stdClass Object ( [id] => 1162096 [title] => Brzina od 55,98 čvorova na dasci? Provjerili smo što stoji iza vijesti iz Namibije i što o rekordima misle naši jedriličari [alias] => cak-55-98-cvorova-na-dasci-evo-sto-o-rekordima-misle-nasi-jedrilicari [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Maksimalna brzina 55,98 čvorova na dasci za jedrenje. Bila je to vijest o Bjoernu Dunkerbecku i njegovu posljednjem rezultatu koja se društvenim mrežama iz Namibije proširila diljem svijeta.

Opa! Pao je novi rekord pomislio sam. To je svakako vrijedno osvrta. Veselo sam započeo svoje elektronsko surfanje prema Namibiji i gradiću Luderitzu gdje se na umjetnom kanalu održava natjecanje najbržih windsurfera svijeta.

Uskoro sam shvatio da vijest nije baš potpuni fake news, Bjorg je doista išao jako brzo i kako je i pisalo postigao osobni rekord, ali ipak nema govora o obaranju onoga pravog rekorda. Vijest se valjda tako uspješno širila zbog Bjoernove maksimalne brzine, ali što je to maksimalna brzina?

Trenutna brzina

Bila je to najveća trenutna brzina, što samo po sebi nije moguće jer je definicija brzine omjer prevaljenog puta u određenom vremenu. Kao što je točka nužno bez površine tako je i tren bezvremenska dimenzija pa u njemu brzina nije moguća. Taj drugi tren s fotografije Bjoernovog sata možemo ozbiljnije uzeti u obzir jer nam daje konkretan period od dvije sekunde tijekom kojih je postignuta brzina od čak 54,95 čvorova, ili 101.78 km/h.

Naposljetku, Bjeorn Dunkerbeck završio je kao trećeplasirani, njegovo službeno vrijeme unutar kojeg je prevalio 500 metara bilo je 18,773 sekundi što je posljedica prosječne brzine od 51,88 čvorova.

Nikakav apsolutni rekord nije oboren još od 2015. godine, medijsko uzbuđivanje uglavnom se bazira na osobnim i nacionalnim rekordima.

Bjorn je bio rekorder početkom stoljeća, prije ere Luderitza i umjetnoga kanala, tijekom 2003. i 2004. godine držao je rekord u brzini po duljini od jedne nautičke milje, i to su bili iznosi od 33,96 čvorova prve i 34,44 čvorova naredne godine. Bio je jedan od posljednjih koji su apsolutne rekorde postigli pomoću standardnog koncepta daske i jedra.

Svjetski rekord na dasci za jedrenje preko jedne milje drži Antonie Albeau nakon što je postigao 43,03 čvorova tijekom 2020. godine.

Dok apsolutni jedriličarski rekord preko jedne milje od 2012. godine drži Paul Larsen, čovjek koji je sa svojom neuobičajenom spravom oduzeo rekord moćnom Hydropteru i Alainu Threbaultu koji je do tada išao 50,17 čvorova.

Na duljini od 500 metara Larsen je sa svojim Vestas Rocket 2 jedrio brzinom od 65,45 čvorova što još uvijek predstavlja nedostižni rekord kretanjem pomoću snage vjetra.

Idealan kut vjetra

Pokraj gradića Luderitza 2007. godine iskopan je kanal između obale i Namibijske pustinje koji otvara potencijal velikih brzina upravo za windsurfere jer jedino oni mogu u tako kratkoj razdaljini razviti maksimalnu brzinu te se potom sigurno zaustaviti.
Boljim poznavateljima surferskih rekorda to je dobro poznata iskopina ukupne duljine 800 metara.

Proteže se u smjeru koji je prvo okomit na prevladavajući vjetar, te zatim skreće malo niz vjetar u duljini od 500 metara na predjelu gdje se ruše rekordi. Windsurferi su tijekom drugoga okupljanja u Luderitzu 2008. oborili psihološku granicu od 50 čvorova brzine i tako nakratko postali najbrža disciplina u jedrenju na 500 metara duljine.

Svježe iskopani kanal na plaži uz more s potpuno mirnom površinom bez valova ponudio je tada još neviđene uvjete. Od tada je Antoine Albeau s daskom oborio rekord u nekoliko navrata, posljednji puta bilo je to 2015. godine kada je i postigao danas važeći rekord od 53,27 čvorova. Zatim je nastupila saga s kiteboarderima kojima je krilo podignuto visoko u zraku.

Oni su naime i brži od daske, ali iz nekoga razloga World Sail Speed Council, međunarodna organizacija za ovjeru rekorda, nije priznavala kiteboard kao valjanu vještinu koju se može okvalificirati kao jedrenje. Kako bilo Sebastien Cattelan 2008. godine bio je prvi čovjek koji se pomoću vjetra kretao brzinom većom od 50 čvorova, a trenutni rekord za kiteboard drži Rob Douglas s brzinom od 55,65 čvorova postignutom 2010. godine.

Među rezultatima postignutima u Luderitzu vrijedi istaknuti i najbržeg Hrvata Borisa Vujasinovića. On je u svome trećem posjetu pustinji 2015. pod udarima vjetra iznad 50 čvorova postigao brzinu od 48,72 čvorova. U svojem neznanju odmah sam kontaktirao meni dobro poznate domaće surfere.

Palma Čargo je zvijezda u usponu, trenutno druga na međunarodnoj ljestvici u olimpijskoj disciplini koja se jedri na dasci koja uz jedro ima i hidrokrilo naziva iQFoil, njezinog trenera iskusnog surfera Marina Siriščevića, dvostrukog svjetskog prvaka Enrica Marottija, te Luku Mratovića koji je nastupio na tri prošle olimpijade. Zanimalo me je prate li uopće to natjecanje u brzini i tko je Boris Vujasinović?

Nema tu vještine

Sir je iz automobila u vrevi gradskoga prometa vidno iznerviran mojim simpatijama za rekordnim brzinama bio potpuno rezigniran prema ovom vidu natjecanja.

---

image
Siriščevića zanima ljepota jedrenja
Božidar Vukičević/Cropix
---

- Koliko sam išao najbrže, nemam pojma. Uzeo sam jednom nekome sat i pisalo je 35-36 čvorova, to su samo brojke koje ništa ne znače, dapače tko se koncentrira samo na njih može sebe zakinuti u razvoju kao kompletan windsurfer. Koncentracija na samo jedan aspekt nije dobra jer se tako često zanemaruje ljepota svih ostalih vještina. Kužim da se ljudi pale na sirovu brzinu, ok.

Meni su to totalne gluposti, pa tu nema ničega osim brzine, moraš biti praščina od barem stotinjak kila, ideš masu puta probati i moliš Boga da te zvizne najjači reful kojeg možeš preživjeti i eto rekorda. Nema nikakvih drugih vještina osim pravca i piči, nema taktike... Totalni flat u kanalu... ma daj molim te! To bi bilo kao da se Formula 1 natječe paleći motor po drituri... a to znamo što je: oni blesavi drag race. Slalom kao natjecanje i valovi pomoću kojih se surfa, skače pa izvodi razne vratolomije u zraku, ili nedavno nam razvijeni foil za dasku... eto to je moj interes. Ali i jedriti di je lipo, uz borove, plaže i krasno more uz sve što se sa surfom i jedrom može, eto to je moja ljubav, a ne jurišanje prašnjavim kanalima za slavu i službene rekorde, ko voli nek izvoli..., naveo je Sir.

---

image
Palma Čargo surfa u olimpijskoj klasi
Božidar Vukičević/Cropix
---

Palma je bila malo umjerenijeg stava:

- Nemam neko mišljenje o tome. Bila bi baza probati. Ali meni to izgleda jako skupo da bi vozila samo ravno. Za tu lovu radije bi išla okolo svitom skakati po valovima. Naravno da me pali brzina, ali možda ne dovoljno samo brzina. Stvarno ne znam odgovoriti tko je najbrža žena na surfu. I nemam pojma kolika bi bila moja osobna rekordna brzina. Eto na posljednjem svjetskom prvenstvu na ručnom satu je ostalo zabilježeno 28 čvorova, to je naravno s fojlom. Ja sam ipak ljubitelj regatavanja pa me uzbuđuje usavršavanje performansa u svim smjerovima što uključuje i manevre kao i taktička nadmudrivanja.

Kad bi se sad prebacila na razmišljanje samo o brzini, tako da ona bude najveća, već vidim da dobar dio moji sadašnjih znanja ne služe ničemu, kao ni postojeća oprema koju imam. Prije svega želim se sportski družiti kroz regate, a onda biti najbrža u tom kontekstu, izjavila je naša olimpijska uzdanica.

---

image
Enrico Marotti je spreman za brzinski izazov
Matij Djanješić/Cropix
---

Dvostruki svjetski prvak Enrico Marotti je s bratom punio crijevo mesom, odnosno pravio krvavice kada sam ga prekinuo zatraživši komentar.

- Ja bih volio napast taj svjetski rekord. Ma da, svakako, mislim za to trebaju velika sredstva, ali kada bi našao sponzora odmah bi krenuo. Opremu čak i imam, to nije problem. Evo već se veselim svim fini štelanjima opreme koja bi za to bila potrebna. Imam neke ideje o tome kako bi sve to trebalo izgledati. Ali treba biti realan, to možda na prvu izgleda kao lijepi izlet u egzotičnu Afriku, ustvari radi se o barem pet tjedana koje je tamo potrebno provesti. A svaki tjedan uporabe kanala mislim da treba platiti 2000 eura. Ujedno potrebno je doći s gomilom opreme, bilo radi rezerve kao i radi testiranja najbolje kombinacije opreme, dakle potrebno je imati i kombi.

Imam dobrih razloga misliti da je moguće oboriti rekord. Antonie Albeau i ja radimo na istom projektu razvoja razne opreme za jedrenje na dasci. Razgovarali smo dosta o njegovom rekordu i o toj maksimalnoj brzini, on je siguran da se može ići brže.
Što se tjelesne konstitucije tiče prirodna težina mi je oko 100 kg pa i tu nema problema. Svakako planiram jednom pokušati, ali eto ne ovisi sve o meni kad su tako zahtjevne stvari u pitanju. Meni se čini da bi to bila odlična promocija za Hrvatsku kao nautičku turističku destinaciju. Možda se netko slaže s mojim viđenjem i prepozna marketinški potencijal takve mogućnosti da Hrvat bude najbrži windsurfer na svijetu, ponudio se Marotti.

Ključ je u elektronici

---

image
Luka Mratović: Elektronika bi mogla pomoći
Božidar Vukičević/Cropix
---

Luka Mratović je imao kontakt s hrvatskim rekorderom.

- Borisa Vujasinovića sam mislim upoznao kratko prije nekoliko godina. Ne mogu se sjetiti u Americi ili Kanadi, mislim da on tamo i živi. Ali nemam ti njegov broj i nemam pojma koliki je njegov, odnosno hrvatski rekord. Znam samo da je onaj pravi na 500 metara malo ispod 54 čvora. Ma bilo bi fora to probati, ali mi to nije prva želja. Super je baza. Ali ići u pustinju i u tom kanaliću čekati mjesec dana... mislim da ja u to ne bih ulagao. Draži mi je olimpijski đir.

Što se tiče budućih brzina općenito ja ipak vjerujem u napredak fojla. S olimpijskim iQFoil sam išao najbrže tridesetak čvorova, on ima površinu od 900 cm2. Kad sam probao ova nova krila površine od 300 cm2 čim se digneš na njih ideš preko 30 čvorova. Problem je što je dosta teško upravljati s daskom na fojlu, kontrolirati visinu i još se koncentrirati na jedro. Trebalo bi to približiti jedrilicama na fojlu, gdje si koncentriran na jedro, a neki sistem autonomno regulira visinu i ne oduzima previše koncentracije koja se onda sve više može usmjeriti na trim jedra. Ne bih se iznenadio da nove daske za rekorde budu s nekakvom elektronikom koja će pomoći u kontroli leta.

Kažeš kavitacija je problem? Pa ako perajice ne kavitiraju pri tim brzinama i sprječavaju proklizavanje onda bi mogle i dati uzgon. Ja nekako vjerujem u razvoj koji bi mogao ići u tom smjeru, zaključio je Mratović.

---

Osjetio sam veliku silu...


Boris Vujasinović je neposredno nakon što je ostvario svoj osobni i službeni nacionalni rekord izjavio:

- Osjećaj je bio bolji nego ikad. Sve se lijepo poklopilo, vjetar je bio nevjerojatan, a smjer kroz kanal jako brz. Cilj je naravno uvijek ići brže, ali ja sam stvarno dosta zadovoljan sa 48,72 čvorova na 500 metara, također sam postigao maksimalnu brzinu od 51,37 čvorova. Tako da sam super zadovoljan sa svojim rezultatom. Znao sam da najbržu vožnju moram napraviti na početku dok još imam snage. Na kraju su moje prve dvije vožnje bile najbrže. Mislim da nikada nisam jedrio po uvjetima tako jakoga vjetra, ovo je bilo vjerojatno najjače do sada. Tijekom vožnje dobro sam startao i imao sam dobru brzinu tijekom okretanja niz kanal. Onda sam osjetio veliku silu i onda je sve bilo manje-više izdržati tako niz kanal do kraja. More i nije bilo toliko glatko, formiralo se dosta valova pa je to trebalo izdržati.

---

---

Kormilarenje rukama i nogama


Klasično jedrenje na dasci popularno zvano windsurf pojavilo se krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća kao spoj dviju do tada odvojenih vještina surfanja niz valove i jedrenja. Ovo jednostavno, minimalističko rješenje doživjelo je procvat kakvoga nismo vidjeli kod niti jedne druge discipline pokretane vjetrom nad vodenim površinama. Peter Chilvers i Newman Darby pioniri su prvotnih dizajna, dok je Jim Drake, aeronautički inženjer, onaj kojem se pripisuje osmišljavanje windsurfa kakvog poznajemo danas. Bilo je to zanimljivo doba kada je Jim razmišljao o tome kako upravljati s daskom za jedrenje.

Spomenimo samo kratko kako su znanja koja su stečena na velikim jedrenjacima bila ključna za početnu ideju upravljanja daskom, gdje bi jedriličar trebao trimati jedro za postizanje najveće sile odnosno brzine, ali daska nema kormilo, pa bi zamišljeni surfer budućnosti trebao kormilariti pomoću jedra. Ta ideja izgledala je sasvim smisleno tada jer se znalo da su stari jedrenjaci imali mala i neefikasna kormila koja su uglavnom koristila za fino podešavanje kursa.

Kardinalna promjena kursa na jedrenjacima obavljala se pomoću jedra, npr. povećanjem sile u jedrima bližim pramcu i smanjivanjem sile onih jedara bližih krmi postiže se skretanje kursa od vjetra. Ili obrnutim trimom jedra od gore navedenog sila u jedrima skreće jedrilicu prema vjetru.

Ohrabren tom spoznajom Jim je dizajnirao jedro koje bi trebalo imati dvojaku ulogu i omogućiti istovremeno i trimanje i kormilarenje. Tako je rođen moderni koncept buma kojeg se može držati u rukama stojeći na dasci, te spoja jarbola odnosno čitavoga jedra s daskom pomoću zgloba fleksibilnog u svim smjerovima. Danas znamo da windsurferi ne kormilare samo jedrom, još važnije je dodatno kormilarenje pomoću nagiba daske, pa možemo zaključiti da windsurferi kormilare rukama i nogama.

Jim Drake, ironije li, osim za najjednostavnije sredstvo za jedrenje zaslužan je i za poboljšavanje sredstva za prijevoz najubojitijih bombi, odnosno razvoja interkontinentalnih balističkih projektila čije je karakteristike unaprjeđivao paralelno s dizajnom sve bržih dasaka za jedrenje tijekom svoje inženjerske karijere. Starboard Formulu 155, jedan od najuspješnijih dizajna u povijesti windsurfa, osmislio je upravo Jim Drake.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKSTREMNI SPORT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => EKSTREMNI SPORT 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-25 11:53:11 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Krešimir Đakulović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-25 06:50:12 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-01-25 06:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 43 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/25\/20423828.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/25\/20423830.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/25\/20423832.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/25\/20423834.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/25\/20423836.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Matij Djanje\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Daska IQ Foil<\/em> \u0107e biti na OI u Parizu","Siri\u0161\u010devi\u0107a zanima ljepota jedrenja","Palma \u010cargo surfa u olimpijskoj klasi","Luka Mratovi\u0107: Elektronika bi mogla pomo\u0107i","Enrico Marotti je spreman za brzinski izazov"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1065","hd_20423828_1920.jpg":"1920x1080","k_20423828_1280.jpg":"1280x1280","k_20423828_1024.jpg":"1024x1024","k_20423828_640.jpg":"640x640","k_20423828_480.jpg":"480x480","k_20423828_340.jpg":"340x340","k_20423828_220.jpg":"220x220","o_20423828_1280.jpg":"1280x710","o_20423828_1024.jpg":"1024x568","o_20423828_640.jpg":"640x355","o_20423828_480.jpg":"480x266","o_20423828_340.jpg":"340x188","o_20423828_220.jpg":"220x122","h_20423828_1280.jpg":"1280x854","h_20423828_1024.jpg":"1024x683","h_20423828_640.jpg":"640x427","h_20423828_480.jpg":"480x320","h_20423828_340.jpg":"340x227","h_20423828_220.jpg":"220x147","pp_20423828_1280.jpg":"1006x1280","pp_20423828_1024.jpg":"805x1024","pp_20423828_640.jpg":"503x640","pp_20423828_480.jpg":"377x480","pp_20423828_340.jpg":"267x340","pp_20423828_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20423830_1920.jpg":"1920x1080","k_20423830_1280.jpg":"1280x1280","k_20423830_1024.jpg":"1024x1024","k_20423830_640.jpg":"640x640","k_20423830_480.jpg":"480x480","k_20423830_340.jpg":"340x340","k_20423830_220.jpg":"220x220","o_20423830_1280.jpg":"1280x1920","o_20423830_1024.jpg":"1024x1536","o_20423830_640.jpg":"640x960","o_20423830_480.jpg":"480x720","o_20423830_340.jpg":"340x510","o_20423830_220.jpg":"220x330","h_20423830_1280.jpg":"1280x854","h_20423830_1024.jpg":"1024x683","h_20423830_640.jpg":"640x427","h_20423830_480.jpg":"480x320","h_20423830_340.jpg":"340x227","h_20423830_220.jpg":"220x147","pp_20423830_1280.jpg":"1006x1280","pp_20423830_1024.jpg":"805x1024","pp_20423830_640.jpg":"503x640","pp_20423830_480.jpg":"377x480","pp_20423830_340.jpg":"267x340","pp_20423830_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_20423832_1920.jpg":"1920x1080","k_20423832_1280.jpg":"1280x1280","k_20423832_1024.jpg":"1024x1024","k_20423832_640.jpg":"640x640","k_20423832_480.jpg":"480x480","k_20423832_340.jpg":"340x340","k_20423832_220.jpg":"220x220","o_20423832_1280.jpg":"1280x852","o_20423832_1024.jpg":"1024x682","o_20423832_640.jpg":"640x426","o_20423832_480.jpg":"480x319","o_20423832_340.jpg":"340x226","o_20423832_220.jpg":"220x146","h_20423832_1280.jpg":"1280x854","h_20423832_1024.jpg":"1024x683","h_20423832_640.jpg":"640x427","h_20423832_480.jpg":"480x320","h_20423832_340.jpg":"340x227","h_20423832_220.jpg":"220x147","pp_20423832_1280.jpg":"1006x1280","pp_20423832_1024.jpg":"805x1024","pp_20423832_640.jpg":"503x640","pp_20423832_480.jpg":"377x480","pp_20423832_340.jpg":"267x340","pp_20423832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1197","hd_20423834_1920.jpg":"1920x1080","k_20423834_1280.jpg":"1280x1280","k_20423834_1024.jpg":"1024x1024","k_20423834_640.jpg":"640x640","k_20423834_480.jpg":"480x480","k_20423834_340.jpg":"340x340","k_20423834_220.jpg":"220x220","o_20423834_1280.jpg":"1280x798","o_20423834_1024.jpg":"1024x638","o_20423834_640.jpg":"640x399","o_20423834_480.jpg":"480x299","o_20423834_340.jpg":"340x211","o_20423834_220.jpg":"220x137","h_20423834_1280.jpg":"1280x854","h_20423834_1024.jpg":"1024x683","h_20423834_640.jpg":"640x427","h_20423834_480.jpg":"480x320","h_20423834_340.jpg":"340x227","h_20423834_220.jpg":"220x147","pp_20423834_1280.jpg":"1006x1280","pp_20423834_1024.jpg":"805x1024","pp_20423834_640.jpg":"503x640","pp_20423834_480.jpg":"377x480","pp_20423834_340.jpg":"267x340","pp_20423834_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20423836_1920.jpg":"1920x1080","k_20423836_1280.jpg":"1280x1280","k_20423836_1024.jpg":"1024x1024","k_20423836_640.jpg":"640x640","k_20423836_480.jpg":"480x480","k_20423836_340.jpg":"340x340","k_20423836_220.jpg":"220x220","o_20423836_1280.jpg":"1280x853","o_20423836_1024.jpg":"1024x682","o_20423836_640.jpg":"640x426","o_20423836_480.jpg":"480x320","o_20423836_340.jpg":"340x226","o_20423836_220.jpg":"220x146","h_20423836_1280.jpg":"1280x854","h_20423836_1024.jpg":"1024x683","h_20423836_640.jpg":"640x427","h_20423836_480.jpg":"480x320","h_20423836_340.jpg":"340x227","h_20423836_220.jpg":"220x147","pp_20423836_1280.jpg":"1006x1280","pp_20423836_1024.jpg":"805x1024","pp_20423836_640.jpg":"503x640","pp_20423836_480.jpg":"377x480","pp_20423836_340.jpg":"267x340","pp_20423836_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7525142 Threads: 1 Questions: 1608055373 Slow queries: 4772101 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110708055 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/cak-55-98-cvorova-na-dasci-evo-sto-o-rekordima-misle-nasi-jedrilicari-1162096 [printLink] => /om/nautika/cak-55-98-cvorova-na-dasci-evo-sto-o-rekordima-misle-nasi-jedrilicari-1162096?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 664424 [name] => rekord jedrenje na dasci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 07:40:25 [main_article_id] => 0 [alias] => rekord-jedrenje-na-dasci [link] => /tag/rekord-jedrenje-na-dasci ) [1] => stdClass Object ( [id] => 664425 [name] => najveća brzina na dasci za jedrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 07:40:25 [main_article_id] => 0 [alias] => najveca-brzina-na-dasci-za-jedrenje [link] => /tag/najveca-brzina-na-dasci-za-jedrenje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 612574 [name] => jedrenje na dasci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-12 18:18:12 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje-na-dasci [link] => /tag/jedrenje-na-dasci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 664426 [name] => jedrenje na dasci brzina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 07:40:25 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje-na-dasci-brzina [link] => /tag/jedrenje-na-dasci-brzina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKSTREMNI SPORT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Brzina od 55,98 čvorova na dasci? Provjerili smo što stoji iza vijesti iz Namibije i što o rekordima misle naši jedriličari [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/25/20423828.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Daska IQ Foil će biti na OI u Parizu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/25/20423828.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixDaska IQ Foil će biti na OI u Parizu ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/25/20423830.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixSiriščevića zanima ljepota jedrenja ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/25/20423832.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixPalma Čargo surfa u olimpijskoj klasi ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/25/20423834.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixLuka Mratović: Elektronika bi mogla pomoći ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/25/20423836.jpg [title] => Matij Djanješić/CropixEnrico Marotti je spreman za brzinski izazov ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Maksimalna brzina 55,98 čvorova na dasci za jedrenje. Bila je to vijest o Bjoernu Dunkerbecku i njegovu posljednjem rezultatu koja se društvenim mrežama iz Namibije proširila diljem svijeta.

Opa! Pao je novi rekord pomislio sam. To je svakako vrijedno osvrta. Veselo sam započeo svoje elektronsko surfanje prema Namibiji i gradiću Luderitzu gdje se na umjetnom kanalu održava natjecanje najbržih windsurfera svijeta.

Uskoro sam shvatio da vijest nije baš potpuni fake news, Bjorg je doista išao jako brzo i kako je i pisalo postigao osobni rekord, ali ipak nema govora o obaranju onoga pravog rekorda. Vijest se valjda tako uspješno širila zbog Bjoernove maksimalne brzine, ali što je to maksimalna brzina?

Trenutna brzina

Bila je to najveća trenutna brzina, što samo po sebi nije moguće jer je definicija brzine omjer prevaljenog puta u određenom vremenu. Kao što je točka nužno bez površine tako je i tren bezvremenska dimenzija pa u njemu brzina nije moguća. Taj drugi tren s fotografije Bjoernovog sata možemo ozbiljnije uzeti u obzir jer nam daje konkretan period od dvije sekunde tijekom kojih je postignuta brzina od čak 54,95 čvorova, ili 101.78 km/h.

Naposljetku, Bjeorn Dunkerbeck završio je kao trećeplasirani, njegovo službeno vrijeme unutar kojeg je prevalio 500 metara bilo je 18,773 sekundi što je posljedica prosječne brzine od 51,88 čvorova.

Nikakav apsolutni rekord nije oboren još od 2015. godine, medijsko uzbuđivanje uglavnom se bazira na osobnim i nacionalnim rekordima.

Bjorn je bio rekorder početkom stoljeća, prije ere Luderitza i umjetnoga kanala, tijekom 2003. i 2004. godine držao je rekord u brzini po duljini od jedne nautičke milje, i to su bili iznosi od 33,96 čvorova prve i 34,44 čvorova naredne godine. Bio je jedan od posljednjih koji su apsolutne rekorde postigli pomoću standardnog koncepta daske i jedra.

Svjetski rekord na dasci za jedrenje preko jedne milje drži Antonie Albeau nakon što je postigao 43,03 čvorova tijekom 2020. godine.

Dok apsolutni jedriličarski rekord preko jedne milje od 2012. godine drži Paul Larsen, čovjek koji je sa svojom neuobičajenom spravom oduzeo rekord moćnom Hydropteru i Alainu Threbaultu koji je do tada išao 50,17 čvorova.

Na duljini od 500 metara Larsen je sa svojim Vestas Rocket 2 jedrio brzinom od 65,45 čvorova što još uvijek predstavlja nedostižni rekord kretanjem pomoću snage vjetra.

Idealan kut vjetra

Pokraj gradića Luderitza 2007. godine iskopan je kanal između obale i Namibijske pustinje koji otvara potencijal velikih brzina upravo za windsurfere jer jedino oni mogu u tako kratkoj razdaljini razviti maksimalnu brzinu te se potom sigurno zaustaviti.
Boljim poznavateljima surferskih rekorda to je dobro poznata iskopina ukupne duljine 800 metara.

Proteže se u smjeru koji je prvo okomit na prevladavajući vjetar, te zatim skreće malo niz vjetar u duljini od 500 metara na predjelu gdje se ruše rekordi. Windsurferi su tijekom drugoga okupljanja u Luderitzu 2008. oborili psihološku granicu od 50 čvorova brzine i tako nakratko postali najbrža disciplina u jedrenju na 500 metara duljine.

Svježe iskopani kanal na plaži uz more s potpuno mirnom površinom bez valova ponudio je tada još neviđene uvjete. Od tada je Antoine Albeau s daskom oborio rekord u nekoliko navrata, posljednji puta bilo je to 2015. godine kada je i postigao danas važeći rekord od 53,27 čvorova. Zatim je nastupila saga s kiteboarderima kojima je krilo podignuto visoko u zraku.

Oni su naime i brži od daske, ali iz nekoga razloga World Sail Speed Council, međunarodna organizacija za ovjeru rekorda, nije priznavala kiteboard kao valjanu vještinu koju se može okvalificirati kao jedrenje. Kako bilo Sebastien Cattelan 2008. godine bio je prvi čovjek koji se pomoću vjetra kretao brzinom većom od 50 čvorova, a trenutni rekord za kiteboard drži Rob Douglas s brzinom od 55,65 čvorova postignutom 2010. godine.

Među rezultatima postignutima u Luderitzu vrijedi istaknuti i najbržeg Hrvata Borisa Vujasinovića. On je u svome trećem posjetu pustinji 2015. pod udarima vjetra iznad 50 čvorova postigao brzinu od 48,72 čvorova. U svojem neznanju odmah sam kontaktirao meni dobro poznate domaće surfere.

Palma Čargo je zvijezda u usponu, trenutno druga na međunarodnoj ljestvici u olimpijskoj disciplini koja se jedri na dasci koja uz jedro ima i hidrokrilo naziva iQFoil, njezinog trenera iskusnog surfera Marina Siriščevića, dvostrukog svjetskog prvaka Enrica Marottija, te Luku Mratovića koji je nastupio na tri prošle olimpijade. Zanimalo me je prate li uopće to natjecanje u brzini i tko je Boris Vujasinović?

Nema tu vještine

Sir je iz automobila u vrevi gradskoga prometa vidno iznerviran mojim simpatijama za rekordnim brzinama bio potpuno rezigniran prema ovom vidu natjecanja.

---

image
Siriščevića zanima ljepota jedrenja
Božidar Vukičević/Cropix
---

- Koliko sam išao najbrže, nemam pojma. Uzeo sam jednom nekome sat i pisalo je 35-36 čvorova, to su samo brojke koje ništa ne znače, dapače tko se koncentrira samo na njih može sebe zakinuti u razvoju kao kompletan windsurfer. Koncentracija na samo jedan aspekt nije dobra jer se tako često zanemaruje ljepota svih ostalih vještina. Kužim da se ljudi pale na sirovu brzinu, ok.

Meni su to totalne gluposti, pa tu nema ničega osim brzine, moraš biti praščina od barem stotinjak kila, ideš masu puta probati i moliš Boga da te zvizne najjači reful kojeg možeš preživjeti i eto rekorda. Nema nikakvih drugih vještina osim pravca i piči, nema taktike... Totalni flat u kanalu... ma daj molim te! To bi bilo kao da se Formula 1 natječe paleći motor po drituri... a to znamo što je: oni blesavi drag race. Slalom kao natjecanje i valovi pomoću kojih se surfa, skače pa izvodi razne vratolomije u zraku, ili nedavno nam razvijeni foil za dasku... eto to je moj interes. Ali i jedriti di je lipo, uz borove, plaže i krasno more uz sve što se sa surfom i jedrom može, eto to je moja ljubav, a ne jurišanje prašnjavim kanalima za slavu i službene rekorde, ko voli nek izvoli..., naveo je Sir.

---

image
Palma Čargo surfa u olimpijskoj klasi
Božidar Vukičević/Cropix
---

Palma je bila malo umjerenijeg stava:

- Nemam neko mišljenje o tome. Bila bi baza probati. Ali meni to izgleda jako skupo da bi vozila samo ravno. Za tu lovu radije bi išla okolo svitom skakati po valovima. Naravno da me pali brzina, ali možda ne dovoljno samo brzina. Stvarno ne znam odgovoriti tko je najbrža žena na surfu. I nemam pojma kolika bi bila moja osobna rekordna brzina. Eto na posljednjem svjetskom prvenstvu na ručnom satu je ostalo zabilježeno 28 čvorova, to je naravno s fojlom. Ja sam ipak ljubitelj regatavanja pa me uzbuđuje usavršavanje performansa u svim smjerovima što uključuje i manevre kao i taktička nadmudrivanja.

Kad bi se sad prebacila na razmišljanje samo o brzini, tako da ona bude najveća, već vidim da dobar dio moji sadašnjih znanja ne služe ničemu, kao ni postojeća oprema koju imam. Prije svega želim se sportski družiti kroz regate, a onda biti najbrža u tom kontekstu, izjavila je naša olimpijska uzdanica.

---

image
Enrico Marotti je spreman za brzinski izazov
Matij Djanješić/Cropix
---

Dvostruki svjetski prvak Enrico Marotti je s bratom punio crijevo mesom, odnosno pravio krvavice kada sam ga prekinuo zatraživši komentar.

- Ja bih volio napast taj svjetski rekord. Ma da, svakako, mislim za to trebaju velika sredstva, ali kada bi našao sponzora odmah bi krenuo. Opremu čak i imam, to nije problem. Evo već se veselim svim fini štelanjima opreme koja bi za to bila potrebna. Imam neke ideje o tome kako bi sve to trebalo izgledati. Ali treba biti realan, to možda na prvu izgleda kao lijepi izlet u egzotičnu Afriku, ustvari radi se o barem pet tjedana koje je tamo potrebno provesti. A svaki tjedan uporabe kanala mislim da treba platiti 2000 eura. Ujedno potrebno je doći s gomilom opreme, bilo radi rezerve kao i radi testiranja najbolje kombinacije opreme, dakle potrebno je imati i kombi.

Imam dobrih razloga misliti da je moguće oboriti rekord. Antonie Albeau i ja radimo na istom projektu razvoja razne opreme za jedrenje na dasci. Razgovarali smo dosta o njegovom rekordu i o toj maksimalnoj brzini, on je siguran da se može ići brže.
Što se tjelesne konstitucije tiče prirodna težina mi je oko 100 kg pa i tu nema problema. Svakako planiram jednom pokušati, ali eto ne ovisi sve o meni kad su tako zahtjevne stvari u pitanju. Meni se čini da bi to bila odlična promocija za Hrvatsku kao nautičku turističku destinaciju. Možda se netko slaže s mojim viđenjem i prepozna marketinški potencijal takve mogućnosti da Hrvat bude najbrži windsurfer na svijetu, ponudio se Marotti.

Ključ je u elektronici

---

image
Luka Mratović: Elektronika bi mogla pomoći
Božidar Vukičević/Cropix
---

Luka Mratović je imao kontakt s hrvatskim rekorderom.

- Borisa Vujasinovića sam mislim upoznao kratko prije nekoliko godina. Ne mogu se sjetiti u Americi ili Kanadi, mislim da on tamo i živi. Ali nemam ti njegov broj i nemam pojma koliki je njegov, odnosno hrvatski rekord. Znam samo da je onaj pravi na 500 metara malo ispod 54 čvora. Ma bilo bi fora to probati, ali mi to nije prva želja. Super je baza. Ali ići u pustinju i u tom kanaliću čekati mjesec dana... mislim da ja u to ne bih ulagao. Draži mi je olimpijski đir.

Što se tiče budućih brzina općenito ja ipak vjerujem u napredak fojla. S olimpijskim iQFoil sam išao najbrže tridesetak čvorova, on ima površinu od 900 cm2. Kad sam probao ova nova krila površine od 300 cm2 čim se digneš na njih ideš preko 30 čvorova. Problem je što je dosta teško upravljati s daskom na fojlu, kontrolirati visinu i još se koncentrirati na jedro. Trebalo bi to približiti jedrilicama na fojlu, gdje si koncentriran na jedro, a neki sistem autonomno regulira visinu i ne oduzima previše koncentracije koja se onda sve više može usmjeriti na trim jedra. Ne bih se iznenadio da nove daske za rekorde budu s nekakvom elektronikom koja će pomoći u kontroli leta.

Kažeš kavitacija je problem? Pa ako perajice ne kavitiraju pri tim brzinama i sprječavaju proklizavanje onda bi mogle i dati uzgon. Ja nekako vjerujem u razvoj koji bi mogao ići u tom smjeru, zaključio je Mratović.

---

Osjetio sam veliku silu...


Boris Vujasinović je neposredno nakon što je ostvario svoj osobni i službeni nacionalni rekord izjavio:

- Osjećaj je bio bolji nego ikad. Sve se lijepo poklopilo, vjetar je bio nevjerojatan, a smjer kroz kanal jako brz. Cilj je naravno uvijek ići brže, ali ja sam stvarno dosta zadovoljan sa 48,72 čvorova na 500 metara, također sam postigao maksimalnu brzinu od 51,37 čvorova. Tako da sam super zadovoljan sa svojim rezultatom. Znao sam da najbržu vožnju moram napraviti na početku dok još imam snage. Na kraju su moje prve dvije vožnje bile najbrže. Mislim da nikada nisam jedrio po uvjetima tako jakoga vjetra, ovo je bilo vjerojatno najjače do sada. Tijekom vožnje dobro sam startao i imao sam dobru brzinu tijekom okretanja niz kanal. Onda sam osjetio veliku silu i onda je sve bilo manje-više izdržati tako niz kanal do kraja. More i nije bilo toliko glatko, formiralo se dosta valova pa je to trebalo izdržati.

---

---

Kormilarenje rukama i nogama


Klasično jedrenje na dasci popularno zvano windsurf pojavilo se krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća kao spoj dviju do tada odvojenih vještina surfanja niz valove i jedrenja. Ovo jednostavno, minimalističko rješenje doživjelo je procvat kakvoga nismo vidjeli kod niti jedne druge discipline pokretane vjetrom nad vodenim površinama. Peter Chilvers i Newman Darby pioniri su prvotnih dizajna, dok je Jim Drake, aeronautički inženjer, onaj kojem se pripisuje osmišljavanje windsurfa kakvog poznajemo danas. Bilo je to zanimljivo doba kada je Jim razmišljao o tome kako upravljati s daskom za jedrenje.

Spomenimo samo kratko kako su znanja koja su stečena na velikim jedrenjacima bila ključna za početnu ideju upravljanja daskom, gdje bi jedriličar trebao trimati jedro za postizanje najveće sile odnosno brzine, ali daska nema kormilo, pa bi zamišljeni surfer budućnosti trebao kormilariti pomoću jedra. Ta ideja izgledala je sasvim smisleno tada jer se znalo da su stari jedrenjaci imali mala i neefikasna kormila koja su uglavnom koristila za fino podešavanje kursa.

Kardinalna promjena kursa na jedrenjacima obavljala se pomoću jedra, npr. povećanjem sile u jedrima bližim pramcu i smanjivanjem sile onih jedara bližih krmi postiže se skretanje kursa od vjetra. Ili obrnutim trimom jedra od gore navedenog sila u jedrima skreće jedrilicu prema vjetru.

Ohrabren tom spoznajom Jim je dizajnirao jedro koje bi trebalo imati dvojaku ulogu i omogućiti istovremeno i trimanje i kormilarenje. Tako je rođen moderni koncept buma kojeg se može držati u rukama stojeći na dasci, te spoja jarbola odnosno čitavoga jedra s daskom pomoću zgloba fleksibilnog u svim smjerovima. Danas znamo da windsurferi ne kormilare samo jedrom, još važnije je dodatno kormilarenje pomoću nagiba daske, pa možemo zaključiti da windsurferi kormilare rukama i nogama.

Jim Drake, ironije li, osim za najjednostavnije sredstvo za jedrenje zaslužan je i za poboljšavanje sredstva za prijevoz najubojitijih bombi, odnosno razvoja interkontinentalnih balističkih projektila čije je karakteristike unaprjeđivao paralelno s dizajnom sve bržih dasaka za jedrenje tijekom svoje inženjerske karijere. Starboard Formulu 155, jedan od najuspješnijih dizajna u povijesti windsurfa, osmislio je upravo Jim Drake.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Matij Djanješić/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Daska IQ Foil će biti na OI u Parizu
Božidar Vukičević/Cropix
Siriščevića zanima ljepota jedrenja
Božidar Vukičević/Cropix
Palma Čargo surfa u olimpijskoj klasi
Božidar Vukičević/Cropix
Luka Mratović: Elektronika bi mogla pomoći
Matij Djanješić/Cropix
Enrico Marotti je spreman za brzinski izazov
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/cak-55-98-cvorova-na-dasci-evo-sto-o-rekordima-misle-nasi-jedrilicari-1162096 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fe4ba8d9c330ec95b7304258837ace23e6debfd9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Brzina+od+55%2C98+%C4%8Dvorova+na+dasci%3F+Provjerili+smo+%C5%A1to+stoji+iza+vijesti+iz+Namibije+i+%C5%A1to+o+rekordima+misle+na%C5%A1i+jedrili%C4%8Dari&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fcak-55-98-cvorova-na-dasci-evo-sto-o-rekordima-misle-nasi-jedrilicari-1162096 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fcak-55-98-cvorova-na-dasci-evo-sto-o-rekordima-misle-nasi-jedrilicari-1162096 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKSTREMNI SPORT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

EKSTREMNI SPORTBrzina od 55,98 čvorova na dasci? Provjerili smo što stoji iza vijesti iz Namibije i što o rekordima misle naši jedriličari

Piše Krešimir Đakulović
25. siječnja 2022. - 07:38

Maksimalna brzina 55,98 čvorova na dasci za jedrenje. Bila je to vijest o Bjoernu Dunkerbecku i njegovu posljednjem rezultatu koja se društvenim mrežama iz Namibije proširila diljem svijeta.

Opa! Pao je novi rekord pomislio sam. To je svakako vrijedno osvrta. Veselo sam započeo svoje elektronsko surfanje prema Namibiji i gradiću Luderitzu gdje se na umjetnom kanalu održava natjecanje najbržih windsurfera svijeta.

Uskoro sam shvatio da vijest nije baš potpuni fake news, Bjorg je doista išao jako brzo i kako je i pisalo postigao osobni rekord, ali ipak nema govora o obaranju onoga pravog rekorda. Vijest se valjda tako uspješno širila zbog Bjoernove maksimalne brzine, ali što je to maksimalna brzina?

Trenutna brzina

Bila je to najveća trenutna brzina, što samo po sebi nije...

12. svibanj 2024 12:09