U sezoni tikvica nije nam dovoljno ideja za njihovu pripremu pa smo stalno u potrazi, a ovog se puta potraga stvarno isplatila. Imamo jako dobar recept za prilog od tikvica koji zvuči tako dobro da smo sigurni kako je dostojan finog restorana. Evo kako sasvim obično povrće podignuti na potpuno novu razinu...
Začinjene pirjane tikvice
Sastojci (za 4 osobe):
500 g tikvica
3 žlice maslinovog ulja
3 žlice sitno nasjeckanog svježeg bosiljka
3 žlice sitno nasjeckane svježe mtvice
3 žlice sitno nasjeckanih tostiranih oraha
2 žlice vinskog octa
1 žlica sitno nasjeckanih kapara
2 sitno sjeckana režnja češnjaka
prstohvat čili pahuljica
sol
Priprema:
Tikvice uzdužno narežite na pola pa ih obilno posolite i ostavite 15-ak minuta.
U međuvremenu pomiješajte bosiljak, metvicu, orahe, ocat, kapare, češnjak, čili pahuljice i 1 žlicu maslinovog ulja.
Tikvice osušite papirnatim ručnikom kako biste uklonili višak vlage pa ih narežite na komade.
Zagrijte preostale 2 žlice ulja pa na srednjoj vatri pirjajte tikvica posložene prerezanom stranom prema dolje i pirjajte bez miješanja oko 5 minuta. Promiješajte i nastavite kuhati još 7 do 8 minuta, dok tikvice ne poprime duboku zlatnu boju.
Dodajte mješavinu češnjaka i bilja, isključite vatru i promiješajte da se sastojci prožmu. Probajte i po potrebi dodajte još soli. Po želji ukrasite natrganim začinskim biljem.