StoryEditorOCM
Zdravljeriječi stručnjaka

Liječnica tvrdi da ovu hranu nikada neće jesti, iako za nju svi misle da je zdrava: ‘Ma kakvi, to je puno aditiva...‘

Piše MOZAIK SD
24. rujna 2023. - 07:30

Stručnjakinja za zdravlje probavnog trakta iz medicinskog centra Tufts, doktorica Harmony Allison, ističe kako izbjegava proteinske pločice, popularan izbor među ljubiteljima odlaska u teretanu. Razlog? One često sadrže obilje obrađenih sastojaka i aditiva čija stvarna korist ostaje upitna, piše N1.

Umjesto toga, doktorica Allison preporučuje prirodne izvore proteina poput orašastih plodova, sjemenki bundeve i maslaca od kikirikija. Njezin savjet naglašava važnost biranja prirodnijih alternativa.

Iako mnogi od nas vode računa o unosu proteina u prehrani, British Heart Foundation (BHF) ukazuje na činjenicu da većina ljudi konzumira više proteina nego što je stvarno potrebno. Upravo zbog toga BHF naglašava važnost pažljivog biranja kvalitetnih izvora proteina i praćenja sastojaka u prehrambenim proizvodima. Unatoč tome, hrana bogata proteinima može pružiti osjećaj sitosti, što je korisno kod kontroliranja tjelesne težine.

image
unsplash

Važno je napomenuti da visok unos proteina nije uvijek sinonim za zdravlje. Proteinske pločice, neke od njih, mogu sadržavati visok broj kalorija i dodanog šećera, dok druge mogu biti bogate mastima zbog prisutnosti orašastih plodova. Healthline upozorava da prekomjeran unos proteina obično nema koristi za zdravlje prosječne osobe i u nekim slučajevima može biti štetan.

Prema NHS-u, potreba za proteinima varira s dobi i zdravstvenim stanjem, pa se preporučuje u svakom obroku barem četvrtinu tanjura ispuniti proteinskom hranom, uključujući meso, ribu, jaja i perad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 19:09