Cijelog ljeta pečemo parmigianu, slasni talijanski složenac od patlidžana (koji mogu, ali ne moraju biti pohani) i sad smo ga se već pomalo zasitili.Spremni smo za nove izazove. Prvi izazov je bila parmigiana bianca, odnosno bijela parmigiana, koja se umjesto s balancanama radi s tikvicama, a sada smo se našli pred drugim...
Parmigiana di patate vrsta je ovog jela koja se radi s krumpirima. Nemojte je pomiješati s musakom, sastojci su tek donekle slični, ali ni s francuskim krumpirom. Oba spomenuta jela, za razliku od parmigiane sadrže jaja i/ili vrhnje, no ovdje ih nećete naći.
Naći ćete, umjesto toga, puno, puno sira. I to kakvog... Izvorno se koristi dimljena verzija sira provola, koji ćete, ako ga ne pronađete, zamijeniti nekom dostupnom vrstom dimljenog sira koji se lijepo topi ili pak možete koristiti mozzarellu i nešto malo bilo koje vrste dimljenog sira na koju naiđete. Druga vrsta sira koji će vam trebati je parmezan, a pored toga još će vam biti potrebno malo maslinovog ulja i ružmarina i to je sve.
Zvuči poprilično jednostavno, zar ne? Evo kako se priprema.
Parmigiana od krumpira
Sastojci:
1 kg krumpira
250 g dimljene provole
100 g parmezana
ekstra djevičansko maslinovo ulje
ružmarin
sol
Priprema:
Operite krumpir i ogulite ga pa ga narežite na vrlo tanke ploške (uz pomoć ribeža ili vrlo oštrog noža).
U lim za pečenje stavite prvi sloj krumpira, šaku sira provola narezanog na kockice, parmezan, ružmarin i malo soli. Slažite sastojke u redovima dok ih ne potrošite, a završite slojem krumpira koji ćete posuti s malo parmezana zatim obilato pokapati uljem. Jednu šaku narezane provole i malo parmezana sačuvajte sa strane.
Kako bi parmigiana bila mekana, prekrijte je papirom za pečenje prije nego je stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.
Pecite je oko 25 minuta, dodajte ostatak sira, premjestite parmigianu na gornju razinu pećnice i pecite još 5-6 minuta.