StoryEditorOCM

manje stresaS pametnom elektronikom svatko može biti majstor: Volvo Penta predstavila sustav koji skiperima olakšava pristajanje

Piše Ž. S.
20. veljače 2021. - 09:37

Volvo Penta je na virtualnom sajmu CES (Consumer Electronics Show), održanom u siječnju u Las Vegasu, predstavila Assisted Docking System (ADS).

Šveđani ističu da se radi o prvom brodskom integriranom sustavu čiji je zadatak skiperu olakšati pristajanje, koje zbog gužvi u marinama, kurentima, vjetru i ostalim čimbenicima može biti stresno iskustvo.

ADS se sastoji od nekoliko komponenti – glavna je joystick, kojim skiper upravlja plovilo, ali mu asistiraju ostali sustavi, poput Volvo Dynamic Positioning Systema (DPS) baziranog na GPS-u, Inboard Performance Systema (IPS) i EVC (Electronic Vessel Control) sustava s unaprijeđenim softverom.

U kokpitu plovila je i HMI (Human-machine interface), povezan s elektronikom motora i senzora, kako bi ne samo pristajanje nego i navigacija bili što jednostavniji.

Ukratko rečeno, kada skiper pomiče joystick prema naprijed, natrag, lijevo ili desno, IPS, EVC i DPS se automatski brinu da brod prati zamišljenu liniju i izračunavaju prikladnu brzinu.

Volvo će svoj Assisted Docking System nuditi za ugradnju na novim ili starijim brodovima od ovoga proljeća po još neutvrđenoj cijeni. 

18. travanj 2024 19:56