Treba li vam ideja za pripremu jela koje će vas lijepo zagrijati i zasititi, nudimo vam jedan starinski recept. Riječ je o jelu koje je nekoć bilo jako popularno na cijelom području bivše države, a može se pripremati sa svježim ili suhim mesom.
Poteklo je iz siromaške kužine kao zgodan način za nahraniti puno gladnih usta i osigurati objed za dan unaprijed, kako se na pripremu hrane ne bi trošilo vrijeme koje se može i bolje utrošiti.
Velika mu je prednost što stajanjem nimalo ne gubi na kvaliteti, štoviše, postaje još ukusnije pa se zaista isplati napraviti veću količinu i biti miran par dana.
Osnovni sastojci jela su kiseli kupus, luk i meso, najčešće svinjetina, u BiH junetina i janjetina, često i perad te ponekad suhomesnati proizvodi poput pečenice, pancete, suhih rebaraca i kobasica, a tim osnovnim sastojcima mogu se dodati još i mrkva, poriluk, češnjak, umak od rajčice te začini poput mljevene paprike, papra i lovora.
Recepta koji vam predlažemo ne morate se slijepo držati, shvatite ga samo kao predložak, a prilikom posluživanja vodite se svojim ukusom i načinom prehrane kojeg se držite - birajte između klasičnog priloga, odnosno pirea od krumpira, i zdravijih varijanti poput kuhanog prosa, integralne riže i kruha od cjelovitih žitarica.
Podvarak sa svinjskim bržolama
Sastojci:
1 kg rezanog kiselog kupusa
400 g svinjskih bržola
2 žlice masti
1 žlica mljevene paprike
1 žličica ružmarina ili timijana (po želji)
1 luk
1 mrkva
sol, papar
Priprema:
Začinite bržole solju i paprom pa ih kratko prepecite s obje strane na zagrijanoj masti. Maknite ih sa strane pa na istoj masnoći prodinstajte nasjeckani luk i sitno nasjeckanu ili krupno naribanu mrkvu. Kad luk postane staklast, dodajte kiseli kupus i začine pa kratko pirjajte da se sve dobro prožme.
Prebacite u odgovarajuću posudu, dio mesa stavite između kupusa, dio na vrh pa pokrijte folijom ili poklopcem te sve prebacite pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite oko sat i pol vremena poklopljeno, a zatim još dvadesetak minuta otklopljeno. Ako je potrebno, kad maknete poklopac stavite još malo tople vode.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....