StoryEditorOCM
SlatkoBienenstich

Pčelinji ubod, kolač koji su nekoć svi pekli: Marija nas je podsjetila na fenomenalnu slasticu i otkrila nam svoj recept

Piše T. S. M.
30. listopada 2024. - 08:10

Kolač po imenu Bienenstich (pčelinji ubod) dobro je poznat ljubiteljima tradicionalnih slastica. Kolač je to koji se pekao diljem Europe, a osbito je bio popularan na području nekadašnje Austro-Ugarske. Uz nastanak mu se vežu legende, pisali smo vam već o tome, zgodna je priča pa je se ovdje možete podsjetiti, a na ovaj lijep i ukusan kolač nas je podsjetila Marija Herjavić Jerkić, koju možete pratiti na Instagramu.

image
Privatni album

Poslala nam je predivan recept za ovu intrigantnu slasticu pa vam ga sa zadovoljstvom prenosimo, a u nastavku ćete pronaći i video. 

image
Privatni album

Bienenstich (Pčelinji ubod)

Sastojci:

Tijesto:

500 g glatkog brašna
200 ml mlakog mlijeka
80 g omekšalog maslaca
80 g šećera
2 jaja
1 suhi kvasac
malo soli
korica limuna

Nadjev:

100 g maslaca
200 g šećera
200 g badema u listićima
malo mlijeka

Krema:

2 pudinga od vanilije
500 ml mlijeka
100 g šećera
150-200 g maslaca

Priprema:

Sve sastojke za tijesto umijesite i pustite ga da se digne, po mogućnosti dva puta. Tijesto će bolje uspjeti ako su svi sastojci sobne temperature ili topli, a da bi se postupak dizanja ubrzao, pokrivenu zdjelu s tijestom ubacite u pećnicu ugrijanu na 50 stupnjeva Celzija.

Nakon što se diglo, tijesto razvaljajte u željeni oblik na nekih 1.5 cm debljine, pokrijte ga i pustite da se digne dok pripremate nadjev (ja sam koristila kalup za torte promjera 28 cm i iskoristila sam oko 2/3 tijesta).

Za nadjev kuhajte sve sastojke osim badema  na laganoj vatri, a kad se smjesa malo zgusne i postane glatka dodajte bademe, promiješajte i rasporedite ga preko tijesta, pažljivo da se ne spusti (jer se u međuvremenu trebao dići). Pecite na 180 stupnjeva 25-30 minuta. Pečeni kolač oprezno izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.

Za to vrijeme pripremite kremu. Puding i šećer rastopite u malo mlijeka, ostatak mlijeka zakuhajte, dodajte mu smjesu s pudingom pa ga skuhajte prema uputama na pakiranju. U vrući puding dodajte maslac i dobro promiješajte pa kremu prekrijte folijom i pustite je da se ohladi, a zatim je izmiksajte.

Kolač horizontalno prerežite i nadjenite kremom od vanilije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 11:08