Treba li vam dobar recept za slasticu bez brašna, a niste baš raspoloženi za sastojke za koje nikad niste čuli, onda je prava stvar za vas čuvena torta Capri. Specijalitet s mondenog talijanskog otoka uživa svjetsku slavu, a uz njega se veže čak nekoliko legendi...
Prema jednoj od njih, torta caprese nastala je kada napuljska kraljica, rodom Austrijanka, zatražila od dvorskog slastičara da joj ispeče Sacher tortu, a ovaj se, u nedostatku recepta za tu bečku gulozariju, bacio na improviziranje rezultat kojega je slastica o kojoj vam upravo pišemo.
Prema drugoj, torta je sasvim slučajno nastala negdje 1920-ih, kada je slastičar koji je po želji nekog turista krenuo ispeći tortu s mljevenim bademima zaboravio dodati brašno. U ekstremnijoj verziji legende, "neki turist" je bio nitko drugi do mafijaš Al Capone a smeteni kuhar nije bio zaboravan nego nasmrt preplašen.
Spomenute legende dovele su do toga da se ovu tortu naziva "uno dei pasticci più fortunati della storia" ( "jedna od najsretnijih pogrešaka u povijesti"). A nakon što smo je probali, moramo vam priznati da ima nešto u toj tvrdnji...
Torta Caprese
Sastojci:
300 g badema
250 g tamne čokolade
200 g maslaca
180 g šećera
šećer u prahu za dekoraciju
Priprema:
Bademe blanširajte, ogulite i sameljite.
Čokoladu i maslac otopite na pari.
Žumanjke miksajte sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla, glatka i kremasta. Pomiješajte smjesu čokolade i maslaca sa smjesom žumanjaka i šećera.
Dodajte mljevene bademe pa pomiješajte žlicom.
Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg pa ga oprezno kuhinjskom špatulom umiješajte u tijesto. Smjesu potom izlijte u kalup za torte premazan maslacem.
Pecite tortu oko 25 minuta na 180 stupnjeva Celzija, pustite je da se ohladi pa je izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.