StoryEditorOCM
Zdravljesmanjenje koštane mase

Simptomi osteoporoze često su neprimjetni sve do prvoga prijeloma kosti, stručnjaci otkrivaju tko je u rizičnoj skupini i kako spriječiti razvoj bolesti

Piše PSD
19. travnja 2022. - 14:50
Nutricionist će vas podučiti primjerenoj prehrani, a kinezioterapeut podučiti o primjerenoj tjelesnoj aktivnosti. Pokazna vježba zadarske Udruge za osteoporozu  Jure Mišković/Cropix

Mlađim ljudima osteoporoza je možda nepoznat pojam, ali osobe koje uđu u zrelije godine ipka su upoznate s opasnošću ne toliko razvikane bolesti.

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest koju karakterizira smanjenje koštane mase. Budući da su simptomi osteoporoze neprimjetni često sve do prvog prijeloma kosti, potrebno je na vrijeme doći na pregled stanja koštanog sustava.

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest koju karakterizira smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektonika koštanog tkiva, s posljedičnom krhosti i povećanim rizikom za prijelom kosti. Prema brojnim epidemiološkim istraživanjima zaključuje se da će 50 posto žena i 20 posto muškaraca u dobi iznad 50 godina doživjeti barem jedan osteoporotični prijelom.

Osobe koje su doživjele...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:34