpg":"220x330","h_23851242_1280.jpg":"1280x854","h_23851242_1024.jpg":"1024x683","h_23851242_640.jpg":"640x427","h_23851242_480.jpg":"480x320","h_23851242_340.jpg":"340x227","h_23851242_220.jpg":"220x147","pp_23851242_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851242_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851242_640.jpg":"640x814","pp_23851242_480.jpg":"480x611","pp_23851242_340.jpg":"340x432","pp_23851242_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23851244_1920.jpg":"1920x1080","k_23851244_1280.jpg":"1280x1280","k_23851244_1024.jpg":"1024x1024","k_23851244_640.jpg":"640x640","k_23851244_480.jpg":"480x480","k_23851244_340.jpg":"340x340","k_23851244_220.jpg":"220x220","o_23851244_1280.jpg":"1280x1920","o_23851244_1024.jpg":"1024x1536","o_23851244_640.jpg":"640x960","o_23851244_480.jpg":"480x720","o_23851244_340.jpg":"340x510","o_23851244_220.jpg":"220x330","h_23851244_1280.jpg":"1280x854","h_23851244_1024.jpg":"1024x683","h_23851244_640.jpg":"640x427","h_23851244_480.jpg":"480x320","h_23851244_340.jpg":"340x227","h_23851244_220.jpg":"220x147","pp_23851244_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851244_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851244_640.jpg":"640x814","pp_23851244_480.jpg":"480x611","pp_23851244_340.jpg":"340x432","pp_23851244_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23851247_1920.jpg":"1920x1080","k_23851247_1280.jpg":"1280x1280","k_23851247_1024.jpg":"1024x1024","k_23851247_640.jpg":"640x640","k_23851247_480.jpg":"480x480","k_23851247_340.jpg":"340x340","k_23851247_220.jpg":"220x220","o_23851247_1280.jpg":"1280x853","o_23851247_1024.jpg":"1024x682","o_23851247_640.jpg":"640x426","o_23851247_480.jpg":"480x320","o_23851247_340.jpg":"340x226","o_23851247_220.jpg":"220x146","h_23851247_1280.jpg":"1280x854","h_23851247_1024.jpg":"1024x683","h_23851247_640.jpg":"640x427","h_23851247_480.jpg":"480x320","h_23851247_340.jpg":"340x227","h_23851247_220.jpg":"220x147","pp_23851247_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851247_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851247_640.jpg":"640x814","pp_23851247_480.jpg":"480x611","pp_23851247_340.jpg":"340x432","pp_23851247_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23851296_1920.jpg":"1920x1080","k_23851296_1280.jpg":"1280x1280","k_23851296_1024.jpg":"1024x1024","k_23851296_640.jpg":"640x640","k_23851296_480.jpg":"480x480","k_23851296_340.jpg":"340x340","k_23851296_220.jpg":"220x220","o_23851296_1280.jpg":"1280x853","o_23851296_1024.jpg":"1024x682","o_23851296_640.jpg":"640x426","o_23851296_480.jpg":"480x320","o_23851296_340.jpg":"340x226","o_23851296_220.jpg":"220x146","h_23851296_1280.jpg":"1280x854","h_23851296_1024.jpg":"1024x683","h_23851296_640.jpg":"640x427","h_23851296_480.jpg":"480x320","h_23851296_340.jpg":"340x227","h_23851296_220.jpg":"220x147","pp_23851296_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851296_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851296_640.jpg":"640x814","pp_23851296_480.jpg":"480x611","pp_23851296_340.jpg":"340x432","pp_23851296_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23851297_1920.jpg":"1920x1080","k_23851297_1280.jpg":"1280x1280","k_23851297_1024.jpg":"1024x1024","k_23851297_640.jpg":"640x640","k_23851297_480.jpg":"480x480","k_23851297_340.jpg":"340x340","k_23851297_220.jpg":"220x220","o_23851297_1280.jpg":"1280x853","o_23851297_1024.jpg":"1024x682","o_23851297_640.jpg":"640x426","o_23851297_480.jpg":"480x320","o_23851297_340.jpg":"340x226","o_23851297_220.jpg":"220x146","h_23851297_1280.jpg":"1280x854","h_23851297_1024.jpg":"1024x683","h_23851297_640.jpg":"640x427","h_23851297_480.jpg":"480x320","h_23851297_340.jpg":"340x227","h_23851297_220.jpg":"220x147","pp_23851297_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851297_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851297_640.jpg":"640x814","pp_23851297_480.jpg":"480x611","pp_23851297_340.jpg":"340x432","pp_23851297_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23851321_1920.jpg":"1920x1080","k_23851321_1280.jpg":"1280x1280","k_23851321_1024.jpg":"1024x1024","k_23851321_640.jpg":"640x640","k_23851321_480.jpg":"480x480","k_23851321_340.jpg":"340x340","k_23851321_220.jpg":"220x220","o_23851321_1280.jpg":"1280x853","o_23851321_1024.jpg":"1024x682","o_23851321_640.jpg":"640x426","o_23851321_480.jpg":"480x320","o_23851321_340.jpg":"340x226","o_23851321_220.jpg":"220x146","h_23851321_1280.jpg":"1280x854","h_23851321_1024.jpg":"1024x683","h_23851321_640.jpg":"640x427","h_23851321_480.jpg":"480x320","h_23851321_340.jpg":"340x227","h_23851321_220.jpg":"220x147","pp_23851321_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851321_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851321_640.jpg":"640x814","pp_23851321_480.jpg":"480x611","pp_23851321_340.jpg":"340x432","pp_23851321_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23851323_1920.jpg":"1920x1080","k_23851323_1280.jpg":"1280x1280","k_23851323_1024.jpg":"1024x1024","k_23851323_640.jpg":"640x640","k_23851323_480.jpg":"480x480","k_23851323_340.jpg":"340x340","k_23851323_220.jpg":"220x220","o_23851323_1280.jpg":"1280x853","o_23851323_1024.jpg":"1024x682","o_23851323_640.jpg":"640x426","o_23851323_480.jpg":"480x320","o_23851323_340.jpg":"340x226","o_23851323_220.jpg":"220x146","h_23851323_1280.jpg":"1280x854","h_23851323_1024.jpg":"1024x683","h_23851323_640.jpg":"640x427","h_23851323_480.jpg":"480x320","h_23851323_340.jpg":"340x227","h_23851323_220.jpg":"220x147","pp_23851323_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851323_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851323_640.jpg":"640x814","pp_23851323_480.jpg":"480x611","pp_23851323_340.jpg":"340x432","pp_23851323_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23851334_1920.jpg":"1920x1080","k_23851334_1280.jpg":"1280x1280","k_23851334_1024.jpg":"1024x1024","k_23851334_640.jpg":"640x640","k_23851334_480.jpg":"480x480","k_23851334_340.jpg":"340x340","k_23851334_220.jpg":"220x220","o_23851334_1280.jpg":"1280x1920","o_23851334_1024.jpg":"1024x1536","o_23851334_640.jpg":"640x960","o_23851334_480.jpg":"480x720","o_23851334_340.jpg":"340x510","o_23851334_220.jpg":"220x330","h_23851334_1280.jpg":"1280x854","h_23851334_1024.jpg":"1024x683","h_23851334_640.jpg":"640x427","h_23851334_480.jpg":"480x320","h_23851334_340.jpg":"340x227","h_23851334_220.jpg":"220x147","pp_23851334_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851334_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851334_640.jpg":"640x814","pp_23851334_480.jpg":"480x611","pp_23851334_340.jpg":"340x432","pp_23851334_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23851534_1920.jpg":"1920x1080","k_23851534_1280.jpg":"1280x1280","k_23851534_1024.jpg":"1024x1024","k_23851534_640.jpg":"640x640","k_23851534_480.jpg":"480x480","k_23851534_340.jpg":"340x340","k_23851534_220.jpg":"220x220","o_23851534_1280.jpg":"1280x853","o_23851534_1024.jpg":"1024x682","o_23851534_640.jpg":"640x426","o_23851534_480.jpg":"480x320","o_23851534_340.jpg":"340x226","o_23851534_220.jpg":"220x146","h_23851534_1280.jpg":"1280x854","h_23851534_1024.jpg":"1024x683","h_23851534_640.jpg":"640x427","h_23851534_480.jpg":"480x320","h_23851534_340.jpg":"340x227","h_23851534_220.jpg":"220x147","pp_23851534_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851534_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851534_640.jpg":"640x814","pp_23851534_480.jpg":"480x611","pp_23851534_340.jpg":"340x432","pp_23851534_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23851537_1920.jpg":"1920x1080","k_23851537_1280.jpg":"1280x1280","k_23851537_1024.jpg":"1024x1024","k_23851537_640.jpg":"640x640","k_23851537_480.jpg":"480x480","k_23851537_340.jpg":"340x340","k_23851537_220.jpg":"220x220","o_23851537_1280.jpg":"1280x853","o_23851537_1024.jpg":"1024x682","o_23851537_640.jpg":"640x426","o_23851537_480.jpg":"480x320","o_23851537_340.jpg":"340x226","o_23851537_220.jpg":"220x146","h_23851537_1280.jpg":"1280x854","h_23851537_1024.jpg":"1024x683","h_23851537_640.jpg":"640x427","h_23851537_480.jpg":"480x320","h_23851537_340.jpg":"340x227","h_23851537_220.jpg":"220x147","pp_23851537_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851537_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851537_640.jpg":"640x814","pp_23851537_480.jpg":"480x611","pp_23851537_340.jpg":"340x432","pp_23851537_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7801368 Threads: 7 Questions: 1637525174 Slow queries: 4866252 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111437470 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/donosimo-sjajne-novitete-s-najveceg-sajma-brodske-opreme-u-amsterdamu-2-1248384 [printLink] => /om/nautika/donosimo-sjajne-novitete-s-najveceg-sajma-brodske-opreme-u-amsterdamu-2-1248384?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 699722 [name] => mets 2022 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-11 07:21:11 [main_article_id] => 0 [alias] => mets-2022 [link] => /tag/mets-2022 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 699721 [name] => sajam mets [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-11 07:21:11 [main_article_id] => 0 [alias] => sajam-mets [link] => /tag/sajam-mets ) [2] => stdClass Object ( [id] => 699907 [name] => vanja valtrović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-13 08:28:42 [main_article_id] => 0 [alias] => vanja-valtrovic [link] => /tag/vanja-valtrovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 634597 [name] => brodska oprema [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-27 07:55:43 [main_article_id] => 0 [alias] => brodska-oprema [link] => /tag/brodska-oprema ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mets 2022. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Donosimo sjajne novitete s najvećeg sajma brodske opreme u Amsterdamu (2) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23984536.jpg [galleryCount] => 27 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vanja Valtrović [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23984536.jpg [title] => Vanja Valtrović ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851049.jpg [title] => Vanja Valtrović

Penta Fin150 gurat će brod dupinovom perajom

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23850946.jpg [title] => Vanja Valtrović

Pasarela Arya učas se pretvori u stepenice

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23850984.jpg [title] => Vanja Valtrović

DDCE gromobran stvara oko broda elektromagnetski šiti

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23850985.jpg [title] => Vanja Valtrović

Ledice DOT IN LINE su minijaturne, a maksi svijetle

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23850986.jpg [title] => Vanja Valtrović

3D printer Massivit 5000, printa velike dijelove...

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23850987.jpg [title] => Vanja Valtrović

...poput postolja za radar

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851045.jpg [title] => Vanja Valtrović

...priključuju se magnetskim hvatanjem

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851047.jpg [title] => Vanja Valtrović

Kablovi Voltares Marine...

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851048.jpg [title] => Vanja Valtrović

Membrana umjesto propelera

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851046.jpg [title] => Vanja Valtrović

Francuska električna penta na membranu Fin5

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851050.jpg [title] => Vanja Valtrović

Versadock Z su prilagodljivi i praktični puzzle cokovi

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851162.jpg [title] => Vanja Valtrović

Zarolani mezomariner...

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851165.jpg [title] => Vanja Valtrović

....odmatanjem postaje čvrsta drška...

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851175.jpg [title] => Vanja Valtrović

....na koju stavite kuku

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851176.jpg [title] => Vanja Valtrović

Traka za tegalj bajbota s oprugom koja optimizira otpor

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851239.jpg [title] => Vanja Valtrović

Ručica za vinč Fliper...

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851242.jpg [title] => Vanja Valtrović

...može se sklopiti

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851244.jpg [title] => Vanja Valtrović

Inovativni sustav za gašenje penti Tallares L. Pineiro

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851247.jpg [title] => Vanja Valtrović

Ropecleaner, praktični strugač algi i školji s konopa

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851296.jpg [title] => Vanja Valtrović

Teleskopski pajeti Pop Fender

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851297.jpg [title] => Vanja Valtrović

Elementi teleskopskog pajeta

) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851321.jpg [title] => Vanja Valtrović

Prototip zjevače Osculati....

) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851323.jpg [title] => Vanja Valtrović

...ujedno je i štoper

) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851334.jpg [title] => Vanja Valtrović

Podižuće palubno svjetlo tvrtke Faro ujedno je i zvučnik

) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851534.jpg [title] => Vanja Valtrović

Svuda su se dogovorale i ugovarale narudžbe

) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23851537.jpg [title] => Vanja Valtrović

Slovenska tvrtka Edyn, koja je za svoje električne pente dobila već više nagrada, predstavila je novi model snage 25 kW

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Treći tjedan u studenome tjedan je koji godinama redovito provodim u Amsterdamu. Jer to je tjedan u kojem se od utorka do četvrtka, još od 1988. godine, održava METS, odnosno Marine Equipment Trade Show, najveći sajam brodske opreme na svijetu. Sajam koji u Amsterdam dovuče sve važne igrače s područja rekreativne plovidbe, bilo da su izlagači, posjetitelji ili novinari.

Odbijanje gromova

Njemačka tvrtka ELNA GmbH predstavila je svoj DDCE gromobran. Klasična ideja zaštite od udarca munje je sprovođenje elektriciteta kontroliranim putem od mjesta udara do mora, ali čak i takvo kontrolirano pražnjenje može uzrokovati štete na brodu. Elektronički instrumenti mogu pregorjeti, a nije rijetkost da se i jarbol toliko ošteti da ga treba promijeniti.

DDCE radi na potpuno drugom principu: umjesto da privlači gromove i sprovodi ih u more, uređaj koji svojim oblikom i dimenzijama podsjeća na stolnu lampu oko broda stvara elektromagnetsko polje koje ima zadatak odbijati pražnjenje atmosferskog elektriciteta.

---

image

DDCE gromobran stvara oko broda elektromagnetski šiti

Vanja Valtrović
---

A da se u paviljonu superjahti može naći i nešto što bi moglo biti zanimljivo vlasnicima manjih brodova, pobrinuo se talijanski B Light sa svojom DOT IN LINE rasvjetom. Lagane ali, zahvaljujući ugrađenoj leći, moćne LED lampe promjera 13 mm mogu se diskretno ugraditi u svaku podlogu. Rezultat je praktično neuočljiva svjetlosna armatura koja odlično osvjetljava prostor, a pritom ne zasljepljuje kada se u njega ulazi i pogleda prema izvoru svjetla.

---

image

Ledice DOT IN LINE su minijaturne, a maksi svijetle

Vanja Valtrović
---

METS je mjesto na koje dolaze i ljudi iz brodogradilišta i marina. One iz brodogradilišta privukla je Massivit 5000, kabina s 3D printerom u kojoj su se za vrijeme sajma izrađivala postolja za radare, produžeci za kormila i slične stvari što ne idu u serijsku, lijevanu, proizvodnju. Versadock Z je proizvod koji će zasigurno naći mjesto u brojnim marinama. Sastoji se od tri elementa koji se, kao puzzle, spoje u jednu cjelinu na koju se može izvući i na suhom ostaviti brod. Ono što ovaj proizvod razlikuje od drugih je mogućnost uklanjanja središnjega dijela, te ostavljanja samo dva bočna elementa, u slučaju da oblik trupa ili kobilice broda to zahtijeva.

---

image

3D printer Massivit 5000, printa velike dijelove...

Vanja Valtrović
---

---

image

...poput postolja za radar

Vanja Valtrović
---

Svoje izvještaje s METS-a redovito završavam prikazom za mene najoriginalnijeg proizvoda, kao i jednostavnim proizvodima koji se mogu svrstati pod nazivnik kako se nikad nitko prije nije toga sjetio. Najoriginalniji proizvod i meni najzanimljivija inovacija je na ovogodišnji sajam stigla iz Pariza. Fin5 je izvanbrodski električni motor bez osovina, zupčanika, rotirajućih dijelova... I bez propelera. Potisak ostvaruje zahvaljujući membrani koju privlače i otpuštaju elektromagneti. Inspiraciju za takav sistem potiska našli su u meduzama i načinu na koji se one kreću kroz more. Po riječima proizvođača, Fin5 je i po cijeni (tri tisuće eura) i po performansama vrlo blizu motorima s unutarnjim sagorijavanjem iste snage.

---

image

Francuska električna penta na membranu Fin5

Vanja Valtrović
---

Na METS-u je bio izložen i prototip motora Fin150 koji je ideju za svoj potisak preuzeo od repa dupina, koji se kreću pomičući svoju repnu peraju velikom amplitudom i malom frekvencijom. Ako sve bude kako očekuju, Fin150 će biti službeni izvanbrodski motor za potrebe organizatora Olimpijskih igara 2024. u Parizu.

Opruga za tegalj

Ljepota METS-a je što u Amsterdam dovodi ne samo ogromne i bogate kompanije s high-tech rješenjima, nego što se na njemu mogu naći i mali izlagači, entuzijasti i inovatori koji s ponosom i optimizmom predstavljaju svoje jednostavne i efikasne, a često u toj jednostavnosti i genijalne proizvode. Na ovom sam ih METS-u vidio više nego na prijašnjim izdanjima tog sajma.

---

image

Kablovi Voltares Marine...

Vanja Valtrović
---

---

image

...priključuju se magnetskim hvatanjem

Vanja Valtrović
---

Recimo, kabeli za spajanje broda na naponsku mrežu koji ne koriste klasične utikače što se moraju ugurati u utičnicu, nego se spoj ostvari zahvaljujući magnetu. Voltares Marine kabeli se svojim utikačima jednostavno prilijepe za utičnicu, a elektronički sklop koji se nalazi u utikaču osigurava da struja kroz kabel teče samo ako je na oba svoja kraja spojen s utičnicom, tako da nema straha da bi neki slobodni kraj kabela mogao biti pod naponom.

Britanska tvrtka Revolve na METS je donijela zarolani mezomariner, smotuljak od kompozita promjera 10 cm koji stane u veću šalicu. No, kada se počne razmotavati, odmah se pretvara u tvrdu i čvrstu dršku na koju se mogu pričvrstiti kuka mezomarinera ili četka za pranje broda. Idealno za mala plovila.

---

image

Zarolani mezomariner...

Vanja Valtrović
---

---

image

....odmatanjem postaje čvrsta drška...

Vanja Valtrović
---

---

image

....na koju stavite kuku

Vanja Valtrović
---

Švedski Windex Development AB predstavio je, pak, Yollinu, jednostavno i više nego praktično i korisno pomagalo za vučenje bajbota. Dvanaest metara dugačka traka od najlona namotana je na kolo u čijem se središtu nalazi opruga. Podesi se težina bajbota, najlonska traka veže za bajbot i tegalj može početi. Sila otpora pri teglju će se uravnotežiti sa silom u opruzi i bajbot će se sam postaviti na, za tu brzinu, idealnu udaljenost od broda koji ga vuče. Drugim riječima, što je brzina veća, bajbot će biti dalje od broda koji ga vuče. Kada se brzina smanji, sila u opruzi će privući bajbot brodu koji ga vuče. Idealno za usporavanje prilikom uplovljavanja u luku.

Čistač algi s konopa

Nakon što im je jednom ručica za okretanje vinča pala u more, u talijanskom Easyseau su odlučili napraviti ručicu koja bi uvijek stala na vinču i pritom ne bi smetala. Rezultat je Flipper, ručica koja ima svoja četiri položaja: potpuno skupljena, kada se ne koristi, poluotvorena, otvorena i produžena u ovisnosti o sili koja je potrebna za njezino okretanje.

---

image

Ropecleaner, praktični strugač algi i školji s konopa

Vanja Valtrović
---

Jednostavna inovacija, koja može spriječiti veliku štetu, pa čak i spasiti ljudske živote, dolazi iz Španjolske, gdje su osmislili i napravili sistem za gašenje požara na izvanbrodskim motorima. Kako je požar koji se pojavi u motoru najčešće ispod poklopca motora, tako ni njegovo gašenje nije jednostavno i bezopasno. Poklopac sprječava da plin iz protupožarnog aparata dođe na mjesto plamena, a kada se poklopac podigne, plamen se uglavnom još više razbukta. Talleres Luis Pińeiro je zato uz motor sproveo cijevi i nekoliko mlaznica te sve to spojio s protupožarnim aparatom. U slučaju pojave vatre, potrebno je samo aktivirati protupožarni aparat i njegov će plin u trenutku ugasiti vatru pod poklopcem motora.

---

image

Teleskopski pajeti Pop Fender

Vanja Valtrović
---

Naši stari znanci iz Slovenije, tvrtka Boatasy, koja iz godine u godinu, zahvaljujući svojim originalnim proizvodima, biva spomenuta u ovom dijelu mojih izvještaja s METS-a, i ove je godine ponudila jednostavan i praktičan proizvod, koji je čak bio nominiran i za DAME nagradu. To je Ropecleaner, spiralno omotan komad željeza s drškom koji služi za čišćenje konopa na kojem su se nahvatale alge i školjke. Bez problema i za kratko vrijeme čisti sve što se zakačilo na konopima debljine do 32 milimetra.

Teleskopski bokobrani

I za kraj, moj apsolutni favorit ovogodišnjeg METS-a, proizvod koji redefinira i na potpuno novi način prilazi jednom segmentu za koji se činilo da se tu više nema što novo za izmisliti. Za razliku od praktično svih drugih bokobrana ispunjenih zrakom ili nekim drugim plinom pod pritiskom, austrijski Pop Fender je u Amsterdam donio svoje teleskopske bokobrane. Napravljeni su od plastičnih segmenata koji se lako uvlače jedan u drugi kad bokobran nije u upotrebi, te izvlače kad nam bokobran zatreba. Prednost nad uobičajenim bokobranima je ne samo u tome što zauzimaju manje prostora kad se ne koriste, već i zato što to nisu lopte ili cilindri napuhani zrakom, pa se mogu koristiti i kao bokobrani ispod morske površine. Do sada proizvedeni bokobrani dovoljno su veliki i jaki za brodove do 10 metara dužine, ali iz Pop Fendera najavljuju da bi uskoro mogli imati i modele za veće brodove.

---

image

Elementi teleskopskog pajeta

Vanja Valtrović
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović
Vanja Valtrović

Penta Fin150 gurat će brod dupinovom perajom

Vanja Valtrović

Pasarela Arya učas se pretvori u stepenice

Vanja Valtrović

DDCE gromobran stvara oko broda elektromagnetski šiti

Vanja Valtrović

Ledice DOT IN LINE su minijaturne, a maksi svijetle

Vanja Valtrović

3D printer Massivit 5000, printa velike dijelove...

Vanja Valtrović

...poput postolja za radar

Vanja Valtrović

...priključuju se magnetskim hvatanjem

Vanja Valtrović

Kablovi Voltares Marine...

Vanja Valtrović

Membrana umjesto propelera

Vanja Valtrović

Francuska električna penta na membranu Fin5

Vanja Valtrović

Versadock Z su prilagodljivi i praktični puzzle cokovi

Vanja Valtrović

Zarolani mezomariner...

Vanja Valtrović

....odmatanjem postaje čvrsta drška...

Vanja Valtrović

....na koju stavite kuku

Vanja Valtrović

Traka za tegalj bajbota s oprugom koja optimizira otpor

Vanja Valtrović

Ručica za vinč Fliper...

Vanja Valtrović

...može se sklopiti

Vanja Valtrović

Inovativni sustav za gašenje penti Tallares L. Pineiro

Vanja Valtrović

Ropecleaner, praktični strugač algi i školji s konopa

Vanja Valtrović

Teleskopski pajeti Pop Fender

Vanja Valtrović

Elementi teleskopskog pajeta

Vanja Valtrović

Prototip zjevače Osculati....

Vanja Valtrović

...ujedno je i štoper

Vanja Valtrović

Podižuće palubno svjetlo tvrtke Faro ujedno je i zvučnik

Vanja Valtrović

Svuda su se dogovorale i ugovarale narudžbe

Vanja Valtrović

Slovenska tvrtka Edyn, koja je za svoje električne pente dobila već više nagrada, predstavila je novi model snage 25 kW

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/donosimo-sjajne-novitete-s-najveceg-sajma-brodske-opreme-u-amsterdamu-2-1248384 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=104279f2629ae751721c2ddec71ef06b46aedeec [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Donosimo+sjajne+novitete+s+najve%C4%87eg+sajma+brodske+opreme+u+Amsterdamu+%282%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdonosimo-sjajne-novitete-s-najveceg-sajma-brodske-opreme-u-amsterdamu-2-1248384 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdonosimo-sjajne-novitete-s-najveceg-sajma-brodske-opreme-u-amsterdamu-2-1248384 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mets 2022. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Mets 2022.Donosimo sjajne novitete s najvećeg sajma brodske opreme u Amsterdamu (2)

Piše Vanja Valtrović
13. prosinca 2022. - 08:27

Treći tjedan u studenome tjedan je koji godinama redovito provodim u Amsterdamu. Jer to je tjedan u kojem se od utorka do četvrtka, još od 1988. godine, održava METS, odnosno Marine Equipment Trade Show, najveći sajam brodske opreme na svijetu. Sajam koji u Amsterdam dovuče sve važne igrače s područja rekreativne plovidbe, bilo da su izlagači, posjetitelji ili novinari.

Odbijanje gromova

Njemačka tvrtka ELNA GmbH predstavila je svoj DDCE gromobran. Klasična ideja zaštite od udarca munje je sprovođenje elektriciteta kontroliranim putem od mjesta udara do mora, ali čak i takvo kontrolirano pražnjenje može uzrokovati štete na brodu. Elektronički instrumenti mogu pregorjeti, a nije rijetkost da se i jarbol toliko ošteti da ga treba promijeniti.

DDCE radi na potpuno drugom...

15. svibanj 2024 16:53