stdClass Object ( [id] => 1342747 [title] => Broj električnih plovila raste, a rekordi padaju: donosimo sve o elektrobrodovima nove generacije [alias] => broj-elektricnih-plovila-raste-a-rekordi-padaju-donosimo-sve-o-elektrobrodovima-nove-generacije [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Brodice na strujni pogon prije samo nekoliko godina imale su na nautičkim sajmovima status svojevrsnoga čudnovatog kljunaša, zanimljivog i neobičnog izloška kojem tu i jest i nije mjesto. Jest, jer je po izgledu i namjeni u pitanju brod koji može ploviti. A opet i nije, jer ga kapacitet baterija, udružen sa zakonima fizike o kretanju kroz vodu, u toj plovidbi drastično ograničava. Najčešće na sat do dva, s tim da se potonji rezultat smatrao golemim uspjehom. Sukladno tom uspjehu, trajao je i interes za izloženo električno plovilo.

– Lijepo izgleda, nečujno plovi i ne zagađuje, možda jednom u budućnosti strujni pogon doista može i postati ostvariva opcija – komentirali su posjetitelji i odlazili pogledati ozbiljne izloške. One bučnije i zadimljenije, ali s dometima koji dosežu puno više sati plovidbe i broj milja s barem dvije nule.

Probijanje leda

No tako to uvijek biva s pojavom novih tehnologija u vrijeme probijanja leda. Na sreću, postoji i drugo pravilo. Kad ga jednom probiju i počnu postajati sve uspješnije i efikasnije, odmahivanja rukom dobivaju sve kraći luk, izrazi osporavanja postaju manje žučni, znatiželja počne rasti, a zastajkivanja pred novim adutima iz branše vidno se produljuju.

Električna plovila i motori koji ih pokreću, izvanbrodski i unutarnji, u minulih nekoliko godina već su prošli kroz obje spomenute faze. A onda se stvar, kako to također uvijek biva, naglo ubrzala. Negdje od kraja prošle godine započela je i faza tri, koja kroz cijelu 2023. samo dobiva na zamahu. Mogli bismo je nazvati početak trenda, jer je u pitanju pravi mali tržišni desant, koji je istodobno krenuo od strane nekoliko proizvođača iz više zemalja. Gotovo svaki mjesec imamo promociju barem jednog novog plovila na struju, a ponekad i više njih.

Jednako tako stalno se pojavljuju i novi elektromotorni aduti koji ta plovila pokreću, bilo da je riječ o pentama ili unutarnjim motorima. A da stvar postaje ozbiljna, najjasnije govori ponašanje nekih svjetski etabliranih proizvođača klasičnih brodskih motora na fosilna goriva koji su počeli izbacivati vlastite električne pulene pod svojim logom. Jedno je sigurno, kad se to počne događati, tada je posve jasno da nitko više brodski elektropogon ne smatra opcijom za dalju budućnost, već u najmanju ruku za budućnost koja je već počela. Pa je dobro, koliko god nam se njezina pojava osobito ne sviđa, niti nam baš poslovno paše, što prije uhvatiti priključak na nju.

---

image

Proizvođača elektromotora sve je više

---

Tako smo stigli do točke u kojoj su, uz brojne startup tvrtke što su u svijet brodskog elektropogona s puno strasti zagazile kao u svoj prvi biznis, taj priključak na struju već uhvatili i doajeni u proizvodnji motora na benzin i dizel. Poput Mercuryja, Honde, Vetusa... I ne treba uopće sumnjati da će se takav trend nastaviti. No dok on teče, bilo bi dobro vidjeti dokle se uopće stiglo kada je o brodovima na strujni pogon riječ.

Ključni limiti

Već smo spomenuli limite, baterijske i fizikalne, koji su najveća prepreka brže plovidbene tranzicije prema elektropogonu. U najkraćem, voda je čak 784 puta gušća od zraka, pa za kretanje po njoj i kroz nju treba puno više energije nego, primjerice, za kotrljanje kotača automobila po cesti. Izjednačili bi se tek u situaciji kada bi automobil morao neprestano voziti po uzbrdici s nagibom od 45 stupnjeva. U prijevodu to znači da će brodski elektromotor gutati puno više struje iz baterije od automobilskog i puno je brže prazniti, pa će mu za prijelaz iste udaljenosti trebati baterija znatno većega kapaciteta.

Navedeni problem usmjerio je dizajnere električnih plovila na tri tehnološka izazova: graditi trupove s najmanjim mogućim otporom kako bi se energija štedjela, što učinkovitije elektromotore raznih snaga i vrsta kako bi se mogao ugraditi onaj optimalan za konkretno plovilo, te baterije što većeg kapaciteta s mogućnošću što bržeg punjenja. Ispravno su računali da će jedino na taj način moći produljiti plovidbeni domet brodova i brodica na elektropogon i učiniti ih konkurentnom opcijom fosilašima.

---

image

Američki R30 ima 221 kWh baterija

---

Naravno, računali su i na četvrtu polugu koja bi stvar mogla pogurati u željenom pravcu. Pravilo da će cijene baterija i elektromotora padati usporedno s rastom njihove proizvodnje, te poreznu i stimulativnu potporu država koje su redom postale naklonjene zelenoj tranziciji u prometu i transportu. Ove redom teške zadaće iz godine u godinu odrađivane su sve bolje, pa ćemo pobrojiti neke njihove rezultate.

Rast dometa i brzine

Prvo ćemo spomenuti domet, ali uz brzinu koja nije puzanje po moru brzinom od šest-sedam čvorova radi uštede baterija, što je bio standard prije tri-četiri godine ako se željelo dosegnuti 50 ili više milja. I to s baterijama vrlo velikoga kapaciteta. Drugi važan faktor je praktična iskoristivost u transportu putnika ili rekreativnoj plovidbi. Obje te zadaće ove je godine smjelo zagrizao švedski proizvođač električnih plovila Candela. Prvo su u siječnju predstavili prototip svoga novog 8,5-metarskog modela C-8 Powered by Polestar, koji je s baterijskim sklopom kapaciteta 69 kWh i naprednim elektromotorom Candela C-Pod 45/50 kW ostvario doseg od čak 57 nautičkih milja ploveći na hidrokrilima brzinom od 22 čvora. Ime švedskoga luksuznog autobrenda Polestar u nazivu je modela zbog uspostavljene suradnje dviju tvrtki kroz koju je Candela dobila vrhunske baterije Polestara, što se mogu iznimno brzo puniti istosmjernom strujom.

---

image

Punjenje Candele od 13 do 66 posto baterije trajalo je 18 minuta

---

A onda su u rujnu, baš zbog mogućnosti brzog punjenja baterija, čelni ljudi Candele odlučili postaviti još jedan rekord, u čijem im je ostvarenju pomogla tvrtka Northvolt. U nastojanju da dokažu kako električni brodovi već danas mogu ravnopravno zamijeniti klasične u plovidbi na velike daljine, njihov C-8 isplovio je čak 420 nautičkih milja u razdoblju od 24 sata. Pritom je većinu vremena fojlao punom brzinom od 27 čvorova, dok mu je prosječna brzina u cijelom pothvatu bila 17 čvorova, jer su u obzir uzete i pauze za punjenje. Radi toga se zaustavio 17 puta na DC punjaču tvrtke Plug postavljenom na rivi ispred Candelina ureda, koji je bio spojen na Northvoltov Voltpack modularni baterijski sustav. Svako je punjenje trajalo samo 18 minuta, tijekom kojih je brodska baterija s oko 13 posto kapaciteta podizana na 66 posto. Čelnici Candele bili su oduševljeni uspjehom koji je široko odjeknuo i odmah ponudili novi koncept:

– Umjesto velikih ulaganja u nadogradnju lokalne energetske mreže, otoci mogu postaviti baterijske sustave poput Voltpacka kako bi osigurali dovoljno energije za brzo punjenje, što je isplativije i brže rješenje.

Ujedno su napomenuli kako ovaj uspješni test dokazuje potencijal njihova dolazećeg transportera za 30 putnika Candela P-12 za međunarodne rute u Baltičkome moru, na kojem se punom parom radi.

– Ovaj pothvat pokazuje da je brzi električni brodski transport na velike udaljenosti izvediv danas, a ne u dalekoj budućnosti – komentirao je uspjeh testa osnivač i izvršni direktor Candele Gustav Hasselskog.

Rušenje rekorda

To je, naravno, točno. No samo ako postoji spomenuta infrastruktura za brzo punjenje na udaljenostima od 25 do 57 milja, ovisno puni li se baterija do kraja ili ne. Gledajući relacije na Jadranu, ispada da bi s napunjenom baterijom Candela C-8 mogla bez problema iz Splita stići do Visa i natrag, dok su joj kraće relacije od desetak milja posve lak zalogaj. Naravno, pod uvjetom da plovi fojlajući, što napredni sustav automatskog balansiranja plovila omogućava čak i po umjereno valovitome moru.

Dinamiku zbivanja u brodskom elektropogonu najbolje oslikava činjenica da je prvi od dva Candelina rekorda, onaj u dometu plovidbe od 57 milja iz siječnja, trajao tek četiri mjeseca. Premašen je već krajem svibnja u režiji britanskih tvrtki Spirit Yachts i BAR Technologies. One su predstavile jurilicu na foil krilima maštovito nazvanu Spirit BARTech 35EF, koja je doslovno pregazila Candelin rekord. Probila je doseg od čak 100 nautičkih milja s jednim punjenjem baterija impresivnoga kapaciteta 120 kWh, koje su napajale inovativni motor HPM-400 od 80 kW tvrtke Equipmake.

---

image

Spirit BARTech 35EF

---

Objavivši rušenje rekorda Candele, iz Spirit Yachtsa i BAR Technologiesa poručili su kako prosječne električne jahtice od 13-14 metara, kakva je njihov Spirit, mahom imaju doseg od 25 do 70 milja pri brzini od pet – sedam čvorova, dok njihov pulen svoju stotku dosegne fojlajući brzinom od 22 čvora. Ne treba uopće govoriti koliko rijetko u rekreativnoj plovidbi neki brod isplovi 100 milja u komadu, što znači da se u utrci doista daleko odmaknulo. A ona se i nastavlja, i ubrzava.

Spomenuta plovila samo su najzanimljivije ovogodišnje premijere, s obzirom na natjecanje u dosegu i dugotrajnoj plovidbi na velike udaljenosti, ali još je dosta brendova, što su se dosad čvrsto držali benzina i nafte, predstavilo svoje električne adute iznimnih svojstava.

Tako je u ožujku na austrijskom Nautičkom sajmu u Tullnu poznati njemački proizvođač Performance Marine Yachting promovirao svoj prvi električni dnevni cruiser, osammetarski​ Performance e801. Pogoni ga jedan od najsnažnijih elektromotora, ugradbeni norveški Evoy Hurricane, koji razvija ekvivalent snage od 400 KS (nominalno 300+kW) i omogućava gliseru dosezanje brzine veće od 50 čvorova. Dvostruka baterijska konfiguracija od 63,1 kWh osigurava, pak, domet po punjenju od 19 nautičkih milja pri brzini krstarenja od 25 čvorova.

---

image

Performance e801 prvi je strujni momak u gami tvrtke

---

Svoga prvog pulena na struju s oznakom 25 GTe početkom godine predstavio je i poznati američki brend Chris-Craft. Njihov 7,6-metarski gliser doseže najveću brzinu od 43 čvora uz pomoć elektromotora EVOA snage 420 KS i paketa baterija od 133 kWh. No, koliko god taj kapacitet bio velik, trajat će samo dva sata do ponovnog punjenja, i to ako se plovi krstarećom brzinom od dvadesetak čvorova. Obje spomenute jurilice imaju i jureću cijenu od oko 400 tisuća eura.

Zaključak ovoga natjecanja je jasan, kao i pravci daljnjeg razvoja električnih plovila. Ako se želi veliki doseg s baterijama prihvatljive cijene (u prijevodu kapaciteta 40 do 70 kWh), plovilo mora fojlati da bi se ubio najveći dio otpora koji pruža kretanje cijelog trupa kroz vodu. Konkretno, Candelin C-8 izdignut na hidrokrila svladava čak 80 posto manji otpor vode u odnosu na klasične glisere.

Oni, pak, veći doseg mogu ostvariti jedino korištenjem iznimno snažnih baterija s brzim punjenjem, a to će još dugo biti vrlo skupi paketi. Doduše, ne i kada je riječ o raznim komercijalnim plovilima, prijevozu turista i raznim izletničkim brodovima. Jednom će se platiti znatno veća cijena, a onda će eksploatacija sa značajno nižim troškovima priču s vremenom dovesti u zonu isplativosti.

Spuštanje letvice

Bilo je i drugih premijera plovila različitih namjena i veličina, a nove pristižu iz mjeseca u mjesec. Uglavnom, ljubitelji plovidbe na strujni pogon već sada imaju bogati švedski stol kada je o ponudi riječ. Pa ako imaju i dovoljno novca (čitaj, puno), trebaju samo izabrati svoga favorita.

No stvari se pomalo mijenjaju i kada je riječ o financijskom dosegu takozvanih običnih ljudi da elektrificiraju svoju plovidbu. Budući da brzi razvoj elektropogona i rast konkurencije među prizvođačima strujnih motora i baterija postupno spušta njihove cijene, već danas postaje moguće zaokružiti manji brod po svom s unutarnjim električnim motorom unutar cijene koja je konkurentna pogonu na naftu ili benzin. Tako je, primjerice, na nedavnom Nautičkom sajmu u Genovi bilo moguće složiti kombinaciju lijepe brodice s kabinom Selva Fish Master 590, koja bez motora stoji 32.000 eura, s kvalitetnim unutarnjim elektromotorom ePropulsion I-20 ili I-40, od 20 i 40 kW, čije su cijene 8560 eura i 10.800 eura.

---

image

I ti ovo zoveš makinjom?

Božidar Vukičević/Cropix
---

Treba dodati još suvremenu bateriju ePropulsiona, E-62 od 8,35 kWh ili G102-100 od 10,2 kWh, čije su cijene 4630 i 6180 eura, i to je to. Prva kombinacija stoji 45.190 eura, a druga i jača 48.980 eura. To se već dade dosegnuti, s tim da u računicu treba uvrstiti uštede na novcu i gnjavaži. Nema skupih servisa klasičnih motora, nema ulja, točenja goriva, raznih filtera koje treba mijenjati...

Spomenuta baterija može se puniti u marini ili lučici gdje postoje priključci, a dodatne solarne ploče na krovu kabine također će stalno dopunjavati bateriju. Za ribolov, dnevne izlete, ture do vala obližnjih otoka, zapravo za gotovo sve morske gušte, imat ćete sve što vam treba. To više što proizvođači elektromotora jamče da će iznimno dugo, neki izravno pišu i cijeli vaš vijek, raditi pouzdano. Treba dodati i to da elektromotori daju značajno veći potisak od klasičnih, pa se u praksi računa da je spomenuti motor od 20 kW ekvivalentan klasičnoj penti od 40 KS.

U spomenutom primjeru riječ je o ambicioznijoj brodici u kojoj dvoje do troje ljudi može prespavati, pa bi za manja otvorena plovila i barke računica bila značajno povoljnija. Također treba kazati, jer se ovdje uglavnom bavimo unutarnjim električnim motorima, da je jednako tako moguće izabrati prikladnu strujnu pentu, budući da ih na tržištu nudi čitav niz brendova (Torqeedo, ePropulsion, Evoy,​ Mercury, E-Motion,​ ​Remigo, Ultima...), a stalno pristižu novi igrači.

---

image

I Vetus je uskočio u električni vlak

---

Modularne baterije

Kako bilo, tržišna električna gruda u sektoru rekreativne plovidbe već se dobro zakotrljala. A kad jednom krene, samo će ubrzavati i sve više rasti u opsegu. Na sreću, u cijenama bi efekt trebao biti suprotan. Tome će svako pridonijeti i najnoviji iskoraci u proizvodnji baterija za plovila. Budući da ih autoindustrija razvija i unapređuje iznimnom brzinom, svi ti uspjesi brzo se prelijevaju i u plovidbeni sektor.

Jedan od najznačajnijih za njega, svakako je modularnost. To znači da ukupni kapacitet baterije slažete do razine koja vam treba, dodajući nove komponente određenoga kapaciteta i gustoće energije. Dakle, prvo možete kupiti elektromotor i bateriju neke osnovne snage, a potom tijekom upotrebe dodavati kapacitet do željene razine. Sukladno onome što vam u praksi doista treba. To je cjenovno lakše podnošljivo jer je u startu jeftinije, a i fleksibilno u odnosu na potrebe svakoga u eksploataciji.

Sve u svemu, kao i na cestama, tako će i na moru postupno biti sve više tihog zujanja, a sve manje zadimljenog brektanja. To će, naravno, teći nešto sporije, ali val je definitivno krenuo.

---

STIŽE NOVI X SHORE PRO

Poznati švedski proizvođač prestižnih električnih plovila X Shore, koji je osnovao švedski milijunaš Konrad Bergstrom inspiriran uspjehom Tesle Elona Muska, najavio je svoj treći model nazvan X Shore Pro. No ovaj put ne rekreativni, kakvi su 8-metarski Eelex 8000 i metar i pol kraći X Shore 1, već namijenjen komercijalnom prijevozu.

Riječ je o platformi modela 8000 u verzijama open ili s prostranim kabinskim prostorom za osam osoba. Jedan od prvih s kabinom koristit će se za prijevoz školske djece po švedskom arhipelagu, a svaki će biti prilagođen željama kupca. Iako još nije objavljeno, budući da podržava konfiguraciju Eelexa 8000, mogao bi imati brzinu krstarenja od 20 čvorova, pri kojoj bi mu domet bio 20 milja, a u upola sporijoj plovidbi 50-60.

---

---

NA TESLINU TRAGU

Kojom se brzinom događaju inovacije u segmentu električnih plovila, te do kojih se razina penju ambicije kada je o brzini, kapacitetu baterija i dosegu plovidbe riječ, najbolje pokazuje nedavna promocija polivalentnog američkog glisera R30. Otac tvrtke Blue Innovations Group, što ga je projektirala i izradila, bivši je direktor proizvodnje Tesle John Vo, koji je cestovne strujne izazove zamijenio onima na plavim putima.

Devet metara dug i tri širok, R30 s kabinom krasi domišljati dizajn. Među ostalim, moguće je produživati i skraćivati hard-top, te rasklopiti bokove i krmeno zrcalo kokpita, čime neveliki trup posadi nudi puno više komfora od očekivanog. Ali i energije, jer je cijeli hard-top optočen solarnim panelima, uključujući i produžetke s obje strane, dajući čak 2,7 kW snage punjenja, te istodobno stvarajući hladovinu.

Brod ima bateriju kapaciteta od čak 221 kWh za napajanje dvaju motora od po 300 kW (400 KS). Tolika moć, unatoč istisnini od 4500 kg, osigurava najveću brzinu od 39 čvorova i vrijeme plovidbe od osam sati. No taj se doseg zasigurno postiže pri znatno manjoj brzini od maksimalne. Predviđena cijena ovog moćnog električnog momka je 300.000 dolara.

---

---

PULSKA TEMA U SVJETSKOM VRHU

Hrvatska već dugi niz godina ima svjetski uglednog predstavnika u segmentu brodskog elektropogona. Riječ je o pulskoj tvrtki Tema, koja proizvodi vrhunske unutarnje brodske elektromotore s permanentnim magnetima što ih u svoja plovila, a najčešće prestižne jahte, ugrađuju brodograditelji diljem svijeta. Njezin osnivač i vlasnik je znanstvenik, inovator i poduzetnik dr. sc. Branimir Ružojčić, međunarodno priznati stručnjak na tome planu, pa smo ga zamolili da nam kaže nešto više o radu tvrtke i samom elektropogonu.

Tema postoji i radi već više od 30 godina, tijekom kojih smo razvili pedesetak motora u rasponu snage od 12 do 1000 kilovata, pogodnih za pogon plovila od 12 do 80 metara dužine. Trenutno u svijetu oko 300 naših pogonskih sustava pogoni brodove svih vrsta, od jahti do patrolnih, turističkih, vaporeta za javni prijevoz u Veneciji... Radili samo za kupce u Japanu, Dubaiju, Južnoj Koreji, Vijetnamu, Italiji, SAD-u..., s tim da svaki pogon radimo unikatno, za konkretno plovilo. I to uvijek kao cjelovit projekt. Biramo i proizvodimo motor, radimo svu prateću upravljačku i nadzornu elektroniku i potrebne softvere, a jedino baterijske sklopove uzimamo od proizvođača u tom segmentu. Kupac dobije cijeli paket po načelu ključ u ruke.

Na upit o trajnosti brodskih elektromotora, dr. Ružojčić navodi kako bez ikakvog servisa mogu pouzdano raditi godinama:

– Mi u prospektima navodimo da su oni maintenance free, dakle bez održavanja, i to se u praksi potvrđuje. Nemamo reklamacija ni problema. Nedavno sam bio pozvan na veliku jahtu od 53 metra na kojoj smo prije sedam godina ugradili dva svoja propulzijska sustava od po 1400 KS. Vlasnik mi je rekao da u tom razdoblju ne samo da nitko nije taknuo motore, nego se nikad nije oglasio ni bilo kakav alarm. A jahta praktički stalno plovi.

Naravno, to je rezultat pomne brige o kvaliteti i činjenice da svi naši motori imaju marine certifikate najuglednijih svjetskih kuća. No treba reći i da su današnji manji brodski elektromotori također vrlo pouzdani pa će vlasnike dugo služiti bez dodatnih troškova. Tehnologija je u tom segmentu došla do vrha, gdje su i naši motori s permanentnim magnetima, kako u pogledu efikasnosti motora od preko 90 posto, tako i dugotrajnosti.

U Temi, konkretno, u naše motore koji imaju efikasnost od čak 97 posto ugrađujemo ležaje certificirane za 100.000 sati rada.

---

---

image

Motori Tema spremni za isporuku

Goran Šebelić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => OVE JE GODINE PRVO CANDELA C-8 POSTAVILA REKORD OD 57 MILJA S JEDNIM PUNJENJEM BATERIJA OD 69 kWh PRI BRZINI OD 22 ČVORA, DA BI SAMO NEKOLIKO MJESECI POSLIJE SPIRITBARTECH 35EF PROBIO GRANICU OD 100 MILJA PLOVEĆI ISTOM BRZINOM I S PUNO JAČIM BATERIJAMA - OBA SU GLISERA PLOVILA NA FOIL KRILIMA, KOJA POSTAJU STANDARD ZA VELIKI DOSEG I BRZINU, JER GOLEMI OTPOR VODE SMANJUJU ZA ČAK 80 POSTO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => struji struja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => OVE JE GODINE PRVO CANDELA C-8 POSTAVILA REKORD OD 57 MILJA S JEDNIM PUNJENJEM BATERIJA OD 69 kWh PRI BRZINI OD 22 ČVORA, DA BI SAMO NEKOLIKO MJESECI POSLIJE SPIRITBARTECH 35EF PROBIO GRANICU OD 100 MILJA PLOVEĆI ISTOM BRZINOM I S PUNO JAČIM BATERIJAMA - OBA SU GLISERA PLOVILA NA FOIL KRILIMA, KOJA POSTAJU STANDARD ZA VELIKI DOSEG I BRZINU, JER GOLEMI OTPOR VODE SMANJUJU ZA ČAK 80 POSTO struji struja 2 0 14447 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-18 19:10:45 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => MIOMIR ŠTRBAC [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-28 07:55:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-28 07:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => OVE JE GODINE PRVO CANDELA C-8 POSTAVILA REKORD OD 57 MILJA S JEDNIM PUNJENJEM BATERIJA OD 69 kWh PRI BRZINI OD 22 ČVORA, DA BI SAMO NEKOLIKO MJESECI POSLIJE SPIRITBARTECH 35EF PROBIO GRANICU OD 100 MILJA PLOVEĆI ISTOM BRZINOM I S PUNO JAČIM BATERIJAMA - OBA SU GLISERA PLOVILA NA FOIL KRILIMA, KOJA POSTAJU STANDARD ZA VELIKI DOSEG I BRZINU, JER GOLEMI OTPOR VODE SMANJUJU ZA ČAK 80 POSTO [metadata] => robots= author= title=Broj električnih plovila raste, a rekordi padaju: donosimo sve o elektrobrodovima nove generacije page_title=Broj električnih plovila raste, a rekordi padaju: donosimo sve o elektrobrodovima nove generacije [metakey] => električni brodovi, elektro pogon, motori na struju, Baterije, nautika [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25893898.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25893895.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25893899.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25893900.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25893903.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25893906.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25893985.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25893986.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25893987.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25893989.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25893990.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25893992.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25904299.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/10701918.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25904758.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","Sre\u0107ko Niketi\u0107\/Cropix","Goran \u0160ebeli\u0107\/Cropix","","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovo \u0107emo sliku sve \u010de\u0161\u0107e gledati, prvo u svijetu, pa....<\/p>","

Punjenje Candele<\/em> <\/em>od 13 do 66 posto baterije trajalo je 18 minuta<\/p>","

Torqeedov<\/em> <\/em>elektri\u010dni motor Deep Blue<\/em> <\/em>od 100 kW<\/p>","

I Vetus<\/em> <\/em>je usko\u010dio u elektri\u010dni vlak<\/p>","

Prakti\u010dno oblikovana litijska baterija ePropulsion<\/em> <\/em>od 10,2 kWh<\/p>","

ePropulsion<\/em> <\/em>proizvodi vi\u0161e elektri\u010dnih penti i unutarnjih motora<\/p>","

Proizvo\u0111a\u010da elektromotora sve je vi\u0161e<\/p>","

Performance e801\u00a0<\/em>prvi je strujni momak\u00a0<\/em>u gami tvrtke<\/p>","

Elektri\u010dnom Chris-Craftu 25 GTe<\/em> strujni pogon o\u010dito godi<\/p>","

Vlasnik Teme d<\/em>r. Branimir Ru\u017eoj\u010di\u0107<\/p>","

Motori Tema<\/em> spremni za isporuku<\/p>","

Ameri\u010dki R30<\/em> <\/em>ima 221 kWh baterija<\/p>","

Spirit BARTech 35EF<\/em><\/p>","

I ti ovo zove\u0161 makinjom?<\/p>","

Maleni \u0161vedski oto\u010dani \u0107e s ovim do \u0161kole<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_25893898_1920.jpg":"1920x1080","k_25893898_1280.jpg":"1280x1280","k_25893898_1024.jpg":"1024x1024","k_25893898_640.jpg":"640x640","k_25893898_480.jpg":"480x480","k_25893898_340.jpg":"340x340","k_25893898_220.jpg":"220x220","o_25893898_1280.jpg":"1280x854","o_25893898_1024.jpg":"1024x683","o_25893898_640.jpg":"640x427","o_25893898_480.jpg":"480x320","o_25893898_340.jpg":"340x226","o_25893898_220.jpg":"220x146","h_25893898_1280.jpg":"1280x854","h_25893898_1024.jpg":"1024x683","h_25893898_640.jpg":"640x427","h_25893898_480.jpg":"480x320","h_25893898_340.jpg":"340x227","h_25893898_220.jpg":"220x147","pp_25893898_1280.jpg":"1280x1628","pp_25893898_1024.jpg":"1024x1303","pp_25893898_640.jpg":"640x814","pp_25893898_480.jpg":"480x611","pp_25893898_340.jpg":"340x432","pp_25893898_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25893895_1920.jpg":"1920x1080","k_25893895_1280.jpg":"1280x1280","k_25893895_1024.jpg":"1024x1024","k_25893895_640.jpg":"640x640","k_25893895_480.jpg":"480x480","k_25893895_340.jpg":"340x340","k_25893895_220.jpg":"220x220","o_25893895_1280.jpg":"1280x854","o_25893895_1024.jpg":"1024x683","o_25893895_640.jpg":"640x427","o_25893895_480.jpg":"480x320","o_25893895_340.jpg":"340x226","o_25893895_220.jpg":"220x146","h_25893895_1280.jpg":"1280x854","h_25893895_1024.jpg":"1024x683","h_25893895_640.jpg":"640x427","h_25893895_480.jpg":"480x320","h_25893895_340.jpg":"340x227","h_25893895_220.jpg":"220x147","pp_25893895_1280.jpg":"1280x1628","pp_25893895_1024.jpg":"1024x1303","pp_25893895_640.jpg":"640x814","pp_25893895_480.jpg":"480x611","pp_25893895_340.jpg":"340x432","pp_25893895_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_25893899_1920.jpg":"1920x1080","k_25893899_1280.jpg":"1280x1280","k_25893899_1024.jpg":"1024x1024","k_25893899_640.jpg":"640x640","k_25893899_480.jpg":"480x480","k_25893899_340.jpg":"340x340","k_25893899_220.jpg":"220x220","o_25893899_1280.jpg":"1280x1280","o_25893899_1024.jpg":"1024x1024","o_25893899_640.jpg":"640x640","o_25893899_480.jpg":"480x480","o_25893899_340.jpg":"340x340","o_25893899_220.jpg":"220x220","h_25893899_1280.jpg":"1280x854","h_25893899_1024.jpg":"1024x683","h_25893899_640.jpg":"640x427","h_25893899_480.jpg":"480x320","h_25893899_340.jpg":"340x227","h_25893899_220.jpg":"220x147","pp_25893899_1280.jpg":"1280x1628","pp_25893899_1024.jpg":"1024x1303","pp_25893899_640.jpg":"640x814","pp_25893899_480.jpg":"480x611","pp_25893899_340.jpg":"340x432","pp_25893899_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25893900_1920.jpg":"1920x1080","k_25893900_1280.jpg":"1280x1280","k_25893900_1024.jpg":"1024x1024","k_25893900_640.jpg":"640x640","k_25893900_480.jpg":"480x480","k_25893900_340.jpg":"340x340","k_25893900_220.jpg":"220x220","o_25893900_1280.jpg":"1280x853","o_25893900_1024.jpg":"1024x682","o_25893900_640.jpg":"640x426","o_25893900_480.jpg":"480x320","o_25893900_340.jpg":"340x226","o_25893900_220.jpg":"220x146","h_25893900_1280.jpg":"1280x854","h_25893900_1024.jpg":"1024x683","h_25893900_640.jpg":"640x427","h_25893900_480.jpg":"480x320","h_25893900_340.jpg":"340x227","h_25893900_220.jpg":"220x147","pp_25893900_1280.jpg":"1280x1628","pp_25893900_1024.jpg":"1024x1303","pp_25893900_640.jpg":"640x814","pp_25893900_480.jpg":"480x611","pp_25893900_340.jpg":"340x432","pp_25893900_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25893903_1920.jpg":"1920x1080","k_25893903_1280.jpg":"1280x1280","k_25893903_1024.jpg":"1024x1024","k_25893903_640.jpg":"640x640","k_25893903_480.jpg":"480x480","k_25893903_340.jpg":"340x340","k_25893903_220.jpg":"220x220","o_25893903_1280.jpg":"1280x853","o_25893903_1024.jpg":"1024x682","o_25893903_640.jpg":"640x426","o_25893903_480.jpg":"480x320","o_25893903_340.jpg":"340x226","o_25893903_220.jpg":"220x146","h_25893903_1280.jpg":"1280x854","h_25893903_1024.jpg":"1024x683","h_25893903_640.jpg":"640x427","h_25893903_480.jpg":"480x320","h_25893903_340.jpg":"340x227","h_25893903_220.jpg":"220x147","pp_25893903_1280.jpg":"1280x1628","pp_25893903_1024.jpg":"1024x1303","pp_25893903_640.jpg":"640x814","pp_25893903_480.jpg":"480x611","pp_25893903_340.jpg":"340x432","pp_25893903_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1412","hd_25893906_1920.jpg":"1920x1080","k_25893906_1280.jpg":"1280x1280","k_25893906_1024.jpg":"1024x1024","k_25893906_640.jpg":"640x640","k_25893906_480.jpg":"480x480","k_25893906_340.jpg":"340x340","k_25893906_220.jpg":"220x220","o_25893906_1280.jpg":"1280x941","o_25893906_1024.jpg":"1024x753","o_25893906_640.jpg":"640x470","o_25893906_480.jpg":"480x353","o_25893906_340.jpg":"340x250","o_25893906_220.jpg":"220x161","h_25893906_1280.jpg":"1280x854","h_25893906_1024.jpg":"1024x683","h_25893906_640.jpg":"640x427","h_25893906_480.jpg":"480x320","h_25893906_340.jpg":"340x227","h_25893906_220.jpg":"220x147","pp_25893906_1280.jpg":"1280x1628","pp_25893906_1024.jpg":"1024x1303","pp_25893906_640.jpg":"640x814","pp_25893906_480.jpg":"480x611","pp_25893906_340.jpg":"340x432","pp_25893906_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x956","hd_25893985_1920.jpg":"1920x1080","k_25893985_1280.jpg":"1280x1280","k_25893985_1024.jpg":"1024x1024","k_25893985_640.jpg":"640x640","k_25893985_480.jpg":"480x480","k_25893985_340.jpg":"340x340","k_25893985_220.jpg":"220x220","o_25893985_1280.jpg":"1280x637","o_25893985_1024.jpg":"1024x509","o_25893985_640.jpg":"640x318","o_25893985_480.jpg":"480x239","o_25893985_340.jpg":"340x169","o_25893985_220.jpg":"220x109","h_25893985_1280.jpg":"1280x854","h_25893985_1024.jpg":"1024x683","h_25893985_640.jpg":"640x427","h_25893985_480.jpg":"480x320","h_25893985_340.jpg":"340x227","h_25893985_220.jpg":"220x147","pp_25893985_1280.jpg":"1280x1628","pp_25893985_1024.jpg":"1024x1303","pp_25893985_640.jpg":"640x814","pp_25893985_480.jpg":"480x611","pp_25893985_340.jpg":"340x432","pp_25893985_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1619","hd_25893986_1920.jpg":"1920x1080","k_25893986_1280.jpg":"1280x1280","k_25893986_1024.jpg":"1024x1024","k_25893986_640.jpg":"640x640","k_25893986_480.jpg":"480x480","k_25893986_340.jpg":"340x340","k_25893986_220.jpg":"220x220","o_25893986_1280.jpg":"1280x1079","o_25893986_1024.jpg":"1024x863","o_25893986_640.jpg":"640x539","o_25893986_480.jpg":"480x404","o_25893986_340.jpg":"340x286","o_25893986_220.jpg":"220x185","h_25893986_1280.jpg":"1280x854","h_25893986_1024.jpg":"1024x683","h_25893986_640.jpg":"640x427","h_25893986_480.jpg":"480x320","h_25893986_340.jpg":"340x227","h_25893986_220.jpg":"220x147","pp_25893986_1280.jpg":"1280x1628","pp_25893986_1024.jpg":"1024x1303","pp_25893986_640.jpg":"640x814","pp_25893986_480.jpg":"480x611","pp_25893986_340.jpg":"340x432","pp_25893986_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25893987_1920.jpg":"1920x1080","k_25893987_1280.jpg":"1280x1280","k_25893987_1024.jpg":"1024x1024","k_25893987_640.jpg":"640x640","k_25893987_480.jpg":"480x480","k_25893987_340.jpg":"340x340","k_25893987_220.jpg":"220x220","o_25893987_1280.jpg":"1280x854","o_25893987_1024.jpg":"1024x683","o_25893987_640.jpg":"640x427","o_25893987_480.jpg":"480x320","o_25893987_340.jpg":"340x226","o_25893987_220.jpg":"220x146","h_25893987_1280.jpg":"1280x854","h_25893987_1024.jpg":"1024x683","h_25893987_640.jpg":"640x427","h_25893987_480.jpg":"480x320","h_25893987_340.jpg":"340x227","h_25893987_220.jpg":"220x147","pp_25893987_1280.jpg":"1280x1628","pp_25893987_1024.jpg":"1024x1303","pp_25893987_640.jpg":"640x814","pp_25893987_480.jpg":"480x611","pp_25893987_340.jpg":"340x432","pp_25893987_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25893989_1920.jpg":"1920x1080","k_25893989_1280.jpg":"1280x1280","k_25893989_1024.jpg":"1024x1024","k_25893989_640.jpg":"640x640","k_25893989_480.jpg":"480x480","k_25893989_340.jpg":"340x340","k_25893989_220.jpg":"220x220","o_25893989_1280.jpg":"1280x1920","o_25893989_1024.jpg":"1024x1536","o_25893989_640.jpg":"640x960","o_25893989_480.jpg":"480x720","o_25893989_340.jpg":"340x510","o_25893989_220.jpg":"220x330","h_25893989_1280.jpg":"1280x854","h_25893989_1024.jpg":"1024x683","h_25893989_640.jpg":"640x427","h_25893989_480.jpg":"480x320","h_25893989_340.jpg":"340x227","h_25893989_220.jpg":"220x147","pp_25893989_1280.jpg":"1280x1628","pp_25893989_1024.jpg":"1024x1303","pp_25893989_640.jpg":"640x814","pp_25893989_480.jpg":"480x611","pp_25893989_340.jpg":"340x432","pp_25893989_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25893990_1920.jpg":"1920x1080","k_25893990_1280.jpg":"1280x1280","k_25893990_1024.jpg":"1024x1024","k_25893990_640.jpg":"640x640","k_25893990_480.jpg":"480x480","k_25893990_340.jpg":"340x340","k_25893990_220.jpg":"220x220","o_25893990_1280.jpg":"1280x853","o_25893990_1024.jpg":"1024x682","o_25893990_640.jpg":"640x426","o_25893990_480.jpg":"480x320","o_25893990_340.jpg":"340x226","o_25893990_220.jpg":"220x146","h_25893990_1280.jpg":"1280x854","h_25893990_1024.jpg":"1024x683","h_25893990_640.jpg":"640x427","h_25893990_480.jpg":"480x320","h_25893990_340.jpg":"340x227","h_25893990_220.jpg":"220x147","pp_25893990_1280.jpg":"1280x1628","pp_25893990_1024.jpg":"1024x1303","pp_25893990_640.jpg":"640x814","pp_25893990_480.jpg":"480x611","pp_25893990_340.jpg":"340x432","pp_25893990_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25893992_1920.jpg":"1920x1080","k_25893992_1280.jpg":"1280x1280","k_25893992_1024.jpg":"1024x1024","k_25893992_640.jpg":"640x640","k_25893992_480.jpg":"480x480","k_25893992_340.jpg":"340x340","k_25893992_220.jpg":"220x220","o_25893992_1280.jpg":"1280x720","o_25893992_1024.jpg":"1024x576","o_25893992_640.jpg":"640x360","o_25893992_480.jpg":"480x270","o_25893992_340.jpg":"340x191","o_25893992_220.jpg":"220x123","h_25893992_1280.jpg":"1280x854","h_25893992_1024.jpg":"1024x683","h_25893992_640.jpg":"640x427","h_25893992_480.jpg":"480x320","h_25893992_340.jpg":"340x227","h_25893992_220.jpg":"220x147","pp_25893992_1280.jpg":"1280x1628","pp_25893992_1024.jpg":"1024x1303","pp_25893992_640.jpg":"640x814","pp_25893992_480.jpg":"480x611","pp_25893992_340.jpg":"340x432","pp_25893992_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25904299_1920.jpg":"1920x1080","k_25904299_1280.jpg":"1280x1280","k_25904299_1024.jpg":"1024x1024","k_25904299_640.jpg":"640x640","k_25904299_480.jpg":"480x480","k_25904299_340.jpg":"340x340","k_25904299_220.jpg":"220x220","o_25904299_1280.jpg":"1280x960","o_25904299_1024.jpg":"1024x768","o_25904299_640.jpg":"640x480","o_25904299_480.jpg":"480x360","o_25904299_340.jpg":"340x255","o_25904299_220.jpg":"220x165","h_25904299_1280.jpg":"1280x854","h_25904299_1024.jpg":"1024x683","h_25904299_640.jpg":"640x427","h_25904299_480.jpg":"480x320","h_25904299_340.jpg":"340x227","h_25904299_220.jpg":"220x147","pp_25904299_1280.jpg":"1280x1628","pp_25904299_1024.jpg":"1024x1303","pp_25904299_640.jpg":"640x814","pp_25904299_480.jpg":"480x611","pp_25904299_340.jpg":"340x432","pp_25904299_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2992","hd_10701918_1920.jpg":"1920x1080","k_10701918_1280.jpg":"1280x1280","k_10701918_1024.jpg":"1024x1024","k_10701918_640.jpg":"640x640","k_10701918_480.jpg":"480x480","k_10701918_340.jpg":"340x340","k_10701918_220.jpg":"220x220","o_10701918_1280.jpg":"1280x1994","o_10701918_1024.jpg":"1024x1595","o_10701918_640.jpg":"640x997","o_10701918_480.jpg":"480x748","o_10701918_340.jpg":"340x529","o_10701918_220.jpg":"220x342","h_10701918_1280.jpg":"1280x854","h_10701918_1024.jpg":"1024x683","h_10701918_640.jpg":"640x427","h_10701918_480.jpg":"480x320","h_10701918_340.jpg":"340x227","h_10701918_220.jpg":"220x147","pp_10701918_1280.jpg":"1280x1628","pp_10701918_1024.jpg":"1024x1303","pp_10701918_640.jpg":"640x814","pp_10701918_480.jpg":"480x611","pp_10701918_340.jpg":"340x432","pp_10701918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x768","hd_25904758_1920.jpg":"1920x1080","k_25904758_1280.jpg":"1280x1280","k_25904758_1024.jpg":"1024x1024","k_25904758_640.jpg":"640x640","k_25904758_480.jpg":"480x480","k_25904758_340.jpg":"340x340","k_25904758_220.jpg":"220x220","o_25904758_1280.jpg":"1280x960","o_25904758_1024.jpg":"1024x768","o_25904758_640.jpg":"640x480","o_25904758_480.jpg":"480x360","o_25904758_340.jpg":"340x255","o_25904758_220.jpg":"220x165","h_25904758_1280.jpg":"1280x854","h_25904758_1024.jpg":"1024x683","h_25904758_640.jpg":"640x427","h_25904758_480.jpg":"480x320","h_25904758_340.jpg":"340x227","h_25904758_220.jpg":"220x147","pp_25904758_1280.jpg":"1280x1628","pp_25904758_1024.jpg":"1024x1303","pp_25904758_640.jpg":"640x814","pp_25904758_480.jpg":"480x611","pp_25904758_340.jpg":"340x432","pp_25904758_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7571673 Threads: 3 Questions: 1613079516 Slow queries: 4788042 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110838881 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/broj-elektricnih-plovila-raste-a-rekordi-padaju-donosimo-sve-o-elektrobrodovima-nove-generacije-1342747 [printLink] => /om/nautika/broj-elektricnih-plovila-raste-a-rekordi-padaju-donosimo-sve-o-elektrobrodovima-nove-generacije-1342747?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 627404 [name] => električni brodovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-06 12:04:34 [main_article_id] => 0 [alias] => elektricni-brodovi [link] => /tag/elektricni-brodovi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 738400 [name] => elektro pogon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-28 08:55:50 [main_article_id] => 0 [alias] => elektro-pogon [link] => /tag/elektro-pogon ) [2] => stdClass Object ( [id] => 738401 [name] => motori na struju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-28 08:55:50 [main_article_id] => 0 [alias] => motori-na-struju [link] => /tag/motori-na-struju ) [3] => stdClass Object ( [id] => 345757 [name] => Baterije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => baterije [link] => /tag/baterije ) [4] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => OVE JE GODINE PRVO CANDELA C-8 POSTAVILA REKORD OD 57 MILJA S JEDNIM PUNJENJEM BATERIJA OD 69 kWh PRI BRZINI OD 22 ČVORA, DA BI SAMO NEKOLIKO MJESECI POSLIJE SPIRITBARTECH 35EF PROBIO GRANICU OD 100 MILJA PLOVEĆI ISTOM BRZINOM I S PUNO JAČIM BATERIJAMA - OBA SU GLISERA PLOVILA NA FOIL KRILIMA, KOJA POSTAJU STANDARD ZA VELIKI DOSEG I BRZINU, JER GOLEMI OTPOR VODE SMANJUJU ZA ČAK 80 POSTO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => struji struja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Broj električnih plovila raste, a rekordi padaju: donosimo sve o elektrobrodovima nove generacije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25893898.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Ovo ćemo sliku sve češće gledati, prvo u svijetu, pa....

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25893898.jpg [title] =>

Ovo ćemo sliku sve češće gledati, prvo u svijetu, pa....

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25893895.jpg [title] =>

Punjenje Candele od 13 do 66 posto baterije trajalo je 18 minuta

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25893899.jpg [title] =>

Torqeedov električni motor Deep Blue od 100 kW

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25893900.jpg [title] =>

I Vetus je uskočio u električni vlak

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25893903.jpg [title] =>

Praktično oblikovana litijska baterija ePropulsion od 10,2 kWh

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25893906.jpg [title] =>

ePropulsion proizvodi više električnih penti i unutarnjih motora

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25893985.jpg [title] =>

Proizvođača elektromotora sve je više

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25893986.jpg [title] =>

Performance e801 prvi je strujni momak u gami tvrtke

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25893987.jpg [title] =>

Električnom Chris-Craftu 25 GTe strujni pogon očito godi

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25893989.jpg [title] => Srećko Niketić/Cropix

Vlasnik Teme dr. Branimir Ružojčić

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25893990.jpg [title] => Goran Šebelić/Cropix

Motori Tema spremni za isporuku

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25893992.jpg [title] =>

Američki R30 ima 221 kWh baterija

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25904299.jpg [title] =>

Spirit BARTech 35EF

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/10701918.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

I ti ovo zoveš makinjom?

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25904758.jpg [title] =>

Maleni švedski otočani će s ovim do škole

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Brodice na strujni pogon prije samo nekoliko godina imale su na nautičkim sajmovima status svojevrsnoga čudnovatog kljunaša, zanimljivog i neobičnog izloška kojem tu i jest i nije mjesto. Jest, jer je po izgledu i namjeni u pitanju brod koji može ploviti. A opet i nije, jer ga kapacitet baterija, udružen sa zakonima fizike o kretanju kroz vodu, u toj plovidbi drastično ograničava. Najčešće na sat do dva, s tim da se potonji rezultat smatrao golemim uspjehom. Sukladno tom uspjehu, trajao je i interes za izloženo električno plovilo.

– Lijepo izgleda, nečujno plovi i ne zagađuje, možda jednom u budućnosti strujni pogon doista može i postati ostvariva opcija – komentirali su posjetitelji i odlazili pogledati ozbiljne izloške. One bučnije i zadimljenije, ali s dometima koji dosežu puno više sati plovidbe i broj milja s barem dvije nule.

Probijanje leda

No tako to uvijek biva s pojavom novih tehnologija u vrijeme probijanja leda. Na sreću, postoji i drugo pravilo. Kad ga jednom probiju i počnu postajati sve uspješnije i efikasnije, odmahivanja rukom dobivaju sve kraći luk, izrazi osporavanja postaju manje žučni, znatiželja počne rasti, a zastajkivanja pred novim adutima iz branše vidno se produljuju.

Električna plovila i motori koji ih pokreću, izvanbrodski i unutarnji, u minulih nekoliko godina već su prošli kroz obje spomenute faze. A onda se stvar, kako to također uvijek biva, naglo ubrzala. Negdje od kraja prošle godine započela je i faza tri, koja kroz cijelu 2023. samo dobiva na zamahu. Mogli bismo je nazvati početak trenda, jer je u pitanju pravi mali tržišni desant, koji je istodobno krenuo od strane nekoliko proizvođača iz više zemalja. Gotovo svaki mjesec imamo promociju barem jednog novog plovila na struju, a ponekad i više njih.

Jednako tako stalno se pojavljuju i novi elektromotorni aduti koji ta plovila pokreću, bilo da je riječ o pentama ili unutarnjim motorima. A da stvar postaje ozbiljna, najjasnije govori ponašanje nekih svjetski etabliranih proizvođača klasičnih brodskih motora na fosilna goriva koji su počeli izbacivati vlastite električne pulene pod svojim logom. Jedno je sigurno, kad se to počne događati, tada je posve jasno da nitko više brodski elektropogon ne smatra opcijom za dalju budućnost, već u najmanju ruku za budućnost koja je već počela. Pa je dobro, koliko god nam se njezina pojava osobito ne sviđa, niti nam baš poslovno paše, što prije uhvatiti priključak na nju.

---

image

Proizvođača elektromotora sve je više

---

Tako smo stigli do točke u kojoj su, uz brojne startup tvrtke što su u svijet brodskog elektropogona s puno strasti zagazile kao u svoj prvi biznis, taj priključak na struju već uhvatili i doajeni u proizvodnji motora na benzin i dizel. Poput Mercuryja, Honde, Vetusa... I ne treba uopće sumnjati da će se takav trend nastaviti. No dok on teče, bilo bi dobro vidjeti dokle se uopće stiglo kada je o brodovima na strujni pogon riječ.

Ključni limiti

Već smo spomenuli limite, baterijske i fizikalne, koji su najveća prepreka brže plovidbene tranzicije prema elektropogonu. U najkraćem, voda je čak 784 puta gušća od zraka, pa za kretanje po njoj i kroz nju treba puno više energije nego, primjerice, za kotrljanje kotača automobila po cesti. Izjednačili bi se tek u situaciji kada bi automobil morao neprestano voziti po uzbrdici s nagibom od 45 stupnjeva. U prijevodu to znači da će brodski elektromotor gutati puno više struje iz baterije od automobilskog i puno je brže prazniti, pa će mu za prijelaz iste udaljenosti trebati baterija znatno većega kapaciteta.

Navedeni problem usmjerio je dizajnere električnih plovila na tri tehnološka izazova: graditi trupove s najmanjim mogućim otporom kako bi se energija štedjela, što učinkovitije elektromotore raznih snaga i vrsta kako bi se mogao ugraditi onaj optimalan za konkretno plovilo, te baterije što većeg kapaciteta s mogućnošću što bržeg punjenja. Ispravno su računali da će jedino na taj način moći produljiti plovidbeni domet brodova i brodica na elektropogon i učiniti ih konkurentnom opcijom fosilašima.

---

image

Američki R30 ima 221 kWh baterija

---

Naravno, računali su i na četvrtu polugu koja bi stvar mogla pogurati u željenom pravcu. Pravilo da će cijene baterija i elektromotora padati usporedno s rastom njihove proizvodnje, te poreznu i stimulativnu potporu država koje su redom postale naklonjene zelenoj tranziciji u prometu i transportu. Ove redom teške zadaće iz godine u godinu odrađivane su sve bolje, pa ćemo pobrojiti neke njihove rezultate.

Rast dometa i brzine

Prvo ćemo spomenuti domet, ali uz brzinu koja nije puzanje po moru brzinom od šest-sedam čvorova radi uštede baterija, što je bio standard prije tri-četiri godine ako se željelo dosegnuti 50 ili više milja. I to s baterijama vrlo velikoga kapaciteta. Drugi važan faktor je praktična iskoristivost u transportu putnika ili rekreativnoj plovidbi. Obje te zadaće ove je godine smjelo zagrizao švedski proizvođač električnih plovila Candela. Prvo su u siječnju predstavili prototip svoga novog 8,5-metarskog modela C-8 Powered by Polestar, koji je s baterijskim sklopom kapaciteta 69 kWh i naprednim elektromotorom Candela C-Pod 45/50 kW ostvario doseg od čak 57 nautičkih milja ploveći na hidrokrilima brzinom od 22 čvora. Ime švedskoga luksuznog autobrenda Polestar u nazivu je modela zbog uspostavljene suradnje dviju tvrtki kroz koju je Candela dobila vrhunske baterije Polestara, što se mogu iznimno brzo puniti istosmjernom strujom.

---

image

Punjenje Candele od 13 do 66 posto baterije trajalo je 18 minuta

---

A onda su u rujnu, baš zbog mogućnosti brzog punjenja baterija, čelni ljudi Candele odlučili postaviti još jedan rekord, u čijem im je ostvarenju pomogla tvrtka Northvolt. U nastojanju da dokažu kako električni brodovi već danas mogu ravnopravno zamijeniti klasične u plovidbi na velike daljine, njihov C-8 isplovio je čak 420 nautičkih milja u razdoblju od 24 sata. Pritom je većinu vremena fojlao punom brzinom od 27 čvorova, dok mu je prosječna brzina u cijelom pothvatu bila 17 čvorova, jer su u obzir uzete i pauze za punjenje. Radi toga se zaustavio 17 puta na DC punjaču tvrtke Plug postavljenom na rivi ispred Candelina ureda, koji je bio spojen na Northvoltov Voltpack modularni baterijski sustav. Svako je punjenje trajalo samo 18 minuta, tijekom kojih je brodska baterija s oko 13 posto kapaciteta podizana na 66 posto. Čelnici Candele bili su oduševljeni uspjehom koji je široko odjeknuo i odmah ponudili novi koncept:

– Umjesto velikih ulaganja u nadogradnju lokalne energetske mreže, otoci mogu postaviti baterijske sustave poput Voltpacka kako bi osigurali dovoljno energije za brzo punjenje, što je isplativije i brže rješenje.

Ujedno su napomenuli kako ovaj uspješni test dokazuje potencijal njihova dolazećeg transportera za 30 putnika Candela P-12 za međunarodne rute u Baltičkome moru, na kojem se punom parom radi.

– Ovaj pothvat pokazuje da je brzi električni brodski transport na velike udaljenosti izvediv danas, a ne u dalekoj budućnosti – komentirao je uspjeh testa osnivač i izvršni direktor Candele Gustav Hasselskog.

Rušenje rekorda

To je, naravno, točno. No samo ako postoji spomenuta infrastruktura za brzo punjenje na udaljenostima od 25 do 57 milja, ovisno puni li se baterija do kraja ili ne. Gledajući relacije na Jadranu, ispada da bi s napunjenom baterijom Candela C-8 mogla bez problema iz Splita stići do Visa i natrag, dok su joj kraće relacije od desetak milja posve lak zalogaj. Naravno, pod uvjetom da plovi fojlajući, što napredni sustav automatskog balansiranja plovila omogućava čak i po umjereno valovitome moru.

Dinamiku zbivanja u brodskom elektropogonu najbolje oslikava činjenica da je prvi od dva Candelina rekorda, onaj u dometu plovidbe od 57 milja iz siječnja, trajao tek četiri mjeseca. Premašen je već krajem svibnja u režiji britanskih tvrtki Spirit Yachts i BAR Technologies. One su predstavile jurilicu na foil krilima maštovito nazvanu Spirit BARTech 35EF, koja je doslovno pregazila Candelin rekord. Probila je doseg od čak 100 nautičkih milja s jednim punjenjem baterija impresivnoga kapaciteta 120 kWh, koje su napajale inovativni motor HPM-400 od 80 kW tvrtke Equipmake.

---

image

Spirit BARTech 35EF

---

Objavivši rušenje rekorda Candele, iz Spirit Yachtsa i BAR Technologiesa poručili su kako prosječne električne jahtice od 13-14 metara, kakva je njihov Spirit, mahom imaju doseg od 25 do 70 milja pri brzini od pet – sedam čvorova, dok njihov pulen svoju stotku dosegne fojlajući brzinom od 22 čvora. Ne treba uopće govoriti koliko rijetko u rekreativnoj plovidbi neki brod isplovi 100 milja u komadu, što znači da se u utrci doista daleko odmaknulo. A ona se i nastavlja, i ubrzava.

Spomenuta plovila samo su najzanimljivije ovogodišnje premijere, s obzirom na natjecanje u dosegu i dugotrajnoj plovidbi na velike udaljenosti, ali još je dosta brendova, što su se dosad čvrsto držali benzina i nafte, predstavilo svoje električne adute iznimnih svojstava.

Tako je u ožujku na austrijskom Nautičkom sajmu u Tullnu poznati njemački proizvođač Performance Marine Yachting promovirao svoj prvi električni dnevni cruiser, osammetarski​ Performance e801. Pogoni ga jedan od najsnažnijih elektromotora, ugradbeni norveški Evoy Hurricane, koji razvija ekvivalent snage od 400 KS (nominalno 300+kW) i omogućava gliseru dosezanje brzine veće od 50 čvorova. Dvostruka baterijska konfiguracija od 63,1 kWh osigurava, pak, domet po punjenju od 19 nautičkih milja pri brzini krstarenja od 25 čvorova.

---

image

Performance e801 prvi je strujni momak u gami tvrtke

---

Svoga prvog pulena na struju s oznakom 25 GTe početkom godine predstavio je i poznati američki brend Chris-Craft. Njihov 7,6-metarski gliser doseže najveću brzinu od 43 čvora uz pomoć elektromotora EVOA snage 420 KS i paketa baterija od 133 kWh. No, koliko god taj kapacitet bio velik, trajat će samo dva sata do ponovnog punjenja, i to ako se plovi krstarećom brzinom od dvadesetak čvorova. Obje spomenute jurilice imaju i jureću cijenu od oko 400 tisuća eura.

Zaključak ovoga natjecanja je jasan, kao i pravci daljnjeg razvoja električnih plovila. Ako se želi veliki doseg s baterijama prihvatljive cijene (u prijevodu kapaciteta 40 do 70 kWh), plovilo mora fojlati da bi se ubio najveći dio otpora koji pruža kretanje cijelog trupa kroz vodu. Konkretno, Candelin C-8 izdignut na hidrokrila svladava čak 80 posto manji otpor vode u odnosu na klasične glisere.

Oni, pak, veći doseg mogu ostvariti jedino korištenjem iznimno snažnih baterija s brzim punjenjem, a to će još dugo biti vrlo skupi paketi. Doduše, ne i kada je riječ o raznim komercijalnim plovilima, prijevozu turista i raznim izletničkim brodovima. Jednom će se platiti znatno veća cijena, a onda će eksploatacija sa značajno nižim troškovima priču s vremenom dovesti u zonu isplativosti.

Spuštanje letvice

Bilo je i drugih premijera plovila različitih namjena i veličina, a nove pristižu iz mjeseca u mjesec. Uglavnom, ljubitelji plovidbe na strujni pogon već sada imaju bogati švedski stol kada je o ponudi riječ. Pa ako imaju i dovoljno novca (čitaj, puno), trebaju samo izabrati svoga favorita.

No stvari se pomalo mijenjaju i kada je riječ o financijskom dosegu takozvanih običnih ljudi da elektrificiraju svoju plovidbu. Budući da brzi razvoj elektropogona i rast konkurencije među prizvođačima strujnih motora i baterija postupno spušta njihove cijene, već danas postaje moguće zaokružiti manji brod po svom s unutarnjim električnim motorom unutar cijene koja je konkurentna pogonu na naftu ili benzin. Tako je, primjerice, na nedavnom Nautičkom sajmu u Genovi bilo moguće složiti kombinaciju lijepe brodice s kabinom Selva Fish Master 590, koja bez motora stoji 32.000 eura, s kvalitetnim unutarnjim elektromotorom ePropulsion I-20 ili I-40, od 20 i 40 kW, čije su cijene 8560 eura i 10.800 eura.

---

image

I ti ovo zoveš makinjom?

Božidar Vukičević/Cropix
---

Treba dodati još suvremenu bateriju ePropulsiona, E-62 od 8,35 kWh ili G102-100 od 10,2 kWh, čije su cijene 4630 i 6180 eura, i to je to. Prva kombinacija stoji 45.190 eura, a druga i jača 48.980 eura. To se već dade dosegnuti, s tim da u računicu treba uvrstiti uštede na novcu i gnjavaži. Nema skupih servisa klasičnih motora, nema ulja, točenja goriva, raznih filtera koje treba mijenjati...

Spomenuta baterija može se puniti u marini ili lučici gdje postoje priključci, a dodatne solarne ploče na krovu kabine također će stalno dopunjavati bateriju. Za ribolov, dnevne izlete, ture do vala obližnjih otoka, zapravo za gotovo sve morske gušte, imat ćete sve što vam treba. To više što proizvođači elektromotora jamče da će iznimno dugo, neki izravno pišu i cijeli vaš vijek, raditi pouzdano. Treba dodati i to da elektromotori daju značajno veći potisak od klasičnih, pa se u praksi računa da je spomenuti motor od 20 kW ekvivalentan klasičnoj penti od 40 KS.

U spomenutom primjeru riječ je o ambicioznijoj brodici u kojoj dvoje do troje ljudi može prespavati, pa bi za manja otvorena plovila i barke računica bila značajno povoljnija. Također treba kazati, jer se ovdje uglavnom bavimo unutarnjim električnim motorima, da je jednako tako moguće izabrati prikladnu strujnu pentu, budući da ih na tržištu nudi čitav niz brendova (Torqeedo, ePropulsion, Evoy,​ Mercury, E-Motion,​ ​Remigo, Ultima...), a stalno pristižu novi igrači.

---

image

I Vetus je uskočio u električni vlak

---

Modularne baterije

Kako bilo, tržišna električna gruda u sektoru rekreativne plovidbe već se dobro zakotrljala. A kad jednom krene, samo će ubrzavati i sve više rasti u opsegu. Na sreću, u cijenama bi efekt trebao biti suprotan. Tome će svako pridonijeti i najnoviji iskoraci u proizvodnji baterija za plovila. Budući da ih autoindustrija razvija i unapređuje iznimnom brzinom, svi ti uspjesi brzo se prelijevaju i u plovidbeni sektor.

Jedan od najznačajnijih za njega, svakako je modularnost. To znači da ukupni kapacitet baterije slažete do razine koja vam treba, dodajući nove komponente određenoga kapaciteta i gustoće energije. Dakle, prvo možete kupiti elektromotor i bateriju neke osnovne snage, a potom tijekom upotrebe dodavati kapacitet do željene razine. Sukladno onome što vam u praksi doista treba. To je cjenovno lakše podnošljivo jer je u startu jeftinije, a i fleksibilno u odnosu na potrebe svakoga u eksploataciji.

Sve u svemu, kao i na cestama, tako će i na moru postupno biti sve više tihog zujanja, a sve manje zadimljenog brektanja. To će, naravno, teći nešto sporije, ali val je definitivno krenuo.

---

STIŽE NOVI X SHORE PRO

Poznati švedski proizvođač prestižnih električnih plovila X Shore, koji je osnovao švedski milijunaš Konrad Bergstrom inspiriran uspjehom Tesle Elona Muska, najavio je svoj treći model nazvan X Shore Pro. No ovaj put ne rekreativni, kakvi su 8-metarski Eelex 8000 i metar i pol kraći X Shore 1, već namijenjen komercijalnom prijevozu.

Riječ je o platformi modela 8000 u verzijama open ili s prostranim kabinskim prostorom za osam osoba. Jedan od prvih s kabinom koristit će se za prijevoz školske djece po švedskom arhipelagu, a svaki će biti prilagođen željama kupca. Iako još nije objavljeno, budući da podržava konfiguraciju Eelexa 8000, mogao bi imati brzinu krstarenja od 20 čvorova, pri kojoj bi mu domet bio 20 milja, a u upola sporijoj plovidbi 50-60.

---

---

NA TESLINU TRAGU

Kojom se brzinom događaju inovacije u segmentu električnih plovila, te do kojih se razina penju ambicije kada je o brzini, kapacitetu baterija i dosegu plovidbe riječ, najbolje pokazuje nedavna promocija polivalentnog američkog glisera R30. Otac tvrtke Blue Innovations Group, što ga je projektirala i izradila, bivši je direktor proizvodnje Tesle John Vo, koji je cestovne strujne izazove zamijenio onima na plavim putima.

Devet metara dug i tri širok, R30 s kabinom krasi domišljati dizajn. Među ostalim, moguće je produživati i skraćivati hard-top, te rasklopiti bokove i krmeno zrcalo kokpita, čime neveliki trup posadi nudi puno više komfora od očekivanog. Ali i energije, jer je cijeli hard-top optočen solarnim panelima, uključujući i produžetke s obje strane, dajući čak 2,7 kW snage punjenja, te istodobno stvarajući hladovinu.

Brod ima bateriju kapaciteta od čak 221 kWh za napajanje dvaju motora od po 300 kW (400 KS). Tolika moć, unatoč istisnini od 4500 kg, osigurava najveću brzinu od 39 čvorova i vrijeme plovidbe od osam sati. No taj se doseg zasigurno postiže pri znatno manjoj brzini od maksimalne. Predviđena cijena ovog moćnog električnog momka je 300.000 dolara.

---

---

PULSKA TEMA U SVJETSKOM VRHU

Hrvatska već dugi niz godina ima svjetski uglednog predstavnika u segmentu brodskog elektropogona. Riječ je o pulskoj tvrtki Tema, koja proizvodi vrhunske unutarnje brodske elektromotore s permanentnim magnetima što ih u svoja plovila, a najčešće prestižne jahte, ugrađuju brodograditelji diljem svijeta. Njezin osnivač i vlasnik je znanstvenik, inovator i poduzetnik dr. sc. Branimir Ružojčić, međunarodno priznati stručnjak na tome planu, pa smo ga zamolili da nam kaže nešto više o radu tvrtke i samom elektropogonu.

Tema postoji i radi već više od 30 godina, tijekom kojih smo razvili pedesetak motora u rasponu snage od 12 do 1000 kilovata, pogodnih za pogon plovila od 12 do 80 metara dužine. Trenutno u svijetu oko 300 naših pogonskih sustava pogoni brodove svih vrsta, od jahti do patrolnih, turističkih, vaporeta za javni prijevoz u Veneciji... Radili samo za kupce u Japanu, Dubaiju, Južnoj Koreji, Vijetnamu, Italiji, SAD-u..., s tim da svaki pogon radimo unikatno, za konkretno plovilo. I to uvijek kao cjelovit projekt. Biramo i proizvodimo motor, radimo svu prateću upravljačku i nadzornu elektroniku i potrebne softvere, a jedino baterijske sklopove uzimamo od proizvođača u tom segmentu. Kupac dobije cijeli paket po načelu ključ u ruke.

Na upit o trajnosti brodskih elektromotora, dr. Ružojčić navodi kako bez ikakvog servisa mogu pouzdano raditi godinama:

– Mi u prospektima navodimo da su oni maintenance free, dakle bez održavanja, i to se u praksi potvrđuje. Nemamo reklamacija ni problema. Nedavno sam bio pozvan na veliku jahtu od 53 metra na kojoj smo prije sedam godina ugradili dva svoja propulzijska sustava od po 1400 KS. Vlasnik mi je rekao da u tom razdoblju ne samo da nitko nije taknuo motore, nego se nikad nije oglasio ni bilo kakav alarm. A jahta praktički stalno plovi.

Naravno, to je rezultat pomne brige o kvaliteti i činjenice da svi naši motori imaju marine certifikate najuglednijih svjetskih kuća. No treba reći i da su današnji manji brodski elektromotori također vrlo pouzdani pa će vlasnike dugo služiti bez dodatnih troškova. Tehnologija je u tom segmentu došla do vrha, gdje su i naši motori s permanentnim magnetima, kako u pogledu efikasnosti motora od preko 90 posto, tako i dugotrajnosti.

U Temi, konkretno, u naše motore koji imaju efikasnost od čak 97 posto ugrađujemo ležaje certificirane za 100.000 sati rada.

---

---

image

Motori Tema spremni za isporuku

Goran Šebelić/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Srećko Niketić/Cropix Goran Šebelić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix

Ovo ćemo sliku sve češće gledati, prvo u svijetu, pa....


Punjenje Candele od 13 do 66 posto baterije trajalo je 18 minuta


Torqeedov električni motor Deep Blue od 100 kW


I Vetus je uskočio u električni vlak


Praktično oblikovana litijska baterija ePropulsion od 10,2 kWh


ePropulsion proizvodi više električnih penti i unutarnjih motora


Proizvođača elektromotora sve je više


Performance e801 prvi je strujni momak u gami tvrtke


Električnom Chris-Craftu 25 GTe strujni pogon očito godi

Srećko Niketić/Cropix

Vlasnik Teme dr. Branimir Ružojčić

Goran Šebelić/Cropix

Motori Tema spremni za isporuku


Američki R30 ima 221 kWh baterija


Spirit BARTech 35EF

Božidar Vukičević/Cropix

I ti ovo zoveš makinjom?


Maleni švedski otočani će s ovim do škole

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/broj-elektricnih-plovila-raste-a-rekordi-padaju-donosimo-sve-o-elektrobrodovima-nove-generacije-1342747 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b3bc230af215763279cd37b275e28691bc51ed1f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Broj+elektri%C4%8Dnih+plovila+raste%2C+a+rekordi+padaju%3A+donosimo+sve+o+elektrobrodovima+nove+generacije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fbroj-elektricnih-plovila-raste-a-rekordi-padaju-donosimo-sve-o-elektrobrodovima-nove-generacije-1342747 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fbroj-elektricnih-plovila-raste-a-rekordi-padaju-donosimo-sve-o-elektrobrodovima-nove-generacije-1342747 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => OVE JE GODINE PRVO CANDELA C-8 POSTAVILA REKORD OD 57 MILJA S JEDNIM PUNJENJEM BATERIJA OD 69 kWh PRI BRZINI OD 22 ČVORA, DA BI SAMO NEKOLIKO MJESECI POSLIJE SPIRITBARTECH 35EF PROBIO GRANICU OD 100 MILJA PLOVEĆI ISTOM BRZINOM I S PUNO JAČIM BATERIJAMA - OBA SU GLISERA PLOVILA NA FOIL KRILIMA, KOJA POSTAJU STANDARD ZA VELIKI DOSEG I BRZINU, JER GOLEMI OTPOR VODE SMANJUJU ZA ČAK 80 POSTO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => struji struja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

struji strujaBroj električnih plovila raste, a rekordi padaju: donosimo sve o elektrobrodovima nove generacije

Piše MIOMIR ŠTRBAC
28. studenog 2023. - 08:55

Brodice na strujni pogon prije samo nekoliko godina imale su na nautičkim sajmovima status svojevrsnoga čudnovatog kljunaša, zanimljivog i neobičnog izloška kojem tu i jest i nije mjesto. Jest, jer je po izgledu i namjeni u pitanju brod koji može ploviti. A opet i nije, jer ga kapacitet baterija, udružen sa zakonima fizike o kretanju kroz vodu, u toj plovidbi drastično ograničava. Najčešće na sat do dva, s tim da se potonji rezultat smatrao golemim uspjehom. Sukladno tom uspjehu, trajao je i interes za izloženo električno plovilo.

– Lijepo izgleda, nečujno plovi i ne zagađuje, možda jednom u budućnosti strujni pogon doista može i postati ostvariva opcija – komentirali su posjetitelji i odlazili pogledati ozbiljne izloške. One bučnije i zadimljenije, ali s...

13. svibanj 2024 01:05