Pripremate li blagdanske slastice, dobro će vam doći savjeti za njihov što bolji uspjeh. Biskviti će vam biti mekši, kreme prozračnije, šlag će se stisnuti kao od šale, svi će vas pitati kako ste postigli tako savršen ganache, a tek dekoracije...
Stari bakin savjet za bolje dizano tijesto glasi: dodajte mu maloo jabučnog octa. Ovisno o količini tijesta, bit će dosta između žličice i žlice jabučnog octa. Dodavanje octa povećava kiselost tijesta, a kvasac voli kiselu sredinu pa je aktivniji. Kiselost prija i prašku za pecivo jer pojačava kemijsku reakciju do koje dolazi kad bazni i kiseli sastojci iz praška za pecivo reagiraju pod utjecajem tekućine i visoke temperature.
Želite li malo laganiju kremu, kuhanoj kremi samo trebate dodati istučeno slatko vrhnje. Na taj ćete je način pretvoriti u ono što slastičari zovu diplomat kremom, a zapravo je riječ o laganijoj, prozračnijoj verziji klasične kreme koju dobivamo kuhanjem mlijeka, šećera, žumanjaka i maslaca (odnosno, u slučaju lijenih - premda će neki reći praktičnih - domaćica i domaćina, kuhanjem pudinga uz dodatak maslaca).
Želite li dobiti čvrst i postojan šlag, pomoći će vam trik koji slastičari nazivaju stabilizacijom šlaga, glasi ovako: od slatkog vrhnja koje planirate istući u šlag odvojite 120 ml, dodajte mu 1 žlicu šećera u prahu i 1 žlicu škrobnog brašna pa sve to kuhajte u tavi dok ne dobijete gustu pastu pa tu pastu, nakon što se ohladila, dodajte ostatku slatkog vrhnja te ga istucite mikserom kao i obično. Ova će mješavina pomoći slatkom vrhnju da se lakše pretvori u šlag, a šlagu će pružiti čvrstoću i otpornost.
Umjesto klasičnog ganachea od čokolade za kuhanje i slatkog vrhnja, napravite ganache od bijele čokolade i aromatičnih dodataka poput instant kave, paste od vanilije, korice limuna ili što vam već paše uz okus kolača koji radite, a možete dodati i koju kap gel boje za kolače. Svi će vas pitati kako ste dobili tako lijepu glazuru. Možda niste znali, ali ganache se, nakon što se ohladio, može istući mikserom, a rezultat je bogata, ali prozračna krema koja se fino topi u ustima. Idealna je za ukrašavanje uz pomoć slastičarske vrećice.
Umjesto fondant smjesom, koja je puna šećera i nema ugodan okus, slastice možete ukrasiti i uz pomoć čokolade za modeliranje. Možete ju napraviti sami, miješajući otopljenu bijelu čokoladu s medom (omjer je 200 g čokolade na 75 g meda, a trik za uspjeh glasi: nemojte puno miješati i potrudite se da su sastojci podjednake temperature. Dobit ćete smjesu nalik na plastelin s kojom možete sve što i s fondantom, pa i više od toga.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....