StoryEditorOCM
ŽivotOSTAVITE JE ZA JUTRO

Evo zašto nipošto ne biste smjeli prije odlaska u krevet jesti bananu! Stručnjaci za spavanje otkrili ružnu nuspojavu

Piše Mozaik SD
16. siječnja 2024. - 22:43

Većinu mami kakav mali zalogajčić u večernjim satima pred odlazak na spavanje. Oni koji su trude jesti zdravo i u kasnijim satima izbjeći kaloričan obrok znaju pomisliti da bi neka voćkica mogla biti prihvatljivo rješenje. Možda banana?

Ne, nipošto.

Unatoč tome što su banane odlične za naše zdravlje, pune kalija i drugih dobrobiti za crijeva, stručnjaci za spavanje tvrde da njihova konzumacija neposredno prije odlaska na počinak može pridonijeti nemirnom noćnom snu, te čak izazvati i noćne more, prenosi HuffPost.

Unatoč tome što banana sadrži oko 27 mg magnezija, što je mineral koji pomaže ljudima da utonu u san, stručnjaci kažu da visoke razine melatonina u bananama ponekad mogu uzrokovati neugodne nemirne snove.

Banane osiguravaju do 26% dnevnog preporučenog unosa melatonina, no upravo te visoke razine neposredno prije spavanja mogu ugroziti miran san.

image
/Shutterstock


Stručnjaci iz Slumber Yarda upozoravaju da nemirni snovi mogu mučiti ljude koji već prirodno proizvode dovoljno melatonina ili uzimaju njegove suplemente.

Previše melatonina također može uzrokovati vrtoglavicu, glavobolju i uznemirenost.

Stručnjaci za spavanje kažu da jedenje voća koje sadrži melatonin navečer može uzrokovati osjećaj omamljenosti i sljedeći dan.

Ukratko, ostavite je za jutro.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 00:40