stdClass Object ( [id] => 322387 [title] => Propuštena prilika: Split je mogao biti grad koji je proslavio kultni 'Stock 84' [alias] => propustena-prilika-split-je-mogao-biti-grad-koji-je-proslavio-kultni-stock-84 [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Puno je trenutaka u vremenu od kraja 19. stoljeća do današnjih dana iz kojih bi se mogla početi pričati priča o splitskoj židovskoj obitelji Stock i njihovoj ulozi u kreiranju i lansiranju na tržište te davanju imena jednom od najslavnijih pića na svijetu – štoku.

Smjestimo taj trenutak u rane pedesete godine.

Puno se puta dječak Želimir Bašić uspinjao drvenim stepenicama koje su vodile u veliku dvoranu splitskog kina "Central"; tih pedesetih godina prošlog stoljeća, dok je široko rastvorenih dječjih očiju gledao vesterne s Jamesom Stuartom, komedije s Charliejem Chaplinom, Abbotom i Costellom, Johnnyja Weissmullera kao Tarzana, dječak očaran filmom nije znao da će prošlost zgrade u kojoj je otvoreno kino "Central" jednom biti predmet njegova zanimanja i istraživanja.

Postat će, naime, priznati vinski znalac i analitičar, bit će direktor velike tvrtke "Dalmacijavino" te – slobodno se može reći - bio na glasu kao najveći poznavatelj bogate povijesti proizvodnje alkoholnih pića u Splitu i Dalmaciji, a u svojim knjigama i člancima ustvrdit će da je štok, jedno od najpoznatijih svjetskih alkoholnih pića, iako je proizvodnjom proslavilo talijanski grad Trst – zapravo rođen u Splitu.

Zgrada u čijoj je hali tih godina bilo razapeto filmsko platno, dugo je bila tvornica alkoholnih pića splitskog Židova Vida Morpurga, cijenjenog trgovca, industrijalca, političara i knjižničara. Povjesničar dr. Duško Kečkemet u svojoj knjizi "Židovi u povijesti Splita" navodi da je "Morpurgova destilerija djelovala u Splitu od 1879. do 1929., dakle čitavih pola stoljeća" te bila "najveća destilerija u Dalmaciji", a "njezin promet vinom, rakijom, konjakom i raznim žestokim pićima i likerima bio je vrlo velik".

Proizvodni popis "brojio je do pedesetak raznih vrsta dalmatinskih vina i pića, što se izvozilo u sve evropske i vanevropske zemlje".

Udruženi poduzetnici

U jednom razdoblju poduzetničke je snage s Vidom Morpurgom u tom poslu udružio još jedan splitski Židov, Emilio (Emil) Stock. Osim što su obojica bili Židovi, vezivalo ih je i što je baka Emila Stocka bila iz familije Morpurgo. Zajednička tvrtka prozvana je "Morpurgo, Stock e comp".

Poslije Drugoga svjetskog rata gradske su vlasti srušile veliki dimnjak na destileriji, ali zgrada je, zaključuje Bašić prema starim fotogrfijama, sačuvana, preuređena i pretvorena u kino. Poslije će ipak biti srušena, a na njezinu mjestu izgrađena robna kuća Prima-Grad, u čijem će kompleksu mjesta biti i za novu kinodvoranu staroga imena "Central" (prostor koji, usput rečeno, upravo ovih dana postaje noćni klub, preuzimajući i ime).

Istražujući po arhivima, knjigama i starim novinama „vinsku“ i „alkoholnu“ povijest Splita – uobličenu potom u feljton objavljivan u Slobodnoj Dalmaciji 2003., a tri godine kasnije i u knjigu "Voda života - Povijest proizvodnje jakih alkoholnih pića" – Želimir Bašić usput je nailazio na mnoge zanimljive, često posve nepoznate detalje iz povijesti grada

Saznavao je, otkrivao, povezivao i bilježio niti mnogih splitskih priča, među ostalima i one o obitelji Stock, te ih objavio u svojoj novoj publikaciji "Splitske povijesne iskrice – Malo poznata splitska događanja", samizdatu iz prošle godine (okolnosti nisu dopustile da se promocija dosad upriliči, no i to će se uskoro dogoditi).

Poništena koncesija

Bašić donosi puno detalja koji sugeriraju kako je, da su se stvari drukčije posložile, najjača karika splitskog gospodarstva možda doista mogla biti upravo proizvodnja štoka.

Kako je zajednički posao bio vrlo uspješan, Emilio Stock i Vid Morpurgo namjeravali su proizvodnju alkoholnih pića ojačati i proširiti pa su početkom 20. stoljeća u blizini uvale Supaval, na Glavičinama (Turska kula), počeli graditi novu destileriju.

No, probleme im je stvarao tadašnji splitski gradonačelnik, odvjetnik Vicko Mihaljević. Lik Dotura Vice populariziran je i današnjim generacijama približen kroz Smojin scenarij za seriju „Velo misto“. Odvjetnik, humorist, čovjek sa senzibilitetom za gradske redikule, prema jednoj verziji o kojoj piše Bašić, "dobivenu koncesiju nastojao im je poništiti (...), navodeći da će tvornica otpadom zagađivati okolinu. No, mnogi u tom suprotstavljanju nisu vidjeli brigu za okoliš, već politički sukob između Mihaljevića koji je pripadao Pravaškoj stranci i Morpurga koji je bio istaknuti član protivničke Narodne stranke".

Tvornica u Trstu

Nakon toga, razočarani nasljednici Vida Morpurga i Emil Stock proizvodnju su preselili u Rovinj gdje su udružili u firmu"Ampelea". Prema podacima s Istrapedije, "Ampelea" je bila grupa tvornica prehrambenih proizvoda, osnovana 1906., koja je ujedinjavala najveće tvornice alkoholnih pića na Jadranu - Manzutto u Umagu, Marchesi u Vodnjanu, Morpurgo u Splitu i Stock u Trstu.

U Trst je, naime, trgovinu otišao studirati Emilov stariji brat Lionello Stock. Tamo se jako mlad, već s 18 godina, udružio s Carlom Camisom kako bi 1884. godine, navodi Bašić, na tršćanskom predjelu Barcoli utemeljili parnu destileriju nazvanu Destileria a vapeur Camisa i Stock (no Camis se poslije povukao iz posla pa je ostalo samo ime Stock).

Nema sumnje, kaže Bašić, da je mladi Lionello poslovnu ideju u osnivanju tvrtke i njezina proizvodnog repertoara temeljio na iskustvima i recepturama bliske splitske obitelji Morpurgo, poznatih i nagrađivanih proizvođača alkoholnih pića te da je u novootvorenoj tršćanskoj tvornici zapravo nastavljen obiteljski posao proizvodnje konjaka – tada su se sva pića od destiliranog vina nazivala cognac – kakav se proizvodio u Splitu.

O tome svjedoči i sličnost etikete osnovnog proizvoda tršćanske tvornice koji se zvao Stock Cognac Medicinal s etiketom pića Medicinal Cognac koji je najprije proizvodio Morpurgo sam, unijevši ga potom u zajedničku tvrtku osnovanu s Emilom Stockom.

Brandy Stock 84

Nakon što su francuski proizvođači 1950. godine zaštitili ime „cognac“ kao naziv kontroliranog zemljopisnog porijekla, sva druga pića do tada nazivana konjakom postala su brandy (kod nas nazvana vinjak), a najpoznatiji proizvod tršćanske tvrtke postaje Brandy Stock 84.

Prateći sudbinu Morpurgovih i Stockovih te njihove poslovne poteze vezane uz proizvodnju alkohola, Bašić na koncu zaključuje da je Stock 84 piće davno osmišljeno u Splitu te se proizvodilo i prodavalo pod drukčijim nazivima dok konačno obiteljsko ime nije postalo ime-brend.

Povezanost dviju obitelji nastavljena je – nakon smrti Lionella Stocka koji nije imao djece, upravljačke položaje njegove tvrtke u Trstu preuzimaju članovi obitelji Morpurgo.

Globalizacijski vrtlog

Bašić vrlo zanimljivim drži to što je proizvodnja i distribucija proizvoda tvrtke "Stock" dvaput vraćana u Hrvatsku, ali ni jednom u Split.

Prvi put 1921., kad je tvornica "Stock Cognac Medical" utemeljena u Požegi (danas požeški "Zvečevo"), a drugi put 1976. kad je ugovor za proizvodnju Stocka 84 potpisan sa zagrebačkim „Badelom-Vinoproduktom“ (otprilike u isto vrijeme splitska je tvrtka „Dalmacijavino“ s talijanskim „Butonom“ sklopila ugovor o proizvodnji brendija „Vechija Romagna“), iako je, piše Bašić, vodeći čovjek tvrtke tada bio Mario Morpurgo, čiji su mnogi preci pokopani na splitskom Židovskom groblju.

Nije nemoguće, smatra autor „Splitskih povijesnih iskrica“, da je razlog tome bila ljutnja zbog nekadašnjeg "izgona" iz Splita.

Na koncu, tvrtku i podružnice u drugim zemljama preuzela je 1995. njemačka kompanija Eckes Ag koja ju je potom prodala jednom američkom investicijskom fondu. Uprava je ubrzo iz Trsta preseljena u Milano, otvarani su novi proizvodni pogoni, no tim je preuzimanjima tvrtka "Stock", zaključuje Bašić ovu priču, "prekinula one obiteljske korijene koji su je vezivali za Split kao njezino povijesno izvorište i ušla u globalizacijski vrtlog koji često zaboravlja prošlost".

"Otkriće" dropa

- Sve što je izgrađeno u Splitu, izgrađeno je na vinogradima od kojih danas nije ostalo gotovo ništa, kaže Bašić. Nekad su splitski težaci drop bacali, no nakon što ga je Morpurgo počeo otkupljivati kako bi od njega destilirao rakiju, "dropicu", i sami su slijedili njihov primjer, te počeli peći rakiju. Vinjak se, pak, pravi od destiliranog vina.

'Kuća Stock'

Emil Stock (rođen 3. kolovoza 1868., umro u Trstu 1951. godine), uspješni poduzetnik, građevinski inženjer, čovjek koji je utemeljio ovdašnju poroizvodnju cementa izgradivši tvornice u Majdanu i "Sv. Kaju", potječe iz bogate i ugledne židovske obitelji koja je u Split došla iz Trsta.

Godine 1903. Stockovi su kraj splitskog Đardina (u današnjoj Zagrebačkoj ulici) podigli prekrasnu kuću, zapravo palaču, čije je pročelje, piše Bašić, navodno oblikovano po uzoru na renesansnu palaču Vendramin u Veneciji. Kuću je poslije kupila obitelj dr. Dujmića, pa je i danas stariji Splićani nazivaju "kuća Dujmić", ali ima još i onih, navodi Bašić, koji je zovu 'kuća Stock'.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tajne slavne kapljice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-08-07 19:51:12 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-08-08 10:15:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-08-07 21:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 25952 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/08/07/zelimir_basic2-020816.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "zelimir_basic2-020816" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "900x621" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7785295 Threads: 3 Questions: 1635376584 Slow queries: 4858859 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111380373 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/propustena-prilika-split-je-mogao-biti-grad-koji-je-proslavio-kultni-stock-84-322387 [printLink] => /mozaik/zivot/propustena-prilika-split-je-mogao-biti-grad-koji-je-proslavio-kultni-stock-84-322387?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251382 [name] => stock [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stock [link] => /tag/stock ) [1] => stdClass Object ( [id] => 395978 [name] => Želimir Bašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zelimir-basic [link] => /tag/zelimir-basic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tajne slavne kapljice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Propuštena prilika: Split je mogao biti grad koji je proslavio kultni 'Stock 84' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/07/zelimir_basic2-020816.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => zelimir_basic2-020816 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/07/zelimir_basic2-020816.jpg [title] => zelimir_basic2-020816 ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Puno je trenutaka u vremenu od kraja 19. stoljeća do današnjih dana iz kojih bi se mogla početi pričati priča o splitskoj židovskoj obitelji Stock i njihovoj ulozi u kreiranju i lansiranju na tržište te davanju imena jednom od najslavnijih pića na svijetu – štoku.

Smjestimo taj trenutak u rane pedesete godine.

Puno se puta dječak Želimir Bašić uspinjao drvenim stepenicama koje su vodile u veliku dvoranu splitskog kina "Central"; tih pedesetih godina prošlog stoljeća, dok je široko rastvorenih dječjih očiju gledao vesterne s Jamesom Stuartom, komedije s Charliejem Chaplinom, Abbotom i Costellom, Johnnyja Weissmullera kao Tarzana, dječak očaran filmom nije znao da će prošlost zgrade u kojoj je otvoreno kino "Central" jednom biti predmet njegova zanimanja i istraživanja.

Postat će, naime, priznati vinski znalac i analitičar, bit će direktor velike tvrtke "Dalmacijavino" te – slobodno se može reći - bio na glasu kao najveći poznavatelj bogate povijesti proizvodnje alkoholnih pića u Splitu i Dalmaciji, a u svojim knjigama i člancima ustvrdit će da je štok, jedno od najpoznatijih svjetskih alkoholnih pića, iako je proizvodnjom proslavilo talijanski grad Trst – zapravo rođen u Splitu.

Zgrada u čijoj je hali tih godina bilo razapeto filmsko platno, dugo je bila tvornica alkoholnih pića splitskog Židova Vida Morpurga, cijenjenog trgovca, industrijalca, političara i knjižničara. Povjesničar dr. Duško Kečkemet u svojoj knjizi "Židovi u povijesti Splita" navodi da je "Morpurgova destilerija djelovala u Splitu od 1879. do 1929., dakle čitavih pola stoljeća" te bila "najveća destilerija u Dalmaciji", a "njezin promet vinom, rakijom, konjakom i raznim žestokim pićima i likerima bio je vrlo velik".

Proizvodni popis "brojio je do pedesetak raznih vrsta dalmatinskih vina i pića, što se izvozilo u sve evropske i vanevropske zemlje".

Udruženi poduzetnici

U jednom razdoblju poduzetničke je snage s Vidom Morpurgom u tom poslu udružio još jedan splitski Židov, Emilio (Emil) Stock. Osim što su obojica bili Židovi, vezivalo ih je i što je baka Emila Stocka bila iz familije Morpurgo. Zajednička tvrtka prozvana je "Morpurgo, Stock e comp".

Poslije Drugoga svjetskog rata gradske su vlasti srušile veliki dimnjak na destileriji, ali zgrada je, zaključuje Bašić prema starim fotogrfijama, sačuvana, preuređena i pretvorena u kino. Poslije će ipak biti srušena, a na njezinu mjestu izgrađena robna kuća Prima-Grad, u čijem će kompleksu mjesta biti i za novu kinodvoranu staroga imena "Central" (prostor koji, usput rečeno, upravo ovih dana postaje noćni klub, preuzimajući i ime).

Istražujući po arhivima, knjigama i starim novinama „vinsku“ i „alkoholnu“ povijest Splita – uobličenu potom u feljton objavljivan u Slobodnoj Dalmaciji 2003., a tri godine kasnije i u knjigu "Voda života - Povijest proizvodnje jakih alkoholnih pića" – Želimir Bašić usput je nailazio na mnoge zanimljive, često posve nepoznate detalje iz povijesti grada

Saznavao je, otkrivao, povezivao i bilježio niti mnogih splitskih priča, među ostalima i one o obitelji Stock, te ih objavio u svojoj novoj publikaciji "Splitske povijesne iskrice – Malo poznata splitska događanja", samizdatu iz prošle godine (okolnosti nisu dopustile da se promocija dosad upriliči, no i to će se uskoro dogoditi).

Poništena koncesija

Bašić donosi puno detalja koji sugeriraju kako je, da su se stvari drukčije posložile, najjača karika splitskog gospodarstva možda doista mogla biti upravo proizvodnja štoka.

Kako je zajednički posao bio vrlo uspješan, Emilio Stock i Vid Morpurgo namjeravali su proizvodnju alkoholnih pića ojačati i proširiti pa su početkom 20. stoljeća u blizini uvale Supaval, na Glavičinama (Turska kula), počeli graditi novu destileriju.

No, probleme im je stvarao tadašnji splitski gradonačelnik, odvjetnik Vicko Mihaljević. Lik Dotura Vice populariziran je i današnjim generacijama približen kroz Smojin scenarij za seriju „Velo misto“. Odvjetnik, humorist, čovjek sa senzibilitetom za gradske redikule, prema jednoj verziji o kojoj piše Bašić, "dobivenu koncesiju nastojao im je poništiti (...), navodeći da će tvornica otpadom zagađivati okolinu. No, mnogi u tom suprotstavljanju nisu vidjeli brigu za okoliš, već politički sukob između Mihaljevića koji je pripadao Pravaškoj stranci i Morpurga koji je bio istaknuti član protivničke Narodne stranke".

Tvornica u Trstu

Nakon toga, razočarani nasljednici Vida Morpurga i Emil Stock proizvodnju su preselili u Rovinj gdje su udružili u firmu"Ampelea". Prema podacima s Istrapedije, "Ampelea" je bila grupa tvornica prehrambenih proizvoda, osnovana 1906., koja je ujedinjavala najveće tvornice alkoholnih pića na Jadranu - Manzutto u Umagu, Marchesi u Vodnjanu, Morpurgo u Splitu i Stock u Trstu.

U Trst je, naime, trgovinu otišao studirati Emilov stariji brat Lionello Stock. Tamo se jako mlad, već s 18 godina, udružio s Carlom Camisom kako bi 1884. godine, navodi Bašić, na tršćanskom predjelu Barcoli utemeljili parnu destileriju nazvanu Destileria a vapeur Camisa i Stock (no Camis se poslije povukao iz posla pa je ostalo samo ime Stock).

Nema sumnje, kaže Bašić, da je mladi Lionello poslovnu ideju u osnivanju tvrtke i njezina proizvodnog repertoara temeljio na iskustvima i recepturama bliske splitske obitelji Morpurgo, poznatih i nagrađivanih proizvođača alkoholnih pića te da je u novootvorenoj tršćanskoj tvornici zapravo nastavljen obiteljski posao proizvodnje konjaka – tada su se sva pića od destiliranog vina nazivala cognac – kakav se proizvodio u Splitu.

O tome svjedoči i sličnost etikete osnovnog proizvoda tršćanske tvornice koji se zvao Stock Cognac Medicinal s etiketom pića Medicinal Cognac koji je najprije proizvodio Morpurgo sam, unijevši ga potom u zajedničku tvrtku osnovanu s Emilom Stockom.

Brandy Stock 84

Nakon što su francuski proizvođači 1950. godine zaštitili ime „cognac“ kao naziv kontroliranog zemljopisnog porijekla, sva druga pića do tada nazivana konjakom postala su brandy (kod nas nazvana vinjak), a najpoznatiji proizvod tršćanske tvrtke postaje Brandy Stock 84.

Prateći sudbinu Morpurgovih i Stockovih te njihove poslovne poteze vezane uz proizvodnju alkohola, Bašić na koncu zaključuje da je Stock 84 piće davno osmišljeno u Splitu te se proizvodilo i prodavalo pod drukčijim nazivima dok konačno obiteljsko ime nije postalo ime-brend.

Povezanost dviju obitelji nastavljena je – nakon smrti Lionella Stocka koji nije imao djece, upravljačke položaje njegove tvrtke u Trstu preuzimaju članovi obitelji Morpurgo.

Globalizacijski vrtlog

Bašić vrlo zanimljivim drži to što je proizvodnja i distribucija proizvoda tvrtke "Stock" dvaput vraćana u Hrvatsku, ali ni jednom u Split.

Prvi put 1921., kad je tvornica "Stock Cognac Medical" utemeljena u Požegi (danas požeški "Zvečevo"), a drugi put 1976. kad je ugovor za proizvodnju Stocka 84 potpisan sa zagrebačkim „Badelom-Vinoproduktom“ (otprilike u isto vrijeme splitska je tvrtka „Dalmacijavino“ s talijanskim „Butonom“ sklopila ugovor o proizvodnji brendija „Vechija Romagna“), iako je, piše Bašić, vodeći čovjek tvrtke tada bio Mario Morpurgo, čiji su mnogi preci pokopani na splitskom Židovskom groblju.

Nije nemoguće, smatra autor „Splitskih povijesnih iskrica“, da je razlog tome bila ljutnja zbog nekadašnjeg "izgona" iz Splita.

Na koncu, tvrtku i podružnice u drugim zemljama preuzela je 1995. njemačka kompanija Eckes Ag koja ju je potom prodala jednom američkom investicijskom fondu. Uprava je ubrzo iz Trsta preseljena u Milano, otvarani su novi proizvodni pogoni, no tim je preuzimanjima tvrtka "Stock", zaključuje Bašić ovu priču, "prekinula one obiteljske korijene koji su je vezivali za Split kao njezino povijesno izvorište i ušla u globalizacijski vrtlog koji često zaboravlja prošlost".

"Otkriće" dropa

- Sve što je izgrađeno u Splitu, izgrađeno je na vinogradima od kojih danas nije ostalo gotovo ništa, kaže Bašić. Nekad su splitski težaci drop bacali, no nakon što ga je Morpurgo počeo otkupljivati kako bi od njega destilirao rakiju, "dropicu", i sami su slijedili njihov primjer, te počeli peći rakiju. Vinjak se, pak, pravi od destiliranog vina.

'Kuća Stock'

Emil Stock (rođen 3. kolovoza 1868., umro u Trstu 1951. godine), uspješni poduzetnik, građevinski inženjer, čovjek koji je utemeljio ovdašnju poroizvodnju cementa izgradivši tvornice u Majdanu i "Sv. Kaju", potječe iz bogate i ugledne židovske obitelji koja je u Split došla iz Trsta.

Godine 1903. Stockovi su kraj splitskog Đardina (u današnjoj Zagrebačkoj ulici) podigli prekrasnu kuću, zapravo palaču, čije je pročelje, piše Bašić, navodno oblikovano po uzoru na renesansnu palaču Vendramin u Veneciji. Kuću je poslije kupila obitelj dr. Dujmića, pa je i danas stariji Splićani nazivaju "kuća Dujmić", ali ima još i onih, navodi Bašić, koji je zovu 'kuća Stock'.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
zelimir_basic2-020816
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/propustena-prilika-split-je-mogao-biti-grad-koji-je-proslavio-kultni-stock-84-322387 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fdfc2a44a60e0c1a26a91182be2c0fd0f9783924 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Propu%C5%A1tena+prilika%3A+Split+je+mogao+biti+grad+koji+je+proslavio+kultni+%26%23039%3BStock+84%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fpropustena-prilika-split-je-mogao-biti-grad-koji-je-proslavio-kultni-stock-84-322387 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fpropustena-prilika-split-je-mogao-biti-grad-koji-je-proslavio-kultni-stock-84-322387 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tajne slavne kapljice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotTajne slavne kapljice

Propuštena prilika: Split je mogao biti grad koji je proslavio kultni 'Stock 84'

7. kolovoza 2016. - 23:49
zelimir_basic2-020816

Puno je trenutaka u vremenu od kraja 19. stoljeća do današnjih dana iz kojih bi se mogla početi pričati priča o splitskoj židovskoj obitelji Stock i njihovoj ulozi u kreiranju i lansiranju na tržište te davanju imena jednom od najslavnijih pića na svijetu – štoku.

Smjestimo taj trenutak u rane pedesete godine.

Puno se puta dječak Želimir Bašić uspinjao drvenim stepenicama koje su vodile u veliku dvoranu splitskog kina "Central"; tih pedesetih godina prošlog stoljeća, dok je široko rastvorenih dječjih očiju gledao vesterne s Jamesom Stuartom, komedije s Charliejem Chaplinom, Abbotom i Costellom, Johnnyja Weissmullera kao Tarzana, dječak očaran filmom nije znao da će prošlost zgrade u kojoj je otvoreno kino "Central" jednom biti predmet njegova zanimanja i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 12:25