StoryEditorOCM
ZdravljeSVE ZA ZDRAVLJE

Znate li koje namirnice najučinkovitije sprečavaju upale u tijelu, a mnogi od nas ih prerijetko jedu?

Piše Suzana Ciboci/Živim
15. studenog 2023. - 18:12

Masne naslage oko trbuha, umor, povišen šećer, iritacija očiju, dermatitis i akne neki su od vidljivih znakova da negdje tinja upala. Neke namirnice potiču upalu, a među njima su šećer, pšenica, crveno meso i visokoprerađena hrana, stoga ih treba konzumirati samo umjereno. Umjesto njih radije odaberite povrće, voće te određeno bilje i začine koji pomažu u smanjenju upale u tijelu, piše Živim.

Evo osam skupina namirnica koje najbolje djeluju.

Zeleno lisnato povrće

Bilo da se radi o špinatu, blitvi ili kelju, s vitaminima, mineralima i antioksidansima, zeleno povrće najsnažnija je protuupalna namirnica.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Bobičasto voće

Jagode su prava superhrana, borovnice također. Svojim antioksidansima premoćno se bore protiv upale. Općenito, što je voće intenzivnije boje, to će vas bolje zaštititi od upale.

image
Joško Šupić/Cropix

Naranče i limuni

Agrumi su prave vitaminske bombe i jačaju imunosni sustav. Tako štite ne samo od prehlade nego i od upalnih bolesti.

Mahunarke

Grah, leća i grašak sadrže vlakna koja mogu smiriti upalu. Vlakna su nam nužna u prevenciji mnogih bolesti, uključujući kardiovaskularne i rak.

Maslinovo ulje

Najbolje je koristiti hladno prešano ulje. Možete ga konzumirati svaki dan jer maslinovo ulje ne samo da sadrži antioksidanse već može i usporiti djelovanje enzima koji pogoršavaju upalu.

image
Shutterstock

Jogurt i kiseli kupus

Probiotička hrana poput jogurta ili kiselog kupusa pomaže da crijevna lora ostane jaka i zdrava. Mnogi još uvijek nisu svjesni koliko su zdrava crijeva važna za opće zdravlje, ali treba znati da se 80 posto naših imunosnih stanica nalazi upravo u crijevima.

Srdele, skuša i losos

Omega-3 masne kiseline iz masne i plave ribe snižavaju razinu upale i mogu ublažiti tihu upalu, koja je vjesnik ozbiljnijih bolesti. Preporučuju se dvije do tri porcije ribe tjedno.

Bademi i orašasti plodovi

Bademi sadrže obilje vitamina E i folne kiseline, a brazilski oraščić jedini je pouzdani biljni izvor selena. Orasi pak sadrže savršenu kombinaciju omega-3 i omega-6 masnih kiselina i štite krvne žile od upale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. studeni 2024 01:54