Malo truda puno će vam se isplatiti odvažite li se sami napraviti sušene rajčice. Premda ćete taj zadatak najbrže obaviti s malenim sortama poput cherry rajčica, rezutat će biti bolji odlučite li se za sortu San Marzano, mesnate rajčice izduženog oblika, s malo sjemenki i vode. Sve što trebate napraviti je prepoloviti ih, posuti ih krupnom solju pa ih ostaviti da se suše na suncu. Sušenjem će im se okus koncentrirati, a ujedno će se sačuvati od kvarenja pa ih možete pospremiti u vrećice ili kutijice ili ih pak ubaciti u staklenke i zaliti maslinovim uljem te dobro zatvoriti, nakon čega ih obavezno morate sterilizirati kuhanjem u loncu vode.
Rajčice također možete osušiti u pećnici, a kako se to točno radi doznat ćete u receptu koji slijedi.
Sušene rajčice iz pećnice
Sastojci:
2 kg rajčica
1/2 glvice češnjaka
2 grančice bosiljka
2 grančice ružmarinasvježi bosiljak
krupna sol
maslinovo ulje
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 100C.
Rajčice operite, prerežite i poslažite po limu za pečenje. Dodajte im neoljuštene režnjeve češnjaka pa sve pospite solju i poškropite uljem.
Sušite ih 3-4 sata, a nakon toga ih ostavite u isključenoj pećnici da se ohlade. Prebacite ih u sterilizirane staklenke, dodajte im pečeni, oljušteni češnjak i začine pa u staklenke do vrha nalijte maslinovo ulje i dobro zatvorite.