stdClass Object ( [id] => 1315250 [title] => Riblja juha, likarija i delicija: ovi će vas stoljetni recepti uvjeriti da je nezasluženo smatrate bolesničkom spizom! [alias] => riblja-juha-likarija-i-delicija-ovi-ce-vas-stoljetni-recepti-uvjeriti-da-je-nezasluzeno-smatrate-bolesnickom-spizom [catid] => 484 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Riblja juha je zaista posebno jelo, bez obzira što misle oni koji frkću na njen spomen. Jelo je to koje je istovremeno lagano i krepko, a za to što neki uz njega vežu asocijacije "bolesničke spize" nije kriva riblja juha nego onaj tko ju kuha - zna li dobar recept, svi će mu se vraćati po repete.

A ribljih juha na svijetu ima koliko vam srce poželi i da ih sad počnete isprobavali, trebalo bi vam barem do Božića da ih sve kušate. Međusobno su vrlo su različite, baš kao i sve one zemlje s ribarskom tradicijom iz kojih nam dolaze pa možete birati između vrlo laganih, prozirnih juhica koje vam samo otvore apetit za neko konkretnije jelo, preko juha koje uključuju veće komade ribe, a uz njih često i rakove, školjke ili mekušce uz neizostavnu šačicu riže ili rezanaca pa sve do gustih ribljih juha na bazi umaka od rajčica ili vrhnja, često uz dodatak krumpira i drugog povrća, koje su tako bogate da mogu poslužiti kao samostalan obrok.

---

image
Shutterstock
---

S našim domaćim ribljim juhama sigurno ste se već imali priliku upoznati, barem u teoriji, osobito s dvije najpoznatije: juhom od mola i juhom od škrpine i, ako ćemo govoriti u širem smislu, brujetom i gregadom. Ako niste, ispravite to pod hitno, ali za recepte ćete se morati pobrinuti sami, jer mi ćemo se ovog puta pozabaviti tibljim juuhama koje su dio nekih drugih kulinarskih tradicija.

Prva na redu je talijanski specijalitet poznat kao cacciucco alla Livornese, jelo uz čiji se nastanak veže čak nekoliko legendi. Prema jednoj, koja se veže uz pretpostavku da je riječ cacciucco zapravo talijanizacija turske riječi küçük, što znači "mali". Navodno ju je izrekao mladi turski ribar koji je krajem sedamnaestog stoljeća stigao u Livorno i na tržnici tražio sitnu ribu preostalu od prodaje toga dana kako bi u svojoj krčmi skuhao juhu po receptu koji je naučio od svoje majke u Smirni. Drugi, pak, vjeruju da je recept izmislio čuvar Fanalea, svjetionika u luci Livorno, koji se, u nastojanju da uštedi ulje, odlučio skuhati sitnu ribu koja se inače friga. Bilo kako bilo, ovo je odličan način za iskoristiti ribu koja nije osobito privlačna za pripremu na druge načine, a u Italiji je toliko omiljen da je dobio certifikat izvornosti.

---

image

Cacciucco je izvorno ‘siromaška‘ spiza, danas je specijalitet

Shutterstock
---

Cacciucco alla Livornese

Sastojci:

1 manja hobotnica
500 g dagnji
400 g pirea od rajčice
300 g škrpine
300 g kokota
300 g morskog psa kostelja
250 g muzgavaca
250 g batovine (bežmeka)
200 g pauka
200 g rakova kanoča
180 g grdobine
160 g sipe
160 g kozica
150 g lignje
4 kriške kruha
1 luk
1 stabljika celera
1 mrkva
češnjak
kadulja
koncentrat rajčice
peperoncino (chili)
ekstra djevičansko maslinovo ulje
crno vino
sol, papar

Priprema:

Pauku, batovini, škrpini i kokotu odrežite glave pa ih (glave) zapržite u loncu na malo ulja, uz 1 češanj češnjaka i nekoliko listova kadulje. Zalijte s 1/2 litre vode i kuhajte 20 minuta.

Očistite ribu i narežite je na komade, a mekušce očistite od kostiju i očiju. Operite i očistite školjke. Kozice i kanoče ostavite cijele. Grdobinu i psa narežite na velike komade. Temeljac od ribljih glava procijedite.

Nasjeckajte celer, mrkvu i luk te ih popržite na malo ulja s 1 češnjem češnjaka, 2 lista kadulje i chilli papričicom. Zalijte s 1/2 čaše crnog vina, zatim dodajte pire od rajčice i temeljac od ribljih glava.

Zakuhajte i dodajte hobotnicu. Kuhajte 20 minuta, zatim dodajte lignje, sipe i muzgavce te kuhajte još 10-15 minuta. Dodajte ribe i morskog psa, posolite i popaprite te kuhajte još 10 minuta. Na kraju dodajte 1 žlicu paste od rajčice, škampe, kozice i dagnje. Kuhajte 4-5 minuta.

Kriške kruha lagano prepecite, natrljajte s malo češnjaka, poslažite na tanjure i prelijte cacciuccom.

---

image

Psarosoupa je tradicionalno grčko jelo, vrlo krepko i ukusno

Shutterstock
---

Drugi prijedlog stiže iz grčke kužine i zove se, jednostavno, riblja juha ili izvorno psarosoupa. Riblja juha na grčki način jednostavno je jelo više sorti ribe čvrstog mesa kuhanih s povrćem. Po pitan ju ribe, u psarosoupu obično doplivaju vrste popit cipla, bakalara ili kokota, a što se tiče povrća, izvor najčešće padne na kombinaciju mrkve, celera i luka ili poriluka, češnjaka i krumpira.

Kad je riba kuhana, izvadi se iz juhe i pospremi sa strane, dok se juha nastavlja kuhati s rižom. Nerijetko se u juhu umiješa jaje razmućeno s limunovim sokom, kako bi jelo bilo još krepkije i ukusnije.

Psarosoupa

Sastojci

600 g ribljih fileta, cipla, bakalara
3 mrkve
2 krumpira
2 stabljike celera
1 poriluk
1 luk
10 zrna papra, cijelih
6 stabljika peršina
1,25 litara vode
120 ml maslinovog ulja
sok od 1 limuna
2 žlice peršina, sitno nasjeckanog
1 žlica soli

Priprema:

Stavite mrkvu, celer, poriluk, luk, krumpir, papar u zrnu i stabljike peršina zajedno s vodom u veliki lonac na srednje jaku vatru. Posolite i pustite da smjesa prokuha, smanjite vatru i kuhajte još 20-ak minuta dok mrkva i krumpir ne omekšaju.

Ulijte temeljac u novi lonac, a povrće procijedite finim cjedilom i stavite na tanjur odbacivši zrna papra i stabljike peršina.

Stavite pola povrća natrag u temeljac i grubo ga zgnječite vilicom. Dodajte maslinovo ulje i riblje filete te ostavite da juha zakuha. Pirjajte 20-30 minuta ovisno o debljini ribljih fileta i dodajte sok od limuna. Promiješajte i maknite s vatre.

Rasporedite kuhano povrće i komade ribe zajedno s juhom u tanjure i odmah poslužite ukrašeno svježe nasjeckanim peršinom.

---

image

Bouillabaisse je osmišljen kao način za iskoristiti ostatke dnevnog ulova, danas je skupocjena delikatesa

Shutterstock
---

Naš treći prijedlog je bouillabaisse, klasična francuska koju su tijekom 18. stoljeća osmislili marsejski ribari kao način za iskoristiti ostatke dnevnog ulova. S vremenom se bouillabaisse razvio u jedno od najpoznatijih, pa čak i najluksuznijih jela s plodovima mora - porcija za dvoje vas može doći čak 200 eura, naručite li je u nekom od otmjenih restorana u Marseilleu.

Ono što bouillabaisseu daje jedinstveni okus je impresivan popis sastojaka među kojima su različite vrste bijele ribe od kojih je škrpina obavezna, zatim školjkaša i to najčešće dagnji te rakova i mekušaca, kao i začini poput provansalskog bilja, koromača, korice naranče i likera od anisa. 

Za prepoznatljivu jarku boju zaslužan je šafran, koji, pored sastojaka kao što su jastozi i jegulje, ali i cijela fama oko ovog jela, utječu na visoku cijenu.  Buillabaisse se tradicionalno poslužuje u dva slijeda: u gustoj, bogatoj juhi uživa se s umakom rouille i krutonima natrljanima češnjakom ili tostiranim kruhom, dok se riba i školjke poslužuju odvojeno.

Bouillabaisse 

Sastojci:

2 kg ribljih glava i kostiju te ljuski škampa
450 g škampa (ljuske sačuvajte za temeljac)
450 g škrpine, bakalara, iverka ili druge bijele ribe
450 g dagnji ili drugih školjki
150 g luka
90 g poriluka
4 češnja češnjaka
2-3 velike, zrele rajčice
2,5 l vode
118 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
svježe začinsko bilje: majčina dušica, peršin, listovi komorača i bosiljak
oko 5 cm duga traka korice naranče
½ žličice izmrvljenog šafrana
1 žlica morske soli

Rouille

30 g krušnih mrvica
15 g svježeg peršina
1 pečena i oguljena crvena paprika 
1 žlica svježeg soka od limuna
1 oguljeni češanj češnjaka
​75 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
½ žličice papra
½ žličice soli

Priprema:

Zagrijte ulje u veliikom i dubokom loncu pa dodajte usitnjeni luk i poriluk te lagano kuhajte dok ne omekšaju. Dodajte usitnjeni češnjak i kuhajte minutu dok ne zamiriše, zatim dodajte narezane rajčice, vodu, začinsko bilje, narančinu koricu, šafran, sol te riblje kosti i ljuske račića. Pustite da prokuha, smanjite vatru i pustite da se lagano kuha oko pola sata pa procijedite.

Ulijte čistu juhu natrag u lonac i zakuhajte je do vrenja. Dodajte škampe i kuhajte dok ne porumene, minutu-dvije. Dodajte ostatak ribe i školjki, poklopite i kuhajte par minuta dok se školjke ne otvore.

Kušajte juhu i po potrebi dodajte još soli i svježe mljevenog papra.

Za rouille izblendajte sve sastojke osim maslinovog ulja dok ne dobijete glatki umak. Dok blender radi polako dodajte maslinovo ulje kako biste dobili homogenu smjesu.

Tostirajte kruh i premažite ga maslinovim uljem.

Poslužite juhu s kruhom i rouilleom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => krepka, a lagana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => krepka, a lagana 2 0 7919 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-15 11:04:55 [created_by] => 3242 [created_by_alias] => Tea Sumić Miletić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-16 08:55:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-16 08:55:07 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 484 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Slano [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Riblja juha, likarija i delicija: ovi će vas stoljetni recepti uvjeriti da je nezasluženo smatrate bolesničkom spizom! [metakey] => riblja juha, bouillabaisse, Riba [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/15\/25449188.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/15\/25449183.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/15\/25449184.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/15\/25449185.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/15\/25449206.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Bouillabaisse je\u00a0osmi\u0161ljen kao na\u010din za iskoristiti ostatke dnevnog ulova, danas je skupocjena delikatesa<\/p>","

Psarosoupa je tradicionalno gr\u010dko jelo, vrlo krepko i ukusno<\/p>","

Cacciucco je izvorno \u2018siroma\u0161ka\u2018 spiza, danas je specijalitet<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1000x667","hd_25449188_1920.jpg":"1920x1080","k_25449188_1280.jpg":"1280x1280","k_25449188_1024.jpg":"1024x1024","k_25449188_640.jpg":"640x640","k_25449188_480.jpg":"480x480","k_25449188_340.jpg":"340x340","k_25449188_220.jpg":"220x220","o_25449188_1280.jpg":"1280x853","o_25449188_1024.jpg":"1024x683","o_25449188_640.jpg":"640x426","o_25449188_480.jpg":"480x320","o_25449188_340.jpg":"340x226","o_25449188_220.jpg":"220x146","h_25449188_1280.jpg":"1280x854","h_25449188_1024.jpg":"1024x683","h_25449188_640.jpg":"640x427","h_25449188_480.jpg":"480x320","h_25449188_340.jpg":"340x227","h_25449188_220.jpg":"220x147","pp_25449188_1280.jpg":"1280x1628","pp_25449188_1024.jpg":"1024x1303","pp_25449188_640.jpg":"640x814","pp_25449188_480.jpg":"480x611","pp_25449188_340.jpg":"340x432","pp_25449188_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x684","hd_25449183_1920.jpg":"1920x1080","k_25449183_1280.jpg":"1280x1280","k_25449183_1024.jpg":"1024x1024","k_25449183_640.jpg":"640x640","k_25449183_480.jpg":"480x480","k_25449183_340.jpg":"340x340","k_25449183_220.jpg":"220x220","o_25449183_1280.jpg":"1280x875","o_25449183_1024.jpg":"1024x700","o_25449183_640.jpg":"640x437","o_25449183_480.jpg":"480x328","o_25449183_340.jpg":"340x232","o_25449183_220.jpg":"220x150","h_25449183_1280.jpg":"1280x854","h_25449183_1024.jpg":"1024x683","h_25449183_640.jpg":"640x427","h_25449183_480.jpg":"480x320","h_25449183_340.jpg":"340x227","h_25449183_220.jpg":"220x147","pp_25449183_1280.jpg":"1280x1628","pp_25449183_1024.jpg":"1024x1303","pp_25449183_640.jpg":"640x814","pp_25449183_480.jpg":"480x611","pp_25449183_340.jpg":"340x432","pp_25449183_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_25449184_1920.jpg":"1920x1080","k_25449184_1280.jpg":"1280x1280","k_25449184_1024.jpg":"1024x1024","k_25449184_640.jpg":"640x640","k_25449184_480.jpg":"480x480","k_25449184_340.jpg":"340x340","k_25449184_220.jpg":"220x220","o_25449184_1280.jpg":"1280x853","o_25449184_1024.jpg":"1024x683","o_25449184_640.jpg":"640x426","o_25449184_480.jpg":"480x320","o_25449184_340.jpg":"340x226","o_25449184_220.jpg":"220x146","h_25449184_1280.jpg":"1280x854","h_25449184_1024.jpg":"1024x683","h_25449184_640.jpg":"640x427","h_25449184_480.jpg":"480x320","h_25449184_340.jpg":"340x227","h_25449184_220.jpg":"220x147","pp_25449184_1280.jpg":"1280x1628","pp_25449184_1024.jpg":"1024x1303","pp_25449184_640.jpg":"640x814","pp_25449184_480.jpg":"480x611","pp_25449184_340.jpg":"340x432","pp_25449184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x640","hd_25449185_1920.jpg":"1920x1080","k_25449185_1280.jpg":"1280x1280","k_25449185_1024.jpg":"1024x1024","k_25449185_640.jpg":"640x640","k_25449185_480.jpg":"480x480","k_25449185_340.jpg":"340x340","k_25449185_220.jpg":"220x220","o_25449185_1280.jpg":"1280x819","o_25449185_1024.jpg":"1024x655","o_25449185_640.jpg":"640x409","o_25449185_480.jpg":"480x307","o_25449185_340.jpg":"340x217","o_25449185_220.jpg":"220x140","h_25449185_1280.jpg":"1280x854","h_25449185_1024.jpg":"1024x683","h_25449185_640.jpg":"640x427","h_25449185_480.jpg":"480x320","h_25449185_340.jpg":"340x227","h_25449185_220.jpg":"220x147","pp_25449185_1280.jpg":"1280x1628","pp_25449185_1024.jpg":"1024x1303","pp_25449185_640.jpg":"640x814","pp_25449185_480.jpg":"480x611","pp_25449185_340.jpg":"340x432","pp_25449185_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x665","hd_25449206_1920.jpg":"1920x1080","k_25449206_1280.jpg":"1280x1280","k_25449206_1024.jpg":"1024x1024","k_25449206_640.jpg":"640x640","k_25449206_480.jpg":"480x480","k_25449206_340.jpg":"340x340","k_25449206_220.jpg":"220x220","o_25449206_1280.jpg":"1280x851","o_25449206_1024.jpg":"1024x680","o_25449206_640.jpg":"640x425","o_25449206_480.jpg":"480x319","o_25449206_340.jpg":"340x226","o_25449206_220.jpg":"220x146","h_25449206_1280.jpg":"1280x854","h_25449206_1024.jpg":"1024x683","h_25449206_640.jpg":"640x427","h_25449206_480.jpg":"480x320","h_25449206_340.jpg":"340x227","h_25449206_220.jpg":"220x147","pp_25449206_1280.jpg":"1280x1628","pp_25449206_1024.jpg":"1024x1303","pp_25449206_640.jpg":"640x814","pp_25449206_480.jpg":"480x611","pp_25449206_340.jpg":"340x432","pp_25449206_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 484 [name] => Slano [alias] => recepti [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8178290 Threads: 2 Questions: 1689321985 Slow queries: 5037287 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112654028 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/slano ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 484 [name] => Slano [alias] => recepti [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/slano ) ) [link] => /mozaik/spiza/slano/riblja-juha-likarija-i-delicija-ovi-ce-vas-stoljetni-recepti-uvjeriti-da-je-nezasluzeno-smatrate-bolesnickom-spizom-1315250 [printLink] => /mozaik/spiza/slano/riblja-juha-likarija-i-delicija-ovi-ce-vas-stoljetni-recepti-uvjeriti-da-je-nezasluzeno-smatrate-bolesnickom-spizom-1315250?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262418 [name] => riblja juha [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => riblja-juha [link] => /tag/riblja-juha ) [1] => stdClass Object ( [id] => 726626 [name] => bouillabaisse [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-16 10:55:17 [main_article_id] => 0 [alias] => bouillabaisse [link] => /tag/bouillabaisse ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679376 [name] => Riba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => riba [link] => /tag/riba ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => krepka, a lagana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Riblja juha, likarija i delicija: ovi će vas stoljetni recepti uvjeriti da je nezasluženo smatrate bolesničkom spizom! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3242 [name] => Tea Sumić Miletić [username] => tea.sumic [email] => tea.sumic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$KFHqP694ipYnFwy9WRCFzuHPf2MJ51KZAfr7Pd0b2WbTCCs5s1Om. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tea-sumic-miletic-3242 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1757 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a8969c4b53c0b1333ee04669632693e6?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/25449188.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/25449188.jpg [title] => Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/25449183.jpg [title] => Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/25449184.jpg [title] => Shutterstock

Bouillabaisse je osmišljen kao način za iskoristiti ostatke dnevnog ulova, danas je skupocjena delikatesa

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/25449185.jpg [title] => Shutterstock

Psarosoupa je tradicionalno grčko jelo, vrlo krepko i ukusno

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/25449206.jpg [title] => Shutterstock

Cacciucco je izvorno ‘siromaška‘ spiza, danas je specijalitet

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Riblja juha je zaista posebno jelo, bez obzira što misle oni koji frkću na njen spomen. Jelo je to koje je istovremeno lagano i krepko, a za to što neki uz njega vežu asocijacije "bolesničke spize" nije kriva riblja juha nego onaj tko ju kuha - zna li dobar recept, svi će mu se vraćati po repete.

A ribljih juha na svijetu ima koliko vam srce poželi i da ih sad počnete isprobavali, trebalo bi vam barem do Božića da ih sve kušate. Međusobno su vrlo su različite, baš kao i sve one zemlje s ribarskom tradicijom iz kojih nam dolaze pa možete birati između vrlo laganih, prozirnih juhica koje vam samo otvore apetit za neko konkretnije jelo, preko juha koje uključuju veće komade ribe, a uz njih često i rakove, školjke ili mekušce uz neizostavnu šačicu riže ili rezanaca pa sve do gustih ribljih juha na bazi umaka od rajčica ili vrhnja, često uz dodatak krumpira i drugog povrća, koje su tako bogate da mogu poslužiti kao samostalan obrok.

---

image
Shutterstock
---

S našim domaćim ribljim juhama sigurno ste se već imali priliku upoznati, barem u teoriji, osobito s dvije najpoznatije: juhom od mola i juhom od škrpine i, ako ćemo govoriti u širem smislu, brujetom i gregadom. Ako niste, ispravite to pod hitno, ali za recepte ćete se morati pobrinuti sami, jer mi ćemo se ovog puta pozabaviti tibljim juuhama koje su dio nekih drugih kulinarskih tradicija.

Prva na redu je talijanski specijalitet poznat kao cacciucco alla Livornese, jelo uz čiji se nastanak veže čak nekoliko legendi. Prema jednoj, koja se veže uz pretpostavku da je riječ cacciucco zapravo talijanizacija turske riječi küçük, što znači "mali". Navodno ju je izrekao mladi turski ribar koji je krajem sedamnaestog stoljeća stigao u Livorno i na tržnici tražio sitnu ribu preostalu od prodaje toga dana kako bi u svojoj krčmi skuhao juhu po receptu koji je naučio od svoje majke u Smirni. Drugi, pak, vjeruju da je recept izmislio čuvar Fanalea, svjetionika u luci Livorno, koji se, u nastojanju da uštedi ulje, odlučio skuhati sitnu ribu koja se inače friga. Bilo kako bilo, ovo je odličan način za iskoristiti ribu koja nije osobito privlačna za pripremu na druge načine, a u Italiji je toliko omiljen da je dobio certifikat izvornosti.

---

image

Cacciucco je izvorno ‘siromaška‘ spiza, danas je specijalitet

Shutterstock
---

Cacciucco alla Livornese

Sastojci:

1 manja hobotnica
500 g dagnji
400 g pirea od rajčice
300 g škrpine
300 g kokota
300 g morskog psa kostelja
250 g muzgavaca
250 g batovine (bežmeka)
200 g pauka
200 g rakova kanoča
180 g grdobine
160 g sipe
160 g kozica
150 g lignje
4 kriške kruha
1 luk
1 stabljika celera
1 mrkva
češnjak
kadulja
koncentrat rajčice
peperoncino (chili)
ekstra djevičansko maslinovo ulje
crno vino
sol, papar

Priprema:

Pauku, batovini, škrpini i kokotu odrežite glave pa ih (glave) zapržite u loncu na malo ulja, uz 1 češanj češnjaka i nekoliko listova kadulje. Zalijte s 1/2 litre vode i kuhajte 20 minuta.

Očistite ribu i narežite je na komade, a mekušce očistite od kostiju i očiju. Operite i očistite školjke. Kozice i kanoče ostavite cijele. Grdobinu i psa narežite na velike komade. Temeljac od ribljih glava procijedite.

Nasjeckajte celer, mrkvu i luk te ih popržite na malo ulja s 1 češnjem češnjaka, 2 lista kadulje i chilli papričicom. Zalijte s 1/2 čaše crnog vina, zatim dodajte pire od rajčice i temeljac od ribljih glava.

Zakuhajte i dodajte hobotnicu. Kuhajte 20 minuta, zatim dodajte lignje, sipe i muzgavce te kuhajte još 10-15 minuta. Dodajte ribe i morskog psa, posolite i popaprite te kuhajte još 10 minuta. Na kraju dodajte 1 žlicu paste od rajčice, škampe, kozice i dagnje. Kuhajte 4-5 minuta.

Kriške kruha lagano prepecite, natrljajte s malo češnjaka, poslažite na tanjure i prelijte cacciuccom.

---

image

Psarosoupa je tradicionalno grčko jelo, vrlo krepko i ukusno

Shutterstock
---

Drugi prijedlog stiže iz grčke kužine i zove se, jednostavno, riblja juha ili izvorno psarosoupa. Riblja juha na grčki način jednostavno je jelo više sorti ribe čvrstog mesa kuhanih s povrćem. Po pitan ju ribe, u psarosoupu obično doplivaju vrste popit cipla, bakalara ili kokota, a što se tiče povrća, izvor najčešće padne na kombinaciju mrkve, celera i luka ili poriluka, češnjaka i krumpira.

Kad je riba kuhana, izvadi se iz juhe i pospremi sa strane, dok se juha nastavlja kuhati s rižom. Nerijetko se u juhu umiješa jaje razmućeno s limunovim sokom, kako bi jelo bilo još krepkije i ukusnije.

Psarosoupa

Sastojci

600 g ribljih fileta, cipla, bakalara
3 mrkve
2 krumpira
2 stabljike celera
1 poriluk
1 luk
10 zrna papra, cijelih
6 stabljika peršina
1,25 litara vode
120 ml maslinovog ulja
sok od 1 limuna
2 žlice peršina, sitno nasjeckanog
1 žlica soli

Priprema:

Stavite mrkvu, celer, poriluk, luk, krumpir, papar u zrnu i stabljike peršina zajedno s vodom u veliki lonac na srednje jaku vatru. Posolite i pustite da smjesa prokuha, smanjite vatru i kuhajte još 20-ak minuta dok mrkva i krumpir ne omekšaju.

Ulijte temeljac u novi lonac, a povrće procijedite finim cjedilom i stavite na tanjur odbacivši zrna papra i stabljike peršina.

Stavite pola povrća natrag u temeljac i grubo ga zgnječite vilicom. Dodajte maslinovo ulje i riblje filete te ostavite da juha zakuha. Pirjajte 20-30 minuta ovisno o debljini ribljih fileta i dodajte sok od limuna. Promiješajte i maknite s vatre.

Rasporedite kuhano povrće i komade ribe zajedno s juhom u tanjure i odmah poslužite ukrašeno svježe nasjeckanim peršinom.

---

image

Bouillabaisse je osmišljen kao način za iskoristiti ostatke dnevnog ulova, danas je skupocjena delikatesa

Shutterstock
---

Naš treći prijedlog je bouillabaisse, klasična francuska koju su tijekom 18. stoljeća osmislili marsejski ribari kao način za iskoristiti ostatke dnevnog ulova. S vremenom se bouillabaisse razvio u jedno od najpoznatijih, pa čak i najluksuznijih jela s plodovima mora - porcija za dvoje vas može doći čak 200 eura, naručite li je u nekom od otmjenih restorana u Marseilleu.

Ono što bouillabaisseu daje jedinstveni okus je impresivan popis sastojaka među kojima su različite vrste bijele ribe od kojih je škrpina obavezna, zatim školjkaša i to najčešće dagnji te rakova i mekušaca, kao i začini poput provansalskog bilja, koromača, korice naranče i likera od anisa. 

Za prepoznatljivu jarku boju zaslužan je šafran, koji, pored sastojaka kao što su jastozi i jegulje, ali i cijela fama oko ovog jela, utječu na visoku cijenu.  Buillabaisse se tradicionalno poslužuje u dva slijeda: u gustoj, bogatoj juhi uživa se s umakom rouille i krutonima natrljanima češnjakom ili tostiranim kruhom, dok se riba i školjke poslužuju odvojeno.

Bouillabaisse 

Sastojci:

2 kg ribljih glava i kostiju te ljuski škampa
450 g škampa (ljuske sačuvajte za temeljac)
450 g škrpine, bakalara, iverka ili druge bijele ribe
450 g dagnji ili drugih školjki
150 g luka
90 g poriluka
4 češnja češnjaka
2-3 velike, zrele rajčice
2,5 l vode
118 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
svježe začinsko bilje: majčina dušica, peršin, listovi komorača i bosiljak
oko 5 cm duga traka korice naranče
½ žličice izmrvljenog šafrana
1 žlica morske soli

Rouille

30 g krušnih mrvica
15 g svježeg peršina
1 pečena i oguljena crvena paprika 
1 žlica svježeg soka od limuna
1 oguljeni češanj češnjaka
​75 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
½ žličice papra
½ žličice soli

Priprema:

Zagrijte ulje u veliikom i dubokom loncu pa dodajte usitnjeni luk i poriluk te lagano kuhajte dok ne omekšaju. Dodajte usitnjeni češnjak i kuhajte minutu dok ne zamiriše, zatim dodajte narezane rajčice, vodu, začinsko bilje, narančinu koricu, šafran, sol te riblje kosti i ljuske račića. Pustite da prokuha, smanjite vatru i pustite da se lagano kuha oko pola sata pa procijedite.

Ulijte čistu juhu natrag u lonac i zakuhajte je do vrenja. Dodajte škampe i kuhajte dok ne porumene, minutu-dvije. Dodajte ostatak ribe i školjki, poklopite i kuhajte par minuta dok se školjke ne otvore.

Kušajte juhu i po potrebi dodajte još soli i svježe mljevenog papra.

Za rouille izblendajte sve sastojke osim maslinovog ulja dok ne dobijete glatki umak. Dok blender radi polako dodajte maslinovo ulje kako biste dobili homogenu smjesu.

Tostirajte kruh i premažite ga maslinovim uljem.

Poslužite juhu s kruhom i rouilleom.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock
Shutterstock

Bouillabaisse je osmišljen kao način za iskoristiti ostatke dnevnog ulova, danas je skupocjena delikatesa

Shutterstock

Psarosoupa je tradicionalno grčko jelo, vrlo krepko i ukusno

Shutterstock

Cacciucco je izvorno ‘siromaška‘ spiza, danas je specijalitet

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/slano/riblja-juha-likarija-i-delicija-ovi-ce-vas-stoljetni-recepti-uvjeriti-da-je-nezasluzeno-smatrate-bolesnickom-spizom-1315250 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f7b771b8c622574e197d1479b7d3cd6f0673ab34 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Riblja+juha%2C+likarija+i+delicija%3A+ovi+%C4%87e+vas+stoljetni+recepti+uvjeriti+da+je+nezaslu%C5%BEeno+smatrate+bolesni%C4%8Dkom+spizom%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fslano%2Friblja-juha-likarija-i-delicija-ovi-ce-vas-stoljetni-recepti-uvjeriti-da-je-nezasluzeno-smatrate-bolesnickom-spizom-1315250 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fslano%2Friblja-juha-likarija-i-delicija-ovi-ce-vas-stoljetni-recepti-uvjeriti-da-je-nezasluzeno-smatrate-bolesnickom-spizom-1315250 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => krepka, a lagana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Slanokrepka, a lagana

Riblja juha, likarija i delicija: ovi će vas stoljetni recepti uvjeriti da je nezasluženo smatrate bolesničkom spizom!

Piše Tea Sumić Miletić
16. kolovoza 2023. - 10:55

Riblja juha je zaista posebno jelo, bez obzira što misle oni koji frkću na njen spomen. Jelo je to koje je istovremeno lagano i krepko, a za to što neki uz njega vežu asocijacije "bolesničke spize" nije kriva riblja juha nego onaj tko ju kuha - zna li dobar recept, svi će mu se vraćati po repete.

A ribljih juha na svijetu ima koliko vam srce poželi i da ih sad počnete isprobavali, trebalo bi vam barem do Božića da ih sve kušate. Međusobno su vrlo su različite, baš kao i sve one zemlje s ribarskom tradicijom iz kojih nam dolaze pa možete birati između vrlo laganih, prozirnih juhica koje vam samo otvore apetit za neko konkretnije jelo, preko juha koje uključuju veće komade ribe, a uz njih često i rakove, školjke ili mekušce uz neizostavnu šačicu riže ili...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 01:35