StoryEditorOCM
SlatkoPUNJENA POSLASTICA

Dubai fritule? Zaboravite ih! Kristina peče creme fritulee, dala nam je recept, prava je bomba, kremaste su i hrskave

Piše T. S. M.
9. prosinca 2024. - 10:16

Ma kakve crne Dubai fritule po 12 eura? Potpuna besmislica. Ispecite obične, starinske ( nemate li recept, naći ćete ih nekoliko u nastavku teksta), a ako ste baš zapeli isprobati nešto novo i neviđeno, evo vam ideja i recept.

Ispecite fritule punjene kremom i umočene u rastopljeni šećer. Creme fritulee, kako ih naziva Kristina Štriga na čijem smo ih Instagramu vidjeli. Kristina nam je dopustila da s vama podijelimo recept, pa nemojmo duljiti. Evo vam ga, nakon njega slijedi video, a nakon videa par linkova na recepte za klasične fritule, ako vas kojim slučajem, u što sumnjamo, Kristinine fritule ne oduševe koliko i nas.

image
Privatni album

Creme fritulee

Sastojci:

Fritule

200 g glatkog brašna
1 žličica vinskog kamena ili praška za pecivo
½ žličice soli
1 vrećica bourbon vanilija šećera
korica limuna ili naranče
2 žlice ruma
180 ml tekućeg jogurta
1 veće jaje
2 l suncokretovog ulja, za prženje

Nadjev:

2 žumanjaka
15 g gustina
40 g vanilin šećera
220 ml mlijeka
20 g maslaca
1 žličica bourbon vanilija paste

Karamela:

150 g šećera
40 ml vode

Priprema:

U zdjelici pomiješajte žumanjke, gustin i šećer. Dodajte 80 ml mlijeka i miješajte dok ne razbijete sve grudice. U loncu zakuhajte ostatak mlijeka do vrenja. Smanjite vatru i uz miješanje ulijte smjesu sa žumanjcima. Kuhajte uz miješanje dok se krema ne zgusne, oko 5 minuta.

Maknite kremu s vatre, dodajte maslac i burbon vaniliju. Promiješajte i prebacite u zdjelicu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi.

Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. U manjoj zdjeli prosijte brašno, sol i vinski kamen.

U drugoj zdjeli umutite jogurt, jaje, šećer, rum i koricu limuna. Dodajte suhe sastojke i sjedinite pjenjačom. Ne trebate previše miješati, ok je ako ostane nekoliko grudica.

Provjerite da li vam je ulje dovoljno zagrijano (na temperaturu od 170-175 C) tako da umočite vrh kuhače u ulje. Ako se po stijenci kuhače pojave mali mjehurići možete ubacivati smjesu. Ja uvijek ubacim jednu fritulu i ako se odmah počne pržiti nastavim s ostatkom, a ako pluta bez prženja pričekam.

Žlicom vadite smjesu (radite veće fritule) i ubacujte fritule u ulje. Pržite na umjerenoj vatri 4-6 minuta (do zlatno smeđe boje) uz povremeno miješanje. Pečene fritule vadite u sito kako bi se iscijedio višak masnoće i ostavite par minuta da se ohlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 10:42