StoryEditorOCM
ŽivotDIGITALNI NOMAD

Amerikanac došao u Hrvatsku i zasad ne misli otići: ‘Zarađujem dovoljno za ugodan život, ima i skupljih lokacija‘

Piše Stella Zavišić/JL
4. siječnja 2024. - 10:56

Od početka pandemije porastao je broj digitalnih nomada – radnika koji putuju diljem svijeta jer mogu raditi s bilo koje lokacije na svijetu koja ima internetsku vezu.

Jedan od njih je Steve Tsentserensky, piše Jutarnji list, koji je svoju adresu u Clevelandu (Ohio) zamijenio hrvatskom adresom, odakle trenutno radi kao freelance pisac i video producent. Došao je u Hrvatsku kako bi se vidio s prijateljem, a onda se u siječnju 2019. zaljubio u Zagreb. Od kraja 2020. godine živi u Hrvatskoj i želi istražiti svaki njezin kutak, upoznati što više ljudi i uroniti u stvari koje čine Hrvatsku briljantnim mjestom za život, piše u njegovoj biografiji.

„Trenutno zarađujem 4500 dolara mjesečno. Srećom, to je dovoljno za ugodan život u Hrvatskoj gdje potrošim oko 1700 dolara mjesečno. Ali, bila bi to druga priča da živim na Bermudskim otocima gdje su stvari puno skuplje“, napisao je za CNBC.

Otkrio je da kad je došao u Hrvatsku nije imao ustaljenu jutarnju rutinu za koju smatra da bi mu pomogla da mu se dani čine organiziranijim, pa ju je kreirao.

„Moja rutina sada uključuje kuhanje kave i čitanje ujutro, tišina me mentalno pripremi za dan. Također, vodim kalendar, imam određene sate kad radim i redovno pronalazim vremena za vježbanje.“

Svoj trenutni stan Steve je pronašao na Njuškalu, ali je Amerikancima savjetovao i na kojim još stranicama mogu pronaći smještaj u Hrvatskoj.

„U Hrvatskoj digitalni nomadi mogu koristi stranice poput DNAStay, Trawerk i GoingRemotly.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:28