StoryEditorOCM

SWI-TECPrati sidro i sama namotava traku: ovo je automatska sidrena plutača za dubinu do 20 metara

Piše Promo
15. rujna 2024. - 11:39

Sve veća gužva na moru, a osobito na sidrištima u divljim uvalama, više nego ikad čini potrebnim obilježavanje pozicije spuštenoga sidra. Nautičari stalno dolaze i odlaze, a njihovi često neiskusni kapetani znaju zajedno sa svojim podignuti i tuđe sidro preko kojeg su spustili svoje.

Sidrene plutače takve situacije preveniraju, jer u startu ukazuju na poziciju već spuštenih sidara, iako ima takvih nautičkih znalaca koji ih dožive kao bove za privez koliko god malene bile. Takvih plutača ima dosta na tržištu, no mahom nisu baš zgodne za korištenje, jer se tanki konop kojim se privezuju za sidro često mrsi ili uvija oko sidrenog lanca. Zbog toga ih mnogi, iako su korisne, izbjegavaju.

Inovativna sidrena plutača tvrtke SWI-TEC puno je naprednija. Ima ugrađen mehanizam za automatsko namotavanje trake koja je drži vezanu za sidro prilikom spuštanja i izvlačenja. Ona ujedno omogućava plutači da uvijek lebdi točno iznad sidra i precizno označava njegov položaj. Zahvaljujući visokom prekidnom opterećenju i vlačnoj čvrstoći poliesterske trake do 500 kg, ona se također može koristiti i kao okidač za oslobađanje ukopanog sidra.

Prikladna je za sidrenje do maksimalne dubine od 20 metara, što je više nego dovoljno za sve lokacije na Jadranu. Gornji prsten joj je izrađen od nehrđajućeg čelika i trajan, a luminescentna reflektirajuća traka 3M čini je vidljivom i u mraku. Ovu naprednu plutaču tešku 3,5 kg poznata nautička trgovina svb24.com prodaje za 304,57 eura. M.Š.

15. rujan 2024 11:39