Žgancima se obično naziva ono što mi u Dalmaciji zovemo purom ili palentom, no postoji još jedna, specifična vrsta žganaca za koju mi ovdje dolje najčešće nismo ni čuli. Slično kao i pura, u prošlosti je spašavalo od gladi, a riječ je o jelu od krumpira, brašna, soli i začina po želji.
Ovo jednostavno starinsko jelo nosi naziv bijeli žganci, a na njega nas je podsjetila Antonia Jagodić koju pratimo na Instagramu. Na svom je profilu objavila je recept za bijele žgance i otkrila kako ih je njena baka zimi pripremala djeci kad su dolazila iz škole.
Nama se recept baš svidio pa smo zamolili Antoniju dopuštenje da ga podijelimo s našim čitateljima. Neka vam se nađe pri ruci kad se zaželite nečega što se lako priprema, a lijepo grije.
Bijeli žganci
Sastojci:
500 g krumpira
250 g brašna (oštro)
sol i začini
slanina po želji
Priprema:
Krumpire ogulite, narežite i skuhajte u slanoj vodi.
Krumpir je gotov kada se raskuha, zatim ga ocijedite, zgnječite u malo vode u kojoj se kuhao kao da radite pire.
Umiješajte oštro brašno u zgnječeni krumpir i miješajte na laganoj vatri 10 do 15 minuta do željene gustoće.
U tavi prepržite slaninu.
Žlicom vadite bijele žgance i pospite ih preprženom slaninom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....