StoryEditorOCM
ZdravljeZdrave prehrambene navike

Voće koje krije tajnu dobre probave

Piše prof. dr. sc. Verica Dragović-Uzelac
25. svibnja 2016. - 17:06

Probavu možemo definirati kao niz procesa kojima se hrana koju konzumiramo razgrađuje na manje gradivne jedinice koje se transportiraju krvnim i limfnim tokom do tkiva i organa. Probavom nastaju mikronutrijenti te se organizmu osigurava energija koja nastaje razgradnjom energetskih hranjivih sastojaka, a važno je istaknuti i da je probava vrlo važna za cjelokupno zdravlje organizma. Nastali mikronutrijenti i energija važni su za normalno odvijanje funkcija organizma te za njegovu izgradnju. Važnu ulogu u probavi imaju enzimi, a razlikujemo engodene enzime, koji se sintetiziraju u organizmu, te egzogene enzime, koje u organizam unosimo hranom.

Enzimi sudjeluju u složenim biokemijskim reakcijama kao što su razgradnja proteina, masnoća i ugljikohidrata koje u organizam unosimo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. studeni 2024 03:37