stdClass Object ( [id] => 1187610 [title] => Akvatorij od Poreča do Rovinja odličan je test znanja navigacije: pun je otočića i pličina, ali i turističkih atrakcija [alias] => akvatorij-od-poreca-do-rovinja-odlican-je-test-znanja-navigacije-pun-je-otocica-i-plicina-ali-i-turistickih-atrakcija [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Akvatorij od Poreča do Rovinja nije samo posut otočićima i pličinama, što zahtijeva pažnju u navigaciji, već je i najgušće ispunjen raznoraznim turističkim atrakcijama.

Sam grad Poreč nesumnjivo je središte ljeti uzavreloga planeta zabave i odmora. Plovidbu tu možete nadopuniti ronjenjem, golfom, jahanjem, biciklizmom, letenjem svake vrste (uzletište je u nedalekom Vrsaru), te noćnim akcijama po izboru.

Na potezu dugom sedam-osam milja između Poreča i Limskog kanala četiri su marine, od njih dvije u samom Poreču. Marina Poreč privila se uza sam grad, te svoju oskudnost u servisima i drugim sitnim uslugama sretno nadomješta jedinstvenom uklopljenošću u život pitoresknoga grada.

Jedina stvarna mana joj je relativna otvorenost akvatorija maestralu – što znači da će se malo nemirnoga mora poslije podne osjetiti i unutar marine – ali i mnogo neugodnijim neverama sa zapada. Prilaz s juga moguć je kroz 20 metara široki prolaz u valobranu što povezuje otok Sv. Nikola i hrid Sarafel ili istočno od hridi.

Znatno je bolje zaštićena milju i pol južnija marina Parentium (što je staro, rimsko ime Poreča), u zelenoj uvali Mulandrija, tik pod hotelskim naseljem Plava laguna. Ulazeći u uvalu pripazite na označene pličine. Ako trebate nahraniti brodski motor, ipak ćete morati do gradske marine, ili na jug do marine Funtana jer tamo su crpke za gorivo.

Pitke vode Funtane

Nešto južnije od marine Parentium nalazi se marina Funtana. I ona ima svoju malu vojsku hridi i otočića pred ulazom. Treba paziti na vrlo nezgodne hridi oko 200 metara zapadno od lukobrana marine.

Na sjeverozapadnom ulazu u uvalu nalazi se pličina Janjci, čiji je sjeverni rub označen crnim stupom s dva crvena pojasa i dvije crne kugle na vrhu.

Na južnom ulaznom rtu, između otočića Veli Školj i obale, pličina je Funtana označena stupom žuto-crvene boje s dva crna čunja s vrhovima prema gore. Na glavi lukobrana je zeleni stup sa svjetlom.

Funtana je zanimljivo mjestance težačke povijesti u idiličnom krajoliku. Kaštel iz 1610. zaštićeni je spomenik kulture. U blizini se nalazi vrijedna crkvica Blažene Djevice Marije (11. st.), a mjesna crkva sv. Bernarda (17. st.) diči se slikama venecijanskih baroknih majstora.

Naziv mjesta dolazi od brojnih izvora pitke vode, čak uza samo more, koju su rimski patriciji u 2. stoljeću odovodom proveli do svojih vila na rtu Zorna.

Vrsar, grad naturista

Giacomo Casanova bio je, kažu, jedan od prvih turista ovdje, sam ili u pratnji nije zabilježeno. U svakom slučaju, Vrsar je bio živo naselje još od 5. stoljeća. U srednjem ga je vijeku proslavio visoko kvalitetan bijeli kamen. Od 12. do 17. stoljeća njime su građene crkve Ravenne, palače i mostovi Venecije, a cijenili su ga i firentinski kipari.

---

image

Vrsar

Joško Ponoš/Arhiv/Cropix
---

Vrsar se sjeća tih slavnih vremena. U kamenolomu Montraker održava se ljetna kiparska i klesarska škola, u blizini su Park skulptura kipara Dušana Džamonje i ljetni atelje velikog slikara Ede Murtića. No, Vrsar je nadaleko poznat još po nečemu: brojni kampovi, hoteli, pa i nedaleka marina Valalta, jedno su od najvećih svjetskih središta naturizma, pokreta uživanja u prirodi bez odjeće. Najpoznatiji toponim te vrste je, bez sumnje, Kuvrsada (Koversada), milju južno od grada.

Navigacija do marine Vrsar traži oprez. Iz smjerova N, W i S čekaju vas brojni otočići, nekoliko opasnih hridi i šest-sedam pličina. Svjetlo na otočiću Galiner pred samom lukom svojim uskim bijelim sektorima pokazuje dvije moguće noćne putanje do luke, iz smjerova NW i SW (ostatak punoga kruga je potamnjen).

Tri rovinjske luke

Južno od Vrsara treba dobro paziti na pličine Mramori, Kuvrsada i Lim. Ovdje se duboko u kopno zavlači Limski kanal (zaljev), a na njegovu južnom ulazu je naturistička marina Valalta. Od Limskog kanala do Rovinja more više ne postavlja stupice, pa se može ploviti bez zapreka.

Jedino rt Križ, južnu limsku puntu, treba obići šire jer se dubine do 5 metara protežu oko 450 m u smjeru SW. U Rovinju se može pristati na tri mjesta: južnoj, glavnoj gradskoj luci, sjevernoj luci (Valdibora) i u marini. Odabrat ćete vjerojatno marinu; u Valdiboru ćete samo po gorivo jer tamo je crpka, a na južnu luku zaboravite, barem usred ljetne sezone.

Ako i pristanete nakratko uz glavni mol, ubrzo će vas netko zamoliti da se odvežete – mol je rezerviran za ribare, brojne izletničke brodice, te za lučke službe, jer tu je granični prijelaz.

A o Valdibori, uvali u kojoj je sjeverna luka, ime kazuje sve: Val di bora, uvala od bure. I popodnevni maestral ovdje zna biti jak, pa je po gorivo bolje poći ujutro.

Najbolji izbor je, dakle, ACI marina Rovinj. Iz nje će vas u suton oduševiti pogled na Rovinj i visoki zvonik crkve sv. Eufemije na vrhu poluotoka.

Za one koji rado sidre, napominjemo da je sidrenje moguće u uvali Lon južno od marine, uz dubine 5-10 m. Uvala je odlično zaštićena od bure i juga, a od maestrala je djelomice štiti otok Sv. Katarina.

---

OPASNE NEVERE

Bura pod obalom zapadne Istre nije jaka, ali je vrlo jaka do olujna N od rta Savudrija te S od Premanture. Jugo puše snažno i izravno iz južnog smjera. Maestrali su umjereni. Ljeti su opasne nevere iz W-NW.

---

---

LIMSKI ZALJEV I SLASNE KAMENICE

U Limski zaljev nećete uploviti svojim plovilom, jer ima status zaštićenog krajolika s posebnim biološkim i ekološkim osobinama, a plovidba je dopuštena samo lokalnom stanovništvu i izletničkim brodicama. Ipak, mnogo je razloga da iz Vrsara ili marine Valalta krenete u njegovo razgledavanje izletničkom turom. Zaljev je dug desetak km i širok do 600 m. Brda su s obje strane visoka do 150 m, što raduje brojne poklonike free climbinga. U Limskom kanalu su brojna uzgajališta riba i školjaka. Kamenice iz Limskog kanala nadaleko su poznate (možete ih kušati u restoranima u dnu zaljeva).

---

---

MARINA POREČ

Tel. +385 (0)52 453 213

web: www.to-porec.com

e-mail: info@marinaporec.com

Gradska marina ispod istoimenog hotela raspolaže sa 129 vezova u moru i desetak suhih vezova, za plovila do 16 m duljine i gaza do 3 m. Manja servisna radionica, dizalica 5 t. Struja i voda na vezu. Crpka za gorivo, sanitarni čvor, praonica rublja, restoran, WiFi. Oprez! Sjeverno i južno od Poreča pličine Meja i Bekarija. Luka je otvorena na W i NW vjetrove, nevere iz NW stvaraju visoke valove i struju iz NW! Prilaz: U prilazu Poreču sa sjevera pličinu Meja proći s W strane (noću je pokrivena crvenim sektorom svjetla na hridi Barbaran). 
U prilazu s juga paziti na označenu pličinu Bekarija. Vjetrovi: NW i S vjetrovi u luci stvaraju veće valove. Bura se jako osjeća u luci, a nevere iz NW su OPASNE.

---

---

MARINA VRSAR

Tel. +385 (0)52 441 052

web: montraker.hr

e-mail: montraker@montraker.hr

U moru 200 vezova, suhih 40. Struja i voda na vezu. Servisna radionica, dizalica 30 t. Crpka za gorivo (dubina 4 m), trgovina, sanitarni čvor, praonica rublja, restoran. Oprez! Pripaziti na pličine Velika, Mramori i Lunga te hrid Orlandin! Prilaz: Ploviti s N strane otočića Sv. Juraj, između njega i hridi sa stupom svjetla (B Bl 2s 5M), potom u SE kursu prema lukobranu marine. Vjetrovi: Odlična zaštita na vezu od svih vjetrova.

---

---

MARINA FUNTANA

Tel. +385 (0)52 428 500

web: montraker.hr

e-mail: funtana@montraker.hr

U moru 180 vezova, suhih 40, dubine do 4,3 m. Servisna radionica, dizalica 30 t. Struja i voda na vezu. Sanitarni čvor, praonica rublja, punionica plina, restoran. Crpka za gorivo u marini Vrsar (1,5 milja). Oprez! Oko 200 m W od lukobrana marine opasne su hridi! Prilaz: Sa sjevera: široko s W/SW strane obići hridi Altijež i Fržital te pličinu Janjci. S juga: Široko s W/NW strane obići hrid Mramori, otočiće Reverol i Veli Školj. U zaljevu Funtana držati se sredine. Vjetrovi: NW vjetrovi se osjećaju, ali na vezu je brod siguran.

---

---

MARINA VALALTA ZA NATURISTE

Tel. +385 (0)52 811 033 i 804 800

web: www.valalta.hr

e-mail: valalta@valalta.hr

Jedina naturistička marina na obali Jadrana. U sklopu je naturističkog (FKK) kampa, na samom južnom ulazu u Limski kanal. Ima 250 vezova u moru (dubine 1,5-6 m) te 150 suhih vezova. Dizalica 10 t, travel-lift 50 t. Struja i voda na vezu. Sanitarni čvor, servis, više restorana, sportski tereni. Oprez! Bura je vrlo jaka, jugo ispred marine također, što otežava uplovljenje i isplovljenje. Na vezu je sigurno, osim po neveri iz NW kada treba pojačati vez (najbolje prijeći pod W gatove). Prilaz: Ulaz u Limski kanal jasno se vidi. Paziti na označene pličine Lim, (0,7M ispred rta Šjole) i Fujaga. Vjetrovi: Bura puše vrlo jako iz Limskog kanala (iz E). I jugo (iz S) je snažno. Marina je od njih zaštićena, ali vjetrovi iz W i NW osjećaju se jače na vezu.

---

---

MARINA PARENTIUM

Tel. +385 (0)52 452 210

web: lagunaporec.com

e-mail: marina.parentium@lagunaporec.com

U moru ima 184 vezova i još 50 suhih vezova, za plovila do 20 m duljine i gaza do 5 m. Servisi Volvo i Yanmar, dizalica 10 t. Struja i voda na vezu. Sanitarni čvor, restoran, samoposluga. Do Poreča je oko 6 km cestom. Oprez! Pličina Bekarija i otočić Regata N od ulaza, hridi Žontuja i Altijež sa S strane. Otežan pristup noću, marina nema lučko svjetlo! Prilaz: Marina se nalazi u uvali Mulandrija. U prilazu uvali osobito paziti na otočić i hridi Žontuja. Između Žontuje i južnog rta uvale Mulandrija dubine su 5 do 8 m. S juga je najbolje obići pličinu Altijež i Žontuju s W/NW strane. Vjetrovi: Plovila na vezu dobro su zaštićena od svih vjetrova. Bura puše umjereno. Po S, W i NW vjetrovima na ulazu u uvalu valovi su jaki.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => jadranske đite 0 5200 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-02-06 13:38:35 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe" [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-27 07:39:00 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-04-27 07:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 75 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/06\/12042682.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/06\/691357.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marijana Banko\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Arhiv\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

ACI marina\u00a0Rovinj<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Vrsar<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_12042682_1920.jpg":"1920x1080","k_12042682_1280.jpg":"1280x1280","k_12042682_1024.jpg":"1024x1024","k_12042682_640.jpg":"640x640","k_12042682_480.jpg":"480x480","k_12042682_340.jpg":"340x340","k_12042682_220.jpg":"220x220","o_12042682_1280.jpg":"1280x853","o_12042682_1024.jpg":"1024x682","o_12042682_640.jpg":"640x426","o_12042682_480.jpg":"480x320","o_12042682_340.jpg":"340x226","o_12042682_220.jpg":"220x146","h_12042682_1280.jpg":"1280x854","h_12042682_1024.jpg":"1024x683","h_12042682_640.jpg":"640x427","h_12042682_480.jpg":"480x320","h_12042682_340.jpg":"340x227","h_12042682_220.jpg":"220x147","pp_12042682_1280.jpg":"1006x1280","pp_12042682_1024.jpg":"805x1024","pp_12042682_640.jpg":"503x640","pp_12042682_480.jpg":"377x480","pp_12042682_340.jpg":"267x340","pp_12042682_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1502x762","hd_691357_1920.jpg":"1920x1080","k_691357_1280.jpg":"1280x1280","k_691357_1024.jpg":"1024x1024","k_691357_640.jpg":"640x640","k_691357_480.jpg":"480x480","k_691357_340.jpg":"340x340","k_691357_220.jpg":"220x220","o_691357_1280.jpg":"1280x649","o_691357_1024.jpg":"1024x519","o_691357_640.jpg":"640x324","o_691357_480.jpg":"480x243","o_691357_340.jpg":"340x172","o_691357_220.jpg":"220x111","h_691357_1280.jpg":"1280x854","h_691357_1024.jpg":"1024x683","h_691357_640.jpg":"640x427","h_691357_480.jpg":"480x320","h_691357_340.jpg":"340x227","h_691357_220.jpg":"220x147","pp_691357_1280.jpg":"1006x1280","pp_691357_1024.jpg":"805x1024","pp_691357_640.jpg":"503x640","pp_691357_480.jpg":"377x480","pp_691357_340.jpg":"267x340","pp_691357_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7617032 Threads: 4 Questions: 1617463113 Slow queries: 4802352 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110943601 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/akvatorij-od-poreca-do-rovinja-odlican-je-test-znanja-navigacije-pun-je-otocica-i-plicina-ali-i-turistickih-atrakcija-1187610 [printLink] => /om/nautika/akvatorij-od-poreca-do-rovinja-odlican-je-test-znanja-navigacije-pun-je-otocica-i-plicina-ali-i-turistickih-atrakcija-1187610?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638746 [name] => Darko Tralić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-14 20:59:21 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic [link] => /tag/darko-tralic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 658855 [name] => darko tralić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-05 08:05:18 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic-otvoreno-more [link] => /tag/darko-tralic-otvoreno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Akvatorij od Poreča do Rovinja odličan je test znanja navigacije: pun je otočića i pličina, ali i turističkih atrakcija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/06/12042682.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marijana Banko/Cropix [mainImageDesc] =>

ACI marina Rovinj

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/06/12042682.jpg [title] => Marijana Banko/Cropix

ACI marina Rovinj

 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/06/691357.jpg [title] => Joško Ponoš/Arhiv/Cropix

Vrsar

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Akvatorij od Poreča do Rovinja nije samo posut otočićima i pličinama, što zahtijeva pažnju u navigaciji, već je i najgušće ispunjen raznoraznim turističkim atrakcijama.

Sam grad Poreč nesumnjivo je središte ljeti uzavreloga planeta zabave i odmora. Plovidbu tu možete nadopuniti ronjenjem, golfom, jahanjem, biciklizmom, letenjem svake vrste (uzletište je u nedalekom Vrsaru), te noćnim akcijama po izboru.

Na potezu dugom sedam-osam milja između Poreča i Limskog kanala četiri su marine, od njih dvije u samom Poreču. Marina Poreč privila se uza sam grad, te svoju oskudnost u servisima i drugim sitnim uslugama sretno nadomješta jedinstvenom uklopljenošću u život pitoresknoga grada.

Jedina stvarna mana joj je relativna otvorenost akvatorija maestralu – što znači da će se malo nemirnoga mora poslije podne osjetiti i unutar marine – ali i mnogo neugodnijim neverama sa zapada. Prilaz s juga moguć je kroz 20 metara široki prolaz u valobranu što povezuje otok Sv. Nikola i hrid Sarafel ili istočno od hridi.

Znatno je bolje zaštićena milju i pol južnija marina Parentium (što je staro, rimsko ime Poreča), u zelenoj uvali Mulandrija, tik pod hotelskim naseljem Plava laguna. Ulazeći u uvalu pripazite na označene pličine. Ako trebate nahraniti brodski motor, ipak ćete morati do gradske marine, ili na jug do marine Funtana jer tamo su crpke za gorivo.

Pitke vode Funtane

Nešto južnije od marine Parentium nalazi se marina Funtana. I ona ima svoju malu vojsku hridi i otočića pred ulazom. Treba paziti na vrlo nezgodne hridi oko 200 metara zapadno od lukobrana marine.

Na sjeverozapadnom ulazu u uvalu nalazi se pličina Janjci, čiji je sjeverni rub označen crnim stupom s dva crvena pojasa i dvije crne kugle na vrhu.

Na južnom ulaznom rtu, između otočića Veli Školj i obale, pličina je Funtana označena stupom žuto-crvene boje s dva crna čunja s vrhovima prema gore. Na glavi lukobrana je zeleni stup sa svjetlom.

Funtana je zanimljivo mjestance težačke povijesti u idiličnom krajoliku. Kaštel iz 1610. zaštićeni je spomenik kulture. U blizini se nalazi vrijedna crkvica Blažene Djevice Marije (11. st.), a mjesna crkva sv. Bernarda (17. st.) diči se slikama venecijanskih baroknih majstora.

Naziv mjesta dolazi od brojnih izvora pitke vode, čak uza samo more, koju su rimski patriciji u 2. stoljeću odovodom proveli do svojih vila na rtu Zorna.

Vrsar, grad naturista

Giacomo Casanova bio je, kažu, jedan od prvih turista ovdje, sam ili u pratnji nije zabilježeno. U svakom slučaju, Vrsar je bio živo naselje još od 5. stoljeća. U srednjem ga je vijeku proslavio visoko kvalitetan bijeli kamen. Od 12. do 17. stoljeća njime su građene crkve Ravenne, palače i mostovi Venecije, a cijenili su ga i firentinski kipari.

---

image

Vrsar

Joško Ponoš/Arhiv/Cropix
---

Vrsar se sjeća tih slavnih vremena. U kamenolomu Montraker održava se ljetna kiparska i klesarska škola, u blizini su Park skulptura kipara Dušana Džamonje i ljetni atelje velikog slikara Ede Murtića. No, Vrsar je nadaleko poznat još po nečemu: brojni kampovi, hoteli, pa i nedaleka marina Valalta, jedno su od najvećih svjetskih središta naturizma, pokreta uživanja u prirodi bez odjeće. Najpoznatiji toponim te vrste je, bez sumnje, Kuvrsada (Koversada), milju južno od grada.

Navigacija do marine Vrsar traži oprez. Iz smjerova N, W i S čekaju vas brojni otočići, nekoliko opasnih hridi i šest-sedam pličina. Svjetlo na otočiću Galiner pred samom lukom svojim uskim bijelim sektorima pokazuje dvije moguće noćne putanje do luke, iz smjerova NW i SW (ostatak punoga kruga je potamnjen).

Tri rovinjske luke

Južno od Vrsara treba dobro paziti na pličine Mramori, Kuvrsada i Lim. Ovdje se duboko u kopno zavlači Limski kanal (zaljev), a na njegovu južnom ulazu je naturistička marina Valalta. Od Limskog kanala do Rovinja more više ne postavlja stupice, pa se može ploviti bez zapreka.

Jedino rt Križ, južnu limsku puntu, treba obići šire jer se dubine do 5 metara protežu oko 450 m u smjeru SW. U Rovinju se može pristati na tri mjesta: južnoj, glavnoj gradskoj luci, sjevernoj luci (Valdibora) i u marini. Odabrat ćete vjerojatno marinu; u Valdiboru ćete samo po gorivo jer tamo je crpka, a na južnu luku zaboravite, barem usred ljetne sezone.

Ako i pristanete nakratko uz glavni mol, ubrzo će vas netko zamoliti da se odvežete – mol je rezerviran za ribare, brojne izletničke brodice, te za lučke službe, jer tu je granični prijelaz.

A o Valdibori, uvali u kojoj je sjeverna luka, ime kazuje sve: Val di bora, uvala od bure. I popodnevni maestral ovdje zna biti jak, pa je po gorivo bolje poći ujutro.

Najbolji izbor je, dakle, ACI marina Rovinj. Iz nje će vas u suton oduševiti pogled na Rovinj i visoki zvonik crkve sv. Eufemije na vrhu poluotoka.

Za one koji rado sidre, napominjemo da je sidrenje moguće u uvali Lon južno od marine, uz dubine 5-10 m. Uvala je odlično zaštićena od bure i juga, a od maestrala je djelomice štiti otok Sv. Katarina.

---

OPASNE NEVERE

Bura pod obalom zapadne Istre nije jaka, ali je vrlo jaka do olujna N od rta Savudrija te S od Premanture. Jugo puše snažno i izravno iz južnog smjera. Maestrali su umjereni. Ljeti su opasne nevere iz W-NW.

---

---

LIMSKI ZALJEV I SLASNE KAMENICE

U Limski zaljev nećete uploviti svojim plovilom, jer ima status zaštićenog krajolika s posebnim biološkim i ekološkim osobinama, a plovidba je dopuštena samo lokalnom stanovništvu i izletničkim brodicama. Ipak, mnogo je razloga da iz Vrsara ili marine Valalta krenete u njegovo razgledavanje izletničkom turom. Zaljev je dug desetak km i širok do 600 m. Brda su s obje strane visoka do 150 m, što raduje brojne poklonike free climbinga. U Limskom kanalu su brojna uzgajališta riba i školjaka. Kamenice iz Limskog kanala nadaleko su poznate (možete ih kušati u restoranima u dnu zaljeva).

---

---

MARINA POREČ

Tel. +385 (0)52 453 213

web: www.to-porec.com

e-mail: info@marinaporec.com

Gradska marina ispod istoimenog hotela raspolaže sa 129 vezova u moru i desetak suhih vezova, za plovila do 16 m duljine i gaza do 3 m. Manja servisna radionica, dizalica 5 t. Struja i voda na vezu. Crpka za gorivo, sanitarni čvor, praonica rublja, restoran, WiFi. Oprez! Sjeverno i južno od Poreča pličine Meja i Bekarija. Luka je otvorena na W i NW vjetrove, nevere iz NW stvaraju visoke valove i struju iz NW! Prilaz: U prilazu Poreču sa sjevera pličinu Meja proći s W strane (noću je pokrivena crvenim sektorom svjetla na hridi Barbaran). 
U prilazu s juga paziti na označenu pličinu Bekarija. Vjetrovi: NW i S vjetrovi u luci stvaraju veće valove. Bura se jako osjeća u luci, a nevere iz NW su OPASNE.

---

---

MARINA VRSAR

Tel. +385 (0)52 441 052

web: montraker.hr

e-mail: montraker@montraker.hr

U moru 200 vezova, suhih 40. Struja i voda na vezu. Servisna radionica, dizalica 30 t. Crpka za gorivo (dubina 4 m), trgovina, sanitarni čvor, praonica rublja, restoran. Oprez! Pripaziti na pličine Velika, Mramori i Lunga te hrid Orlandin! Prilaz: Ploviti s N strane otočića Sv. Juraj, između njega i hridi sa stupom svjetla (B Bl 2s 5M), potom u SE kursu prema lukobranu marine. Vjetrovi: Odlična zaštita na vezu od svih vjetrova.

---

---

MARINA FUNTANA

Tel. +385 (0)52 428 500

web: montraker.hr

e-mail: funtana@montraker.hr

U moru 180 vezova, suhih 40, dubine do 4,3 m. Servisna radionica, dizalica 30 t. Struja i voda na vezu. Sanitarni čvor, praonica rublja, punionica plina, restoran. Crpka za gorivo u marini Vrsar (1,5 milja). Oprez! Oko 200 m W od lukobrana marine opasne su hridi! Prilaz: Sa sjevera: široko s W/SW strane obići hridi Altijež i Fržital te pličinu Janjci. S juga: Široko s W/NW strane obići hrid Mramori, otočiće Reverol i Veli Školj. U zaljevu Funtana držati se sredine. Vjetrovi: NW vjetrovi se osjećaju, ali na vezu je brod siguran.

---

---

MARINA VALALTA ZA NATURISTE

Tel. +385 (0)52 811 033 i 804 800

web: www.valalta.hr

e-mail: valalta@valalta.hr

Jedina naturistička marina na obali Jadrana. U sklopu je naturističkog (FKK) kampa, na samom južnom ulazu u Limski kanal. Ima 250 vezova u moru (dubine 1,5-6 m) te 150 suhih vezova. Dizalica 10 t, travel-lift 50 t. Struja i voda na vezu. Sanitarni čvor, servis, više restorana, sportski tereni. Oprez! Bura je vrlo jaka, jugo ispred marine također, što otežava uplovljenje i isplovljenje. Na vezu je sigurno, osim po neveri iz NW kada treba pojačati vez (najbolje prijeći pod W gatove). Prilaz: Ulaz u Limski kanal jasno se vidi. Paziti na označene pličine Lim, (0,7M ispred rta Šjole) i Fujaga. Vjetrovi: Bura puše vrlo jako iz Limskog kanala (iz E). I jugo (iz S) je snažno. Marina je od njih zaštićena, ali vjetrovi iz W i NW osjećaju se jače na vezu.

---

---

MARINA PARENTIUM

Tel. +385 (0)52 452 210

web: lagunaporec.com

e-mail: marina.parentium@lagunaporec.com

U moru ima 184 vezova i još 50 suhih vezova, za plovila do 20 m duljine i gaza do 5 m. Servisi Volvo i Yanmar, dizalica 10 t. Struja i voda na vezu. Sanitarni čvor, restoran, samoposluga. Do Poreča je oko 6 km cestom. Oprez! Pličina Bekarija i otočić Regata N od ulaza, hridi Žontuja i Altijež sa S strane. Otežan pristup noću, marina nema lučko svjetlo! Prilaz: Marina se nalazi u uvali Mulandrija. U prilazu uvali osobito paziti na otočić i hridi Žontuja. Između Žontuje i južnog rta uvale Mulandrija dubine su 5 do 8 m. S juga je najbolje obići pličinu Altijež i Žontuju s W/NW strane. Vjetrovi: Plovila na vezu dobro su zaštićena od svih vjetrova. Bura puše umjereno. Po S, W i NW vjetrovima na ulazu u uvalu valovi su jaki.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marijana Banko/Cropix Joško Ponoš/Arhiv/Cropix
Marijana Banko/Cropix

ACI marina Rovinj

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/akvatorij-od-poreca-do-rovinja-odlican-je-test-znanja-navigacije-pun-je-otocica-i-plicina-ali-i-turistickih-atrakcija-1187610 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2a9da71d627c2c8a58cdd8736e21732746e484fa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Akvatorij+od+Pore%C4%8Da+do+Rovinja+odli%C4%8Dan+je+test+znanja+navigacije%3A+pun+je+oto%C4%8Di%C4%87a+i+pli%C4%8Dina%2C+ali+i+turisti%C4%8Dkih+atrakcija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fakvatorij-od-poreca-do-rovinja-odlican-je-test-znanja-navigacije-pun-je-otocica-i-plicina-ali-i-turistickih-atrakcija-1187610 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fakvatorij-od-poreca-do-rovinja-odlican-je-test-znanja-navigacije-pun-je-otocica-i-plicina-ali-i-turistickih-atrakcija-1187610 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jadranske điteAkvatorij od Poreča do Rovinja odličan je test znanja navigacije: pun je otočića i pličina, ali i turističkih atrakcija

Piše Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe"
27. travnja 2022. - 09:39

Akvatorij od Poreča do Rovinja nije samo posut otočićima i pličinama, što zahtijeva pažnju u navigaciji, već je i najgušće ispunjen raznoraznim turističkim atrakcijama.

Sam grad Poreč nesumnjivo je središte ljeti uzavreloga planeta zabave i odmora. Plovidbu tu možete nadopuniti ronjenjem, golfom, jahanjem, biciklizmom, letenjem svake vrste (uzletište je u nedalekom Vrsaru), te noćnim akcijama po izboru.

Na potezu dugom sedam-osam milja između Poreča i Limskog kanala četiri su marine, od njih dvije u samom Poreču. Marina Poreč privila se uza sam grad, te svoju oskudnost u servisima i drugim sitnim uslugama sretno nadomješta jedinstvenom uklopljenošću u život pitoresknoga grada.

Jedina stvarna mana joj je relativna otvorenost akvatorija maestralu – što znači da...

13. svibanj 2024 13:41