StoryEditorOCM
ZdravljeKREVETOM DO LINIJE

Nije samo piva kriva; i nedostatan san dovodi do pojave pivskog trbuha, evo koliko bi sati trebali spavati

Piše MOZAIK SD
4. listopada 2023. - 17:25

Ako želite zadržati željenu težinu ili jednostavno smanjiti salo u donjem dijelu trbuha, nije dovoljno samo uskratiti si slatkiše i napraviti pedesetak trbušnjaka. Uz sve navedeno, trebali biste spavati barem oko osam sati svake noći.

image

r

/Shutterstock

Nova studija objavljena u časopisu "Sleep Medicine" istraživala je vezu između nedostatka sna i tzv. visceralne masti (masti koja se nakuplja u području trbuha i oko vitalnih organa) koja je povezana s metaboličkim bolestima i inzulinskom rezistencijom, piše Mondo.

Kako bi se spriječio nastanak tzv “pivskog” trbuha, cilj je spavati najmanje sedam sati noću, a istraživanja su pokazala da jedan sat manje dnevnog sna može povećati masu visceralnog masnog tkiva za oko 12 grama. Najnovije istraživanje uključuje podatke više od 5100 odraslih osoba u dobi od 18 do 59 godina koje su odgovorile na US National Health and Nutrition Examination Survey tijekom razdoblja od 10 godina. Ispitanici su obično spavali oko sedam sati svake noći, a prosječno su bili stari oko 37 godina.

Svaka peta osoba u Hrvatskoj je pretila, a svaka treća je na pragu pretilosti. Izvješće Svjetskog atlasa pretilosti za 2023. procjenjuje da će više od polovice svijeta imati prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilo do 2035. godine. Stres i loše životne navike kao što su loša prehrana ili neaktivnost, visceralna mast predstavlja posebnu opasnost za tijelo jer može dovesti do dijabetesa tipa 2, bolesti srca, moždanog udara, raka dojke, Alzheimerove bolesti i drugih, prenosi Mondo.

image
/Shutterstock

Cilj je spavati sedam do osam sati noću, a novo istraživanje pokazuje da jedan sat manje dnevnog sna može rezultirati ukupnim povećanjem mase visceralnog masnog tkiva od oko 12 grama. Čini se da korist od sna nestaje oko osam sati.

"Trajanje sna negativno je povezano s nakupljanjem visceralne masne mase tijekom odrasle dobi, s mogućim nikakvim prednostima osim osam sati sna dnevno", napisao je međunarodni tim znanstvenika, napominjući da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdili njihovi nalazi.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 10:05