StoryEditorOCM

uskoro u hrvatskojCummins B4.5: nepoderivi dizelaš pogodan je i za manja plovila, lako ga se servisira i s njime upravlja

Piše Ž. S.
20. ožujka 2022. - 11:49

Na nautičkom sajmu u Genovi je američki Cummins predstavio svoj novi marinizirani dizelski model B4.5. To je najmanji Cumminsov model za brodove, ali prema mišljenju brojnih stručnjaka za pogone predstavlja odlično rješenje za vlasnike plovila iz više razloga.

Naime, baziran je na B4.5 industrijskom motoru koji se već dokazao pouzdanošću i kvalitetom u zahtjevnim uvjetima rada.

Nadalje, lako ga se servisira i s njime upravlja. Ovaj četverotaktni dizelski motor s četiri redna cilindra, 16 ventila i obujmom od 4,5 litara lako se postavlja na nova plovila, ali se isto tako jednostavno adaptira na starije brodove.

Na taj način vlasnici imaju opciju zamjene svojih starijih motora s novim Cumminsom B4.5 koji manje zagađuje okoliš jer zadovoljava certifikate Stage V, IMO Tier II i EPA Tier 3.

Dimenzije su mu: širina 861.8 mm, dužina 1112.1 mm, visina 877mm i težina 545 kg. Novi Cummins motori s High Pressure Common Rail (HPCR) ubrizgavanjem goriva će se nuditi u rasponu snage od 99 do 250 KS (vanjsko hlađenje) i HX (heat exchanger).

S obzirom na popularnost njihovih većih motora ovaj raspon će im omogućiti još širu primjenu.

U Hrvatskoj će novi Cummins B4.5 u ponudi uskoro imati ovlašteni distributer, tvrtka Cummins Adriatic iz Dugopolja. 

29. travanj 2024 04:32