U podljednje vrijeme gdje god pogledamo vidimo recepte za fritule. Te s jogurtom, te s jabukom, te s praškom za pecivo, te s krumpirom... Ima ih zaista i više nego je potrebno, a koliko je koji uspješan, u to uopće nećemo ulaziti. Međutim, ako vam treba provjeren i pouzdan recept, onako pravi starinski, puno puta isproban, e onda ste dobro kliknuli.
Nudimo vam recept za fritule koji nam je dala Anka Slišković, prava meštrovica za domaću spizu koju možete pratiti na Instagramu. Anka je nadaleko poznata po svojoj vještini pripreme slastica, a ovaj je recept po njenom mišljenju najbolji. Dobila ga je od svoje svekrve i sudeći po fotografiji fritula, zaista ga vrijedi sačuvati.
Fritule po starinski
Sastojci:
500 g brašna
25 g kvasca
2 cila jaja
50 g suvih grožđica(prethodno umočite u rum)
2 dl mlika
0,5 dl rakije
1 žlica maslinovog ulja
2 žlice cukra
malo soli
1 vanilin šećer
korica od naranče ili limuna
cukar u prahu za posipanje
ulje za prženje
Priprema:
Posudu s malo mlakog mlika rastopiti kvasac uz dodatak 1 žlice cukra 1 žličicu brašna staviti na toplo da se digne.
U posudu staviti prosijano brašno, razmućena jaja, suvice, rakiju, maslinovo ulje, mliko i ribane korice od limuna ili naranče.
Na kraju dodati kvasac, te od svega umisit tisto i pustiti ga da se diže na toplom.
Kako bi vam fritule imale lipi oblik, tisto uzimajte rukom, stisnite šaku i žličicu kojom uzimate tisto koje je ostalo na vrhu ruke svaki put prethodno uronite u ulje koje ste stavili u jednu prikladnu posudicu.
Tople ih pospite cukron u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....