StoryEditorOCM
ZdravljePAŽLJIVO

Puno proizvoda koje svakodnevno koristimo i čije otisnute datume zanemarujemo mogu biti štetniji nego što mislite

Piše Petra Sokić/Živim
27. svibnja 2024. - 07:31

‘Ma neće mi biti ništa, okus je okej, miris je okej‘ -, ovako ja pokušavam opravdati svoje jedenje hrane kojoj je istekao rok trajanja jer mi je žao bacati... i znam da nisam jedina. Ali što ako je bacanje u tom trenutku uistinu jedina ispravna opcija?

Na proizvodima gotovo uvijek piše nekakav datum za koji će većina pomisliti da je datum isteka roka trajanja, a često to nije, piše Živim.

Rok upotrebe - zadnji datum do kojega je proizvod na vrhuncu kvalitete

Najbolje iskoristiti do - zadnji datum do kojega je okus i miris najbolji

Pakirano na datum - dan i datum na koji je proizvod zapakiran

Datum isteka roka trajanja - datum na koji proizvod prestaje biti siguran za konzumaciju

U Americi proizvođačima čak nije ni obveza otiskivati datume na proizvode dok je situacija u Europi malo drugačija. U EU proizvođači su obvezani otisnuti bar neku formu datuma na njihovom proizvodu, te od američkih pet formi datuma, kod nas mogu birati između dvije – datum isteka roka trajanja i rok upotrebe.

Unatoč tomu, mnogi i dalje biraju te datume ignorirati i više vjerovati svom njuhu, a kod ovih par proizvoda to je možda i najgora stvar koju možete napraviti jer naš njuh, nažalost, nije sveznajući.

image
Shutterstock

Bacite ih nakon isteka roka trajanja!

Prva, malo i neočekivana stvar, su umaci i namazi u staklenkama. Unatoč što su u staklu i spremljeni na hladom i mračnom i dalje se kvare! Čim ih prvi put otvorite bakterije se ušuljaju unutra, a nakon nekoliko korištenja leglo se samo povećava. Zato je bitno poštivati otisnute datume. Hrana u staklenkama ima dugo trajanje, tako da vam ne bi trebao biti problem baciti nešto poput kečapa koji šest mjeseci može stajati u frižideru...

Hladno prešani sokovi su nekima oličenje zdravlja, što i jesu, ali treba se paziti. Sokovi koje kupujemo u trgovinama su maksimalno prerađeni kako bi se ubile sve štetne bakterije te im to omogućuje jako dug rok trajanja. To s prirodnim hladno prešanim sokovima nije tako, oni su neprerađeni te ih to čini sklonijima nakupljanju štetnih bakterija. Iskoristite ih u što kraćem mogućem roku nakon kupnje.

Delikatesno meso ili naresci također su se našli na ovoj listi, što nije iznenađujuće. Preporučuje se svježe narezane delikatese potrošiti u roku od tri do pet dana te ne kupovati više nego što u tom periodu možete pojesti. Ako kupujete već narezane delikatese koje su zatvorenje pakiranjem, one mogu stajati dosta duže ako nisu otvorene, ali čim se otvore situacija je ista kao i sa svježe narezanim, tri do pet dana, piše Živim.

Zeleno lisnato povrće i bobičasto voće može stajati od tri do tjedan dana ovisno o voću i povrću, ali vam za prepoznavanje njihove pokvarenosti ne trebaju datumi. Za ovo vam je, samo ovaj put, dovoljno osjetilo vida. Ako vidite da je list povrća osušen i taman, bacite. Ako vidite da su vam bobice gnjecave i tamne, bacite. A ako vidite da ih nećete uspjeti pojesti prije nego što se pokvare, uvijek ih možete zamrznuti za kasnije.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 17:54