Danas ćemo lagano, vruće je. Lagano bi značilo dati prednost povrću, a meso i krumpire staviti na čekanje.
S obzirom na stađun, dati prednost povrću znači da ćemo se odlučiti za pome, balancane i tome slično, a jedno jelo koji sve to baš lijepo kombinira je caponata, koja vam može poslužiti kao prilog uz rižu, palentu, tjesteninu, kvinoju ili nešto tome slično, a super je kad se posluži s prepečenim kruhom ili kao prilog nekom konkretnijem jelu.
Riječ je o jelu porijeklom sa Sicilije, u kojem se osjeća jak utjecaj arapske kuhinje, jer se spajaju slatko i kiselo, a recept je toliko prilagodljiv da postoji preko 30 poznatih inačica. Stoga ste i vi sasvim slobodni stvoriti vlastitu. Ako vam pinjoli i grožđice nisu po guštu, slobodno koristite bademe i breskve, kruške ili neko drugo voće.
Nudimo vam jedan od najpoznatijih recepata, ovakva se caponata priprema u Palermu.
Caponata
Sastojci:
700 g rajčica šljivarica
150 ml crnog vina
70 ml maslinovog ulja
2 patlidžana
2 luka
2 režnja češnjaka
4 žlice octa
2 žlice konšerve
2 žlice maslina bez koštica
2 žlice pinjola
1 žlica grožđica
1 žlica kapara
1 šaka svježeg bosiljka ili peršina
sol, papar
Priprema:
Nasjeckajte patlidžane na komade veličine 2-3 centimetra, posolite ih i ostavite da puste vodu pa ih izažmite.
Nasjeckajte rajčice i luk na kockice, masline na kolutiće, češnjak i bosiljak usitnite, a pinjole ili bademe tostirajte pa grubo narežite.
Stavite maslinovo ulje u široku teću na srednje jaku vatru. Kako se zagrije, dodajte patlidžane pa ih pržite uz miješanje dok se ulje ine upije, a patlidžani ne poprime zlatnu boju pa ih izvadite i stavite sa strane.
Na ostatku ulja pržite luk s prstohvatom soli dok ne postane proziran, dodajte mu češnjak, promiješajte i kad češnjak zamiriše vratite patlidžane. Dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte i kad potamni ubacite sjeckane rajčice.
Promiješajte, posolite, dodajte grožđice i vino, promiješajte pa pirjajte na laganoj vatri oko 45 minuta dok se ne zgusne. Na kraju dodajte ocat, papar, kapare i masline pa maknite s vatre i poklopite. Pustite da odstoji 10-ak minuta da se okusi prožmu.
Kušajte. Jelo bi trebalo imati kiselkasti okus s notama slatkoće pa ako je potrebno dodajte još malo octa ili šećera.
Prije posluživanja pospite bosiljkom ili peršinom te pinjolima ili bademima.