StoryEditorOCM
Slanoznate li za nju?

Jedina konkurencija bureku: pravi se od krumpira i brašna, a nije krumpruša! Priprema se lako, a okus joj je vrhunski

Piše T. S. M.
2. prosinca 2024. - 13:42

Burek je, nema nikakve sumnje, najpopularnija slana pita na ovim prostorima, no u Bosni i Hercegovini, osobito u Sarajevu i okolici, ima oštru konkurenciju. Ne, ne mislimo na sirnicu i nećemo se upuštati u rasprave te vrste. Mislimo na sarajevsku kljukušu.

Riječ je o starinskom jelu nalik na talijansko jelo scarpaccia kojim su, sudeći po društvenim mrežama, donedavno svi bili opsjednuti (ma znate ono kad se naribaju tikvice i krumpiri, pa se pomiješaju s brašnom i još par sastojaka te zapeku u tankom sloju). Uh, koliko smo sad gurmana iz BiH naljutili ovom usporedbom? Nema veze, preživjet će kao što su preživjeli i svađu burek/sirnica.

Puno je važnije uvjeriti vas da je ovo jelo zaista dobro i ukusno te da ga se isplati napraviti. Vrlo je ekonomično, priprema je jednostavna, riječ je o još jednoj divnoj slanoj piti iz BiH... treba li vas više uopće nagovarati?

Sarajevska kljukuša

Sastojci:

2 kg krumpira
200 g brašna
150 ml ulja
2 luka
1 prašak za pecivo
maslac
jogurt, vrhnje ili kiselo lijeko za posluživanje
sol, papar

Priprema:

Krumpir sitno narežite na kockice ili ga krupno naribajte. Ostavite ga kratko da pusti višak tekućine i zatim ga dobro ocijedite.

Krumpiru dodajte sitno nasjeckan luk, brašno, prašak za pecivo, ulje, sol i papar pa sve dobro izmiješajte kuhačom ili rukama.

Prebacite smjesu u nauljenu posudu za pečenje pa pecite na 250 stupnjeva Celzija oko 20 minuta sata, zatim je premažite maslacem i vratite u pećnicu na dodatnih 10 minuta, odnosno dok kljukuša ne dobije lijepu zlatnožutu boju.

Još vruću pitu narežite na komade i poslužite uz vrhnje, jogurt ili kiselo mlijeko.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2024 13:42