Svi pričaju o punjenim paprikama, vesele se otvaranju sezone, a nama se po glavi mota jedno drugo jelo. Punjene tikvice. Ali ne bilo kakve.
Ove se tikvice ne kuhaju nego se peku, a punjene su osobitom vrstom nadjeva, koji im daje jako lijep okus i sočnost - riječ je o nadjevu od mortadele i starog kruha. Zvuči neobično, ali je odlično.
Kušajte ovaj stari talijanski recept, mogao bi vam postati omiljeni.
Tikvice punjene kruhom i mortadelom
4 tikvice
100 g kruha
100 g mortadele
200 g mlijeka
2 žlice pecorina
1 jaje
1 režanj češnjaka
1 žlica nasjeckanog peršina
krušne mrvice za posipanje
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Grubo usitnite kruh pa ga stavite u zdjelu i prelijte mlakim mlijekom. Ostavite da se kruh namače oko pola sata.
Tikvice prerežite po dužini na pola pa ih izdubite žlicom, a pulpu pirjajte nekoliko minuta na žlici ulja i uz dodatak soli.
Kruh ocijedite, dodajte mu protisnuti režanj češnjaka, jaje, pecorino sir, nasjeckani peršin, mortadelu i ispirjanu pulpu pa sve dobro izmiješajte.
Tikvice stavite u lim za pečenje, pospite ih solju i napunite te ih pospite krušnim mrvicama i prelijte s malo ulja.
Pecite tikvice 35-40 minuta na 180 stupnjeva Celzija.