Tjestenina je uvijek dobra ideja za ručak, barem ako se nas pita, a kako ne bi dosadila, dobro je tu i tamo isprobati poneki novi recept. Evo jedan novi, iako je zapravo jako star. Možda ga i znate. Ne bi nas čudilo, naširoko je poznat.
Pasta alla puttanesca čuveno je jelo talijanske cuccine povere, odosno siromaške kužine, a nastalo je, kako legenda kaže, u bordelima na jugu zemlje. Ako je to istina, bome je dobro avancalo, jer ga danas možete pronaći u vrlo fensi restoranima.
Radi se o manistri s inćunima i pomama, koja se priprema zaista jednostavno, a unatoč tome i činjenici da zahtijeva samo najjednostavnije sastojke, vrlo je ukusno. Ne vjerujete nam? Probajte!
Pasta alla puttanesca
Sastojci
400 g sjeckane rajčice
300 g špageta
100 g maslina bez koštica
5 fileta inćuna
3 češnja češnjaka
2 žlice kapara
2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice ljutih papričica
1/2 vezice peršina
sol
Priprema:
Posolite i zakuhajte vodu za tjesteninu.
Grubo usitnite češnjak pa ga dodajte na maslinovo ulje i pirjajte na srednje niskoj temperaturi dok ne zamiriše. Dodajte sušenu ljutu papričicu i inćune, promiješajte pa malo zgnječite inćune, a zatim dodajte rajčice, kapare i nasjeckane masline te pirjajte uz povremeno miješanje petnaestak minuta.
U međuvremenu tjesteninu skuhajte al dente i procijedite pa je dodajte u umak zajedno s par žlica vode u kojoj se kuhala pa pirjajte dvije-tri minute. Nemojte više soliti jer će inćuni dobro zasoliti jelo.
Maknite s vatre, pospite nasjeckanim peršinom i poslužite.