Kuglof je idealna blagdanska slastica – ne samo što lijepo izgleda, nego je savršen za iskoristiti višak orašastih plodova, kandiranog i suhog voća i glazure preostalih od izrade drugih slastica. Nudimo vam fantastičan recept splitske chefice Jolande Vitaljić (koju možete - i trebate! - pratiti na ovom Instagram profilu), poseban po tome što je bezglutenski, a mirisan, mekan i sočan baš kako i treba biti.
Kuglof s bademom i narančom
Sastojci:
2 velike naranče (ukupno oko pola kg)
4 jaja
1 prašak za pecivo
200 g mljevenih badema (ne moraju biti skoz fino kao brašno)
50 g šećera
50 g muscovado ili sličnog smeđeg šećera
50 g kakaa u prahu
Priprema:
Cijele naranče kuhajte u vodi 20-ak minuta. Po mogućnosti koristite one bez sjemenki, kako biste ih cijele mogli staviti u sjeckalicu i samljeti u pire. U protivnom ih očistite od sjemenki prije nego ih sameljete.
Ostavite mljevene naranče da se malo ohlade, a za to vrijeme pomiješajte ostale sastojke: najprije šećer i jaja, zatim im dodajte kakao te potom prašak za pecivo i mljevene bademe. Na kraju umiješajte pire od naranče.
Prebacite smjesu u kalup za kuglof (ako nije silikonski, najprije ga nauljite i pobrašnite) pa je pecite 40-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Provjerite čačkalicom je li pečeno, a za vađenje je najvažnije da mu date malo vremena da se ohladi i stisne, oko 20 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....