U sezoni tikvica uvijek je dobro pri ruci imati par komada jer kad nemate pojma što pripremiti za jelo, tikvice će vam pružiti bezbroj mogućnosti.
Jedna od takvih je slana torta od tikvica za koju vam, pored tikvica, trebaju još samo jaja i sir. Odlučite li se za feta sir, četvrti sastojak - sol - vam neće trebati, ali naš vam je savjet da fetu iskombinirate s mozzarellom ili sličnim sirom koij se lijepo topi.
Sve što trebate napraviti je naribati tikvice pa ih pomiješati s prethodno lagano istučenim jajima te u sve to nadrobiti feta sir. Smjesu potom treba prebaciti u prikladan kalup, prethodno premazan uljem ili obložen papirom za pečenje i zatim zapeći u pećnici.
Za najbolji uspjeh jedna stvar je ključna: tikvice, nakon što ste ih naribali, morate ostaviti da odstoje kako bi poustile vodu. U protivnom, jelo će vam biti gnjecavo i sirovo u sredini.
Slana torta od tikvice
Sastojci:
400 g tikvica
150 g feta
4 jaja
Priprema:
Naribajte tikvice i ostavite ih da odstoje barem 20 minuta kako bi pustile suvišnu tekućinu. Dobro ih ocijedite pa ih pomiješajte s lagano razmućenim jajima pa u smjesu izmrvite feta sir.
Volite li pikantnije, tikvicama dodajte malo soli, po želji i papra ili drugih začina, a ako želite da se sir lijepo rasteže, jednu trećinu fete zamijenite goudom, mozzarellom ili sličnim sirom.
Prebacite smjesu u uski kalup pa na 190 stupnjeva Celzija oko pola sata, odnosno dok se površina lijepo ne zapeče.