StoryEditorOCM
Zdravljemjere opreza

Ako vas boli želudac, ove namirnice će vam sigurno pomoći, a evo i hrane koju trebate izbjegavati

Piše MOZAIK SD
25. listopada 2023. - 13:58

Osim vrste hrane, vrlo je važna i učestalost uzimanja hrane, a ljudi sa želučanim problemima često izbjegavaju hranu jer ne znaju kako će im pasti. No, prema savjetima stručnjaka, izbjegavanje hrane može samo pogoršati želučane probleme, uzrokujući zatvor, proljev ili nadutost želuca i crijeva, piše kurir.rs.

Ako imate želučanih problema, liječnici preporučuju male, ali česte obroke odabranih namirnica. Banana, riža, jabuke i tost odavno su poznati kao siguran lijek za želučane tegobe u slučaju proljeva jer su blage i lako probavljive namirnice, a ujedno su i siguran način da u organizam unesete barem malo hranjivih tvari do problem probave je riješen.

Teško je generalizirati što biste točno trebali jesti jer to ovisi o problemu koji imate. Zato je vrlo korisno napraviti analize i saznati koje namirnice podnosite, a koje biste trebali izbjegavati.

Namirnice koje mogu pomoći kod želučanih problema

1. Kefir: Ovaj fermentirani mliječni napitak bogat je probioticima koji mogu pomoći u ravnoteži crijevnog mikrobioma. Također se pokazalo da kefir podržava zdravlje imunološkog sustava i borbu protiv virusnih infekcija.

2. Mrkva: Kuhana mrkva odličan je način za poboljšanje hranjivosti i okusa kada je vaš jelovnik ograničen. Kuhanje povrća poput mrkve ili špinata olakšava probavu, a odlično se dodaje u kajganu i domaće juhe.

3. Riža: Budući da ima malo vlakana, bijela riža je lako probavljiva, a njezin sadržaj škroba može pomoći kod proljeva.

4. Piletina: Čak i kada se osjećate loše, dobro je unijeti barem malo proteina u organizam, pa bi najbolji izbor bila piletina ili riba, koje su lakše probavljive, ali i lakše za pripremu od crvenog mesa.

5. Banane: Banane su odlične ako imate želučanih problema jer su lako probavljive i ne iritiraju želudac i gornji dio probavnog trakta. Voće bogato vlaknima, poput banana, ne samo da pomaže kod oporavka od proljeva, već i visoka razina vitamina B6 smanjuje nadutost uzrokovanu zadržavanjem tekućine u tijelu, a magnezij pomaže kod opuštanja mišića.

6. Jaja: izvori proteina s visokim udjelom masti poput prerađenog ili crvenog mesa i pržene hrane mogu uzrokovati refluks – osobito ako konzumirate velike količine ove hrane kasno navečer. Jaja su lakše probavljiva alternativa i jednostavan način da zadovoljite svoje potrebe za proteinima bez mogućnosti prejedanja.

7. Rajčice: Prebiotičke namirnice poput voća i povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki mogu pomoći dobrim crijevnim bakterijama u vašem gastrointestinalnom traktu. Poticanjem ove "mikrobiote" prebiotici jačaju crijevni imunitet i sprječavaju upale, proljeve i druge gastrointestinalne probleme. Stoga je najbolje u kući uvijek imati dovoljno rajčica, radiča, luka i šparoga.

8. Voda: Želučani problemi često su uzrokovani zatvorom, a čest uzrok zatvora je dehidracija. Stoga konzumacija nezaslađenih čajeva, gazirane vode i nekih gaziranih pića može pomoći u rješavanju problema zatvora. Kada je riječ o količini vode koju bi svatko od nas trebao unijeti, preporuka je 8 čaša dnevno.

9. Kava: ako znate da su vaši želučani problemi uzrokovani zatvorom, liječnici preporučuju da ujutro popijete šalicu kave jer su istraživanja pokazala da kofein i antioksidansi koji se nalaze u kavi mogu pomoći pravilnom funkcioniranju želuca i crijeva.. No, ako imate problema sa želučanom kiselinom, kava može izazvati refluks i mučninu pa ju je najbolje izbjegavati.

Hrana koju treba izbjegavati

Baš kao što neka hrana može pomoći kod želučanih tegoba, postoje i određene namirnice koje mogu pogoršati stanje. Izbjegavajte ove namirnice kada imate problema sa želucem:

Pržena hrana

Masna hrana

Začinjene hrane

Kisela hrana

Slatka/umjetno zaslađena hrana

Alkohol

Namirnice bogate vlaknima poput kelja, graha i kokica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2024 16:02