StoryEditorOCM
Savjetidelicija s okusom ljeta

Napravite sušene rajčice, nije teško! Evo kako ih osušiti na suncu, a kako u pećnici i što poduzeti da se dobro očuvaju

Piše Spiza SD
8. rujna 2023. - 07:05

Malo truda puno će vam se isplatiti odvažite li se sami napraviti sušene rajčice. Premda ćete taj zadatak najbrže obaviti s malenim sortama poput cherry rajčica, rezutat će biti bolji odlučite li se za sortu San Marzano, mesnate rajčice izduženog oblika, s malo sjemenki i vode. Sve što trebate napraviti je prepoloviti ih, posuti ih krupnom solju pa ih ostaviti da se suše na suncu. Sušenjem će im se okus koncentrirati, a ujedno će se sačuvati od kvarenja pa ih možete pospremiti u vrećice ili kutijice ili ih pak ubaciti u staklenke i zaliti maslinovim uljem te dobro zatvoriti, nakon čega ih obavezno morate sterilizirati kuhanjem u loncu vode.

Rajčice također možete osušiti u pećnici, a kako se to točno radi doznat ćete u receptu koji slijedi.

Sušene rajčice iz pećnice

Sastojci:

2 kg rajčica
1/2 glvice češnjaka
2 grančice bosiljka
2 grančice ružmarinasvježi bosiljak
krupna sol
maslinovo ulje

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 100C.

Rajčice operite, prerežite i poslažite po limu za pečenje. Dodajte im neoljuštene režnjeve češnjaka pa sve pospite solju i poškropite uljem.

Sušite ih 3-4 sata, a nakon toga ih ostavite u isključenoj pećnici da se ohlade. Prebacite ih u sterilizirane staklenke, dodajte im pečeni, oljušteni češnjak i začine pa u staklenke do vrha nalijte maslinovo ulje i dobro zatvorite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 12:01