StoryEditorOCM
ZdravljeNIJE DOBRO

Poznata splitska liječnica otkrila nam je tešku posljedicu epidemije, simptomi najčešći u mlađih ljudi: ‘Zabrinjavajuće‘

Piše Ljubica Vuko
17. ožujka 2024. - 11:39

Jeste li izloženi buci, a da više ne možete to izdržati? Ili možda uživate u glazbi u jako ozvučenom prostoru, a da niste svjesni koliko vam je zdravlje ugroženo?

O tome kako buka utječe na zdravlje, te o slušnim smetnjama i vrtoglavicama kao posljedicama COVID-a razgovarali smo s prim. doc. dr. sc. Marisom Klančnik, koja je otorinolaringolog i subspecijalist iz audiologije na Klinici za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata u KBC-u Split.

- Nažalost, buka je svugdje oko nas i teško je možemo izbjeći, a neugodno bi nas iznenadili rezultati mjerenja razine buke na mjestima koje smatramo tihima. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije buka je iza onečišćenja zraka drugi najčešći zagađivač okoliša i uzročnik ozbiljnih zdravstvenih problema. Buka izazvana prometom šteti zdravlju svake treće osobe u Europi, a svaki peti stanovnik je izložen povišenoj razini buke koja može imati značajan utjecaj na ljudsko zdravlje. Više od 100 milijuna ljudi izloženo je dnevnoj i noćnoj buci čija razina prelazi preporučene razine buke od strane Svjetske zdravstvene organizacije – kazuje dr. Marisa Klančnik na početku našeg razgovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:35