Nismo sigurni zašto se ova torta naziva sladoled torta, jer u njoj nema sladoleda niti su u njenu pripremu uključeni aparat za sladoled i zamrzivač, ali eto, to joj je ime. Puno važnije od naziva je to što je riječ o torti nježnog, prozračnog biskvita i bogate kuhane kreme okusa vanilije, ma znate one torte kakve svi vole, osobito dok su djeca.
Baš takvu tortu, i to baš lijepo ukrašenu, predstavila je Tamara s Instagram profila Tamara domaći recepti, a nama je dopustila da ga podijelimo s čitateljima Slobodne Dalmacije. Imate li uskoro na rasporedu kakav rođendan, osobito ako je riječ o dječjem, upravo ste pronašli recept koji vam treba.
Sladoled torta
Sastojci:
Biskvit:
12 bjelanjaka
12 žlica šećera
12 žlica brašna
1/2 praška za pecivo
Krema:
12 žumanjka
200 g šećera
1 puding od vanilije
1 žlica gustina
200 g maslaca ili margarina
500 ml mlijeka
Dodatno:
300 ml mlijeka (za natapanje kora)
slatko vrhnje (za premazati tortu)
Priprema:
Izmutite bjelanjke sa šećerom pa im postupno dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te sve izmiješajte mikserom na najnižoj brzini
Pecite u plitkom, širokom limu na papiru za pečenje, na 180 stupnjeva, oko 20 minuta.
Pečenu vruću koru odlijepite od papira, prerežite na 3 dijela i prelijte mlijekom.
Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom pa dodajte gustin i puding koji ste prije toga razmutili sa 100 ml hladnog mlijeka.
Ostatak mlijeka (400 ml) zakuhajte pa lagano ulijte pripremljenu smjesu u njega te kuhajtei dok se krema ne zgusne.
Kuhanu kremu pokrijte prianjajućom folijom, kada se ohladi dodajte joj izmiksani maslac pa promiješajte mikserom.
Kremu podijelitie na 3 dijela, nadjenite i premažite šlagom i dobro ohladite prije posluživanja.
Napomena: premda sam kremu podijelila na 3 jednaka dijela, gornji sloj kreme izgleda tanko jer sam njime premazala cijelu tortu (nakon čega sam ju premazala šlagom).